גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היפוך עקום התשואות בארה"ב בהחלט מהווה נורת אזהרה, אך קרוב לוודאי שלא נראה מיתון בטווח הקצר, אלא צמיחה מתונה"

סטן סוקולובסקי, מנהל קרן CIFC להלוואות בכירות, מסביר בראיון ל"גלובס" כי ענף ההלוואות מסוגל לספק מענה במגוון של סביבות כלכליות ותנאי שוק, וצריך להיות חלק מרכזי בכל תיק השקעות ● "שנת 2018 הייתה מקרה מבחן כשכ-90% מהנכסים הפיננסיים הניבו תשואות שליליות, ואילו ההלוואות רשמו עלייה של 1% והציגו רק שבריר מהתנודתיות"

ענף ההלוואות הבכירות (Senior Secured Corporates Loans) עושה את צעדיו הראשונים בישראל, כאשר הגופים המוסדיים כאן הולכים בעקבות עמיתיהם בעולם ומפזרים את ההשקעות גם בקרנות הלוואה בחו"ל. עד כה השקיעו גופים מקומיים למעלה מ-4 מיליארד דולר בקרנות ההלוואות הבכירות.

קרן CIFC, אחת השחקניות הבולטות בארה"ב, המיוצגת בישראל על ידי חברת 4F בניהולם של יוסי וקנין ואיתי ברקן, מנהלת נכון להיום כ-21 מיליארד דולר. לחברה מעל 200 לקוחות מוסדיים בהם שתי קרנות פנסיה ציבוריות מהגדולות בארה"ב.

קרן CIFC פועלת בשתי אסטרטגיות מרכזיות: של קרדיט CLO - מכשיר איגוח המגובה בהלוואות במינוף גבוה, והלוואות Senior Secured.  

שוויו של הענף בארה"ב מוערך כיום במעל לטריליון דולר. בישראל, מהנתונים של חברת סמארטבול (Smartbull), עולה כי בסך הכול מושקעים בענף כ-2.9 מיליארד דולר באמצעות 43 גופים מוסדיים ישראליים, על ידי 10 מנהלי קרנות שונים. לפי הנתונים, לכלל ביטוח החזקות בשווי 873 מיליון דולר בהלוואות בכירות, מנורה עם החזקות בגובה 603 מיליון דולר, הראל עם החזקות של 415 מיליון דולר וחברת הביטוח מגדל עם החזקות בגובה 272 מיליון דולר.

איך זה עובד? בנק בארה"ב מקבל פנייה מחברה גדולה לקבלת הלוואה. הבנק בוחן את הבקשה ואם נענה בחיוב, הוא מציג במקביל את פרטי ההלוואה לחברות בשוק ההלוואות, ואלה מחליטות על סמך המידע שקיבלו האם רכישת ההלוואה כדאית. החברה שהסכימה לבסוף להתחייב להלוואה (הנקראת "הלוואה בכירה"), אורזת עוד עשרות עד מאות הלוואות נוספות שאליהן הסכימה להתחייב לכדי קרנות הלוואה סחירות.

כדי לשמור על זהות אינטרסים בין הבנק לחברה שרכשה את ההלוואה, לא כל ההלוואה מועברת לחזקת החברה, אלא חלק ממנה נותר במאזן הבנק, בין היתר כדי לפזר את הסיכונים - כאשר לכל קרן ישנן מגבלות משלה. גם אם כל הלוואה בודדת עשויה להיות מסוכנת יחסית, ברגע שמקבצים אותן יחד, קרן ההלוואה הסחירה עשויה לקבל דירוג נאה מסוכנויות הדירוג הרלוונטיות.

סטן סוקולובסקי, מנהל קרן CIFC, מספק הצצה לאחורי הקלעים של ניהול הקרן.

איך אתה רואה את הכלכלה העולמית כיום, האם אנחנו עומדים בפני מיתון?

"העולם נמצא בשלב של צמיחה מתונה, אך עדיין צמיחה. למרות האירועים הגיאופוליטיים והמתחים הקשורים בסחר, אנו נותרים בעולם של צמיחה, אם כי מתחת למגמה, עם אינפלציה נמוכה ומדיניות תומכת של הבנקים המרכזיים. זו תקופה של תנודתיות גבוהה וקבועה. התנאים האלה ליוו אותנו בעשור האחרון, ואנו מאמינים שהם ימשיכו גם בעתיד. בארה"ב אנו רואים היפוך עמוק בקצה הקדמי של עקום התשואות. האם הוא מצביע על מיתון או על הסיום הרשמי של מחזור האשראי? ישנן דעות רבות משני הצדדים בשאלה זו. בשבילנו זו בהחלט נורת אזהרה. עם זאת, קרוב לוודאי שלא נראה מיתון בטווח הקצר, אחרת מרווחי האשראי היו גדולים יותר מהותית כיום. עקום התשואות מהווה אינדיקטור נוסף לצמיחה מתונה".

"שוק של כ-1.2 טריליון דולר, בוגר ונזיל"

מה מייחד את מודל ההשקעה שלכם?

"משמעת. צוות אנשי המקצוע שלנו מיישמים בעקביות את אותם סטנדרטים קפדניים לחיתום אשראי ולניהול סיכונים. אנו משתמשים באופן קולקטיבי בידע של כולם כדי להבין טוב יותר סיכונים פוטנציאליים, ומשלבים את בחירת האשראי הבסיסית שלנו עם ניתוח ערך יחסי דינמי, תוך ניהול סיכונים פעיל".

מה מאפיין את השוק שבו אתם פועלים - מה גודל שוק ההלוואות הרלוונטי לקרן ואיך הוא מתפתח בשנים האחרונות?

"אנחנו חלק מהנכסים המסורתיים המספקים הכנסה קבועה, כגון אג"ח בשווקים מתעוררים, בדירוג השקעה או אג"ח HY. ההלוואות הבכירות נבדלות בשני נושאים עיקריים: ראשית הן מובטחות בביטחונות, ושנית הן בריבית משתנה. הלוואות מונפקות, מושקעות, מדורגות ונסחרות עוברות חיתום ולמעשה מופצות על ידי כל המוסדות המשתתפים בשוק ההכנסה הקבועה המסורתי. יותר מ-90% מוחזקים על ידי משקיעים מוסדיים הכוללים CLO, חברות ביטוח, קרנות פנסיה, קרנות נאמנות ומנהלי נכסים אחרים. במהלך שני העשורים האחרונים שוק ההלוואות הממונפות גדל לכ-1.2 טריליון דולר, וכעת הוא דומה בגודלו לשוק האג"ח HY. השוק הוא בוגר ונזיל כאחד, עם היקף מסחר של יותר מ-700 מיליארד דולר בשנה, לפי נתוני S&P Capital IQ BAML נכון לאפריל האחרון".

למה להיחשף דווקא להלוואות? לא עדיף לתת יותר משקל לאג"ח של החברות הללו?

"הלוואות צריכות להיות חלק מרכזי בכל תיק השקעות, מכיוון שהן פותרות אתגרים רבים שהנכסים המסורתיים למיניהם אינם מסוגלים לפתור, כולל אלמנט של הגנה באמצעות ביטחונות מובטחים, נזילות, תנודתיות נמוכה יותר, קורלציה נמוכה יותר מול סוגי נכסים אחרים, ותק וייצור הכנסה. הביצועים של מוצרים מסורתיים המייצרים הכנסה קבועה לא ענו על הציפיות בתקופה האחרונה.

"שנת 2018 הייתה מקרה מבחן, כאשר כ-90% מהנכסים הפיננסיים הניבו תשואות שליליות. לעומת זאת, ובניגוד למגמה, ההלוואות רשמו עלייה של 1% והציגו רק שבריר מהתנודתיות. כלומר, אשתקד סוג הנכסים הזה הוכיח את עצמו כ'חוף מבטחים' כשהפגין הנבת תשואות ותנודתיות נמוכה יותר בסביבה בלתי צפויה. בסופו של דבר, במהלך 25 השנים האחרונות ענף ההלוואות הציג ביצועים חיוביים במגוון של סביבות כלכליות (למעט המשבר הפיננסי הגדול, שהיה היוצא מן הכלל)".

אילו בטוחות יש להלוואות האלה, והאם הן עדיין באיכות גבוהה או שחלה ירידה בערך הבטוחות?

סוקולובסקי רואה יתרון לשוק ההלוואות בארה"ב על פני שוק ההלוואות האירופי בהיבט הגודל. "השוק בארה"ב גדול בהרבה וישנה נזילות אקטיבית יותר. הוא מוערך בכמעט טריליון דולר - פי 4 יותר מהשוק האירופי" הוא אומר. "עם זאת, השוק האירופי מספק גם הוא הזדמנויות להשקעה".

כסוחר, איך אפשר להיחשף להשקעה בנכסי הלוואות?

"למרבה המזל, יש חסמי כניסה גבוהים למנהלי נכסי הלוואה. כך, פעולות שונות, פלטפורמות פירעון ונוכחות מסחרית, דורשות תשתית איתנה והבנה מעמיקה של היסודות והפרטים הטכניים. עם זאת, ישנם כ-100 קבוצות מנהלים אשר מציעות קרנות הלוואות למשקיעים. לדעתי, אחת הדרכים להבטיח את הבריאות של המשק היא לפקח על מרווחי האשראי. לאורך ההיסטוריה, יוחסה למשקיעים באשראי היכולת לחזות הידרדרות כלכלית. מרווחי האשראי ממשיכים לנהוג כך גם כיום". 

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר