גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החדשנות בעולם הבנייה תצמח מהבטיחות, כמו שזה קרה ברכב"

צחי פז, מנכ"ל חברת safeguard הישראלית המפתחת טכנולוגיה לניהול הבטיחות באתרי בנייה, גייס רק כמיליון דולר, אבל מגלה שהחברה כבר רווחית ● עכשיו הוא מחפש לקוחות גם באפריקה

צחי פז, מנכ"ל safeguard / צילום: חברת סייפגארד
צחי פז, מנכ"ל safeguard / צילום: חברת סייפגארד

"הייתי משקיף בוועדות של ביטוח לאומי וייעצתי למשרד הבריאות בנושא של ביטחון תעסוקתי, כך נחשפתי לתקציבים של מיליארדי שקלים שיוצאים על פיצויים לעובדים במקומות עבודה", מספר צחי פז, מייסד ומנכ"ל חברת סייפגארד הישראלית, שמפתחת מספר אפליקציות וטכנולוגיות נוספות שמטרתן ניהול הבטיחות באתר הבנייה. "ההרג הוא קצה הפירמידה, יש עוד כמות גדולה של נפגעים. לא יכול להיות שמספר הנפגעים הוא כמו במבצע צבאי. חיפשתי לראות איך ניתן להפחית את זה באמצעות טכנולוגיה".

באמצע 2014 פנה פז לקרן מנוף של ביטוח לאומי, שמממנת פעילויות להפחתת תאונות עבודה, והחל בפיילוט טכנולוגי במשך כשנתיים. היום יש לחברה שורה של אפליקציות שמנגישות מידע לגורמים באתרי הבנייה ומסייעות להם לנהל את כל ההיבטים הקשורים לבטיחות. למשל, יש אפליקציה שמסייעת לנהל את הכשירויות של העובדים. כשירויות כאלה יכולות להיות הדרכה על עבודה בגובה, על בטיחות באתר, על משימות ספציפיות כמו חשמל או ריתוך, או הדרכות שגרה קבוצתיות. במקביל, יש גם ניהול ידע לגבי ציוד שנמצא באתר הבנייה, שגם הוא נדרש לאישורי כשירות מסוגים שונים.

טכנולוגיית הבטיחות של החברה מוטמעת ב-53 חברות בנייה, שמפעילות 230 פרויקטים. בסך-הכול רשומים במערכת כ-50 אלף עובדים, מתוך כ-300 אלף עובדים בכל הארץ, וכן 170 מנופים מתוך 1,100 מנופים הפועלים כיום בישראל. לדברי פז, החברה מכפילה את ההכנסות שלה מדי שנה וב-2019 היא צפויה להגיע להכנסות דו-ספרתיות של מיליוני דולרים. הוא ציין גם כי החברה רווחית. מלבד מענק שקיבלה מביטוח לאומי, החברה גייסה קצת יותר ממיליון דולר, והיא מתכננת לגייס בקרוב סכום נוסף.

איך עובדת האפליקציה שלכם לניהול כשירויות עובדים?
"ראש צוות יכול לבחור באפליקציה את המשימה הרלוונטית, למשל התקנת מעקה. אז הוא מקבל רשימה של הסכנות האפשרויות ורשימה של פעולות בקרה רלוונטיות. למשל צריך לוודא שהחפירה היא בעומק מסוים, שיש תיק עזרה ראשונה וכו'. הוא עושה תדריך לעובדים והאפליקציה מתעדת את זהות העובדים שהשתתפו. היום הוא מזין ידנית את זהות העובדים, אבל אנחנו מפתחים אפליקציה שתכלול זיהוי פנים וכך תבטיח שהם אכן היו נוכחים בתדריך", אומר פז.

כך, כשקיים תיעוד של הכשרות הבטיחות, כל מנהל פרויקט ומנכ"ל של חברת בנייה יכול לקבל דוח יומי שמראה לו את החריגים - לכמה עובדים יש בעיית כשירות, כמה בקרות לא בוצעו וכו'. כל הנתונים הללו משוקללים לציון אחד, שמשקף את מדד הבטיחות של אתר הבנייה.

"משתמשים בנו קבלנים שפועלים באתרים רבים ועם בנייה לגובה. אם נכנסים לך 200 עובדים לאתר בנייה ואין לך מערכות שליטה, הסיכון שלך גדל. אף אחד לא רוצה שעובדים ימותו לו באתר. אני היום מסוגל לבוא למנכ"ל ולהגיד לו - זה העובד המצטיין שלך מבחינת בטיחות, אלה האתרים הבעייתיים שלך, ואלה הנושאים שכדאי לך לטפל בהם, יש לזה יתרון כלכלי בעבורם, זה מגדיל את הסיכוי שלהם לזכות במכרזים", אומר פז.

מתחם אלקטרה בפתח תקווה/צילום: איל יצהר

מודל עסקי של רישיון לכל פרויקט

המודל העסקי של החברה בנוי מרישיונות לפי פרויקט, ובאופן ספציפי לפי נקודות בקרה בטיחותיות. כך למשל, בפרויקט של סלילת כביש באורך של 160 קילומטר יש מקטעים רבים, שבהם עובדים פועלים בנפרד ולכל אחד מהמקטעים הללו יש מנהל פרויקט, ועל כל מקטע כזה החברה משלמת, ולא משנה לסייפגארד כמה עובדים יש בפרויקט. "למה אנחנו לא מבקשים תשלום לפי עובד? כי בענף הבנייה זה מאוד קשה לתמחר לפי עובד או לפי כמות ציוד, הדברים האלה משתנים".

ניהול הכשירויות באפליקציה נראה כמו אלמנט שלא כולל טכנולוגיה עמוקה, אלא בעיקר יצר סדר פעולות נכון. החברה עובדת כעת על השלבים המתקדמים, המתוחכמים יותר. "אנחנו מפתחים סנסור עם מצלמה ובינה מלאכותית שיודע על בסיס תנועה לזהות כמה עובדים מתקרבים אליו, והאם יש להם קסדות ורתמות, למשל. אם לא, הוא מתריע גם אצל העובד שמתקרב וגם לעמדת בקרה אחורית".

הבעיה העיקרית באתרי בנייה היא בכשירויות ובכניסה לא מורשית של אנשים?
"אנחנו יודעים להגיד שהבעיה היא שליטה: מי נכנס לאתר, לאיזה קבלן הוא שייך, לוודא שיש לו את המסמכים. המערכת יודעת לזהות בן אדם שיש לו מסמכים ואם הם לא בתוקף. לדעתנו, זה מרכיב מרכזי. היינו יכולים לעצור בלי לפתח מצלמה חכמה אבל הסיבה שאנחנו הולכים קדימה זה בדיוק בגלל מה שאתה אומר - זה לא רק עניין של הרשאות".

נשמע שאין מניעה להעתיק אתכם.

"כל אחד מהרכיבים ניתן להעתקה, וכל הזמן יש גופים שמנסים - אחד ניסה לפתח אפליקציה ולא כל כך הצליח לו, ועכשיו ראינו עוד גוף שמנסה לפתח מערכת. לגבי השוק הישראלי, אנחנו עדיין מובילי שוק בצורה משמעותית. בחו"ל יש מערכות אבל הן מטפלות רק בחלק מהבעיה, אבל באופן מקיף. אנחנו מטפלים בהכול ביחד, וגם יותר פרואקטיביים, מחוברים לממשקי צד ג', כמו המצלמות ושערים חכמים. זה מאפשר לנו לאסוף מידע נוסף או לשלוח מידע.

"המטרה היא יצירה של אתרי בנייה חכמים. יש כמה חברות שמשתמשות בנו כדי לבנות מערכת שליטה על כל הנעשה באתר, אם זה בקרות על איכות, פרוטוקולים של מסירות, הנגשה חכמה של תוכניות אדריכלות ועוד. אנחנו מזהים את הבטיחות כאבן הראשונה בכל הרנסנס של אתר הבנייה. למשל מובילאיי, הם התחילו ממצלמה שבאופן יחסי הייתה פחות גאונית ממה שיש כיום, אבל הם הניחו את היסודות למצב של רכבים אוטונומיים. הבטיחות היא זאת שהובילה לחדשנות בענף שלם, ואנחנו רואים את זה בענף הבנייה", אומר פז.

"מחפשים מדינות עתירות תשתיות"

סייפגארד מחפשת בימים אלה מקומות להתרחב אליהם. פז מציין כי הם מחפשים פרויקטים במדינות מתפתחות, שהן עתירות בפרויקטי תשתית. "אנחנו בוחרים פרויקטים שאנחנו רוצים שהמערכת תשתלב בהם, כמו כבישים בקוסטה ריקה או נמל בחוף שנהב. גם ישראל צפויה להיות עתירה בפרויקטים ב-20 השנים הקרובות".

לכל מדינה יש תקנות בטיחות משלה.
"אז בנינו את המערכת ככה שניתן להגדיר לפי פריט ציוד. אתה מוכר לאיש בטיחות, והם יודעים להגדיר לבד. אנחנו גם יכולים לעשות את זה בעצמנו, באמצעות מחקר מקיף, ומרימים מערכת כזאת בשבועות בודדים".

מה עם התרחבות לתעשיות אחרות?
"אנחנו כבר עכשיו מסתכלים על תעשיות אחרות, לאורך כל הזמן פנו אלינו לקוחות, חלקם מפורצ'ן 500. למשל חברות שילוח וטבק שרצו להקים מערכת בטיחות לפעילות שלהם בישראל. אנחנו מתכננים כבר השנה לפתוח את המערכת לתעשייה, לענף התיירות. למשל, בדומה לבקרת פיגומים, יש בקרה גם של חומרים מסוכנים. לכל ענף יש את הדברים שמאפיינים אותו. בשילוח יש עגורנים ניידים, מלגזות, מכולות, אביזרי הרמה. כל חברה תעשייתית עושה פרויקטי שיפוץ בתוך המבנים וצריך לבדוק את ההכשרות של העובדים". 

עוד כתבות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

הסימנים כבר תומכים בירידת ריבית המשכנתא, אז למה זה לא קורה בשטח?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

בזו אחר זו, החברות בקבוצת לנדא נקלעו לקשיים: מה עובר על הקבוצה של יזם העל?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

אנשי כספים חוסלו, הבנק נפגע: כך שיתקה ישראל את צינור הכסף מאיראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה