גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדיניות משרד התקשורת בפריסת הסיבים מתעלמת מהוט ומהצרכנים ומתמקדת בבזק

מסמך המדיניות החדש שפרסם המשרד רווי בכשלים, סתירות ואי-ודאות ● בין היתר ישנה התעלמות תמוהה מתפקידה של הוט בשוק התשתיות ושמירה על מודלים מהמאה ה-20, שכבר אז היו לא יעילים ● ניתוח "גלובס"

פריסת סיבים אופטיים / צילום: איל יצהר
פריסת סיבים אופטיים / צילום: איל יצהר

אתמול פרסם משרד התקשורת את מדיניותו בנושא הסיבים האופטיים. מדיניות שאמורה להביא את ישראל לעידן דיגיטלי חדש, ביחד עם כניסת הדור החמישי בסלולר. המסמך מעניק הקלות מסוימות לבזק, אך משאיר אי-ודאות רבה בשוק.

קשה לתאר את מסמכי המדיניות שפרסם משרד התקשורת במילה אחרת מאשר אכזבה. חודשים על גבי חודשים של עיכובים ומשיכת זמן, שהיו אמורים לאפשר למשרד זמן לחשב מסלול מחדש ולהוציא את העגלה התקועה מהבוץ, לא נשאו כל פרי.

המסמך מתפרסם בשעה שהמשרד וגם חלק מהתקשורת ממשיכים להאשים את הוט ובזק בכך שהן לא מוכנות להיכנס להשקעות בסיבים. אבל, הם מתעלמים מכך שהמשרד ממשיך לא לספק ודאות רגולטורית לחברות וממשיך לקבוע תנאים לא הגיוניים לאספקת השירות. תארו לעצמכם מצב שבו אתם רוצים לבנות בית, אבל הממשלה מחייבת אתכם להשכיר חדר במחיר שהיא קובעת. היא גם יכולה להגיד לכם, שאחרי שתבנו את הבית בעוד שנתיים - היא תבחן מחדש את מחירי השכירות. אתם מכירים הרבה אנשים שיסכימו לבנות בתנאים כאלה?

זהו המצב בשוק התקשורת היום בסוגיה של בזק והוט והקמתה של רשת תקשורת חדשה מבוססת סיבים אופטיים לבתים.

ישראל נשארת מאחור-

1. בזק היא לא השחקנית היחידה

כבר בפתיחת המסמך אפשר לראות את העיוות זועק מהכותרת. מדובר במסמך שדן כולו ברגולציה על פריסת הסיבים העתידית של בזק.

משרד התקשורת ממשיך להתעלם מאסדרה שהוא עצמו קבע, בכך שהעניק שני רישיונות כלליים - אחד לבזק והשני להוט. שתי החברות אמורות לפעול תחת אותה רגולציה בדיוק. המשרד ממשיך להתעסק בתינוק שטרם נולד - תשתית הסיבים של בזק, ומתעלם לחלוטין מחובותיה של הוט.

האם המשרד מסמן כי הוא מתכוון לקבוע חובת פריסה שונה לבזק ולהוט - כנראה שכן. בשימוע שפרסם המשרד בעניין ההקלה בחובת הפריסה האוניברסלית של הוט, כתבה בזק "צדיק ורע לו" והתכוונה לעובדה שהיא היחידה שעומדת בחובת הפריסה האוניברסלית ובכל זאת חוטפת את כל האש מהמשרד.

לא ניתן להקל ראש בטענה הזו. זו, לצערנו ולאסוננו, המציאות הרגולטורית בישראל.

אגב, אם כבר עושים עבודה של עלויות בזק אולי זה הזמן לבדוק גם את רווחיותה העודפת ולעשות עם זה משהו.

2. צרת ההפרדה בין תשתית לספק

נושא מקומם נוסף הוא ההתעקשות של המשרד לשמור על מודל של ספק ותשתית גם בעידן הסיבים. הרבה מילים כבר נכתבו על העיוות במדיניות הזו, המתעקשת לשמור על מנויי בזק והוט כמנויי התקשורת היחידים בעולם שהחיבור שלהם לאינטרנט יהיה באמצעות שני הסכמים - אחד עם בזק כספק תשתית והשני עם ספק אינטרנט.

לפי שיטת משרד התקשורת, ישראל של המאה ה-21 תמשיך לפעול במתכונת שלא הייתה קיימת בעולם גם במאה שעברה. לקוח עם תקלה ימשיך להיות מטורטר בין ספק התשתית לספק האינטרנט, ימשיך להיות מחויב על ידי שני ספקים, ויסבול מרמת שירות נמוכה.

קשה להאמין שמשרד התקשורת ממשיך לפעול בדרכו העקומה, באטימות מוחלטת, באופן כל-כך מנותק מהרגולציה העולמית. המשרד משקיע הון ומאמצים בפרויקט ה"טווינינג" - החיבור עם רגולטורים אירופאים, שלצערנו הוא לא מפיק מהם שום תובנה.

קומץ פקידים במשרד התקשורת ממשיך להחזיק מדינה שלמה מנותקת לחלוטין מכל המגמות ועקרונות האסדרה הנהוגים בעולם המתקדם. אבל כנראה שמבחינתם, טוב שיש תמיד האפשרות להאשים את הוט ובזק שלא פורסות תשתיות.

3. צריך לחשוב על צרכי הלקוח

משרד התקשורת רוצה להקל על בזק בכך שהוא לא מגביל בזמן את ה"באנדל ההפוך" - השיטה שבה בזק מוכרת תשתית+ספק. אותו באנדל משוקץ ומעוות, שגורם טרדה והפרעה לצרכנים במשך שנים, ימשיך להתקיים רק כי למשרד אין את האומץ להודות בטעות ולבטלו כליל.

הטענות נמשכות כבר שנים, אבל המשרד פשוט טומן את הראש בחול - אין דבר כזה ISP, יש רק "אינטרנט" כמוצר וזהו. מאות אלפי אנשים מנותקים בימים אלה מהאינטרנט, רק כי החברים במשרד התקשורת ממשיכים להתעקש על באנדל הפוך.

הם לא מבינים שהלקוח שמתקשר לבזק, להוט, לפרטנר או לסלקום, רוצה אינטרנט כשירות כולל. הוא לא מכיר את הספק בבאנדל ההפוך ובהרבה מקרים אין בכלל ספק, אבל זה כבר סוגיה אחרת.

כשיש לצרכן תקלה הוא מתקשר לבזק ולא לספק, וגם אם הוא יתקשר לספק - רוב הסיכויים שלא יענו לו בכלל.

4. כיצד הוחרגו סלקום ופרטנר?

בצד השני של המשוואה עומדות פרטנר וסלקום. משרד התקשורת מנע מהן להשתתף בבאנדל ההפוך - ולא ברור מה הוא רוצה להשיג בכך. אם בזק יכולה לשווק כל מיני ספקי אינטרנט "עלומים", למה היא לא יכולה לשווק את השחקנים הגדולים? אם כבר עיוותתם את השוק לגמרי, אז עכשיו זה הזמן להעניש את פרטנר וסלקום?

שוב אנחנו רואים מדיניות של טלאי על טלאי, במקום טיפול עומק בבעיות השוק.

5 מדיניות מחירים תמוהה ללא ודאות

המחירים שקבע המשרד לשימוש ברשת הסיבים של בזק הוא צעד חשוב, שנועד לייצר ודאות לבזק, שטוענת שהיא לא יכולה לפרוס בלי שתדע את מחירי השימוש ברשת שלה. בנקודה זאת שוב עולה השאלה למה אין מחירים לשימוש ברשת הוט. התשובה היא כנראה "ככה".

אין כרגע דרך לחשב מה המחיר הנכון וגם במשרד התקשורת מודים שמדובר במחיר שהוא שיקלול של כמה וכמה פרמטרים. נראה שלא נעשתה עבודה מסודרת בעניין, אבל לטובת קידום הפרויקט חייבים היו לקבוע מחיר סיטונאי - וזה מה שעשו. איך אפשר לבנות רשת במצב כזה, כשבעוד שנתיים המשרד יכול להעלות את המחיר? כבר עדיף היה להגיד שזה המחיר הקבוע וזהו.

6. גישה כוחנית ומלאת סתירות

הגישה הכוחנית של משרד התקשורת משתקפת היטב במסמך. הוא מציע הקלה בבאנדל ההפוך לבזק - רק בתנאי שהחברה תדליק את רשת הסיבים. הדבר דומה לבעל דירה שלא יכול להיכנס לדירה שלו, כי הוא לא מסכים להשכיר חדר.

היקף הסתירות במדיניות המשרד הוא בלתי נתפס. כאשר פרטנר רוצה להקים רשת עם הוט מובייל, מישהו התערב לה במחיר? כאשר סלקום וגולן טלקום הולכות להקים רשת דור חמישי המשרד מאפשר להן לרכוש תדרים במשותף, האם הוא מתערב להן במחירי השיתוף?

צריך לקוות שהמאמץ של המשרד יניב פירות, אבל זה לא יכול לקרות בלי להיות מסוגלים לחשוב על אלמנטים נוספים, חוץ מאשר תחרות ופרקטיקות סותרות נגד חברות התשתית. במשרד צריכים להעז יותר במקום ללכת למקום הבטוח כמו תמיד.

7. להשאיר רשתות פתוחות למתחרים 

ההחרגה של הוט מכללי המשחק היא צרה צרורה. הוט היא חברה חשובה בשוק תשתיות התקשורת וצריך לדאוג שהיא תמשיך להיות שחקן תשתיות ולהבטיח שכל הרשתות בישראל יישארו פתוחות לשימוש המתחרים. כמו ש-IBC פתוחה, אין שום סיבה שרשת פרטנר תישאר סגורה.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?