גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרויקט קריית התקשוב: שיכון ובינוי ואפי נכסים רוצות עוד מאות מיליונים ממשרד הביטחון

שתי החברות שאמורות לבנות את הקריה בנגב בהשקעה של כ-7 מיליארד שקל, טוענות כי משרד הביטחון לא עומד בהסכמים מולם בטענה של חוסר מוכנות ואי-עמידה בזמנים להקמת הפרויקט ● משרד הביטחון: "מתקיים שיח בין הזכיין למזמין העבודה, לא הליך בוררות, ואין הליך משפטי בין הצדדים"

הדמיה של קריית התקשוב המתוכננת / הדמיה: משרד הביטחון
הדמיה של קריית התקשוב המתוכננת / הדמיה: משרד הביטחון

פחות משנה לאחר שהחברות שיכון ובינוי  (שו"ב) ואפי נכסים (לשעבר אפריקה ישראל נכסים) חתמו על ההסכם להקמת קריית התקשוב החדשה של צה"ל בנגב, כבר התעוררו חילוקי דעות בין הצדדים. ככל הידוע, במסגרת הליך בוררות שדורשות לקיים שתי החברות שזכו במכרז ההקמה, הן טוענות, ככל הידוע כי משרד הביטחון לא עומד בהסכמים מולן בעניינים הנוגעים לחוסר מוכנות ואי-עמידה בזמנים להקמת הפרויקט, ובהתאם דורשות ממנו סכום מוערך של כ-250-300 מיליון שקל.

במכתב שהועבר באחרונה לידי שמוליק שי, מנכ"ל קריית התקשוב, מביעות שו"ב ואפריקה ישראל את רצונן כי משרד הביטחון יפעיל את מנגנון הבוררות, בהתאם להוראות הקשורות ליישוב מחלוקות הקיימות בהסכם הזיכיון, ומעלות על הפרק שלושה שופטים בדימוס כמועמדים אפשריים שישמשו כבוררים -  יורם דנציגר, יצחק ענבר ותיאודור אור.

בחודש יוני 2018 בחר משרד הביטחון בהצעה של שו"ב ושל אפריקה ישראל להקמת הקריה החדשה ובנובמבר נחתם עימן ההסכם להקמת קריית התקשוב במסגרתו מתוכננת הקמת הקריה בהשקעה של כ-7 מיליארד שקל בפארק ההייטק גב-ים הסמוך לאוניברסיטת בן-גוריון שבבאר-שבע, ואשר אכלוסו צפוי בשנת 2023. קריית התקשוב מתוכננת לקום על שטח של כ-180 דונם, מהם כ-180 אלף מ"ר בנוי, וישרתו בה מעל ל-5,000 חיילים ואנשי קבע. עם השלמת בנייתה, יועתקו אליה היחידות הטכנולוגיות וחלק מיחידות הסייבר של צה"ל.

התוכנית של שתי החברות כוללת מימון של המיזם, תכנון, הקמה ותפעול על בסיס זכיינות לתקופה של 25 שנה. על בסיס מודל זה הוקמה בעבר קריית ההדרכה של צה"ל בצומת הנגב. מקורבים לפרויקט ציינו היום כי הצדדים טרם הגיעו לבוררות, וכי הפערים שהתגלו אינם חריגים ומאפיינים חיי פרויקטים רחבי היקף, שמתחילים עם תקציב מסוים, אשר עם ההתקדמות בפרויקט מתגלים בו לעתים פערים.

תגובת משרד הביטחון: "מנהל מעבר דרומה במשרד הביטחון מנהל מספר פרויקטים במקביל בהיקף של מיליארדי שקלים, שמהותם שיתוף-פעולה עם המגזר הפרטי. ככלל, המינהל עובד בשיתוף-פעולה פורה עם הזכיין - קריית התקשוב הטכנולוגית למימוש הפרויקט. בתהליכי עבודה מסוג זה מתקיים שיח בין הזכיין למזמין העבודה, ככתוב בהוראות ההסכם. לא מתקיים הליך בוררות בשלב זה ואין הליך משפטי בין הצדדים. 

שתי חברות בהתייעלות ושינויים דרמטיים

רצונן של שו"ב ואפי נכסים לפנות לבוררות בדבר הסכום שלראייתן נמצא במחלוקת מגיע אחרי שבחודשים האחרונים עברו שתי החברות שינויים דרמטיים. אצל שו"ב היה זה מינויו של המנכ"ל החדש, אייל לפידות, שנחשף ב"גלובס" בסוף חודש מרץ האחרון, ואשר הוביל לזינוק של כ-90% במניית החברה מאז ועד כה, לרמת שיא המשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-5 מיליארד שקל, אשר סייע לה להיכנס לראשונה להיכלל במדד הדגל של הבורסה, ת"א 35.

בשבועות האחרונים נחשף ב"גלובס" כי זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד לפידות כבר החל לקדם קיצוצי עלויות משמעותיים בכל הנוגע להתנהלותה השוטפת של קבוצת התשתיות והנדל"ן הנמצאת בשליטת נתי סיידוף. לפידות, שהגיע לניהול שו"ב לאחר עשור מוצלח כמנכ"ל קבוצת הביטוח הפניקס, נחשב למנהל שאינו חושש לבצע מהלכים לא פופולריים ואינו חושש להתעמת עם הכפופים לו ועם גורמים חיצוניים לחברה.

בשו"ב מדובר, על פי ההערכות, בצמצום רוחבי מתוכנן בתשלומים לספקים, בשיפור מבנה ההתקשרות מולם ובפיטורי עשרות עובדים. נושאים נוספים העומדים על הפרק קשורים, בין השאר, להתקשרויות מול עורכי דין ויועצים המספקים לשו"ב שירותים בתחומים שונים, וכן להוצאות התקשורת הקווית של הקבוצה.

אצל אפי נכסים (עד לאחרונה אפריקה נכסים), מדובר בחברה שהפכה בתחילת השנה לחברה ללא גרעין שליטה, לאחר שבעלת השליטה הקודמת, אפריקה ישראל, מכרה את מלוא החזקותיה בה לידי קבוצה של גופים מוסדיים, קרנות גידור וכן חברות הנדל"ן ביג ומגה אור. מניית אפי נכסים טיפסה מתחילת השנה בכ-30%, לרמת שיא של השנים האחרונות (אולם רחוקה עדיין מרמת השיא שלה ב-2007) ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-3.2 מיליארד שקל.

בדרך ל"בסיס חכם" ויעיל בצריכת אנרגיה

עם החתימה על ההסכם מול שו"ב ואפי נכסים ציינו במשרד הביטחון כי קריית התקשוב החדשה תיבנה כ"בסיס חכם" ותתאפיין בחדשנות תכנונית, תוך התבססות על תשתיות מתקדמות שיבטיחו גם יעילות בצריכת האנרגיה. היחידות שפעילותן תועתק אל הקריה החדשה יפנו קרקעות שהן תופסות כיום באזורי ביקוש במרכז הארץ ויוכשרו לבנייה למגורים.

קריית התקשוב הטכנולוגית היא פרויקט שמערכת הביטחון מובילה בשיתוף-פעולה עם המגזר הפרטי, בשיטת ה-PPP, והוא חלק מתוכנית מעבר אגף התקשוב לנגב על כל מרכיביה, המוערכת בהיקף של מיליארדי שקלים. לאחר 25 שנה ייבחר לפרויקט זכיין חדש.

שו"ב ואפי נכסים הן שתי יזמיות הפרויקט, ובין החברות שהתמודדו מולן היו גם אלקטרה ומנרב, שזכו עוד קודם לכן בפרויקט סמוך - של עיר הבה"דים, וכן החברות שפיר הנדסה ואשטרום.

גם זכייניות עיר הבה"דים רוצות עוד כסף

פרויקט קריית התקשוב של משרד הביטחון בנגב הוא פרויקט אחד מבין שורה של פרויקטים שהוא מקדם בשנים האחרונות, בהיקפים כספיים גדולים במיוחד.

אחד המרכזיים שבהם הוא עיר הבה"דים, אחד מהפרויקטים הגדולים של משרד הביטחון, הכולל הקמת קריית הדרכה ותפעולה, סמוך לצומת הנגב הדרומית לבאר-שבע.

במכרז לפרויקט זה, שכלל קבלת זיכיון, תכנון, הקמה, מימון, תפעול ותחזוקה של עיר הבה"דים למשך 25 שנה, זכתה בשנת 2012 חברת "מבט לנגב" - בה שותפות החברות הבורסאיות מנרב ואלקטרה, יחד עם קרן נוי וחברת רד בינת.

כעת נודע כי גם ל"מבט לנגב" טענות לגבי תשלומים הנדרשים ממשרד הביטחון, וגם במקרה זה הצדדים פנו לבוררות ומתדיינים בפני הרכב הבוררים צבי ציקליק, אבי חפץ ועו"ד עמוס גבריאלי.

ככל הידוע, חילוקי הדעות בין הצדדים, הפועלים בשיתוף-פעולה הדוק ופורה כבר כמה שנים, נוגע לכמה סוגיות תפעוליות, בהיקף מוערך של כ-150-200 מיליון שקל.

סוגיות אלה כוללות בין היתר תשלומים הקשורים להוצאות החשמל של הפרויקט, מי קולחין המשמשים להשקיה, שימוש בביוב ועוד.

פרויקט עיר הבה"דים, בעלות שנאמדה בעבר ביותר מ-9 מיליארד שקל ל-25 שנה, מתפרס על פני יותר מ-1,600 דונם, מהם כ-250 אלף מ"ר שטח בנוי, ועם השלמתה מיועדים לשרת בה כ-10,000 חיילים. מארגן החוב והמממן הראשי של הפרויקט הוא בנק הפועלים. 

עוד כתבות

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

האקזיט הענק של פורר וסרצ׳לייט: ביקום מחלקת 2.8 מיליארד שקל לבעלי המניות

כחודש לאחר שהשלימה את מכירת מניותיה בבזק, בי קומיוניקיישן הולכת לפירוק ותחלק את המזומן שבקופתה לבעלי המניות ● קרן סרצ'לייט תקבל 1.86 מיליארד שקל, ודוד פורר יקבל 350 מיליון שקל

טארטלט לימון שומשום / צילום: הילה אבידן

אפייה משובחת וביסטרו חכם: "זיגו" מכניס דם חדש לזכרון יעקב

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

הקמפוס של אנבידיה שצפוי לקום בקריית טבעון (בעיגול: ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה) / צילום: באדיבות אנבידיה

הארנונה שתגיע לקריית טבעון והמועצה שתקבל פרס ניחומים: 5 הערות על הקמפוס החדש של אנבידיה

מהארנונה, דרך המפסידה הגדולה ועד הקיבוץ הקטן שמרוויח בעקיפין: פרטים חדשים על העסקה של אנבידיה בקריית טבעון שמתקדמת בצעדי ענק

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, מניות האנרגיה זינקו

ת"א 35 עלה בכ-0.7% לשיא ה-59 שלו השנה ● השקל תנודתי לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות התקשורת יורדות ומעיבות על השוק, מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ברבע אחוז כצפוי

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מי ירוויח ומה זה יעשה למחירי החשמל בישראל: כל מה שכדאי לדעת על עסקת הגז הענקית עם מצרים

עסקת הגז הגדולה בתולדות ישראל צפויה לצאת דרך, לאחר שמשרד האנרגיה אישר את היתר היצוא הסופי למאגר לוויתן ● מי ירוויח מהעסקה, מה זה יעשה למחירי החשמל, ואיך זה ישפיע על מצרים? ● גלובס עושה סדר

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

חשד: מנהלים בחברת יזמות הגישו תביעה כוזבת לקרן הפיצויים בסך 40 מיליון שקל

שני המנהלים טענו כי למבנה בת"א נגרמו נזקים בהיקף 40 מיליון שקל כתוצאה מהדף של טיל איראני שנפל באזור - אך מהחקירה עולה חשד כי מאז 2021 המבנה מוכר ע"י העירייה כלא ראוי למגורים ● השניים חשודים בקבלת דבר במרמה, לאחר שקיבלו מהמדינה כ-2 מיליון שקל על בסיס התביעה ● לבקשת החשודים, שמם נאסר בשלב זה לפרסום

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

רשות החברות: חשש לאיתנות הפיננסית של מקורות בעקבות שינוי רגולציה

רשות החברות הממשלתיות מתנגדת לעדכון מנגנון האסדרה שמקדמת רשות המים וטוענת כי המהלך יסכן פיננסית את חברת מקורות ● עוד נטען כי רשות המים התעלמה מהמלצותיו של יועץ מיוחד שמונה לבחון את השפעת עדכון הרגולציה על החברה ● רשות המים: המהלך יאזן בין הצורך בהשקעות בתשתיות לבין שמירה על אינטרס הצרכנים

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ההורה לא מימש את זכויותיו ונפטר. האם יורש רשאי להגיש תביעה בשמו?

בת הגישה בשם אמה המנוחה תביעה נגד אחיה, בדרישה לבטל עסקת מתנה של מקרקעין שביצע אביהם המנוח ● הבת טענה כי מחצית מהזכויות במקרקעין שייכות לאם מכוח נישואי הוריהם, ולכן האב לא היה רשאי להעניק במתנה זכויות שאינן בבעלותו ● מה קבע ביהמ"ש?

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מסחר יציב באירופה, בוול סטריט נערכים ליום תנודתי במיוחד

הדאקס יורד בכ-0.1% ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הניקיי הוסיף לערכו כ-1%, הקוספי התחזק בכ-0.7% ● הדולר מתחזק קלות אל מול השקל ● לאחר ההתאוששות אמש: מגמה מעורבת בוול סטריט, לקראת יום תנודתי במיוחד ● הביטקוין מתחזק ונע סביב 88 אלף דולר

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט הענק עובר לשלב הביצוע: הונחה אבן הפינה להקמת המטרו בגוש דן

בטקס רשמי שנערך הבוקר, הפרויקט שאמור לשנות את מפת התחבורה במרכז הארץ עובר משלב התכנון לשלב ביצועי ראשון ● רשת המטרו צפויה לכלול 3 קווים שיחברו בין 24 רשויות לאורך 300 ק"מ של מנהרות ● עם זאת, המטרו עדיין ניצב בפני שורה ארוכה של אתגרים - תכנוניים, ניהוליים ותפעוליים

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית