גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר כלבים - יותר תנאים: חברות התעופה מקשיחות את מדיניות הטסת חיות המחמד

עם הגידול בתנועת הנוסעים והמודעות הגוברת להיותו של בוני הכלבלב או מיצי החתולה חלק אינטגרלי מהמשפחה, חברות התעופה מעלות את "רף הקבלה" לבעלי חיים בטיסות ● הישראלים, כצפוי, כבר גילו את הפרצה המאפשרת להטיס את הכלב בחינם ● ואיזו מדינה היא המחמירה ביותר?

תהליך ההכנה של חיות המחמד לטיסה כולל בדיקות וחיסונים / צילום: Terminal4Pets
תהליך ההכנה של חיות המחמד לטיסה כולל בדיקות וחיסונים / צילום: Terminal4Pets

60 מיליון חיות מחמד טסות מדי שנה ליעדים שונים בעולם, כ-60-70 אלף מתוכן טסות מישראל. המספר הזה גדל מדי שנה בכ-6% יחד עם הגידול בתנועת הנוסעים והמודעות הגוברת להיותו של בוני הכלבלב או מיצי החתולה בני משפחה. יתרה מכך, גם מלונות ומסעדות פותחים כיום שעריהם להולכים על ארבע.

"העולם השתנה בהיבט הזה", אומר ד"ר קריינר איתן מ-Terminal4pet, הסוכנות הישראלים לטיפול ולהטסה של חיות מחמד מזה 30 שנה. עם השינוי הזה, מסביר ד"ר קריינר, באות החמרות של מדינות ושל חברות תעופה שמזהות פרצות. בישראל, למשל, הוחמרו השנה סעיפים הנוגעים להטסה של גורים ממדינות שונות. "בעבר זה היה שוק פרוץ. אנשים היו קונים גורי כלבים בתאילנד ומטיסים אותם בתא הנוסעים לארץ. זה הוביל למחלות ולהמון בעיות, וכעת זה נגדע. גורים מוטסים כקרגו, על כל המשתמע מכך במחירים ובהליך שדורש אישורים", אומר קריינר.

מדיניות הטסת בעלי חיים משתנה לפי חברות תעופה ולפי דרישות של מדינות. בבריטניה, למשל, התנאים המחמירים ביותר המחייבים כל בעל חיים לטוס כקרגו - הליך מסוך שגם יקר בהרבה: במקום לשלם 200 דולר על הטסת כלב בתא המטען, הטסה של כלב לבריטניה יכולה לזנק ל-2,000 דולר. לאור הגידול בכמות ההולכים על ארבע שטסים לחו"ל, לא רק במקרים של רילוקיישן, בקיץ 2020 אף יוקם בנתב"ג טרמינל 4 שיטפל בנושא לפני ואחרי הטיסות.

החמרות בתקנות מגיעות פעמים רבות אחרי תקריות שמתרחשות באוויר בהן מעורבים בעלי החיים. לאחרונה תבע נוסע של חברת התעופה דלתא האמריקאית את החברה ונוסע שהתלווה אליו כלב בטיסה. התובע הותקף במטוס בידי כלב תומך רגשית שישב על ברכי בעליו. התקיפה עלתה לנוסע ב-28 תפרים בפניו. טענותיו לדלתא היו שהחברה לא וידאה שלכלב, שהיה גדול ממדים, יש את האישורים הנדרשים באשר להתנהגותו באוויר. טענתו כלפי בעלי הכלב, חייל מארינס משוחרר, הייתה שהוא היה צריך לדעת שהכלב, מסוג פוינטר מעורב, מסוכן לנוסעים, ועל כן גילה חוסר אחריות.

הכלב לא שרד את הטיסה

לצערן של חברות התעופה, תקיפות נוסעים על-ידי בעלי חיים מתרחשים לא אחת - ובמקרים רבים אלה גם הובילו את החברות להקשיח את מדיניותן להטסת בעלי חיים. לאחרונה דלתא ויונייטד אף הגבילו את משך הטיסה שאליה מותר לצרף בעל חיים ל-8 שעות - כך שהטסה של בעל חיים מתל-אביב לארה"ב מתאפשרת כיום עם אל על בלבד.

מקרה אחר הסתיים במותו של כלב בטיסה מהולנד ללוס אנג'לס. הכלב לא שרד את הטיסה בת 11 השעות של חברת KLM. בעלי הכלב טען כי הכלב לא אופסן כראוי בכלוב בתא המטען, בניגוד למה שטענה חברת התעופה. מקרים "קלים" יותר כוללים שילוח של הכלב ליעד אחר - במקרה אחד כלב נשלח לטוקיו במקום לטיסת פנים בארה"ב לקנזס.

כללי ההטסה של בעלי חיים נקבעים לפי מדיניות חברות התעופה ולפי מדיניות הממשלה (בארץ מדובר במשרד החקלאות). מרבית חברות התעופה קבעו כי חיות מחמד במשקל של 8 ק"ג ויותר, "יאוחסנו" בתא המטען יחד עם הכבודה של הנוסעים. ממול, בעלי חיים במשקל הקטן מ-8 ק"ג יכולים לטוס בתא הנוסעים, ממוקמים בתיק יד על ברכי הנוסע (ומתחת למושב בעת ההמראה) או במושב נפרד (עם כרטיס נפרד). במסגרת המדיניות של מרבית החברות, כלבים שמאופסנים עם הכבודה בתא המטען נמצאים בכלוב מיוחד ומאוורר, אך אינם מקבלים מזון או מים במהלך הטיסה. יש להניח שמדובר בחוויה מלחיצה ולא נעימה.

בנוסף, ישנן חברות תעופה שאוסרות על הטסת כלבים מזנים מסוימים שידועים כבעלי קשיים נשימתיים, דוגמת בולדוג צרפתי או אנגלי, ויש מדינות (כמו ישראל) שהגדירו סוגי כלבים מסוכנים דוגמת פיטבול או אמסטף שיכולים לטוס רק בתא המטען.

האישורים הנדרשים הם לפי מדיניות של חברות תעופה ולפי מדיניות ממשלתית - גם של המדינה שאליה נכנסים וגם בחזור. ויש גם פרט טריוויה מעניין: לפי חוקי התעופה, ג'ירפה היא החיה היחידה שלא מורשית לעלות למטוס. פיל לעומתה יכול.

המסחרה של הישראלים

אחת התופעות המעניינות בתקופה האחרונה קשורה להטסה של בעלי חיים תומכים רגשית. כלבים אלה חייבים להיות צמודים לנוסע, ולכן החברה דורשת אישור של פסיכיאטר כי בעל החיים המתלווה כשיר נפשית ובעיקר מאולף לטיסה. כלב תומך לא משלם על כרטיס טיסה, והוא - גם אם שוקל יותר מ-8 ק"ג - יוטס בתא הנוסעים ללא כלוב.

שני פיתויים בכרטיס אחד הובילו את הנוסע הישראלי לנסות לנצל את ההקלות הללו (כרטיס חינם והסרת דאגה מהכלב שמוטס בתא המטען), שמחייבות "רק" אישור פסיכיאטר שבעלי הכלב זקוק רגשית לחיית המחמד שלו. פרוצדורה קלה עבור הישראלים שהפכו את הנושא למסחרה מכוערת.

"צריך להבין", כפי שמסבירות רוית לפאיר ואהבה כהן, מומחיות להטסת חיות מחמד של Terminal4Pets, "שכלב תומך רגשית הוא כלב מחונך שיודע להתנהג במקום הציבורי וליד נוסעים אחרים או בעלי חיים אחרים. מה שקרה הוא שאנשים ניצלו את המצב הזה. לכל אחד יש מכר או חבר שמכיר פסיכיאטר, והמצאת אישור כזה היא עסק פשוט למדי. בעבר חברות תעופה כיבדו כל אישור, אבל זה השתנה. אל על, למשל, מכירה את הישראלים ויודעת להבדיל אם מדובר במכתב מפסיכיאטר שנפגש פעם אחת עם המטופל, או שמדובר באדם שמטופל לאורך זמן. ובכל מקרה, צוות הרופאים של אל על יודע לעשות את האבחנה, כשגם לפני הטיסה, הצוות במקום (דיילים וטייסים) יכול לקבל החלטה לפיה הכלב יוטס בתא המזוודות".

לצד אי-הנוחות הנגרמת לנוסעים האחרים, גם כלב שלא עובר הכנה לטיסה או שלא באמת מאולף להתנהג בתא הנוסעים, לרבות עשיית צרכים, עשוי לסבול בטיסה. בשנה שעברה היו כמה מקרים של מוות של בעלי חיים בטיסות. עם זאת, לפאיר וכהן מדגישות כי "אנחנו מטיסים בעלי חיים ליעדים רחוקים כמו ניו זילנד, וכולם שורדים. טיסה לא יכולה לגרום למוות של בעל חיים, כל עוד הכול נעשה בצורה נכונה ומקפידים על כל הנהלים. אין סכנה ממשית מבחינת גורמי הטיסה כשמדובר בכלב בריא".

תהליך ההכנה של חיית המחמד כולל בדיקות וטרינריה, לרבות חיסונים נדרשים, המצאת מסמכים נדרשים לפי תנאי מדינת היעד, תעודת בריאות וכדומה. גם לזרה ארצה יש פרוצדורה שאליה צריך להיערך מראש - כלב ששהה מחוץ לישראל במשך יותר מ-10 ימים, עובר תהליך של יבוא שדורש אישור וטרינר מקומי ממדינת היעד ומסמכים מהרשויות של אותה מדינה. החוקים של ישראל, אגב, לא נחשבים מחמירים במיוחד.

הנוסע שסגר מחלקה ראשונה שלמה עבור כלבו

אומנם רוב בעלי החיים המוטסים הם כלבים ואחריהם חתולים, אך אחריהם ברשימת חיות המחמד (שאינן לצורכי מסחר) ניתן למצוא גם ארנבים, שרקנים, צבים ואפילו דגים. בין הסיפורים יוצאי הדופן, מספרים ב-Terminal4pets על נוסע שסגר את כל המחלקה הראשונה במטוס כדי להטיס עמו את כלבו. הנוסע רצה להביא גם דג יקר-ערך, אבל סורב בגלל איסור העלאת נוזלים לטיסה. חברות תעופה ערביות, למשל, מגלות סובלנות להטסת ציפורי בז, חיות מחמד נפוצות בקרב מדינות המפרץ.

יש גם סיפורים מרגשים: אל על הטיסה לאחרונה כלב שהשתחרר משירות צבאי ביחידת הכלבנים. הכלב אומץ על-ידי יהודי קנדי שהחליט להעניק לו חיי פנסיה מפנקים כהוקרה על שירותו, והוא הוטס לשם לאחרונה. גם כלבה שעברה התעללות בבית לחם הוטסה לבית מאמץ בסן פרנסיסקו אחרי גיוס של 10 אלף שקל לטובת הפרויקט.

לשאלה האם לדעתן, חיות המחמד היו מוותרות על כל החוויה והיו מעדיפות להמתין לבעליהן שישובו מחופשה בארץ - לפאיר וכהן משוכנעות שלפחות בכל הנוגע לכלבים, איכות החיים שלהם קשורה קשר ישיר לחיבור עם הבעלים. "נראה לנו שהם היו מעדיפים להצטרף לבעלים, למרות כל התהליך", הן אומרות.

עוד כתבות

בנייה / צילום: Shutterstock

משבר הנדל"ן מעמיק: הבנקים דורשים מיזמים לעדכן את הרווח החזוי

עדכון דוח האפס יחייב לא מעט יזמים לגייס עוד הון עצמי לעמידה בתנאי ההלוואה - אבל גם יאפשר להם להוריד את מחיר המחירון בהתאם לתנאי השוק ● זאת, מבלי להזדקק לתעלולי מימון

שדה סולארי / צילום: Shutterstock, Thongsuk7824

הסכנה לפרויקטים סולאריים מעל גידולים חקלאיים הוסרה, בינתיים

ועדת הפנים אישרה פטור זמני מהיטלי השבחה לפרויקטים אגרו־וולטאיים, לאחר חשש כי המיסוי החדש יעכב את התחום כולו ● בשנה הקרובה יגובש הסדר קבוע בין משרדי הממשלה והרשויות המקומיות ● במקביל, המדינה ממשיכה לקדם הקלות להקמת מתקנים סולאריים על קרקע חקלאית כדי להאיץ את ייצור האנרגיה הירוקה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

המלחמה הקפיצה את הביקוש לדירות עם ממ"ד לשיא חדש

סקירת הכלכלן הראשי באוצר מעלה כי למרות המלחמה, היקף עסקאות הנדל"ן במרץ נותר יציב יחסית, אך העדפות הרוכשים השתנו ● כשני שלישים מדירות היד השנייה שנרכשו היו ממוגנות, ובסך הכול כ־80% מהעסקאות בוצעו על דירות עם ממ"ד ● בשרון ובחיפה נרשמו שיעורי הביקוש הגבוהים ביותר, ובשוק מעריכים כי הפערים במחירים עשויים להגיע לכ־20%

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

מניית השבבים שזינקה בחדות אחרי שפרסמה דוחות חזקים

טאואר, יצרנית השבבים ממגדל העמק, רשמה ברבעון הראשון צמיחה של 15% בהכנסות ביחס לרבעון המקביל - נתון גבוה מהתחזיות ● הציגה תחזית טובה לרבעון השני המשקפת האצה של הצמיחה ● עדכנה על חוזי אספקה גדולים לשנת 2027 עם לקוחות בתחום הסיליקון פוטוניקס

כיתה בבית ספר / צילום: Shutterstock

סוכם: זה מתווה הארכת הלימודים בבתי הספר ובחטיבות הביניים

הושגו הסכמות: על רקע המלחמה מול איראן שהובילה להפסד ימי לימודים - התלמידים ישלימו ימים בזמן החופש הגדול ● מורים חיצוניים שיגיעו לבתי הספר, למידה טכנולוגית מבוססת AI - והאם ההגעה היא חובה? ● כל הפרטים

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

רגע לפני פרסום הדוחות: ועד העובדים משבית את בנק הפועלים

בהמשך לסכסוך העבודה שהוכרז בספטמבר האחרון, ועד העובדים הודיע אמש על שביתה שתחול היום ● בהודעה נכתב כי ההנהלה מקדמת "צעדי קיצוצים חד־צדדיים ודורסניים, על אף רווחי עתק של מיליארדים" ● הבוקר הבנק צפוי לדווח את תוצאותיו הכספיות לרבעון הראשון של 2026

איך לזהות בועה בשוק המניות / צילום: Associated Press, Seth Wenig

תשכחו כל מה שחשבתם שאתם יודעים: כך באמת ניתן לזהות בועה בשוק המניות

עלייה פתאומית במחירי המניות גורמת לכולנו לחשוב שאנחנו יודעים מה יקרה בהמשך ● ואז מתחיל רצף פעולות שבתורן עשויות לנפח בועה בנכסים מסוימים ● במקום לנסות לנבא ולתזמן, מוטב ללמוד את הסימנים מוותיקי השוק, לנהוג בצניעות ולאזן את תיק ההשקעות בהתאם

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"השמדת ערך" - מאחורי צניחת הענק של וויקס

יום המסחר צפוי להיפתח בעליות, בהובלת המניות הדואליות ● מניות הטכנולוגיה הובילו את וול סטריט לשיאים חדשים אתמול, על אף נתוני האינפלציה החמים מן הצפוי שיצאו בארה"ב ● ההסתברות שמתמחרים השווקים להעלאת ריבית של הפד עד סוף השנה יותר מהוכפלה תוך שבוע ● וויקס צנחה במעל 25% - אלו הסיבות ● וגם: האנליסט הוותיק שמשוכנע שוול סטריט בדרך לראלי ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

איור: גיל ג'יבלי

הפער בין הדירוג הרשמי של חברות האשראי לתשואה בשוק

חברת הדירוג S&P אשררה בסוף השבוע את הדירוג של ישראל ברמה A ● אלא שבשוק ההון פרמיית הסיכון של ישראל מתומחרת אחרת ● ממה נובעים הפערים הגדולים? ● נתון בשבוע - עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

ראש הממשלה ביקר באיחוד האמירויות במהלך המלחמה

הערכה: ישראל שחקה משמעותית את יכולתה של איראן לייצר נשק גרעיני ● "ניו יורק טיימס": לאיראן יש גישה לרוב אתרי שיגור הטילים שלה ● משפחות שכולות זעמו: המילים שנמחקו מחוק ועדת החקירה לטבח ה-7 באוקטובר ● דובר צה"ל בערבית הוציא התרעת פינוי ל-6 כפרים בדרום לבנון ● הרשתות באיראן בצל החשש מהסלמה: "ההוצאות להורג מתגברות" ● עדכונים שוטפים

מטוס לופטהנזה / צילום: ap, Michael Probst

בתוך שעתיים, שתי ענקיות תעופה זרות סיפקו בשורה למי שתכנן חופשה בקיץ

קבוצת לופטהנזה הודיעה על חידוש הדרגתי של פעילותה בישראל החל מחודש יוני, לאחר כחודשיים של השעיית טיסות על רקע המצב הביטחוני ● וויזאייר הודיעה על חזרה לפעילות בארץ החל מ-28 במאי ● ההודעה מגיעה יממה לאחר שה-EASA עדכנה את אזהרת הטיסה שלה למזרח התיכון והקלה את ההמלצות הנוגעות לישראל

אסף רפפורט / צילום: עמר הכהן

במסעדה בשרונה ובבית פרטי: הצצה למסע החיזורים של אסף רפופורט

מלווה ביועץ הקרוב זמיר דחב"ש, ולמרות שהעסקה כלל לא אושרה, אסף רפפורט בונה סביבו כוורת שתלווה אותו כבעלים של ערוץ 13 ● בין המצטרפים: גיא המאירי, מייסד ומנכ"ל חברת הפקות הטלוויזיה ● וגם: מה אומר רפפורט לעיתונאים שחוששים להגיע?

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: באדיבות חברת מוריה

המועמד הבולט לתפקיד מנכ"ל רכבת ישראל הסיר את מועמדותו

גלעד בר־אדון, מנכ"ל חברת מוריה ואחד המועמדים המרכזיים לתפקיד מנכ"ל רכבת ישראל, הודיע כי הוא מסיר את מועמדותו לאחר חודשים של אי־ודאות סביב הליך המינוי ● ברקע: מחלוקות בין משרד התחבורה לאוצר בנוגע להתאמתו לתפקיד והמשך המשבר הניהולי ברכבת שפועלת ללא מנכ"ל קבוע מאז הקיץ האחרון

תכנון של השכונה החדשה בדרום גלילות / הדמיה: מזור-פירשט אדריכלים ומתכנני ערים

המתנגדים לתוכנית גלילות דרום: המדינה מתעשרת על חשבוננו

בעלי קרקע, עיריית רמת השרון וארגונים חברתיים נערכים לדיוני ההתנגדויות באחת מתוכניות הבנייה הגדולות בישראל ● שלושה פועלי בניין נהרגו מאז תחילת השבוע בתאונות באתרים ברחבי הארץ ● וגם: העתירה שהוגשה לבג"ץ נגד מינוי מנהל רמ"י יהודה אליהו, וההשקעות החדשות של המוסדיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

היזם מאור שלמה / צילום: באדיבות המצולם

מכרה הזהב של WIX: מאור שלמה יקבל עוד 38 מיליון דולר

לאחר שעמדו ביעדי המכירות, היזם מאור שלמה ומספר עובדים נוספים בסטארט-אפ Base44 צפויים לקבל עוד 38 מיליון דולר במניות Wix ● הסטארט-אפ, מנוע בניית אתרים ואפליקציות המבוסס על בינה מלאכותית, נרכש ב-92 מיליון דולר לפני כשנה

ליה ספילקין / צילום: ביאנה קארו ויטקין

"עד גיל 30 אהיה מיליונרית": המשקיעה הצעירה שהחלה לנהל תיק כבר בתיכון

ליה ספילקין רק בת 26 והיא כבר יוצרת תוכן, מרצה על השקעות, וכדורגלנית ● בגיל 16 החלה לנהל תיק משלה שהניב לה עד היום מאות אלפי שקלים ● האסטרטגיה פשוטה: הפרשה קבועה בכל חודש, כמה שפחות תנודות ואפס נדל"ן ישראלי ● המשקיעים החדשים, מדור חדש 

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

גם אחרי מס מיוחד וירידה בריבית: בנק הפועלים הרוויח 2.1 מיליארד שקל ברבעון

הרווח של הפועלים מציג שחיקה של 13% למול רווח נקי של 2.4 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד, אותה הבנק מייחס לסביבת ריבית ואינפלציה נמוכה יותר ● לצד זאת, הבנק מציג צמיחה מרשימה בתיק האשראי בשיעור של 3.3% ● יחלק מחצית מהרווח הנקי כדיבידנד - סכום של 1.1 מיליארד שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

בכירים ישראלים: החלטת טראמפ עשויה להוביל במהירות לפעולה

נתניהו כינס התייעצות ביטחונית מצומצמת לקראת הכרעתו של נשיא ארה"ב ●
במהלך השעות האחרונות חיזבאללה ירה מספר טילי נ"ט ופצצות מרגמה סמוך למרחב שבו נמצאים כוחות צה"ל, אין נפגעים ●  סגן הנשיא ואנס על המגעים עם איראן: "אני חושב שיש התקדמות" ● עדכונים שוטפים

המירוץ למיליון / צילום: קשת 12

כמה יישאר לטום ואלמוג? המס שגוזרת המדינה מה"מרוץ למיליון"

הזוכים המאושרים בגמר "המרוץ למיליון" יחלקו ביניהם מיליון שקל, אך גם רשות המסים תשתתף בחגיגה ● מומחי מס מסבירים איך דווקא העובדה שהפרס התחלק בין שני זוכים חסכה להם תשלום נוסף

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

אישום: מכר ליזם במרמה בניין בת"א שהיה בבעלות שתי אחיות קשישות

מכתב האישום עולה כי במהלך יולי 2025, אלעזר ויגדרוביץ' ומספר אנשים נוספים קשרו קשר להונות איש עסקים ויזם נדל"ן ● לפי האישום, מטרת הנאשמים הייתה למכור ליזם במרמה בניין בתל אביב המצוי בבעלות שתי אחיות בנות 92, בתמורה ל-6 מיליון שקל