גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

השר אריה דרעי דורש העלאת שכר המינימום ב-1,000 שקל - ולא בטוח שזה רעיון כל-כך רע

הצעת הבחירות של מנהיג ש"ס נשענת על סיפור הצלחה של העלאת שכר המינימום בישראל, ואפילו הכלכלנים בארה"ב שינו גרסה ומודים כי העלאת שכר המינימום לא מעלה את שיעור האבטלה • עם זאת, יש מי שמזהיר מההשלכות - בעיקר מעליית יוקר המחייה או עבודה "בשחור" ● פרשנות

ח"כ אריה דרעי./ צילום: רפי קוץ
ח"כ אריה דרעי./ צילום: רפי קוץ

הצעת מנהיג ש"ס ח"כ אריה דרעי להעלות את שכר המינימום ב-1,000 שקל נוספים, ל-6,300 שקל לחודש, נוגעת באחד הנושאים הבוערים ביותר כיום בישראל ובעולם כולו.

בארה"ב, שלטה שנים רבות בזרם המרכזי תפיסה שלפיה העלאת שכר מינימום פוגעת בראש ובראשונה בעובדים עצמם, משום שהיא מגבירה את האבטלה. אולם בתקופה האחרונה מורגש כרסום של ממש בגישה הזו, שבא לידי ביטוי בין היתר בדוח של הקונגרס שקבע כי העלאת שכר המינימום בארה"ב מ-7.25 דולר לשעת עבודה, בהדרגה עד 15 דולר לשעה עד 2025 לא רק שתוציא 1.3 מיליון אמריקאים ממעגל העוני ותסייע ל-27 מיליון שכירים עניים - אלא תביא לצמצום באבטלה ולא לגידול בה.

ג'ארד ברנשטיין, מי שהיה יועצו הכלכלי של ג'ו ביידן סגן נשיא ארה"ב בתקופת ברק אובמה ושם מוביל במירוץ למועמדות הדמוקרטים בבחירות הקרובות לנשיאות ארה"ב, הגדיר את התפיסה הישנה "טעות ענקית שהשלכותיה ארוכות-טווח".

בישראל שוררת הסכמה רחבה לגבי הצלחת המהלך להעלאת שכר המינימום - ואפשר לראות זאת לפי אורך רשימת הטענים לקרדיט עליו, החל מיו"ר ההסתדרות לשעבר אבי ניסנקורן (בצדק) דרך שר האוצר משה כחלון ודרעי עצמו (פחות בצדק). בין 2012-2018 עלה שכר המינימום בישראל מ-4,100 ל-5,300 שקל לחודש, כשבמקביל שיעור האבטלה הלך וירד. העלאת שכר המינימום הניעה שני תהליכים מרכזיים נוספים: עליית השכר בכלל המשק בקצב שנתי של 3%-4%, אחרי קיפאון של מעל עשור; וצמצום משמעותי במדד ג'יני לאי-שוויון בהכנסות. ישראל מדורגת כיום במקום ה-12 במדד, לאחר שדורגה כבר במקום השני בין המדינות המפותחות ברמת אי-השוויון. 

העלאת שכר עלולה להתגלגל לצרכן

ומה לגבי ההמשך? כלכלנים כמו פרופ' עומר מואב ממכון אהרן במרכז הבינתחומי בהרצליה נזהרים מלהביע עמדה חד-משמעית בעד או נגד, אך מצביעים על מקורות סיכון אפשריים. לדבריו של מואב, "קיימות בשוק העבודה מגבלות שפוגעות בתחרות על עובדים, בעיקר עובדים בעלי כושר השתכרות נמוך, ולכן לשכר מינימום מתון יש חשיבות מסוימת".

מואב מוסיף כי "שכר מינימום מתון יכול לשפר את מצבו של העובד החלש מבלי לפגוע בתעסוקה, אך המחקר הכלכלי מוצא בצורה ברורה שהעלאת שכר המינימום במגזר הפרטי מתגלגלת רובה ככולה להעלאת מחירי המוצרים והשירותים". מואב לא מוצא הגיון כלכלי העלאה נוספת של שכר המינימום כפי שמציע דרעי, ורואה בהצעתו לא יותר מתעמולת בחירות.

טיעונים נוספים שאפשר למצוא נגד העלאת שכר מינימום, הם שהעלאת השכר מתמרצת מעסיקים לחפש פתרונות עוקפי-חוק כמו תשלום "בשחור" לעובדים, ללא מתן זכויות סוציאליות והעסקת עובדים במצג-שווא של קבלנים או פרילנסרים.

יוזמה אחרת שכבר זכתה לתמיכת יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון - ועשויה לקבל תמיכה רבה יותר - היא להחריג את העובדים הזרים המועסקים בחקלאות ובסיעוד מתחולת חוק שכר המינימום, ולסווג אותו כזכות המוקנית לאזרחי ישראל בלבד. 

מנגד העלה אבי ניסנקורן את הטיעון הכלכלי המעניין הבא: ככל שעלויות כוח-האדם יהיו יקרות יותר, כך יגדל התמריץ למעסיקים להשקיע במיכון ובחדשנות טכנולוגית. מה שמחזק את הטיעון של ניסנקורן היא העובדה שבעיית הפריון הנמוך חריפה במיוחד בסקטורים שנוהגים לשלם לעובדיהם שכר מינימום: מלונאות, קייטרינג וענף הבניין.

"עובד מתוגמל הוא עובד יעיל"

גורמי התעסוקה מעדיפים להדגיש את המשמעות החברתית החשובה של העלאת שכר המינימום. "במחקרים שערכנו, רוב העובדים (72%) הצביעו על שכר כפרמטר החשוב ביותר במקום העבודה", אומרת עינב בוימפלד, מנהלת התוכן והמחקר באולג'ובס. "ברור לכולם שעובד מתוגמל הוא עובד יעיל". טיעון נוסף שמעלה בוימפלד, שיש לו גם הגיון מקרו כלכלי הוא שהעלאת שכר המינימום יכולה לתמרץ יציאה לעבודה: "לוחות המודעות מלאים במקצועות כלליים ולא מקצועיים, שבהם לעובדים אין צורך בהשכלה או ידע, אין בהם אופק קידום והם מתוגמלים בשכר זעום. אנחנו נמצאים בשוק של עוני ולא של אבטלה. אז מה שווה העלייה בתעסוקה, אם רוב האוכלוסייה מרוויחה שכר מינימום?"

מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור תומך ביוזמה. "חשוב להעלות את שכר המינימום", הוא אומר ל"גלובס" "כי יוקר המחיה לא מאפשר לאנשים רבים מידי לחיות בכבוד. יחד עם זאת, חשוב לעשות זאת במשורה, אחרת תהיה לזה השפעה הרסנית על שוק התעסוקה. העלאת שכר המינימום לא יכולה לעמוד בפני עצמה, אם לא משתלבים בה כלים אשר יעלו את הפריון במשק". גראור מציע, לפיכך, הגדלת התקציבים להכשרה מקצועית שתשפר את כישוריהם של העובדים ברמות השכר הנמוכות.

עיקרי המצע הכלכלי החדש של ש"ס

■ הקמת רשות ממשלתית למלחמה בעוני
■ חינוך חינם מגיל אפס לתושבי שכונות ויישובי מצוקה (פעוטונים ומעונות יום)
■ העלאת שכר המינימום ב-1,000 שקל במהלך הקדנציה
■ הנחות נוספות במים ובחשמל

עוד כתבות

פולימרקט / צילום: Shutterstock

הבחירות הישראליות בפולימרקט: המחקר שמראה כמה קל להטות את הכף

מחקר חדש חושף כי מספר קטן של משתמשים בפולימרקט מחזיק במרבית סכום הימורי הבחירות בישראל ומגביר את החשש למניפולציה של השוק ● באחד המקרים, שני ארנקים הקפיצו את מחיר החוזים מ־0.7 ל־6.65 סנט

משה תנך, מייסד משותף ומנכ''ל Neureality / צילום: Neureality

חברת השבבים של ג'ף בזוס קונה סטארט-אפ ישראלי בכ-200 מיליון דולר

Unconventional רוכשת את ניוריאליטי הישראלית כדי לשלב את מעבדי התקשורת ומערכת ההפעלה, שפיתחה החברה הישראלית, בפיתוח שבבי AI חסכוניים במיוחד באנרגיה ● העסקה, הרחוקה מהציפיות לשווי החברה בעבר, ממחישה את הקושי של חברות שבבים ישראליות לצמוח באופן עצמאי

אוטובוסים חשמליים של חברת דן / צילום: דן תחבורה

132 מיליון שקל על 5%: הושלם השלב השני ברכישת דן

גרעין השליטה בדן נקנה ע"י קבוצה חדשה, הכוללת את כלל, לאומי פרטנרס ובנק מזרחי טפחות ● בעלי השליטה החדשים עלו כעת ל-57% מחברת התחבורה הציבורית

עמית רוזנצוויג, מנהל השקעות בבית ההשקעות תמיר פישמן / צילום: באדיבות תמיר פישמן

מנהל ההשקעות שמסמן מניה אחת שתזנק ב־50% "בחישוב שמרני"

כשעמית רוזנצוויג, מנהל השקעות מתמיר פישמן, מסתכל על הבורסה המקומית, הוא מחפש הזדמנויות ספציפיות, "כי מניות בודדות סוחבות את המדדים הגדולים" ● הוא לא שותף לחששות מבועה בוול סטריט: "השוק לא יקר" ● ואוהב מאוד את מניית השבבים פריורטק

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

למה משקיעי הקוונטום לא התרשמו והזווית הביטחונית - ארבע הערות על עסקת המיליארדים של אינטל

אינטל מהמרת על תחום המחשוב הקוונטי ורוכשת את הסטארט-אפ הישראלי Classiq ב-2.2 מיליארד דולר ● מה עומד מאחורי המהלך, איך הגיבו המשקיעים, מה הקשר למערכת הביטחון בארה"ב, וכמה הרוויחו המוסדיים?

אפקט הבחירות בבורסה / אילוסטרציה: שלומי יוסף

ההיסטוריה מלמדת: איך מגיבה הבורסה בבוקר שאחרי הבחירות?

מחקר חדש של הבורסה לניירות ערך בחן את התנהגות מדדי ת"א-35 ות"א-125 בעשר מערכות הבחירות האחרונות ● הממצאים חושפים דפוס מפתיע: אופטימיות ראשונית, ירידות בשבוע הראשון, ועליות בממוצע של 1.7% בתום חודש ● וגם: למה התנודתיות מזנקת בעד 45%, ומה ההמלצה למשקיעים לטווח ארוך?

מצביעה בקלפי, היום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

באירופה מדברים על דמוקרטיה, בעולם הערבי לא מצפים לשינוי

כותרות העיתונים בעולם: בעוד בתקשורת האירופית ממסגרים את הקלפיות כמשאל עם על אופייה של המדינה וטבח ה-7 באוקטובר, בארה"ב מנתחים את ההשלכות הכלכליות של המלחמה, ובעיתונות הערבית משוכנעים שזהות רה"מ לא תביא שום תפנית בסוגיה הפלסטינית • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

צעירים חוגגים את תוצאות ההצבעה בסרביה / צילום: ap, Marko Drobnjakovic

מחאת הסטודנטים שהפילה את נשיא סרביה הפרו־ישראלי

המחאה שהחלה בעקבות מותם של 16 בני אדם באסון בתחנת רכבת ב-2024 הפכה לתנועה פוליטית שסחפה מצביעים ממחנות שונים והביסה את מפלגת השלטון ● מבחינת ישראל, התבוסה של הנשיא אלכסנדר ווצ'יץ' מעמידה בסימן שאלה את עתיד היחסים עם אחת מבעלות בריתה באירופה

ערוצים 11,12,13,14 לקראת יום הבחירות / צילום: צילומי מסך

עשרות מיליוני שקלים ביום אחד: האם ההשקעה בבחירות משתלמת לערוצים?

ערוצי הטלוויזיה הגדולים נערכים לייצר חוויית צפייה אינטנסיבית, עתירת טכנולוגיה ודרמה ביום הבחירות לכנסת, אך הנתונים מלמדים כי בשנים האחרונות נרשמה ירידה בשיעורי הצפייה במשדרים ● בדקנו מה הם מתכננים הפעם כדי להטות שוב את הכף לטובתם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

החשד לשוחד ברשות המסים: תיק החקירה הועבר לפרקליטות

במסגרת החקירה התגבשה תשתית ראייתית לכך שסגן פקיד השומה ורכז בכיר לשעבר ברשות המסים לקחו שוחד במשך מספר שנים מרואה חשבון שייצג נישומים, וביצעו בצוותא הונאה של הרשויות בהיקף נרחב, תוך הוצאת כספים במרמה מקופת המדינה בסכום של מעל ל-80 מיליון שקל

ניר מינרבי, אמיר נוה ויהודה נוה. מייסדי חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג

מייסדי קלאסיק, אב ובנו, יקבלו כ-200 מיליון דולר מעסקת הענק. וכמה ירוויחו העובדים?

מאחורי רכישת קלאסיק הישראלית ב-2.2 מיליארד דולר, עליה הודיעה אינטל אמש, מסתתרים כמה סיפורים מדהימים: ההשקעה הראשונית של מנכ"ל אינטל שכעת רוכש את החברה, הרווח של יהודה ואמיר נווה, אב ובנו שנמנים עם מייסדי החברה, וכמה יקבלו העובדים?

אילוסטרציה: Shutterstock

קיבלתם טלפון מאיזנקוט וגם מגוטליב? כך עובדת תעשיית הספאם הפוליטי

השיחות המוקלטות וההודעות הפוליטיות שהיוו מרכיב מרכזי בתעמולת הבחירות הן רק החלק הגלוי של תעשייה טכנולוגית, הכוללת מערכות חיוג אוטומטיות, תוכנות לניהול בוחרים ומאגרי מידע ● אז איך המפלגות בוחרות למי להתקשר, מה קורה עם המידע, וכמה עולה לתפעל קמפיין?

עו''ד מאיה אשכנזי / צילום: דקלה שי

הג'וב החדש של יו"ר ועדת הערר המחוזית

עו"ד מאיה אשכנזי עוזבת את תפקידה לאחר שבע שנים ומצטרפת כשותפה בכירה למשרד כורש ושות', בו תקים מחלקה לתכנון תשתיות והיטלי השבחה ● בשופרסל נערכים להרחבת פעילות מוצרי החשמל ונפגשו עם ספקים בתערוכת קנטון בסין ● וגם: עובדי ישראכרט ובני משפחותיהם התנדבו בכפר עזה ● אירועים ומינויים

השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המשקיעים מתמחרים הכרעה בבחירות? הדולר נחלש בחדות מול השקל

במקביל לשיעור ההצבעה הגבוה שנרשם מאז ומעולם בישראל, שער הדולר-שקל יורד בחדות ושובר מתחת לרף ה-3.03 שקלים ● אלו הסיבות האפשריות לכך

נחלת בנימין, תל אביב / צילום: Shutterstock

התקדים המשפטי שמטלטל את חיי הלילה בתל אביב והמשמעות למוקדי בילוי נוספים

ביהמ"ש ביטל את מדיניות עיריית תל אביב-יפו המאפשרת לעסקים בנחלת בנימין לפרוס שולחנות וכיסאות על המדרכות והכביש בשעות הערב: "שהייה היא ההפך ממעבר" ● מומחים מסבירים את ההשלכות על רחובות אחרים בעיר, והשאלה הגדולה - האם העירייה תערער?

צילום: Shutterstock

לא בטוחים אם הודעת הבחירות היא פייק או לא? הכלים שיעזרו לכם להימנע ממתקפות סייבר

בתקופת הבחירות גוברים הסיכונים להפצת מידע כוזב ולניסיונות הונאה וגניבת פרטים אישיים ● כלים דיגיטליים מאפשרים לבדוק הודעות וקישורים חשודים לפני פתיחתם ● מומלץ להסתמך על מקורות רשמיים, להימנע מלחיצה על קישורים לא מוכרים ולא להפיץ מידע שלא אומת

מדד S&P 500 / צילום: Shutterstock

טעות לעולם חוזרת: הישראלים ברחו ממנו, ואז התחיל הראלי

אחרי שפדיונות הענק ממדד S&P 500 הגיעו ל-33 מיליארד שקל בשנה החולפת, בחודשיים האחרונים הצבירה בו חזרה להיות חיובית ● בגופי הגמל מזהים בלימה בהסטת ההשקעות לישראל וזליגה מחודשת למדדים הזרים, אבל עדיין מסייגים: "מוקדם לקרוא לזה קאמבק"

מפעל טלרד / צילום: אתר טלרד

מ־1,000 עובדים ל־70: כך התפרק האקזיט של טלרד לרסיסים

ארבע שנים לאחר שחברת ציוד התקשורת טלרד נמכרה לליקוויד האפריקאית תמורת 200 מיליון שקל, ובעליה צפו "התרחבות משמעותית", לגלובס נודע כי רוב הפעילות נמכרה ובישראל נותרו רק כמה עשרות עובדים ● ליקוויד: "מתמקדים בתחומים שתואמים את אסטרטגיית הליבה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות: אופטימיות סביב הנפקת אנתרופיק דחפה את מניות הטכנולוגיה

נאסד"ק עלה ב-0.8% ● מיקרוסופט תציע פרישה מרצון לכ-60 אלף עובדים ● מניות הניאו-קלאוד עברו לעליות, למרות שאילון מאסק אומר שיותר מ-200 מהן עומדות בפני סגירה ● מטא ריכזה עניין לאחר שהכריזה על גיוס הון גדול למימון פעילות הבינה המלאכותית שלה ● ניצחונו של לולה בבחירות בברזיל הפילה את הבורסה במדינה

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

מיליארדי שקלים ממתינים ברשות המסים: כך תממשו את זכאותכם עד סוף השנה

ב־1 בינואר תתיישן שנת המס 2020 ואיתה הזכות לדרוש החזרים ● ברשות המסים מדווחים כי כ־90% מהבקשות מסתיימות בהחזר כספי בפועל, בתוספת ריבית והצמדה כחוק ● מי עשוי להיות זכאי, ממה מומלץ להיזהר, ואיך בודקים את הזכאות בבטחה לפני הגשת הדוח?