גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמש עולה לאט: האם עידן השקיעה הכלכלית של יפן מתקרב לקיצו?

הכתרתו של הנסיך נארוהיטו לכס הקיסרות במאי השנה מסמלת סוף עידן של כ-30 שנה, שחפפו לשקיעתה הכלכלית של יפן ● ראש ממשלת יפן שינזו אבה, שזכה לאחרונה לקדנציה נוספת, אינו מסתפק בשינוי הסימבולי הזה ופועל ליישום רפורמות מבניות רחבות-היקף, שאמורות לזכות את ארץ השמש העולה בעידן של תקומה ושגשוג ● מה שבטוח, בינתיים, שגם אם הוא יצליח - זה לא יקרה ביום אחד

שינזו אבה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
שינזו אבה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

"יפן, מדינה שבה לכל אחד יש תקווה לגבי מחר" - זוהי משאלת לבו של ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, שאותה הביע בטקס הכתרתו של הנסיך נארוהיטו. נארוהיטו עלה לכס הקיסרות ב-1 במאי 2019, וכך תמו להן 30 שנה וארבעה חודשים של עידן אקיהיטו, אביו.

במקרה, או שלא במקרה, היו אלו 30 שנה שרובן חפפו את שקיעתה הכלכלית של יפן. פיצוץ בועות הנדל"ן ובועת המניות בתחילת שנות ה-90, והסחרור הכלכלי שהן גררו, ייזכרו לעולמים בספרי ההיסטוריה כאחד מ"הכישלונות המפוארים" ביותר של קובעי המדיניות.

החשש לחזור על שגיאות מדיניות של יפן, שבגינן לא נמנעה קריסה רב-מערכתית - התווה במידה מסוימת את הדרך שבה ההתמודדו הנגידים השונים עם משבר הסאב-פריים 20 שנה מאוחר יותר.

דור שלם של יפנים גדל ללא צמיחה כלכלית, והם הפכו לצרכנים פסימיים ולמשקיעים פסימיים. הממשל מאמין שזו אחת הסיבות לשיעורי הילודה הנמוכים כל כך. ברור שזהות הקיסר לא באמת משפיעה על מיקרו או על מאקרו כלכלה: היא לא באמת מורידה את מצבת החובות, לא באמת משנה את התמונה הדמוגרפית, לא תורמת לרווחיות החברות ואינה משפיעה על כל גורם אחר שמשפיע על זרימת ההשקעות ליפן.

עם זאת, לפי המסורת היפנית, קיסר חדש מביא עידן חדש. ראש הממשלה אבה, שזכה לאחרונה לקדנציה נוספת, ממנף את חילופי הקיסרים להעלאת המורל, אך לא מסתפק בהיבט הרוחני. עיקר פעולתו נעוצה ביישום רפורמות מבניות רחבות-היקף, והתקווה היא שהן אלו שיזכו את "ארץ השמש העולה" בעידן של תקומה ושגשוג. האם גם שוק המניות היפני, שידע רכבת הרים של ציפיות ואכזבות, יהיה שותף לאופטימיות של ראש הממשלה? חלק לא מבוטל מהאנליסטים סבורים שכן. 

אין אף חברה ב-30 הראשונות

מדד המניות ניקיי 225, כשמו כן הוא - כולל 225 מניות יפניות, שמשקלן מחושב לפי מחירים (ולא שווי שוק). עדכון ההרכבים מתבצע אחת לשנה. המדד הושק לראשונה בספטמבר 1950. יפן ידועה ככלכלה יצואנית, ולכן לתנודות הין ולביקושים חיצוניים יש השפעה מהותיות על ביצועי המדד. משקל גבוה של ענפים מחזוריים, כמו תעשייה, צריכה מחזורית וטכנולוגיה, הופכים את ניקיי 225 לרגיש מאוד למחזור הכלכלי העולמי. 

ערב משבר הנדל"ן ובועת המניות, ב-1989, נאמד שווי שוק המניות של יפן ב-5.4 טריליון דולר, פי 1.4 מהשוק האמריקאי. אז, שבע מתוך עשר החברות הגדולות בעולם היו יפניות. היום, אף לא אחת מהחברות היפניות נכנסת ל-30 הראשונות. טויוטה הגדולה נמצאת רק במקום ה-35.

רווחיות החברות נפגעה קשה כתוצאה מהמשבר; התשואה על ההון ירדה מ-8.8% ל-3.9% ב-2012, שנת הגעתו של אבה. מאז 2012, התשואה על ההון השתקמה לכ-9.8%. לכך תרמו שיפור במרווח התפעולי, הפחתת המסים, הריביות וצמצום בהוצאות הלא-תפעוליות. כלכלני מורגן סטנלי סבורים, כי עד 2025 תעלה התשואה על ההון לכ-12%. לשם השוואה, בארה"ב היא עומדת על כ-19% ובעולם על כ-15%.

אחת האבחנות המעניינות ביותר לגבי עידן אקיהיטו היא חוסר הלימה בין תנודתיות עצומה בשווקים לבין יציבותו של תיק הנכסים של הציבור. מאז המשבר ועד היום עומדות החזקות הציבור במזומן ובפיקדונות על כ-50%. ההשקעות במניות היו ונותרו זניחות - הציבור מדיר את רגליו מסיכון. אבה ראה לפניו שתי משימות חשובות: להעיר את "דוב" האינפלציה, ולשכנע את היפנים לשוב לשוק המניות. שתי המשימות עדיין לא צלחו, ושתיהן כנראה קשורות אחת בשנייה.

משבר הפנסיות והמצב הדמוגרפי

הבעיה הדמוגרפית של יפן איננה דבר חדש; האוכלוסייה, שמונה נכון להיום כ-127 מיליון, צפויה להתכווץ בשליש ב-50 השנים הקרובות. לאחרונה פרסמה סוכנות השירותים הפיננסיים של יפן (FSA) דוח מדאיג, שגרם לרעידת אדמה פיננסית. משק בית של זוג פנסיונרים (בני 65 לגבר ו-60 לנשים) יצטרך תוספת של 186 אלף דולר (20 מיליון ין) מעל הקצבה הלאומית, אם יש בכוונתם לחיות 30 שנים נוספות. בתגובה, קרן פנסיה ממשלתית התחילה להסיט את נכסיה לכיוון מניות ונכסים מסוכנים אחרים. אחריה התעוררו גם החוסכים באופן פרטי. ביפן מקווים שדווקא משבר הפנסיות עשוי להוות זריקת עידוד להשקעות יפנים בשוק המניות המקומי.

אבל מתברר שגם בבעיית הזדקנות האוכלוסייה ניתן למצוא צדדים חיוביים. בבתי השקעות מתנחמים בכך שבמוקדם או במאוחר המבוגרים יעבירו את עושרם אל הדורות הצעירים, וכוח הקנייה של האחרונים יעלה. נוסף על כך, נראה כי ליפנים יש דרך מקורית להפוך לימונים ללימונדה. התרגלנו לחשוב שאוכלוסייה מזדקנת יוצרת נטל על קדמה טכנולוגית ומעיבה על הגידול בפריון. ביפן לא מסכימים עם זה, ולשיטתם, בעולם חדש של רובוטיקה ובינה מלאכותית יש לאומה הזו יתרון מובהק - הם רגילים לטכנולוגיה ומאמצים בחדווה כל התפתחות טכנולוגית שיכולה לחפות על היעדר כוח אדם. יפן משקיעה בבינה מלאכותית, באוטמציה וברובוטיקה.

אבנומיקס: תוכנית חילוץ בשלושה חצים

באפריל 2013 השיק שינזו אבה תוכנית חילוץ חריגה שמטרתה להחזיר את יפן לפסי הצמיחה - מדיניותו קיבלה את הכינוי "אבנומיקס", שילוב של אבה ואקונומיקס. התוכנית כללה "שלושה חצים": הרחבה מוניטרית, הרחבה פיסקאלית ורפורמות מבניות. היקף הצעדים שכנע את המשקיעים שלא מדובר בעוד טלאי מדיניות חסר משמעות, אלא יש כאן סיכוי לשינוי אמיתי. המשקיעים מגיבים נהדר להבטחות, בעיקר אם אלו כוללות הקלות מוניטריות - ומדדי המניות הגיבו בנסיקה. לימים התברר כי מדובר בתהליך ולא בבליץ, ורמת ההתלהבות בשווקים ירדה בהתאם.

הסביבה הפוליטית הנוכחית תומכת באבה, ובספטמבר השנה הוא נבחר לקדנציה נוספת, מה שיאפשר לו ליישם את כל הרפורמות עם מעט מאוד התנגדות מצד האופוזיציה.

"החץ השלישי" באבנומיקס נועד להזניק את התוצר על-ידי שילוב הנשים בשוק העבודה, שיפור מערכת המס ורפורמות בענפים שבמשך שנים זכו להגנה ממשלתית מוגזמת (כגון רפואה וחקלאות).

ממשל תאגידי לקוי מאז ומתמיד היה אבן ריחיים על צוואר המשקיעים ביפן. בניגוד לארה"ב ולבריטניה, שם האינטרסים של בעלי המניות קודמים לכל, המודל היפני נשען על "שיתוף הערך" - והערך מתחלק בין כל הצדדים הקשורים, כולל עובדים, נושים, מוסדות ציבוריים וגופים אחרים. חקיקה חדשה שמה לה למטרה לגרום לחברות להתמקד ביצירת ערך עבור בעלי ההון. זה עבד: החברות הגדילו את פעילות הרכישות העצמיות, והן מחלקות חלק גדול יותר מהרווחים בתור דיבידנד. בשלב הבא צריך לשכנע את העסקים ביפן - שידועים כ"סרבני מינוף מושבעים" - להגדיל במידת מה את מצבת החובות, כדי לשפר רווחיות.

לפני 15 שנה מספר המבקרים ביפן עמד על 5 מיליון לשנה. ב-2018 אירחו היפנים קרוב ל-30 מיליון תיירים. 40 מיליון צפויים להגיע ב-2020 - שנת המשחקים האולימפיים. כמצופה, הממשלה משקיעה כבר עכשיו בתשתיות, כדי לסייע לעסקים לספק שירותים ומוצרים נאותים.

לסיכום, כלכלת יפן ושוק המניות שלה ידעו עשורים של דריכה במקום, תפיחת חובות, דפלציה ופסימיות כלכלית כללית. ממשלת יפן, יחד עם הבנק המרכזי, עושים מאמץ כביר להחיות את הכלכלה. ניתן לקוות כי שורה של רפורמות מבניות ומציאת פתרונות יצירתיים לבעיות ישנות, יתגלו כדרך נכונה ללידה מחדש. מדובר בתהליך ארוך, ויציבות פוליטית חיונית להשלמתו. אם הם יביאו את ההצלחות, המשקיעים כבר יבואו לבד. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם מדדים, מקבוצת אקסלנס. לחברת קסם וחברות מקבוצת אקסלנס יש עניין במידע המוצג. האמור הוא למטרות מידע בלבד ואין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ או שיווק השקעות בידי בעל רישיון עפ"י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. מדד NIKKEI 225 הוא קניינו הרוחני של Nikkei Inc

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 מטפס בשיעור דומה ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע