גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר כלבים - יותר תנאים: חברות התעופה מקשיחות את מדיניות הטסת חיות המחמד

עם הגידול בתנועת הנוסעים והמודעות הגוברת להיותו של בוני הכלבלב או מיצי החתולה חלק אינטגרלי מהמשפחה, חברות התעופה מעלות את "רף הקבלה" לבעלי חיים בטיסות ● הישראלים, כצפוי, כבר גילו את הפרצה המאפשרת להטיס את הכלב בחינם ● ואיזו מדינה היא המחמירה ביותר?

תהליך ההכנה של חיות המחמד לטיסה כולל בדיקות וחיסונים / צילום: Terminal4Pets
תהליך ההכנה של חיות המחמד לטיסה כולל בדיקות וחיסונים / צילום: Terminal4Pets

60 מיליון חיות מחמד טסות מדי שנה ליעדים שונים בעולם, כ-60-70 אלף מתוכן טסות מישראל. המספר הזה גדל מדי שנה בכ-6% יחד עם הגידול בתנועת הנוסעים והמודעות הגוברת להיותו של בוני הכלבלב או מיצי החתולה בני משפחה. יתרה מכך, גם מלונות ומסעדות פותחים כיום שעריהם להולכים על ארבע.

"העולם השתנה בהיבט הזה", אומר ד"ר קריינר איתן מ-Terminal4pet, הסוכנות הישראלים לטיפול ולהטסה של חיות מחמד מזה 30 שנה. עם השינוי הזה, מסביר ד"ר קריינר, באות החמרות של מדינות ושל חברות תעופה שמזהות פרצות. בישראל, למשל, הוחמרו השנה סעיפים הנוגעים להטסה של גורים ממדינות שונות. "בעבר זה היה שוק פרוץ. אנשים היו קונים גורי כלבים בתאילנד ומטיסים אותם בתא הנוסעים לארץ. זה הוביל למחלות ולהמון בעיות, וכעת זה נגדע. גורים מוטסים כקרגו, על כל המשתמע מכך במחירים ובהליך שדורש אישורים", אומר קריינר.

מדיניות הטסת בעלי חיים משתנה לפי חברות תעופה ולפי דרישות של מדינות. בבריטניה, למשל, התנאים המחמירים ביותר המחייבים כל בעל חיים לטוס כקרגו - הליך מסוך שגם יקר בהרבה: במקום לשלם 200 דולר על הטסת כלב בתא המטען, הטסה של כלב לבריטניה יכולה לזנק ל-2,000 דולר. לאור הגידול בכמות ההולכים על ארבע שטסים לחו"ל, לא רק במקרים של רילוקיישן, בקיץ 2020 אף יוקם בנתב"ג טרמינל 4 שיטפל בנושא לפני ואחרי הטיסות.

החמרות בתקנות מגיעות פעמים רבות אחרי תקריות שמתרחשות באוויר בהן מעורבים בעלי החיים. לאחרונה תבע נוסע של חברת התעופה דלתא האמריקאית את החברה ונוסע שהתלווה אליו כלב בטיסה. התובע הותקף במטוס בידי כלב תומך רגשית שישב על ברכי בעליו. התקיפה עלתה לנוסע ב-28 תפרים בפניו. טענותיו לדלתא היו שהחברה לא וידאה שלכלב, שהיה גדול ממדים, יש את האישורים הנדרשים באשר להתנהגותו באוויר. טענתו כלפי בעלי הכלב, חייל מארינס משוחרר, הייתה שהוא היה צריך לדעת שהכלב, מסוג פוינטר מעורב, מסוכן לנוסעים, ועל כן גילה חוסר אחריות.

הכלב לא שרד את הטיסה

לצערן של חברות התעופה, תקיפות נוסעים על-ידי בעלי חיים מתרחשים לא אחת - ובמקרים רבים אלה גם הובילו את החברות להקשיח את מדיניותן להטסת בעלי חיים. לאחרונה דלתא ויונייטד אף הגבילו את משך הטיסה שאליה מותר לצרף בעל חיים ל-8 שעות - כך שהטסה של בעל חיים מתל-אביב לארה"ב מתאפשרת כיום עם אל על בלבד.

מקרה אחר הסתיים במותו של כלב בטיסה מהולנד ללוס אנג'לס. הכלב לא שרד את הטיסה בת 11 השעות של חברת KLM. בעלי הכלב טען כי הכלב לא אופסן כראוי בכלוב בתא המטען, בניגוד למה שטענה חברת התעופה. מקרים "קלים" יותר כוללים שילוח של הכלב ליעד אחר - במקרה אחד כלב נשלח לטוקיו במקום לטיסת פנים בארה"ב לקנזס.

כללי ההטסה של בעלי חיים נקבעים לפי מדיניות חברות התעופה ולפי מדיניות הממשלה (בארץ מדובר במשרד החקלאות). מרבית חברות התעופה קבעו כי חיות מחמד במשקל של 8 ק"ג ויותר, "יאוחסנו" בתא המטען יחד עם הכבודה של הנוסעים. ממול, בעלי חיים במשקל הקטן מ-8 ק"ג יכולים לטוס בתא הנוסעים, ממוקמים בתיק יד על ברכי הנוסע (ומתחת למושב בעת ההמראה) או במושב נפרד (עם כרטיס נפרד). במסגרת המדיניות של מרבית החברות, כלבים שמאופסנים עם הכבודה בתא המטען נמצאים בכלוב מיוחד ומאוורר, אך אינם מקבלים מזון או מים במהלך הטיסה. יש להניח שמדובר בחוויה מלחיצה ולא נעימה.

בנוסף, ישנן חברות תעופה שאוסרות על הטסת כלבים מזנים מסוימים שידועים כבעלי קשיים נשימתיים, דוגמת בולדוג צרפתי או אנגלי, ויש מדינות (כמו ישראל) שהגדירו סוגי כלבים מסוכנים דוגמת פיטבול או אמסטף שיכולים לטוס רק בתא המטען.

האישורים הנדרשים הם לפי מדיניות של חברות תעופה ולפי מדיניות ממשלתית - גם של המדינה שאליה נכנסים וגם בחזור. ויש גם פרט טריוויה מעניין: לפי חוקי התעופה, ג'ירפה היא החיה היחידה שלא מורשית לעלות למטוס. פיל לעומתה יכול.

המסחרה של הישראלים

אחת התופעות המעניינות בתקופה האחרונה קשורה להטסה של בעלי חיים תומכים רגשית. כלבים אלה חייבים להיות צמודים לנוסע, ולכן החברה דורשת אישור של פסיכיאטר כי בעל החיים המתלווה כשיר נפשית ובעיקר מאולף לטיסה. כלב תומך לא משלם על כרטיס טיסה, והוא - גם אם שוקל יותר מ-8 ק"ג - יוטס בתא הנוסעים ללא כלוב.

שני פיתויים בכרטיס אחד הובילו את הנוסע הישראלי לנסות לנצל את ההקלות הללו (כרטיס חינם והסרת דאגה מהכלב שמוטס בתא המטען), שמחייבות "רק" אישור פסיכיאטר שבעלי הכלב זקוק רגשית לחיית המחמד שלו. פרוצדורה קלה עבור הישראלים שהפכו את הנושא למסחרה מכוערת.

