גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחסור של יותר מ-10,000 עובדים בענפי התעשייה

הנתונים התגלו במחקר חדש שערכה חברת תבור עבור משרד הכלכלה והתאחדות התעשיינים ● המחקר קובע כי גם במצב של שדרוג טכנולוגי למפעלים, יהיה מחסור בעובדים שידעו להפעיל את מערכות היצור החדשניות ● סמנכ"לית לאסטרטגיה ולתכנון מדיניות במשרד הכלכלה, מיכל פינק: "מדובר בכשל שוק שבו הממשלה נדרשת להתערב"

משרד הכלכלה והתעשייה הכריז לפני שבועות אחדים כי קבוצה המשותפת לאורט בראודהתפן ולחברת ESI תהיה הזכיינית שתקים ותפעיל מטעמו מכון חדש ליצור מתקדם שהוא מקים בצפון בהשקעה של כ-35 מיליון שקל.

על פי התוכניות, המכון החדש יטפל בכ-250 מפעלים בתוך תקופה של 3 שנים ויספק להם שירותי אבחון וייעוץ לקראת מעבר לתהליכי יצור מתקדמים שמבוססים על רובוטיקה, הדפסות תלת-ממד, אינטרנט של הדברים ועוד.

המכון יהיה ראשון מסוגו בישראל, והקמתו היא חלק מהתוכנית שמכונה "נטו תעשייה" שמובילים משרדי הכלכלה והאוצר לפיתוח והאצת התעשייה הישראלית על רקע פער הפריון העמוק בינה לבין המדינות שחברות ב-OECD ונועדה לשפר את כושר התחרות שלה בעולם, לשפר את רווחיותם ולהעלות את הפריון.

להקמת המכון צפויות להצטרף בקרוב תוכניות ממשלתיות נוספות, בין השאר של הסוכנות לעסקים קטנים ורשות ההשקעות שבמשרד הכלכלה שתכליתן היא הטמעה של רכיבי יצור מתקדמים בתעשייה המסורתית.

מחסור של יותר מ-10,000 עובדים בענפי התעשייה

אלא שעד שהתוכניות לקידום יצור מתקדם יקרמו עור וגידים, והתעשייה הישראלית תעשה את הקפיצה המיוחלת לעידן החדש, בקווי היצור ממשיכים לשווע לכוח-אדם מקצועי שיאייש את המכונות ואת רצפות היצור ולשלם את מחיר ההזנחה ארוכת השנים של החינוך המקצועי: מחקר חדש שערכה חברת תבור עבור האגף לאסטרטגיה ותכנון מדיניות של משרד הכלכלה והתאחדות התעשיינים מצביע על מחסור של יותר מ-10,000 עובדים בענפי התעשייה השונים, וקובע כי גם במצב של שדרוג טכנולוגי למפעלים - התעשיינים שיבקשו לעשות את קפיצת המדרגה שתוביל אותם ליצור מתקדם יעמדו לפני שוקת שבורה. ההסבר המרכזי לכך הוא המחסור בעובדים שידעו להפעיל את מערכות היצור החדשניות.

אף שבעיית המחסור בידיים עובדות בתעשייה מאתגרת בעשור האחרון את כלל ענפי התעשייה, המחקר צופה כי העשור הבא יהיה מאתגר לא פחות: על פי התחזיות שמובאות במחקר, במהלך העשור הבא יפרשו מהתעשייה לא פחות מ-90,000 עובדים שכמעט מחציתם הם עולים שרובם עלו לארץ בשנות התשעים של המאה הקודמת במסגרת גלי העלייה מברית המועצות לשעבר.

בקרב בכירים בתעשייה יש תמימות דעים על כך שהעלייה משנות התשעים דחתה בכמה עשורים את המשבר בהון האנושי בתעשייה הישראלית: בזכות אותה עליה התעשייה הישראלית חוותה תנופה משמעותית, הרבה בשל הון אנושי איכותי, מקצועי ומיומן שנקלט בשורותיה - אל מול החינוך המקצועי והטכנולוגי שבאותן השנים קרטע, דעך, הצטמצם ונהיה בלתי רלוונטי לצרכי המשק.

לצד גלי הפרישה הצפויים של יוצאי בריה"מ שהשתלבו בתעשייה, המחקר מזהיר שמספר הצעירים שניגש אליה מצטמצם, וכתוצאה מכך שהתעשייה הישראלית מתבגרת: דפוסי התעסוקה של צעירים שגילם בין 25 ל-34 שיכולים להוות מנוע צמיחה משמעותי לתעשייה מלמדים על כך שבשני העשורים האחרונים חלקם בתעשייה ירד בשיעור של 20% בעוד שחלקם בחברות הי טק הכפיל את עצמו וחלקם בחברות המשתייכות לענף השירותים עלה ביותר מ-10%. מול מגמה זו, בולט הנתון שלפיו גילם של יותר מ-70% מהעובדים בענפי התעשייה השונים הוא 55 ומעלה. לפי התחזיות, מגמת ההתבגרות בתעשייה עוד צפויה להימשך ואף להחריף בשנים הקרובות.

לפי המחקר, עם או בלי המחסור בהון אנושי מיומן, התעשייה הישראלית מצטמצמת גם תוך שינוי בתמהיל המועסקים בה, שמתבטא בירידת נתח התעשייה בקרב כלל המועסקים, כשבמקביל חלה עליה במספר המועסקים בענפי המסחר והשירותים. בתוך שני עשורים ירד מספר המועסקים בתעשייה מסך המועסקים במשק מכ-20% לכ-10%.

הצמצום בנתח המועסקים בתעשייה אינה מגמה שמאפיינת רק את ישראל, והיא רווחת במדינות מפותחות שבהן רמת התוצר לנפש אף גבוהה יותר משלה. עם זאת, בהשוואה לאותן מדינות, הצניחה במספר המועסקים בתעשייה הישראלית חדה יותר: ב-20 השנים האחרונות ירד סך המועסקים בתעשייה בגרמניה ב-4%, ביפן ב-5% ובאנגליה ב-7.5%.

חרף הירידה המתונה יחסית במספר המועסקים בתעשייה באותן מדינות, אלה גיבשו במהלך השנים האחרונות שורה של תוכניות ייעודיות לקידום יכולות היצור - בין השאר תוך הטמעה של רכיבים ליצור מתקדם.

"מדובר בכשל שוק שבו הממשלה נדרשת להתערב"

תוכניות כאלה גובשו בעוד שורה של מדינות מפותחות בעולם ובהן ארה"ב, שבה משרד המדע והטכנולוגיה מקדם מסלולים לעידוד השקעות בתחום היצור המתקדם, תוך שימת דגש על מפעלים קטנים ובינוניים, הגדלת העובדים המקצועיים תוך שילוב של מערכות הכשרה מקצועיות במערכת החינוך, עידוד יוזמות למחקר ופיתוח תוך שיתופי פעולה בתחום בין האקדמיה למגזר הפרטי ולמגזר הציבורי והגדלת תקציבי הסיוע לחברות שמפתחות טכנולוגיות ליצור מתקדם.

כיום מועסקים בענפי התעשייה השונים 424 אלף איש, שמהווים כ-10%-11% מכלל המועסקים במשק. ברחבי הארץ כ-13.5 אלף מפעלים, מהם כ-3,500 מפעלים שמקיימים פדיון שגבוה מ-5 מיליון שקל לעוסק וכ-1,300 מפעלים שמעסיקים מעל 50 עובדים. סך התוצר העסקי של התעשייה הישראלית הוא 18%.

לפי המחקר שנעשה עבור משרד הכלכלה והתאחדות התעשיינים התעשייה הישראלית מתאפיינת בתת ייצוג של נשים, שמהוות רק 29% מכלל המועסקים בה. שיעור ההשתתפות של נשים בכלל המשק עומד על 47%.

תוצאות המחקר הוצגו באחרונה לשר הכלכלה, אלי כהן ולבכירי משרדו. לדברי הסמנכ"לית לאסטרטגיה ולתכנון מדיניות במשרד, מיכל פינק, "כדי שהתעשייה תעבור שדרוג טכנולוגי היא נדרשת לעובדים מתאימים אך מאידך, כדי שיבואו אליה עובדים נוספים מהסוג שטרם הגיע לתעשייה - עליה להיות טכנולוגית יותר. מדובר בכשל שוק שבו הממשלה נדרשת להתערב".

המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה, נעמה קאופמן פס, אמרה בהתייחס למחקר כי הממצאים שעולים ממנו יאפשרו למשרדי הממשלה הרלוונטיים ובהם גם משרדי החינוך והעבודה והרווחה להתאים את תוכניותיהם לצרכי התעשייה, כמו גיבוש תוכניות רלוונטיות ויעילות להכשרות מקצועיות: "אנחנו שואפים לגזור ממיפוי הפערים בתעשייה תוכניות עבודה עתידיות שיהיו משותפות גם למשרדי ממשלה נוספים תוך תכלול כלל פעולות הממשלה בנושא", אמרה.

עוד כתבות

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות אך עלול להתרחב אם תימשך אי היציבות במזרח התיכון

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח איראני: "חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי מחשש לתקיפה אמריקאית"

על רקע פריסת הכוחות של צבא ארה"ב במזרח התיכון, גורם איראני בכיר מזהיר: "אנו מקווים שהתגבור הצבאי הזה אינו מיועד לעימות ממשי" ● בחברת התעופה הצרפתית אייר פראנס החליטו להמתין עם ההחלטה הסופית לגבי ביטול הטיסות לישראל והערכת מצב סופית תתקיים היום ● דובר משרד ההגנה האיראני: "כוח הטילים של איראן גדל מאז מלחמת 12 הימים" ● חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי, בנו קיבל לידיו את הניהול השוטף ● דיווחים שוטפים 

נואה ווייל קוטף את גלובוס הזהב על משחקו ב''הפיט'' בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Mario Anzuoni

ההיגיון העסקי של הדרמה הרפואית: איך ד"ר אחד שווה יותר מעשרה דרקונים

ענקיות הסטרימינג מנסות לייצר "אירועים" טלוויזיוניים עם סדרות שעולות סכומים מטורפים כדי לצרף מנויים חדשים ● ובינתיים "הפיט" של HBO Max, שנחת בישראל, מוכיחה שוב שהפרוצדורה הרפואית הישנה והטובה היא עדיין אחד הנכסים המניבים ביותר על המסך

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"כשהגעתי לראיון עבודה אצל מייקל ג'ורדן לא הבנתי כלום בכדורסל. אבל התקבלתי"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה–Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו, הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

האמריקאים צוברים כוחות באזור, בישראל מעריכים: הם יתקפו באיראן

חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו: על רקע המתיחות - מבטלים את הטיסות לתל אביב והאזור ● דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו ● אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ● דיווחים שוטפים

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: AP, Charles Rex Arbogast

מניית מיקרוסופט בקיפאון: האם היא המפסידה הגדולה של המרוץ ל-AI?

איך קורה שמיקרוסופט, שהייתה מהראשונות לזהות את מהפכת הבינה המלאכותית, מוצאת את עצמה משתרכת מאחורי גוגל ואמזון? ● בין הסיבות: עיכובים קריטיים בפיתוח שבבים עצמאיים, תלות גוברת ב–OpenAI של סם אלטמן וצניחה בנתח השוק של קופיילוט ● האם המודל העסקי המנצח יצליח להציל את המניה המדשדשת?

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

ביקוש גבוה ברשתות. מבחר פוסטים של אספני דמויות ''חברים'' / צילום: צילומי מסך מפייסבוק

מי הם ה"קידולטס", ולמה הם מסתערים על הבובות של "חברים" במקדונלד'ס

מבוגרים וצעירים בגילאים שונים עסוקים כרגע בדבר אחד: השלמת סדרת הדמויות של כוכבי הסדרה "חברים", שמוענקות במתנה עם ארוחה במקדונלד'ס - ומוכנים גם להשקיע בכך מאות שקלים ● מומחים מסבירים מאיפה מגיע הטרנד, ולמה הוא תפס כל כך

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"