גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסדר חוב בטבע? "תיאורטית זה ייתכן, אבל בשביל זה צריך להניח התממשות של כל התרחישים השליליים"

בזמן שמניית טבע מגרדת תחתית חדשה, נרשמות ירידות גם במחירי האג"ח שלה, והן נסחרות בתשואות של עד 9% ● לדברי סבינה לוי מלידר שוקי הון, שמתייחסת לאתגר מחזור החוב, "זה לא סוד שטבע נמצאת בתקופה מאתגרת וברמת מינוף גבוהה; החשש נוגע לאי-ודאות בנוגע לפיצויים שטבע תיאלץ לשלם במסגרת התביעות, ושעלולים לפגוע בתזרימים שלה ולהשפיע על כושר הפירעון"

קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף
קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף

בזמן שמניית טבע מגרדת מדי שבוע תחתית חדשה, נרשמות ירידות גם במחירי איגרות החוב של חברת התרופות, על רקע החששות הכבדים בשוק בנוגע לחשיפה של טבע   לסיכונים משפטיים משמעותיים (תביעות משככי הכאבים האופיואידיים ותיאום המחירים בשוק הגנרי). האג"ח של טבע, המדורגות כאג"ח זבל, נסחרות בטווח תשואות רחב שמגיע עד ל-9%. הסדרה בעלת התשואה הגבוהה ביותר היא של אג"ח שמיועדות לפירעון ב-2027, והיקפה הכולל כ-1.3 מיליארד דולר. הסדרה הגדולה ביותר, בהיקף 3.5 מיליארד דולר, לפירעון ב-2026, נסחרת בתשואה של 8%.

בשבוע שעבר הגיע מועד הפירעון של אחת מסדרות האג"ח של טבע, והחברה שילמה 1.6 מיליארד דולר מיתרת המזומנים שלה. עדיין, היקף החוב של טבע גבוה מאוד - בסוף הרבעון הראשון הוא עמד על 28.6 מיליארד דולר, או 26.7 מיליארד דולר נטו - ובשנים הקרובות טבע תיאלץ להגיע לשוק ולנסות לגייס חוב חדש, לצורך מחזור חוב. במצבה הנוכחי, התנאים לגיוס נוסף רחוקים מלהיות אידיאליים, דבר שרק מגביר את החששות. 

היקף החוב של טבע

"רמות התמחור והתשואה הגבוהה של האג"ח של טבע משקפות את החששות של המשקיעים ביחס לפגיעה אפשרית בתזרימים של טבע", אומרת סבינה לוי, מנהלת מחלקת המחקר בלידר שוקי הון. "זה לא סוד שטבע נמצאת בתקופה מאתגרת וברמת מינוף גבוהה. החברה אמרה בעצמה שתידרש למחזר חובות לקראת 2021; אם מסתכלים על השנים הקרובות, יש שתי תחנות שבהן טבע תצטרך ככל הנראה למחזר, ב-2021 וב-2023. החשש, כמובן, נוגע לאי-ודאות בנוגע לפיצויים שטבע תיאלץ לשלם במסגרת התביעות, ושעלולים לפגוע בתזרימים שלה ולהשפיע על כושר הפירעון. גורמים אלו מתווספים לסביבה עסקית מאתגרת בארה"ב, שחיקה בקופקסון והיעדר מנועי צמיחה.

"זה סיפור של ביצה ותרנגולת: בשל המינוף הגבוה, היכולת של טבע ליצור מנועי צמיחה חדשים באמצעות רכישה או השקעה נוספת במו"פ, היא מוגבלת, ואין משהו שיכול לשפר את התזרימים באופן משמעותי. מצד שני מרחפים איומי התביעות, שאף אחד לא יודע איפה יסתיימו".

טבע תוכל למחזר את החוב כמתוכנן?

לוי: "היא תצטרך למחזר. בשוק יש בנצ'מרק, כי האג"ח סחירות, כך שהיא לא יכולה להתרחק יותר מדי מהריביות שנגזרות מהאג"ח הסחירות. ברור לכולם שטבע תצטרך לגייס, אבל בעיתוי הנוכחי, הסיכוי שהיא תגיע לשוק בטווח הקצר לא גבוה.

"יש לכך שלוש סיבות. הראשונה היא רמות המחירים של איגרות החוב, שמשקפות את החשש הגובר של המשקיעים לחשיפה לתביעות. ההערכה היא שכשתתבהר התמונה - לקראת תחילת המשפט בנושא האופיואידים, באוהיו באוקטובר, נוכל אולי להעריך טוב יותר את החשיפה הפוטנציאלית - זה ייתן יותר ביטחון לשוק ואולי ישפר את הסנטימנט.

"דבר שני הוא שיכול להיות שיש פה 'משחק' כזה, כי אם טבע מגיעה למשפט בעמדה של קושי פיננסי, קנס של מיליארדים עלול למוטט אותה, ומערכת המשפט האמריקאית לא מעוניינת למוטט חברות פארמה. לכן, ייתכן שזה לא העיתוי האופטימלי לצורך מחזור חוב. דבר שלישי שיש לזכור, שמלבד אג"ח סטרייט עומדות בפני החברות עוד חלופות למימון, כולל מכשירים היברידיים".

מה לגבי גיוס הון? נכון שקאר שולץ אמר לא פעם שזה לא יקרה, והמניה בשפל, אבל אולי יצטרכו להגיע לכך?

"למיטב הבנתי הנושא של גיוס הון כרגע אינו על הפרק, גם בשל רמות המחירים של המניה וגם בשל הערכות לגבי היקף הביקושים בשוק ביחס למניה. נוסף על כך, אם טבע תגיע לשוק ותגיד שהיא רוצה לבצע מהלך הוני כדי לשפר את המאזן ולהסיר את החששות - זה עלול לשדר לשוק שהיא נערכת לשלם מיליארדים על התביעות".

להערכת לוי, כל הגורמים הללו מפחיתים את הסיכוי לגיוס בתקופה הקרובה, אם כי טבע תידרש לבצע גיוס חוב - ייתכן שבמהלך אחד לפני 2021, או בשני מהלכים עד 2023, שבמסגרתם תגייס טבע חוב בהיקף 1.5-3 מיליארד דולר ואולי אף יותר.

האם יש תרחיש כלשהו שבו טבע תיאלץ להגיע להסדר חוב? לפנות למחזיקים ולדבר על שינוי המח"מ, למשל?

"תיאורטית זה ייתכן, אבל בשביל זה באמת צריך להניח התממשות של כל התרחישים השליליים שיכולים להיות, וכרגע זה תרחיש קיצון. יש חלופות שאפשר למצות; אני לא חושבת שזה עומד על הפרק". 

ממשיכה להידרדר: גם אמדוקס עקפה את שווי טבע

בינתיים, כאמור, מניית טבע ממשיכה להידרדר. אתמול היא ירדה בניו יורק ב-2.8% נוספים, לאחר שבמהלך המסחר רשמה ירידות גדולות יותר, שהתמתנו בהמשך. מחיר המניה נסגר בסוף היום על 7.69 דולרים, שפל של למעלה מ-19 שנים (מתואם לדיבידנדים שחולקו מאז) וירידה של כמעט 90% מהשיא שקבעה לפני ארבע שנים. שווי השוק של טבע עומד על 8.4 מיליארד דולר.

בעקבות הירידה במניה, חברה ישראלית נוספת עקפה את טבע בשווי השוק שלה - אמדוקס , ששוויה כעת כ-8.7 מיליארד דולר. טבע היא כיום החברה הרביעית בגודלה בין הישראליות שנסחרות בוול סטריט, אחרי צ'ק פוינט, נייס  ואמדוקס.

"התמחור הנוכחי היום של מניית טבע בשוק מייחס משקל גבוה יותר לסנטימנט, לחוסר הוודאות בפגיעה האפשרית, וזה מייצר לחצים", אומרת סבינה לוי מלידר שוקי הון. "משקיעים מעדיפים להמתין לראות לאן הדברים מתפתחים. במודל כלכלי של היוון תזרימי מזומנים, מקבלים מחירים אחרים למניה, אבל יש תקופות במניות מסוימות שבהן המניה מתנתקת מהמודלים".

אתמול פורסם כי חברת התרופות Endo תשלם סכום מסוים כדי ליישב תביעות הגבלים עסקיים. הטענה הייתה שאנדו שילמה ליצרניות תרופות גנריות כדי שיעכבו את השקת הגרסאות הגנריות שלהן לתרופה Lidoderm, ובכך תתעכב תחרות בשוק למוצר שלה.

אחת החברות שקיבלה כסף מאנדו היא ווטסון, שכיום היא חלק מטבע (היא הייתה חלק מאקטביס שאותה רכשה טבע בכ-40 מיליארד דולר ב-2016), אולם נראה שבמקרה זה לא מדובר בסיכון משפטי נוסף לטבע. בפברואר האחרון חתמה טבע על הסכם פשרה עם ה-FTC, הרגולטור האמריקאי שאחראי על ההגבלים העסקיים, שסיים שלושה הליכים משפטיים נגדה, אחד מהם נוגע לווטסון ול-Lidoderm. 

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35