"צריך להבין", כפי שמסבירות רוית לפאיר ואהבה כהן, מומחיות להטסת חיות מחמד של Terminal4Pets, "שכלב תומך רגשית הוא כלב מחונך שיודע להתנהג במקום הציבורי וליד נוסעים אחרים או בעלי חיים אחרים. מה שקרה הוא שאנשים ניצלו את המצב הזה. לכל אחד יש מכר או חבר שמכיר פסיכיאטר, והמצאת אישור כזה היא עסק פשוט למדי. בעבר חברות תעופה כיבדו כל אישור, אבל זה השתנה. אל על, למשל, מכירה את הישראלים ויודעת להבדיל אם מדובר במכתב מפסיכיאטר שנפגש פעם אחת עם המטופל, או שמדובר באדם שמטופל לאורך זמן. ובכל מקרה, צוות הרופאים של אל על יודע לעשות את האבחנה, כשגם לפני הטיסה, הצוות במקום (דיילים וטייסים) יכול לקבל החלטה לפיה הכלב יוטס בתא המזוודות".

לצד אי-הנוחות הנגרמת לנוסעים האחרים, גם כלב שלא עובר הכנה לטיסה או שלא באמת מאולף להתנהג בתא הנוסעים, לרבות עשיית צרכים, עשוי לסבול בטיסה. בשנה שעברה היו כמה מקרים של מוות של בעלי חיים בטיסות. עם זאת, לפאיר וכהן מדגישות כי "אנחנו מטיסים בעלי חיים ליעדים רחוקים כמו ניו זילנד, וכולם שורדים. טיסה לא יכולה לגרום למוות של בעל חיים, כל עוד הכול נעשה בצורה נכונה ומקפידים על כל הנהלים. אין סכנה ממשית מבחינת גורמי הטיסה כשמדובר בכלב בריא".

תהליך ההכנה של חיית המחמד כולל בדיקות וטרינריה, לרבות חיסונים נדרשים, המצאת מסמכים נדרשים לפי תנאי מדינת היעד, תעודת בריאות וכדומה. גם לזרה ארצה יש פרוצדורה שאליה צריך להיערך מראש - כלב ששהה מחוץ לישראל במשך יותר מ-10 ימים, עובר תהליך של יבוא שדורש אישור וטרינר מקומי ממדינת היעד ומסמכים מהרשויות של אותה מדינה. החוקים של ישראל, אגב, לא נחשבים מחמירים במיוחד.

הנוסע שסגר מחלקה ראשונה שלמה עבור כלבו

אומנם רוב בעלי החיים המוטסים הם כלבים ואחריהם חתולים, אך אחריהם ברשימת חיות המחמד (שאינן לצורכי מסחר) ניתן למצוא גם ארנבים, שרקנים, צבים ואפילו דגים. בין הסיפורים יוצאי הדופן, מספרים ב-Terminal4pets על נוסע שסגר את כל המחלקה הראשונה במטוס כדי להטיס עמו את כלבו. הנוסע רצה להביא גם דג יקר-ערך, אבל סורב בגלל איסור העלאת נוזלים לטיסה. חברות תעופה ערביות, למשל, מגלות סובלנות להטסת ציפורי בז, חיות מחמד נפוצות בקרב מדינות המפרץ.

יש גם סיפורים מרגשים: אל על הטיסה לאחרונה כלב שהשתחרר משירות צבאי ביחידת הכלבנים. הכלב אומץ על-ידי יהודי קנדי שהחליט להעניק לו חיי פנסיה מפנקים כהוקרה על שירותו, והוא הוטס לשם לאחרונה. גם כלבה שעברה התעללות בבית לחם הוטסה לבית מאמץ בסן פרנסיסקו אחרי גיוס של 10 אלף שקל לטובת הפרויקט.

לשאלה האם לדעתן, חיות המחמד היו מוותרות על כל החוויה והיו מעדיפות להמתין לבעליהן שישובו מחופשה בארץ - לפאיר וכהן משוכנעות שלפחות בכל הנוגע לכלבים, איכות החיים שלהם קשורה קשר ישיר לחיבור עם הבעלים. "נראה לנו שהם היו מעדיפים להצטרף לבעלים, למרות כל התהליך", הן אומרות.

עוד כתבות

שליח וולט

וולט חוותה תקלה עולמית באפליקציית השליחים שלה

התקלה נבעה מעניין טכני באפליקציית השליחים, זו המאפשרת לעובדי וולט לקבל ולמסור מידע על אספקה של משלוחים ● בסביבות השעה 16:00 נמסר מוולט כי התקלה תוקנה

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; מחירי הנפט קופצים

בורסת לונדון יורדת בכ-0.6% ● בורסת הונג קונג קופצת בכ-1.4% ● ה-S&P 500 והנאסד"ק ירדו מהשיאים שלהם אתמול, לאחר דיווח מאכזב מ-OpenAI ● הלילה: מגה־אירוע של עונת הדוחות, במסגרתו ידווחו במקביל אלפאבית, מטא, אמזון ומיקרוסופט ● ב-21:00 שעון ישראל: החלטת הריבית האחרונה של יו"ר הפד ג'רום פאוול ● מחיר נפט מסוג ברנט נסחר סביב 112 דולר לחבית

התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבינלאומי, כרים חאן / צילום: ap, Peter Dejong

דיווח: קטאר הבטיחה "לדאוג" לתובע הראשי של בית הדין הפלילי הבינלאומי כרים חאן

הוול סטריט ג'ורנל מדווח כי קטאר הבטיחה "לדאוג" לתובע הראשי של בית הדין הפלילי הבינלאומי, כרים חאן, אם יוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, במסגרת החקירה על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות בעקבות המלחמה בעזה

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

החוב למיקרוסופט שהביא להשבתת מערכת המחשוב של בתי הדין הרבניים

ההשבתה, שנמשכה יומיים, כללה חסימה של האפשרות לגשת לתכתובות מיילים, ליומנים ממוחשבים ולמאגרי המידע של בתי הדין הרבניים ● מדובר בחוב בסך 700 אלף שקל שטרם שולם, ועפ"י בתי הדין, הוא ישולם בימים הקרובים

תקיפות צה''ל בדרום לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

הותר לפרסום: אזרח ישראלי נהרג מרחפן נפץ בלבנון

טראמפ: "איראן הודיעה שהיא בקריסה, רוצה שנפתח את הורמוז" ● מקורות פקיסטניים ל-CNN: המתווכים מצפים לקבל בימים הקרובים הצעה מתוקנת מאיראן לסיום המלחמה ● הערכה: הכלכלה האיראנית לא תחזיק מעמד יותר מ-8 שבועות תחת מצור ● שר האוצר האמריקאי: גורמים שיקיימו קשרים עם חברות תעופה איראניות - מסתכנים בחשיפה לסנקציות ● דיווחים שוטפים

תרופות הרזיה. עולם שלם של טיפולים משלימים / צילום: ap, Business Wire

החברות שרוצות נתח משוק התרופות נגד השמנה ומתמקדות בתופעות הלוואי שלהן

המנכ"ל של יצרנית אדוויל כבר הצהיר שהוא רואה פוטנציאל רווח בטיפול בתופעות הלוואי של התרופות הפופולריות נגד השמנה, והוא לא היחיד שמשנה אסטרטגיה כדי להשתתף בחגיגה ● בהדרגה, נוצרות גם הזדמנויות השקעה חדשות

נשיא המדינה יצחק הרצוג / צילום: מארק ניימן-לע''מ

הרצוג מזמן את הצדדים במשפט נתניהו למגעים - לפני הכרעה בבקשת החנינה

היועצת המשפטית לנשיא פנתה ליועמ"שית, לפרקליט המדינה ולעו"ד עמית חדד וביקשה לבחון אפשרות לגיבוש הסכמות כשלב מקדים, לפני ש"תישקל הפעלת סמכותו" של הרצוג בנוגע לבקשת החנינה ● בבית הנשיא מדגישים: מיצוי המגעים עשוי לאפשר "שיח מאחה" ולהוביל להסדר

כנופיית שפירא - SSQ / צילום: שימוש לפי סעיף 27א'

רצח ימנו זלקה: מהו העונש בישראל לקטינים שביצעו עבירות פשיעה חמורות?

רצח הצעיר ימנו זלקה הציף מחדש את שאלת אלימות הנוער ● נתוני המשטרה בת"א חושפים הכפלה במספר מעצרי הקטינים בתוך שלוש שנים בלבד ● בעוד שחלק ממומחי המשפט מדגישים את חשיבות השיקום, עולות קריאות להעביר את האחריות אל מערכת החינוך והפיקוח ההורי ● שאלת השעה

מיכל עבאדי-בויאנג'ו, החשבת הכללית / צילום: חיים צח-לע''מ

עשרות אלפי עובדי מדינה ייפרדו מכרטיס הנוכחות ויעברו לאפליקציה מבוססת GPS

משרד האוצר ומערך הדיגיטל מקדמים מהלך להחלפת "הכרטיס החכם" באפליקציה מבוססת מיקום ● בעוד שבאוצר מבטיחים חיסכון בעלויות ואבטחת מידע משופרת, בוועדי העובדים חוששים ממעקב: "נוודא שפרטיות העובדים נשמרת באופן מלא" ● היעד להטמעה: ינואר 2027

יואל אסתרון / איור: גיל ג'יבלי

מו"ל כלכליסט יואל אסתרון פורש אחרי 18 שנים

אסתרון צפוי לפרוש ב-30 ביוני, 18 שנים אחרי שהקים את העיתון ● "זו הייתה זכות גדולה ומרגשת להוביל את כלכליסט שהגשים את החלום שלנו", כתב לעובדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; המניות הדואליות נפלו, מניות האנרגיה זינקו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.6% ● איחוד האמירויות הודיעה על עזיבת ארגון אופ"ק, מחיר נפט מסוג ברנט חצה את רף ה-110 דולר לחבית ● בדיסקונט מעריכים שבנק ישראל יימנע מהפחתת ריבית עד סיום המלחמה ● וגם: בג'יי.פי מורגן מעלים את התחזית ל-S&P 500 וממליצים "לעקוב אחר המנצחים"

מייסדי מג'סטיק לאבס: מאסומי ריינדס (מימין), עופר שחם ושאה ראבי

"יעיל פי 50 מהשרת של אנבידיה": הטכנולוגיה מאחורי חברת השבבים הישראלית

מג'סטיק לאב של עופר שחם - מי שהיה בעבר בכיר במטא ובגוגל - ושותפיו האמריקאים חושפת לראשונה את הטכנולוגיה שעומדת מאחורי חברת השבבים  ● כך היא עוקפת את האתגרים מתחום הזיכרון שיאפשרו ללקוחות שלה לספק שירותי AI יעילים יותר

אימונים של חטיבת מילואים בגבול הצפון / צילום: דובר צה''ל

המענק הגדול לחיילי המילואים בדרך ויגיע לעד 50 אלף שקל ללוחמים

המענקים שיתקבלו בימים הקרובים צפויים לזנק באלפי שקלים, ועשויים להגיע עד ל־50 אלף שקל במקרי קיצון ● אלא שבהיעדר מחשבון מעודכן מטעם צה"ל, המילואימניקים נותרים באפלה לגבי גובה התשלום ומועד הפקדתו המדויק ● כל מה שצריך לדעת על התגמול הנוסף

שמואל רופא, מנכ''ל ריט 1; שמואל סלבין, יו''ר וממייסדי סלע קפיטל; שרון שוופי,  יו''ר מניבים / צילום: נטי לוי, איל יצהר, נועה זני

מיליארדים יזרמו לשוק: קרנות הריט רוצות להיכנס לתחום החם של חוות השרתים

חוק חדש יאפשר לקרנות הריט להגדיל משמעותית ייזום ובניית פרויקטים של נדל"ן מניב ● בריט 1 מציינים כי היתרון הוא רווחיות גבוהה יותר מברכישת נכסים קיימים והיכולת להיכנס לענפים חדשים, כמו חוות שרתים, "שלא עומדות למכירה או שידרשו עבורן מחיר גבוה מאוד"

פרופ׳ אמנון שעשוע, אלי ברקת יו''ר BRM, יוני חפץ מלייטספיד, אדם פישר מ־Bessemer Venture Partners, ואייל ניב שותף מנהל בפיטנגו / צילום: אסי אפרתי

היוניקורן של אמנון שעשוע יוצא לחגוג, והקשר לאנבידיה

פרופ' אמנון שעשוע ופרופ' שי שלו שורץ ערכו אירוע מיוחד ליוניקורן הבינה המלאכותית שלהם doubleAI, בהשתתפות המשקיעים הבכירים ● אחרי כ-15 שנים בבנק ברקליס הבריטי, האנליסט הבכיר טבי רוזנר עובר לבנק ההשקעות ג'פריס ● אירועים ומינויים

חמאה של תנובה / צילום: יח''צ

תנובה מעלה מחירים: החמאה תתייקר בכ-4.8%

בעקבות החלטת המדינה להעלות את מחירי המוצרים המפוקחים בשיעור של 1%, תנובה מעלה גם היא את מחיר המוצרים בפיקוח - ואת המחיר של חלק מהמוצרים שאינם בפיקוח בשיעורים דומים ואף גבוהים מכך

מתוך הציוץ של נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: צילום מסך

טראמפ שוב מאיים על איראן: "כדאי שתתאפסו בקרוב"

דיווח: טראמפ הורה להמשיך במצור הימי על איראן: "המטרה - לחנוק את הכלכלה" ● גורמיים רשמיים בארה"ב: טראמפ לא יוותר על הדרישה המרכזית שלו בסוגיית הגרעין ● הירי של חיזבאללה נמשך, יירוטים בגליל ובדרום לבנון ● עאמר חוג'יראת, בן 44 משפרעם, הוא האזרח הישראלי עובד משרד הביטחון שנהרג אתמול בלבנון ● פיגוע דקירה בכפר סילוואד בבנימין: שני לוחמי צה"ל נפצעו קל ● עדכונים שוטפים

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock

משרד התחבורה יתקפל? מוכנים לסגת מהדרישה שוויזאייר תטוס גם בשעת חירום בשביל בייס בישראל

שרת התחבורה ביקשה מוויזאייר להקדים את החזרה לישראל, גם אם בהדרגה ● למרות המשך ביטולי הטיסות, הקמת הבייס של וויזאייר בישראל עדיין על השולחן ● במשרד התחבורה לא שוללים שכדי להביא את החברה לשוק המקומי יאלצו לוותר על הדרישה מהחברה להפעיל טיסות בשעת חירום

מטה סנדיסק בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock

המניה הכי לוהטת בוול סטריט שברה שיא נוסף, ומאות עובדים בישראל נהנים

מניית סנדיסק עקפה לראשונה את רף ה-1,000 דולר, כשנה וחודשיים לאחר שהתחילה להיסחר בנאסד"ק והשלימה קפיצה מטאורית של כמעט 3,000% ● ליצרנית רכיבי הזיכרון יש מרכזי פיתוח בישראל - לאחר שרכשה בעבר את M-Systems של דב מורן, שפיתחה את הדיסק און קי

אחת מבין רבות. רשת מזרנים גרמנית שפשטה רגל בסוף 2025 / צילום: Reuters, Marc Stinger

גרמניה בצרות: תחזית הצמיחה נחתכה וגל פשיטות רגל מטלטל את הכלכלה

משבר האנרגיה והמלחמה באיראן מחריפים את גל פשיטות הרגל בגרמניה, המגיע לשיא של שני עשורים ● מאות אלפי משרות בסכנה ותחזית הצמיחה כבר קוצצה בחצי ● בעוד שהממשלה נאבקת למצוא פתרונות, הימין הקיצוני מתחזק על רקע החשש מהתכווצות כלכלית