גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מפספסת ישראל כבר 7 שנים את הסיכוי לגלות מאגרי גז חדשים

במשך יותר משש שנים סיפרה רציו למשקיעים על השטח בגבול מצרים, שבו עשוי להתגלות גז בהיקף של מאגר תמר • שלשום הודיעה החברה כי תשקול את המשך דרכה ברישיון, מה שמציב סימן שאלה סביב הקידוח כולו • מה שהתרחש ברקע הוא משל לשוק חיפושי הגז כולו: גרירת רגליים, חשש מעלויות גבוהות ורגולטור ותרן במיוחד • משרד האנרגיה: "פועלים כיום אחרת" ● ניתוח

כל המומחים שבדקו את נושא הגז הטבעי בישראל מסכימים על דבר אחד: גז בכמויות ענקיות, שטרם התגלה, נמצא מתחת לשטחי הים שבשליטת המדינה. ההערכות השמרניות הן שכמות הגז שטרם התגלה שווה בגודלה לכל המאגרים הידועים גם יחד - "תמר", "לוויתן", "כריש-תנין" ומאגרים קטנים יותר. לפי אומדנים מרחיקי לכת יותר, כמות הגז שטרם התגלה גדולה כפליים.

קשה להפריז בחשיבות הנתון הזה. גילוי עוד כמה מאגרי גז טבעי לא רק שהיה מגביר את התחרות בענף ואולי מפחית את מחירי הגז והחשמל לצרכנים, אלא גם מכניס לקופת המדינה מיליארדים רבים, בזכות המיסוי הכבד שמוטל על הרווחים. בתקופה שבה שוברים את הראש כיצד לסגור את הבור התקציבי, המיליארדים הללו דרושים במיוחד.

אלא שבשטח, הפוטנציאל הזה לא בא כרגע לידי ביטוי. למעט תגלית קטנה אחת השנה, לא התגלה מאז שנת 2012 אף מאגר גז משמעותי במים הטריטוריאליים של ישראל. שתי חברות בלבד - דלק של יצחק תשובה ונובל אנרג'י האמריקאית - אחראיות לכמעט 100% מהגז שהתגלה עד היום.

הסיבות לכישלון המתמשך הזה לא נמצאות רק בישראל, אלא גם מחוצה לה: השפל במחירי הגז הטבעי העולמיים, הסיכון הגיאו-פוליטי והשוק האזורי הקטן יחסית - שיקולים אלה שמרתיעים חברות אנרגיה גדולות מכניסה לענף חיפושי הנפט והגז בארץ.

כל זה אינו מסביר את חוסר הצלחתן של מרבית החברות שכבר פועלות בישראל למצוא גז. הכישלון הזה מתחלק בין החברות עצמן לבין הרגולטור, משרד האנרגיה. סיפור רישיון רועי, שכנראה הגיע שלשום לסיומו העגום, ממחיש היטב כיצד נראה המפגש בין יזמים שמתנהלים באופן שגובל בחובבנות, לבין רגולטור שלא יודע לעמוד מולם.

מפת הרישיונות החדשים לחיפושי נפט וגז

יותר משש שנים של דחיות והארכות

שלשום (ג') הודיעה לבורסה שותפות רציו, המחזיקה ב-70% מהזכויות ברישיון רועי, כי היא "בוחנת את האפשרויות העומדות בפניה". הדברים נמסרו לאור הודעת חברת אדיסון, שותפתה של רציו לרישיון, כי לא תהיה חלק מהפרויקט. אדיסון היא החברה המקצועית שהייתה אחראית על ביצוע הקידוח שנועד למצוא גז בשטח הרישיון, ותוכנן לפברואר הקרוב.

הסתלקות אדיסון מעמידה בספק את הקידוח המתוכנן, שגם כך היה אמור להתבצע בלוחות זמנים "מאתגרים", עקב העובדה שתוקף הרישיון עומד לפוג בתחילת 2020. מאחר שהרישיון הוארך כבר פעמיים על-ידי הממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה, יוסי וירצבורגר, עד למלוא התקופה המותרת בחוק - נראה כי התוצאה הכמעט בלתי נמנעת של עזיבת אדיסון תהיה החזרת הרישיון למדינה.

בשטח רישיון רועי, ליד הגבול הימי שבין ישראל למצרים (ראה מפה), יש הסתברות של 36% לגילוי מאגר גז בגודל של 3.4 טריליון רגל מעוקבת (TCF). נתונים דומים היו בידי יצחק תשובה ושותפיו ערב הקידוח שבו גילו את מאגר הגז הענקי "תמר" - ששוויו הנקי עולה על 10 מיליארד דולר, וההכנסות הצפויות ממנו בעשורים הקרובים נאמדות במאות מיליארדים.

הזכויות לחיפושי גז באזור נמסרו עוד בעשור הקודם לרציו, שאיתרה באמצעות בדיקות סייסמיות מספר מבנים גיאולוגיים שעשויים להיות מאגרי גז. בשנת 2013 העניק הממונה על הנפט במשרד האנרגיה רישיון לשלוש שנים לרציו (70%) ושותפותיה אדיסון (20%) והזדמנות ישראלית (10%) ללא תשלום כלשהו, כנגד התחייבויותיהן לעמוד בתכנית העבודה לביצוע קידוח לגילוי גז.

במשך יותר משש שנים כיכב רישיון "רועי" והפוטנציאל לתגליות בו בכל המצגות שהפיצו רציו ושותפתה המקומית, הזדמנות ישראלית, למשקיעים בבורסה. בכל אותה תקופה לא החל הקידוח ברישיון, אך בכל פעם שהחברות לא עמדו בלוחות הזמנים לביצוע הקידוח המיוחל, קיבל הרגולטור את ההסברים של בעלי הזכויות, והעניק להם ארכות וויתורים.

ואז אנרג'יאן נכנסה לתמונה

אדיסון, חברה איטלקית בעלת פעילות ענפה במצרים, לא עשתה דבר בישראל מאז נכנסה כשותפה לרישיון רועי. ובכל זאת בחר וירצבורגר להאריך פעמיים את תוקף הרישיון, בכל פעם בשנתיים, כדי לאפשר לשותפים לבצע את הקידוח המתוכנן.

במסגרת ההארכה האחרונה התחייבו שלוש השותפות להגיש לוירצבורגר חוזה חתום עם קבלן קידוחים עד ל-15 ביוני, ולהתחיל בקידוח עד ל-30 בספטמבר. באותה עת אישר הממונה לאדיסון לקבל אופציה להסתלק מהרישיון, תמורת "הבטחה" של רציו כי במקרה כזה תיכנס בנעליה של החברה ותפעיל את הקידוח, אף שמעולם לא הפעילה קידוחים דומים בשטח ישראל.

ההמשך ידוע וצפוי מראש: השותפים לא עמדו בלוחות הזמנים, כשהפעם סיפרו לממונה שהם "ממש עומדים לחתום" על הסכם לחכירת אסדת קידוחים של חברת מארסק במצרים וכי הקידוח עצמו יתחיל לא יאוחר מפברואר 2020, חודשיים לפני מועד פקיעתו הסופי של הרישיון. שלשום התברר שגם ההבטחה הזאת כנראה לא תקוים.

מדוע הודיעה אדיסון על מימוש אופציית העזיבה והסתלקותה מהרישיון? החברה נרכשה לאחרונה בידי אנרג'יאן היוונית, המפתחת בהצלחה רבה את מאגרי תנין וכריש. באנרג'יאן נדהמו לגלות שעלות הקידוח המתוכנן ברועי עומדת על 60 מיליון דולר - בזמן שקידוח דומה שעשתה אנרג'יאן בכריש צפון עלה 25 מיליון דולר בלבד.

בנוסף הגיעו בחברה היוונית למסקנה כי לוחות הזמנים שנקבעו לקידוח אינם ריאליים: אותה אסדה שאמורה לבצע את הקידוח בישראל בפברואר, מיועדת לביצוע סדרת קידוחים במצרים בנובמבר. הסיכויים שתצליח לזגזג בין שתי המדינות אינם גבוהים.

על רקע זה אישרו באנרג'יאן לאדיסון לנטוש את רישיון רועי, שכפי המסתמן יחזור באפריל למדינה. רציו המחזיקה גם 15% מהזכויות בלוויתן ניסתה להכניס ברגע האחרון את שותפתה בלוויתן, דלק קידוחים, כשותפה לרישיון רועי אך הממונה על התחרות, מיכל הלפרין, הטילה וטו על המהלך. ברקע עומדות יכולות המימון המוגבלות של רציו, שמפנה היום את מירב משאביה למימון חלקה בפיתוח לוויתן. האינטרס של רציו במקרה זה הוא להשקיע בלוויתן גם על חשבון ההשקעה הנדרשת ברועי.

האם הסאגה העגומה הזאת תחזור על עצמה פעם נוספת, בהנחה שהרישיון יוחזר למדינה? במשרד האנרגיה אומרים שההתנהלות שאפיינה את רישיון רועי היא נחלת העבר, ושכעת הוא פועל אחרת. הגז, בינתיים, נשאר עמוק בים.

צירוף מקרים? העיתוי המוזר של הודעת רציו

שעות ספורות לפני שהודיעה לבורסה כי היא שוקלת את המשך דרכה ברישיון רועי, החליטה מועצת הנפט במשרד האנרגיה להעניק לרציו שמונה רישיונות חיפושי נפט ימיים חדשים, הפעם עם שותפות אחרות, החברות Cairn ו-Soko.

ל"גלובס" נודע כי ברציו ידעו על הסתלקותה של אדיסון מרישיון רועי מספר ימים לפני ההודעה לבורסה, מה שמעורר תהיות בנוגע למועד פרסומה. הדבר עשוי לעורר חשד שברציו העדיפו להמתין מחשש שההודעה תעורר את כעסו של הרגולטור, טרם קבלת ההחלטה על הענקת הרישיונות הנוספים. ברציו אמרו בתגובה כי מדובר בצירוף מקרים ושאין קשר בין שני האירועים.

תגובות: "לקחנו ערבות, נבחן חילוט"

ממשרד האנרגיה נמסר: "הממונה על משק הגז הטבעי והנפט פועל לקידומו, ולאור זאת ולאחר בחינה מקצועית ושיקול דעת מאריך את רישיונות החיפוש. הממונה לקח ערבות בסך 2.5 מיליון דולר לטובת הבטחת ההתחייבות לקדוח את רישיון ‘רועי'. חילוט הערבות ייבחן לאור העמידה בתוכנית העבודה.

"אנו מעוניינים בחידוש הקידוחים ובקיום משק גז טבעי פורה. בהתאם לכך, הממונה איפשר לרציו להיכנס בנעלי אדיסון כמפעילת הרישיון. הטענה שלפיה לוחות הזמנים לתוכנית הקידוחים אינם ריאליים - אינה נכונה".

בנוגע להתנהלות העתידית ברישיון רועי, ומול חברות חיפוש גז בכלל, נמסר: "הרישיון ניתן לפני מספר שנים, בהתאם להליכים שהיו נהוגים אז. בהליך התחרותי שעל פיו פועל הממונה כיום, נקבעו לוחות זמנים ברורים ומדויקים לביצוע פעולות בקידוח". 

ברציו ציינו כי המגבלות על יצוא גז ממאגרים בינוניים שהטילה בזמנו הוועדה הממשלתית בראשותו של שאול צמח עיכבה במשך זמן רב את פיתוחם של המאגרים. 

מרציו נמסר: "אנו לומדים את ההודעה שקיבלנו בקשר לרישיון רועי, נמצאים בדיאלוג עם משרד האנרגיה ובוחנים את האפשרויות העומדות בפנינו". גורמים הקשורים לחברה אמרו כי "בעלי הזכויות ברישיון רועי השקיעו במצטבר 16 מיליון דולר במהלך השנים במימון סקרים סייסמיים ופעולות חיפוש בהתאם לתנאי הרישיון, כך שברור שלא ניתן להגיד שלא נעשה דבר". 

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"