גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הבריאות הודיע שיפחית את שכר האחיות – והכשיר את הדרך לשביתה

שביתת האחים והאחיות היום הביאה לביטול מאות ניתוחים ורבבות ביקורים במרפאות ● הן מוחות על הפחתה בשכר בעקבות מאבקן במבדקי איכות שהיו אמורות לעבור, אבל דורשות שיפורים בכל המערכת ● רק שלא ישכחו גם את מלחמתן בעוזרי הרופאים

מחאת האחים והאחיות / צילום: הסתדרות האחים והאחיות בישראל
מחאת האחים והאחיות / צילום: הסתדרות האחים והאחיות בישראל

ביממה האחרונה עבדה מערכת הבריאות בישראל במתכונת חירום, על רקע "שביתת האחים והאחיות", שפרצה הבוקר (ג'). בחדרי הניתוח בוצעו רק ניתוחים קריטיים ובכל מחלקות בתי החולים, האחיות עבדו במתכונת מצומצמת בלבד - כולל בחדרי לידה ופגיות, ביחידות הדיאליזה והפריון ובמחלקות בתי החולים הגריאטריים והפסיכיאטריים. השביתה הורגשה גם בקופות החולים (לבד ממכבי, שם לטענת הקופה האחיות עבדו כרגיל), בתחנות לבריאות המשפחה ("טיפות חלב") ובשירותי הבריאות לתלמיד.

"עם יום אחד כזה אנחנו יכולים להתמודדד", אמר הבוקר ל"גלובס" בכיר באחד מבתי החולים הגדולים בארץ, "אך אם המצב הזה יימשך - זה יהיה קשה". לפי הערכות, רק ב-11 בתי החולים הממשלתיים, שנמצאים בבעלות משרד הבריאות, בוטלו בגלל השביתה כ-800 ניתוחים אלקטיביים (לא דחופים) ויותר מ-20 אלף ביקורים במרפאות.

"בסופו של דבר, ניתוח אלקטיבי שנדחה ונדחה - הופך לניתוח דחוף", הוסיף הבכיר.

מדוע בכלל פרצה שביתת האחיות, ובעיקר - מדוע דווקא עכשיו, כאשר הממשלה המכהנת היא ממשלת מעבר, שידיה גם כך כבולות ברמה התקציבית? הרי העומסים הכבדים, תת-התקינה ודלות המשאבים במערכת הבריאות הם עובדה קיימת זה שנים.

התשובה לכך, היא שהשביתה לא פרצה סתם כך, אלא היה לה טריגר ברור, ששיאו בהודעת משרד הבריאות מתחילת השבוע, כי הוא מפחית משכר האחיות. 

מחסור חמור באחיות בישראל

עומס כבד שפוגע בחולים

בתחילה, היו אלה מבדקי האיכות (אקרדיטציה) שהתקיימו בכלל בתי החולים בישראל בחודשים האחרונים, ושדרשו מכלל העובדים - אך בעיקר מהאחיות - להתגייסות מיוחדת ולעבודה במאמץ מוגבר. את המבדקים עורך מדי שלוש שנים הארגון הבינלאומי JCI.

האחיות טענו, שלא רק שתהליך האקרדיטציה מטיל עליהן עומס כבד - אלא גם בא על חשבון הטיפול החולים והוא מצג שווא. לכן הודיעה במאי יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, למנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, שהאחיות לא ישתפו פעולה עם המבדקים, לרבות הדרכות, ישיבות ופרויקטים בתחום.

בתגובה לכך הודיע השבוע משרד הבריאות, כי הוא מפחית משכר האחיות, לאחר שלא עמדו במטלותיהן. האחיות מדברות על הפחתה של 20% משכרן, ואילו לפי בר סימן טוב ההפחתה תלויה בהיקפי עבודה, שכן "אנו לא יכולים לקבל מצב, שבו עובדים מחליטים אילו מטלות הם עושים ואילו לא".

ההחלטה על הפחתת שכר האחיות, שהיא קיצונית למדי, גדשה את סאתן והכשירה את הקרקע לשביתה.

בר סימן טוב סיפר היום, שבפגישה שנערכה אתמול בערב בין הצדדים "הצענו להיכנס לתהליך של זיהוי מטלות שאפשר להוריד מהאחיות באופן מיידי. אם נמשיך ונגיע להבנות עם האחיות - אנו בהחלט מוכנים לשקול את הפסקת הקיצוץ בשכר". עם זאת, האחיות הכריזו על "פגישה שהתפוצצה", ללא כל הצעות קונקרטיות. המשך הדיונים בנושא השביתה וחוקיותה, כבר יתקיימו בבית הדין לעבודה.

המשאבים שהושגו, בוטלו עקב הבחירות

בר סימן טוב הוסיף ואמר היום שבדרישותיהן לתוספת משאבים ותקנים למערכת, האחיות מתפרצות לדלת פתוחה. תוספת המשאבים הזו לדבריו כמעט והושגה (כ-5 מיליארד שקל תוספת לבסיס התקציב) לפני כחודשיים, בדיונים בין משרד הבריאות לאוצר. עם זאת, היא טורפדה ברגע ההחלטה על פיזור הכנסת והליכה לבחירות חדשות.

האחיות תובעות הוספת 1,500 תקני אחיות למערכת, דרישה שעליה אומר בר סימן טוב: "זה לא הזמן לבקש דברים מהסוג הזה. צריך לתת לנו את הזמן לנסות ולשחזר את ההישג שכמעט הצלחנו להשיג".

האחיות אומרות מנגד: "אף פעם אין זמן טוב לשביתה. לא נראה לנו שישאירו את המערכת במתכונת חירום עד לבחירות הבאות".

אך מעבר לעצם הטריגר לשביתה, ישנה גם המציאות עצמה. והמציאות, אף שאינה חדשה כלל וכלל, אכן קשה, דלה מאוד במשאבים ושוחקת. זו הסיבה שבכל פעם קם סקטור אחר מקרב ציבור עובדי הבריאות ומוחה על כך - פעם אלו הרופאים, ששבתו במשך יותר מארבעה חודשים ב-2011 לקראת חתימה על הסכם קיבוצי, פעם אלה עובדי מקצועות הבריאות (פרא-רפואיים), ופעם אלו האחיות.

המקור לקושי הגורף הוא זה - ההוצאה הלאומית לבריאות כאחוז מהתמ"ג בישראל היא מהנמוכות ב-OECD (שיעור של 7.3% לעומת ממוצע של 9%), ויותר מכך, בישראל ההוצאה הציבורית - הכסף שיוצא מכיס המדינה לטובת בריאות מתוך ההוצאה הלאומית הוא מהשיעורים הנמוכים ב-OECD ועומד על 63%, לעומת שיעור ממוצע של 73%.

גם ברמה הסקטוריאלית יש על מה למחות. בישראל חמש אחיות בלבד לכל 1,000 איש, לעומת ממוצע OECD שהוא כמעט כפול: יותר מתשע אחיות לכל 1,000 איש. בישראל אחות אחת במחלקה יכולה לטפל גם ב-30 חולים - קנה מידה שאין כמותו כמעט בעולם המערבי.

"המערכת ממוקדת בעיקר ברופאים"

"המערכת ממוקדת רופאים. האחיות מבצעות את העבודה הקשה והסיזיפית, ועליהן מדברים פחות, ושומעים עליהן פחות", אמר הגורם הבכיר מבית החולים.

עם זאת, ישנם צעדים אופרטיביים שהמדינה רוצה לנקוט כדי להפחית עומסים מהמערכת, ועד היום האחיות התנגדו להם מסיבות פוליטיות. למשל, הוספת עוזרי רופא לבתי החולים.

בינואר פירסמנו ב"גלובס" את טענותיהם של כמה "עוזרי רופא" שהשתלבו במחלקות בישראל - רובם פרמדיקים בהכשרתם - לכך שהאחיות "תוקעות לנו מקלות בגלגלים ועושות לנו את המוות". בסך הכול, כ-100 עוזרי רופא השתלבו בבתי חולים בשנים האחרונות, ובמשרד הבריאות היו רוצים להאיץ את קצב ההכשרה ואף להרחיב את המקצוע ולהסדיר אותו אקדמית.

האחיות מנגד טענו ש"ככל שעוזר רופא מעוניין להתקדם מקצועית, שהוא מוזמן למסלול להסבה מקצועית בבתי הספר לאחיות להשלמת לימודי סיעוד".

בשורה התחתונה על אף שטענות האחיות מוצדקות, ועל אף שלא היה צריך לאיים עליהן בקיצוץ שכרן, התמונה כמו תמיד מורכבת. גם האחיות צריכות לעתים להסתכל על האינטרסים של המערכת כולה, ולא רק על האינטרסים הצרים שלהן.

מה דורשות האחיות השובתות

להפסיק את מבדקי האיכות (אקרדיטציה) בישראל

הפחתת עומסים והגדלת זמן הגדלת זמן אחות-מטופל

הוספת 1,500 תקני אחיות למערכת

הלימה בין מספר המיטות במחלקה ברישיון למספר המאושפזים בה בפועל

הוצאת המיטות הבלתי חוקיות מהמחלקות ומהמסדרונות

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות