גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הפנים מזהיר: יבנה וחריש צומחות מהר מדי – והקריסה מעבר לפינה

מחקר שנערך עבור משרד הפנים חושף רשימה של ערים שאוכלוסייתן גדלה בקצב מואץ, בעיקר בגלל הסכמי-הגג ● הדוח קובע כי אף גורם לא הפנים את הסיכונים הפיננסיים והתפקודיים של הרשויות הללו, שלא יוכלו להעניק שירותים מינימליים לעשרות אלפי תושביהן החדשים

חריש / צילום: תמר מצפי
חריש / צילום: תמר מצפי

מה יקרה בשנים הקרובות בבאר יעקב, מועצה מנומנמת עד לא מזמן, שמספר תושביה לפני עשור לא הגיע לעשרת אלפים, ואילו בסוף 2017 הוא הגיע לכמעט 23 אלף? כיצד תתפקד המועצה המקומית מזכרת בתיה, לאור גידול של כמעט 30% במספר תושביה? האם עיריית מודיעין עילית הסתגלה לגידול שנתי ממוצע של כמעט 6% במספר תושביה?

מחקר שנערך עבור משרד הפנים על ידי חברת כוורת יועצים, בפיקוח ראש מינהל פיתוח במשרד הפנים, אדית בר, מנהל אגף בכיר בתכנון ופיתוח ההון האנושי ברשויות המקומיות, רועי דהן, ועיינה אדלר, מנהלת אגף הכשרות וידע באגף, נוקב ברשימת היישובים שנמצאים בהליכי פיתוח מואצים, ואולי אף מואצים מידי.

המחקר מעלה שהן אינן נערכות לתהליכי העיור המואצים, ואם לא יפעלו בדחיפות, בסיוע ממשלתי - הן צפויות לבעיות כלכליות ותפקודיות, ופגיעה במערכות התשתיות העירוניות, ואולי אף לקריסה.

המחקר מגדיר מהי עיר שנמצאת בהליך גידול מואץ? החוקרים בדקו ספרות מחקרית עולמית, והגיעו למסקנה, שבהגדרה הזו נכללות ערים שממוצע הגידול השנתי של אוכלוסייתן הוא 4% ויותר. זאת על סמך בדיקה שערכו בין ערי העולם, שהעלתה, כי הערים שאוכלוסייתן נמצאת בהליך של צמיחה מואצת בשנים האחרונות בקנה עולמית מתאפיינות בגידול אוכלוסין שנתי ממוצע של 4%. לפחות. "אלופת העולם" בגידול אוכלוסין שנתי היא העיר בבייהאי (BEIHAI שבסין, שגדלה בקצב שנתית ממוצע של 10.6%, גאזיאבד (GHAZIABAD) שבהודו שגדה בקצב של 5.2% צנעא בתימן וסוראט בהודו (5%) קאבול באפגניסטן 4.7% ועוד.

בישראל הגידול השנתי הממוצע של רשויות מקומיות מגיע ל-2%, ואולם הסכמי-הגג שנחתמו בשנים האחרונות, שיבשו לא מעט מהנתונים, והקפיצו את מספר התושבים ברשויות מקומיות רבות שכלולות בהסכמים, אולם לא רק. הליכי הבנייה המואצים ביישובים רבים, גם כאלה שלא נכללו במסגרת ההסכמים, גרמה לזינוק במספר התושבים, במיוחד בערים החרדיות.

אלופת הצמיחה בישראל: חריש

חריש היא האלופה בהא הידיעה של הגידול הדמוגרפי. מאז 2012 מספר תושבי העיר החדשה זינק בכמעט 50%, בקצב של 9.5% בשנה; אחריה באר יעקב שגדלה בקצב של 7.25 בשנה, קריית יערים בקצב של 6% לשנה, מזכרת בתיה, גבעת זאב ומודיעין עילית החרדית ב-5.9%, כפר תבור ויבנה 5.8% ועוד. מקומות כמו הוד השרון (גידול שנתי של 3.4%) ונס ציונה (3.2%) אמנם לא כלולות בהגדרת הדיור המואץ של משרד הפנים, ואולם אף הן מתאפיינות בשיעור גידול חריג, שאף הוא צריך לעורר תשומת לב.

המחקר לא הסתכל רק על קצב הצמיחה של השנים האחרונות, אלא גם על זה שצפוי בעתיד, וזאת משום שעיקר הבנייה מהסכמי-הגג, אמורה להגיע בעתיד. וכך, באר יעקב היא המקום הצפוי לגידול היחסי הרב ביותר בארץ: בעיר היו בשנת 2016 5,354 דירות, והסכם הגג אמור להוסיף לה 218% (11,653 דירות); על כל 1,000 דירות שישווקו במועצה המקומית, תגדל האוכלוסייה ב-19%; מעלות, שדרות וטירת הכרמל יגדילו את האוכלוסיות שלהן ב-14-15% על כל אלף דירות שיתווספו להן, מכוח הסכמי-הגג, ואחריהן אלעד, נתיבות ואופקים, שיוסיפו לתושביהן 13-14%.

מי שהחוקרים לא מודאגים לגביהן, הן ערים גדולות שאמורות לגדול בעקבות הסכמי-הגג: חיפה, ראשון-לציון, באר-שבע, נתניה, אשדוד יגדילו את אוכלוסייתן בשיעורים של עד 2% על כל 1,000 דירות שיתווספו להן.

במסגרת העבודה בוצעו ראיונות עם אנשי ממשל ורשויות מקומיות, כדי להבין, עד כמה הבעיות והאתגרים של הליכי דיור מואץ אכן מופנמים בשלטון המרכזי והמקומי ועד כמה רשויות מקומיות אכן נערכות למימוש ההסכמים. כצפוי, התברר שהדברים מאוד רחוקים משני הגורמים, במיוחד מהרשויות המקומיות: "הראיונות שבוצעו העלו כי כיום הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה אינם פועלים בהתאם לעקרונות שזוהו כגורמי הצלחה בניהול תהליכי צמיחה עירוניים.

לא ניכרת ראייה מערכתית של השלכות הסכמי-הגג, ולא גובשה גישה ממוסדת, משפטית, כלכלית-חברתית מסודרת זה לב ליבו של הסיפור וממש לא ברור מה זה אומר של גופי השלטון המרכזי באשר להשלכות ארוכות הטווח של מימוש הסכמי-הגג. מעבר לכך, בפועל מרבית הרשויות אינן עומדות בקצב השיווק שהוגדר בהסכם, והרשויות המקומיות מתקשות בחיזוי אחוזי המימוש של הסכם הגג בפועל, שמשתנים רבים הם בגדר נעלמים בשנות מימוש ההסכם, כגון קצב מימוש ההסכם, תמהיל התושבים החדשים, מעבר לכך, ניכר כי הרשויות מתמקדות בעיקר בהתמודדות היכולת לשווק בפועל אזורי מסחר ותעשייה וכו".

"כאשר רשויות השלטון המקומי מתקשות לנהל תכנון ארוך טווח של תהליכי הצמיחה העירוניים ולנהל את הצמיחה ישנן לגידול המואץ השפעות שליליות רבות. בין ההשפעות השליליות אפשר למנות גידול בעומס על מערכת התשתיות העירונית, עומס בכבישים, פגיעה באיכות השירותים העירוניים הניתנים לתושבים, יצירת קשיים כלכליים למערכות השלטון המקומי ופגיעה באיכות הסביבה", מתריעים החוקרים.

במשרד הפנים מדברים על כך שהמחקר אינו תיאורטי, וכי הם חשים אותו יום-יום. "כל עוד הדברים הם בעולמות התכנון - ניחא. עכשיו מגיעים לשלב הביצוע. משלימים חלק מהשכונות החדשות, מגיעים התושבים החדשים, והנזק שנגרם לרשויות המקומיות נגרם בשני היבטים: הראשון, חוסר יכולת לתת מענה לתושבים שנמצאים בהליכי קליטה. הם לא בנויים להיקפים האלה. לא בכוח האדם, לא ביכולות המקצועיות ולא במשאבים. "ראשון-לציון תוכל להתמודד עם התושבים החדשים. מי שישלם את המחיר הכבד זו הפריפריה", אומר מנכ"ל משרד הפנים, מרדכי כהן.

"הסיפור הכבד יותר זה התושבים החדשים שמגיעים ודורשים שירותים. אין לרשויות הללו יכולות לספק את השירותים הללו ולכן הרשות תיקח את כל העוגה התקציבית - ותפגע בכלל התושבים. התושבים החדשים הם תושבים גרעוניים עבורה. אין לה (לרשויות המוניציפליות) את המסחר, התעסוקה והשירותים. קח את כל היישובים שלהם הוסיפו שכונות פרווריות והתיישבו בהן משפחות צעיריות עם מספר ילדים. אלה צרכני השירותים הגדולים ביותר. הם רוצים מיד שירותי חינוך ושעות פנאי, ואין לרשות אפשרות לעמוד בזה".

שר הפנים, אריה דרעי הוסיף בהקשר זה, כי "רוב הרשויות שחתמו על הסכמי-גג כבר הגיעו אלינו. מי שלא הגיעו היו אלה שעדיין נמצאות בהליכי התכנון הראשוני ושראשיהן לא מבינים עדיין מה צפוי להם".

ההמלצות: קבינט ניהול צמיחה בכל רשות

מחברי הדוח ממליצים כי לאחר החתימה על הסכם-הגג, על הרשות להקים מינהלת הסכם-גג שתנהל ותפקח על לוחות הזמנים של עבודות הפיתוח והבנייה הציבורית.
עוד ממליצים על הקמת קבינט ניהול לצמיחת הרשות, שיכלול את בעלי התפקידים הרלוונטיים ברשות המקומית ויגדיר יעדים אסטרטגיים ארוכי טווח, שיכללו את מנועי הצמיחה של הרשות.
המלצה נוספת מתייחסת לשיתוף ציבור ולעידוד יוזמות של שיתוף ציבור במגזר הציבורי, במטרה לחזק את האמון בין האזרח לשלטון, הרחבת הידע לקבל החלטות, הרחבת הלגיטימציה לקבל החלטות, עמידה על חסמים לביצועה, ויצירת שיתופי פעולה שעשויים לקדם ולממש החלטות. "שיתוף ציבור יסייע להנהלת הרשות בבניית אמון מול הציבור בעיקר מול תושבי העיר הוותיקים שנוטים לחוש נדחקים לשולי סדר היום העירוני כיוון שרבים מהמשאבים מוקצים לטובת שכונות חדשות".

נתון מעניין שעולה מהדוח, ונצפה בכמה רשויות, הוא כי רבים מהתושבים שעוברים לשכונות חדשות, מגיעים מהשכונות הוותיקות באותה עיר. מה שמאיץ את החלשת השכונות הוותיקות. בהקשר זה מציין הדוח כי יש לחזק גופי ניהול בתחום ההתחדשות העירונית.

בדוח צוין כי רשויות שנחתם בהן הסכם-גג צריכות להיערך לגידול קיצוני במספר יחידות כמו שירות לתושבים, הון אנושי, מערוכת מידע, ניהול כספים ויחידת הנדסה. כמו כן, על העיריות לבנות מסד נתונים אמין לגבי מספר רוכשי הדירות בעיר, מהיכן הם מגיעים, רמת השכלתם, מיקום התעסוקה שלהם, וכך תוכל הרשות להתאים את פעילותה לצורכיהם.

עוד כתבות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם