גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“תראו מה קורה בנצרת ובכפרים מסביב. יש כאן תרבות של שופוני”

סוזן מזאווי, מנכ"לית משרד הפרסום הבולט במגזר הערבי, מארחת את החברות לארוחת ערב בביתה שבנצרת

אירוח - נצרת / צילום: איל יצהר, גלובס
אירוח - נצרת / צילום: איל יצהר, גלובס

מעמק יזרעאל לנצרת החליטו תושבי נצרת עילית לשנות את שם עירם ל'נוף הגליל'. איזו החמצה! על אף שבן גוריון נעץ אותה בשיפולי הגליל על מנת לייהד את האזור, העיר הזו מגלמת את האפשרות הקוסמופוליטית, זו שמנהלת יחסי גומלין עם נצרת הערבית. "אני תמיד אהיה נצרתית", אומרת סוזן מזאווי, שמתגוררת עם משפחתה על קו התפר שבין שתי הערים. קו האמצע הזה הוא יותר מסימבולי בחיי המשפחה - זוהי תפיסת עולם מאחה, מקרבת, משכינת שלום.

מזאווי, 43, היא מנכ"לית 'מזאווי פרסומאים', משרד פרסום בולט בחברה הערבית, אישה משפיעה ומוכרת במגזר ובעלת פלטפורמה דיגיטלית עם למעלה מ-120 אלף עוקבות בפייסבוק ובאינסטגרם, נשים ערביות ישראליות. לחברה סניפים בלונדון ובטוקיו, שאותם מוביל פדול, בעלה.

הערב חיכה לנו שולחן ערוך בצניעות. המטבח מסביב היה מצוחצח, בלי רמז למאמץ. "אני מגלגלת לעצמי בראש מה לבשל כבר כמה ימים", היא מספרת, "היה ברור לי שזה יהיה מטבח ערבי מסורתי, אבל היה חשוב לי גם טוויסט מודרני. ערבי-מערבי. ככה אני חיה. אני אוהבת את החיבורים בטעמים. בדיוק כמו שחיבורי המטבחים בין התרבויות של העמים מתאפשרים, כך גם החיבור בין השונים מתאפשר. ועל אחת כמה וכמה אותם אנשים שחיים ביחד, בשותפות". היין, אגב, מוצנע בצד, מתוך התחשבות בסוהיר שובאש הצ'רקסית.

"התחלנו את היום באוניברסיטת בר אילן", היא מספרת, "הלכתי לטקס סיום של קורס חדשנות שראני ונאתלי עשו שם". ראני ונאתלי הם תאומים בני 11, שסיימו בהצטיינות קורס באוניברסיטה. "חינוך אצלנו נמצא בראש סדר העדיפויות, וזה לא רק השכלה. אסור אצלנו לשבת עם טלפון בארוחה, אף פעם אין טלוויזיה ברקע. לא סתם השולחן שלנו עגול - חשוב לי שנשב עם הילדים, נסתכל אחד לשני בעיניים ונדבר. זה ערכים, קבלת האחר, ולא סתם יסמין עושה שירות לאומי. אנחנו מאמינים במחויבות חברתית, בהבנת החברה שבה אנחנו חיים, ולכן גם נסענו לביקור במחנות בפולין".

כפרסומאים אתם נותנים שירותים לחברות מהמגזר היהודי בלבד.
"נכון. זו החלטה שלקחנו - החזון שלנו הוא להביא את חוויית המותגים של חברות ישראליות ובינלאומיות לחיי היומיום של דוברי הערבית. החברה הערבית עוברת תהליך מודרניזציה מואץ ומעבר לשוק של מותגים, ומוכנה לשלם על זה פרמיה".

מה למדת בשנים האלה על הרגלי הצריכה של הערבים בארץ? הקניונים כאן בסביבה מסגירים חיבה גדולה לשופינג.
"ועוד איך. נצרת היא בירת המגזר, 65% מהאוכלוסייה הערבית גרים מאום אל פאחם צפונה, והרוב מאוד צעירים. בעצם, כ-80% מהאוכלוסייה הם מתחת לגיל 35. לפחות מחצית מהם חיים חיים מודרניים. ואל תתבלבלי, גם אישה עם רעלה יכולה לחיות חיים מאוד מודרניים. הן הולכות עם ג'ינס נכון, מאופרות ומדוגמות, ועם רעלה שמשמשת כסוג של תעודת הכשר וכבוד למסורת. ככה המשפחה הדתית-מסורתית מאפשרת להן לצאת ללימודים. תראי מה קורה כאן ובכפרים מסביב - צעירים מתים על מותגים, משקיעים בזה הון. יש כאן תרבות של שופוני. אתה ממתג את עצמך עם רכב יוקרה, דגם הכי מתקדם של טלפון סלולרי, חולצות עם לוגו גדול. הם טסים המון לחו"ל, יודעים מה קורה בעולם, מאוד בעניינים. זה לא סתם שהדיוטי-פרי משקיע כל כך הרבה בקהל הזה. אגב, זה לא אומר שתמיד יש כסף, אבל הם ייקחו הלוואה כדי לקנות ג'יפ".

באמת?
"זה בול ככה. הם מגיעים לבקש ממני הלוואה".

וכמה הם מחוברים לדיגיטל?
"הכול במגזר זה בגדול. עכשיו, למשל, עניין המשפיענים זה הדבר הכי לוהט. כל מעצב שיער מחזיק חשבון אינסטגרם עם אלפי עוקבים, המאפרות יודעות למנף את העבודה שלהן בתקופת החתונות והחגים באמצעות סרטונים וצילומי עבודות עם אלפי שיתופים, והן גם מבקשות כסף מחברות מסחריות שגילו את האפקט הגדול של קהילת הצרכנים הערבים".

איך נראה המשרד שלכם?
"המשרד מעסיק 25 עובדים, רובן נשים. יש אצלנו נוצריות, מוסלמיות, בדואיות ודרוזיות - פסיפס ישראלי מדהים. אני מאמינה בגיוון והכלה, בסופו של דבר זה מוכיח את עצמו עסקית בהבנה עמוקה של כל שכבות החברה".

סוזן מזאווי / צילום: איל יצהר, גלובס

אני זוכרת מחסור

מזאווי נולדה וגדלה בנצרת. "בשלב מסוים בילדות שלי, אבא נקלע לקשיים כלכליים בשל בעיית גבייה ותשלומים, ואפשר לומר שאני ממש זוכרת מחסור. התחלתי לעבוד בגיל 17, מרצון לפרנס את עצמי ולממן את הלימודים שלי". העבודות הראשונות היו בזכות כישרון השירה שלה. לצד ההופעות עשתה תואר ראשון בכימיה בטכניון. אבל אז דבק בה חיידק התקשורת, ומזאווי הגיעה לקול ישראל בערבית, ובמשך כ-16 שנה שידרה שם תוכניות בוקר.

"תוכנית הבוקר הייתה אקטואליה רכה, על ענייני משפחה, דברים שבשולי החדשות", היא מספרת. "אני לא בורחת מפוליטיקה, אפשר לומר שכל מה שאני עושה הוא בעל משמעות פוליטית. הצורך שלי לקרב אנשים מכל גוני הקשת, לחבר בין הקצוות, הוא עמדה פוליטית".

לארוחה שהתקיימה בביתה היא הזמינה תמהיל של חברות. רויטל תורן, מעצבת גרפית בעלת משרד לגרפיקה בירושלים, האדריכלית טל הוברמן ("התחברנו דרך העמותה 'ישראל יוזמת' ועוד עמותות לקידום שלום והשתלבות החברה הערבית"), עו"ד אלה נוימן (מנהלת עמותת ניצני ענבר ומבעלי קבוצת הנדל"ן האחים נוימן), דועא עומרי (בעלים ומנכ"לית של רשת רנד - מוסדות לילדים, ומבעלי קבוצת נדל"ן) וסוהיר שובאש (מנהלת סניף מרכנתיל בכפר יפיע).

לשולחן מגיעות המנות הראשונות. קרפצ'ו חציל, ברוסקטה עם קרם אבוקדו ונתח דג צלוי, סלט תרד ועשבים עם נתחי בשר, פלאפל פריך על מצע טחינה, סלט ירקות עם גבינה מפוררת. הכול טרי ורענן. דועא עומרי מכירה היטב את המטבח של מזאווי, הן שכנות. "אנחנו משוחחות הרבה על חינוך הילדים בתוך עולם של שפע", היא מספרת. "גדלתי כבת תפנוקים, עם אבא עורך דין מצליח, שראה בי ברכה אחרי שלושה הריונות שכשלו. למדתי כימיה באוניברסיטה העברית ושם הכרתי את בעלי. בגיל 21 הייתי המורה הערבייה הראשונה בתיכון שרת בנצרת עילית. בשלב מסוים הצטרפתי לעסק של בעלי, וכיום אני מנהלת רשת בתי ספר לחינוך מיוחד".

מנת הביניים: דג לברק אפוי בטחינה עם מעטה של בצל מטוגן, ארומטי וטעים להפליא. מישהי מציעה שסוזן ורויטל ישירו - מלבד היותה מעצבת גרפית רויטל שרה במקהלה קאמרית בירושלים. עוד חיבור שמתחיל במוזיקה. "המשפחה כולה עוסקת במוזיקה", אומרת סוזן, "פדול מנגן על עוד, הילדים בפסנתר. כשאני מבשלת אני אוהבת לשמוע שאנסונים. כשאני נוהגת - מוזיקה ערבית".

צלחות של מנת צלעות טלה וקבבוני עגל שנצלו על גריל פחמים מסחררות את ראשנו בניחוחות שקשה לעמוד בפניהם. הוברמן, שמסיימת בימים אלה דוקטורט בשימור מבנים, מוקסמת מהאסתטיקה שלה. "אני חושבת שהאופן שבו סוזן מתייחסת למטעמים שהיא מגישה משקף לא רק תפיסה אסתטית. היא יוצרת חיבורים שמסמלים את החיבוק שלה לאנשים. אנחנו חברות כבר 10 שנים, ובכל מפגש אני לומדת ממנה עוד על משמעת ברזל, על ערכי משפחה ואהבה. והכול תמיד עם חיוך רגוע ומלא בסבלנות". שלושתן, סוהיר, דועא וסוזן, מרגישות מבורכות. "אני לא מרגישה תקרת זכוכית", אומרת סוהיר, "אני הצ'רקסית הראשונה שמנהלת בנק. צמחתי בבנק מלמטה באופן טבעי".

מנת הקינוח - קרפ אוורירי במילוי גבינה ומי זהר, עם נגיעות של מרקחת תותים נפלאה שסוזן הכינה, ושברי פיסטוק - שוב הציגה מופע של מזרח תיכון חדש: בלינצ'ס עם טייק-אוף ארומטי מסחרר.

סוזן, איפה את עוד חולמת לצמוח?
"כשנולדו לי התאומים לפני 11 שנה נאלצתי לבחור האם להישאר ברדיו או לעבור לעסק. היה לי קשה. אני מתה על רדיו! פדול שכנע אותי לוותר ולהצטרף לעסק. אז בשנה האחרונה ניגשנו למכרז, יחד עם זיאד הבעל של דועא, ואני מקווה שנזכה בו, ואז אחזור לעשות רדיו כמו שאני אוהבת. אינשאללה".

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו