גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחסור של יותר מ-10,000 עובדים בענפי התעשייה

הנתונים התגלו במחקר חדש שערכה חברת תבור עבור משרד הכלכלה והתאחדות התעשיינים ● המחקר קובע כי גם במצב של שדרוג טכנולוגי למפעלים, יהיה מחסור בעובדים שידעו להפעיל את מערכות היצור החדשניות ● סמנכ"לית לאסטרטגיה ולתכנון מדיניות במשרד הכלכלה, מיכל פינק: "מדובר בכשל שוק שבו הממשלה נדרשת להתערב"

משרד הכלכלה והתעשייה הכריז לפני שבועות אחדים כי קבוצה המשותפת לאורט בראודהתפן ולחברת ESI תהיה הזכיינית שתקים ותפעיל מטעמו מכון חדש ליצור מתקדם שהוא מקים בצפון בהשקעה של כ-35 מיליון שקל.

על פי התוכניות, המכון החדש יטפל בכ-250 מפעלים בתוך תקופה של 3 שנים ויספק להם שירותי אבחון וייעוץ לקראת מעבר לתהליכי יצור מתקדמים שמבוססים על רובוטיקה, הדפסות תלת-ממד, אינטרנט של הדברים ועוד.

המכון יהיה ראשון מסוגו בישראל, והקמתו היא חלק מהתוכנית שמכונה "נטו תעשייה" שמובילים משרדי הכלכלה והאוצר לפיתוח והאצת התעשייה הישראלית על רקע פער הפריון העמוק בינה לבין המדינות שחברות ב-OECD ונועדה לשפר את כושר התחרות שלה בעולם, לשפר את רווחיותם ולהעלות את הפריון.

להקמת המכון צפויות להצטרף בקרוב תוכניות ממשלתיות נוספות, בין השאר של הסוכנות לעסקים קטנים ורשות ההשקעות שבמשרד הכלכלה שתכליתן היא הטמעה של רכיבי יצור מתקדמים בתעשייה המסורתית.

מחסור של יותר מ-10,000 עובדים בענפי התעשייה

אלא שעד שהתוכניות לקידום יצור מתקדם יקרמו עור וגידים, והתעשייה הישראלית תעשה את הקפיצה המיוחלת לעידן החדש, בקווי היצור ממשיכים לשווע לכוח-אדם מקצועי שיאייש את המכונות ואת רצפות היצור ולשלם את מחיר ההזנחה ארוכת השנים של החינוך המקצועי: מחקר חדש שערכה חברת תבור עבור האגף לאסטרטגיה ותכנון מדיניות של משרד הכלכלה והתאחדות התעשיינים מצביע על מחסור של יותר מ-10,000 עובדים בענפי התעשייה השונים, וקובע כי גם במצב של שדרוג טכנולוגי למפעלים - התעשיינים שיבקשו לעשות את קפיצת המדרגה שתוביל אותם ליצור מתקדם יעמדו לפני שוקת שבורה. ההסבר המרכזי לכך הוא המחסור בעובדים שידעו להפעיל את מערכות היצור החדשניות.

אף שבעיית המחסור בידיים עובדות בתעשייה מאתגרת בעשור האחרון את כלל ענפי התעשייה, המחקר צופה כי העשור הבא יהיה מאתגר לא פחות: על פי התחזיות שמובאות במחקר, במהלך העשור הבא יפרשו מהתעשייה לא פחות מ-90,000 עובדים שכמעט מחציתם הם עולים שרובם עלו לארץ בשנות התשעים של המאה הקודמת במסגרת גלי העלייה מברית המועצות לשעבר.

בקרב בכירים בתעשייה יש תמימות דעים על כך שהעלייה משנות התשעים דחתה בכמה עשורים את המשבר בהון האנושי בתעשייה הישראלית: בזכות אותה עליה התעשייה הישראלית חוותה תנופה משמעותית, הרבה בשל הון אנושי איכותי, מקצועי ומיומן שנקלט בשורותיה - אל מול החינוך המקצועי והטכנולוגי שבאותן השנים קרטע, דעך, הצטמצם ונהיה בלתי רלוונטי לצרכי המשק.

לצד גלי הפרישה הצפויים של יוצאי בריה"מ שהשתלבו בתעשייה, המחקר מזהיר שמספר הצעירים שניגש אליה מצטמצם, וכתוצאה מכך שהתעשייה הישראלית מתבגרת: דפוסי התעסוקה של צעירים שגילם בין 25 ל-34 שיכולים להוות מנוע צמיחה משמעותי לתעשייה מלמדים על כך שבשני העשורים האחרונים חלקם בתעשייה ירד בשיעור של 20% בעוד שחלקם בחברות הי טק הכפיל את עצמו וחלקם בחברות המשתייכות לענף השירותים עלה ביותר מ-10%. מול מגמה זו, בולט הנתון שלפיו גילם של יותר מ-70% מהעובדים בענפי התעשייה השונים הוא 55 ומעלה. לפי התחזיות, מגמת ההתבגרות בתעשייה עוד צפויה להימשך ואף להחריף בשנים הקרובות.

לפי המחקר, עם או בלי המחסור בהון אנושי מיומן, התעשייה הישראלית מצטמצמת גם תוך שינוי בתמהיל המועסקים בה, שמתבטא בירידת נתח התעשייה בקרב כלל המועסקים, כשבמקביל חלה עליה במספר המועסקים בענפי המסחר והשירותים. בתוך שני עשורים ירד מספר המועסקים בתעשייה מסך המועסקים במשק מכ-20% לכ-10%.

הצמצום בנתח המועסקים בתעשייה אינה מגמה שמאפיינת רק את ישראל, והיא רווחת במדינות מפותחות שבהן רמת התוצר לנפש אף גבוהה יותר משלה. עם זאת, בהשוואה לאותן מדינות, הצניחה במספר המועסקים בתעשייה הישראלית חדה יותר: ב-20 השנים האחרונות ירד סך המועסקים בתעשייה בגרמניה ב-4%, ביפן ב-5% ובאנגליה ב-7.5%.

חרף הירידה המתונה יחסית במספר המועסקים בתעשייה באותן מדינות, אלה גיבשו במהלך השנים האחרונות שורה של תוכניות ייעודיות לקידום יכולות היצור - בין השאר תוך הטמעה של רכיבים ליצור מתקדם.

"מדובר בכשל שוק שבו הממשלה נדרשת להתערב"

תוכניות כאלה גובשו בעוד שורה של מדינות מפותחות בעולם ובהן ארה"ב, שבה משרד המדע והטכנולוגיה מקדם מסלולים לעידוד השקעות בתחום היצור המתקדם, תוך שימת דגש על מפעלים קטנים ובינוניים, הגדלת העובדים המקצועיים תוך שילוב של מערכות הכשרה מקצועיות במערכת החינוך, עידוד יוזמות למחקר ופיתוח תוך שיתופי פעולה בתחום בין האקדמיה למגזר הפרטי ולמגזר הציבורי והגדלת תקציבי הסיוע לחברות שמפתחות טכנולוגיות ליצור מתקדם.

כיום מועסקים בענפי התעשייה השונים 424 אלף איש, שמהווים כ-10%-11% מכלל המועסקים במשק. ברחבי הארץ כ-13.5 אלף מפעלים, מהם כ-3,500 מפעלים שמקיימים פדיון שגבוה מ-5 מיליון שקל לעוסק וכ-1,300 מפעלים שמעסיקים מעל 50 עובדים. סך התוצר העסקי של התעשייה הישראלית הוא 18%.

לפי המחקר שנעשה עבור משרד הכלכלה והתאחדות התעשיינים התעשייה הישראלית מתאפיינת בתת ייצוג של נשים, שמהוות רק 29% מכלל המועסקים בה. שיעור ההשתתפות של נשים בכלל המשק עומד על 47%.

תוצאות המחקר הוצגו באחרונה לשר הכלכלה, אלי כהן ולבכירי משרדו. לדברי הסמנכ"לית לאסטרטגיה ולתכנון מדיניות במשרד, מיכל פינק, "כדי שהתעשייה תעבור שדרוג טכנולוגי היא נדרשת לעובדים מתאימים אך מאידך, כדי שיבואו אליה עובדים נוספים מהסוג שטרם הגיע לתעשייה - עליה להיות טכנולוגית יותר. מדובר בכשל שוק שבו הממשלה נדרשת להתערב".

המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה, נעמה קאופמן פס, אמרה בהתייחס למחקר כי הממצאים שעולים ממנו יאפשרו למשרדי הממשלה הרלוונטיים ובהם גם משרדי החינוך והעבודה והרווחה להתאים את תוכניותיהם לצרכי התעשייה, כמו גיבוש תוכניות רלוונטיות ויעילות להכשרות מקצועיות: "אנחנו שואפים לגזור ממיפוי הפערים בתעשייה תוכניות עבודה עתידיות שיהיו משותפות גם למשרדי ממשלה נוספים תוך תכלול כלל פעולות הממשלה בנושא", אמרה.

עוד כתבות

BYD ATTO 2

ישאיר לכם עודף מ-150 אלף שקל: קרוס-אובר חשמלי מאובזר במיוחד

BYD ATTO 2, הקרוס־אובר הקומפקטי החשמלי החדש של BYD, שומר על ממדים חיצוניים מותאמים היטב לעיר ● יש לו תא נוסעים מרווח ומאובזר, נוחות נסיעה טובה וטווח חשמלי מכובד ● המחיר נגיש אבל הפלח צפוף

קמפיין של הלוטו / צילום: צילום מסך מיוטיוב

כ-15 מיליון שקל בשנה: תקציב הפרסום של הלוטו עובר ידיים

פרסום הגרלת הלוטו עובר ממשרד באומן בר ריבנאי למשרד אדלר חומסקי - שלמעשה יטפל מעתה במרבית תקציב הפרסום של מפעל הפיס, העומד על 60 מיליון שקל בשנה ● מקס ממתגת מחדש את הלייב פארק בראשון לציון כ־אמפי MAX ● חברת הפינטק הישראלית april חותמת על שיתוף פעולה עם פייפאל ● וגם: שורת מינויים חדשים בגלידות שטראוס תחת הבעלים החדשים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; הביטקוין צלל ב-10% לשפל של כמעט שנתיים

נאסד"ק ירד בכ-1.5% ● הביטקוין ירד ל-65 אלף דולר, חצי מהשיא שנקבע באוקטובר ● זינוק של 118% בהודעות הפיטורים בארה"ב, בינואר הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר מאז 2009 ● דו"חות אמזון אחרי נעילת המסחר: ההכנסות צפויות לעלות לראשונה על 200 מיליארד דולר ● מחירי המתכות היקרות יורדים

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

שווארמה על גחלים ב–BBQ Mirage / צילום: וליד שרוף

בתחנת דלק מצאנו מסעדה אגדית שהתור אליה ממלא את החניון

יין וגבינות ממקרר שפועל בשיטת האמון, קטיף של פירות אדמה, סדנת תחפושות באווירת "משחקי הכס" וסניף חדש לשווארמה האגדית מהכרמל ● ביקור באבירים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך הדרמטי של הממשלה: התקנה שעשויה לעצור את יבוא הרכבים הפופולריים

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

השת"פ בין וולט לסיבוס בצומת דרכים: עשויים להיפרד ברבעון הבא

שיתוף הפעולה בין חברת המשלוחים לענקית כרטיסי ההסעדה נבחן מחדש ועשוי להסתיים כבר בחודשים הקרובים ● לגלובס נודע כי בעקבות שיחה בניהן הוחלט כי לעת עתה שיתוף הפעולה יימשך כסדרו

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים עלו, מניות הנדל"ן איבדו גובה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● וול סטריט סגרה יום שלישי רצוף של ירידות, ה-S&P 500 עבר לתשואה שלילית מתחילת השנה ● אמזון צנחה אתמול במסחר המאוחר בכ-10%, בעקבות דוחות מעורבים שפרסמה ● הביטקוין צנח אתמול בכ-10% ונסחר הבוקר סביב 65 אלף דולר ● וגם: הכירו את מניית ה-AI החדשה שתיכנס היום למדד ה-S&P 500

פרופ' נרי אוקסמן / צילום:  Conor Doherty, courtesy of OXMAN

"בכלכלה הסמויה של הטבע יש פוטנציאל עצום לתיקון העולם": נרי אוקסמן חושפת את החברה החדשה שהקימה

היא מפתחת נעליים שאפשר לשתול אחרי השימוש, מתכננת בתים שמגדלים את עצמם, ומגדלת במעבדה אוכמניות שאיש לא טעם 450 שנה ● אחרי 25 שנה באקדמיה, פרופ' נרי אוקסמן, מהחוקרות המשפיעות בתחומי הארכיטקטורה והעיצוב, רוצה ליישם את החזון שלה לסינרגיה בין בני אדם לטבע ● וגם: ההתמודדות עם הסערה שנקלעה אליה בעקבות פעילותו הפרו־ישראלית של בן זוגה, המיליארדר ביל אקמן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הדאו בשיא, מניית אמזון צונחת אחרי הדוחות

מגמה מעורבת בבורסות אירופה ● אמזון צונחת אחרי דוחות מעורבים שפרסמה אתמול: החברה עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות, אך פספסה קלות בשורת הרווח למניה ● גוגל הצטרפה לירידות לאחר פרסום הדוחות, וביטקוין רשם את אחת הצלילות החדות בתולדותיו וירד ל-65 אלף דולר, בשעות האחרונות רשם התאוששות קלה וטיפס חזרה מעל 68 אלף דולר

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר