גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צילום בתוך הקלפי? בליכוד יודעים שהפעם יתקשו לתעד את המצביעים הערבים

יו"ר ועדת הבחירות יידרש להכריע השבוע בעניין שהטריד את מנוחתם של רבים בבחירות שהתקיימו באפריל: צילום של מצביעים בתוך קלפיות בכפרים ערביים, שנועד להפחית את מספרם • וגם: מי רוצה את ליברמן בחוגי הבית שלו? ● פרשנות

ח"כ דוד ביטן ויו"ר ועדת הבחירות חנן מלצר/ צילום: טל שניידר
ח"כ דוד ביטן ויו"ר ועדת הבחירות חנן מלצר/ צילום: טל שניידר

אתמול (ד') תפסתי במצלמה רגעים נינוחים בין יו"ר ועדת הבחירות, השופט העליון חנן מלצר, ובין ח"כ דוד ביטן, לשעבר יו"ר הקואליציה האימתני של הליכוד, אחד האנשים המשפיעים ביותר בימין הישראלי וחשוד בפלילים. ביטן משמש בתפקיד המשמעותי של נציג הליכוד בוועדת הבחירות. גיל סגל, מנכ"ל מפלגת "יש עתיד", הוא נציג הסיעה המקבילה, כחול לבן.

ביום הראשון לרישום המפלגות המתמודדות לכנסת ה-22 טפטפו אל האולם הצנוע של הוועדה בעיקר אלה שלא יעברו את אחוז החסימה. את הטקס הפורמלי, של מתן אפשרות לכל אחד ואחת להתמודד צריך לעבור, ולכן האירוע התקיים כסדרו ואף שודר בעמוד הפייסבוק של הוועדה. אנשי ועדת הבחירות מיומנים מאוד; אחרי הכול, כולם היו שחקנים ראשיים או משניים רק בפברואר השנה והם זוכרים את הנהלים בעל פה.
איש זהות, משה פייגלין, תכנן להיכנס פנימה עם הטפסים ועם אנשיו, אך לא היה מוכן כשהגיע תורו. כמה דקות קודם לכן הוא התראיין בתחנות הרדיו וערב קודם עוד הסביר שחיכה לטלפון מאיילת שקד, יו"רית הימין המאוחד, וכך מצא עצמו בהתארגנות של הרגע האחרון. בקומת חדר ועדת הבחירות רכנו פייגלין ואנשיו מעל שולחן המזנון הקטן של הכנסת כדי למלא את הטפסים.

בחדר הוועדה המתינו לפייגלין ולכן שחררו את הנוכחים לכ-15 דקות הפסקה. בפסק זמן זה פטפטו מלצר וביטן להנאתם. השיחה קלחה. חברים, מדוע לא. אחרי חצי שנה אינטנסיבית שמלצר שימש בה כיו"ר הוועדה וביטן אחד משני בכיריה, ולקראת שעות ממושכות הצפויות להם, ניכר שכיף להם ביחד. אבל ביטן ידע כבר שהפעם נושא הצבת המצלמות בכפרים הערביים לא יעבור בקלות.

לפני מספר ימים נודע שהליכוד מתכנן לשחזר את מהלך הצבת המצלמות בקלפיות שבכפרי החברה הערבית ויישוביה. החלטתו הקודמת של מלצר ניתנה ביום הבחירות, 9 באפריל. סביב השעה 10:00 בבוקר הופץ וידיאו של פעיל ליכוד שהוצב כמשקיף באחד מן הכפרים הערביים ונשא מצלמת גוף. אנשי ועדת הקלפי במקום ביקשו ממנו להפסיק לצלם ומישהו תיעד את השיח ומיהר להעבירו לכלי התקשורת. פעיל הליכוד לא צילם מאחורי הפרגוד, אך כן תכנן לתעד את הנעשה בשטח של מזכירות הקלפי, המקום שבו נרשמים אנשים עם תעודת הזהות שלהם לפני שהם הולכים אל מאחורי הקלפי.

דיכוי ההצבעה יוצר הטיה לטובת הימין

הסיפור הזה טורד את מנוחתם של רבים בישראל. הפעיל הליכודי היה אחד מבין מאות פעילים ואולי אף יותר שנשלחו למשימת "איתור זיופים" באותו היום. לפני הבחירות הכשיר הליכוד קבוצות עצומות של אנשים שצוידו במצלמות כדי לתעד את הקלפיות הערביות. האינטרס של הליכוד באותו היום היה לתת תפוצה רחבה ככל האפשר לפעילות המאורגנת הזו. הסיבה לכך ברורה: המהלך נועד להעלות את שיעור ההצבעה בקרב היהודית ליותר מ-68%, ואחת הדרכים היא לדכא את שיעורי ההצבעה של הערבים.

לליכוד היה אינטרס מובהק שרבים מהמצביעים הערבים יידעו שהם מתועדים בכניסתם לקלפי וכך לא ירצו להגיע אל הקלפי. דיכוי הצבעה שכזה יוצר הטיה לטובת הימין; גם אם ההטיה לא מעלה ספציפית את שיעור ההצבעה בליכוד, הרי ששיעור גבוה בימין באופן כללי אמור לאפשר לליכוד להקים קואליציה - מה שלא קרה לבסוף. הידיעה שיש מצלמות בקלפיות המתעדות הגעת אנשים להצביע פשטה כאש בשדה קוצים. נותר רק לשער מה הייתה ההשפעה של הידיעה הזו.

בתום יום הבחירות, התגאו אנשי משרד הפרסום קייזלר-ענבר בפרויקט הביצועי הזה.

"בזכות המשקיפים מטעמנו אחוז ההצבעה ירד מ-50%, הנמוך ביותר שנראה בשנים האחרונות", הם כתבו בעמוד הפייסבוק שלהם. השיעור 50% מתייחס כמובן לערבים בלבד. פרס ישראל בדרך. איזה גיבורים.

החלטתו של מלצר ביום הבחירות נתנה פתח לליכוד להמשיך בכך. מלצר הורה שתיעוד חזותי יוגבל והמצלמות יוחזקו בתוך התיק של הפעילים, אך התיר לבצע הקלטת אודיו והוסיף כי "בשעות ההצבעה ניתן יהיה להפעיל תיעוד חזותי (וידיאו) באמצעות המצלמות רק במקרה של חשש לפגיעה מהותית בטוהר הבחירות או בסדרן התקין, למשל השמעה של איומים על חברי ועדות הקלפי, הצעות למתן שוחד בחירות או חשש לאלימות במהלך יום הבחירות". עוד קבע מלצר שניתן יהיה להפעיל מצלמות אחרי סגירת הקלפיות, בעת ספירת הקולות.

בעקבות האירועים ביום הבחירות פנו אל ועדת הבחירות ח"כ תמר זנדברג (מרצ), ארגון עדאלה, הרשימה המשותפת והתנועה לאיכות השלטון - וביקשו תשובות. מלצר נענה לפניות והודיע כי ינהל דיון מקיף בנושא.

בשבוע הקרוב יתקיים הדיון בפני השופט מלצר וההכרעה בו עשויה להיות אחת המרתקות והחשובות: מצד אחד, עקרון החשאיות הקבוע בחוק יסוד הכנסת באשר לשיטת הבחירות; מן הצד השני, טענת הליכוד וטענת הימין, שיש לפעול ביתר נחרצות כדי למנוע זיופים בקלפיות.

ישראל ביתנו: ליברמן מחוזר בשמאל

יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, מוצא עצמו בשבועות האחרונים בחוגי בית בצפון תל אביב וברמת השרון. מעוזי כחול לבן ("יש עתיד"), מפלגת העבודה ומרצ פותחים את הראש ורוצים "להקשיב לליברמן וגם לאתגר אותו בנושאים החשובים לנו", נכתב בלשון אחת ההזמנות לחוגי הבית.

עדנה כזו לא ידע ליברמן שנים ארוכות. במפלגתו מדברים על 13, 14, 15 מנדטים - כך אמרו לי השבוע אנשי המפלגה במהלך האירוע בגני התערוכה. ליברמן בחר בביתן הקטן יחסית, ביתן 13, אך המקום היה מלא מפה לפה. ברגעים שלפני תחילת האירוע, הסתובבו במקום בעיקר מועמדים ובני משפחותיהם. תפסנו את מספר 9, לימור מגן תלם, תושבת חיפה והיועצת המשפטית של עיריית מגדל העמק. מגן תלם סיפרה על עצמה שהיא פעילה ותיקה בישראל ביתנו והציגה עצמה כעורכת דין זה 20 שנה. חיפוש בגוגל למחרת מצא שמדובר גם במי שהייתה סגנית מלכת היופי של ישראל ב-1988.

אביגדור ליברמן במסיבת העיתונאים היום / צילום: שלומי יוסף

מקום 10 ברשימה, ד"ר אלינה ברדץ'-יאלוב, יועצת התקשורת האישית של ח"כ ליברמן, היא דוקטור לאסטרטגיה מאוניברסיטת לידס ולשעבר יועצת נתניהו לענייני יוצאי מדינות חבר העמים. ובמקום ה-11? סרן במיל' שאדי חלול, חבר מועצת גוש חלב ויו"ר העמותה הארמית-נוצרית בישראל, פעיל ותיק בתחום גיוס נוצרים ואחרים לצה"ל ומי שזכה לפרסום כאדם הראשון בישראל שרשם את ילדו כבן הלאום הארמי. תתחילו לשנן את השמות והפנים.

ליברמן ומפלגתו מסתמנים כלשון המאזניים של הכנסת ה-22. אנשיו בלתי מוכרים והבדיחה ברחבי הכנס שלו ביום שלישי הייתה שגם הם לא יודעים באיזה מקום ברשימה ישובצו, אם בכלל. חלקם ציפו שיקראו את שמם על הבמה (עד מקום 25) עד הרגע האחרון.

אך כאן יש לשים סייג גדול לבדיחות. בחודשים האחרונים המערכת הפוליטית הישראלית ויתרה לגמרי על תהליכים דמוקרטיים פנימיים במפלגות וחזרה לימי הוועדה המסדרת. בכחול לבן, "ישראל דמוקרטית" של ברק, יהדות התורה, הימין המאוחד (בית יהודי, ימין חדש, איחוד לאומי), ש"ס - המועמדים לא יודעים באיזה מקום ישובצו עד להחלטת ראשי המפלגות. גם בליכוד והעבודה לא נותר הרבה מן הדמוקרטיה הפנימית. בליכוד, מי שמעז להמרות את פה נתניהו, מובל אל הגרדום. בעבודה עשו השבוע בדיחה מוחלטת מן הפריימריז ותוצאותיהן, ויו"ר המפלגה עמיר פרץ שיבץ אנשים לפי החלטתו הפרטית. במרצ וחד"ש נותרו סימנים של דמוקרטיה פנימית, אך הם דוללו באמצעות הבריתות החדשות. בקרב 120 חברי הכנסת הבאה, רק מעטים יוכלו להתגאות בכך שנבחרו לתפקיד על ידי ציבור תומכים ולא משום שמצאו חן בעיני בעיני יו"ר מפלגה.

עוד כתבות

אוניות בתעלת סואץ / צילום: שלטונות נמל סואץ

אחרי הכרזת החות'ים על "פתיחת הים האדום": בענף הרכב נערכים לחזרת ההובלה הישירה מהמזרח

בימים האחרונים מתבצעת בדיקה מול יצרניות רכב גדולות מהמזרח על חידוש קווי ההובלה דרך תעלת סואץ, צעד אשר צפוי לחסוך עלויות הובלה של כ־1,000 דולר לרכב ● הערכה: אימוץ תקינת האמירויות יכול לחסוך עד עשרות אלפי שקלים למכונית ● וגם: טסלה מרחיבה נוכחות בישראל, דגם הפרימיום הסיני שבדרך והיונדאי המפוארת שתתחרה במכוניות שרד גרמניות • השבוע בענף הרכב 

עדי חבשוש בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

אין אותי? דווקא יש: הפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר השבוע נוצרה כבר לפני חמישה חודשים ושייכת לביטוח 9, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● במקום השני הן בזכירות והן באהדה נמצאת וולט, שמקדמת שירות חדש בעזרת הכינים של משפחת זילברשץ–בנאי

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

הפרקליטות מציעה: שופט עליון בדימוס ילווה את חקירת הפצ"רית

מוקדם יותר היום, שר המשפטים יריב לוין עדכן את בג"ץ כי לא הגיע להסכמות עם היועמ"שית והפרקליטות לגבי מינוי גורם שיפקח על חקירת הפצ"רית היוצאת, האלופה יפעת תומר-ירושלמי, ומשכך הוא עומד על מינוי אשר קולה למפקח על החקירה

ניר ברקת, שר הכלכלה והתעשייה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

משרד הכלכלה הכריז על רפורמה חדשה. אבל מה עם הקודמת?

משרד הכלכלה מציג רפורמת יבוא חדשה - הפעם עם חותמת אמריקאית ● אלא שבשונה מהרפורמה האירופית, החוק יאפשר יבוא של מוצרים שיוצרו על אדמת ארה"ב בלבד, כך שהמהלך כמעט ואינו נוגע לרוב המוצרים המשווקים בשוק האמריקאי אשר מיובאים גם הם מחו"ל ● בינתיים, ההבטחות להקלה על יוקר המחיה נתקלות בבירוקרטיה ונשארות על הנייר בלבד ● גלובס עושה סדר

סיילספורס / צילום: Reuters, Rafael Henrique

סיילספורס רוכשת סטארט־אפ ישראלי בן שנה בכ-100 מיליון דולר

דוטי, שהוקמה ב־2024, פיתחה "מוח ארגוני" מבוסס בינה מלאכותית, שמרכז את כלל הידע הפנים־ארגוני ומנגיש אותו לעובדים בצורה מיידית ומותאמת הקשר ● בסיילספורס ציינו כי שילוב הטכנולוגיה והצוות של דוטי, יחזק את מרכז המחקר ופיתוח ה-AI של החברה בישראל

מאיה שוורץ, מנכ''לית איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים / צילום: באדיבות איגוד ההייטק

הבחירות להתאחדות התעשיינים: מדוע נפסלה מנכ"לית איגוד ההייטק?

מועמדותה של מאיה שוורץ נפסלה מההתמודדות לנשיאות התאחדות התעשיינים בשל טענות לחוסר ניסיון מספק - מה שהשאיר מועמד אחד בלבד: אברהם נובוגרוצקי ● שוורץ, מצידה, מכנה את המהלך "לא דמוקרטי" והודיעה כי תערער עליו לבית המשפט

נמל אילת / צילום: תמר מצפי

ההצעה בוועדת כספים: סיוע לנמל אילת על חשבון תקציב הרכבות הקלות

מאז תחילת המלחמה נמל אילת הושבת כמעט לחלוטין ● נוסף על תקציבים שהופנו לתמיכה בו, כעת מבקשים בכנסת לחייב אוניות לבצע עיקוף יקר של 12 יום דרך אפריקה, ולממן אותו באמצעות כספים המיועדות למערכות להסעת המונים ● בינתיים, באוצר מתנגדים

איך בני 80 שומרים על מוח צעיר / צילום: Shutterstock

הם חדים בגיל 80 כמו שהיו בגיל 50, והסוד שלהם הוא לא התעמלות

פרופ' מרסל משולם מאוניברסיטת נורת'ווסטרן חקר במשך שנים אלצהיימר ואז החליט לשנות כיוון ולחקור דווקא את הסוד של הסופר־אייג'רים ● פרופ' אורי אלון ממכון ויצמן חיפש את "צוק ההזדקנות" של נשים והופתע בעצמו מהממצאים ● ופרופ' ודים גלדישב, מבית החולים של הרווארד, גילה מה קורה כשמחברים בין איברים של עכבר צעיר ועכבר זקן ● שלושה חוקרי הזדקנות מספרים לגלובס על הממצאים המטלטלים והמשמעות שלהם לעתיד, וגם עונים על השאלה איך אפשר להאט הזדקנות כבר היום

תכני yes בשירות הטלוויזיה של פרטנר / צילום: פרטנר tv+

חשש לפגיעה בתחרות? התלונות בשוק על yes לאחר עסקת פרטנר

yes למעשה מנהלת את עסקאות התוכן המשותפות של פרטנר מול ספקים, וכך יש לה כוח מיקוח גדול יותר של 760 אלף הלקוחות של שתי החברות ● לגלובס נודע כי לרשות התחרות הוגשו מספר תלונות על פגיעה בעצמאותה של פרטנר, וכי הרשות פתחה בבדיקה ● גורמים ב-yes: "גופים מונופוליסטיים עושים הכול כדי לחבל בעסקה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בנעילה בתל אביב; הבורסה זינקה ב-3% השבוע לשיאים חדשים

מדד ת"א 35 ננעל ללא שינוי ● הבורסה עלתה אתמול לשיאים חדשים, השקל התחזק וחצה רף חדש מול הדולר ● נייס עקפה את תחזיות האנליסטים בדוחות הרבעון השלישי, העלתה מעט את התחזית השנתית ● לאומי פרטנרס רוכשת 10% מחברת הנדל"ן נתנאל גרופ ● מה צפוי במדד המחירים לצרכן שיפורסם בישראל מחר

נתון בשבוע

סופטבנק חיסלה את החזקותיה באנבידיה: האם המשקיעים צריכים לדאוג?

ההודעה של סופטבנק, מקרנות ההשקעה הגדולות בעולם, על מכירת כל החזקותיה באנבידיה, העלתה חששות בקרב המשקיעים ● האם מדובר בחוסר אמון בענקית השבבים ובתחום הבינה המלאכותית? ● מה עומד מאחורי המהלך, והאם הוא בכלל מוצדק?

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

הדיון המכריע סימן: הקמפוס החדש של אנבידיה יוקם בקריית טבעון

לגלובס נודע כי הנהלת רשות מקרקעי ישראל אישרה להקצות קרקע בפטור ממכרז בקריית טבעון עבור ענקית השבבים ● בדיון שהתקיים השבוע ברמ"י, בנוכחות בכירי החברה בישראל, נציגי ממשלה ומינהל התכנון, סוכמו מרבית הפרטים ● אנבידיה: בוחנים את כלל החלופות

מצטיידים במכלי מים בטהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

טהרן מתייבשת: בצורת ותשתיות חלשות מאיימות להשאיר את בירת איראן בלי מים

נזקים בעקבות המלחמה, מטבע מקומי שמתרסק וסנקציות בינלאומיות הופכים, כך מתברר, לבעיות משניות באיראן ● הפאניקה האמיתית: בצורת והזנחת תשתיות מאיימות להותיר את הבירה בלי מים

ליאור סושרד בקמפיין לפרויקט UTOPIA / צילום: אייל נבו

כמה שילם ליאור סושרד על דירה בפרויקט שהוא מקדם בשדה דב?

המנטליסט רכש דירת 3 חדרים בפרויקט שאותו הוא מפרסם בשדה דב - עסקה שבוצעה בנפרד מהתקשרותו ועל פי ההערכות מיועדת להשקעה ● קרן Awz מקנדה תקים מפעל שבבים באשקלון בהשקעה מיידית של 5 מיליארד שקל ● בהאקתון השיקומי של עמותת Restart פותחו פתרונות מותאמים לעשרות פצועי ופצועות צה"ל ● וגם: בתחילת 2026 ייפתח בזכרון יעקב המלון החדש מבית רשת גורדוניה ● אירועים ומינויים

חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות

אמזון מתכננת צעד שיכפיל את השטח שלה בישראל

ענקית הטכנולוגיה חתמה על הסכם הצהרת כוונות עם חברת הנדל"ן רוטשטיין ● אם תממש את האופציה, היא עשויה להכפיל את פעילות הענן וה–AI בישראל עד סוף העשור, בהשקעה של עד 800 מיליון דולר

מפעל אבן קיסר באזור התעשייה בר-לב / צילום: יח''צ

לאחר נפילת המניה: אבן קיסר סוגרת מפעל בצפון ומפטרת 200 עובדים

נמשך המשבר ביצרנית המשטחים לבית, הנסחרת בשווי של 36 מיליון דולר – כעשור לאחר ששווייה עמד על 2.5 מיליארד דולר ● לפני כשנתיים וחצי החברה סגרה את המפעל הוותיק שלה בקיבוץ שדות ים

המדריך לפורש לפנסיה / צילום: Shutterstock

הטיפים שיכולים לחסוך לכם מיליון שקל ויותר: מה צריך לדעת כשפורשים לפנסיה?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● יציאה לגמלאות כרוכה באינספור תכנוני והטבות מס, סנכרון בין מוצרי השקעה וחיסכון שונים שנצברו לאורך השנים, ודילמות שיכולות לעלות לכם הון ● גלובס עונה על כמה מהשאלות המרכזיות עבור הפורשים לפנסיה: האם כדאי למשוך את הכסף כקצבה או בבת אחת, ואיך דואגים שהחיסכון יעבור לדור הבא?

מגדלי דה וינצ'י לאחר הפגיעה / צילום: ap, Leo Correa

בהנחה של כמעט 60%: מחיר מציאה לדירות חדשות במגדל הרוס

רמ"י הוציאה למכרז נוסף 40 דירות להשכרה במגדלי דה וינצ'י, שנפגעו במלחמה עם אירן, כשהיא מקצצת כמעט 60% ממחיר המינימום ● ואולם מצב הדירות הינו רע, ולמשתתפים במכרז לא יתאפשר כלל לבחון את הדירות במגדל הצפוני שנפגע קשות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט בעקבות הדוחות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● פריון נטוורק מזנקת בוול סטריט, בעקבות תוצאות חיוביות שפרסמה בתמיכת הצמיחה בהכנסות ממנועי הצמיחה המרכזיים של החברה ● גם מניית מטריקס זינקה, כאשר הרכישות סידרו למטריקס רבעון מצוין

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

שער הדולר מגלה תמונה חלקית: השקל חזק יותר ממה שנראה

המטבע המקומי שבר את שיא כל הזמנים מול סל המטבעות, ומתקרב בצעדי ענק לנקודה שבה לא היה כבר 4 שנים אל מול הדולר ● בין הסיבות: העליות בוול סטריט שגורמות למוסדיים למכור דולרים והירידה בסיכונים הגאו־פוליטיים ● האם בנק ישראל עשוי להתערב?