גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר האוצר התפטר, אירופה חוששת: בבריטניה מתכוננים ל"ממשלת בוריס הראשונה"

בוריס ג'ונסון צפוי להתמנות מחר לראש הממשלה החדש של בריטניה, שעליו תופקד המשימה להוציא את הממלכה המאוחדת מהאיחוד האירופי ● גל התפטרויות של שרים בכירים מאיים על יציבות ממשלתו

בוריס ג’ונסון / צילום: רויטרס, Frank Augstein
בוריס ג’ונסון / צילום: רויטרס, Frank Augstein

על רקע סאגת הפרישה מהאיחוד האירופי הנמשכת כבר יותר משלוש שנים, ואם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון, המפלגה השמרנית צפויה להכריז מחר (ג') בצהריים כי בוריס ג'ונסון ימונה מטעמה לראש הממשלה החדש של בריטניה במקום תרזה מיי. יהיה זה רגע השיא בקריירה הבלתי-צפויה של מי שכונה בעבר "ליצן" ו"פרחח", אך גם כיהן כראש העיר לונדון וכשר החוץ הבריטי, ושצפוי להיכנס כבר מחרתיים למעון ראש הממשלה הרשמי ברחוב דאונינג 10.

ג'ונסון, שבנה קריירה עיתונאית על הסלידה הבריטית מהיבשת ומבריסל, ושחרש את בריטניה לפני משאל העם ביוני 2016 בקריאה להצביע בעד הברקזיט, יהיה זה שעליו תופקד המשימה להוציא את הממלכה המאוחדת מהאיחוד האירופי, שאליו הצטרפה לפני כמעט 50 שנה. סוכנויות ההימורים הבריטיות העניקו לו אתמול סיכוי של 99% לזכות בתפקיד.

אבל מצבו הפוליטי יהיה רעוע כבר מהיום הראשון. גל הכרזות על התפטרות מצד שרים בכירים ביממה האחרונה, חלקם במחאה ברורה על כך שג'ונסון הוא זה שימונה לתפקיד הרם שמילאו בעבר ווינסטון צ'רצ'יל, מרגרט תאצ'ר וקלמנט אטלי, מאיים על יציבות ממשלת בוריס הראשונה (ג'ונסון מכונה באופן חריג בשמו הפרטי בתקשורת הבריטית, א.א.) כבר מרגע שתוקם. "אני בטוח שלא אפוטר על ידי ג'ונסון", אמר בהפתעה בשידור חי שר האוצר הבריטי פיליפ האמונד, "משום שאני מתכוון להתפטר לפני שזה יקרה".

"נו-דיל ברקזיט הוא קטסטרופה"

הנימוק של האמונד, ושל עוד חמישה שרים אחרים שצפויים לפרוש כבר מחר, עוד לפני שמיי תגיש את התפטרותה למלכה ביום רביעי, הוא שהם אינם מוכנים לקבל את התסריט שבו בריטניה תפרוש ללא תיאום מהאיחוד האירופי ("נו-דיל ברקזיט") ב-31 באוקטובר 2019. צעד כזה, הם מזהירים, ייצור מהומה כלכלית ופוליטית וישפיע לרעה על הכלכלה הבריטית. "נו-דיל ברקזיט הוא קטסטרופה", אמר האמונד. ג'ונסון (55), לעומת זאת, הבטיח לפרוש "בכל מחיר ובכל תסריט" עד לתאריך זה, ואפילו סירב להתחייב כי לא ישעה את הפרלמנט כדי להשיג מטרה זו.

בבית הנבחרים הבריטי, שהצביע פעמיים עד כה נגד האפשרות לפרוש ללא עסקה עם האיחוד האירופי, מצבה של המפלגה השמרנית בראשות ג'ונסון אינו טוב יותר ממצבה של מיי. השמרנים תלויים בקולות בודדים של המפלגה הצפון-אירית (DUP) התומכת בממשלה מבחוץ. כל התפצלות אפשרית בתוך השמרנים, אם באופן רשמי או בהצבעת אי-אמון שתגיש האופוזיציה, עשויה לשים קץ מהיר לממשלתו של ג'ונסון, או לשלוח את המדינה לבחירות חדשות.

לא רק בבריטניה ממתינים לתוצאות ההצבעה הפנימית בקרב 160 אלף חברי המפלגה השמרנית, שיוכרזו מחר ב-13:00 (שעון ישראל). גם אירופה מתכוננת לעידן בוריס. בקרב פוליטיקאים רבים ביבשת, כמו גם בבריטניה, ג'ונסון נחשב כ"תואם טראמפ" - למרות החינוך הקלאסי, השפה הגבוהה והעובדה כי לא כיהן מעולם בראש חברה עסקית. השבועון "דר שפיגל" הקדיש את השער שלו השבוע לסימני השאלה האירופיים בנוגע לנעשה בבריטניה, תחת הכותרת "MAD in England" ותמונתו של ג'ונסון בנוסח הילד שהופיע דרך קבע על שער השבועון הסטירי (שנסגר החודש).

הליצן שמעליב את הליצנים

למרות המרכזיות של הפרישה מהאיחוד בסדר היום הציבורי הבריטי, ג'ונסון, שטור ב"פייננשל טיימס" השבוע הכריז כי "לקרוא לו ליצן יהיה עלבון לליצנים", יצטרך להתמודד גם עם איומים גלובליים. כרגע על הפרק הסכסוך במצרי הורמוז שכלל השתלטות איראנית על מכלית בריטית בסוף השבוע והעימות המתמשך עם רוסיה.

ג'ונסון עצמו סירב להתוות תוכנית ברורה לדרך שבה ישיג הסכמות חדשות מבריסל (המסרבת לפתוח את הסכם הפרישה שגיבשה מול מיי) או מצד הפרלמנט הבריטי (שמסרב לפרוש ללא הסכם). תקוותו, כך נראה, היא שהאיום בפרישה חד-צדדית יספיק כדי לשנות את הדינמיקה בין הצדדים, או שפתרונות טכנולוגיים יסירו את החששות מכינון גבול קשיח באי האירי.

בטור שפירסם הבוקר בעיתון השמרני "טלגרף" כתב: "אם האמריקאים הצליחו ב-1969 להבטיח כניסה ללא-שיבושים של אפולו 11 לאטמוספירה באמצעות מחשבים מיושנים, אנחנו יכולים בוודאי להבטיח סחר ללא שיבושים בגבול הצפון אירי". סוגיה זו היא אחת הסיבות להתנגדות רבים בפרלמנט להסכם הפרישה הנוכחי. "אנחנו יכולים לצאת מהאיחוד, ויש לנו הטכנולוגיה לעשות זאת", הוסיף.

אם ייבחר לתפקיד, ג'ונסון הבטיח לבצע מיד שורת מינויים חדשים בצמרת הממשלה. עם המועמדים לתפקיד שר האוצר, לאחר התפטרות האמונד, נמנים שר הפנים סאג'יד ג'אוויד ושרת הפנסיות אמבר ראד. גם אחד המתמודדים העיקריים מול ג'ונסון במרוץ הפנים-מפלגתי, מייקל גוב, מועמד לתפקיד בכיר בקבינט.

בתוך בריטניה, אנשי שמאל בעיקר - אבל גם גורמים שמרנים - תוהים כיצד הגיעה הממלכה עד למינויו של ג'ונסון, אליטיסט בוגר איטון ואוקספורד, שתועד בשלל תקריות מביכות, הופיע בתוכניות בידור בטלוויזיה, סבל מבעיית אלכוהול והוכיח חוסר ידע פוליטי אפילו בשבועות האחרונים, לתפקיד הבכיר.

"המצביעים הם כמו קהל הצורך בידור"

"מה שג'ונסון הבין הוא שבעולם הדיגיטלי, מצביעים מתנהגים יותר כמו קהל הצורך בידור מאשר כמו אלקטורט בעל חינוך אזרחי", כתב עורך המגזין השמרני "ספקטייטור" בטור ב"גרדיאן" שהאשים את התקשורת בטיפוח ג'ונסון. נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שהשתלח במיי בעבר, נחשב דווקא לתומך. "הוא בחור שונה, אבל אומרים את זה גם עליי", אמר על ג'ונסון בעבר.

מבחינה כלכלית, מומחים חוששים כי פרישה חד-צדדית של בריטניה מהאיחוד האירופי תגרום לפיחות נוסף בליש"ט הבריטית ותקטין את הצמיחה. עד כה, האי-ודאות הכרוכה בפרישת בריטניה מאיחוד המכסים הקיים עם מדינות האיחוד, לצד קנס כספי של 39 מיליארד אירו שהתחייבה לשלם, יחד עם העובדה כי חברות רבות העתיקו ממנה את הפעילות בשל הפרישה הצפויה, הביאו לפגיעה כלכלית בממלכה וגם לחוסר אמון בפוליטיקה הבריטית.

על אף שעברו שלוש שנים מרגע ההחלטה על הפרישה, מלבד דיונים ומשברים לא נעשתה עבודה רבה כדי להכין את בריטניה ליום שאחרי הפרישה. אפילו התוכנית שגיבשה מיי קובעת כי המצב יישאר על כנו במשך שנתיים לפחות. בזמן ששלוש "השנים האבודות" של בריטניה הופכות אט-אט לארבע, השאלה היא אם דווקא ג'ונסון יהיה זה שיצליח להביא לפרישת בריטניה - ובאיזה מחיר. 

בוריס ג'ונסון, כל התחנות בדרך לדאונינג 10

"איטון" ו"אוקספורד" - ג'ונסון נולד ב-1964 למשפחה מהמעמד הגבוה, אביו שירת בבריסל בימיו הראשונים של האיחוד האירופי, ואבי-סבו היה מנהיג טורקי; הוא נשלח לפנימייה היוקרתית לבני-עשירים ולאחר מכן ללימודים קלאסיים באוניברסיטת העילית.

"דיילי טלגרף" - לאחר לימודיו וקריירה קצרה בעיתונות בלונדון, מונה ג'ונסון בגיל 25 בלבד לשליח העיתון השמרני "טלגרף" בבריסל; הוא שיגר עשרות ידיעות על ה"אבסורדיות" שבמנגנון הביורוקרטי של האיחוד האירופי, כולל ידיעות מופרכות שלפיהן האיחוד קובע את הקימור המותר של בננות.

סלבריטי - לאחר חמש שנים בבריסל שב ג'ונסון לבירת בריטניה, שם לצד כתיבת טורים משעשעים בעיתונות, הופיע באופן קבוע מתחילת שנות ה-2000 בתוכניות בידור בטלוויזיה הבריטית. בגיל 35 הוא מונה לעורך כתב העת השמרני והמשפיע "ספקטייטור" ולאחר מכן גם נבחר כחבר פרלמנט זוטר מטעם השמרנים.

ראש העיר לונדון - ב-2008 נבחר ג'ונסון בתום קמפיין משעשע שבו התרכז ברכיבה על אופניים ובניגוח יריבו מהלייבור קן ליווינגסטון לתפקיד ראש העיר לונדון. בתקופה ההיא תמך דווקא בעמדות חברתיות וסוציאליות, כמו בנושאי תחבורה ציבורית ואקולוגיה. הוא הוביל בהצלחה את היערכות לונדון לאולימפיאדה שאירחה ב-2012.

תומך ברקזיט - לאחר תום כהונתו השנייה כראש העיר לונדון, ולאחר שראש הממשלה לשעבר דיוויד קמרון הכריז על משאל עם על פרישה מהאיחוד, התגייס ג'ונסון מטעם עצמו לקמפיין בעד הפרישה, כשהוא מסתובב ברחבי בריטניה עם אוטובוס המציג את הכסף שייחסך לטענתו כתוצאה מהפרישה מהאיחוד. בתקופה ההיא היה חבר פרלמנט מטעם השמרנים. הוא אמר אז כי טראמפ הוא "בור מוחלט" ו"בלתי כשיר למשרת הנשיא", אולם מאז חזר בו וזכה לתמיכת הנשיא האמריקאי.

שר חוץ - ב-2016, להפתעת רבים, מינתה תרזה מיי את ג'ונסון, אחד ממבקריה החריפים ביותר, לתפקיד שר החוץ הבריטי. הוא כיהן בתפקיד כשנתיים והתפטר ביולי 2018 במחאה על תוכנית הברקזיט שגיבשה מיי. מאז פעל בתוך המפלגה השמרנית להדיחה.

עוד כתבות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?