גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא סומכים על שירותי הבריאות: הישראלים ממשיכים להסתער על שוק ביטוחי הבריאות הפרטיים

כך עולה מהדוח השנתי של הממונה על רשות שוק ההון • מלבד חברות הביטוח, הנהנים הגדולים מהנהירה לביטוחי הבריאות הפרטיים הם הסוכנים - גרפו 22% מהפרמיות בעמלות • ההפקדות לחיסכון הפנסיוני מהוות 9.8% מהתמ”ג • זינוק בהלוואות לציבור כנגד קופות הגמל

משה ברקת / צילום: תמר מצפי
משה ברקת / צילום: תמר מצפי

הציבור בישראל מוציא יותר, הרבה יותר, על ביטוחי הבריאות הפרטיים שהוא רוכש מחברות הביטוח - כך עולה מהדוח השנתי של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון לשנת 2018 שפורסם היום. לפי הדוח, בשנה שעברה שילם הציבור לחברות הביטוח יותר מ-11 מיליארד שקל עבור הביטוח הפרטי שנועד לספק לו מעטה הגנה נוסף לשירותי הבריאות הממלכתיים ואלה של קופות החולים.

לפי נתון זה, ביטוחי הבריאות והסיעוד מהווים כבר 1.1% מהתמ"ג בישראל. למעשה, ההוצאה של הציבור בישראל על ביטוחי הבריאות, מעבר למסים שהוא משלם על שירותי הבריאות הממלכתיים והתשלומים לקופות החולים על שירותי הבריאות הנוספים שהן מספקות, נמצאים במגמה ברורה ועקבית של צמיחה - הן אבסולוטית והן כשיעור מהתמ"ג.

מי שעוד נהנה מהמגמה הזו, מעבר לחברות הביטוח, הם סוכני הביטוח. ב-2018 קיבלו הסוכנים עמלות בהיקף 2.43 מיליארד שקל בגין מכירת ביטוחי בריאות, וזאת לעומת עמלות לסוכנים ששולמו ב-2017 ואז הסתכמו ב-2.19 מיליארד שקל. עיבוד נתוני הרשות מגלה כי הסוכנים קיבלו לרשותם ב-2018 עמלות בשיעור של כ-21.8% מהפרמיות ששילם הציבור בתחום, לעומת שיעור עמלות מפרמיה של 21.6% ב-2017 ושיעור של 21.5% ב-2016. במילים אחרות - כמעט 22 אגורות מכל שקל בביטוחי הבריאות הולכים לסוכני הביטוח.

הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון ד"ר משה ברקת מסר היום כי "אנשי רשות שוק ההון, ולא רק הם, מתעוררים לעידן חדש של פיקוח השואף להדביק את הפערים מרגולטורים אחרים ואת הנעשה בעולם בתחום היציבות הפיננסית, הלימות ההון, הדיווח הכספי, הפיקוח על ההשקעות, מערכי הביקורת והאכיפה, והתפיסה הרגולטורית הכוללת".

ד"ר ברקת הוסיף ופירט ביחס ליעדי הרשות תחתיו, כשאמר כי "ברשות שוק ההון ביטוח וחיסכון, נעשה ככל יכולתנו כדי להמשיך ולפעול לטובת הציבור על מנת לשרת אותו - בהבטחת זכויותיו, בהגנה על כספו, בטיוב ושיפור המוצרים והשירות שהוא צורך, ובהבטחת יציבות חברות הביטוח והגופים האחרים המפוקחים על ידינו".

סך דמי הביטוח בביטוח בריאות בשנים 2008-2018

1. ממשיכים להפקיד יותר לפנסיה

בין היתר מגלים נתוני רשות שוק ההון, כי מאז 2013 ועד 2018 חלה עלייה ניכרת בשיעור ההפקדות בביטוח חיים, בגמל ובפנסיה מתוך התמ"ג, משיעור הפרשות לחיסכון הפנסיוני של 7.25% ב-2013 לשיעור של 9.81%. הגידול עקבי ונרשם בכל אחת מהשנים בתווך. בשנים אלה גם חלה מגמה עקבית של ירידה בשיעור דמי הניהול, הן מסך הנכסים והן מההפקדות השוטפות, בכל אחד משלושת אפיקי החיסכון הפנסיוני הראשיים.

נכון לסוף 2018 יש בקרנות הפנסיה החדשות 2.38 מיליון לקוחות שהינם חוסכים פעילים ועוד 57.5 אלף מקבלי קצבאות פנסיה, בעוד שבקרנות הוותיקות יש 112.5 אלף חוסכים פעילים ו-296 אלף מקבלי קצבאות.

מגמה ברורה נוספת היא הזינוק הנמשך בהיקפי ההלוואות שחברות ניהול קופות הגמל וקרנות ההשתלמות נותנות ללקוחותיהן. כך, ב-2018 ניתנו 11,427 הלוואות כנגד כספי החיסכון בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות, 2,885 כנגד פוליסות ביטוחי החיים ו-692 הלוואות בסך הכל כנגד החיסכון בקרנות הפנסיה. ב-2018 חלה עלייה של כ-23% במספר ההלוואות בקרנות הפנסיה ובקופות הגמל וקרנות ההשתלמות, למול עלייה של כ-34% בביטוחי החיים.

העמלות ששולמו לסוכני הביטוח

2. הרכבים מסבסדים את האופנוענים

עוד עולה מהדוח השנתי של רשות שוק ההון כי שיעור דמי הביטוח בענפי ביטוח כללי ביחס לתוצר קטן מ-2.66% ב-2006 ל-1.74% ב-2018, כשהנתון האמור מתחת לרף 1.8% כבר מאז 2015.

אגב תחום הביטוח הכללי, שמורכב מביטוחי הרכוש וביטוחי החבויות, הדוח השנתי של רשות שוק ההון מפרט בין היתר כי "ציבור הנהגים בישראל המבוטחים בביטוח חובה מסבסד את גירעון ה’פול’ (תאגיד ביטוח שבו ניתן לרכוש ביטוח גם עבור מי שלא מצא ביטוח מסחרי ‘רגיל’) מדי שנה. בשנת 2018 עמד סבסוד ביטוח האופנועים בפול על 351 מיליון שקל, לעומת 333 מיליון שקל בשנת 2017, עלייה של כ-5.4%".

בסך הכל, מסביר הפיקוח על הביטוח, סבסוד הפול עלה 100 שקל בממוצע לכל פוליסת ביטוח רכב ב-2018, בדומה למצב ב-2017 ומתחת לסבסוד פר-פוליסה שהיה ב-2016.
עוד עולה מהדוח השנתי כי "ישנה ירידה משמעותית בשכיחות התביעות בענפי רכב רכוש (ביטוח פרטי "מקיף", וביטוח וצד ג')", וש"מגמה זו בולטת על רקע הגידול במצבת כלי הרכב".

3. סוכני הביטוח נהנים יותר

עוד מתברר מהדוח השנתי כי היקף התשלומים עבור ביטוחי הבריאות ממשיך לטפס, וכבר עומד על רמה של 11.15 מיליארד שקל ב-2018, כולל הביטוחים הסיעודיים והביטוחים הקבוצתיים. סכום זה גבוה ביותר ממיליארד שקל מהיקף הפרמיות שנרשם ב-2017, כשבכל אחת מהשנים שעברו בעשור האחרון, וכנראה גם מעבר לכך, יש גידול ביחס לשנה שקדמה.

ביחס לביטוח הסיעודי מציינים ברשות המפקחת, כי "מספרן של הפוליסות לביטוח סיעודי בסוף 2018 עמד על כ-5.1 מיליון, מתוכן כ-897 אלף בביטוח סיעודי פרטי, וכ-4.2 מיליון בביטוח סיעודי קבוצתי. מרבית המבוטחים בביטוח סיעודי קבוצתי, כ-4 מיליון, מבוטחים בביטוח סיעודי קבוצתי לחברי קופות החולים", צוין בדוח.

בניגוד למציאות בביטוח הכללי, בביטוחי הבריאות חלה עלייה בשיעור פרמיות בענפי ביטוח בריאות מהתוצר המקומי הגולמי, מ-0.7% ב-2008 ל-1.09% ב-2018.

כאמור, לא רק חברות הביטוח נהנו מהגידול בפעילות ביטוחי הבריאות - גם סוכני הביטוח, שהם אפיק המכירות המרכזי בתחום וגם נותני השירות ללקוח הקצה - במיוחד בקרות אירוע ביטוחי - המרכזיים והחשובים ביותר בשרשרת. ב-2018 היו 13,204 סוכני ביטוח מורשים, גידול של כ-1% ביחס ל-2017, כשאלה הפעילו 1,540 סוכנויות ביטוח, וזאת לעומת 13,085 סוכנים מורשים ו-1,502 סוכנויות ב-2017.

בכל 2018 הסוכנים קיבלו עמלות בהיקף כולל של 9.34 מיליארד שקל, לעומת סך של 8.8 מיליארד שקל ב-2017 וסך של 8.26 מיליארד שקל ב-2016. בסך הכל מדובר על גידול בעמלות לסוכנים של 6% ב-2018, כאשר הגידול הכי חד נרשם בביטוחי הבריאות, שם העמלות לסוכנים גדלו ב-11% ביחס ל-2017.

כמו כן, בשנה החולפת הייתה ירידה במספר התלונות שהציבור הגיש לרשות, מ-14,940 תלונות ב-2017 ל-14,514 תלונות ב-2018.

עוד עולה מהדוח, כי נכון לסוף 2018 נרשמו במסלקה הפנסיונית 831.6 אלף משתמשים חדשים, כאשר בשנת 2018 בלבד נעשו 1.43 מיליון פעולות במסלקה הפנסיונית - אגב מכירה או מתן שירות בתחום החיסכון הפנסיוני. ברשות מפרטים, כי "פילוח פעולות חיפוש המידע שבוצעו על פי סוגי משתמשים רשומים, מראה עלייה במספר חיפושי המידע אצל סוכני ביטוח פנסיוניים ויועצים פנסיוניים ועלייה גם במספר חיפושי המידע אצל חוסכים".

4. הייעוץ הפנסיוני בבנקים מצטמק

ברפורמת בכר מ-2005 נוצר מקצוע חדש שרבים תלו בו תקוות שישנה את התחום הפנסיוני בישראל: הייעוץ הפנסיוני האובייקטיבי, בעיקר דרך הבנקים. כיום כבר ברור שהייעוץ הפנסיוני בבנקים טרם התרומם, והוא לא מספק את ההבטחות שתלו בו. בשנת 2018 פעלו התאגידים הבנקאיים בעלי הרישיון לייעוץ פנסיוני באמצעות 201 יועצים פנסיוניים ב-372 סניפים ברחבי הארץ, "שהם כ-40% מסך הסניפים הפעילים בבנקים אלו".

מדובר בקיצוץ אדיר ביחס לתקוות שהיו ביחס לייעוץ בבנקים. למעשה, בתקופת השיא, שנרשם במהלך 2009, היו במערכת הבנקאית 836 יועצים פנסיוניים, שפעלו מכ-760 סניפים.

בכל אופן, ב-2018 ייעצו הבנקים ל-35,102 לקוחות חדשים, וכן ייעצו לכלל לקוחותיהם לגבי נכסים בהיקף כולל של 31.4 מיליארד שקל. מדובר בירידה ניכרת במספר המיועצים החדשים במערכת הבנקאית, ביחס ל-2017. "מתחילת הפעלת הייעוץ הפנסיוני במערכת הבנקאית ועד סוף שנת 2018 יעצו התאגידים הבנקאיים ל-444,199 לקוחות, בקשר לנכסים בסכום כולל של 187.5 מיליארד שקל, (נכון לסוף שנת 2018)", מצוין בדוח.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה