גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“אני יושב עם הילדים, מספר סיפור, ולא יודע מה יהיה המשפט הבא שלי"

הסופר ינץ לוי מאמין שילד צריך להישאר בבית עד גיל 5, מסביר למה אנחנו מתגעגעים לילדות ומספר איך ערב קשה כבייביסיטר גרם לו להתחיל לכתוב

ינץ לוי/ צילום: כפיר זיו
ינץ לוי/ צילום: כפיר זיו

עד גיל חמש, ההורים של ינץ לוי לא שלחו אותו לגן אלא השאירו אותו בבית. את המפגש עם גן חובה הוא צלח איכשהו, אבל כשהגיע לכיתה א', נשבר. הילד המופנם והביישן לא הבין למה הוא צריך להיות במסגרת הנוקשה והחונקת, פרץ בבכי בלי סיבה, עשה ככל יכולתו להשתלב, ולא ממש הצליח.

כבר אז היה בנוי אחרת, חשב באופן שונה, היה יצירתי, ניסה להשתלב במערכת, אבל נלחם לשמור על הייחודיות שהפכה אותו ליזם של מילים, סופר, תסריטאי, כותב מחזות, מרצה, ועכשיו גם סוג של פרפורמר - שחקן, במופע "הרפתקאות ינץ לוי", שבו הוא פוגש על הבמה את הדמויות שברא בספריו. הילד שלא היה מסוגל לדבר בקול רם, מחזיק מופע שלם בקלות ומהפנט את הקהל בקסם מספרי הסיפורים מפעם.

הוא אמן של ניסוחים בעל-פה ובכתב. מדבר מהר, אבל מצליח לברור את המילים המדויקות ולהשחיל אותן על חוט המחשבה. וכשהוא חוזר ליום הראשון ההוא בכיתה א', אפשר לראות שעדיין כואב לו על הילד שחיכה שיגידו לו, "לך הביתה, אנחנו יודעים שבית ספר שבנוי ככה הוא לא בשבילך".

"בית הספר המודרני נוצר במהפכה התעשייתית", הוא מסביר, כשאנחנו נפגשים בקפה הבית שלו בתוך מכון ויצמן, לא רחוק מהבית שלו ברחובות, "והמטרה שלו הייתה להכשיר פועלים. תראי איך זה עובד: יש צלצולים, יש מנהל עבודה ל-40 פועלים שיושבים בחדר ואמורים לצאת משם באותה תבנית. במבנה הזה הוא מתעלם מהנפש, מהמאוויים, מהנטיות הטבעיות. המורים לא אשמים בזה, הפורמט אשם.

"אבא היה עד גיל 45 קרייריסט, דובר ההסתדרות, עיתונאי בימי ‘דבר' הגדולים, קמפיינר של מפא"י, וכשפגש את אמא הוא חצי פרש ותמיד עבד מהבית, ככה ששניהם גידלו אותנו. ואני מרגיש את חמש השנים האלה כל יום בחיי - לא כנוסטלגיה וזיכרונות, אלא כתשתית רגשית שנוצקה שם, התגלגלה, לבשה ופשטה צורה. זה כמו בכתיבת סיפור או בניית מערכת יחסים, ההתחלה חורצת גורלות".

ענבל אשתך ואתה החלטתם לעשות אותו הדבר עם ארבעת ילדיכם. שניכם אומנם עצמאים - אתה סופר והיא כוריאוגרפית - אבל בכל זאת זה תיק לא פשוט להשאיר את הילדים בבית עד גיל חמש ולנסות ולשרוד כלכלית.

"הבעיה שלי שבמסגרות הקיימות הרגילות, לא המתעללות והנוראיות, הילדים צריכים להתאים את עצמם למערכת והם לא יכולים לתת ביטוי לערימת היצירתיות המבעבעת בהם, לכאוס הפנימי שהוא הבסיס ליצירתיות".

עם כל הכבוד לאידיאלים, בחוץ מחכים החיים עצמם, עם העולם הלא מגונן שלבסוף הם יאלצו להתמודד איתו בלעדיכם. אולי אתם עוטפים אותם באופן שעלול לפגוע בהם בסופו של דבר?

"אני לא יודע מה זה 'החיים עצמם'. אני יודע שאת הילדים שלי אני שולח לגן חובה".

כנראה יש גבול גם למה שאתם יכולים להכיל.

"ממש לא. אני רוצה שייפגשו בעולם עם דברים שאני לא יכול לספק להם, בעיקר אינטראקציות. אני ממש לא עוטף אותם בצמר גפן".

אתה לוקח סיכון שכשהם יגיעו לבית הספר, הם יגיבו כמו שאתה הגבת בכיתה א'.

"לא חטפתי שוק בכיתה א' בגלל זה, אני חוטף אותו גם היום. בן אדם לא בוחר איזו נקודת מבט תהיה לו על העולם. אנחנו צלחת פטרי של חיידקים, השפעות, קונטקסט, גורל, אינטראקציה, מרכיב אישיותי וסביבתי. ילד שהיכו אותו כשהיה קטן יראה את העולם אחרת. לפעמים אני תוהה ומזדעזע מהאופן ומהפרטים שמהם בנוי העולם.

"היצירה שלי לילדים מאוד קשורה לזה. ילד שלא מבין למה צריך צלצולים, למה המורה צועקת ולמה צריך לשלב ידיים כשעולה על הבמה המורה דרורה העצבנית, הכעוסה והאגרסיבית. אני מנסה ליצור סיטואציה מצחיקה, אבל גם מבינה לליבם של הילדים והמורה".

לא טבעי לך לעמוד על במה. אתה לא פרפורמר כמו אחיך, רשף לוי.

"שהוא גם שחקן מדהים. בחיים יש התפתחות טבעית, הבשלה ושינוי".

יכול לשים אצבע על הנקודה שזה קרה?

"כשמצאתי את עצמי במקרה הופך לסופר ילדים. עשיתי בייביסיטר לילדים של רשף, ואחת הבנות בכתה ורצתה את ההורים. ניסיתי להרגיע אותה ולא הצלחתי, עד ששאלתי 'רוצה לשמוע איך דוד אריה נתקע על הענן?'. מצאתי את עצמי יוצר סיפור תוך כדי שאני מספר אותו, וגיליתי שאני יכול לעמוד מול קהל של ילדים, שגם הם וגם אני נהיה מרותקים אליו. לפני 'דוד אריה' הרגשתי שאני צריך להיות אמן מתבודד כמו ואן גוך. ואז התחילו להזמין אותי למפגשי סופרים. בדרך כלל הסופר מקריא קטעים מהספר, מספר על עצמו ויש שאלות ותשובות. אצלי זה התפתח לסטנד-אפ, שהתחיל בקטן והפך למופע".

בעצם, במפגשי הסופרים צברת קילומטראז' מול קהל ובדקת חומרים "על רטוב" למופע הגדול.

"10 שנים של בדיקות. ילדים כתבו לי, 'אני רוצה לפגוש את הדוד אריה', 'סבא אליהו קיים?'. הרגשתי צורך לתת להם מענה. בסופו של דבר, אני מאמין בכתיבה ויצירה ולא לדעת מה אני עושה, אני מתאמן כל הזמן. אני תמיד ניגש בחוסר ידיעה".

בלי סינופסיס? כיוון של עלילה? דמויות?

"ברוב הפעמים אין לי סינופסיס. אני יושב עם הילדים, מספר סיפור, ולא יודע מה יהיה המשפט הבא שלי. ביצירתיות יש חוסר שליטה. זה כמו להיכנס למקום שאתה לא מכיר בלי מפה שתכוון אותך לאן ללכת. יש שוטטות, והכול קשור לכיתה א'. חינוך שהמטרה שלו היא שליטה הוא לא חינוך. היצירתיות נמצאת אצל כולם, רק שלאט-לאט היא נזנחת. הנוסטלגיה שלנו לילדות היא הגעגוע אליה".

אף שהוא מתעקש על האמנות והחזון והערך שהוא מביא למופע שלו, הפקה כזאת מצריכה לא מעט ניירת והתעסקות שרחוקה מיצירתיות נטו, וגם אליה לוי נכנס בחדווה. "את מתכוונת לטבלאות האקסל של החיים. ‘סיגמא טאלנטס' ו'סברס' מפיקים את המופע, אז אני לא לבד בזה. דיברנו המון זמן וזה לא יצא לפועל, כי הקדשנו מחשבה בהיתכנות הכלכלית שלו ואיך משלבים משהו משמעותי.

"הם השקיעו את הכסף ומסגרו תקציב שבכפוף אליו האמת האמנותית תבוא לידי ביטוי. על הבמה יש מוזיקה חיה. למדתי מוזיקה ברימון ובאקדמיה למוזיקה ואחרי הצבא למדתי סקסופון, אז הייתי שותף להלחנת השירים עם גלעד ויטל ורואי לוי המבריקים מ'שוטי הנבואה', דרך נפלאה בשבילי לחזור למוזיקה. אנחנו משפרים את עצמנו כל הזמן".

זה באמנותי. מה בצד העסקי?

"יש לי שותפים מקצוענים וכל אחד מביא את החוזקות שלו. אני מתייעץ ומעורב בכל מה שקשור לאקסל".

נשאר לך בכלל זמן לכתוב?

"בטח, זה מה שאני עושה. 'סבא אליהו - מבול של צרות' יצא ואני עובד על השלישי. אני כותב תסריט לסדרה בתאגיד שמבוסס על הספר שלי ‘תוחלת החיים של האהבה', הנובלה ‘הספד לאגרנט' שהוקלטה רק באודיו תודפס בספר עם נובלה חדשה, ואני מתכוון תוך שנה וחצי לפרסם ספר למבוגרים".

למה אתה צריך להתעסק עם מבוגרים, כשאתה כל־כך מבוסס בספרות הילדים שמתגמלת כלכלית ונפשית פי כמה?

"ספר מגיע אליך בכל מיני צורות. לילדים לוקח פחות זמן לכתוב, כי הספרים קצרים יותר, אבל זה לא פחות מדויק או מושקע. לעומת המבוגרים, תמיד יש ילדים חדשים שיקראו את הספרים שלך, היום יש יותר ילדים קוראים ממבוגרים קוראים. את שואלת אם זה כלכלי? הייתי עושה את זה גם בחינם. אני יכול להגיד שאני מתפרנס מלספר סיפורים ולא צריך לעבוד בעבודה אחרת. יש לי מגירת רעיונות מפותחים שמחכים בה".

כבר אמרנו, אתה יזם.

"זה קשור לחמש השנים הראשונות שלי בבית. תמיד אמרו לנו בבית שאנחנו יכולים להגשים את החלומות שלנו. אם אני לא עושה את מה שאני אוהב, אני פשוט נובל".

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט