גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוקינג.קום ניסתה להימנע מהתמודדות עם תביעה ייצוגית בישראל - בית המשפט סיכל זאת

המחוזי דחה את טענת החברה העולמית כי הואיל ומקום מושבה בהולנד, אין לאפשר לתובע ישראלי להמציא לידיה את כתב התביעה באמצעות משרדיה בישראל ● בתביעה נטען לפגיעה בתחרות בשוק הזמנת שירותי מלונאות בישראל

משרדי בוקינג.קום באמסטרדם / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
משרדי בוקינג.קום באמסטרדם / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

בית המשפט המחוזי מרכז בלוד עצר את ניסיונה של חברת בוקינג.קום העולמית להתחמק מקבלת בקשה לתביעה ייצוגית שהוגשה נגדה בארץ, בטענה לפגיעה בתחרות בשוק הזמנת שירותי מלונאות בישראל. שלשום (ג') דחתה השופטת חנה קיציס את טענותיה של החברה, לפיה הואיל ומקום מושבה בהולנד, אין לאפשר לתובעים הישראלים להמציא לידיה את כתב התביעה באמצעות משרדי בוקינג ישראל.

השופטת קבעה כי "מתקיים קשר בין בוקינג.קום לבוקינג ישראל בדרגת אינטנסיביות גבוהה, המלמד על הסתברות ממשית כי בוקינג ישראל הייתה מביאה לידיעת בוקינג.קום את הגשת התובענה הייצוגית והבקשה לאישורה".

עוד ציינה השופטת כי בניגוד לטענת בוקינג.קום, לא ניתן לבטל את קיומו של קשר אינטנסיבי זה באמצעות הוראה בתנאי השימוש באתר בוקינג.קום, שלפיו חברת התמיכה בישראל אינה מהווה כתובת למסירת כתבי בית דין.

השופטת הוסיפה כי גם מבחן "אותו העסק" - שבמסגרתו יש להוכיח זהות בין עניינה של התובענה לעסקו של המורשה לקבל את כתבי הטענות מטעמו של הנתבע - מוביל למסקנה כי בוקינג ישראל מורשית לקבלת תביעות בשם בוקינג העולמית. "תחום העיסוק של בוקינג.קום ושל בוקינג ישראל הוא אחד. על כן, מאחר שנמצא כי בוקינג ישראל עונה להגדרת 'מורשה', ממילא ניתן להמציא לה את כתבי התביעה והבקשה לאשרה כייצוגית".

מדובר בהחלטה המצטרפת לשורת החלטות מהעת האחרונה, שבהן אישרו בתי המשפט בישראל ניהול תביעות בישראל נגד חברות בינלאומיות, בהן בוקינג.קום. במקרה הזה טרם אושרה ניהול הייצוגית עצמה, אלא מדובר בשלב מקדמי של העברת כתבי התביעה לחברה הנתבעת. אולם עצם היתר ההמצאה לחברה בישראל סולל את הדרך לקיום הדיונים בישראל בבקשה לאישורה (ניהול) של התביעה כייצוגית נגד החברה העולמית. 

חברה נפרדת?

בוקינג.קום היא חברה הולנדית המציעה באתר ובאפליקציה שלה אפשרויות להזמנה של בתי מלון ברחבי העולם. השירות מוצע במגוון שפות, כולל עברית. בינואר אשתקד הוגשה נגד בוקינג.קום ונגד החברות אקספדיה והוטלס.קום בקשה לניהול תביעה ייצוגית נגדן, בטענה לקיומו של הסדר כובל בין החברות הללו, תוך מניעת תחרות בשוק הזמנת שירותי מלונאות בישראל.

בכתב התביעה נטען כי כתנאי להפצה ולשיווק בתי מלון באמצעות אתרי האינטרנט של בוקינג.קום, אקספדיה והוטלס.קום, נדרשים בתי המלון להתחייב כי לא יציעו ללקוחות מחיר הנמוך מהמחיר המוצע על-ידי המתחרות. עוד נטען בתביעה - שהוגשה באמצעות עו"ד יוסי האזרחי ממשרד האזרחי ועו"ד שמוליק קסוטו ממשרד קסוטו - כי בעקבות הסדר כובל שערכו החברות, נפגעה התחרות בשוק הזמנות בתי המלון בישראל, ונגרם לצרכנים נזק שנע בין 111 מיליון שקל ל-120 מיליון שקל.

במסגרת ניהול התביעה הגיש התובע, ניר בן-זאב, בקשה להכיר בהמצאה שבוצעה למשרדי בוקינג ישראל, כהמצאה שבוצעה למשרדי בוקינג.קום העולמית, מכוח היותה של בוקינג ישראל חלק מבוקינג.קום. לחלופין, התובע ביקש להכיר בהמצאה כהמצאה כדין, מכוח היותה של בוקינג ישראל מורשה מטעם בוקינג.קום בישראל. זאת, לאור הקשר האינטנסיבי שבין שתי החברות.

התובע בן-זאב טען כי משרדי בוקינג ישראל הם משרדי בוקינג.קום, והפנה לאתר האינטרנט של בוקינג.קום, שבו מצוין משרד בוקינג ישראל, בתל-אביב, בלשונית "משרדים בעולם". עוד נטען כי מהרשתות החברתיות עולה כי לבוקינג.קום יש עובדים בתל-אביב, ולראיה צורפו לבקשה פרופילים מאתר לינקדאין. 

בוקינג.קום התנגדה לבקשה וטענה כי מקום מושבה הוא באמסטרדם, וכי בוקינג ישראל היא חברה נפרדת שאינה קשורה אליה, ושמשרדיה אינם משרדי בוקינג.קום. עוד נטען כי בוקינג ישראל מעניקה שירותי תמיכה בלבד לבתי מלון ולבתי הארחה בישראל שהתקשרו עם בוקינג.קום, וכי פרטיה מופיעים באתר בוקינג.קום כהפניה לחברת התמיכה.

בוקינג.קום טענה עוד כי בוקינג ישראל אף אינה מורשה מטעמה, וכי מבחן "אינטנסיביות הקשר" אינו מתקיים, וזאת מכמה טעמים: 1) עובדי בוקינג ישראל אינם מצויים בקשר יומיומי עם בוקינג.קום, ואף לא דיווחו לה על הגשת התובענה הייצוגית ולא המציאו לה עותק; 2) בוקינג ישראל מעניקה ללקוחות בוקינג.קום שירות מוגבל, אינה משמשת כזרועה הארוכה ואינה מוסמכת לקבל תביעות בשמה או לשמש כתובת להמצאת תביעות; 3) בוקינג ישראל אינה עוסקת מטעם בוקינג.קום בהנהלת אותו העסק או אותה עבודה, והיא אינה עוסקת בהתקשרויות של בוקינג.קום עם מקומות אירוח בישראל.

קשר עסקי שוטף

המחלוקת נדונה תחילה בפני רשמת בית המשפט המחוזי בלוד, השופטת מירב בן-ארי, שדחתה את טענת התובע כי בוקינג ישראל היא מורשה של בוקינג.קום. אז נקבע כי לא הוכח קיומו של "קשר אינטנסיבי" בין בוקינג.קום לבוקינג ישראל בדרגה שנקבעה בפסיקה, שבאה לביטוי בשיתוף-פעולה עסקי, אינטרס כלכלי משותף או בשיתוף ברווחים ובתקשורת עסקית שוטפת.

עוד נקבע כי בן-זאב לא הוכיח שלבוקינג.קום יש משרדים בישראל, ולכן אין להכיר בהמצאה של התביעה לחברה. כן נקבע כי יש להעדיף את המציאות העובדתית, שבוקינג ישראל היא חברת תמיכה, וכתובתה אינה משרדה של בוקינג.קום בישראל. 

על החלטה זו הגיש בן-זאב ערעור, שהתקבל על-ידי השופטת חנה קיציס, שקבעה כי יש לראות בבוקינג ישראל "מורשה" של בוקינג.קום לצורך קבלת כתבי הטענות נגדה. השופטת ציינה כי תקנה 482 (א) לתקנות סדר הדין האזרחי, שעניינה "המצאה למורשה בהנהלת עסקים", מאפשרת המצאת כתב תביעה לידי מורשה של הנתבע, שנמצא מחוץ לתחום השיפוט של מדינת ישראל, ובמקרה כזה התובע פטור מלבקש היתר להמצאת התביעה מחוץ לתחום השיפוט (כל המצאה של כתב טענות אל מחוץ לישראל דורשת אישור בית המשפט). תקנה 482 (א) נועדה להבטיח כי התביעה תועבר לידיעת הנתבע באמצעות מי שמקיים איתו קשרי מסחר באופן שוטף.

בפסיקה נקבעו שני מבחנים מצטברים לצורך הגדרת "מורשה": לפי המבחן הראשון, החשוב והעיקרי מבין השניים, מורשה הוא "מי שדרגת האינטנסיביות של הקשר שבינו לבין הנתבע הגיעה לרמה כזו, שמותר להניח, כעניין שבדין, שהוא יעביר לידיעתו של הנתבע את דבר ההליכים שהוגשו נגדו"; המבחן השני מכונה מבחן "אותו העסק", שבו יש להוכיח זהות בין עניינה של התובענה לעסקו של המורשה.

השופטת קבעה כי במקרה הזה מתקיימים המבחנים להגדרת בוקינג ישראל כ"מורשה בהנהלת עסקים" של בוקינג.קום. זאת, בין היתר, "הואיל ובוקינג ישראל אינה ניזונה משאריות פעילותה של בוקינג.קום, באופן שהאחרונה הותירה לה את הטיפול בתמיכה הטכנית לבתי מלון בלבד, אלא קיים בינה לבין בוקינג.קום קשר עסקי שוטף, שבמסגרתו פועלת בוקינג ישראל להשאת פעילותה המהותית של בוקינג.קום בישראל, להגדלת היקף השימוש של בתי המלון בפלטפורמה של בוקינג.קום, וכפועל יוצא להשאת רווחיה. כל אלה מביאים למסקנה כי קיים קשר אינטנסיבי ושיתוף-פעולה עסקי החורג מפעולות תמיכה גרידא".

השופטת קיציס הוסיפה כי גם פרסום משרת עובד על-ידי בוקינג.קום בישראל תומך במסקנה הנ"ל. במסגרת ההליך הציג בן-זאב פרסום מעמוד הלינדקאין של בוקינג.קום, שבו נכתב כי היא מחפשת מגייס טכנולוגיה בכיר שיצטרף למשרד הפיתוח שלה בתל-אביב. "פרסום מודעה שכזו למשרד פיתוח קיים בתל-אביב - כאשר כאמור לבוקינג.קום אין מרכז פיתוח בישראל, והקשר היחיד שיש לה לישראל הוא אותה חברת תמיכה - מעביר את הנטל לכתפי בוקינג.קום להראות מדוע גיוס עובד לתפקיד שהוצע אינו חלק מאותו שיתוף-פעולה שבין החברות".

בתי המשפט מבהירים לחברות האינטרנט הבינלאומיות: ניתן לתבוע אתכן במדינות שבהן אתן פועלות

ההחלטה לאשר את המצאת הבקשה לתביעה הייצוגית לידי קבוצת בוקינג.קום, באמצעות חברת בוקינג ישראל, מצטרפת למספר החלטות שבהן אישרו בתי המשפט לנהל בארץ תביעות נגד בוקינג.קום ואתר הוטלס.קום.

כך, במאי אשתקד קבע בית המשפט המחוזי בתל-אביב כי בקשה לאשר תביעה ייצוגית שהגיש אזרח ישראלי נגד אתר בוקינג.קום, בטענה כי החברה אינה מציגה את המחיר הסופי שלה באתר - תנוהל בישראל. בתביעה נטען כי בהזמנת מלון דרך בוקינג.קום מתברר בדיעבד כי אל המחיר מתווספת "עמלת מטבע חוץ", שנגבית מכרטיס האשראי ומתווספת למחיר הסופי כביכול שהוצג ללקוחות.

קודם לכן, באוקטובר 2017 קבע בית המשפט כי התביעה תתנהל בישראל, אך בוקינג.קום הגישה בקשה לביטול היתר ההמצאה מחוץ לתחום - וגם זו נדחתה.

טענת בוקינג.קום הייתה כי פרסומיה לא נעשים בתחומי ישראל ועל גבי שרתים שלא בישראל, על אף שמי שקורא אותם מצוי בתחומי ישראל, ולכן אין לנהל את התביעה נגדה בישראל, אלא במקום הפרסום.

השופט נפתלי שילה דחה טענה זו וקבע כי "חברות בינלאומיות הפועלות ברחבי העולם, ועל אחת כמה וכמה חברות המנהלות את עסקיהן באמצעות האינטרנט, צריכות לצפות כי הן ייתבעו במדינות שבהן החברות פועלות... הטלת הנטל על האזרח, הלקוח, הנפגע מהחברה, לפנות לערכאות בחו"ל ולנהל הליכים בחו"ל - אינו סביר. ברור כי שיקול של ודאות משפטית הוא חשוב, אולם בחינת מכלול השיקולים מטה את הכף לעבר הפורום הישראלי ולטובת התובע".

החלטה דומה ניתנה גם בעניין הוטלס.קום, שעליה ערערה החברה לבית המשפט העליון. במסגרת הערעור הביע היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, עמדה שלפיה צרכנים ישראלים יוכלו לתבוע בבית משפט בישראל את האתר. זאת, על אף שבתקנון האתר נאמר כי תביעות יוגשו בארה"ב ויתבררו לפי הדין המקומי.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס