גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוחים את הנישואים, מצמצמים את מספר הילדים: המחירים המפתיעים של פצצת החובות האמריקאית

דוחים את הנישואים, מצמצמים את מספר הילדים, ויותר מתגרשים - המחירים שנגזרים מטריליוני הדולרים של הלוואות הסטודנטים בארה”ב הם ממש לא רק כלכליים ● אשר להיבט הכלכלי, יותר ויותר חייבים מתקשים להחזיר את ההלוואות, וחדלויות הפירעון מתרחבות ● כתבה אחרונה על מערכת ההשכלה הגבוהה המנופחת של ארה"ב

סטודנטים בקמפוס אוניברסיטת אילינוי / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
סטודנטים בקמפוס אוניברסיטת אילינוי / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

סך כל החובות של בני הדור הצעיר באמריקה, אלה שבין גיל 19 ל-29, עמד על קצת מעל טריליון דולר בסוף 2018, כך על פי דוח של שלוחת הפדרל ריזרב של ניו יורק. זהו שיא חדש לקבוצת הגיל הזו, שכמוהו לא נראה מאז 2007.

רוב החוב הזה נובע מהלוואות סטודנטים. הבאים ברשימה הם חובות למשכנתאות, אך אלו היום נמוכים משהיו בתחילת שנות האלפיים, רמז ברור כי הצעירים החליפו קניית בתים בחובות לקולג'. מאז 2009 חובות קבוצת הגיל זו למשכנתאות עלו ב-3.2%, בשעה שחובותיהם להלוואות סטודנטים גדלו ב-102%, אינדיקציה ברורה למחיר העקיף שיש לחוב זה על הדור בפרט ועל הכלכלה בכלל.

אך המחיר הזה אינו מסתכם בחוסר יכולתם לרכוש בתים היום. רבים מהחייבים בהחזר הלוואות הסטודנטים מפגרים בתשלומים. כמעט 25% מהם נמצאים בפיגור של 90 יום ויותר, מה שגורם לדירוג האשראי שלהם להיפגע משמעותית, ויפגע ביכולתם לקבל למשל משכנתה בעתיד.

להלוואות הסטודנטים השפעות מרחיקות לכת גם על תופעות חברתיות נוספות, נישואים למשל. מחקר מקיף בכותרת "הקשר שבין חובות סטודנטים לנישואים בקרב צעירים", שפורסם ב-"Journal of Family and Economic Issues", השווה סטטיסטיקות הקשורות לשתי קבוצות אוכלוסייה, הראשונה קבוצת ילידי 1957-1965 (שלהי דור הבייבי בום), והשנייה קבוצת ילידי 1980-1984 (תחילת דור המילניום). את המחקר ביצעו באוניברסיטה של ויסקונסין, ועורך המחקר ניתח את התוצאות בין שתי הקבוצות שהיו זהות מכל בחינה, מלבד הגיל.

אחת התוצאות הבולטות הייתה העובדה שכ-70% מהבייבי בומרס היו נשואים עד מחצית גיל 30, לעומת פחות ממחצית המילניאלס באותו הגיל. המחקר גם מצא מתאם בין גודל חובות הסטודנטים לגיל הנישואים - ככל שהחוב גדול יותר, גיל הנישואים גבוה יותר. ממצאים דומים העלה סקר של אתר המתמחה בהלוואות סטודנטים. 46% מהנשאלים בסקר אמרו כי "דחו את הקמת המשפחה בגלל הלוואות הסטודנטים".

ישנן כמובן סיבות חברתיות משמעותיות נוספות לעלייה בגיל הנישואים וישנה כמובן מחלוקת לגיטימית סביב היתרונות והחסרונות שבנישואים בגיל מוקדם או מאוחר. אך המסקנה של המחקר, שלפיה הלוואות הסטודנטים רובצות על הצעירים בשעה שהם רוצים לצאת לדרך ולהתחייב על הוצאות נוספות כמו הקמת משפחה, אינה מוטלת בספק.

על פי סקר שערך "ניו יורק טיימס", 13% מהנשאלים בגילאי 20-45, אשר הצהירו כי אינם מתכוונים ללדת ילדים (24% מהנשאלים), ציינו במפורש את הלוואות הסטודנטים כסיבה להחלטה. יותר מ-50% אשר הצהירו כי יהיו להם פחות ילדים מאשר להוריהם או מאשר היו רוצים, ציינו גורמים כלכליים, כמו יוקר המחיה, חובות וחוסר ודאות כלכלית, כסיבות העיקריות להחלטתם זו.

ואולי הרצון לפחות ילדים נובע גם מהסיבה הבאה: הלוואות הסטודנטים לא משפיעות רק על ההחלטה להינשא או לא, אלא אפילו על החשק המיני. בסקר משנת 2018 טענו 32% מהנשאלים כי הם חוו ירידה בחשק המיני בגלל חובות הסטודנטים שלהם.

ואם לא די בכל אלו, הלוואות הסטודנטים, כך מתברר, לא רק מצוינות כסיבה לאי הקמת משפחה, אלא הן גם סיבה של ממש, או כך לפחות טוענים הנשאלים, לגירושים. בסקר שערך האתר "Student Loan Hero" ציינו 13% מהנשאלים, זוגות גרושים, את הלוואות הסטודנטים כסיבה המכרעת שדירדרה את יחסיהם לכדי גירושים.

"הבנתי שהחוב הזה ישאיר אותי למטה"

הניתוח הסטרילי משהו נשמע קצת יותר חי כשהוא בא מפי אנשים אמיתיים. בכתבה מאפריל 2019 הביאה רשת סי.בי.אס את סיפוריהם של כמה מהם. כך סיפרה למשל טיילור סמית, בת 25 מיוסטון, טקסס: "(אמרו לנו) שאם אנחנו רוצים עבודה טובה אנחנו חייבים ללכת ללמוד בקולג', אבל אף אחד לא מדבר על המחיר".

כדי לממן את הלימודים (שכר לימוד ומחיה) באוניברסיטה בטקסס עבדה סמית במשרה מלאה בכל תקופת לימודיה. היא גם נטלה 11 הלוואות סטודנטים שונות. "סיימתי עם חוב של 53 אלף דולר. המספר הזה היכה בי בתחילת הסמסטר האחרון שלי בקולג', כאשר לראשונה ראיתי את היתרה הכוללת. נתקפתי פאניקה. לאחר שסיימתי את הלימודים תרמתי דם ועשיתי כל מיני עבודות דחוקות כדי שאוכל לגרד כמה דולרים נוספים, ואז הבנתי שהחוב הזה, התלוי סביב צווארי, ישאיר אותי למטה".

החוב הזה נושא ריבית ממוצעת של 7%-8% לשנה, ופירושו כי ביחד עם ריבית דריבית הקרן תכפיל את עצמה בתוך כעשר שנים. תשלום הריבית בלבד על חוב כזה כמו של טיילור סמית יעמוד על כ-300 דולר לחודש, וסך ההחזר החודשי יגיע לסביבות 700 דולר, או כ-20% מהנטו בתלוש של בוגר קולג', אשר שכרו הממוצע ברוטו בשנים הראשונות שלאחר סיום הלימודים יעמוד על כ-48 אלף דולר.
באותה כתבה רואיין גם סת' פרותמן, מנכ"ל המלכ"ר להגנה על סטודנטים מהלוואות Student Borrower Protection Center: "אנחנו אומרים לצעירים רק לקחת חוב, זה שווה. אבל המשמעויות הנרחבות יותר על חייהם שלהם ועל החברה שלנו בכלל אינן ידועות עדיין. משבר הלוואות הסטודנטים כבר כאן, ללא כל סוף או פתרון שנראים באופק, וללא שום תוכנית פדרלית כלשהי לטיפול בבעיה.

"בני נוער מתחת לגיל 20 ללא כל עבודה או ניסיון בכספים לווים דרך שגרה עשרות אלפי דולרים בחסות משרד החינוך האמריקאי. הממשלה תמיד תקבל את הכסף שלה בחזרה, אנחנו אפילו לא נותנים ללווים האלו הזדמנות שנייה דרך הליך של פשיטת רגל. אנחנו מעקלים את משכורותיהם, אנחנו אפילו לוקחים את זכויות הביטוח הלאומי שלהם".

היכולת לפרוע חובות קורסת לאיטה

החוב הענק הזה, כ-47,671 דולר בממוצע לכל משק בית שיש לו חוב סטודנטים, לפי סקר אחרון של NerdWallet, ביחד עם הכלכלה המדשדשת, הקושי למצוא מקום עבודה שמשלם שכר משמעותי, וסימני ההאטה הנראים מכל עבר, הביאו לקריסה איטית בפירעון הר החוב.

נכון למחצית 2019, יותר מ-2 מיליון חייבים של הלוואות סטודנטים הפסיקו לפרוע את חובותיהם, והנתון הזה גדל ב-1,400 חייבים חדשים ליום. נכון לסוף 2018, כ-166.5 מיליארד דולר מהחוב, כ-11%, היו בחדלות פירעון של יותר מ-90 יום. כך על פי בלומברג, אשר חישב את הסכום מתוך הדוח הרבעוני של שלוחת הפדרל ריזרב של ניו יורק על חובות משקי הבית. זהו גידול דולרי של יותר מפי שמונה מאז 2004. קבוצת הגיל שבה היקף חדלות הפירעון גדל באופן המהיר ביותר הייתה זו של 40-49.

הגידול הנמשך בכמות חדלויות הפירעון של החוב הזה, שאינו נמחק אפילו בפשיטת רגל, בשעה שהתעסוקה הרשמית בארה"ב עומדת על שיא כל הזמנים, מוכיח כי תעסוקה אינה רק שאלה של כמה אנשים מצאו עבודה כלשהי, אלא כמה אנשים מצאו עבודות של ממש המשלמות שכר שמשפחה יכולה להתקיים ממנו.

לאמריקה כמדינה אין בעיה של אינפלציה, כך לפחות על פי הפדרל ריזרב והנתונים הרשמיים, אך לתושביה, לפחות לאלו שאינם נמנים עם שני העשירונים העליונים, יש ללא ספק בעיה של התייקרויות שאינן פוסקות.

במונחי שכר של משק הבית החציוני, עלות בית המגורים החציוני יותר מהוכפלה ב-30 השנה האחרונות, הוצאות הרפואה שילשו את עצמן, וגם הוצאות שכר הלימוד באוניברסיטאות ובגני הילדים. אפילו מדד ה"ביג מק" יותר מהכפיל את עצמו במונחי השכר החציוני מאז תחילת המאה, וגם "מדד הבוריטו". ככל שההתייקרויות נמשכות ומאמירות, כמות החייבים שאינם יכולים לשלם את חובות הסטודנטים הולכת וגדלה.

מספר חדלי הפירעון רק יגדל בשנים הקרובות, גם אם המיתון המבצבץ מכל פינה לא יתממש באיזו דרך מופלאה. דוח של מכון ברוקינגס מינואר 2018 תחת הכותרת "משבר חובות הסטודנטים גדול ממה שכולם חושבים" מצא כי על פי מגמות העבר יש לצפות כי עד 2023 שיעור ההלוואות שבחדלות פירעון יגיע לכדי 40%.

באופן כללי, עומס החוב בארה"ב, ובעולם כולו, אינו בר קיימא. אין שום דרך להגדיל לאורך זמן את החוב פי שלושה וחצי מהתוצר ולהאמין שהמערכת לא תתחיל להיסדק בשלב מסוים. ככל שהחוב גדל ביחס לתוצר וככל שהמחירים עולים, אין מספיק "זמן עבודה" גם לשרת את החוב וגם את החיים עצמם.

את השיעור הפשוט הזה עתיד העולם כולו ללמוד בשנים הבאות. ומכאן גם תבוא המסקנה כי תידרש מחיקה מאסיבית של החובות, לרבות בדרך של אינפלציה, ועמם תבוא מחיקה מאסיבית של הנכסים, כי הרי כל חוב הוא מנגד נכס של מישהו אחר.

הר הלוואות הסטודנטים, הן בגלל זהות המחזיקה בחוב - הממשלה הפדרלית, והן בגלל המשמעויות הפוליטיות מרחיקות הלכת שלו, עשוי בקלות להיות האבן הראשונה בחומה שתיפול או אולי פתית השלג על ההר לפני שמתחילה המפולת.

למחוק את החובות: כל ההצעות של הפוליטיקאים

אם יש נושא אחד שהבלוק הגדול של המצביעים בבחירות הקרבות לנשיאות ארה"ב בנובמבר 2020 , מילניאלס,
מוטרדים ממנו הרבה יותר מאשר מהשלום במזרח התיכון, החומה בגבול מקסיקו או הסכם הגרעין עם איראן, זהו נושא הלוואות הסטודנטים היושבות כאבן ריחיים על צווארם של כה רבים מהם. בינתיים הנושא כבר הפך למרכזי בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית. אחד המועמדים המובילים, סנאטור ברני סנדרס, מבטיח למחוק את כל חובות הסטודנטים בסך 1.6 טריליון דולר ולכל אחד מ-45 מיליון החייבים.

מחיקת החובות הזו תקפיץ את החוב הממשלתי באותו סכום, שכן רוב רובם של החובות רשומים בספרי הממשלה כנכס (אותו חייבים לה הסטודנטים), אך מאחר שזהו כסף שכבר הוצא ומאחר שמעטים יודעים, ולאיש ממילא לא אכפת אם החוב הממשלתי הוא 22 או 24 טריליון דולר, לא תהיה למחיקה האמורה משמעות של ממש. ממילא הגירעון יגיע לסכום האמור בתוך כ- 16 חודשים.

אשר לעתיד - אחרי הכול לא ניתן למחוק את החובות ולהתחיל אותם מחדש כאילו לא אירע דבר. סנאטור סנדרס מציע כי הממשלה הפדרלית תממן לחלוטין את כל האוניברסיטאות הציבוריות, כך שבעתיד לא ייגבה שכר הלימוד
כלל. התוכנית גם תיצור שיטת מענקים התלויים בעבודה, שתאפשר לכסות חלק גדול מההוצאות האחרות כמו מגורים, והיא תיועד לתלמידים ממשפחות בעלות הכנסה נמוכה. מימון האוניברסיטאות ייעשה במשותף עם מדינות לפי יחס של שני שלישים לממשלה הפדרלית ושליש למדינות. במקרים מסוימים, כמו של אוכלוסייה נזקקת, חלקה של הממשלה הפדרלית יעלה עד כדי 95%. למענקים הפדרליים יוצמדו תנאים כמו הגבלה על השימוש בהם למשכורות של הצוות האדמיניסטרטיבי או איסור שימוש בכספים לבניית מבנים מפוארים שאינם צורך לימודי.

בנוסף יתוקצבו כ- 1.3 מיליארד דולר בשנה להפחתת שכר הלימוד באוניברסיטאות פרטיות, שבהן לפחות 35% מהסטודנטים באים ממשפחות בעלות הכנסה נמוכה. כמו כן הריבית על כל הלוואות הסטודנטים בעתיד תוגבל לריבית שהממשלה משלמת על חובותיה היא, קרי קיצוץ של כ- 75% משיעור הריבית הנוכחית על ההלוואות
האלו.

תוכניתו של סנדרס לעתיד תעלה להערכתו כ- 2.2 טריליון דולר בעשר השנים הבאות, והם ימומנו ממס מיוחד שיוטל על וול סטריט. זה יהיה מס מחזור על כל קנייה ומכירה של מניה או נייר ערך, מס שלכאורה יפגע בעיקר
בספקולנטים ובסוחרים במחזור מהיר וגבוה.

התוכנית של סנאטורית וורן מעט שונה. במהותה היא מתנה את מחיקת חובות העבר במצבם הפיננסי של החייבים, כך שחובות בעלי היכולת לא יימחקו או יימחקו באופן חלקי בלבד, אך העתיד אצלה נראה דומה.

בפני תוכניתו של סנדרס עומדים אתגרים רבים, בין השאר בשאלה אם המדינות ישתפו פעולה. אתגר נוסף מגיע ממועמדי הזרם היותר מרכזי במפלגה הדמוקרטית, שטוענים כי מדובר בסבסוד ממשי גם למעמד הבינוני-גבוה, שלא לדבר על ילדי העשירון העליון.

המועמדים האלו גם חוששים, אם כי לא משמיעים את זה בקול רם, להטיל מסים על התורמים הכבדים מוול סטריט. אלו גם אלו עשויים למצוא את עצמם תחת לחצים לא צפויים אך גדלים והולכים מכיוון המצביעים בני דור המילניום שעה שעומס החוב הזה הולך וגדל.

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; הניקיי צלל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה