גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר מציאה: רשות החברות מוכרת את חלקה בבניין הבימה במיליוני שקלים בלבד

עיריית תל-אביב תרכוש את חלקה של המדינה (50%) בבניין של התאטרון הלאומי, לאחר שהאחרונה החליטה לפרק את השותפות בהחזקת הנכס עם העירייה • ל"גלובס" נודע כי בדיונים לקראת גיבוש העסקה ננקב סכום של 5.5 מיליון שקל בלבד לשווי התמורה שתקבל המדינה

בניין הבימה בתל-אביב / צילום: Shutterstock
בניין הבימה בתל-אביב / צילום: Shutterstock

רשות החברות הממשלתית עומדת למכור את חלקה (50%) בחברת "בניין הבימה" לעירית תל-אביב ללא תמורה ממשית, או לכל היותר בכמה מיליוני שקלים בודדים, אף ששוויו של הבניין מוערך במאות מיליוני שקלים. ל"גלובס" נודע שבדיונים לקראת גיבוש העסקה ננקב סכום של 5.5 מיליון שקל בלבד לשווי התמורה שתקבל המדינה. חברת "בניין הבימה" היא בעלת הבניין שממנו פועל תאטרון הבימה תמורת דמי שכירות. בבניין פועל גם סניף של רשת בתי הקפה "ארקפה".

מכירת החברה המחזיקה את הבניין היא חלק מעסקת הפרדת החזקות של המדינה עם עיריית תל-אביב שנעשית לפי החלטת ממשלה. המדינה ועיריית תל-אביב החזיקו בהחזקות משותפות ב-8 חברות, ביניהן: אוצר מפעל ים, אתרים, החברה לפיתוח יפו העתיקה, חלמיש ונתיבי אילון.

עד כה, לפי הדוח השנתי של רשות החברות הממשלתיות, הושלמה ב-2015 עסקה שבה הועברו מניות המדינה בחברות אתרים, אוצר מפעלי ים והחברה לפיתוח יפו לעירייה ולחברת אתרים ומניות העירייה בחברת נתיבי איילון הועברו למדינה. המדינה קיבלה עבור עסקה זו למעלה מ-600 מיליון שקל.

כחלק מהעסקה זו, נקבעה אופציה התקפה למשך 48 חודשים, לפיה ככל שיתקבלו האישורים הנדרשים - מוועדת הכספים של הכנסת, מהחשב הכללי במשרד האוצר לפטור ממכרז, ואישור הוועדה למכירת מניית המדינה - יימכרו מניותיה של המדינה בחברת "בניין הבימה" וחברת "אולם נחמני 4".

הערכת שווי בגובה 370 מיליון שקל 

לפי הדוח השנתי של רשות החברות הממשלתיות, הרשות פועלת לקדם את מימוש האופציה ב"בניין הבימה" ובוועדת השרים לענייני הפרטה. המהלך האחרון היה בספטמבר אשתקד שבו התקבלה החלטה בדבר הפרטת חברת "בניין הבימה" באמצעות מכירתה לעיריית תל-אביב או לתאגיד עירוני בשליטתה המלאה של העירייה. 

שמאי המקרקעין אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת השמאים, מעריך את שווי הבניין בכ-370 מיליון שקל, כך שחלקה של המדינה מוערך לפי דנוס בכ-185 מיליון שקל. דנוס מוסיף כי מדובר במבנה ותיק מאוד שעבר מספר שיפוצים ברבות השנים שהאחרון שבהם הסתיים ב-2011 ובו הושקעו לפי הערכות כ-100 מיליון שקל. המבנה כולל כ-10,900 מ"ר מעל הקרקע ועוד כ-2,400 מ"ר במרתף וייעודו לתאטרון. מדובר, לדברי דנוס, בייעוד חריג וציבורי.

ערכת השווי של דנוס התבססה על הקווים המנחים של השמאי הממשלתי הראשי לפיהם ההפחתה בגין מגבלת השימושים והסחירות יכולה להגיע לעד 50% מהשווי הרלוונטי הסחיר בסביבה. עם זאת לנוכח היקף השטחים החישוב של דנוס הפחית ב-30% בלבד את ערך הבניין. דנוס העריך את שווי הבניין לפי ממוצע בין מחיר של מ"ר למגורים למחיר מ"ר למשרדים באזור, והגיע לשווי של 40 אלף שקל למ"ר בנוי לפני ההפחתה. זאת עוד לפני שמביאים בחשבון לדבריו "את נדירותו ועובדת היותו נכס לאומי".

לפי הדוחות הכספיים הזמינים האחרונים של בניין הבימה ל-2014 המצויים באתר של רשות החברות הממשלתיות, שווי הבניין, כולל הריהוט והציוד, בספרי החברה לפני חמש שנים ואחרי פחת שנצבר, עמד על כ-104 מיליון שקל ואילו ההון העצמי של החברה עמד על כ-100 מיליון שקל, כך שקשה להבין את העסקה המתגבשת שבה מוכרת המדינה את מניותיה בנזיד עדשים.

