גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלוואות צמודות למדדי קיימוּת: להפחית ריבית על התנהגות טובה

הלוואות בנקאיות הצמודות למדדי קיימוּת (SLL) הן סוג חדש של מכשירי חוב, שנועד לתמרץ חברות הנוטלות הלוואה להשיג מטרות הקשורות בשיקולי ESG - סביבה, חברה וממשל תאגידי ● רבים סבורים כי שוק זה יצמח ויהפוך לגדול יותר משוק האג"ח הירוקות ● ראוי שהבנקים בישראל יבחנו שילוב שיקולי ESG בהלוואות שהם מעמידים למגזר העסקי ● ניתוח

מתקן למחזור פסולת אלקטרונית בניירובי, בירת קניה./  צילום: Thomas Mukoya , רויטרס
מתקן למחזור פסולת אלקטרונית בניירובי, בירת קניה./ צילום: Thomas Mukoya , רויטרס

בתחילת השנה עסקנו במאמר שכתבנו למדור זה ב"גלובס" בנושא של השקעות אחראיות (ESG), המביאות בחשבון בשיקולי ההשקעה גם גורמי סביבה (Environment), חברה (Society) וממשל תאגידי (Governance). השקעות ESG הופכות לחלק מהותי מתיקי ההשקעות בגופים מובילים בעולם, במיוחד באירופה. לפי נתוני ההתאחדות הגלובלית להשקעות אחראיות (GSIA), היקף השקעות ה-ESG הוא כ-23 טריליון דולר - כרבע מהנכסים המנוהלים גלובלית. להערכתנו, מדובר בהערכת יתר משמעותית.

להמחשת האמור, באחרונה העריך בנק ההשקעות האמריקאי ג'יי.פי. מורגן כי השקעות ה-ESG "האמיתיות" בעולם מגיעות ל-3 טריליון דולר "בלבד". ועדיין, מדובר בתחום השקעות משמעותי הנהנה מצמיחה גבוהה. 

עד עתה, תחום ה-ESG היה מוגבל בעיקר להשקעות במניות ובסוגים מסוימים של אג"ח. ואולם באחרונה הוא התחיל לחדור גם להלוואות הבנקאיות, באמצעות הלוואות צמודות למדדי קיימוּת (SLL - Sustainability-Linked Loans). שוק זה צמח מ-5 מיליארד דולר בשנת 2017 ל-40 מיליארד דולר ב-2018, וממשיך לצמוח ב-2019.

שוק החוב ה-ESG

חדשנות בתחום הלוואות ה-ESG

תחום השקעות ה-ESG מחולק לכמה מקטעים. החלוקה הבסיסית היא בין השקעות פסיביות, באמצעות מדדי ESG, לבין השקעות אקטיביות. נוסף על כך, אפשר לחלק השקעות ESG להשקעות בהון - כלומר, במניות חברות העומדות בקריטריונים של ESG, חלק הארי של השוק עד כה - ולהשקעות חוב, שבוצעו עד כה בעיקר באמצעות אג"ח.

עד כה, תת-קבוצת השקעות החוב האקטיביות הכילה בעיקר אג"ח ירוקות "קלאסיות", המונפקות לצורך מימון מיזם ספציפי, שלרוב נועד למטרות קיימות סביבתית, כמו למשל, פרויקט אנרגיה מתחדשת. שוק האג"ח הירוקות מתאים בעיקר לענפים כמו תשתיות ואנרגיה. זאת, משום שחברות בסקטורים אלה נדרשות להקים ולממן פרויקטים "ירוקים" כדי להתמודד עם שינויים סביבתיים והתגובה הרגולטורית אליהם.

סוג הנכסים החדש, שבו עוסק מאמר זה, הוא הלוואות בנקאיות הצמודות למדדי קיימוּת (SLL), שנועדו לתמרץ את החברה הלווה להשיג מטרות מוגדרות מראש הקשורות בשיקולי ESG. לצורך כך, במסגרת תנאי ההלוואה מוגדרים מדדים ניתנים לכימות, שעמידה או אי-עמידה בהם מצמצמת או מגדילה את הריבית שמשלם הלווה, לרוב ב-5-10 נקודות בסיס בשנה.

בשונה מהאג"ח הירוקות, הלוואות SSL לא נועדו לממן יעד השקעה ספציפי, אלא לשמש את החברה הלווה למטרות עסקיות כלליות, תוך שיפור בפרופיל הקיימות (Sustainability) שלה. כלומר, הקיימות איננה מתבטאת בפרויקט ספציפי שאותו הכספים מממנים, אלא בכך שהחברה הלווה מתומרצת להשיג יעדי קיימות ומתוגמלת בהפחתת ריבית.

מעצם האפשרות המוקנית לחברות להשתמש במזומנים לכל מטרה ולא לפרויקט ספציפי, ה-SLL מאפשרות לפתוח את תחום המימון האחראי בפני מגוון רחב יותר של חברות. לפיכך, רבים סבורים כי שוק זה יצמח ויהפוך לגדול יותר משוק האג"ח הירוקות. 

להערכתנו, המהלך הבא בתחום של מימון ה-ESG צפוי להיות כניסת החוב צמוד מדדי הקיימות לשוק האג"ח והנגשתו למשקיעים. בעתיד, ייתכן אף כי יתפתחו מכשירי איגוח המבוססים על הלוואות אלה.

שני סוגי הלוואות SLL

בהפשטה, ניתן לחלק את הלוואות ה-SLL לשני סוגים. האחד, הלוואות ששיעור הריבית בהן מושפע ממדדים כמותיים, מוגדרים היטב וניתנים למדידה.

לדוגמה, ביוני נטלה חברת נוקיה הפינית הלוואה המבוססת על יעדים להפחתת פליטת גזי החממה, הן מפעילותה והן משימוש הלקוחות במוצרי החברה. במסגרתה, הוצב יעד לצמצם עד לשנת 2030 ב-41% את גזי החממה שהחברה עצמה פולטת וב-75% את הגזים שנפלטים ממוצריה בשימוש הצרכנים.

דוגמה נוספת מעניק נמל התעופה האוסטרלי Gold Coast, שלווה 370 מיליון דולר להרחבת הטרמינלים שלו. אם יצמצם לפחות 15% בפליטת הפחמן בשלוש השנים הקרובות, הריבית על ההלוואה שלו תפחת. מנגד, אי עמידה ביעד תביא ל"קנס", בדמות ריבית גבוהה יותר.

הסוג השני הוא הלוואות הצמודות לדירוגי ESG של החברות, שקובעות חברות חיצוניות. חברת פיליפס ההולנדית הייתה הראשונה ליטול הלוואה מסוג זה, במסגרת סינדיקציה בהיקף של מיליארד דולר מ-16 בנקים בינלאומיים, שהוביל ING. שיעור הריבית בהלוואה צמוד לדירוג ה-ESG של החברה, כפי שקובעת Sustainalytics. 

דוגמה נוספת היא קו אשראי בסכום של 2 מיליארד אירו שנטלה ענקית המזון דנונה, ששיעור הריבית בו צמוד הן לממוצע דירוג ה-ESG של החברה, והן להתקדמות הליכי הפיכתה ל-B-Corp בינלאומית - "תווית איכות" המוענקת לחברות המשלבות בין רווחיות לבין מטרות קיימות.

דוגמה להלוואה צמודה למדדי קיימות של חברת דנונה

אתגרים למשקיעים בהלוואות SLL

להערכתנו, בהשוואה בין שני סוגי ה-SLL, מימון על בסיס יעדים כמותנים ומדידים ישירות עדיף על התבססות על דירוג ESG.
זאת, מאחר שדירוג ESG הוא ציון בודד, שאמור ללכוד עבור השקעה נתונה את כלל השיקולים, אף אם אלה אינם דרים בכפיפה אחת. לצורך המחשה, חברה יכולה להעלות את דירוג ה-ESG שלה בעקבות שיפור בממשל התאגידי, בעודה ממשיכה לגרום לזיהום כבד.

ואכן, בפרקטיקה קיים שוני מהותי בין המתודולוגיות והנתונים שעליהם מתבססות סוכנויות דירוג ESG שונות, ובהתאם בדירוגים המתקבלים. להמחשת הבעייתיות, מחקר שפורסם בשנה שעברה הראה כי דירוגי ה-ESG של חברת MSCI ו-Sustainalytics עבור חברות במדד S&P Global 1200 עמד על 0.32 בלבד. 

גם הלוואות SLL המבוססות על קריטריונים כמותיים אינן חפות מאתגרים. להערכתנו, לשם שימוש מוצלח בהן, ראוי שגופים מממנים ומשקיעים ישימו דגש על שלוש סוגיות עיקריות.

ראשית, היעדים הכמותיים מאתגרים דיים עבור החברה הלווה. אחרת, חברות עלולות להשתמש בהן כאמצעי שיווקי, המסייע להן להוזיל את עלויות המימון, ללא שתושג תועלת סביבתית או ערכית. הדבר נכון בעיקר להלוואות המבוססות על ציון ה-ESG, לאור מגבלותיו.

שנית, ראוי להביא בחשבון שבעוד בחלק מהתעשיות איתור פרמטרים אובייקטיביים למדידה הוא טריוויאלי למדי, כמו למשל פליטת גזים מזהמים, בתחומים רבים קיימת מורכבות ביצירת מדדי קיימות מדידים איכותיים. לדוגמה, חברת פירסון, ענקית ההוצאה לאור בתחום החינוך, קשרה את שיעור הריבית בהלוואה שנטלה, ליעדים ספציפיים בתחום החינוך, במסגרת מטרות לפיתוח בר-קיימא של האו"ם. ראויות ככל שיהיו, מטרות אלה קשות למדידה אובייקטיבית וחיבור ישיר לפעילות החברה.

וסוגיה שלישית: על המשקיעים לוודא כי התמריצים שמעניק החוב, אינם גורמים ללווה לנהוג בדרכים הפוגמות בתוצאה הערכית המבוקשת, באמצעות השגת השורה התחתונה באמצעים חלופיים. לדוגמה, הסטת פעילויות מזהמות לחברות אחיות או ויסות רמות זיהום במועדי מדידה שנקבעו בתנאי ההלוואה. ראוי לוודא כי הפרמטרים לבחינה הוגדרו באופן חד-משמעי, ושהמדידה מתבצעת באופן מהימן ועקבי, על ידי גופים שאינם תלויים או מוטים.

תמריצים לבנקים במתן הלוואות

לבנקים יש כמה תמריצים בהעמדת הלוואת SLL. ראשית, בעידן שבו הם נתונים לביקורת ציבורית נוקבת ומבצעים פעילות חברתית ענפה לשיפור הדימוי שלהם, הלוואות קיימות מפגינות את מחויבותם לסביבה ולחברה.

שנית, הלוואות התלויות בעמידה ביעדי קיימות עשויות לתמוך בניהול הסיכונים, ובעיקר בצמצום סיכון האשראי של לווים מסוימים בטווח הבינוני-ארוך. בפרט, סביר להניח כי השרידות ארוכת הטווח של חברות מזהמות תלויה בכך שהן יפחיתו יכולות ייצור פחות מזהמות או קווי עסקים חדשים. זאת, שכן אלה עשויים להידרש עקב רגולציה להגנה משינויי אקלים - נושא מרכזי בשנים האחרונות במרבית מדינות העולם - או כדי לצמצם סיכוני נזקים סביבתיים, שיובילו לתשלומי קנסות ופיצויים. במקביל, חברות שייערכו מראש להפחתת סיכונים סביבתיים בפעילותן, עשויות לזכות ביתרונות תחרותיים על פני חברות שלא ישכילו להפנים את האקלים המשתנה, תרתי משמע.

ותמריץ שלישי: למרות העלות הפוטנציאלית לבנקים במקרה שאכן מושגים היעדים, נראה כי היא מצומצמת למדי. היא אף עשויה להתקזז עם מקרים שבהם חברות לא יעמדו בקריטריוני ה-ESG וישלמו ריביות גבוהות יותר, כמו גם עם התועלת בפרסום חיובי כתוצאה מהלוואות קיימות.

לדעתנו, ראוי שהבנקים בישראל יבחנו שילוב שיקולי ESG בהלוואות שהם מעמידים למגזר העסקי. בהיעדר ציוני ESG בישראל, ולנוכח המגבלות שתיארנו, ראוי להערכתנו, לעשות זאת באמצעות הלוואות מבוססות מדדים כמותניים מוגדרים.

בראייתנו, דוגמה "קלאסית" לחברה ישראלית שעשויה להתאים להלוואת SLL היא בז"ן, אם הריבית עליה תהיה תלויה בהפחתת זיהום בפעילותה. לדעתנו, היא מהווה המחשה לחברה שיכולתה לשרת חוב בטווח הארוך, תלויה במענה לשאלה האם תצליח לבסס מודל בר-קיימא לעסקיה, בעולם עתידי שבו התלות בנפט ודלקים המבוססים עליו, וכך גם הסובלנות הרגולטורית כלפי זיהומי אוויר וסביבה, פוחתות והולכות. 

הכותבים הם רו"ח ועו"ד איתי רושקביץ ומור לוין, מייסד ושותף, בהתאמה, בחברת הייעוץ הפיננסי CoAF - Complex of Alternative Finance. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות