גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נדהמתם מהאונס בקפריסין? התדהמה שלכם היא בסך הכול כסת"ח

כל פעם מחדש אנחנו מזדעזעים לראשונה מדבר שכבר קרה, ובכל פעם אותו זעזוע בדיוק

דרור פויר / צילום: יונתן בלום, גלובס
דרור פויר / צילום: יונתן בלום, גלובס

א.

כמו כולם, גם אני עוקב בדריכות אחר הדיווחים על פרשת האונס הקבוצתי שביצעו על-פי החשד חבורה של ישראלים באיה נאפה. מעבר למובן מאליו, יש עוד כמה דברים שמטרידים אותי מאוד בפרשה.

השפה, למשל, וסליחה על אנינות הטעם. כל זה לא בא לטעון חלילה שרק אנשים עילגים אונסים או משהו בסגנון, וכמובן שאפשר להיות בנאדם על הפנים גם עם שפה נקייה, עשירה ומצוחצחת. בכל מקרה, קראתי את המסרונים שפורסמו ובהם מה שאפשר לכנות - בקושי רב - "התכתבויות" בין הנאשמים למאשימה ובינם לבין עצמם. גם בלי להסיט לרגע את המבט מעיקר הסיפור, קשה היה שלא להתבאס עמוקות מהרמה הנמוכה של השפה. לא פחות משהן הוכחות לקשירת קשר לביצוע פשע נתעב או לזיכוי מהדהד, הן גם הוכחות לעוני תודעתי מרוד ולמצוקה חשיבתית חמורה - קרקע פורייה לצמיחת פרחי הרוע.

מסרונים דומים ברוחם מתפרסמים לא פעם במהלך חקירות אונס אחרות, לא רק קבוצתי. חפשו ברשת - כולל בפרשת האונס לכאורה של בת 11 לפני כשלושה שבועות. כמעט תמיד אפשר למצוא בהם ראיות מוחלטות, ברמת האקדחים המעשנים, לעולם הריק, האכזר, הקר, הפונקציונלי והמכוער של כותביהם. מילים כנהמות או נביחות - רוב ההודעות מורכבות משלוש הברות גג, שגיאות כתיב ותחביר, אפס סימני פיסוק (או הכברה בלתי אפשרית של סימני קריאה) ואוצר מילים מדולדל עד מאוד, אם בכלל יש שם מילים.

גבולות השפה, כתב החבר לודוויג ו’, הם גבולות המחשבה, והאדם יודע רק את מה שיש בכוחו להביע במילים. שפה דלה, שגויה, חסרת חן ואופק יוצרת עולם דומה. כמעט ובא לי לקבוע שאפילו מושגים בסיסיים כמו טוב ורע מאבדים ממשמעותם ומכוחם כשהשפה בכזה מצב, אבל אין לי את הכלים והסמכות.

אתם יכולים לטעון נגדי שלהתמקד בשפתם של הנאשמים זו התפלצנות ברמה של להתלונן על הניקיון בשירותים הציבוריים בגטו ורשה בשיא המרד, אבל אמשיך לעמוד על דעתי.

האונס הראשון והאחרון / איור: תמיר שפר

ב.

מה שיותר מטריד אותי בכל הסיפור זו התדהמה. מה התדהמה הזאת לכם? כמובן שאסייג ואומר שאני לא טוען בעד שוויון נפש או חלילה אדישות מול פרשות מהסוג הזה, אבל זה בדיוק העניין - מדובר בפרשות, ברבים. לא פרשה אחת, תלושה, ראשונה, חד פעמית ובלתי אפשרית שההיתקלות מולה שקולה למגע ראשון עם תרבות שהגיעה מכוכב לא מוכר, אלא יותר סיפור שחוזר על עצמו שוב ושוב - שכל פעם מתקבל באותה תדהמה קולנית.

כאילו שבקיץ לפני שלוש שנים לא השתוללה חבורת ישראלים באותם הגילאים ובאותו מלון בדיוק, פמבוס הנאפה רוקס. הם השחיתו את חדרי המלון, התפשטו מול חדרניות, השתינו במסדרונות, בבריכות ועוד. כאילו שלפני שנתיים לא פורסם סרטון שצולם באיה נאפה ובו נראית חבורה גדולה של ישראלים מבצעים הטרדה מינית המונית במהלך מסיבה. כאילו לא פורסמו עוד עשרות עדויות על מעשי הטרדה, אונס, אלימות, ונדליזם וכו’ שבוצעו במהלך השנים באיה נאפה, ולא רק על-ידי ישראלים כמובן. כאילו לא פורסמו בנושא כל-כך הרבה כתבות. כאילו חברות התיירות עצמן לא מוכרות את איה נאפה בתור המקום שבו הכול מותר, ובדרך כלל גם הכול קורה. ועדיין כולם בהלם כאילו ראו עורב ורוד.

וכאילו שדברים כאלה יכולים לקרות רק בקפריסין, כן? כאילו לא נערכו פה כבר כך וכך מעשי אונס קבוצתי, אפילו החודש. ילדה בת 11 עברה התעללות מינית קשה על-ידי ארבעה קטינים בני 12-13 - וגם זה לא קרה בפעם הראשונה. אונס קבוצתי מתרחש בישראל מדי פעם - לא הרבה, גם ביחס לעולם, ולא הרבה גם ביחס לעבירות האלימות המינית - ובכל פעם מסעיר את הרוחות כאילו קרה בפעם הראשונה.

יש לנו זיכרון של דגי זהב באקווריום.

ג.

יש לנו זיכרון של דגי זהב באקווריום. הזיכרון של דגי הזהב אומנם קצר מועד, אומדים אותו בשניות בודדות. עד שהם מגיעים לקצה האקווריום, נשכח מהם לגמרי קיומו של הקצה השני. אבל יש להם גם זיכרון עמוק יותר. כך, לדוגמה, הם מזהים צבעים ומכירים את האדם שבא להאכיל אותם וממהרים לקראתו. ככה אנחנו: שום זיכרון ארוך טווח של הדבר עצמו, אבל יודעים טוב מאוד לזהות צבע, ורק צבע אחד - אדום. לא חשוב מה קורה, הדם מציף את העיניים וכולם מזדעזעים בטירוף. הכוונות טובות, אבל עד שמגיעים - שוכחים - ואז כבר קורה משהו חדש וחוזר חלילה.

סוד החיים הטובים, אמר מי שאמר, הוא להיות שרוי במצב של פליאה תמידית. אני הכי בעד פליאה, אבל זעזוע הוא ההיפך הגמור מפליאה. זעזוע תמידי הוא הסוד לחיים רעים. אולי בגלל זה כולנו לחוצים ועצבניים כל-כך, הרי מי יודע מה הולך ליפול לנו על הראש עוד רגע - כי מה שיקרה עוד לא קרה מעולם ומי יודע מה לעשות ואיך להגיב.

ד.

אני לא טוען, חלילה, שצריכים לפתח אדישות כלפי אונס, או אלימות מכל סוג. הזעזוע חשוב מאוד - אבל אם כל פעם מחדש אנחנו מזדעזעים לראשונה מדבר שכבר קרה, ובכל פעם אותו זעזוע בדיוק, למה זה הופך אותנו?

אפשר לראות את התופעה חוזרת על עצמה שוב ושוב. כולנו נמצאים במצב מתמיד של הפתעה, זעזוע ותדהמה, מזועזעים כל הזמן, מכל דבר - כי כל דבר, כאמור, קורה לראשונה. כל אונס קבוצתי הוא האונס הקבוצתי הראשון. כל פוליטיקאי שאומר משהו דפוק על להט"בים מקבל טיפול כאילו גילה את ההומופוביה, ויומיים אחר כך שוכחים. בכל פעם שאיזו גננת נכנסת להתקף פסיכוטי - גם הדברים האלה קורים מדי פעם - כולם מגיבים אותו דבר כמו בפעם הקודמת ודורשים את אותן הדרישות בדיוק. יומיים אחר כך שוכחים.

בכל פעם שילד נהרג בתאונת אופניים חשמליים הארץ רועדת לרגע, אנשים דורשים אכיפה, הורים מכריחים את ילדיהם לחבוש קסדה והרשויות מציבות פקחים - ואחרי יומיים, אולי שלושה, כולם שוכחים. הילדים חוזרים לרכוב בלי קסדה, הפקחים נעלמים, האכיפה מתפיידת, וכולם שוכחים עד הפעם הבאה שדבר כזה או אחר יקרה בפעם הראשונה.

צריך לומר: התדהמה מהסוג הזה היא כסת"ח בצורתו העלובה ביותר. כי אם כל דבר קורה תמיד רק בפעם הראשונה והאחרונה, כמובן שכל אירוע נראה (ברגע הראשון) כקו שבר שלעולם לא יתאחה, ולכן אין איך, וגם אין סיבה להפיק לקחים. כמו שאין לקח שאפשר להפיק מהמפץ הגדול.

ה.

לא יודע אם אפשר למנוע לגמרי את תאונות האופניים החשמליים ואת מעשי האונס הקבוצתיים, אבל אם למישהו באמת היה אכפת, אכפת באמת, הוא היה לוקח את כל התלמידים בבית הספר לפגוש ילדים בגילם שהפכו משותקים בתאונות, או מתו חלילה. לא כולם היו נזהרים אחר כך, אבל כמה בטח. אפשר היה לחשוף ילדים שטסים לאיה נאפה - או לכל מקום אחר מהסוג הזה - לתוצאות המזעזעות של אונס קבוצתי, לא רק לנאנסת (הסובלת העיקרית, כמובן), אלא גם לזה שרק "נכנס לעשות סלפי" וגם לזה שידע ולא אמר וגם לזה שאמר, אבל בלב. לא יודע אם זה יעצור את האנס הכי מטונף, אבל יש לזה סיכוי מסוים להשפיע על הסביבה שלו.

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב