גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט הכריע: צחי כהן לא יוכל להיות בעל השליטה בתיקון עולם

לפי החלטת ביהמ"ש, כהן, שמחזיק היום ב-70% מהחברה, יוכל להחזיק רק 5% ממנה - או שתיקון עולם לא תוכל לפעול בישראל ● זאת בשל מידע מודיעיני שהגיע למשטרה, לפיו כהן משתמש בקנאביס בעצמו ובעל קשר לארגוני פשיעה ● תיקון עולם: "אנו בוחנים את פסק הדין ועשויים לערער לעליון"

בית המשפט המחוזי בירושלים פסק היום (א') כי צחי כהן, המייסד והבעלים והרוח החיה מאחורי חברת תיקון עולם, לא יוכל עוד להחזיק בשליטה בחברה. זאת בשל מידע מודיעיני אשר הגיע למשטרה, אשר לפיו כהן משתמש בקנאביס בעצמו, וכן משום שהוא בעל קשר לארגוני פשיעה.

בית המשפט לא הכריע בשאלה האם כהן אומנם אשם בעבירות הללו, אולם אשרר כי למשטרה ולמשרד הבריאות ישנה הזכות לשלול את רישיון גידול הקנאביס הרפואי של כהן, אם הם התרשמו כי המידע מוביל לכך. זאת, למרות שלתיקון עולם לא ניתנה האפשרות לענות לטענות ישירות.

כהן מחזיק היום כ-70% מחברת תיקון עולם, והוא יוכל על-פי ההחלטה להחזיק רק 5% ממנה - או שהחברה לא תוכל לפעול בישראל. תיקון עולם מסרה כי היא בוחנת את פסק הדין ושוקלת את צעדיה, כולל ערעור לבית המשפט העליון.

בעבר טען משרד הבריאות כי אפשרי לתת לתיקון עולם רישיון לעסוק בקנאביס, ובלבד שכהן לא יהיה מעורב בפעילות הגידול, אלא רק בניהול החברה. לאחר מכן הקשיח משרד הבריאות את עמדתו, לטענתו בשל מידע חדש שהגיע למשטרה. בעקבות זאת החליט המשרד, על-פי המלצת המשטרה, כי כהן לא יוכל להיות לא מנהל ולא בעל שליטה בחברה.

לפני הכרעת הדין, משרד הבריאות ותיקון עולם ניסו לבנות מתווה לפיו כהן, שאינו מכהן כמנכ"ל החברה, יוכל להחזיק בנאמנות במניותיו בתיקון עולם ישראל, לצורכי רווחיות בלבד. בשנים האחרונות כהן אינו מתגורר בישראל - לכן על פניו מתווה זה יכול היה להתממש. תיקון עולם אף הביאה תקדים: ברק רוזן, שהיה בעל השליטה בחברת הקנאביס קנביט וטרם קיבל אישור כשירות מן המשטרה, העביר את מניותיו לנאמנות עד הסדרת האישור.

אולם משרד הבריאות טען כי מתווה של נאמנות לא ימנע מכהן לשלוט בחברה באופן בלתי פורמלי. "גם קיומו של הנאמן לא ימנע מצב שבו יש אדם אחד שיש לו אינטרס עצמאי בחברה, והוא צחי כהן", נאמר בתשובה לעתידה.

לפעילות בישראל יש חשיבות רבה לחברה

תיקון עולם היא חברה פרטית שפועלת היום במספר מדינות בעולם מלבד ישראל וכבר עשתה אקזיט בקנדה בהיקף של כמה מאות מיליוני דולרים. מבחינה כלכלית השוק הישראלי יחסית קטן לעומת חלופות פעילות אחרות של תיקון עולם, אולם הפעילות בישראל חשובה מאוד לחברה מבחינת תדמיתית. כמו כן, בעבר הביע כהן עניין אידאולוגי בפעילות בקנאביס רפואי בכלל ובישראל בפרט, וציין כי יביא את הצמח במחירים נמוכים לשוק הישראלי, כל עוד ירוויח מפעילותו במדינות נוספות.

תיקון עולם קבלה בתביעתה על כך שמשרד הבריאות שולל את חופש העיסוק והקניין של כהן, וזאת מבלי שהוצגו בפניה הראיות בפועל לאי-כשירותו. לטענת החברה, היא השקיעה רק לאחרונה 20 מיליון שקל בהקמת מתקן גידול קנאביס חדש בישראל, וזאת לאחר שקבילה איתות ממשרד הבריאות כי כהן יוכל להמשיך לשלוט בחברה, ובלבד שלא ייגע בחומר עצמו. לדברי החברה, שלילת רישיון להפעלת עסק קיים, שונה ממצב שבו אין מעניקים רישיון לאדם שעוד לא עסק בתחום.

בית המשפט שקל את הדברים אך כאמור דחה את העתירה, לאחר שהכריע כי סמכותם של משרד הבריאות והמשטרה להכריע כי כהן אינו כשיר להחזיק ברישיון קנאביס, מתקיימת גם לגבי פעילות קיימת.

כהן וחברת תיקון עולם נחשבים לחלוצי תחום הקנאביס הרפואי בישראל, ועד לפני כשנה הייתה זו החברה הגדולה בישראל. כיום, בין היתר בעקבות המשפט, היא מטפלת רק בכ-2,000 חולים מתוך כ-45 אלף, ואינה פועלת במסגרת האסדרה החדשה.

תיקון עולם מסרה היום: "קיבלנו את פסק הדין, אנו לומדים אותו ושוקלים את צעדינו, לרבות ערעור לבית המשפט העליון. החברה תמשיך לספק למטופליה את מוצריה, כל עוד משרד הבריאות יתיר זאת. חברת תיקון עולם תמשיך להיאבק כדי להמשיך את פעילותה בארץ, שהביאה מזור לעשרות אלפי חולים במשך למעלה מעשור, ואשר במעשיה הצמיחה ענף חקלאי ותעשייתי שלם בישראל".

עוד כתבות

אמבולנסים בדרך לאוניברסיטת בראון לאחר אירוע הירי / צילום: ap, Mark Stockwell

ארה"ב: הרוגים ופצועים באירוע ירי המוני באוניברסיטת בראון היוקרתית

לפחות 2 הרוגים ועוד 8 פצועים במצב קשה מאוד אך יציב, בתקרית שעדיין מתנהלת • הסטודנטים הונחו להסתגר בכיתות נעולות ולהשאיר טלפונים על שקט • מפקד המשטרה המקומית: "מנהלים מרדף אחר גבר לבוש בשחור" • גורמים רשמיים טענו שהיורה נתפס - וחזרו בהם לאחר מכן

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקריית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

מותגים שחוזרים לתקופת המנדט הבריטי ועסקה עם שרי אריסון: הדרך של אחת החברות הוותיקות בישראל להנפקת ענק

כשהיא חמושה בשורה של מותגי מזון שמוכרים בכל בית, מניית סוגת נחתה על שולחנם של המשקיעים בת"א ● עם נתחי שוק משמעותיים במלח, סוכר, אורז ושמן, היא מחפשת להמשיך להתרחב ● ובזמן שהמשקיעים מסתערים, יש מי שחושש מעליות מחירים עתידיות: "יודעים מה קורה לחברה שמנפיקה ורוצה לחלק דיבידנדים"

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap

דיווח: המחבל השני שהשתתף בטבח בסידני - אזרח לבנוני ממוצא פלסטיני

משרד החוץ הצרפתי פרסם את שמו של דן אלקיים, תושב צרפת, שנרצח בפיגוע באוסטרליה ● בישראל בודקים אם הפיגוע ההמוני יצא לפועל בהכוונה של איראן או ארגון טרור ● משרד החוץ האיראני פרסם "גינוי", וטען כי "טרור והרג בני אדם בכל מקום בו בוצעו נדחים ומגונים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות קלות; מניות הטכנולוגיה והבנייה נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית נקסט ויז'ן קפצה בכ-4% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

דילמת נמל אילת: להאריך את הזיכיון לאחים נקש או לצאת למכרז בסיכון

שרי האוצר והתחבורה יודיעו עד סוף החודש אם יוארך זיכיון האחים נקש בנמל שהסב להם רווחים במאות מיליונים ● בממשלה סבורים שהם לא עמדו בתנאים, אולם פרסום מכרז חדש כעת אינו מהלך פשוט

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

דיווח: חברת הסייבר הישראלית ארמיס במגעים למכירתה תמורת 7 מיליארד דולר

ארמיס הישראלית במגעים למכירתה לחברת ServiceNow האמריקאית תמורת עד 7 מיליארד דולר - כך מדווח בלומברג ● לפי הדיווח, העסקה עשויה להיות מוכרזת בימים הקרובים

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה: 11 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

פרשת בונוס ביוגרופ: התיק נגד המנכ"ל והיו"ר הועבר לפרקליטות

רשות ני"ע העבירה את תיק החקירה נגד בכירי חברת בונוס ביוגרופ, שמפתחת שתלי עצם, לפרקליטות מיסוי וכלכלה ● לפי החשד, המעורבים ביצעו מספר פעולות שנועדו להגדיל את שווי החברה, כדי שהמניה תמשיך להיכלל במדדי ת"א 90 ו-125

עבאדי־בויאנג’ו / צילום: רמי זרנגר

שר האוצר החליט: מיכל עבאדי בויאנג'ו תמונה לתפקיד החשכ"ל

לאחר טענות כי תחת כהונתו של סמוטריץ' אין נשים בכירות במשרד האוצר, מנסים לגבש דיל בסביבתו למינוי אישה לתפקיד החשכ"לית תמורת אישור מינויו של מהרן פרוזנפר, המועמד של סמוטריץ' כממונה על התקציבים