גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

השר אריה דרעי דורש העלאת שכר המינימום ב-1,000 שקל - ולא בטוח שזה רעיון כל-כך רע

הצעת הבחירות של מנהיג ש"ס נשענת על סיפור הצלחה של העלאת שכר המינימום בישראל, ואפילו הכלכלנים בארה"ב שינו גרסה ומודים כי העלאת שכר המינימום לא מעלה את שיעור האבטלה • עם זאת, יש מי שמזהיר מההשלכות - בעיקר מעליית יוקר המחייה או עבודה "בשחור" ● פרשנות

ח"כ אריה דרעי./ צילום: רפי קוץ
ח"כ אריה דרעי./ צילום: רפי קוץ

הצעת מנהיג ש"ס ח"כ אריה דרעי להעלות את שכר המינימום ב-1,000 שקל נוספים, ל-6,300 שקל לחודש, נוגעת באחד הנושאים הבוערים ביותר כיום בישראל ובעולם כולו.

בארה"ב, שלטה שנים רבות בזרם המרכזי תפיסה שלפיה העלאת שכר מינימום פוגעת בראש ובראשונה בעובדים עצמם, משום שהיא מגבירה את האבטלה. אולם בתקופה האחרונה מורגש כרסום של ממש בגישה הזו, שבא לידי ביטוי בין היתר בדוח של הקונגרס שקבע כי העלאת שכר המינימום בארה"ב מ-7.25 דולר לשעת עבודה, בהדרגה עד 15 דולר לשעה עד 2025 לא רק שתוציא 1.3 מיליון אמריקאים ממעגל העוני ותסייע ל-27 מיליון שכירים עניים - אלא תביא לצמצום באבטלה ולא לגידול בה.

ג'ארד ברנשטיין, מי שהיה יועצו הכלכלי של ג'ו ביידן סגן נשיא ארה"ב בתקופת ברק אובמה ושם מוביל במירוץ למועמדות הדמוקרטים בבחירות הקרובות לנשיאות ארה"ב, הגדיר את התפיסה הישנה "טעות ענקית שהשלכותיה ארוכות-טווח".

בישראל שוררת הסכמה רחבה לגבי הצלחת המהלך להעלאת שכר המינימום - ואפשר לראות זאת לפי אורך רשימת הטענים לקרדיט עליו, החל מיו"ר ההסתדרות לשעבר אבי ניסנקורן (בצדק) דרך שר האוצר משה כחלון ודרעי עצמו (פחות בצדק). בין 2012-2018 עלה שכר המינימום בישראל מ-4,100 ל-5,300 שקל לחודש, כשבמקביל שיעור האבטלה הלך וירד. העלאת שכר המינימום הניעה שני תהליכים מרכזיים נוספים: עליית השכר בכלל המשק בקצב שנתי של 3%-4%, אחרי קיפאון של מעל עשור; וצמצום משמעותי במדד ג'יני לאי-שוויון בהכנסות. ישראל מדורגת כיום במקום ה-12 במדד, לאחר שדורגה כבר במקום השני בין המדינות המפותחות ברמת אי-השוויון. 

העלאת שכר עלולה להתגלגל לצרכן

ומה לגבי ההמשך? כלכלנים כמו פרופ' עומר מואב ממכון אהרן במרכז הבינתחומי בהרצליה נזהרים מלהביע עמדה חד-משמעית בעד או נגד, אך מצביעים על מקורות סיכון אפשריים. לדבריו של מואב, "קיימות בשוק העבודה מגבלות שפוגעות בתחרות על עובדים, בעיקר עובדים בעלי כושר השתכרות נמוך, ולכן לשכר מינימום מתון יש חשיבות מסוימת".

מואב מוסיף כי "שכר מינימום מתון יכול לשפר את מצבו של העובד החלש מבלי לפגוע בתעסוקה, אך המחקר הכלכלי מוצא בצורה ברורה שהעלאת שכר המינימום במגזר הפרטי מתגלגלת רובה ככולה להעלאת מחירי המוצרים והשירותים". מואב לא מוצא הגיון כלכלי העלאה נוספת של שכר המינימום כפי שמציע דרעי, ורואה בהצעתו לא יותר מתעמולת בחירות.

טיעונים נוספים שאפשר למצוא נגד העלאת שכר מינימום, הם שהעלאת השכר מתמרצת מעסיקים לחפש פתרונות עוקפי-חוק כמו תשלום "בשחור" לעובדים, ללא מתן זכויות סוציאליות והעסקת עובדים במצג-שווא של קבלנים או פרילנסרים.

יוזמה אחרת שכבר זכתה לתמיכת יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון - ועשויה לקבל תמיכה רבה יותר - היא להחריג את העובדים הזרים המועסקים בחקלאות ובסיעוד מתחולת חוק שכר המינימום, ולסווג אותו כזכות המוקנית לאזרחי ישראל בלבד. 

מנגד העלה אבי ניסנקורן את הטיעון הכלכלי המעניין הבא: ככל שעלויות כוח-האדם יהיו יקרות יותר, כך יגדל התמריץ למעסיקים להשקיע במיכון ובחדשנות טכנולוגית. מה שמחזק את הטיעון של ניסנקורן היא העובדה שבעיית הפריון הנמוך חריפה במיוחד בסקטורים שנוהגים לשלם לעובדיהם שכר מינימום: מלונאות, קייטרינג וענף הבניין.

"עובד מתוגמל הוא עובד יעיל"

גורמי התעסוקה מעדיפים להדגיש את המשמעות החברתית החשובה של העלאת שכר המינימום. "במחקרים שערכנו, רוב העובדים (72%) הצביעו על שכר כפרמטר החשוב ביותר במקום העבודה", אומרת עינב בוימפלד, מנהלת התוכן והמחקר באולג'ובס. "ברור לכולם שעובד מתוגמל הוא עובד יעיל". טיעון נוסף שמעלה בוימפלד, שיש לו גם הגיון מקרו כלכלי הוא שהעלאת שכר המינימום יכולה לתמרץ יציאה לעבודה: "לוחות המודעות מלאים במקצועות כלליים ולא מקצועיים, שבהם לעובדים אין צורך בהשכלה או ידע, אין בהם אופק קידום והם מתוגמלים בשכר זעום. אנחנו נמצאים בשוק של עוני ולא של אבטלה. אז מה שווה העלייה בתעסוקה, אם רוב האוכלוסייה מרוויחה שכר מינימום?"

מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור תומך ביוזמה. "חשוב להעלות את שכר המינימום", הוא אומר ל"גלובס" "כי יוקר המחיה לא מאפשר לאנשים רבים מידי לחיות בכבוד. יחד עם זאת, חשוב לעשות זאת במשורה, אחרת תהיה לזה השפעה הרסנית על שוק התעסוקה. העלאת שכר המינימום לא יכולה לעמוד בפני עצמה, אם לא משתלבים בה כלים אשר יעלו את הפריון במשק". גראור מציע, לפיכך, הגדלת התקציבים להכשרה מקצועית שתשפר את כישוריהם של העובדים ברמות השכר הנמוכות.

עיקרי המצע הכלכלי החדש של ש"ס

■ הקמת רשות ממשלתית למלחמה בעוני
■ חינוך חינם מגיל אפס לתושבי שכונות ויישובי מצוקה (פעוטונים ומעונות יום)
■ העלאת שכר המינימום ב-1,000 שקל במהלך הקדנציה
■ הנחות נוספות במים ובחשמל

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות: אופטימיות סביב הנפקת אנתרופיק דחפה את מניות הטכנולוגיה

נאסד"ק עלה ב-0.8% ● מיקרוסופט תציע פרישה מרצון לכ-60 אלף עובדים ● מניות הניאו-קלאוד עברו לעליות, למרות שאילון מאסק אומר שיותר מ-200 מהן עומדות בפני סגירה ● מטא ריכזה עניין לאחר שהכריזה על גיוס הון גדול למימון פעילות הבינה המלאכותית שלה ● ניצחונו של לולה בבחירות בברזיל הפילה את הבורסה במדינה

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

מיליארדי שקלים ממתינים ברשות המסים: כך תממשו את זכאותכם עד סוף השנה

ב־1 בינואר תתיישן שנת המס 2020 ואיתה הזכות לדרוש החזרים ● ברשות המסים מדווחים כי כ־90% מהבקשות מסתיימות בהחזר כספי בפועל, בתוספת ריבית והצמדה כחוק ● מי עשוי להיות זכאי, ממה מומלץ להיזהר, ואיך בודקים את הזכאות בבטחה לפני הגשת הדוח?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

בין הכנסת לקפיטול: איך יושפעו המשקיעים בישראל משתי מערכות בחירות שמתנקזות לשבוע אחד

הבחירות לכנסת ה־26 מתקיימות שבוע לפני בחירות האמצע בארה"ב, שילוב שהתרחש רק פעמיים ב־40 השנים האחרונות ● צללנו לנתונים ההיסטוריים בניסיון להבין איך כל מערכת בחירות מזיזה את השווקים ושאלנו את המומחים: איזה מהאירועים ישפיע יותר על התיק של הישראלים?

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא וג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Nvidia

אנבידיה תשקיע 3 מיליארד דולר במטא. מה מתכננות שתי הענקיות?

ענקית השבבים אנבידיה הודיעה על השקעה במטא, שמקדמת גיוס הון של 97.5 מיליארד דולר למימון תשתיות בינה מלאכותית ● שיתוף-הפעולה בין החברות יתמקד בשיפור ביצועי מודלי Muse על גבי תשתיות אנבידיה ובפיתוח סוכני AI אישיים למיליארדי משתמשים

מצביע בבחירות / צילום: ap, David Goldman

חכו עם המסקנות: מתי יהיו תוצאות סופיות?

הקלפיות נסגרו, אבל המרוץ עוד לא הוכרע: מאות אלפי המעטפות שעשויות לשנות את תמונת המנדטים ● המשרוקית של גלובס

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

400 מיליארד שקל זו רק ההתחלה: תקציב הביטחון הוא ההכרעה הכלכלית המרכזית של הממשלה הבאה

פער מיידי של 25 מיליארד שקל מעמיד את האוצר ומערכת הביטחון במסלול התנגשות, אך האתגר האמיתי יתחיל במימון תוכניות ההתעצמות של צה"ל בגובה מאות מיליארדים ● ברקע: היעדר תוכנית רב־שנתית לצה"ל ואזהרות הנגיד כי זינוק בהוצאות ללא התאמות, ימנע את הורדת יחס החוב־תוצר ויפגע באזרחים

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, תמר מצפי

מדגמי הטלוויזיה: תסבוכת פוליטית והפתעה אחת משמעותית

ערוצי הטלוויזיה פרסמו את המדגמים, שמאותתים על שיוון בין שני הגושים (ללא המפלגות הערביות) או יתרון קל לגוש נתניהו ● המפלגות הערביות עם נתון נדיר של 18-19 ● 5.69 מיליון ישראלים הצביעו עד השעה 22:00, שיעור הצבעה של כ-77.7% ● החלה ספירת קולות האמת ● עדכונים שוטפים

מדד S&P 500 / צילום: Shutterstock

טעות לעולם חוזרת: הישראלים ברחו ממנו, ואז התחיל הראלי

אחרי שפדיונות הענק ממדד S&P 500 הגיעו ל-33 מיליארד שקל בשנה החולפת, בחודשיים האחרונים הצבירה בו חזרה להיות חיובית ● בגופי הגמל מזהים בלימה בהסטת ההשקעות לישראל וזליגה מחודשת למדדים הזרים, אבל עדיין מסייגים: "מוקדם לקרוא לזה קאמבק"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

הבורסה אישרה: אופציות ליו"ר ולמנכ"ל והלוואת שימור של מיליונים

האסיפה הכללית של הבורסה אישרה הענקת אופציות ליו"ר יוג'ין קנדל ולמנכ"ל איתי בן זאב ● בנוסף, אושרה לבן זאב הלוואת שימור של 3.5 מיליון שקל, שנועדה לעודד את הישארותו בתפקיד, אך תנאי ההחזר שלה לא פורטו בדיווח

ניר מינרבי, אמיר נוה ויהודה נוה. מייסדי חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג

מייסדי קלאסיק, אב ובנו, יקבלו כ-200 מיליון דולר מעסקת הענק. וכמה ירוויחו העובדים?

מאחורי רכישת קלאסיק הישראלית ב-2.2 מיליארד דולר, עליה הודיעה אינטל אמש, מסתתרים כמה סיפורים מדהימים: ההשקעה הראשונית של מנכ"ל אינטל שכעת רוכש את החברה, הרווח של יהודה ואמיר נווה, אב ובנו שנמנים עם מייסדי החברה, וכמה יקבלו העובדים?

קלפי / צילום: איל יצהר

שכר כפול, ימי חופשה ומי חייב להגיע: כל מה שכדאי לדעת על עבודה ביום הבחירות

יום הבחירות נחשב ליום שבתון בתשלום על חשבון המעסיק, אך מי זכאי לו, האם מותר לחייב אתכם להגיע למשמרת, ומתי הבוס עלול לעבור על החוק? ● גלובס עושה סדר

שיטפונות בדרום הארץ (ארכיון) / צילום: אוריה תדמור

בשל מזג האוויר, כלל הדרכים המובילות לאילת וממנה חסומות

במשטרה הודיעו כי בעקבות הצפות בכביש הערבה (90), נחסמו לתנועת כלי רכב צומת הערבה, הכניסה והיציאה הצפונית לעיר אילת, ובמקביל, נסגר לתנועה גם כביש 12

גיא מינרבי, מנכ''ל קלאסיק ואחד ממייסדי החברה / צילום: אייל טואג

"השוק שלנו הוא הבטחה ענקית אבל לא לבעלי לב חלש": המנכ"ל שמכר חברה ב-2.2 מיליארד דולר מדבר

ניר מינרבי, מנכ"ל ואחד ממייסדי חברת המחשוב הקוונטי קלאסיק, הודה כי החברה שקלה לצאת להנפקה בניו יורק או לעשות מיזוג ספאק - עד שהחלו הדיונים עם אינטל, שהסתיימו בעסקת רכישה בהיקף של 2.2 מיליארד דולר שנחתמה אתמול ● מינרבי ציין כי כלל העובדים בחברה יעברו כעת לאינטל, והכריז: "העסקה הזו היסטורית"

מנסור עבאס ויוסף ג'בארין / צילום: כדיה לוי, דוברות הכנסת

הזרעים נטמנו בבחירות הקודמות? כך התארגנו המפלגות הערביות להישג היסטורי

הפיצול בבחירות 2022 דווקא החזיר מצביעים לקלפיות, אך גם הותיר קולות רבים מחוץ לכנסת ● הפעם חד"ש, תע"ל ובל"ד התאחדו, רע"ם שמרה על עצמאותה - והתוצאה המסתמנת: כוח שיא למפלגות הערביות ● המשרוקית של גלובס 

חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג

עסקת הקוונטום הגדולה אי-פעם: אינטל קונה את קלאסיק הישראלית ב-2.2 מיליארד דולר

העסקה שמסמנת את כניסת ענקיות הטכנולוגיה למרוץ הקוונטי מציבה במרכז את הסטארט-אפ הישראלי שפיתח מערכת הפעלה למחשבים קוונטיים ● קלאסיק משמשת מאות לקוחות אקדמיים ועשרות חברות, בהן BMW ו-HSBC, וכעת היא תהפוך למרכז הפיתוח הקוונטי של אינטל ● הקרנות אנטרי קפיטל ו-Team8, וכן הפניקס והמייסדים צפויים להרוויח מהאקזיט מיליוני עד מאות מיליוני דולרים

אפקט הבחירות בבורסה / אילוסטרציה: שלומי יוסף

ההיסטוריה מלמדת: איך מגיבה הבורסה בבוקר שאחרי הבחירות?

מחקר חדש של הבורסה לניירות ערך בחן את התנהגות מדדי ת"א-35 ות"א-125 בעשר מערכות הבחירות האחרונות ● הממצאים חושפים דפוס מפתיע: אופטימיות ראשונית, ירידות בשבוע הראשון, ועליות בממוצע של 1.7% בתום חודש ● וגם: למה התנודתיות מזנקת בעד 45%, ומה ההמלצה למשקיעים לטווח ארוך?

מכון ויצמן רחובות / צילום: איל יצהר

רוצים לדעת מי יזכה בבחירות? תסתכלו על הערים הללו

בכל מערכות הבחירות בשנים האחרונות, רחובות, פתח תקווה וחיפה מציגות תוצאות כמעט זהות למפה הפוליטית הארצית ● מומחים מסבירים איך מעבר של צעירים מתל אביב ופסיפס של שכונות שונות לגמרי מייצרים יחד את "הבוחר הממוצע" ● וגם: מדוע פוליטיקאים שבאים לחפש בהן קולות צפים מפספסים את המציאות?

ניר מינרבי, אמיר נוה ויהודה נוה. מייסדי חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג

בהשקעה של 1.5 מיליארד שקל: התוכנית הלאומית לקידום המחשוב הקוונטי נחשפת

לאחר רכישת הענק של חברת המחשוב הקוונטי הישראלית קלאסיק על ידי אינטל, ברשות החדשנות מאיצים את התוכנית הממשלתית הלאומית בתחום בהיקף של 1.5 מיליארד שקל ● המהלך כולל השקעות ענק דרך מטה ה־AI הלאומי והכרזה קרובה על מכרז המחשוב הקוונטי

ארגזי קלפי לקראת הבחירות / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

איך גשם משפיע על הצבעה, וכמה פתקים אפשר לשים במעטפה?

הפתק הלבן הוא לא מחאה, הסעיף בחוק שקובע את צבע המעטפה, היכן התחבורה הציבורית בחינם, ופרק הזמן שיכול לעבור עד שיפורסמו התוצאות הרשמיות • 11 עובדות על יום הבחירות שאולי לא הכרתם • המשרוקית של גלובס

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

למה משקיעי הקוונטום לא התרשמו והזווית הביטחונית - ארבע הערות על עסקת המיליארדים של אינטל

אינטל מהמרת על תחום המחשוב הקוונטי ורוכשת את הסטארט-אפ הישראלי Classiq ב-2.2 מיליארד דולר ● מה עומד מאחורי המהלך, איך הגיבו המשקיעים, מה הקשר למערכת הביטחון בארה"ב, וכמה הרוויחו המוסדיים?