לפי הדוחות ל-2014 לחברה הסכם עם תאטרון הבימה, לפיו מקבלת החברה 5% (ברוטו) מהפדיון החודשי של התאטרון. מדוחות התאטרון, הפועל כעמותה, מ-2017 עולה כי הכנסותיו השנתיות של התאטרון מהופעות מתקרבות לכ-60 מיליון שקל כך שההכנסות השנתיות של החברה מההסכם התאטרון מתקרבות לכשלושה מיליון שקל בשנה.

כמו כן לחברת "בנין הבימה" הסכם עם רשת "ארקפה" להפעלת קפה ומסעדה במתחם התאטרון, שתקף לחמש שנים מיום ה-1 בדצמבר 2011. מכיוון שבית הקפה עדיין פועל בבניין ניתן להניח שההסכם חודש מאז. בתמורה מתחייב המפעיל לשלם סכום חודשי בסך של 62 אלף שקל או 12.5% מפדיון המכירות החודשי ברוטו, לפי הגבוה שבהם. כמו כן, נחתמו הסכמים עם חברות הסלולר להצבת תא סלולרי זעיר בבניין במטרה לשפר את אותות החברות בבניין ובתמורה לכך משלמת כל חברה סכום חודשי של 2,500 שקל צמוד למדד המחירים לצרכן. החברה עצמה, לפי הדוחות, משלמת דמי ניהול לחברת "המשכן" בגובה של 240 אלף שקל לשנה צמוד למדד המחירים לצרכן.

הדוחות מגלים גם עובדה מפתיעה: כ-23% ממניות החברה הוחזקו על ידי התאטרון עצמו באמצעות "נאמנות התאטרון" אך אלו, לפי הערכות, הועברו לידי המדינה. ל"גלובס" נודע שתאטרון התחייב לוותר על המניות ובתמורה לקבל סיוע של עד 10 מיליון שקל, אבל הסיכום הזה לא התממש עד היום והוביל לסכסוך חריף בין התאטרון למשרדי האוצר והתרבות והספורט.

עיריית ת"א מסרה בתגובה כי "הרכישה המדוברת הינה של החברה והמבנה במשולב, שכן אין ולא תהיה אפשרות לעשות במבנה שימוש אחר מלבד המשך קיומו של התאטרון הלאומי. שווי החברה על פי העסקה וההכנסות נמוך משמעותית מהנטען ולהבנתנו סכום הרכישה מביא לידי ביטוי את שווי החברה באופן נכון ואמיתי.

"נזכיר כי חברת בניין הבימה הייתה בבעלות משותפת של העירייה והמדינה (50% כל אחת) כשהקרקע הייתה ועודנה של העירייה בלבד. זאת ועוד, במסגרת השיפוץ והבנייה שביצעה העירייה בבניין, בהשקעה של 85 מיליון שקל, היא השביחה אותו ומכאן שההשקעה היא ברובה של העירייה".

רשות החברות הממשלתיות מסרה בתגובה כי "במסגרת עסקת ת"א מיום 17.12.2015 סוכם על הפרדת החזקות המדינה בחברות אוצר מפעלי ים, חברת אתרים, החברה לפיתוח יפו, חברת נתיבי איילון וכן אופציות למימוש לחברת בניין הבימה וחברת בניין נחמני מעיריית תל-אביב. במסגרת העסקה ניתן סכום של כ-600 מיליון שקל וכן ניתנו תמורות נוספות שיגיעו כתוצאה מחישובי שומות השבחות עתידיות במקרקעין וכד.

"כאמור ניתנה אופציה למדינה למכירת חלקה (50%) בחברת בניין הבימה לעיריית ת"א או לתאגיד עירוני שבשליטתה המלאה, בכפוף לכך שהעירייה תתחייב כלפי המדינה וכלפי החברה, כי כל עוד תתקיים בבניין הבימה פעילות שוטפת של הצגות התאטרון יוארך הסכם החכירה בין העירייה לבין החברה בקשר לבניין הבימה, בתנאים זהים לתנאי הסכם החכירה הנוכחיים ויוארך ההסכם בין חברת בניין הבימה לבין תאטרון הבימה בקשר לשימוש בבניין הבימה, מעת לעת, בתנאים זהים לתנאי ההסכם הקיימים. מימוש האופציה למדינה ידרוש, בין השאר, ביצוע הערכות שווי ואישור הוועדה למכירת מניות המדינה.

"יש לציין כי תכליתה של חברת בניין הבימה הינה ציבורית באופייה. חברת בניין הבימה רשאית, בהתאם להסכם הקיים עם העירייה, להעמיד את המקרקעין שהוחכרו לה רק לטובת פעילות תאטרון הבימה". 

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?