גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צילום בתוך הקלפי? בליכוד יודעים שהפעם יתקשו לתעד את המצביעים הערבים

יו"ר ועדת הבחירות יידרש להכריע השבוע בעניין שהטריד את מנוחתם של רבים בבחירות שהתקיימו באפריל: צילום של מצביעים בתוך קלפיות בכפרים ערביים, שנועד להפחית את מספרם • וגם: מי רוצה את ליברמן בחוגי הבית שלו? ● פרשנות

ח"כ דוד ביטן ויו"ר ועדת הבחירות חנן מלצר/ צילום: טל שניידר
ח"כ דוד ביטן ויו"ר ועדת הבחירות חנן מלצר/ צילום: טל שניידר

אתמול (ד') תפסתי במצלמה רגעים נינוחים בין יו"ר ועדת הבחירות, השופט העליון חנן מלצר, ובין ח"כ דוד ביטן, לשעבר יו"ר הקואליציה האימתני של הליכוד, אחד האנשים המשפיעים ביותר בימין הישראלי וחשוד בפלילים. ביטן משמש בתפקיד המשמעותי של נציג הליכוד בוועדת הבחירות. גיל סגל, מנכ"ל מפלגת "יש עתיד", הוא נציג הסיעה המקבילה, כחול לבן.

ביום הראשון לרישום המפלגות המתמודדות לכנסת ה-22 טפטפו אל האולם הצנוע של הוועדה בעיקר אלה שלא יעברו את אחוז החסימה. את הטקס הפורמלי, של מתן אפשרות לכל אחד ואחת להתמודד צריך לעבור, ולכן האירוע התקיים כסדרו ואף שודר בעמוד הפייסבוק של הוועדה. אנשי ועדת הבחירות מיומנים מאוד; אחרי הכול, כולם היו שחקנים ראשיים או משניים רק בפברואר השנה והם זוכרים את הנהלים בעל פה.
איש זהות, משה פייגלין, תכנן להיכנס פנימה עם הטפסים ועם אנשיו, אך לא היה מוכן כשהגיע תורו. כמה דקות קודם לכן הוא התראיין בתחנות הרדיו וערב קודם עוד הסביר שחיכה לטלפון מאיילת שקד, יו"רית הימין המאוחד, וכך מצא עצמו בהתארגנות של הרגע האחרון. בקומת חדר ועדת הבחירות רכנו פייגלין ואנשיו מעל שולחן המזנון הקטן של הכנסת כדי למלא את הטפסים.

בחדר הוועדה המתינו לפייגלין ולכן שחררו את הנוכחים לכ-15 דקות הפסקה. בפסק זמן זה פטפטו מלצר וביטן להנאתם. השיחה קלחה. חברים, מדוע לא. אחרי חצי שנה אינטנסיבית שמלצר שימש בה כיו"ר הוועדה וביטן אחד משני בכיריה, ולקראת שעות ממושכות הצפויות להם, ניכר שכיף להם ביחד. אבל ביטן ידע כבר שהפעם נושא הצבת המצלמות בכפרים הערביים לא יעבור בקלות.

לפני מספר ימים נודע שהליכוד מתכנן לשחזר את מהלך הצבת המצלמות בקלפיות שבכפרי החברה הערבית ויישוביה. החלטתו הקודמת של מלצר ניתנה ביום הבחירות, 9 באפריל. סביב השעה 10:00 בבוקר הופץ וידיאו של פעיל ליכוד שהוצב כמשקיף באחד מן הכפרים הערביים ונשא מצלמת גוף. אנשי ועדת הקלפי במקום ביקשו ממנו להפסיק לצלם ומישהו תיעד את השיח ומיהר להעבירו לכלי התקשורת. פעיל הליכוד לא צילם מאחורי הפרגוד, אך כן תכנן לתעד את הנעשה בשטח של מזכירות הקלפי, המקום שבו נרשמים אנשים עם תעודת הזהות שלהם לפני שהם הולכים אל מאחורי הקלפי.

דיכוי ההצבעה יוצר הטיה לטובת הימין

הסיפור הזה טורד את מנוחתם של רבים בישראל. הפעיל הליכודי היה אחד מבין מאות פעילים ואולי אף יותר שנשלחו למשימת "איתור זיופים" באותו היום. לפני הבחירות הכשיר הליכוד קבוצות עצומות של אנשים שצוידו במצלמות כדי לתעד את הקלפיות הערביות. האינטרס של הליכוד באותו היום היה לתת תפוצה רחבה ככל האפשר לפעילות המאורגנת הזו. הסיבה לכך ברורה: המהלך נועד להעלות את שיעור ההצבעה בקרב היהודית ליותר מ-68%, ואחת הדרכים היא לדכא את שיעורי ההצבעה של הערבים.

לליכוד היה אינטרס מובהק שרבים מהמצביעים הערבים יידעו שהם מתועדים בכניסתם לקלפי וכך לא ירצו להגיע אל הקלפי. דיכוי הצבעה שכזה יוצר הטיה לטובת הימין; גם אם ההטיה לא מעלה ספציפית את שיעור ההצבעה בליכוד, הרי ששיעור גבוה בימין באופן כללי אמור לאפשר לליכוד להקים קואליציה - מה שלא קרה לבסוף. הידיעה שיש מצלמות בקלפיות המתעדות הגעת אנשים להצביע פשטה כאש בשדה קוצים. נותר רק לשער מה הייתה ההשפעה של הידיעה הזו.

בתום יום הבחירות, התגאו אנשי משרד הפרסום קייזלר-ענבר בפרויקט הביצועי הזה.

"בזכות המשקיפים מטעמנו אחוז ההצבעה ירד מ-50%, הנמוך ביותר שנראה בשנים האחרונות", הם כתבו בעמוד הפייסבוק שלהם. השיעור 50% מתייחס כמובן לערבים בלבד. פרס ישראל בדרך. איזה גיבורים.

החלטתו של מלצר ביום הבחירות נתנה פתח לליכוד להמשיך בכך. מלצר הורה שתיעוד חזותי יוגבל והמצלמות יוחזקו בתוך התיק של הפעילים, אך התיר לבצע הקלטת אודיו והוסיף כי "בשעות ההצבעה ניתן יהיה להפעיל תיעוד חזותי (וידיאו) באמצעות המצלמות רק במקרה של חשש לפגיעה מהותית בטוהר הבחירות או בסדרן התקין, למשל השמעה של איומים על חברי ועדות הקלפי, הצעות למתן שוחד בחירות או חשש לאלימות במהלך יום הבחירות". עוד קבע מלצר שניתן יהיה להפעיל מצלמות אחרי סגירת הקלפיות, בעת ספירת הקולות.

בעקבות האירועים ביום הבחירות פנו אל ועדת הבחירות ח"כ תמר זנדברג (מרצ), ארגון עדאלה, הרשימה המשותפת והתנועה לאיכות השלטון - וביקשו תשובות. מלצר נענה לפניות והודיע כי ינהל דיון מקיף בנושא.

בשבוע הקרוב יתקיים הדיון בפני השופט מלצר וההכרעה בו עשויה להיות אחת המרתקות והחשובות: מצד אחד, עקרון החשאיות הקבוע בחוק יסוד הכנסת באשר לשיטת הבחירות; מן הצד השני, טענת הליכוד וטענת הימין, שיש לפעול ביתר נחרצות כדי למנוע זיופים בקלפיות.

ישראל ביתנו: ליברמן מחוזר בשמאל

יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, מוצא עצמו בשבועות האחרונים בחוגי בית בצפון תל אביב וברמת השרון. מעוזי כחול לבן ("יש עתיד"), מפלגת העבודה ומרצ פותחים את הראש ורוצים "להקשיב לליברמן וגם לאתגר אותו בנושאים החשובים לנו", נכתב בלשון אחת ההזמנות לחוגי הבית.

עדנה כזו לא ידע ליברמן שנים ארוכות. במפלגתו מדברים על 13, 14, 15 מנדטים - כך אמרו לי השבוע אנשי המפלגה במהלך האירוע בגני התערוכה. ליברמן בחר בביתן הקטן יחסית, ביתן 13, אך המקום היה מלא מפה לפה. ברגעים שלפני תחילת האירוע, הסתובבו במקום בעיקר מועמדים ובני משפחותיהם. תפסנו את מספר 9, לימור מגן תלם, תושבת חיפה והיועצת המשפטית של עיריית מגדל העמק. מגן תלם סיפרה על עצמה שהיא פעילה ותיקה בישראל ביתנו והציגה עצמה כעורכת דין זה 20 שנה. חיפוש בגוגל למחרת מצא שמדובר גם במי שהייתה סגנית מלכת היופי של ישראל ב-1988.

אביגדור ליברמן במסיבת העיתונאים היום / צילום: שלומי יוסף

מקום 10 ברשימה, ד"ר אלינה ברדץ'-יאלוב, יועצת התקשורת האישית של ח"כ ליברמן, היא דוקטור לאסטרטגיה מאוניברסיטת לידס ולשעבר יועצת נתניהו לענייני יוצאי מדינות חבר העמים. ובמקום ה-11? סרן במיל' שאדי חלול, חבר מועצת גוש חלב ויו"ר העמותה הארמית-נוצרית בישראל, פעיל ותיק בתחום גיוס נוצרים ואחרים לצה"ל ומי שזכה לפרסום כאדם הראשון בישראל שרשם את ילדו כבן הלאום הארמי. תתחילו לשנן את השמות והפנים.

ליברמן ומפלגתו מסתמנים כלשון המאזניים של הכנסת ה-22. אנשיו בלתי מוכרים והבדיחה ברחבי הכנס שלו ביום שלישי הייתה שגם הם לא יודעים באיזה מקום ברשימה ישובצו, אם בכלל. חלקם ציפו שיקראו את שמם על הבמה (עד מקום 25) עד הרגע האחרון.

אך כאן יש לשים סייג גדול לבדיחות. בחודשים האחרונים המערכת הפוליטית הישראלית ויתרה לגמרי על תהליכים דמוקרטיים פנימיים במפלגות וחזרה לימי הוועדה המסדרת. בכחול לבן, "ישראל דמוקרטית" של ברק, יהדות התורה, הימין המאוחד (בית יהודי, ימין חדש, איחוד לאומי), ש"ס - המועמדים לא יודעים באיזה מקום ישובצו עד להחלטת ראשי המפלגות. גם בליכוד והעבודה לא נותר הרבה מן הדמוקרטיה הפנימית. בליכוד, מי שמעז להמרות את פה נתניהו, מובל אל הגרדום. בעבודה עשו השבוע בדיחה מוחלטת מן הפריימריז ותוצאותיהן, ויו"ר המפלגה עמיר פרץ שיבץ אנשים לפי החלטתו הפרטית. במרצ וחד"ש נותרו סימנים של דמוקרטיה פנימית, אך הם דוללו באמצעות הבריתות החדשות. בקרב 120 חברי הכנסת הבאה, רק מעטים יוכלו להתגאות בכך שנבחרו לתפקיד על ידי ציבור תומכים ולא משום שמצאו חן בעיני בעיני יו"ר מפלגה.

עוד כתבות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

פגישה ומו"מ: המסרים שהועברו מארה"ב לאיראן

ממשל טראמפ העביר לאיראן מסרים דרך כמה ערוצים כי הוא פתוח לקיום פגישה ● באיראן מכחישים את התוכניות לקיים תמרונים צבאיים של משמרות המהפכה במצרי הורמוז ● צה"ל תקף כלים הנדסיים של חיזבאללה בדרום לבנון ● חמאס מגנה את המשך התקיפות של צה"ל ברצועה וטוען כי ישראל נושאת באחריות לאי-הגעה לפתרון בסוגיית המחבלים שנצורים ברפיח ● עדכונים שוטפים

עדי שלג / צילום: אלון רון

עד המדינה בפרשת אי.די.בי: כולם "שיפצו" אז מחירי מניות, בדיעבד הבנתי שזו עבירה

עדי שלג העיד כי ביצע את הפעולות סביב הרצת מניות אי.די.בי ב-2012 לפי הנחיותיו של איתי שטרום, וכי הפך לעד מדינה אחרי שגילה כי שטרום ונוחי דנקנר "מפילים עליו הכול" ● הוא טען כי הוא "הוכה בתדהמה" מכך שדנקנר מייחס לו אחריות לפרשה, ולגבי פעולותיו הסביר כי "היום ברור לי שזה אסור, אבל אז זה היה אחרת"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

רשות שוק ההון דורשת מגלובל נט גמל להחזיר 11 מיליון שקל שהושקעו בקרנות בחו"ל

בדיקת הרשות מצאה כי הכספים שהשקיעו עמיתים בקופות גמל בניהול אישי (IRA) של החברה הועברו לקרנות בחו"ל, אשר חלקן אורגנו על ידי סוכנים המעורבים בפרשת סלייס ● גלובל נט גמל: "דוחים את המסקנות, שוקלים את צעדינו המשפטיים"

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

משרד הביטחון מביע תמיכה בהקמת תחנת הכוח בעטרות

על רקע חשש למחסור באנרגיה ופגיעות בתשתיות, רשות החירום הלאומית מגדירה את תחנת הכוח בעטרות כפרויקט לאומי קריטי ודורשת מיגון מיוחד, כולל יכולות גילוי ויירוט רחפנים

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

איראן מוכרת יותר נפט, אך מרוויחה פחות כסף

מתווכים וקונים מנצלים את האפשרויות המוגבלות של המשטר למכירת נפט גולמי

ארקפה / צילום: עינת לברון

קפה יקר: אחרי ארומה - גם רשת ארקפה מעלה מחירים

עפ"י ארקפה, עליית המחירים המשוקללת בכלל המוצרים תעמוד על 3%, וזאת לאחר שנה שבה הרשת נמנעה מלעדכן את המחירים ● בנוסף מציינים ברשת כי מחירי משקאות הקפה העיקריים לא השתנו

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

פחות משהובטח: הממשלה אישרה תוכנית תמיכה בקריית שמונה

הבוקר התכנסה הממשלה בעיר וקיבלה החלטה לשיקום וצמיחה דמוגרפית בקריית שמונה, ואולם הארנק הדיגיטלי שהובטח לתושבים יתקבל כמענק חד-פעמי ● מאידך, תושבים חדשים, אם יגיעו לעיר, יזכו למענק חודשי של כ-2,000 שקל למשך שנה וחצי

בודקים את המיתוס. חוק 3 שניות / צילום: Shutterstock

לא 3 שניות: תוך כמה זמן החיידקים מגיעים לאוכל שנפל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החיידקים לא ממתינים לפני שהם מסתערים על אוכל שנפל. ועדיין, זו לא סיבה להילחץ

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שתזנק מחר בבורסה, והשתיים שצפויות לרדת בחדות

המתיחות בין איראן וארה"ב נותרת ברמות שיא ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת לשבוע קריטי נוסף, עם תוצאות של אלפאבית, אמזון, פלנטיר ו-AMD ● הנשיא טראמפ בחר את מועמדו לתפקיד יו"ר הפד - ובוול סטריט מרוצים ● מחירי המתכות היקרות צללו יחד עם מטבעות הקריפטו ● וגם: האם ביצועי וול סטריט בינואר יכתיבו את הטון לשנה כולה? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

תשכחו מוול סטריט: 25 מניות אירופיות לשים אליהן לב

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות ה־80, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי'ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי'ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני

זכרון יעקב / צילום: איל יצהר

חברות תובעות 343 מיליון שקל מרמ"י: שיווקה קרקעות שאי אפשר לפתח

שלוש חברות שזכו במכרזי קרקעות בזכרון יעקב תובעות מרמ"י לבטל את העסקאות ולשלם להן 343 מיליון שקל, שכוללים את התשלומים ששילמו ופיצויים ● לטענתן, המדינה שיווקה את הקרקעות ביודעה שאין כל היתכנות לפיתוחן, גבתה מאות מיליוני שקלים מהיזמיות, ולאחר הזכייה הותירה אותן להתמודד לבדן עם סכסוך בין הרשויות

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

הזיגזג ההולנדי: חברת התעופה שהודיעה על חידוש הטיסות לישראל

שינוי מגמה? חברת התעופה ההולנדית KLM מודיעה על חידוש הטיסות לישראל, זאת לאחר היסוס שנרשם בשבועות האחרונים

גלופה של שטרות של חמש דולר במטבעה של ארה''ב בוושינגטון הבירה / צילום: Reuters, Gary Cameron

קריסת הדולר מגלה לאמריקאים שהם לא המעצמה שעליה פינטזו

התחזיות סברו שהעשור הנוכחי יטלטל את העולם, ובינתיים הוא מקיים את המצופה ממנו ● תהיות על מצב הדולר האמריקאי מול סל המטבעות, ציפיות הריבית וגם האפשרויות שיוצרת הבינה המלאכותית - כל אלה ישפיעו עמוקות על הכלכלה בשנה הקרובה ● כתבה ראשונה בסדרה

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

פיץ' צפויה להצטרף: מאחורי הודעת מודי'ס והאם העלאת הדירוג קרובה

במשרד האוצר קיימו שיחות עם פיץ' ומעריכים כי תיישר קו בשבועות הקרובים בייצוב תחזית הדירוג ● במודי'ס העלו את תחזית הצמיחה של ישראל ל-5%, אבל הדרך חזרה לדירוג שלפני המלחמה עוד ארוכה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה