גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיחת הוועידה של פייסבוק: צוקרברג הציג את הקנס כפרס וניסה לשדר בגרות

צוקרברג התייחס בשיחת הוועידה עם המשקיעים לקנס שקיבלה החברה, בהיקף של 5 מיליארד דולר ולביקורת על המטבע הדיגיטלי של החברה: "אנחנו נשתף פעולה עם רגולטורים. פייסבוק של לפני כמה שנים כנראה הייתה מנסה להשיק את המוצר הזה לבד"

מארק צוקרברג / צילום: רויטרס Leah Millis
מארק צוקרברג / צילום: רויטרס Leah Millis

אתמול (ד') היה יום דרמטי עבור פייסבוק. רשות הסחר הפדרלית (FTC) הכריזה על קנס שיא שיוטל על החברה בעקבות פרקטיקות שהפרו את פרטיות המשתמשים - בגובה 5 מיליארד דולר. בנוסף, הרשות לבורסות וניירות ערך הכריזה על קנס על סך 100 מיליון דולר על החברה בעקבות הצהרות מטעות למשקיעים, שהציגו את הסיכון לשימוש לרעה בדאטה של המשתמשים כהיפותטי, גם בזמנים בהם החברה כבר ידעה שנעשה שימוש כזה על ידי חברות צד שלישי. פרט לקנסות, מחלקת המשפטים האמריקאית הכריזה על פתיחת חקירה בתחום ההגבלים העסקיים נגד פלטפורמות אונליין מובילות, ופייסבוק הודיעה על חקירה נוספת של ה-FTC נגדה, בתחום זה.

אך בעוד שאותן הכרזות בהחלט יצרו כותרות, לא נראה שהייתה להן השפעה מיוחדת על מצבה הכספי של חברת הענק, או על הסנטימנט של המשקיעים כלפיה. הן לא הפריעו לפייסבוק לדווח אמש על תוצאות כספיות לרבעון השני שהיו מעל ציפיות המשקיעים - עם הכנסות של 16.9 מיליארד דולר ורווח למניה של 1.99 דולרים.

האנליסט בנג'מין שכטר מחברת Macquarie כתב למשקיעים כי "למרות הכותרות הנוראיות הנוגעות לפייסבוק במשך כמעט שנתיים, דפוסי השימוש של משתמשים נותרו חזקים. וכל עוד זה המצב, אנחנו מאמינים שגם מפרסמים ימשיכו להגיע".

למען האמת, כשבוחנים את הרטוריקה בה השתמש מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג בשיחת המשקיעים לתיאור ההסכם עם ה-FTC, אפשר לחשוב שהרשות העניקה לפייסבוק פרס. "הרבעון הזה היה חשוב כי הוא העניק לנו הדרכה מרגולטורים, דבר שהבהיר לנו מה הציפיות מאיתנו והעניק לנו יסודות להיבנות מהם", אמר צוקרברג. הוא התייחס בדבריו לתנאי ההסכם - בין היתר, הוטל על פייסבוק להקים ועדת פרטיות עצמאית שתפקח עליה ותגביל את כוחו של צוקרברג, שמחזיק במרבית כוח ההצבעה בחברה, ואף תוטל עליו אחריות אישית להבטיח שהחברה תעמוד בתנאי ההסכם.

לדבריו, הוא מקווה שהשינויים יסייעו לפייסבוק לקבוע סטנדרט חדש לכל התעשייה. הוא התייחס לוועדה החדשה שתוקם ואמר כי "כמו שבדירקטוריון יש ועדה שמפקחת על ההתנהלות הפיננסית, כך תהיה גם ועדה שתפקח על הפרטיות", ברמיזה שהדברים חשובים באותה מידה.

הרטוריקה החיובית עומדת בסתירה לדברים אחרים של צוקרברג בשיחה, לפיהם השינוי הארגוני עשוי להאט את קצב ההשקה של מוצרים חדשים, ואת דבריו של סמנכ"ל הכספים של החברה דיוויד ווהנר, לפיהם תנאי ההסכם ידרשו השקעה משמעותית בכוח אדם ובתשתית טכנולוגית, ויהפכו את תהליכי הפיתוח ליקרים יותר.

ייתכן שהמבקרים צודקים, שהקנס לא היה גבוה מספיק ותנאי ההסכם מקלים מדי, ומסיבה זו בחברה לא התרגשו מהחדשות. במסגרת ההסכם פייסבוק אמנם נדרשה לשורת שינויים ארגוניים, אך לא הוטלה הגבלה על יכולות איסוף הדאטה שלה, כך שהמודל הכספי שלה לא נמצא בסכנה. רוהיט צ'ופרה, אחד מהנציבים הדמוקרטים ב-FTC שהצביעו נגד הסכם הפשרה, אף מחה על כך שלא הוטלה על צוקרברג אחריות אישית להפרות שכבר התגלו, וטען כי הוועדה החדשה שתוקם תהיה חסרת שיניים, למעשה לא תוכל להטיל וטו על החלטות של ההנהלה.

אמש הוא חזר על הדברים ואמר כי "המצב בו חברות פרטיות קובעות כל כך הרבה החלטות בתחומים חברתיים ללא הליך דמוקרטי אינו בר קיימא. או שיוטלו רגולציות חדשות, או שהתסכול מהתעשייה ימשיך לגדול". הסיבה לכך יכולה להיות הבנה כי לצעדים הרגולטוריים אין השפעה ממשית על השורה התחתונה, או אמונה כי שיתוף פעולה עם רגולטורים ומחוקקים היא טקטיקה טובה יותר עבור החברה למודת השערוריות. באופן דומה, צוקרברג מעודד בתקופה האחרונה הסדרה של רגולציה על חברות האינטרנט בנושאים כמו בחירות, תוכן פוגעני ועוד.

העמדה הזו מאפשרת לפייסבוק לעצב את החקיקה באופן שככל הנראה יטיב עמה, ואכן, צוקרברג ציין אמש את פגישותיו עם מנהיגים באירופה לצורך שיחות על החקיקה. מעבר לכך, צוקרברג כנראה מבין שרגולציה עדיפה מפירוק - אפשרות שעולה לאחרונה יותר ויותר בשיח סביב כוחן העצום של ענקיות הטכנולוגיה.

מהשיחה אמש עולה כי בחברה נוקטים באסטרטגיה דומה גם לגבי מטבע הקריפטו ליברה עליו החברה הכריזה לאחרונה, ושהספיק לעורר ביקורת רבה מצד מחוקקים. לדבריו, בחברה מתכוונים לעבוד בשיתוף פעולה עם רגולטורים כדי לפתור את החששות שלהם לפני שליברה יושק. "בתקופה הקרובה נתמודד עם השאלות של רגולטורים ומומחים, לא משנה כמה זמן זה ייקח, ונבין מה היא הדרך הטובה ביותר להתקדם. זה תחום מאוד חשוב, עם הרבה רגולציה, וציפינו שיהיו הרבה שאלות. אנחנו מנסים לספק מוצר בטוח עם רגולציה מתאימה", אמר. הוא אף הדגיש את השינוי שהחברה עברה, בניסיון לצייר אותה כבוגרת ואחראית יותר, כשאמר ש"פייסבוק של לפני כמה שנים כנראה הייתה מנסה להשיק את המוצר הזה לבד".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקנית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני", שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהראן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב". דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב", שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם