גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העתיד כבר חם: תערוכה במוזיאון ת"א מציגה פתרונות לחיים בעולם של שינויי אקלים

מניפסט מדע בדיוני שהוא כתב האשמה לעולם שאינו פועל מספיק כדי להילחם בשינויי האקלים, הוא נקודת פתיחה לתערוכה "סולאר גרילה" במוזיאון תל אביב ● הפתרונות בתערוכה דווקא אינם בדיוניים ורבים מהם כבר מיושמים בערים ברחבי העולם

מרכז BedZED בלונדון/ ,BedZED Bioregional-Tom Chance
מרכז BedZED בלונדון/ ,BedZED Bioregional-Tom Chance

באמצע שנות ה-90, אולי קצת קודם, קומץ אנשים הבינו שהם משלמים לחברת חשמל כלשהי על החשמל הביתי שלהם, בשעה שהשמש - מקור האנרגיה האולטימטיבי והאינסופי - יכולה לספק את כל החשמל הזה, אם הם רק יאפשרו לה. האנשים הראשונים שהחליטו לבנות פאנלים סולאריים ללא רישיון ולייצר חשמל זול ונקי החלו תופעה שזכתה לכינוי "סולאר גרילה".

"התופעה צברה תאוצה כשהאינטרנט התפשט וברשת צצו מניפסטים בעילום שם על סולאר גרילה וסרטונים של אנשים עם פנים מכוסות, שמסבירים ומלמדים איך להרכיב פאנל סולארי על הגג ואיך לחבר אותו לחשמל הביתי", אומרת מאיה ויניצקי, אוצרת התערוכה "סולאר גרילה: תגובה בונה לשינוי אקלים", שנפתחה בשבוע שעבר במוזיאון תל אביב. "חשוב לומר כמובן שזה לא באישור, לא חוקי ומאוד מסוכן כשאתה לא איש מקצוע".

כותרת התערוכה נבחרה כדי להדגיש כיצד מהלך שהחל כפעולת גרילה לפני שני עשורים, הוא היום דבר שערים ומדינות מעודדות כמדיניות, מה שמלמד על התפתחות טכנולוגית ואידיאולוגית. התערוכה, שעוסקת בשינויי האקלים מנקודת מבט עירונית, נראית לעיתים כתצוגה של מדע בדיוני, גם אם חלק מהפתרונות המוצגים בה כבר קיימים או אינם רחוקים ממימוש. לא בכדי פותח את ספר התערוכה המאמר "האזרח" של קים סטנלי רובינסון, שפרסם לפני שנה את הספר "ניו יורק 2140" תחת הסוגה של מדע בדיוני אקלימי.

המניפסט מספרו של רובינסון נכתב מהעתיד של ניו יורק, שבה מפלס המים עלה וקו החוף השתנה עם כל המשמעויות הנלוות לכך. אלה הימים שאחרי נקודת האל חזור של ההתחממות הגלובלית שמעסיקה את העולם כיום. "אחד הדברים שעולים מהמניפסט הבדיוני הוא פנייה אלינו בשאלה: איך יכול להיות שכל-כך מעט אנשים השפיעו על כל- כך הרבה אנשים בזמן כל-כך קצר", אומרת ויניצקי, ומתייחסת למבנה הקפיטליסטי שכולל תעשיות מזהמות וסדרי עדיפויות מעוותים שמשאירים את הנושא הסביבתי הרחק מאחור. "בסוף המניפסט, יש קריאה לאקטיביזם ומחשבה על מה כל אחד יכול לעשות למען הדורות הבאים".

כל טיפת טל חשובה

אלא שהתערוכה "סולאר גרילה" איננה מניפסט אקטיביסטי וגם לא קריאה למחאה, להיפך. זו תערוכה שנשענת על עולם קפיטליסטי וטכנולוגי, שבו סטארט־אפים ומיזמים מרחבי העולם מציעים פתרונות אפשריים להתמודדות עם שינויי האקלים. בתערוכה מוצגים 35 פרויקטים שכל אחד מהם הוא הצצה לעתיד והיא מחולקת לשש סביבות, כל אחת מהן עוסקת במונח מקצועי: 1.5 עד 2 מעלות צלזיוס, סולארפאנק, עיר ספוג, אנטי־ערפיח, גג שמש ובית פסיבי.

כדי שהמבקר יבין את גודל השינויים שעוברים על העולם, התערוכה נפתחת בתצוגה של נטיפים מהמכון הגיאולוגי שמראים את השינויים שהתרחשו במהלך מיליוני שנים לעומת שינויים מהירים שהם מעשה אדם. מולם, על הקיר, פסי אקלים שמציגים את שינויי המדדים מערים בעולם בטווח של מאה שנה.

בפתח החלל ישנה גם עמדה להאזנה לפודקאסט "רוחות של שינוי" שבו משוחחים גיל מרקוביץ ופרופסור פנחס הלפר על הנושא. עוד מוצגים סרטונים של האו"ם שמסבירים מהם הסכמי פריז ולצדם סרטו השני של אל גור "אמת מטרידה יותר: לומר את האמת לשלטון".

ויניצקי עובדת על התערוכה זה שנתיים (היועצת המדעית לתערוכה היא ד"ר אורלי רונן מבית הספר פורטר ללימודי סביבה של אוניברסיטת תל אביב), והיא במידה רבה תערוכת המשך לתערוכה שעסקה באסונות טבע והוצגה במוזיאון תל אביב לפני שלוש שנים. "לעשות תערוכה על שינויי אקלים זה כמו לעשות פרויקט על העולם", אומרת ויניצקי, "לכן בחרנו חתך של עיר. הרי העולם עובר תהליך עיור ורובנו גרים בעיר כיום, הרבה יותר קל להתחבר לדברים בצורה הזאת".

אחת הבעיות שנוצרו בעקבות העיור קשורה לכך שרחובות מכוסים באספלט אינם מאפשרים לקרקע לעשות את שלה בהיבט של ספיחת מים ואיזון טמפרטורה. פרויקט פארק הוטאן בשנחאי, שמוצג בתערוכה, מתקיים באזור מזוהם של העיר הסינית שנעשה בו תהליך התחדשות דרך הקרקע. במרכז הפארק יש מעין מכונה חיה שיודעת לטפל במים המזוהמים, בין שבמצבים של טייפון או עליית מפלס מים. פרויקט אחר מגיע מקופנהגן, שם פיתחו מעצבים "אריחי אקלים" מחוררים, שמאפשרים לקרקע שמתחתם לנהל את כמות המים ולתעל את המים באדמה ומי הגשמים לטובת צמחייה או אגירה של מים.

בתערוכה נמצא גם מכל של החברה הישראלית Watergen שמייצרת מים מהלחות באוויר, והקהל מוזמן לטעום. "זה עובד על חשמל או גנרטור ולמעשה בשני צדדיו שואב אוויר מהחלל, מעביר אותו לנקודת הטל וברגע שהוא מגיע לנקודת הטל הלחות הופכת למים. הם מסוננים כמה פעמים, מחזירים להם מינרלים ואפשר לשתות אותם. החברה מתקינה את המכונות האלה באזורים צחיחים וגם עובדת על פיתוח של המכשיר לשימוש ביתי בעולם המערבי". מיזם אחר בתערוכה עוסק גם כן בנקודת הטל דרך רשת שכולאת את טיפות הטל ומאפשרת לאסוף אותן.

"מעניין לחשוב שבכל מה שקשור למים או לאנרגיית השמש מתפתחת כלכלה חדשה שמתחילים לדבר עליה", מתייחסת ויניצקי לפרויקטים בניו יורק שדרכם אנשים פרטיים מחליפים או נותנים אנרגיה סולרית ומים שנוצרים מנקודת הטל. "זאת כלכלה שמשחררת את האזרח מהממסד ששולט במשאבים האלה".

עיר המדבר ועיר הגגות הירוקים

מסדר סיטי באבו דאבי, של האדריכל נורמן פוסטר, רואה את עצמה כמודל לעיר העתיד והיא הוקמה כאב טיפוס לעיר מדברית שאינה פולטת פחמן דו־חמצני כלל. בתערוכה מוצגים העיר עצמה, בניין מכון מסדר למדע וטכנולוגיה, ומערכת התחבורה של העיר המבוססת על מכוניות אוטונומיות שנוסעות מתחת למפלס הולכי הרגל. "המבנה של מכון מסדר הוא מבנה פסיבי שבו רוח, הצללה ומשרביות מייצרים מעברים של רוחות שמקררים את המבנה מזוויות מסוימות", מסבירה ויניצקי. המבנה גם מייצר יותר חשמל ממה שהוא צורך (באמצעות פאנלים סולאריים) והחשמל העודף עובר לרשת החשמל של אבו דאבי.

מסדר סיטי באבו דאבי/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

את בעיית זיהום האוויר בערים מנסה לפתור מוצר שיצר הסטודיו ההולנדי רוזנגרד, שהוא למעשה מבנה ששואב ערפיח. לדברי ויניצקי, "זה מבנה שכבר הוקם בסין ובעוד כמה מקומות מזוהמים. המבנה למעשה מתפקד כמו שואב אבק, סופח את האוויר ומסנן אותו כשהוא עובד על מנוע במינימום אנרגיה. סופו של התהליך הוא הצטברות של לכלוך שהמבנה שואב מהאוויר ובתערוכה אנחנו מציגים חלקיקים שהמבנה שאב בחודש אוקטובר 2016".

מגדל שואב ערפיח/ צילום: Studio Roosegaarde

העיר שיקגו, שמדיניות הגגות הירוקים שלה הפכה אותה למובילת הטרנד, מיוצגת גם היא בתערוכה. לפי ויניצקי, "באתר העירייה יש מפה בשיתוף גוגל וניתן לראות כמה מטרים רבועים יש לכל גג ומה מגדלים עליו. ישנו תהליך שמאפשר לכל בעל בית פרטי לעבור תהליך רישוי מול העירייה ולקבל הקלות עבור הגג הירוק שהוא מתפעל".

פרויקט נוסף שמוצג בתערוכה הוא השכונה המקיימת האקולוגית הראשונה בלונדון שמציעה הכול: מבנים ירוקים, צמחייה וכיווני רוח שמתמודדים עם סוגיות קור וחום, מחזור ושימוש חוזר, וכמובן ההיבט הקהילתי הבלתי נפרד שעוסק בכלכלה שיתופית.

עד כמה אנחנו רחוקים לדעתך מהיום שבו ישראל תאמץ את הפתרונות האלו?

"אני חושבת שאפשר לראות את הניצנים בישראל. מעניין גם לראות את מספר המשתתפים בתערוכה שהטכנולוגיה שלהם צומחת כאן בישראל. אני מקווה שהתערוכה, על מגוון הרבדים שלה, תחבר עוד אנשים לנושא, אולי יהיו אקטיביסטים רבים יותר בעתיד, ובעיקר מה שחשוב בתערוכה מסוג זה הוא העלאת המודעות. זה מסוג הדברים שלוקחים אותנו קדימה".

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?