גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

"בעוד שבועיים נשכח מזה, אבל בטוח שאפי לא יהיה הקורבן האחרון"

אפי בן ברוך, צעיר בעל מוגבלות שכלית, נפטר עפ"י החשד בעקבות התעללות במוסד שבו שהה ● עידו רונן, לשעבר מנהל הוסטלים לאוטיסטים ואב מאמץ לאוטיסט שמת במוסד, מתאר מציאות קשה במעונות של חסרי ישע: מחסור באנשי צוות, מטפלים שלא עברו הכשרה ופיקוח לקוי של משרד הרווחה

עידו רונן / צילום: איל יצהר
עידו רונן / צילום: איל יצהר

עידו רונן יכול להעיד על הטיפול הכושל שמציעה המדינה לחסרי ישע מכמה היבטים. רונן, כיום מנתח התנהגות שמייעץ למשפחות, בתי ספר וארגונים, ניהל בעבר הוסטלים לדיירים אוטיסטים, כך שהוא מכיר את המתרחש כאיש מקצוע - אבל גם כמי שחווה את הטרגדיות שמתרחשות במקומות כאלה כהורה. בנו המאומץ רן וייס, אוטיסט ששהה במוסד של אלו"ט, מת לפני שלוש שנים מהרעלת מים, אחרי שהושאר ללא השגחה ושתה כמויות אדירות של מים. הטרגדיה הזאת מאפשרת לרונן לדבר גם בשם המשפחות של דרי ההוסטלים, שחסרות לעיתים את המודעות ואת הכוח כדי לצעוק על ההזנחה המתמשכת ובחלק מהמקרים גם הפושעת.

את אפי (אפרים) בן ברוך, 29, הצעיר בעל המוגבלות השכלית שנפטר בסוף השבוע שעבר בבית החולים בני ציון בחיפה, הכיר רונן מאז שהיה ילד. לפני שהידרדר מצבו, סיפר בן ברוך לאחותו כי המטפל שלו במוסד רמת חיפה, מוחמד חטיב, היכה וחנק אותו. חטיב נעצר בחשד להתעללות ורצח, ודיון נוסף בהארכת מעצרו אמור היה להתקיים אתמול. הסנגורית שלו מסרה בראשית השבוע כי אין לו קשר לתוצאה הטרגית וכי האש צריכה להיות מופנית כלפי המוסד עצמו.

רונן מסתכל על הדברים האלה בכאב. "שומעים על המקרים האלה רק כשזה מגיע לאסון מוחלט, אבל הכתובת נמצאת על הקיר כל הזמן. משנה לשנה קשה יותר למצוא מדריכים לדיור כזה. אני לא רוצה להכליל, כי יש גם אנשים נפלאים שמגיעים, ומכל המגזרים, אבל יש גם לא מעט אנשים לא ראויים שמגיעים לתפקיד מאוד מורכב וקשה בלי שעברו הכשרה ובלי שיש מעליהם פיקוח ראוי. זורקים אותם למים והם צריכים להתמודד עם מצבים מאוד לא פשוטים ואין להם מושג איך, כי הם לא באים ממקום טיפולי, ובטח שלא ממקום שמבין מה זה אוטיסטים. מכאן הדרך להזנחה ולאלימות שנובעת ממצוקה - מאוד קצרה. ההבדל בין מדריכים לפני ואחרי הכשרה הוא של שמיים וארץ".

חשבתי שלתפקידים האלה מגיעים סטודנטים למקצועות טיפוליים כמו פסיכולוגיה ועבודה סוציאלית.
"המחשבה שלך מנותקת לחלוטין מהמציאות. הסטנדרטים שהארגונים מציבים לעצמם כל הזמן יורדים. נכון שמגיעים גם סטודנטים שעושים עבודה יפה, אבל מגיעים גם אנשים בלי ידע ובלי הכשרה, בין השאר בגלל השכר הנמוך מאוד ביחס לדרישות התפקיד. המדריכים האלה מקבלים שכר מינימום, אולי שקל-שניים יותר לשעה, עבור תפקיד מאוד לא פשוט שכולל משמרות בלילות ובשבתות וחגים, כי דיירי ההוסטל הם אנשים שצריכים להיות בהשגחה 24/7. כדי שיאיישו את התקנים האלה אנשים טובים, צריך לתגמל אותם בהתאם, ולדעת איך להתמודד עם השחיקה שלהם".

"אין כסף וכוח האדם מתחלף לעיתים תכופות"

מה מצופה מאנשי הצוות לעשות? מתברר שכבר כאן מתחילה הבעיה. "הדרישות משתנות ממקום למקום, שזה לכשעצמו בעייתי - לכל ארגון סטנדרטים ומטרות שונות", אומר רונן. "אם הסטנדרטים שמציבים לך זה לעשות בייביסיטר או להסתפק בזה שכולם יהיו תחומים בסלון ולא ישוטטו, אז ככה זה גם נראה. מה שקרה לאפי מראה שאפילו בייביסיטר לא היה כאן, כי בייביסיטר לא אמור להיות אלים. חייבים פיקוח יותר מסודר של משרד העבודה והרווחה, ופיקוח פנימי טוב יותר, ולא רק בגלל שחלק מהמשפחות חלשות מכדי להילחם. בסופו של דבר, גם ההורים הכי חזקים לא יהיו כאן תמיד. אז מה יעשו כל אותם אוטיסטים או בעלי מוגבלויות מבוגרים, שההורים שלהם כבר לא בחיים כדי לדאוג להם? אי אפשר להפקיר אותם".

זו הדאגה שמציפה את כל ההורים עם ילד על הספקטרום. מהרגע שהילד אובחן, הם שואלים את עצמם "מי ישמור עליו כשלא נהיה?".
"אני רואה את זה הרבה כאיש מקצוע וכאבא לילד - הדאגה העצומה של מה יקרה כשלא נהיה. אם אתה לא כל הזמן עם האצבע על הדופק - דואג לבעיות הרפואיות, לתרופות ולבגדים - אף אחד לא יעשה את זה בשבילך, כי אין כסף וכוח האדם מתחלף לעיתים תכופות, כי קשה לשמר אנשים. לרן למשל היו בעיות עור, ואת הסבון שמתאים לו הבאתי בעצמי. אם לא הייתי מביא, לא היה".

אתה מלווה ילד למקום כזה, אחרי סוף שבוע בבית, ולא רוצה מיד לקחת אותו חזרה?
"אין הורה שלא עובר לו בראש, 'מה אני עושה פה? אולי כדאי לעשות אחורה פנה ולקחת את הילד איתי'. ברור שנקרע לי הלב והייתי בוכה כשהייתי מחזיר אותו להוסטל. כי גם אם ההנהלה טובה והרצון טוב, קשה לה להתמודד עם תקציב נמוך ומחסור בצוות. באוטיזם למשל, התקן הוא מדריך אחד על ארבעה מטופלים, וגם זה לא מספיק בהרבה מצבים. היו פעמים שאמרתי, 'אני אשאר איתו בבית וזהו', אבל לא יכולתי להרשות לעצמי לא לעבוד. זה קונפליקט מאוד גדול להורה, בעיקר כשאת לא שלמה עם הטיפול ונחשפת לאירועים לא טובים".

"יכולת כלכלית לא משפיעה על איכות המדריכים"

רונן, 47, תושב כפר סבא, הכיר את רן וייס לפני 24 שנה, כששימש כמרכז קבוצת הילדים האוטיסטים בבית החולים איתנים. רונן שהיה אז בן 23 נקשר לוייס בן השמונה, שהגיע לאיתנים לאחר מות אמו. עם השנים, ובשיתוף עם אביו הביולוגי שנותר חזק בתמונה, שימש לו כאפוטרופוס רשמי משותף. "אין לי ילדים, רן הוא הילד היחיד שלי. תמיד היו קולות של 'מה אתה צריך את זה, לאמץ ילד, ועוד אוטיסט', אבל זה לא עניין אותי. התחברנו אחד לשני, ואני זה שהרוויח יותר. האהבה שהוא הפגין הייתה ללא תנאי, והסיפוק שהיה לי מלהגיע להישגים עם רן שנחשב לאוטיסט בתפקוד נמוך, היה מדהים ומתגמל".

רן וייס ורונן/ צילום: פרטי

למען הגילוי הנאות, מבהיר רונן, ההליכים המשפטיים שהוא מנהל נגד אותו הוסטל, שבו מת בנו, עדיין נמשכים. "אני עוד לא יודע את כל מה שקרה שם, כי מונעים ממני לראות את הדוח המלא של משרד הרווחה, למרות שבית המשפט הורה להעביר לי אותו, ומתעקשים שאראה רק חלק מצומצם שלו. הם רוצים לפצות אותי בכסף, ושאחתום שאני מוותר על הדוח ועל התביעה הפלילית ואתחייב שלא להתראיין בנושא. רק שהם לא מבינים שלא מעניין אותי כסף, אני רוצה לגלות מה היה שם. למרות שבשביל הבן שלי זה אבוד, החשיפה הזו אולי תעזור לאחרים. גיליתי ממעט החומרים שהסכימו להעביר לי, שרן קיבל יום קודם תרופות ולא דיווחו לי. ופה מדובר על אלו"ט שזו עמותת הורים, לא מוסד פרטי".

מאלו"ט נמסר בתגובה: "ההליך המתנהל בעניין מותו המצער של רן וייס ז"ל, על כל רבדיו, הינו חסוי. יצוין כי רונן הוא אביו המאמץ של המנוח ואינו צד להליך זה, המתנהל מול האב הביולוגי.

"מדובר בדוח של משרד הרווחה, וההחלטה אם לחשוף את כולו או חלקים ממנו היא כולה של המשרד, המיוצג על-ידי פרקליטות מחוז תל-אביב. אלו"ט מעולם לא התנגדה או הערימה קשיים על בקשת אביו הביולוגי של המנוח לעיין בחומרי החקירה ובמסקנותיו של משרד הרווחה בתחקיר שנערך. יתרה מכך, לאלו"ט אין כל השפעה על החלטת משרד הרווחה".

ממשרד העבודה והרווחה נמסר: "התיק מתנהל עדיין בבית המשפט ולכן לא נוכל להגיב על הטענות".

בוא נדבר על הכוח של ההורים. בעיקר המשפחות החזקות שמגדלות ילד אוטיסט ובונות עבורו יחד עם עוד הורים את הבית הכי עוטף בעולם. גם כאן זו שאלה לאיזו משפחה נולדת?
"יכולת כלכלית יכולה לעזור לבנות בית יותר יפה, עם חדר נפרד לכל דייר, חדרי פעילות ומספיק חדרי אמבטיה ושירותים", אומר רונן, "אבל היא לא משפיעה על איכות המדריכים שמגיעים למקום הזה ולא על מספר התקנים. ברוב המקומות ההורים לא משלמים כסף על כוח האדם, הוא מגיע מהמדינה. כך שאין קשר בין כמה אתה עשיר לבין מספר אנשי הצוות שתקבל, האיכות שלהם וההתנהלות האמיתית שלהם אחרי שאתה חוזר מהביקור במקום".

אז אפשר לומר ש"החינוך האפור" כאן מוגבל למתקנים הפיזיים ולא להון האנושי.
"כן, אני לא מכיר דבר כזה של לממן תקן או להכשיר כוח אדם על-ידי הורים. הייתי שותף עם עוד הורים בבניית בית עבור רן. שילמתי כסף ונבנה בית יפה בכפר סבא, שרן לא זכה להיכנס אליו כי הוא נפטר כמה ימים לפני שהבית אוכלס. התנאים הפיזיים היו יותר טובים, אבל כמות המדריכים זהה, וההכשרה אותה הכשרה. יותר מזה: ראיתי מקומות עם קירות מתקלפים שלצוות שם הייתה נשמה והוא עשה עם המינימום עבודה מצוינת, ומקומות מפוארים עם כוח אדם הרבה פחות איכותי".

בלי קשר לאוטיזם ולמצב הכלכלי, תמיד יהיו הורים שרק רוצים שיניחו להם, ושמישהו אחר כבר ידאג לילד.
"יש הורים עייפים ויש זקנים, אבל יש גם הורים מאוד מעורבים, וזה מה ששומר בהרבה מובנים על המערכת מליפול למקומות לא טובים. כהורה, עשיתי במהלך השנים הרבה ביקורי הפתעה, שעזרו לי לעלות על בעיות, אבל גם גרמו לי לחשוב מה יהיה כשכבר לא אהיה בשביל לעשות את זה".

מה גילית בביקורים כאלה?
"קרה שהגעתי בבוקר וראיתי שמדריך אחד צריך לארגן שמונה צעירים ליציאה מהבית, וזה קשה ומוביל לאירועים חריגים. אם לא הייתי מתערב ודורש פתרון מיידי, זה אולי היה נשאר ככה. יש פחד גדול מאוד בלהפקיד את הילד שלך בידיים של אנשים שאתה לא מכיר ואין לך יכולת לפקח עליהם בכל רגע. מצד שני, אי אפשר להמשיך להיות איתו בבית כל הזמן, כי לפעמים זה באמת נורא קשה וכמה אפשר, בעיקר כשמדובר בחבר'ה עם בעיות התנהגות שקשה מאוד להחזיק בבית".

אלה אותם ילדים שמועדים להתנגשויות גם עם הצוות בחוץ.
"נכון, אבל שוב, זו שאלה של הכשרה נכונה, שמשרד הרווחה צריך לספק. במוקדם או במאוחר הילד יגיע לאיזשהו מוסד, והרבה הורים אומרים 'נוציא אותו החוצה כל עוד אנחנו בחיים ויכולים ללוות אותו ולסלול לו את הדרך ואת ההתאקלמות'".

ממשרד העבודה והרווחה נמסר באשר לדברי רונן על פיקוח והכשרה: "על-פי הנהלים, כל מטפל חדש חייב לקבל ממפעיל המסגרת הכשרה בסיסית לתפקידו הכוללת למידת תכנים רלוונטיים ועבודה לצד מטפל ותיק ומנוסה, וכן לקיים בשגרה הדרכות.

"המשרד מקצה תקנים לפיקוח גם על מסגרות הדיור. המפקחים בודקים את עמידת המפעיל בסטנדרטים הנדרשים כפי שנקבעו במכרז ויש להם סמכות להפעיל סנקציות על הספק.

"המשרד מבצע הכשרות למטפלים במסגרות הדיור. מדובר בהכשרה מקצועית משמעותית בהיקף של 500 שעות. השנה מתקיימים במקביל שבעה קורסי הכשרה למדריכים ומטפלים. המינהל ימשיך בקיום מגוון הכשרות והדרכות למטפלים ומדריכים".

"הסטנדרט נמוך וזה לא מעניין אף אחד"

שיטוט ברשת מעלה רשימת בעיות שאסף אחד המדריכים בהוסטלים. גם הוא כמובן מבכה את המחסור החמור בכוח אדם, ומבהיר שאפילו איש צוות שהיה מסיר מהמדריכים את ההתעסקות באוכל ובניקיון לטובת טיפול נטו, היה עוזר מאוד. הוא ציין דברים שלא יזכו לכותרות בעיתון, אבל ממחישים היטב את תרבות הטיפול השלטת וכמה אירועי "כמעט ונפגע" מתרחשים מדי יום במקומות כאלה. למשל, טעויות בחלוקת תרופות, או "עובד בעל מסת גוף גדולה במיוחד שקופץ על דייר בעת התפרצות ומועך אותו", אחראית בית שלא קמה בלילה כדי להלביש דיירת שהתפשטה, ומדריכים שיושבים לעשן בחצר, "בלי שאיש מהם משגיח על הדיירים בפנים".

כשאני מתארת את זה לרונן, הוא לא מופתע. "זה מאוד מדכא וגם לא נשמע מופרך, אבל צריך לזכור שיש גם מקומות שמתנהלים בצורה נפלאה".

כשגילית כמנהל הוסטל מדריך שלא התנהג כראוי, פיטרת אותו או ניסית להכשיר אותו בכל זאת כי אין כוח אדם ואת הלקח שלו הוא כבר למד?
"אלימות מילולית או פיזית היא קו אדום מבחינתי. ניהלתי את ההוסטל הראשון שהוכנסו אליו מצלמות, וכשגיליתי התנהגות לא ראויה, המדריך הושעה ופוטר. אבל אני מבין מאיפה באה השאלה שלך. שמעתי על מדריכים שהיו מעורבים באירועים חמורים ונשארו כי אין מי שיחליף אותם, וממילא הסטנדרט נמוך וזה לא מעניין אף אחד".

אפי בן ברוך/ צילום: פרטי

איך מוסדות אחרים ידעו שלא להעסיק מדריך שכבר נזרק ממקום אחד?
"הם לא ידעו. לא כל הדברים מגיעים לתלונה במשטרה וממילא אסור לבקש מבן אדם תעודת יושר, וגברים נבדקים רק לגבי היעדר רישום של עבירות מין. אם אתה כמנהל לא מנהל חקירה עצמאית, לא תדע. וכשאתה סובל ממצוקת כוח אדם ומגיע אליך עובד פוטנציאלי, אתה לא תמיד מרים טלפון למקום הקודם לשאול איך הוא היה, כי למה לסבך עניינים".

איזה מין ניהול זה?
"גם כאן זו שאלה של תקציב ושל הכשרה. מנהל כזה מקבל גג 10,000 שקל ברוטו, את מתחילה להבין את הפער בין גודל האחריות למוטיבציה?".

אנחנו מדברים על חסרי ישע, אבל בניגוד לתינוקות שמשדרים מתיקות מעצם היותם תינוקות, זה לא בהכרח המצב כאן. יכול להיות שזה מקשה על המטופלים לקבל אמפתיה?
"לאורך שנותיי פגשתי מדריכים מדהימים שאהבו מבוגרים עם בעיות התנהגות קשות, והתקשו להיפרד מהם ומהמקום בגלל הקשר האישי שנוצר. כאן בדיוק נכנסת איכות ההכשרה. יש אירועים שיכולים להוציא אגרסיות גם אצל מטפלים טובים, והכשרה טובה מלמדת אותם איך לפעול".

מה עם הטרדות מיניות?
"יכולות לקרות. לא מספיק שמקום כזה יצולם, צריך שיהיה גם רצון להשתמש בצילומים ולטפל באירועים החריגים שעולים מהם. הילדים האלה בהרבה מקרים לא יודעים לדבר, אבל יכולים לסבול יום-יום, ועד שזה לא ייגמר באסון מוחלט, קשה מאוד לדעת מה קורה שם אם אתה כהורה או כמנהל לא מתאמץ לדעת. אז עכשיו אנחנו מדברים, ועוד שבועיים נשכח מזה. מה שבטוח הוא שגם אפי לא יהיה המקרה האחרון".

עוד כתבות

מסעדת קיסו / צילום: מצגת החברה

במקום הנפקה: גרין לנטרן בוחנת השקעה בקיסו בשווי 300-330 מיליון שקל

ככל הידוע מדובר במגעים שאינם בעלי אופי מחייב, ולפי שעה טרם נחתם מסמך מחייב בנושא ● בגרין לנטרן לא צפויה להיות נכונות לשלם את השווי שציפו לו בעלי רשת המסעדות בהנפקה, שהוערך בכ-330 מיליון שקל, כך שניתן להעריך בזהירות שאם תהיה עסקה, היא צפויה להיות בשווי נמוך יותר

צילום: Shutterstock

אחרי הסאגה בדובאי: טיסות החילוץ של החברות הישראליות ייצאו כסדרן

לאחר שאיחוד האמירויות התנגדה להצבת עמדות הבידוק שדרש השב"כ, הושג הערב פתרון, וחברות התעופה הישראליות קיבלו אישור להפעיל את טיסות החילוץ מדובאי שתוכננו למחר • עם זאת, הביקוש לטיסות נמוך יחסית, ורוב הישראלים כבר מצאו דרכים לצאת מהמדינה

מכוניות חשמליות / צילום: Shutterstock

8 שקלים לליטר זו רק ההתחלה, אבל הישראלים דווקא נוטשים את החשמליות

הפגיעה בתשתיות הנפט משכנעת נהגים וציים באירופה לאמץ טקטיקות חיסכון אגרסיביות, ולהאיץ את המעבר לחשמל ● בישראל, לעומת זאת, כולם עדיין בונים על סבסוד המס על ידי הממשלה, שיפוג הפעם בסוף אוקטובר ● ואיזה מחיר משלמים הציים המקומיים על השאננות?

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

"כושר ההשתכרות מאופס לחלוטין": אורן קובי מבקש להפחית את התשלומים לנושים

אורן קובי, יזם הנדל"ן לשעבר המואשם בפלילים, טוען כי אינו יכול לעבוד בשל מגבלות משפטיות ● ביהמ"ש העליון כבר דחה את ערעורו, אך איפשר לו להגיש בקשה חדשה עם הוכחות למצבו הכלכלי ● לקובי יש חובות של עשרות מיליוני שקלים, הוא נאשם בארבעה כתבי אישום וחשוד בהפרת האיסור לעסוק בנדל"ן

מסעדת רוז' במלון פרא. דוגמה לניהול מוצלח / צילום: אסף קרלה

10 העקרונות להקמת מסעדה מוצלחת ורווחית בישראל

המלחמה, יוקר המחיה והמחסור בעובדים מכבידים על המסעדות ובתי הקפה בארץ, אך זהו מסך עשן לתופעה עמוקה יותר: רק שליש מהם שורדים חמש שנים רצופות של פעילות ● הדרך להצלחה עוברת דרך תכנון כלכלי, שיווקי ותפעולי, לצד תרבות אירוח והשקעה בהון האנושי

מתוך המיקרו-ריאליטי של מיכל הקטנה ויהודה בוחבוט / צילום: צילום מסך

קצר ולעניין: בישראל בידור ישקיעו מיליוני שקלים בתחום המיקרו-דרמה

פורמט המיקרו-דרמה צובר תאוצה בישראל, וכעת גם חברת התוכן הדיגיטלי שרכש אסף רפפורט מרחיבה את השקעותיה בתחום - במטרה להפוך אותו למנוע צמיחה

ספינה של חיל הים / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

הבסיס שישראל אולי כבר מחזיקה מול חופי תימן

כותרות העיתונים בעולם: המערכה החדשה נגד החות'ים, סימני השאלה סביב הנוכחות הישראלית בסומלילנד, והסערה סביב סימני הפיסוק בעברית לאחר מאמר ביקורת על ספר בניו יורקר • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

מביטוח לחיסכון: המהפכה של רשות שוק ההון בביטוח הסיעודי

אחרי שנים של משברים בקופות החולים, קיצוץ בתגמולים וחשש מקריסה, רשות שוק ההון טוענת שפשוט אין ברירה אחרת ומציבה את הפתרון שלה - לעבור מביטוח סיעודי לחיסכון ● אלה עיקרי המתווה החדש

זאק פולנסקי, מנהיג מפלגת ''הירוקים'' הבריטית / צילום: Reuters

"הירוקים" בבריטניה: ציונות היא גזענות, "מדינת פלסטין" צריכה לקום במקום ישראל

מפלגת "הירוקים" הבריטית הצביעה בעד החלטה הקובעת כי ציונות היא גזענות, ולכן המפלגה מתנגדת למדינת ישראל במתכונתה הנוכחית ותומכת במדינה פלסטינית חלופית ● משרד החוץ בתגובה: "כתם בתולדות הממלכה המאוחדת"

אולם תצוגה של ביי אנד דרייב / צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של ביי אנד דרייב

הלקחים מהמשבר שנקלעה אליו סוכנות רכבי היוקרה

ביי אנד דרייב, שהתמחתה במשך 3 עשורים בשיווק רכבי יוקרה עבור יבואנים ועוד, נקלעה לחובות של 97 מיליון שקל ● בבקשה לעיכוב הליכים חשפה הסוכנות את הסיבות למשבר, בעיקרן המלחמה והריבית, שגררו ירידה חדה בביקוש לכלי רכב מפוארים ● האם זהו מקרה בודד או קדימון למגמה?

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

האם הגידול המהיר של פליי דובאי הפיל אותה עם גיוס של טייס לא כשיר?

לאחר זינוק חד בפעילות, אירוע האבטחה החמור מעלה שאלות קשות על נהלי הגיוס והסינון של פליי דובאי ● כעת, עתיד חברת הלואו קוסט תלוי בשיקום אמון הנוסעים

תמונה מתוך סרטון ה־AI שפרסם הליכוד / צילום: צילום מסך מרשת איקס

איך המפלגות משתמשות בבינה מלאכותית?

חול המועד הוא תקופה שבה המערכת הפוליטית מנומנמת? לא כשזה נוגע לשימוש בבינה מלאכותית ● כך הפוליטיקאים השתמשו ב־AI כדי לקדם את עצמם בין חג לחג ● ה־AI שמאחורי הבחירות, מדור חדש

השקעות אלטרנטיביות / אילוסטרציה: Shutterstock

לקרנות ההשקעה הפרטיות יש בעיה, והממשל האמריקאי חושב שהארנק שלכם יכול לפתור אותה

הצעה ממשלתית תסייע למנהלי קרנות למכור השקעות אלטרנטיביות לקהל רחב יותר

מועדון זאפה תל אביב / צילום: אביב חופי

דלק ישראל משתלטת על זאפה: רשות התחרות אישרה את העסקה

במסגרת העסקה תגדיל דלק ישראל את החזקותיה ברשת ההופעות, בכך שתרכוש את חלקה של ענקית הכרטיסים איוונטים בזאפה ותעלה להחזקה של 81% ברשת ● לאחר השלמת המהלך תצא איוונטים מהשותפות, בעוד שאיש העסקים גולן עינת ימשיך להחזיק ב-19% הנותרים

צ'ק ומכתב חתום מהנשיא. טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

מזומנים לבוחרים: טראמפ מחלק צ'קים לקשישים ומבטיח סכומי עתק לציבור

שבועות ספורים לפני בחירות האמצע, נשיא ארה"ב הכריז על חלוקת מענקים חד־פעמיים למיליוני מבוטחי בריאות, לצד הבטחה גרנדיוזית לחלוקת דיבידנד של 5,000 דולר לכל אמריקאי ● מחוקקים בשני צדי המפה הפוליטית מטילים ספק בהיתכנות המהלך, שלא פורט כיצד ימומן

מימין: לואיז אינסיו לולה דה סילבה ופלאביו בולסונרו / צילום: ap, Andre Penner, Lucas Landau

שתי תפיסות עולם מתנגשות: בולסונרו ולולה נערכים לסיבוב שני מכריע בברזיל

יורש העצר של הימין פלאביו בולסונרו הוביל בסיבוב הראשון של הבחירות על הנשיא המכהן לואיז אינסיו לולה דה סילבה, וכעת ברזיל נערכת להכרעה בעימות אידאולוגי נרחב ● על הפרק: קיצוצים מול רווחה, התקרבות לסין מול ברית עם ארה"ב ופער חריף בעמדות כלפי ישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: שלומי יוסף

האח של הסנגור, הבורר הידוע וחברת הנדל"ן: כך מנסים לבטל חיוב של 55 מיליון שקל

שותפות האחים סבירסקי הגישה לבית המשפט בקשה לביטול פסק בוררות שניתן נגדה ע"י השופט בדימוס איתן אורנשטיין, בטענה חריגה כי אורנשטיין לא גילה שסנגורו הוא אחיו של עורך דין המייצג בהליכים אחרים את החברה הזוכה בבוררות – בולווארד טרה

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Denis Balibouse

תלות יתרה בשני לקוחות: התשקיף שמעלה חשש לבועה

הדלפת התשקיף החשאי של ענקית הבינה המלאכותית אנתרופיק חשפה הפסדים כבדים, התחייבויות של חצי טריליון דולר ותלות בשני לקוחות מרכזיים ● האם מדובר בקריסה מתקרבת או בצמיחה פנומנלית של תעשיית העתיד? ● חמש הנקודות בתשקיף שהצליחו להדליק נורה אדומה בשווקים

יעקב אטרקצ'י, בעלים ומנכ''ל אאורה ישראל / צילום: תמיר לוי

אאורה פרסמה הצצה לנתוני המכירות של הרבעון השלישי. כך מבצע חבר תרם למכירות

חברת הנדל"ן סיכמה את הרבעון השלישי עם נתון הגבוה מסך המכירות בשני הרבעונים הראשונים של השנה יחד ● הדחיפה המרכזית הגיעה ממבצע ההנחות למועדון "חבר" באוגוסט, במסגרתו נמכרו כ-385 דירות בחמישה פרויקטים של החברה ברחבי הארץ ● המנכ"ל והבעלים אטרקצ'י מעריך כי החברה תעמוד ביעד השנתי של 1,200 דירות ● המניה ירדה בכ-4% במסחר בתל אביב אחרי פרסום הנתונים

שוק ההון והשקעות / עיבוד: Shutterstock

המוניטין המפוקפק של אוקטובר בשווקים. ומה יקרה השנה

ב־19 באוקטובר 1987 נפל השוק ב־22% ביום אחד. וזו לא המפולת ההיסטורית היחידה שנקשרה דווקא לאוקטובר • האם העליות בשוק יימשכו, או שהחולשה שכבר מסתתרת מתחת לפני השטח תתפרץ? ואילו סיבות לאופטימיות יש למרות הכול?