גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה תשנו בתיק ההשקעות בעקבות אירועים בשנה הקרובה?

רצף הפחתות בריבית בארה"ב, פשיטת רגל של כלכלת טורקיה, ברקזיט ללא הסכם עם האיחוד ועוד - מה תשנו בתיק ההשקעות בעקבות אירועים כלכליים או גיאופוליטיים אפשריים בשנה הקרובה? ● חלק נוסף מבחינת מקצועית ב' של רשות ני"ע, המיועדת למבקשים לעסוק בניהול השקעות עבור אחרים ● כתבה שנייה ואחרונה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ  ומקבילו הבריטי בוריס ג'ונסון / צילום: רויטרס, KEVIN LAMARQUE
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומקבילו הבריטי בוריס ג'ונסון / צילום: רויטרס, KEVIN LAMARQUE

לפני כשבוע פרסמנו חלק מן השאלות והתשובות של הבחינה שערכה החודש רשות ניירות ערך, מקצועית ב', המיועדת למבקשים לעסוק בניהול השקעות עבור אחרים במסגרת רישוי שמוענק על ידי הרשות. היום נביא את המשך פתרונה של הבחינה. 

שאלה 4: "קרן השתלמות חקלאים" היא קופת גמל מפעלית שהוציאה למיקור חוץ את ניהול תיק ההשקעות של הקופה לארבעה מנהלי תיקים חיצוניים שונים. אחת לשבועיים מזמנת הקופה את מנהלי ההשקעות לוועדת ההשקעות של הקופה, על מנת שיציגו בפני הוועדה תחזית מאקרו כלכלית ויתנו המלצות לשינויים בהשקעות הקרן. יואב הוא מנהל השקעות ראשי בחברת "מגמות", אשר אמון על ניהול תיק ההשקעות של הקופה.

לאחר שקבעה הוועדה מדיניות השקעות חזויה לשנת 2019 ומדדי ייחוס להצלחה, נקרא יואב להופיע בפני ועדת ההשקעות שהתכנסה בתחילת השנה. באותה ישיבה הביעו חברי הוועדה את חששם ממגוון תרחישים אפשריים בארץ ובעולם לשנה הקרובה, ויואב נדרש להציג דרכי פעולה לשינויים בתיק כהערכות לתרחישים השונים שעלו.

לפניכם שבעה תרחישים אפשריים אשר הועלו על ידי חברי הוועדה. בהתייחס לכל תרחיש עליכם להמליץ על ביצוע שני שינויים מרכזיים בלבד במבנה התיק ברמת אפיקי ההשקעה. יש לצרף הסבר קצר על הסיבה לכל שינוי.

כללי: מדיניות ההשקעות הצפויה של קופת הגמל המפעלית מצביעה על כמה כיווני מחשבה וכיווני פעולה, ובראשם הגדלה של ממש ברכיב המניות, שגם קודם לכן לא היה נמוך (38%), וזאת על חשבון הקטנה במשקל של איגרות חוב קונצרניות, מקומיות וזרות, כאשר ביתר המרכיבים אין שינויים דרמטיים. זה מצביע על כך שוועדת ההשקעות מעדיפה את הסיכון במניות על פני הסיכון באיגרות חוב קונצרניות, שכן יחס הסיכוי-סיכון בעיניה הוא טוב יותר במניות. אלא שחלק משבעת התרחישים האפשריים עשוי לשנות את התמונה ולחייב פעילות שונה ברמת אפיקי ההשקעה. 

מדיניות ההשקעות הצפויה של קופת הגמל קרן השתלמות חקלאים

תרחיש I: בניגוד לציפיות - 3 הפחתות ריבית בארה"ב והיפוך עקום התשואות

(בו התשואות לטווח ארוך נמוכות מאלו לטווח קצר) (4 נקודות).

שינוי א': למצב כזה כדאי להיערך על ידי החלטה להגדיל את המשקל של איגרות החוב הממשלתיות בארה"ב ואת המח"מ שלהן, שכן 3 הורדות ריבית יהוו מנוף להשגת רווחי הון ניכרים.

שינוי ב': למרות שהורדות ריבית פועלות, ככלל, גם לטובת שוק המניות, הרי שבמקרה זה, הן עשויות לשדר מסר של חששות להאטה כלכלית רצינית. והעובדה שהן כרוכות בהתהפכות עקום התשואות מחמירה את החששות האלה, שכן בהרבה מאוד מקרים בעבר אירע שהיפוך עקום התשואות "בישר" על מיתון שהתרחש בין חצי שנה לבין שנה וחצי לאחר מכן. לפיכך, יהיה נכון להיערך לכך באמצעות הקטנת שיעור המניות בתיק, שכן הכנסות החברות ורווחיותן צפויות להיפגע באופן ממשי.

תרחיש II: ירידה חדה במחיר הנפט בעולם (4 נקודות)

שינוי א': ירידה חדה במחירי הנפט יכולה לייצר לחץ כבד על ETF'S של איגרות חוב קונצרניות בארה"ב שבהן יש משקל גדול לאיגרות חוב שהונפקו על ידי חברות מתחום האנרגיה, ודרכן - על שאר איגרות החוב שמצויות בסלים כאלה, כפי שאכן אירע, ובאופן חזק מאוד, בראשית 2016 (מחיר הנפט צנח מכ-52 דולר לחבית ל-26 דולר לחבית), ולכן יהיה נכון קודם לכך להקטין משמעותית רכיב זה של אג"ח קונצרניות בעולם על ידי מכירת ETF's רלוונטיים, וגם איגרות חוב קונצרניות אחרות.

שינוי ב': אף על פי, שירידת מחיר הנפט, משמעותה פחות אינפלציה ויותר סיכוי להפחתות ריבית, הרי שלפחות לטווח הקצר טלטלה חדה במחירו כלפי מטה עלולה לגרור גם את שוקי המניות באותו כיוון, גם כתוצאה ממשקלן של חברות האנרגיה הממונפות, הן בשוק האג"ח, כפי שראינו, והן בשוקי המניות, ובעיקר יש רגישות לחברות מהשווקים המתעוררים, דוגמת ברזיל. לכן השינוי המתבקש הוא הקטנת רכיב המניות, בעיקר בשווקים המתעוררים.

תרחיש III: עימות רחב במפרץ הפרסי בין איראן לארה"ב (4 נקודות)

שינוי א': עימות נרחב כזה, יביא, ברמת ודאות גבוהה, לעלייה חדה במחיר הנפט עם השלכות על האינפלציה, במיוחד ככל שעימות כזה יימשך יותר זמן. לפיכך, אפשר לשקול הגדלת הרכיב הצמוד באג"ח ממשלתיות בישראל ו/או Tips בארה"ב, ו/או רכישה ישירה של חוזים על מחיר הנפט, אם ועדת ההשקעות נתנה/תיתן מנדט לכך.

שינוי ב': והוא השינוי המרכזי. מצב גיאופוליטי חדש ומסוכן יביא לנהירה לנכסים בטוחים Flight to Safety)) כמו אג"ח ממשלת ארה"ב או גרמניה, על חשבון המניות, והמסקנה מכאן לגבי ההיערכות ברורה: הקטנת רכיב המניות ואיגרות החוב הקונצרניות והגדלת רכיב אג"ח ממשלתיות בארה"ב ובגרמניה, וכן מזומן.

תרחיש IV: בריטניה מחליטה לפרוש מהאיחוד האירופי, ברקזיט, ללא הסכם (4 נקודות)

שינוי א': ברקזיט של בריטניה מהאיחוד האירופי ללא הסכם, משמעו פגיעה במעמדה של לונדון כמרכז הפיננסי השני בחשיבותו בעולם אחרי ניו יורק, ולפיכך מומלץ להקטין החזקות ברכיב המניות בבריטניה, במיוחד במניות של חברות בתחום השירותים הפיננסיים, לרבות מניות של בנקים בריטיים.

שינוי ב: מהלך כזה עתיד לפגוע גם במעמדה של הליש"ט, ובמצבו של שוק הנדל"ן בלונדון, ולפיכך, ככל שיש בתיק ההשקעות של הקופה חשיפה להשקעות מסוג זה, כדאי לצאת מהן בעוד מועד.

תרחיש V: חתימה על הסכם סחר בין ארה"ב לבין סין (4 נקודות)

שינוי א': הסכם כזה, אם יושג, ישחרר לחץ מהסחר הבינלאומי שנפגע עד כה, ולכן כדאי לשקול השקעה במניות של חברות שחיות כיום תחת הלחץ של אי השגת הסכם, ובראש ובראשונה במניות של ענף המשלוחים הבינלאומי ומניות ענף השבבים.

שינוי ב': הסכם כזה עשוי לשפר את רמת הפעילות בכלכלה העולמית, וכפועל יוצא מכך, להקטין את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב, או את עוצמתה. לפיכך, יהיה נכון להיערך לאפשרות של השגת הסכם באמצעות הקטנה משמעותית של איגרות חוב, בעיקר ארוכות, של ממשלת ארה"ב שעלו עד כה במידה לא קטנה, כתוצאה מהחששות לאי השגת הסכם.

תרחיש VI: פריצת הגירעון התקציבי בישראל ל-5% מהתוצר לעומת תחזיות לגירעון של 3% (4 נקודות)

שינוי א': פריצת גירעון תקציבי בשיעור כל-כך דרמטי: 5% לעומת 3% הצפויים, היא קודם כל גרועה למשק, וכמובן, גם לשוקי ההון על כל אפיקיהם המרכזיים. זה, קודם כל, רע לאג"ח הממשלתיות, שכן זה אומר שעלות גיוס החוב של הממשלה עתידה לעלות דרמטית, הריבית שקובע הבנק המרכזי צפויה לעלות, ולפיכך יש להקטין את הרכיב של אג"ח ממשלתיות, במיוחד הארוכות, שבהן צפוי להתבטא עיקר הלחץ.

שינוי ב': התגובה של איגרות החוב הממשלתיות תייצר תגובת שרשרת אצל איגרות החוב הקונצרניות שגם עלות גיוס החוב שלהן תעלה, אפילו בשיעור גבוה מזה של איגרות החוב הממשלתיות, וגם שוק המניות יסבול מכך, שכן תחושה של אובדן שליטה בניהול המשק, יחד עם התפתחות אלטרנטיבות השקעה טובות יותר בשוק האג"ח אחרי הירידות שיירשמו בו, יפגעו בתימחור של המניות. מה שמתבקש הוא להגדיל את רכיב המזומן בשקלים וגם במט"ח על חשבון המניות והאג"ח הקונצרניות.

תרחיש VII : פשיטת רגל של כלכלת טורקיה, לחובותיה חשופות מדינות האיחוד האירופי במאות מיליארדים (4 נקודות)

שינוי א': זה אירוע בקנה מידה גדול מאוד שעלול לפגוע קשה ביציבות המערכת הפיננסית באירופה שיש לה חשיפה ניכרת לאיגרות החוב של ממשלת טורקיה, מה שיביא לנפילה במחירי מניות הבנקים באירופה ומחירי איגרות החוב שלהן. לפיכך, צריך להקטין את החשיפה לאירופה בכלל, ולמניות הבנקים באירופה ואג"ח של מדינות חלשות בגוש האירו, בפרט.

שינוי ב': נטילת פוזיציה שורט על אג"ח ממשלת טורקיה הנקובות בדולר, או באירו, ככל שיש לכך מנדט של ועדת ההשקעות של הקופה.  

הכותב הוא בעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב