גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השווקים חוששים מ"נו דיל ברקזיט": השבוע המכריע של בוריס ג'ונסון ושל הליש"ט

עשרה ימים אחרי שנבחר - ראש ממשלת בריטניה מוביל מדינה במשבר: הליש"ט צנחה לשפל של 30 חודשים, תחזית הצמיחה נמוכה, והרוב של מפלגתו בפרלמנט הצטמצם ● הסיבה העיקרית למשבר היא התמקדותו באפשרות שבריטניה תפרוש מהאיחוד האירופי באופן חד-צדדי

בוריס ג’ונסון. מעולם לא היה תומך ברקזיט אדוק / צילום: רויטרס
בוריס ג’ונסון. מעולם לא היה תומך ברקזיט אדוק / צילום: רויטרס

פחות משבועיים לתוך כהונתו כראש ממשלת בריטניה, נראה שכל יום מביא איתו בשורה רעה לבוריס ג'ונסון. ביום חמישי הוריד בנק אנגליה את תחזית הצמיחה של הממלכה המאוחדת; ביום שישי צנחה הליש"ט לשפל של 30 חודשים וכותרות הצהובונים הבהירו לבריטים היוצאים לחופשת קיץ מאוחרת עד כמה בדיוק נשחק המטבע שלהם (במונחי כוסות בירה באירופה); בשבת התברר סופית כי המפלגה השמרנית הפסידה מושב שהיה בידיה בבחירות מקומיות בוויילס, וכי הרוב העומד לרשותה כעת בפרלמנט הצטמצם למושב אחד בלבד. עשרה ימים אחרי שנבחר, שלושה חודשים לפני מועד ה"ברקזיט" המתוכנן - ג'ונסון מוביל ממשלה במשבר.

הסיבה העיקרית לשרשרת האירועים היא התמקדותו של ג'ונסון מאז מינויו באפשרות שבריטניה תפרוש מהאיחוד האירופי ב-31 באוקטובר הקרוב באופן חד-צדדי, ללא תיאום עם בריסל, בתסריט המכונה "נו דיל ברקזיט". בעוד במהלך הקמפיין אמר ג'ונסון כי מדובר באפשרות של "אחד למיליון" והבטיח ש"לא תהיה בעיה להשיג עסקה עם האיחוד האירופי" רק בשל האיום לפרוש ממנו ללא עסקה, שורת צעדים שנקט מאז שנכנס לתפקיד - וההתעלמות המוחלטת של בריסל מהאיומים שלו עד כה - מפחידה את השווקים עד לרמה שבה כלי התקשורת הכלכליים ביבשת דנים באפשרות של קריסת הליש"ט ואפילו של פירוק הממלכה המאוחדת. או כמו שהם מכנים זאת: "אפקט BoJo".

האם הלישט תפרוץ את המחסום המנטלי ותשתווה לשער האירו

"צ'יקן" מול האיחוד

הצעד הראשון של ג'ונסון לאחר שמונה לראש הממשלה מטעם המפלגה השמרנית ב-24 ביולי היה לפטר מהקבינט את כל מי שהתבטא בעבר נגד "נו דיל ברקזיט". רק שרים שהביעו תמיכה במהלך מונו. התקשורת קראה לזה "ליל הסכינים הארוכות". לאחר מכן, הציב אולטימטום פומבי לאיחוד האירופי, ואמר כי על בריסל להסיר מההסכם שגובש עם קודמתו תרזה מיי את סעיף ה"בקסטופ" - הקובע מצב אפשרי שבו בריטניה תישאר מחויבת לאיחוד המכסים האירופי בשל הצורך למנוע גבול פעיל בין צפון אירלנד (השייכת לממלכה המאוחדת) ובין אירלנד (השייכת לאיחוד). בדרך, הוא שב והצהיר כי "נו דיל ברקזיט" הוא תסריט אפשרי, ואז הודיע כי יגדיל פי שניים את תקציב היערכות החירום של בריטניה ל"יום שאחרי" במקרה של פרישה חד-צדדית - מ-2.1 מיליארד ליש"ט ל-4.2 מיליארד ליש"ט.

גם אם רוב הפרשנים מסכימים כי ג'ונסון נוקט צעדים אלה כחלק ממשחק "צ'יקן" מול האיחוד האירופי - בניסיון לשנות את ההסכם ולא לפרוש בלעדיו - ההשלכות הכלכליות שלהם מוחשיות בהחלט. הליש"ט איבדה עוד 3% מערכה מול האירו מאז שנכנס לתפקידו, והיא קרובה מאוד לשפל ההיסטורי (של יותר מ-30 שנה) שרשמה ביוני 2016, אחרי שהבריטים הכריעו במשאל עם לפרוש מהאיחוד. במילים אחרות, הבלוף של ג'ונסון בדרך לתסריט הרצוי של פרישה בתנאים טובים יותר כרוך בפיחות מיידי בערך המטבע, ובהגדלת העצבנות בשווקים.

וכאשר מדובר בליש"ט - שחוותה בעבר מתקפות ספקולנטים וקריסת ערך - הדיונים העיקריים בסוף השבוע היו עד כמה היא יכולה לרדת. כבר כיום היא קרובה מאוד לשוויון עם האירו, שנתפס כמחסום מנטלי (הבריטים רגילים לכך שיחידת מטבע שלהם שווה יותר מכל המטבעות המרכזיים האחרים, אף שהדבר אינו קשור לחוזק המטבע, א"א), ופרשנים העריכו כי פוטנציאל הירידה שלה טרם מוצה.

סוכנויות ההימורים הבריטיות, וגם משאל שערכה סוכנות הידיעות "בלומברג" בקרב בנקים אירופיים, העניקו נכון לסוף השבוע סיכוי של בין 30% ל-40% לפרישה חד-צדדית. כלומר, לליש"ט יש עוד לאן לרדת, ולא ברור אם ג'ונסון יוכל לשנות את המגמה כל עוד הוא נמצא בעימות חזיתי מול האיחוד האירופי. "מטבעות חסינים בפני קסם אישי", כתבה סוכנות הידיעות בסוף השבוע, "ויש להם היסטוריה של השפלת ראשי ממשלה בריטיים, אפילו הגדולים שבהם". בנק אנגליה, מצדו, רמז בחמישי האחרון כי לא יתערב בניסיון לחזק את הפאונד.

ובמקביל ללחץ הפיננסי, גובר הלחץ מצד חברות ועסקים על ג'ונסון. אף שאת עמדתו סיכם בעבר ראש הממשלה החדש במילים (לא לציטוט) "שיילכו לעזאזל העסקים" בנוגע לחשש מברקזיט, בכל יום מזהירה ענקית תעשייה אחרת באופן פומבי את הממשלה מהשלכות פרישה ללא הסכם. יצרנית הרכב "פורד", המנהלת שני מפעלים גדולים בבריטניה, אמרה בסוף השבוע כי הסיכון ל"נו דיל ברקזיט" התגבר מבחינתה, וכי תבחן את האפשרויות העומדות בפניה.

מהצד השני של התעלה, אירופה פשוט אינה מאמינה שג'ונסון יצליח היכן שמיי נכשלה. למרות ההבדלים בסגנון ובפרגמטיזם הפוליטי, מי שאירופה תופסת במידה רבה כ"טראמפ הבריטי" מעורר בכלי התקשורת ביבשת את אותה האלרגיה שמעורר המקור מוושינגטון. "בגלל הסגנון הפרובוקטיבי שלו, בוריס ג'ונסון הוא בוודאי לא הפוליטיקאי שיצליח לבנות גשרים בין ארצו - המסוכסכת בינה לבין עצמה בסוגיית ה'ברקזיט' - לבין בריסל", העריך ראש מכון המחקר הכלכלי הגרמני IfW, פרופ' גבריאל פלברמאייר.

יהמרו נגד בריטניה?

בינתיים, השר החדש האחראי מטעם ג'ונסון על ה"ברקזיט", סטיבן ברקלי, מצא נימוק אחר לפתיחת ההסכם שגובש בין בריסל ללונדון. לדבריו, הבחירות לפרלמנט האירופי במאי האחרון "שינו מן היסוד את המציאות הפוליטית" באיחוד האירופי, ומכיוון שיש 61% חברים חדשים בפרלמנט האירופי, רק "לגיטימי" לדון מחדש בהסכם. אחרת, הזהיר גם הוא,"מה שמצפה לנו הוא נו דיל ברקזיט". נכון לעכשיו, האיחוד האירופי אינו מפגין סימני התקפלות, וחוזר ומבהיר כי לא יפתח את ההסכם שאישרו מנהיגיו בדצמבר האחרון.

מבחינה ציבורית, השבוע הקרוב יראה אם ג'ונסון יפגין את אותו פרגמטיזם פוליטי שאפיין אותו בעבר - בלחץ השווקים, הפוליטיקאים הבריטים, הציבור במדינה והאיחוד האירופי - וינסה להפחית את החשש מפרישה חד-צדדית, או שרק יגביר את האיומים, ואיזה מחיר תגבה מדיניות זאת מהמטבע הבריטי. בנאום הכניסה שלו לתפקיד חזר ראש הממשלה הבריטי פעמיים על איום שנשמע מכוון היטב למשקיעים וספקולנטים - "מי שיהמרו נגד בריטניה הולכים להפסיד את החולצות שלהם", אמר. נכון לעכשיו, מי שהימר נגד בריטניה הרוויח הרבה יותר מחולצה. הקריירה הפוליטית של ג'ונסון כראש ממשלה תלויה בהיפוך המגמה. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