גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגלל פרטים מטעים בדוחות: כתב אישום נגד מנכ"ל אפריקה תעשיות וסמנכ"ל קבוצת נגב לשעבר

5 שנים לאחר שאפריקה תעשיות מחקה 73 מיליון שקל עקב אי-סדרים בדוחותיה, הוגש כתב אישום נגד המנכ"ל לשעבר אבי מוטולה, סמנכ"ל הכספים לשעבר בנגב אביהו איבשיץ ו-10 עובדים נוספים ● מוטולה ואיבשיץ מואשמים כי הורו לכפופים להם להציג מצגים משופרים ביחס לנתונים הכספיים של הקבוצה ● למוטולה מיוחסת גם גניבה של 1.2 מיליון שקל מנגב

אבי מוטולה, לשעבר מנכ"ל אפריקה ישראל תעשיות / צילום: תמר מצפי
אבי מוטולה, לשעבר מנכ"ל אפריקה ישראל תעשיות / צילום: תמר מצפי

"ניצלו את מעמדם על-מנת להורות לכפופים להם לבצע פעולות מרמתיות אשר יציגו מצגי-שווא על תוצאות קבוצת נגב, ועל עמידתה ביעדים הגבוהים שנקבעו לה" - כך מתארת פרקליטות מיסוי וכלכלה, בכתב האישום שהגישה היום (ד'), את פעולות שני הנאשמים המרכזיים בפרשת שיפוץ הדוחות הכספיים באפריקה ישראל תעשיות: אבי מוטולה, המנכ"ל לשעבר של החברה; ואביהו איבשיץ, לשעבר סמנכ"ל הכספים של קבוצת נגב, שהייתה חלק מקבוצת אפריקה תעשיות בתקופת ביצוע העבירות לכאורה. בנוסף אליהם מופנה כתב האישום גם נגד חברת אפריקה ישראל תעשיות, קבוצת נגב קרמיקה ו-10 עובדים נוספים, בדרגות שונות, שהועסקו בקבוצה בשנים 2014-2011.

כתב האישום החמור מייחס לנאשמים עבירות דיווח לפי חוק ניירות ערך, בהן הכללת פרט מטעה בדוחות הכספיים במטרה להטעות משקיע סביר; רישום כוזב; זיוף; קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות; ושיבוש מהלכי משפט. בנוסף מייחס כתב האישום למוטולה ולמנהלת בכירה נוספת לשעבר באפריקה תעשיות, עבירות של גניבה בידי מנהל.

לפי האישום, בעקבות הפעולות שהובילו מוטולה ואיבשיץ, שעיקרן הכללת פרטים מטעים בדוחותיה הכספיים של אפריקה תעשיות הציבורית, וכן נוכח אי-סדרים נוספים בדוחות - נאלצה אפריקה תעשיות להציג מחדש את דוחותיה וגרעה 73 מיליון שקל מהונה העצמי.

במקביל לכתב האישום מתמודדים אפריקה תעשיות, חלק מנושאי המשרה ושומרי הסף שליוו את הקבוצה בתקופה הרלוונטית, גם עם בקשות לניהול תובענות ייצוגיות נגדם. בתובענות אלה תובע ציבור המשקיעים את הנזק שנגרם לו לכאורה בעקבות ניסוחם מחדש של הדוחות וירידת הערך. 

דוחות מטעים

מכתב האישום עולה כי מוטולה היה הרוח החיה בקבוצה: "מוטולה ניהל את קבוצת נגב ואפריקה תעשיות ביד רמה והעמיד את שיפור ביצועיה בראש סולם העדיפויות"; והנחה את עובדיו "לנקוט את כל האמצעים, לרבות ביצוע עבירות פליליות, להשגת מטרה זו".

לפי האישום, איבשיץ "היה מנהל דומיננטי ובכיר בקבוצה, פעל כיד-ימינו של מוטולה וניצל את מומחיותו החשבונאית לתכנון וביצוע העבירות". לפי הנטען, כדי להשיג שיתוף-פעולה מהכפופים לו, הנהיג מוטולה מדיניות למתן הטבות אישיות לעובדיו על-חשבון קבוצת נגב, לרבות מימון חופשות פרטיות בארץ ובחו"ל לעובדת בשווי עשרות אלפי שקלים, טיפולי שיניים ומטבח לעובדת אחרת בשווי 200 אלף שקל, שעון קרטייה ב-25,453 שקל לעובדת אחרת ועוד.

כתב האישום כולל שמונה אישומים, שבכולם "מככבים" מוטולה ואיבשיץ. לפי אחד האישומים, בעקבות הוראה שנתנו, ביצעו שלושה מעובדיהם שגם נאשמים בפרשה - גלית בן-מאיר-דורי, מנהלת שירות הלקוחות ואחראית מחלקת החשבוניות בקבוצה; שאול משיח, מנהל תפעול ולוגיסטיקה; ותומר כובאני, מנהל מחלקת הסוחרים - רישומים כוזבים במסמכי נגב, שגרמו לכך שקבוצת נגב ואפריקה תעשיות הקדימו את מועד ההכרה בהכנסות בדוחותיהן, כדי להציג מצגי-שווא על עמידת נגב ביעדיה. כתוצאה מכך, נטען בכתב האישום, כללו הדוחות הכספיים של אפריקה ישראל תעשיות פרטים מטעים בשנים 2014-2011.

מצג-שווא לרואי החשבון

לפי אישום נוסף, בהוראת מוטולה ואיבשיץ ביצעו דורי ומשיח רישומים כוזבים במסמכי קבוצת נגב, שהובילו לכך שנגב ואפריקה תעשיות דיווחו בדוחות הכספיים על הכנסות כפולות. לפי האישום, לקראת ביקורי רואי החשבון ורצון להסתרת היתרות הפיקטיביות של הלקוחות, "הנחה איבשיץ את עובדיו לזכות יתרות אלה באופן מרמתי".

עוד נטען כי רואי החשבון המבקרים זיהו חלק מהרישומים הכוזבים, אך מוטולה, איבשיץ ודורי הציגו להם מצגי-שווא שמדובר בשגגה, כך שרואי החשבון אישרו את הדוחות הכספיים שכללו פרטים מטעים.

עוד עולה מהאישום כי לאחר פיטורי מוטולה הגיעו לאפריקה תעשיות ידיעות על אי-סדרים חשבונאיים, ואיבשיץ ומוטולה פעלו להכשלת ההליך המשפטי הצפוי. כך, למשל, ביקש איבשיץ מדורי לומר לגורמים הבודקים כי אינו קשור לפעילות האסורה, וכי רק מוטולה נתן את ההנחיה שהביאה לאי-הסדרים החשבונאיים - "במעמד זה שיתף איבשיץ את דורי בחששו שאם הדברים יתגלו הוא 'הולך לכלא'".

לפי הנטען, מוטולה, מצידו, ביקש מדורי למסור לגורמים הבודקים, שהפיקה חשבוניות כפולות בהוראת מנכ"ל חברות אחרות בקבוצה, אך היא סירבה. "משסירבה לעשות כן", מתואר באישום, "ביקש ממנה מוטולה שתאמר שביצעה את הפעולות הללו בשגגה".

גניבת כספים

עוד נטען באישום כי מוטולה וסמנכ"לית משאבי האנוש בקבוצה, מאירה בן-יוסף, ניצלו את מעמדם הבכיר באפריקה תעשיות ובקבוצת נגב ושלחו יד במרמה בכספי נגב בסך 1.2 מיליון שקל ו-190 אלף שקל, בהתאמה.

כך למשל, נטען, ביצע מוטולה טיפולי שיניים בשווי 46,492 שקל, אך במקום לשלם מכיסו, העניק לרופא השיניים סחורה מנגב קרמיקה בסכום האמור. עוד באישום - מוטולה שכר על-חשבון נגב קרמיקה דירת פנטהאוז במלון הדירות "ווסט" בתל-אביב, בסך 315 אלף שקל. לאחר חודשיים שבהם גר בדירה, הוא עבר לדירה אחרת, ואחיו יפתח עבר להתגורר בדירה - על-חשבון נגב.

עוד מתואר בכתב האישום כיצד מימן מוטולה את מערכת האודיו שרכש לעצמו בסך 95 אלף שקל מכספי נגב; כי הוא וידא שאת שכר-טרחת עורך הדין שייצג אותו בהליך גירושים בסך 230 אלף שקל, תשלם החברה; וכי אילץ את החברה לשלם עבור זוגתו שהתלוותה אליו לנסיעותיו העסקיות בחו"ל סכום של כ-16 אלף דולר. בנוסף לאלה, נטען כי מוטולה דאג כי בית הוריה של זוגתו ישופץ על-חשבון נגב בעלות של 108 אלף שקל. לאחר שהתגלו מעשי הגניבה, החזיר מוטולה לחברה כמיליון שקל. 

כתב האישום הוגש על-ידי עורכי הדין עידן שוורץ ועדי לוי ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה. 

*** נגד אבי מוטולה, אביהו איבשיץ, גלית בן-מאיר דורי, שאול משיח, תומר כובאני, מאירה בן-יוסף ונאשמים נוספים הוגש כתב אישום. ההליך הפלילי בעניינם נמצא בראשיתו, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

פנסיה (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

מסלול אחד הניב תשואה של מעל 20% השנה: מה עשה החיסכון שלכם?

החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתוספת תשואה חיובית ממוצעת של 1% בנובמבר, בעוד החוסכים במסלולי המניות צפויים ליהנות מתשואה חזקה מעט יותר של 1.3% ● בהמשך למגמה בחודשים האחרונים, גופים ומסלולים שהיו חשופים יותר לישראל הרוויחו יותר, ואלה שהיו מוטים למדדי ארה"ב נהנו פחות

יפית גריאני / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית שתוביל את מכירת חברת כרטיסי האשראי כאל לבעלי שליטה חדשים

יפית גריאני, לשעבר בכירה בישראכרט ובדיסקונט, נבחרה להוביל את כאל בעיצומו של הליך מכירה לבעלי שליטה חדשים ● היא נכנסת לתפקיד תחת מגבלות של חוסר ודאות רגולטורית ועם ציפייה ברורה: לשמור על ביצועים חזקים שיבטיחו את השווי המרבי בעסקה

רצועת עזה מוצפת באייפון הכי חדש, והתושבים חושדים בישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: רוסיה רוצה להחזיר את ההשפעה שלה על סוריה, חיזבאללה וישראל עלולות להילחם שוב, ורצועת עזה מוצפת במכשירי אייפון חדשים ● כותרות העיתונים בעולם

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 מידי קרן KKR בכ-950 מיליון דולר, לאחר שניצחה במכרז וגברה על קרנות ההשקעה הפרטיות בלקסטון ו-CVC

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

שיא בכמות הדירות החדשות שעל המדף / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טופס האכלוס הגיע, הדירות במגדלים לא נמכרו: מה יעשו היזמים?

הקבלנים טוענים כי נתוני הלמ"ס לגבי היקף הדירות "על המדף" לא משקפים את המציאות בשטח במלואה, אך בדוחות החברות הציבוריות משתקף קושי אמיתי, גם אם נקודתי ● מעשרות דירות לא מכורות במתחם החם ביותר במזרח תל אביב ועד למחצית פרויקט שטרם נמכר במרכז נתניה - אילו פרויקטים מגמגמים בישורת האחרונה?

רובי ריבלין / איור: גיל ג'יבלי

פונה לביטקוין: הסיבוב הכואב של רובי ריבלין באלקטריאון נגמר

כארבע שנים אחרי שמונה לנשיא אלקטריאון, דרכיהן של חברת הטכנולוגיה ונשיא המדינה לשעבר נפרדות ● לאחרונה דווח על מינויו של ריבלין לנשיא חברת המטבעות הדיגיטליים ביטקור, המקדמת מהלך לרישום מניותיה בבורסה המקומית

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

מניית השבבים שזינקה בת"א ב־3,000% וחברת הגמל שהרוויחה ממנה בגדול

חברת בידוק השבבים קווליטאו הציגה דוח חזק בו שילשה את הרווח הרבעוני והפחיתה את התלות בסין ● המרוויח הגדול: ילין לפידות

סניף הקפה של פקטורי 54 בביג פאשן גלילות / צילום: מושי ניטליס

רשת פקטורי 54 פותחת בית קפה בביג פאשן גלילות

בהשראת מותגי היוקרה בעולם, רשת פקטורי 54 פותחת השבוע בית קפה בסמוך לחנות שלה בביג פאשן גלילות, שיתפרס על פני כ-60 מ"ר ● וגם: 20 שנה לאחר ההנפקה בנאסד"ק - האחים אייל, ניר וגיל שרצקי, בעלי איתוראן, צלצלו בפעמון פתיחת המסחר של הבורסה ● אירועים ומינויים

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג’ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

מבצעי בלאק פריידיי / צילום: ap, David Zalubowski

המרוויחים הגדולים מהבלאק פריידיי: ענף מוצרי החשמל וענף המחשבים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא מהנפגעים הגדולים בנובמבר, בשל תחרות בינלאומית חזקה

הדיון בוועדת הכנסת על הקמת ועדה מיוחדת לחוק השידורים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכנסת הצביעה: תוקם ועדה "עוקפת ביטן" לעניין חוק השידורים של קרעי

ועדת הכנסת אישרה היום להקים ועדה מיוחדת שתדון בחוק השידורים שהגיש שר התקשורת שלמה קרעי ● יועמ"שית הכנסת טענה כי הסמכות לדון בחוק היא של ועדת הכלכלה, ויו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן טען כי הממשלה לוקחת סמכויות מהכנסת - אך למרות זאת הקמת הוועדה המיוחדת אושרה

יפית גריאני / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון כאל בחר: יפית גריאני מונתה למנכ"לית

לגריאני צפויים לא מעט אתגרים בניהול חברת כרטיסי האשראי, ובראשם הליך המכירה של מניות החברה שצפוי להימשך עוד חודשים ארוכים ● גריאני שימשה בעבר הלא רחוק  כמשנה למנכ"לית ישראכרט

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

2,452 טון זהב עלולים להצית עימות חדש שיטלטל את כלכלת איטליה

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ במסר לישראל: חשוב מאוד שלא יתרחש דבר שיפריע להתפתחותה של סוריה

טראמפ ונתניהו שוחחו, מלשכת ראש הממשלה נמסר: "נשיא ארה"ב הזמין את נתניהו לפגישה בבית הלבן בזמן הקרוב" ● צה"ל חיסל מחבל נוח'בה של הג'יהאד האיסלאמי ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית:"מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● עדכונים שוטפים

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

דוחות חברות הנדל"ן מציגים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; מיטב השקעות יורדת בכ-6%, טאואר קופצת

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מדד הפחד המקומי עלה ב–2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● וול סטריט פתחה את חודש דצמבר באדום, הביטקוין סיכם את היום הגרוע ביותר שלו מאז מרץ ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק

אמבולנסים של מד''א / צילום: דוברות מד''א

שני חיילים נפצעו קל בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין, המחבל חוסל

ההסלמה האחרונה בין ישראל לסוריה גרמה לתסכול רב בוושינגטון: "נתניהו רואה רוחות רפאים בכל מקום" ● המחבל שפצע אתמול לוחמת בפיגוע, ניסה לדרוס שוב - וחוסל ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח