גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מונע מבית חדש ביישוב ערבי להתחבר לרשת של חברת החשמל

אלפי בניינים ביישובים ערביים בישראל, שחלקם בנויים לתלפיות ומצוידים במיטב האישורים, נאלצים להיעזר בגנרטור או בחיבור חשמל פיראטי • הסיבה: ליישובים אין תוכנית מתאר מאושרת • אחרי עשרות שנים של ניסיונות להתיר את הפלונטר, אין אפילו הערכה מדויקת של מספרם

איימן עודה / שלומי יוסף
איימן עודה / שלומי יוסף

קשה להאמין, אבל עדיין יש בתים בישראל שחברת החשמל מסרבת לחבר לרשת. זה לא אומר שהאנשים שגרים בהם לא מקבלים חשמל, אבל הם נאלצים להשיג אותו בדרכים עקלקלות. חיבור פיראטי ולא בטיחותי מהשכנים וגנרטור מרעיש ומזהם הם הפתרונות הנפוצים.

לא מדובר בפחונים בכפרים לא מוכרים בנגב או בבתים מרוחקים מכל יישוב, גם לא בחורבות מטות לנפול שמיועדות להריסה. רבים מהבתים חדשים ומשובחים, בנויים לתלפיות, מצוידים בשורת אישורים מאנשי מקצוע. הם לא נבנו בסתר ולא הוקמו על קרקע גנובה.

יש להם רק בעיה אחת: הם נמצאים ביישוב ערבי שאין לו עדיין תוכנית מתאר מקומית, ובלי תוכנית אין דרך חוקית להתחבר לחשמל.

כמה בתים כאלה יש? זו שאלה טובה. לפני כשבועיים דיווח יו"ר חד"ש איימן עודה לעוקביו בפייסבוק על עוד ניסיון למצוא פתרון למלכוד. "50 אלף בתים ביישובים הערביים לא מחוברים לתשתיות חשמל באופן רשמי", הוא כתב. "היום השתתפתי עם חבריי אחמד טיבי, אוסאמה סעדי ויוסף ג’בארין בישיבה עם סגן היועמ"ש ארז קמיניץ לשם חיבור הבתים לתשתיות חשמל. אנחנו על סף הגעה להסכם, כאשר ההתמדה שלנו היא המפתח להצלחה.

"אנו מבטיחים לציבור שלנו להתמיד בשיטתיות ומקצועיות עד לחיבור כל הבתים, כולל בתים שטרם השיגו טופס 4". עד כה, לפי הפרסומים, לא הושג הסכם.

היתרי בנייה: הקו הכחול הדק

האם 50 אלף בתים בלי חיבור רשמי היא הפרזה או דווקא הערכת-חסר? הלכנו לבדוק מה הבסיס למספר הזה, אבל החקירה לימדה אותנו על עומק הפלונטר שהוליד אותו.

המקור שממנו עודה שאב את הנתון, אמר לנו דוברו, הוא מחקר של המרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי - מוסד המקדם שוויון למגזר הערבי בהקצאת קרקעות ובפיתוח. המרכז פרסם בשנים האחרונות כמה ניירות עמדה ודוחות שמציעים פתרונות לבעיית הבנייה ללא היתר במגזר הערבי.

בבדיקה שערך לאחרונה הוא מצא שבתחומי השיפוט של רשויות מקומיות ערביות ("בגבולות הקו הכחול") קיימים היום בין 50 ל-60 אלף מבנים שלא קיבלו היתר בנייה. דובר המרכז מסר למשרוקית שהמספר הזה הוא עדכון להערכה קודמת של המרכז, שהעמידה את מספר המבנים חסרי ההיתר על 30 אלף בלבד. אלא ששיטת הבדיקה והתוצאות המלאות שלה לא פורסמו לציבור.

המספר הזה נוגע להיתרי בנייה, לא לחיבור לרשת החשמל. בין שני הדברים יש קשר מורכב שדורש הסבר. כדי לקבל היתר בנייה מוועדת התכנון המקומית צריך להציג שורה של אישורים: מהאדריכל, ממהנדס שלד, מהקבלן המבצע וכו’ - וגם מוועדת בניין ערים, שמוודאת שהבניין מתאים לתוכנית המתאר המקומית המאושרת. ממילא, בשטח שאין בו תוכנית מתאר מאושרת, שום בניין לא יקבל מהוועדה היתר רשמי. אבל שאר בעלי המקצוע יכולים לבדוק ולחתום, ובאמת, החיים נמשכים ומבנים מוקמים.

וכאן המלכוד: כדי לחבר בניין לרשת החשמל, חברת החשמל דורשת טופס 4 (היתר אכלוס), שמאשר שלבניין יש היתר. פשוט אין לה ברירה. סעיף 157 לחוק התכנון והבנייה אוסר לחבר לחשמל מבנה ללא היתר. אלא שמבנים רבים ללא היתר בחברה הערבית עמדו בכל תנאי התכנון והבנייה ולא קיבלו היתר רק בגלל היעדרה של תכנית מתאר. בהיעדר היתר בנייה, גם הבניין המשובח בעולם לא יקבל טופס 4. לכן המרכז לתכנון אלטרנטיבי תומך בהחלטה שקיבלה הממשלה לפני עשור וחצי לקדם את השלמת תוכניות המתאר ליישובים הערביים.

תוכניות מתאר: הפתרון לא נראה באופק

מדינת ישראל החלה לקדם תוכניות מקומיות ליישובים הערביים רק בתחילת שנות האלפיים, בעקבות המלצות ועדת אור, שהוקמה כמענה לגל ההפגנות המוכר כמהומות אוקטובר.

באמצע 2015, לפי מרכז המחקר של הכנסת, עדיין לא החלה אפילו הכנת התוכניות ל-14 יישובים ערביים בצפון הארץ - כשליש מהיישובים באזור. מתוך 101 יישובים ערביים שהממשלה התכוונה לממן להם הכנת תכנית מתאר - שהם 75% מכלל היישובים הערביים - ל-60 יש תכניות מאושרות ועוד 28 בהכנה.

אבל דוח ועדת אור לא היה הניסיון הראשון למפות את כשלי התכנון בחברה הערבית. החלוץ היה דוח מרקוביץ’, שב-1986, לפני יותר מ-30 שנה, אמד את מספר המבנים ללא היתר ביישובים ערביים ב-12 אלף. מאז ועד היום גדלה האוכלוסייה הערבית בישראל פי שניים וחצי בערך, יסודות הונחו, פיגומים הוקמו, והבעיה נמשכת. הוועדה האחרונה שעסקה בנושא הייתה ועדת קמיניץ, בראשות אותו ארז קמיניץ שעודה כתב על הפגישה איתו. אבל בדוח שפרסם קמיניץ בינואר 2016 לא נעשה ניסיון להעריך את מספר המבנים ללא היתר, והמשרוקית לא מצאה שום אומדן רשמי אחר.

הקלות זמניות: 9,000 בתים זכו לחנינה

עד כאן קיבלנו את הרושם שכל בית שנבנה ברשות חשוכת תוכנית מתאר נידון להסתפק בחיבור פיראטי. אבל זה לא מדויק. ב-1996 נמצא פתרון ביניים בדמות חוק הספקת החשמל, שקבע שאפשר לחבר לחשמל גם מבנה ללא היתר אם הוא עומד בכמה תנאים, למשל שאינו מיועד להריסה. החוק נחקק כהוראת שעה בתקווה לפתור בתוך שנתיים את המצוקה של כל המבנים הקיימים; מאז הוא הוארך ב-1998, ב-2001, ושוב ב-2004. ב-2007 הוא פקע ולא הוארך שוב.

בנימוקי הממשלה לבקשת ההארכה מ-2001 נכתב: "עד כה חוברו לרשת החשמל כ-6,000 מבנים". ההערכה הייתה שנותרו 5,000 שעומדים בכל התנאים ועדיין לא חוברו, אבל ביישובים ישנם מבנים רבים ללא היתר שממילא לא יכלו ליהנות מהחוק. לפי הערכת מרכז המחקר של הכנסת, עד פקיעת החוק ב-2007 הושלם החיבור של כ-9,000 מבנים. בהיעדר פתרון גורף, הממשלה ניסתה פתרונות חלקיים.

ב-2015 חתם שר האוצר משה כחלון, האחראי על מינהל התכנון, על צו שאפשר את חיבורם לחשמל של חלק מהמבנים, בעיקר ביישובים דרוזים. אבל המתכנן פרופ' ראסם חמאיסי העריך לפני כחודשיים שבעיית הבנייה ללא היתר ביישובים הערביים רק מחריפה עם העלייה בביקוש למגורים.

מה פסק הדין על הנתון שהציג עודה? אם אמנם יש 50 אלף מבנים ללא היתר, קרוב ל-10,000 מהם כבר זכו להתחבר לחשמל כדת וכדין. אבל האומדן הממשלתי האחרון שמצאנו הוא בן 33 שנה. מרכז המחקר של הכנסת קבע באוקטובר 2015: "היעדר בסיס נתונים מהימן בנוגע להיקף עבירות הבנייה בישראל הוא אחד החסמים בהתמודדות עם התופעה". זה נכון שבעתיים כשהעבירות האלה נובעות בחלקן ממחדל תכנוני בן עשרות שנים.

לקריאה נוספת:

ראסם חמאיסי - תכנון ופיתוח היישובים הערביים בישראל
מרכז המחקר והמידע של הכנסת - בנייה בלתי חוקית והריסת מבנים בישראל
המכון הישראלי לדמוקרטיה - מדיניות הקרקעות והתכנון בישראל - אין מקום לערבים?
חוק הספקת החשמל (הוראת שעה), התשנ"ו-1996

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר