גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

יותר כלבים - יותר תנאים: חברות התעופה מקשיחות את מדיניות הטסת חיות המחמד

עם הגידול בתנועת הנוסעים והמודעות הגוברת להיותו של בוני הכלבלב או מיצי החתולה חלק אינטגרלי מהמשפחה, חברות התעופה מעלות את "רף הקבלה" לבעלי חיים בטיסות ● הישראלים, כצפוי, כבר גילו את הפרצה המאפשרת להטיס את הכלב בחינם ● ואיזו מדינה היא המחמירה ביותר?

תהליך ההכנה של חיות המחמד לטיסה כולל בדיקות וחיסונים / צילום: Terminal4Pets
תהליך ההכנה של חיות המחמד לטיסה כולל בדיקות וחיסונים / צילום: Terminal4Pets

60 מיליון חיות מחמד טסות מדי שנה ליעדים שונים בעולם, כ-60-70 אלף מתוכן טסות מישראל. המספר הזה גדל מדי שנה בכ-6% יחד עם הגידול בתנועת הנוסעים והמודעות הגוברת להיותו של בוני הכלבלב או מיצי החתולה בני משפחה. יתרה מכך, גם מלונות ומסעדות פותחים כיום שעריהם להולכים על ארבע.

"העולם השתנה בהיבט הזה", אומר ד"ר קריינר איתן מ-Terminal4pet, הסוכנות הישראלים לטיפול ולהטסה של חיות מחמד מזה 30 שנה. עם השינוי הזה, מסביר ד"ר קריינר, באות החמרות של מדינות ושל חברות תעופה שמזהות פרצות. בישראל, למשל, הוחמרו השנה סעיפים הנוגעים להטסה של גורים ממדינות שונות. "בעבר זה היה שוק פרוץ. אנשים היו קונים גורי כלבים בתאילנד ומטיסים אותם בתא הנוסעים לארץ. זה הוביל למחלות ולהמון בעיות, וכעת זה נגדע. גורים מוטסים כקרגו, על כל המשתמע מכך במחירים ובהליך שדורש אישורים", אומר קריינר.

מדיניות הטסת בעלי חיים משתנה לפי חברות תעופה ולפי דרישות של מדינות. בבריטניה, למשל, התנאים המחמירים ביותר המחייבים כל בעל חיים לטוס כקרגו - הליך מסוך שגם יקר בהרבה: במקום לשלם 200 דולר על הטסת כלב בתא המטען, הטסה של כלב לבריטניה יכולה לזנק ל-2,000 דולר. לאור הגידול בכמות ההולכים על ארבע שטסים לחו"ל, לא רק במקרים של רילוקיישן, בקיץ 2020 אף יוקם בנתב"ג טרמינל 4 שיטפל בנושא לפני ואחרי הטיסות.

החמרות בתקנות מגיעות פעמים רבות אחרי תקריות שמתרחשות באוויר בהן מעורבים בעלי החיים. לאחרונה תבע נוסע של חברת התעופה דלתא האמריקאית את החברה ונוסע שהתלווה אליו כלב בטיסה. התובע הותקף במטוס בידי כלב תומך רגשית שישב על ברכי בעליו. התקיפה עלתה לנוסע ב-28 תפרים בפניו. טענותיו לדלתא היו שהחברה לא וידאה שלכלב, שהיה גדול ממדים, יש את האישורים הנדרשים באשר להתנהגותו באוויר. טענתו כלפי בעלי הכלב, חייל מארינס משוחרר, הייתה שהוא היה צריך לדעת שהכלב, מסוג פוינטר מעורב, מסוכן לנוסעים, ועל כן גילה חוסר אחריות.

הכלב לא שרד את הטיסה

לצערן של חברות התעופה, תקיפות נוסעים על-ידי בעלי חיים מתרחשים לא אחת - ובמקרים רבים אלה גם הובילו את החברות להקשיח את מדיניותן להטסת בעלי חיים. לאחרונה דלתא ויונייטד אף הגבילו את משך הטיסה שאליה מותר לצרף בעל חיים ל-8 שעות - כך שהטסה של בעל חיים מתל-אביב לארה"ב מתאפשרת כיום עם אל על בלבד.

מקרה אחר הסתיים במותו של כלב בטיסה מהולנד ללוס אנג'לס. הכלב לא שרד את הטיסה בת 11 השעות של חברת KLM. בעלי הכלב טען כי הכלב לא אופסן כראוי בכלוב בתא המטען, בניגוד למה שטענה חברת התעופה. מקרים "קלים" יותר כוללים שילוח של הכלב ליעד אחר - במקרה אחד כלב נשלח לטוקיו במקום לטיסת פנים בארה"ב לקנזס.

כללי ההטסה של בעלי חיים נקבעים לפי מדיניות חברות התעופה ולפי מדיניות הממשלה (בארץ מדובר במשרד החקלאות). מרבית חברות התעופה קבעו כי חיות מחמד במשקל של 8 ק"ג ויותר, "יאוחסנו" בתא המטען יחד עם הכבודה של הנוסעים. ממול, בעלי חיים במשקל הקטן מ-8 ק"ג יכולים לטוס בתא הנוסעים, ממוקמים בתיק יד על ברכי הנוסע (ומתחת למושב בעת ההמראה) או במושב נפרד (עם כרטיס נפרד). במסגרת המדיניות של מרבית החברות, כלבים שמאופסנים עם הכבודה בתא המטען נמצאים בכלוב מיוחד ומאוורר, אך אינם מקבלים מזון או מים במהלך הטיסה. יש להניח שמדובר בחוויה מלחיצה ולא נעימה.

בנוסף, ישנן חברות תעופה שאוסרות על הטסת כלבים מזנים מסוימים שידועים כבעלי קשיים נשימתיים, דוגמת בולדוג צרפתי או אנגלי, ויש מדינות (כמו ישראל) שהגדירו סוגי כלבים מסוכנים דוגמת פיטבול או אמסטף שיכולים לטוס רק בתא המטען.

האישורים הנדרשים הם לפי מדיניות של חברות תעופה ולפי מדיניות ממשלתית - גם של המדינה שאליה נכנסים וגם בחזור. ויש גם פרט טריוויה מעניין: לפי חוקי התעופה, ג'ירפה היא החיה היחידה שלא מורשית לעלות למטוס. פיל לעומתה יכול.

המסחרה של הישראלים

אחת התופעות המעניינות בתקופה האחרונה קשורה להטסה של בעלי חיים תומכים רגשית. כלבים אלה חייבים להיות צמודים לנוסע, ולכן החברה דורשת אישור של פסיכיאטר כי בעל החיים המתלווה כשיר נפשית ובעיקר מאולף לטיסה. כלב תומך לא משלם על כרטיס טיסה, והוא - גם אם שוקל יותר מ-8 ק"ג - יוטס בתא הנוסעים ללא כלוב.

שני פיתויים בכרטיס אחד הובילו את הנוסע הישראלי לנסות לנצל את ההקלות הללו (כרטיס חינם והסרת דאגה מהכלב שמוטס בתא המטען), שמחייבות "רק" אישור פסיכיאטר שבעלי הכלב זקוק רגשית לחיית המחמד שלו. פרוצדורה קלה עבור הישראלים שהפכו את הנושא למסחרה מכוערת.

"צריך להבין", כפי שמסבירות רוית לפאיר ואהבה כהן, מומחיות להטסת חיות מחמד של Terminal4Pets, "שכלב תומך רגשית הוא כלב מחונך שיודע להתנהג במקום הציבורי וליד נוסעים אחרים או בעלי חיים אחרים. מה שקרה הוא שאנשים ניצלו את המצב הזה. לכל אחד יש מכר או חבר שמכיר פסיכיאטר, והמצאת אישור כזה היא עסק פשוט למדי. בעבר חברות תעופה כיבדו כל אישור, אבל זה השתנה. אל על, למשל, מכירה את הישראלים ויודעת להבדיל אם מדובר במכתב מפסיכיאטר שנפגש פעם אחת עם המטופל, או שמדובר באדם שמטופל לאורך זמן. ובכל מקרה, צוות הרופאים של אל על יודע לעשות את האבחנה, כשגם לפני הטיסה, הצוות במקום (דיילים וטייסים) יכול לקבל החלטה לפיה הכלב יוטס בתא המזוודות".

לצד אי-הנוחות הנגרמת לנוסעים האחרים, גם כלב שלא עובר הכנה לטיסה או שלא באמת מאולף להתנהג בתא הנוסעים, לרבות עשיית צרכים, עשוי לסבול בטיסה. בשנה שעברה היו כמה מקרים של מוות של בעלי חיים בטיסות. עם זאת, לפאיר וכהן מדגישות כי "אנחנו מטיסים בעלי חיים ליעדים רחוקים כמו ניו זילנד, וכולם שורדים. טיסה לא יכולה לגרום למוות של בעל חיים, כל עוד הכול נעשה בצורה נכונה ומקפידים על כל הנהלים. אין סכנה ממשית מבחינת גורמי הטיסה כשמדובר בכלב בריא".

תהליך ההכנה של חיית המחמד כולל בדיקות וטרינריה, לרבות חיסונים נדרשים, המצאת מסמכים נדרשים לפי תנאי מדינת היעד, תעודת בריאות וכדומה. גם לזרה ארצה יש פרוצדורה שאליה צריך להיערך מראש - כלב ששהה מחוץ לישראל במשך יותר מ-10 ימים, עובר תהליך של יבוא שדורש אישור וטרינר מקומי ממדינת היעד ומסמכים מהרשויות של אותה מדינה. החוקים של ישראל, אגב, לא נחשבים מחמירים במיוחד.

הנוסע שסגר מחלקה ראשונה שלמה עבור כלבו

אומנם רוב בעלי החיים המוטסים הם כלבים ואחריהם חתולים, אך אחריהם ברשימת חיות המחמד (שאינן לצורכי מסחר) ניתן למצוא גם ארנבים, שרקנים, צבים ואפילו דגים. בין הסיפורים יוצאי הדופן, מספרים ב-Terminal4pets על נוסע שסגר את כל המחלקה הראשונה במטוס כדי להטיס עמו את כלבו. הנוסע רצה להביא גם דג יקר-ערך, אבל סורב בגלל איסור העלאת נוזלים לטיסה. חברות תעופה ערביות, למשל, מגלות סובלנות להטסת ציפורי בז, חיות מחמד נפוצות בקרב מדינות המפרץ.

יש גם סיפורים מרגשים: אל על הטיסה לאחרונה כלב שהשתחרר משירות צבאי ביחידת הכלבנים. הכלב אומץ על-ידי יהודי קנדי שהחליט להעניק לו חיי פנסיה מפנקים כהוקרה על שירותו, והוא הוטס לשם לאחרונה. גם כלבה שעברה התעללות בבית לחם הוטסה לבית מאמץ בסן פרנסיסקו אחרי גיוס של 10 אלף שקל לטובת הפרויקט.

לשאלה האם לדעתן, חיות המחמד היו מוותרות על כל החוויה והיו מעדיפות להמתין לבעליהן שישובו מחופשה בארץ - לפאיר וכהן משוכנעות שלפחות בכל הנוגע לכלבים, איכות החיים שלהם קשורה קשר ישיר לחיבור עם הבעלים. "נראה לנו שהם היו מעדיפים להצטרף לבעלים, למרות כל התהליך", הן אומרות.

עוד כתבות

דן להב (מימין) ועומר נבו, מייסדי Irregular / צילום: בן חכים

המודלים השתוללו ואלופי הדיבייט מתל אביב תפסו כותרות ראשיות בעולם

תקלת אבטחה בבדיקות של OpenAI ואנתרופיק הציבה את הסטארט־אפ אירגיולר מתל אביב במרכז השיח העולמי על גבולות הבינה המלאכותית ● מאחורי הקלעים של הדרמה בחדרים הסגורים, הזיהוי של נקודת החולשה, ומה היה גורם לאירוע להסתיים אחרת לגמרי

חיסכון לכל ילד (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

הטעות של ביטוח לאומי: כמה באמת הרוויחו הילדים שחוסכים בבתי ההשקעות?

ביטוח לאומי פרסמו נתון שגוי על רווחי הגוף הגדול בתחום, אלטשולר שחם ● הרווח שם בתוכנית החיסכון לילדים עומד 4.1 מיליארד שקל, ולא כפי שפורסם ● מבדיקת גלובס מסתמן שבסך הכול הרוויחו הילדים 8.85 מיליארד שקל, יותר מפי 2 ממה שהוצג בנתוני הביטוח הלאומי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

שתי החברות שעברו לרווח ברבעון השני - וזינקו בחדות בתל אביב

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● יצרנית הדלתות וחברת מוצרי הבנייה רב בריח דיווחה על צמיחה של 20% במכירות, על רקע תהליכי המיגון באזור הצפון ● תדיראן דיווחה גם היא על צמיחה דו־ספרתית בהכנסות, לנוכח שיפור בפעילותה בתחום האנרגיה

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

אפסייד של 24%: הבנק שקיבל המלצה חמה

בנק אוף אמריקה העניק ללאומי המלצת קנייה אחרי פרסום הדוחות וצופה למניה אפסייד של 24% לעומת שער הנעילה שלה אתמול ● "המומנטום בהכנסות השתפר, יעילות הבנק הגיעה לרמות שיא חדשות והצמיחה במתן אשראי כבר הגיע ליעדי ההנהלה לשנה הנוכחית", כתבו הכלכלנים

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

לאחר שהשקיעה "משאבים אדירים": הקו החדש של אל על יבוטל. זו הסיבה

אל על הודיעה כי הקו הישיר להאנוי, שהיה אמור להתחיל לפעול באוקטובר, לא ייצא לדרך לאחר שלא התקבלו האישורים הנדרשים מגורמי הביטחון ● בחברה מציינים כי ההחלטה התקבלה לאחר שכבר השלימו את ההיערכות והשקיעו "משאבים אדירים" ● לנוסעים יוצעו טיסות דרך בנגקוק, מעבר ליעד אחר או החזר כספי מלא

הנחות בביטוח לתקופה מוגבלת / צילום: Shutterstock

הסוף ל״הנחות״ בביטוחי החיים? ההנחיה החדשה שמשנה את הכללים

טיוטת חוזר שפרסמה רשות שוק הון, ביטוח וחיסכון נועדה לשים קץ להנחות של עשרות אחוזים אותן מעניקות חברות הביטוח ללקוחות לתקופה מוגבלת של מספר שנים, כדי לעודד הצטרפות ● "עשוי להשפיע על שיקול דעתו במעמד ההצטרפות ולהטותו מקבלת החלטה מושכלת", כותבים ברשות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הראלי בוול סטריט נמשך: S&P 500 וראסל 2000 ננעלו בשיאים

נטפליקס עלתה לאחר השקעה מחודשת של ביל אקמן בה ● אינטל עלתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה ● סיסקו וסרבארס נפלו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט נחלשו וקטעו את רצף העליות

נהר הריין בגרמניה. מפלסו ירד לשפל היסטורי / צילום: Reuters

"מצר הורמוז של גרמניה": בצורת משתקת את עורק הסחר של אירופה

מפלס נהר הריין בגרמניה ירד לשפל היסטורי, וספינות משא נאלצות לצמצם את המטען או להפסיק לשוט במקטעים מסוימים ● כ־80% מהתנועה הימית בתוך גרמניה עוברת בנהר, והפגיעה בו כבר מייקרת את הובלת הסחורות ואת מחירי הדלק בגרמניה ובשווייץ ● כעת גובר החשש כי המשך הירידה במפלס יקטע את נתיב השיט הרציף לאורך הנהר ויחמיר את הפגיעה בתעשייה ובסחר

WIZ / צילום: WIZ

הבכיר שעוזב את Wiz ועובר לענקית הטכנולוגיה

סמנכ"ל התפעול של Wiz, דאלי ראג'יץ', מונה לסמנכ"ל הכנסות ראשי (CRO) ב-OpenAI ● המינוי מגיע ברקע התרחבות מואצת בשוק הארגוני והגעה לכ-2 מיליון עסקים ● אחד ממייסדי Wiz תיאר בעבר את הצטרפותו של ראג'יץ': "הגעתו הייתה אירוע תרבותי לא פשוט"

רובע שדה דב, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

בלי מיפוי ובלי תשובות על היקף הזיהום: רמ"י הגישה את תשובתה בנוגע לקרקעות הפרטיות בשדה דב

רמ"י הגישה לבית המשפט עדכון בנוגע לבדיקות זיהום הקרקע ברובע שדה דב לקראת הגרלת חלוקת הקרקעות שכבר נדחתה ● "העיכוב זניח" לעומת האפשרות שיתגלה פער משמעותי בהיקף הזיהום בין המתחמים, אמר השופט ● אבל גם העדכון הנוכחי לא מספק את התמונה המלאה לה המתינו מנהלי הקרקעות, והמשמעות: ההגרלה שוב תידחה

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

המסחר בתל אביב עבר לירידות קלות; מניית נייס מזנקת

תל אביב עברה לאדום: מדדי ת"א 35 ות"א 90 מאבדים גובה, בהובלת מניות האנרגיה והביטחוניות ● גילת ונופר מאבדות גובה, נייס בולטת בירוק ● הכנסות המימון והרווח של נאוי צמחו ב-11%; המנייה עולה ●  הדולר הפך כיוון: מעליות קלות בבוקר, הוא נחלש קלות מול השקל ● הנפט נסחר ביציבות מול איומי המצור על איראן ● האינפלציה צפויה להתמתן ל-1.4% ותתמוך בהורדת ריבית

אוטובוסים של חברת דן, אילוסטרציה / צילום: כדיה לוי

ארבעה חודשים אחרי שאגת הארי: החזרים לנוסעי התחבורה הציבורית

משרד התחבורה יחל ביום ראשון במבצע החזרים לנוסעים שהחזיקו במנויים תקופתיים בתקופת צמצום השירות במהלך המלחמה ● ההחזר יינתן למחזיקי "חופשי חודשי" ולסטודנטים שהחזיקו במנוי שנתי או במנוי לסמסטר ב' בשנת הלימודים הנוכחית, וניתן יהיה לממשו עד סוף 2026

אילוסטרציה: Shutterstock

מהרשת לרחוב: למה ישראל מתקשה לבלום את אלימות הנוער?

אחרי שנים של תוכניות ממשלתיות ומקומיות, אלימות בני הנוער ממשיכה לנוע בין המרחב הדיגיטלי למרחב הפיזי ● המדינה ניסתה במשך תקופה ארוכה להציע מענים שונים, אך אלה חשפו פערי יישום משמעותיים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי ההתמודדות הממשלתית עם אלימות ילדים ובני נוער

צינור גז בסעודיה / צילום: Reuters, Mohammed Benmansour

בעקבות המלחמה באיראן: ההסתערות על שוק עסקי צינורות הנפט והגז

יותר מ־20 אלף ק"מ של צינורות חדשים נמצאים בדיונים ברקע הסכסוך במצר הורמוז ● מדינות במפרץ הפרסי ובאפריקה גילו את הפוטנציאל, שכבר מניב רווחים: "הביקוש לא צפוי לדעוך"

בנק ירושלים / צילום: איל יצהר

"אין ממצאים למעילה": מניית בנק ירושלים ירדה על רקע שמועות ברשתות החברתיות

מבנק ירושלים נמסר כי "לא נמצא כל ממצא המעיד על פעולות חריגות כלשהן בכספי הבנק, בנכסיו או בכספי הלקוחות" ● המניה נסחרת בתנודתיות גדולה על רקע שמועות ביחס לפרשה שחל עליה צו איסור פרסום

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון / צילום: ענבל מרמרי

מליסרון מסכמת רבעון: הפדיונות בקניונים עלו, וכמה דירות נמכרו בפרויקט הדגל?

הפדיונות בקניונים שמחזיקה חברת הנדל"ן המניב עלו בכ-11% ברבעון השני, לאחר שברבעון הקודם אלו ירדו בכ-5%, על רקע סגירת הקניונים למשך חמישה ימים במהלך מבצע "שאגת הארי" ● מאז תחילת השיווק בחודש מאי, החברה מכרה 56 דירות בפרויקט PARK 51 בהרצליה, וביולי נמכרו עוד 55 דירות

גלידה מאצ'ה של וניליה בשיתוף עם PerfectTed / צילום: יחצ

וניליה נכנסת לטרנד המאצ'ה ותוציא סדרת גלידות בשיתוף עם המותג הבריטי

רשת הגלידריות תשתף פעולה עם שסטוביץ, יבואנית מותג המאצ'ה הבריטי PerfectTed ● בניין שנפגע מטיל איראני בבני ברק ב-2025 נהרס השבוע לקראת הקמת פרויקט מגורים חדש ● סודקסו ישראל מרחיבה פעילות עם לקוחות חדשים לשירותי ההסעדה, ביניהם מזרחי טפחות ● ויצרנית המשאיות הסינית FAW יוצאת בקמפיין השקה בישראל בהיקף של כ-3 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

מעילת כספים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ירושלים מכחיש ואנחנו יצאנו לבדוק האם מעילה גדולה בבנק בכלל אפשרית

בנק ירושלים הכחיש בשעות האחרונות את חרושת השמועות וטען כי לא נמצאה עדות לפעילות חריגה ● על הרקע הזה בדקנו האם מעילה בהיקף נרחב בכלל אפשרית כיום בעקבות הקשחת המגנונים לאחר פרשת אתי אלון והבנק למסחר משנת 2002, שבה נגנבו 250 מיליון שקל

הכלי הבלתי מאויש של תאגיד הנאווה, אריון סמט מוצג בתערוכה ביטחונית בסיאול

טראמפ מאיץ את ייצור המיירטים וחותם על שני הסכמים חדשים

ארה"ב מאיצה משמעותית את ייצור מיירטי ההגנה האווירית ● איחוד האמירויות מציגה מל"ט בסגנון "עשה זאת בעצמך" ● קוריאה העניקה לתאגיד מקומי חוזה לייצור המוני של רובוטים בלתי מאוישים ● והקרן שתשקיע מיליונים בחברות דיפנס-טק ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הווירוס החדש שיצר כלי בינה מלאכותית / צילום: Samuel H. King et. al

מכונה, תעשי לי וירוס: החלום והסיוט של הביולוגיה החדשה

חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד תכננו ויצרו מאפס וירוסים שתוקפים חיידקים עמידים, והוכיחו שכלי בינה מלאכותית כבר מסוגלים לכתוב קוד גנטי שעובד ● פריצת הדרך שהסעירה את עולם המדע השבוע מציגה הבטחה רפואית עצומה, אבל היא מגיעה גם עם חשש למרוץ חימוש ביולוגי