גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרויקט קריית התקשוב: שיכון ובינוי ואפי נכסים רוצות עוד מאות מיליונים ממשרד הביטחון

שתי החברות שאמורות לבנות את הקריה בנגב בהשקעה של כ-7 מיליארד שקל, טוענות כי משרד הביטחון לא עומד בהסכמים מולם בטענה של חוסר מוכנות ואי-עמידה בזמנים להקמת הפרויקט ● משרד הביטחון: "מתקיים שיח בין הזכיין למזמין העבודה, לא הליך בוררות, ואין הליך משפטי בין הצדדים"

הדמיה של קריית התקשוב המתוכננת / הדמיה: משרד הביטחון
הדמיה של קריית התקשוב המתוכננת / הדמיה: משרד הביטחון

פחות משנה לאחר שהחברות שיכון ובינוי  (שו"ב) ואפי נכסים (לשעבר אפריקה ישראל נכסים) חתמו על ההסכם להקמת קריית התקשוב החדשה של צה"ל בנגב, כבר התעוררו חילוקי דעות בין הצדדים. ככל הידוע, במסגרת הליך בוררות שדורשות לקיים שתי החברות שזכו במכרז ההקמה, הן טוענות, ככל הידוע כי משרד הביטחון לא עומד בהסכמים מולן בעניינים הנוגעים לחוסר מוכנות ואי-עמידה בזמנים להקמת הפרויקט, ובהתאם דורשות ממנו סכום מוערך של כ-250-300 מיליון שקל.

במכתב שהועבר באחרונה לידי שמוליק שי, מנכ"ל קריית התקשוב, מביעות שו"ב ואפריקה ישראל את רצונן כי משרד הביטחון יפעיל את מנגנון הבוררות, בהתאם להוראות הקשורות ליישוב מחלוקות הקיימות בהסכם הזיכיון, ומעלות על הפרק שלושה שופטים בדימוס כמועמדים אפשריים שישמשו כבוררים -  יורם דנציגר, יצחק ענבר ותיאודור אור.

בחודש יוני 2018 בחר משרד הביטחון בהצעה של שו"ב ושל אפריקה ישראל להקמת הקריה החדשה ובנובמבר נחתם עימן ההסכם להקמת קריית התקשוב במסגרתו מתוכננת הקמת הקריה בהשקעה של כ-7 מיליארד שקל בפארק ההייטק גב-ים הסמוך לאוניברסיטת בן-גוריון שבבאר-שבע, ואשר אכלוסו צפוי בשנת 2023. קריית התקשוב מתוכננת לקום על שטח של כ-180 דונם, מהם כ-180 אלף מ"ר בנוי, וישרתו בה מעל ל-5,000 חיילים ואנשי קבע. עם השלמת בנייתה, יועתקו אליה היחידות הטכנולוגיות וחלק מיחידות הסייבר של צה"ל.

התוכנית של שתי החברות כוללת מימון של המיזם, תכנון, הקמה ותפעול על בסיס זכיינות לתקופה של 25 שנה. על בסיס מודל זה הוקמה בעבר קריית ההדרכה של צה"ל בצומת הנגב. מקורבים לפרויקט ציינו היום כי הצדדים טרם הגיעו לבוררות, וכי הפערים שהתגלו אינם חריגים ומאפיינים חיי פרויקטים רחבי היקף, שמתחילים עם תקציב מסוים, אשר עם ההתקדמות בפרויקט מתגלים בו לעתים פערים.

תגובת משרד הביטחון: "מנהל מעבר דרומה במשרד הביטחון מנהל מספר פרויקטים במקביל בהיקף של מיליארדי שקלים, שמהותם שיתוף-פעולה עם המגזר הפרטי. ככלל, המינהל עובד בשיתוף-פעולה פורה עם הזכיין - קריית התקשוב הטכנולוגית למימוש הפרויקט. בתהליכי עבודה מסוג זה מתקיים שיח בין הזכיין למזמין העבודה, ככתוב בהוראות ההסכם. לא מתקיים הליך בוררות בשלב זה ואין הליך משפטי בין הצדדים. 

שתי חברות בהתייעלות ושינויים דרמטיים

רצונן של שו"ב ואפי נכסים לפנות לבוררות בדבר הסכום שלראייתן נמצא במחלוקת מגיע אחרי שבחודשים האחרונים עברו שתי החברות שינויים דרמטיים. אצל שו"ב היה זה מינויו של המנכ"ל החדש, אייל לפידות, שנחשף ב"גלובס" בסוף חודש מרץ האחרון, ואשר הוביל לזינוק של כ-90% במניית החברה מאז ועד כה, לרמת שיא המשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-5 מיליארד שקל, אשר סייע לה להיכנס לראשונה להיכלל במדד הדגל של הבורסה, ת"א 35.

בשבועות האחרונים נחשף ב"גלובס" כי זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד לפידות כבר החל לקדם קיצוצי עלויות משמעותיים בכל הנוגע להתנהלותה השוטפת של קבוצת התשתיות והנדל"ן הנמצאת בשליטת נתי סיידוף. לפידות, שהגיע לניהול שו"ב לאחר עשור מוצלח כמנכ"ל קבוצת הביטוח הפניקס, נחשב למנהל שאינו חושש לבצע מהלכים לא פופולריים ואינו חושש להתעמת עם הכפופים לו ועם גורמים חיצוניים לחברה.

בשו"ב מדובר, על פי ההערכות, בצמצום רוחבי מתוכנן בתשלומים לספקים, בשיפור מבנה ההתקשרות מולם ובפיטורי עשרות עובדים. נושאים נוספים העומדים על הפרק קשורים, בין השאר, להתקשרויות מול עורכי דין ויועצים המספקים לשו"ב שירותים בתחומים שונים, וכן להוצאות התקשורת הקווית של הקבוצה.

אצל אפי נכסים (עד לאחרונה אפריקה נכסים), מדובר בחברה שהפכה בתחילת השנה לחברה ללא גרעין שליטה, לאחר שבעלת השליטה הקודמת, אפריקה ישראל, מכרה את מלוא החזקותיה בה לידי קבוצה של גופים מוסדיים, קרנות גידור וכן חברות הנדל"ן ביג ומגה אור. מניית אפי נכסים טיפסה מתחילת השנה בכ-30%, לרמת שיא של השנים האחרונות (אולם רחוקה עדיין מרמת השיא שלה ב-2007) ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-3.2 מיליארד שקל.

בדרך ל"בסיס חכם" ויעיל בצריכת אנרגיה

עם החתימה על ההסכם מול שו"ב ואפי נכסים ציינו במשרד הביטחון כי קריית התקשוב החדשה תיבנה כ"בסיס חכם" ותתאפיין בחדשנות תכנונית, תוך התבססות על תשתיות מתקדמות שיבטיחו גם יעילות בצריכת האנרגיה. היחידות שפעילותן תועתק אל הקריה החדשה יפנו קרקעות שהן תופסות כיום באזורי ביקוש במרכז הארץ ויוכשרו לבנייה למגורים.

קריית התקשוב הטכנולוגית היא פרויקט שמערכת הביטחון מובילה בשיתוף-פעולה עם המגזר הפרטי, בשיטת ה-PPP, והוא חלק מתוכנית מעבר אגף התקשוב לנגב על כל מרכיביה, המוערכת בהיקף של מיליארדי שקלים. לאחר 25 שנה ייבחר לפרויקט זכיין חדש.

שו"ב ואפי נכסים הן שתי יזמיות הפרויקט, ובין החברות שהתמודדו מולן היו גם אלקטרה ומנרב, שזכו עוד קודם לכן בפרויקט סמוך - של עיר הבה"דים, וכן החברות שפיר הנדסה ואשטרום.

גם זכייניות עיר הבה"דים רוצות עוד כסף

פרויקט קריית התקשוב של משרד הביטחון בנגב הוא פרויקט אחד מבין שורה של פרויקטים שהוא מקדם בשנים האחרונות, בהיקפים כספיים גדולים במיוחד.

אחד המרכזיים שבהם הוא עיר הבה"דים, אחד מהפרויקטים הגדולים של משרד הביטחון, הכולל הקמת קריית הדרכה ותפעולה, סמוך לצומת הנגב הדרומית לבאר-שבע.

במכרז לפרויקט זה, שכלל קבלת זיכיון, תכנון, הקמה, מימון, תפעול ותחזוקה של עיר הבה"דים למשך 25 שנה, זכתה בשנת 2012 חברת "מבט לנגב" - בה שותפות החברות הבורסאיות מנרב ואלקטרה, יחד עם קרן נוי וחברת רד בינת.

כעת נודע כי גם ל"מבט לנגב" טענות לגבי תשלומים הנדרשים ממשרד הביטחון, וגם במקרה זה הצדדים פנו לבוררות ומתדיינים בפני הרכב הבוררים צבי ציקליק, אבי חפץ ועו"ד עמוס גבריאלי.

ככל הידוע, חילוקי הדעות בין הצדדים, הפועלים בשיתוף-פעולה הדוק ופורה כבר כמה שנים, נוגע לכמה סוגיות תפעוליות, בהיקף מוערך של כ-150-200 מיליון שקל.

סוגיות אלה כוללות בין היתר תשלומים הקשורים להוצאות החשמל של הפרויקט, מי קולחין המשמשים להשקיה, שימוש בביוב ועוד.

פרויקט עיר הבה"דים, בעלות שנאמדה בעבר ביותר מ-9 מיליארד שקל ל-25 שנה, מתפרס על פני יותר מ-1,600 דונם, מהם כ-250 אלף מ"ר שטח בנוי, ועם השלמתה מיועדים לשרת בה כ-10,000 חיילים. מארגן החוב והמממן הראשי של הפרויקט הוא בנק הפועלים. 

עוד כתבות

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

איליה סוצקבר / צילום: כדיה לוי (עיבוד תמונה)

בכיר בחברה של איליה סוצקבר בישראל עוזב לסטארט־אפ חדש

עזיבה נוספת במרכז הפיתוח של SSI בתל אביב: שחר פפיני, מהמהנדסים הבכירים בחברה של איליה סוצקבר, פרש ומצטרף כ־CTO לסטארט־אפ Attestable AI, שגייס כ־20 מיליון דולר עוד לפני השקת מוצר

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מרחיבה את המשרדים ביקנעם: עסקת הענק של אנבידיה ומליסרון

ענקית השבבים חתמה על הסכם שכירות חדש מול מליסרון, ובכך ממשיכה במגמת ההתרחבות בישראל ובצפון בפרט ● מדובר בבניין חדש בעל 11 קומות, סמוך למטה הקיים של אנבידיה ביקנעם ולקמפוס הענק שיוקם בטבעון במרחק כמה דקות נסיעה

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

פתיחת שולחן ב''גריל 65'' / צילום: אנטולי מיכאלו

כל הדרך ממאיר אדוני לתחנת דלק: מסעדה שהיא חזרה הביתה

"גריל 65", השיפודייה על כביש 65 מול פרדס חנה, עושה חסד לקונספט האהוב, עם חתימת היד המובהקת של השף והרבה כבוד לז׳אנר

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

קמפיין לאומי / צילום: צילום מסך

ראש בראש: איזה בנק אחראי לפרסומת הזכורה ביותר, ואיזה בנק לאהובה ביותר?

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לגל תורן ובנק לאומי, והאהובה ביותר - זה השבוע השני - שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, מפעל הפיס הוא הגוף המפרסם שהשקיע השבוע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין הספרותי עם עידן עמדי

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

אמזון מגדילה את ההימור על AI, והמשקיעים מודאגים; המניה נופלת

אמזון רשמה שיא רבעוני בהכנסות של 213 מיליארד דולר, מעל התחזית ● הרווח למניה, 1.95 דולר, היה מעט מתחת לצפי ● הכנסות הענן היו 35.6 מיליארד דולר, מעל התחזיות, עם צמיחה שנתית של כ־21% ● המניה נופלת במסחר המאוחר בעיקר בשל תחזית השקעות חריגה של כ־200 מיליארד דולר לשנה הקרובה, שמעוררת חששות לגבי הלחץ על התזרים והרווחיות

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● וול סטריט סגרה יום שלישי רצוף של ירידות, ה-S&P 500 עבר לתשואה שלילית מתחילת השנה ● אמזון צנחה אתמול במסחר המאוחר בכ-10%, בעקבות דוחות מעורבים שפרסמה ● הביטקוין צנח אתמול בכ-10% ונסחר הבוקר סביב 65 אלף דולר ● וגם: הכירו את מניית ה-AI החדשה שתיכנס היום למדד ה-S&P 500 ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

גוגל מכה את התחזיות ומכריזה על השקעת עתק

אלפאבית עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות של 111.3 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.82 ● החברה דיווחה על הגדלה משמעותית של הוצאות ההון שלה ב-2026 ל-175-185 מיליארד דולר - משמעותית מעל צפי האנליסטים ● המניה יורדת במסחר המאוחר

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

השת"פ בין וולט לסיבוס בצומת דרכים: עשויים להיפרד ברבעון הבא

שיתוף הפעולה בין חברת המשלוחים לענקית כרטיסי ההסעדה נבחן מחדש ועשוי להסתיים כבר בחודשים הקרובים ● לגלובס נודע כי בעקבות שיחה בניהן הוחלט כי לעת עתה שיתוף הפעולה יימשך כסדרו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים