גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צילום בתוך הקלפי? בליכוד יודעים שהפעם יתקשו לתעד את המצביעים הערבים

יו"ר ועדת הבחירות יידרש להכריע השבוע בעניין שהטריד את מנוחתם של רבים בבחירות שהתקיימו באפריל: צילום של מצביעים בתוך קלפיות בכפרים ערביים, שנועד להפחית את מספרם • וגם: מי רוצה את ליברמן בחוגי הבית שלו? ● פרשנות

ח"כ דוד ביטן ויו"ר ועדת הבחירות חנן מלצר/ צילום: טל שניידר
ח"כ דוד ביטן ויו"ר ועדת הבחירות חנן מלצר/ צילום: טל שניידר

אתמול (ד') תפסתי במצלמה רגעים נינוחים בין יו"ר ועדת הבחירות, השופט העליון חנן מלצר, ובין ח"כ דוד ביטן, לשעבר יו"ר הקואליציה האימתני של הליכוד, אחד האנשים המשפיעים ביותר בימין הישראלי וחשוד בפלילים. ביטן משמש בתפקיד המשמעותי של נציג הליכוד בוועדת הבחירות. גיל סגל, מנכ"ל מפלגת "יש עתיד", הוא נציג הסיעה המקבילה, כחול לבן.

ביום הראשון לרישום המפלגות המתמודדות לכנסת ה-22 טפטפו אל האולם הצנוע של הוועדה בעיקר אלה שלא יעברו את אחוז החסימה. את הטקס הפורמלי, של מתן אפשרות לכל אחד ואחת להתמודד צריך לעבור, ולכן האירוע התקיים כסדרו ואף שודר בעמוד הפייסבוק של הוועדה. אנשי ועדת הבחירות מיומנים מאוד; אחרי הכול, כולם היו שחקנים ראשיים או משניים רק בפברואר השנה והם זוכרים את הנהלים בעל פה.
איש זהות, משה פייגלין, תכנן להיכנס פנימה עם הטפסים ועם אנשיו, אך לא היה מוכן כשהגיע תורו. כמה דקות קודם לכן הוא התראיין בתחנות הרדיו וערב קודם עוד הסביר שחיכה לטלפון מאיילת שקד, יו"רית הימין המאוחד, וכך מצא עצמו בהתארגנות של הרגע האחרון. בקומת חדר ועדת הבחירות רכנו פייגלין ואנשיו מעל שולחן המזנון הקטן של הכנסת כדי למלא את הטפסים.

בחדר הוועדה המתינו לפייגלין ולכן שחררו את הנוכחים לכ-15 דקות הפסקה. בפסק זמן זה פטפטו מלצר וביטן להנאתם. השיחה קלחה. חברים, מדוע לא. אחרי חצי שנה אינטנסיבית שמלצר שימש בה כיו"ר הוועדה וביטן אחד משני בכיריה, ולקראת שעות ממושכות הצפויות להם, ניכר שכיף להם ביחד. אבל ביטן ידע כבר שהפעם נושא הצבת המצלמות בכפרים הערביים לא יעבור בקלות.

לפני מספר ימים נודע שהליכוד מתכנן לשחזר את מהלך הצבת המצלמות בקלפיות שבכפרי החברה הערבית ויישוביה. החלטתו הקודמת של מלצר ניתנה ביום הבחירות, 9 באפריל. סביב השעה 10:00 בבוקר הופץ וידיאו של פעיל ליכוד שהוצב כמשקיף באחד מן הכפרים הערביים ונשא מצלמת גוף. אנשי ועדת הקלפי במקום ביקשו ממנו להפסיק לצלם ומישהו תיעד את השיח ומיהר להעבירו לכלי התקשורת. פעיל הליכוד לא צילם מאחורי הפרגוד, אך כן תכנן לתעד את הנעשה בשטח של מזכירות הקלפי, המקום שבו נרשמים אנשים עם תעודת הזהות שלהם לפני שהם הולכים אל מאחורי הקלפי.

דיכוי ההצבעה יוצר הטיה לטובת הימין

הסיפור הזה טורד את מנוחתם של רבים בישראל. הפעיל הליכודי היה אחד מבין מאות פעילים ואולי אף יותר שנשלחו למשימת "איתור זיופים" באותו היום. לפני הבחירות הכשיר הליכוד קבוצות עצומות של אנשים שצוידו במצלמות כדי לתעד את הקלפיות הערביות. האינטרס של הליכוד באותו היום היה לתת תפוצה רחבה ככל האפשר לפעילות המאורגנת הזו. הסיבה לכך ברורה: המהלך נועד להעלות את שיעור ההצבעה בקרב היהודית ליותר מ-68%, ואחת הדרכים היא לדכא את שיעורי ההצבעה של הערבים.

לליכוד היה אינטרס מובהק שרבים מהמצביעים הערבים יידעו שהם מתועדים בכניסתם לקלפי וכך לא ירצו להגיע אל הקלפי. דיכוי הצבעה שכזה יוצר הטיה לטובת הימין; גם אם ההטיה לא מעלה ספציפית את שיעור ההצבעה בליכוד, הרי ששיעור גבוה בימין באופן כללי אמור לאפשר לליכוד להקים קואליציה - מה שלא קרה לבסוף. הידיעה שיש מצלמות בקלפיות המתעדות הגעת אנשים להצביע פשטה כאש בשדה קוצים. נותר רק לשער מה הייתה ההשפעה של הידיעה הזו.

בתום יום הבחירות, התגאו אנשי משרד הפרסום קייזלר-ענבר בפרויקט הביצועי הזה.

"בזכות המשקיפים מטעמנו אחוז ההצבעה ירד מ-50%, הנמוך ביותר שנראה בשנים האחרונות", הם כתבו בעמוד הפייסבוק שלהם. השיעור 50% מתייחס כמובן לערבים בלבד. פרס ישראל בדרך. איזה גיבורים.

החלטתו של מלצר ביום הבחירות נתנה פתח לליכוד להמשיך בכך. מלצר הורה שתיעוד חזותי יוגבל והמצלמות יוחזקו בתוך התיק של הפעילים, אך התיר לבצע הקלטת אודיו והוסיף כי "בשעות ההצבעה ניתן יהיה להפעיל תיעוד חזותי (וידיאו) באמצעות המצלמות רק במקרה של חשש לפגיעה מהותית בטוהר הבחירות או בסדרן התקין, למשל השמעה של איומים על חברי ועדות הקלפי, הצעות למתן שוחד בחירות או חשש לאלימות במהלך יום הבחירות". עוד קבע מלצר שניתן יהיה להפעיל מצלמות אחרי סגירת הקלפיות, בעת ספירת הקולות.

בעקבות האירועים ביום הבחירות פנו אל ועדת הבחירות ח"כ תמר זנדברג (מרצ), ארגון עדאלה, הרשימה המשותפת והתנועה לאיכות השלטון - וביקשו תשובות. מלצר נענה לפניות והודיע כי ינהל דיון מקיף בנושא.

בשבוע הקרוב יתקיים הדיון בפני השופט מלצר וההכרעה בו עשויה להיות אחת המרתקות והחשובות: מצד אחד, עקרון החשאיות הקבוע בחוק יסוד הכנסת באשר לשיטת הבחירות; מן הצד השני, טענת הליכוד וטענת הימין, שיש לפעול ביתר נחרצות כדי למנוע זיופים בקלפיות.

ישראל ביתנו: ליברמן מחוזר בשמאל

יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, מוצא עצמו בשבועות האחרונים בחוגי בית בצפון תל אביב וברמת השרון. מעוזי כחול לבן ("יש עתיד"), מפלגת העבודה ומרצ פותחים את הראש ורוצים "להקשיב לליברמן וגם לאתגר אותו בנושאים החשובים לנו", נכתב בלשון אחת ההזמנות לחוגי הבית.

עדנה כזו לא ידע ליברמן שנים ארוכות. במפלגתו מדברים על 13, 14, 15 מנדטים - כך אמרו לי השבוע אנשי המפלגה במהלך האירוע בגני התערוכה. ליברמן בחר בביתן הקטן יחסית, ביתן 13, אך המקום היה מלא מפה לפה. ברגעים שלפני תחילת האירוע, הסתובבו במקום בעיקר מועמדים ובני משפחותיהם. תפסנו את מספר 9, לימור מגן תלם, תושבת חיפה והיועצת המשפטית של עיריית מגדל העמק. מגן תלם סיפרה על עצמה שהיא פעילה ותיקה בישראל ביתנו והציגה עצמה כעורכת דין זה 20 שנה. חיפוש בגוגל למחרת מצא שמדובר גם במי שהייתה סגנית מלכת היופי של ישראל ב-1988.

אביגדור ליברמן במסיבת העיתונאים היום / צילום: שלומי יוסף

מקום 10 ברשימה, ד"ר אלינה ברדץ'-יאלוב, יועצת התקשורת האישית של ח"כ ליברמן, היא דוקטור לאסטרטגיה מאוניברסיטת לידס ולשעבר יועצת נתניהו לענייני יוצאי מדינות חבר העמים. ובמקום ה-11? סרן במיל' שאדי חלול, חבר מועצת גוש חלב ויו"ר העמותה הארמית-נוצרית בישראל, פעיל ותיק בתחום גיוס נוצרים ואחרים לצה"ל ומי שזכה לפרסום כאדם הראשון בישראל שרשם את ילדו כבן הלאום הארמי. תתחילו לשנן את השמות והפנים.

ליברמן ומפלגתו מסתמנים כלשון המאזניים של הכנסת ה-22. אנשיו בלתי מוכרים והבדיחה ברחבי הכנס שלו ביום שלישי הייתה שגם הם לא יודעים באיזה מקום ברשימה ישובצו, אם בכלל. חלקם ציפו שיקראו את שמם על הבמה (עד מקום 25) עד הרגע האחרון.

אך כאן יש לשים סייג גדול לבדיחות. בחודשים האחרונים המערכת הפוליטית הישראלית ויתרה לגמרי על תהליכים דמוקרטיים פנימיים במפלגות וחזרה לימי הוועדה המסדרת. בכחול לבן, "ישראל דמוקרטית" של ברק, יהדות התורה, הימין המאוחד (בית יהודי, ימין חדש, איחוד לאומי), ש"ס - המועמדים לא יודעים באיזה מקום ישובצו עד להחלטת ראשי המפלגות. גם בליכוד והעבודה לא נותר הרבה מן הדמוקרטיה הפנימית. בליכוד, מי שמעז להמרות את פה נתניהו, מובל אל הגרדום. בעבודה עשו השבוע בדיחה מוחלטת מן הפריימריז ותוצאותיהן, ויו"ר המפלגה עמיר פרץ שיבץ אנשים לפי החלטתו הפרטית. במרצ וחד"ש נותרו סימנים של דמוקרטיה פנימית, אך הם דוללו באמצעות הבריתות החדשות. בקרב 120 חברי הכנסת הבאה, רק מעטים יוכלו להתגאות בכך שנבחרו לתפקיד על ידי ציבור תומכים ולא משום שמצאו חן בעיני בעיני יו"ר מפלגה.

עוד כתבות

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

"הזדמנויות כלכליות חדשות": למה נשיא בואינג גלובל ביקר בטכניון?

ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, השיק את מרכז החדשנות של בואינג והטכניון לדלק סילוני בר קיימא ● סוכנות C, מקבוצת פובליסיס, הוכרזה כאחת משלוש סוכנויות התוכן הטובות בעולם לשנת 2025 ● ושורדת השבי נועה ארגמני התארחה בכנס Cybertech Global 2026 ● אירועים ומינויים

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

התחרות תגדל, ומה עם המחירים? סימני השאלה סביב הכניסה האפשרית של אובר

מליאת הכנסת נתנה אור ירוק ראשוני לחוק התחבורה השיתופית, אך הדרך להפעלת השירות בישראל עוד ארוכה ● סימני השאלה לגבי המודל רבים, כשהמבחן יהיה בהורדת מחירי הנסיעה ● עוד על הסוגיה - בכנס "תשתיות לעתיד" של גלובס שייערך ביום ד'

המשחק של מון אקטיב -  Coin Master / צילום: יחצ

גל פיטורים שני במון אקטיב: 110 יפוטרו, גם בישראל

חברת המשחקים, שצמחה בזכות המשחק הפופולרי Coin Master, יוצאת לסבב פיטורים המקיף 110 איש ברחבי העולם, מהם 30 בישראל ועוד 80 בעולם ● סבב הפיטורים נערך כחלק משינוי ארגוני באחת החברות הפרטיות הרווחיות ביותר בישראל

רצי מרתון / אילוסטרציה: ap, Michael Sohn

גם מרתון לא יעזור לכם: מקסימום הקלוריות שאפשר לשרוף נחשף

האם הכושר הגופני של אדם וקצב שריפת הקלוריות שלו יכולים להשתפר ללא סוף? מחקר שפורסם בכתב-העת "Current Biology" עונה על השאלה הזו בשלילה

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

מימין: נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל, דדי ילין, מנהל מרכז הפיתוח בישראל של ARM / צילומים: מארק נומדר, יח''צ

50 עובדים בבת אחת: ענקית השבבים שניצלה את סגירת סוני בישראל

לגלובס נודע כי חלק מעובדי סוני בישראל נקלטו בחברת ארם שבשליטת סופטבנק, המגבירה את מאמצי הגיוס שלה בארץ ● זאת לאחר שהראשונה החלה בנסיגה מפעילות המו"פ שלה בישראל

השקל ממשיך להתחזק / איור: גיל ג'יבלי

השקל מתקרב לשיא של 30 שנה: הפעם בנק ישראל יתערב?

התחזקות הין היפני וההתפתחויות המדיניות החיוביות בישראל מובילות את הדולר לרמות שפל שלא נראו כארבע שנים ● מומחים מעריכים שזרימת הדולרים לישראל והעליות בבורסות בחו"ל מאלצות את המוסדיים למכור מט"ח ולחזק את השקל ● האם בנק ישראל יתערב בשוק?

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות, פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה / צילום: Shutterstock

פי 10 בשלוש שנים: הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה

הגאות בשווקים והקפצת מחירים לקרנות הסל, הזניקו את הכנסות הבורסה ממדדי המניות והאג"ח שאותם היא מייצרת ● כעת היא במו"מ למכירת הפעילות תמורת מאות מיליוני שקלים, אך עשויה להותיר חלק ממנה לעצמה, במטרה להמשיך וליהנות מהצמיחה המהירה בתחום

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

סניף אמריקן דולצ'ה ברעננה / צילום: גדי יוסף

תחום המסעדות לוהט: רשת ההמבורגרים הגדולה רוכשת פיצרייה ברעננה

לגלובס נודע כי קבוצת ההמבורגריות BBB רכשה את מותג הפיצה אמריקן דולצ'ה - הכולל סניף אחד של פיצרייה ברעננה ומסעדה איטלקית נוספת בעיר - תמורת כמיליון שקל ● בכוונת BBB לפתוח בשנים הקרובות כ-25 סניפים של הפיצרייה בפריסה ארצית, שיופעלו במודל זכיינות

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

במקום הפקעה: המתווה שיאפשר לבעלי דירות בתוואי המטרו למכור אותן למדינה

אלפי יח"ד ותשלומים בשווי מיליארדים: משרד המשפטים מגבש פתרון ל"מלכוד" הפיצויים של פרויקט התשתית הגדול בישראל ● איך יחושבו המחירים, למה רשות המסים צפויה להעניק פטור, ומהם התנאים שבהם ניתן לדלג על הבירוקרטיה המנדטורית ולראות את הכסף מיידית

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו ● רשות הסייבר הלאומית: "האירוע מטופל"

רכבת הרים / צילום: Shutterstock

הכי רחוק מפארק שעשועים: מניית פוםוום נפלה בקרוב ל-60% בשל אובדן לקוח מהותי

פוםוום, שכבר סיפקה לא מעט אכזבות מאז הנפקתה בת"א, תפסיק לספק שירותי תיעוד ב-15 פארקי שעשועים של חברת מרלין באירופה ובארה"ב, החל מהרבעון השני של השנה ● הפעילות המופסקת מהווה מעל 40% מההכנסות והרווח הגולמי של חברת הטכנולוגיה

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

המחיר נחשף: הפרסומות ב־ChatGPT יהיו יקרות משמעותית משל מטא וגוגל

OpenAI תגבה כ־60 דולר לאלף חשיפות, לעומת פחות מ־20 דולר במטא ובגוגל ● יחד עם זאת, בשלב הראשון היא תספק למפרסמים רק נתונים בסיסיים על מספר חשיפות וקליקים

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"