גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט הכריע: צחי כהן לא יוכל להיות בעל השליטה בתיקון עולם

לפי החלטת ביהמ"ש, כהן, שמחזיק היום ב-70% מהחברה, יוכל להחזיק רק 5% ממנה - או שתיקון עולם לא תוכל לפעול בישראל ● זאת בשל מידע מודיעיני שהגיע למשטרה, לפיו כהן משתמש בקנאביס בעצמו ובעל קשר לארגוני פשיעה ● תיקון עולם: "אנו בוחנים את פסק הדין ועשויים לערער לעליון"

בית המשפט המחוזי בירושלים פסק היום (א') כי צחי כהן, המייסד והבעלים והרוח החיה מאחורי חברת תיקון עולם, לא יוכל עוד להחזיק בשליטה בחברה. זאת בשל מידע מודיעיני אשר הגיע למשטרה, אשר לפיו כהן משתמש בקנאביס בעצמו, וכן משום שהוא בעל קשר לארגוני פשיעה.

בית המשפט לא הכריע בשאלה האם כהן אומנם אשם בעבירות הללו, אולם אשרר כי למשטרה ולמשרד הבריאות ישנה הזכות לשלול את רישיון גידול הקנאביס הרפואי של כהן, אם הם התרשמו כי המידע מוביל לכך. זאת, למרות שלתיקון עולם לא ניתנה האפשרות לענות לטענות ישירות.

כהן מחזיק היום כ-70% מחברת תיקון עולם, והוא יוכל על-פי ההחלטה להחזיק רק 5% ממנה - או שהחברה לא תוכל לפעול בישראל. תיקון עולם מסרה כי היא בוחנת את פסק הדין ושוקלת את צעדיה, כולל ערעור לבית המשפט העליון.

בעבר טען משרד הבריאות כי אפשרי לתת לתיקון עולם רישיון לעסוק בקנאביס, ובלבד שכהן לא יהיה מעורב בפעילות הגידול, אלא רק בניהול החברה. לאחר מכן הקשיח משרד הבריאות את עמדתו, לטענתו בשל מידע חדש שהגיע למשטרה. בעקבות זאת החליט המשרד, על-פי המלצת המשטרה, כי כהן לא יוכל להיות לא מנהל ולא בעל שליטה בחברה.

לפני הכרעת הדין, משרד הבריאות ותיקון עולם ניסו לבנות מתווה לפיו כהן, שאינו מכהן כמנכ"ל החברה, יוכל להחזיק בנאמנות במניותיו בתיקון עולם ישראל, לצורכי רווחיות בלבד. בשנים האחרונות כהן אינו מתגורר בישראל - לכן על פניו מתווה זה יכול היה להתממש. תיקון עולם אף הביאה תקדים: ברק רוזן, שהיה בעל השליטה בחברת הקנאביס קנביט וטרם קיבל אישור כשירות מן המשטרה, העביר את מניותיו לנאמנות עד הסדרת האישור.

אולם משרד הבריאות טען כי מתווה של נאמנות לא ימנע מכהן לשלוט בחברה באופן בלתי פורמלי. "גם קיומו של הנאמן לא ימנע מצב שבו יש אדם אחד שיש לו אינטרס עצמאי בחברה, והוא צחי כהן", נאמר בתשובה לעתידה.

לפעילות בישראל יש חשיבות רבה לחברה

תיקון עולם היא חברה פרטית שפועלת היום במספר מדינות בעולם מלבד ישראל וכבר עשתה אקזיט בקנדה בהיקף של כמה מאות מיליוני דולרים. מבחינה כלכלית השוק הישראלי יחסית קטן לעומת חלופות פעילות אחרות של תיקון עולם, אולם הפעילות בישראל חשובה מאוד לחברה מבחינת תדמיתית. כמו כן, בעבר הביע כהן עניין אידאולוגי בפעילות בקנאביס רפואי בכלל ובישראל בפרט, וציין כי יביא את הצמח במחירים נמוכים לשוק הישראלי, כל עוד ירוויח מפעילותו במדינות נוספות.

תיקון עולם קבלה בתביעתה על כך שמשרד הבריאות שולל את חופש העיסוק והקניין של כהן, וזאת מבלי שהוצגו בפניה הראיות בפועל לאי-כשירותו. לטענת החברה, היא השקיעה רק לאחרונה 20 מיליון שקל בהקמת מתקן גידול קנאביס חדש בישראל, וזאת לאחר שקבילה איתות ממשרד הבריאות כי כהן יוכל להמשיך לשלוט בחברה, ובלבד שלא ייגע בחומר עצמו. לדברי החברה, שלילת רישיון להפעלת עסק קיים, שונה ממצב שבו אין מעניקים רישיון לאדם שעוד לא עסק בתחום.

בית המשפט שקל את הדברים אך כאמור דחה את העתירה, לאחר שהכריע כי סמכותם של משרד הבריאות והמשטרה להכריע כי כהן אינו כשיר להחזיק ברישיון קנאביס, מתקיימת גם לגבי פעילות קיימת.

כהן וחברת תיקון עולם נחשבים לחלוצי תחום הקנאביס הרפואי בישראל, ועד לפני כשנה הייתה זו החברה הגדולה בישראל. כיום, בין היתר בעקבות המשפט, היא מטפלת רק בכ-2,000 חולים מתוך כ-45 אלף, ואינה פועלת במסגרת האסדרה החדשה.

תיקון עולם מסרה היום: "קיבלנו את פסק הדין, אנו לומדים אותו ושוקלים את צעדינו, לרבות ערעור לבית המשפט העליון. החברה תמשיך לספק למטופליה את מוצריה, כל עוד משרד הבריאות יתיר זאת. חברת תיקון עולם תמשיך להיאבק כדי להמשיך את פעילותה בארץ, שהביאה מזור לעשרות אלפי חולים במשך למעלה מעשור, ואשר במעשיה הצמיחה ענף חקלאי ותעשייתי שלם בישראל".

עוד כתבות

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

רייצ'ל ריבס, שרת האוצר הבריטית / צילום: ap, Leon Neal

בבריטניה בוחנים: הטלת מס חדש על כל תייר שנכנס ללונדון

בריטניה מתמודדת עם "בור" תקציבי שמוערך ב–30 מיליארד ליש"ט לפחות, ומפלגת הלייבור שבשלטון נאבקת להישאר מחויבת להבטחתה שלא להעלות מסים לציבור ● לפי הדיווחים האחרונים, שרת האוצר רייצ'ל ריבס, תנסה ליצור אוסף של צעדים שיגדילו את הכנסות המדינה ואחד מהם הוא הטלת "מס תיירים" חדש

אביטל פרדו בוועידת ישראל לעסקים

אביטל פרדו, שותף מייסד בפאגאיה: "בתוך עשור נוכל להפוך לאחת מחברות האשראי הצרכני הגדולות בעולם"

אביטל פרדו סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על השוק התנודתי, מעבר החברה ממודל יוניקורן למוסד פיננסי – והאתגר של השנים הבאות ● בנוסף, הכריז כי "היתרון התחרותי האמיתי של ה-AI עוד לא נחשף"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

אריק טראמפ / צילום: ap, Daniel Ceng

מפולת הקריפטו עלתה למשפחת טראמפ מיליארד דולר. הבן אריק: "זו הזדמנות"

לפי בלומברג, קריסת שוק הקריפטו חתכה את ההון של המשפחה ל-6.7 מיליארד דולר בחודשיים ● אבל אלו שהשקיעו בעסקי הקריפטו של המשפחה הפסידו הרבה יותר ● אריק, הבן של הנשיא שמוביל את פעילות הקריפטו, משדר שעסקים כרגיל, "מעולם לא הייתי שורי יותר לגבי שוק הקריפטו"

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מנכ"ל תנובה: "ישראל לא יכולה לוותר על ייצור מוצרי המזון הבסיסיים, בטח לא המפוקחים"

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

בית אבות עמל בשרון של הרשת עמל ומעבר / צילום: עפל גרופ, ויקיפדיה

הושלמה הנפקת רשת עמל ומעבר: אלו בעלי המניות שמכרו מניות ב-1.24 מיליארד שקל

עמל ומעבר השלימה את הנפקת המניות הראשונית שלה לציבור והיא תתחיל להיסחר בקרוב בבורסה תחת השם עמל הולדינגס ● הגופים שמכרו מניות הם קרן פימי של ישי דוידי, דליה קורקין, פועלים אקויטי ומגדל ביטוח ● מי שעומדת בראש הרשת ואחראית לצמיחתה, דליה קורקין, מכרה 10 מיליון מניות תמורת 185 מיליון שקל

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

החברה הישראלית שקיבלה אישור FDA למכשיר להערכת תפקוד המוח

מערכת ישראלית להערכת תפקוד המוח מקבלת אישור FDA ● טבע יוצאת בסדרת אתגרי חדשנות בהשקעה שנתית של עשרות מיליוני דולרים ● סטארט־אפ לעריכה גנטית מגייס 8 מיליון דולר ● בדיקת ההיריון ברוק של סליגנוסטיקס מגיעה למדפי הפארם בגרמניה ● וגם: חוקר מהדסה זוכה להכרה בינלאומית ● השבוע בביומד

דרור בין בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "נדרשת עליית מדרגה בהשקעות דיפטק, הן גל הצמיחה הבא של ההייטק בישראל ובעולם"

בהרצאה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר דרור בין מנכ"ל רשות החדשנות, כי 2025 רושמת כבר עתה את שיא האקזיטים בישראל בהיקף של 71 מיליארד דולר ● לצד זאת, בין הזהיר מפני הירידה במספר הסטארט-אפים החדשים וקרא לגוון את ההשקעות בהייטק כך שלא יתמקדו רק בסייבר ובתוכנה

אולם התצוגה החדש של טסלה בקריית אתא / צילום: יח''צ טסלה

הנתונים מגלים: הישראלים קונים פחות מכוניות חשמליות

הרכב החשמלי הוא הסגמנט החסכוני והירוק בשוק, אך ב־2025 נרשמה ירידה במכירות שלו ● הסיבות: שחיקת הטבות מיסוי והפופולריות של רכבי הפלאג־אין, בעיקר עבור ציי רכב ● למרות המגמה, בטסלה מרחיבים את ההשקעות בישראל, ורק לאחרונה חנכו אולם מכירות חדש בתל אביב ומרכז בקריית אתא

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בתל אביב; אלקטרה נדל"ן זינקה בכ-10%, טבע קפצה בכ-3%

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.5% ● עליות נרשמו גם בבורסות העולם ● בנק ישראל הוריד את הריבית ברבע אחוז ● ההסבר של גולדמן סאקס לנפילות בוול סטריט - גידור סיכונים ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה ● במיטב מציעים אלטנטיבות מפתיעות לשוק האמריקאי היקר

מימין: אלה לוי וינריב, שרית זוסמן ושירה שפירא / צילום: רמי זרנגר

"להחליט לשים זרקור על הדברים הטובים": שירה שפירא ושרית זוסמן בשיחה על שכול והכוח להמשיך הלאה

חברי הילדות ענר שפירא ז"ל, רס"ל בן זוסמן ז"ל והירש גולדברג פולין ז"ל, הפכו לסמל לגבורה בעקבות אירועי 7.10 ● האימהות של שניים מהם, שירה שפירא ושרית זוסמן, הגיעו לוועידת ישראל לעסקים של גלובס כדי לספר עליהם, על הדרך להמשיך הלאה ועל החשיבות של עשייה חיובית בחברה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית אחרי קרוב לשנתיים. לאן הולכים מכאן?

בשוק צופים בהסתברות כמעט מוחלטת שבנק ישראל יפחית בהחלטה הקרובה את הריבית בשיעור סולידי של 25 נקודות בסיס - לרמה של 4.25% ● הפעם האחרונה שבה הריבית ירדה בשיעור זהה הייתה בינואר 2024 ● עם זאת, מי שמצפה לרצף הפחתות ריבית עשוי להתבדות

גבי בוגנים / צילום: פזית אסולין

הרוכשת מצאה טעות של 20 מיליון שקל, והמוכר טוען: ״לא ביצעה בדיקת נאותות"

לאחר שרכשה את השליטה בחברת התוכנה ב־93 מיליון שקל, טוענת אקסל כי סינאל רשמה בעבר הכנסות יתר של 20 מיליון שקל בשל הפרשה שגויה ● המוכר: "אולי רוצים לשפר תנאי העסקה"

חזי חאלאויה בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

יו"ר נמלי ישראל: "ישראל צריכה להיות שער לאירופה. אסור לפספס את ההזדמנות"

חזי חאלאויה דיבר בועידת ישראל לעסקים של גלובס על ההזדמנות הטמונה במסדרון הכלכלי IMEC בין הודו לאירופה, שישראל טרם הצטרפה אליו ● "מדובר במצפן גיאו־אסטרטגי. אם נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה זכייה לדורות. ואם לא נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה בכייה לדורות"

מרכז ביג אילת / צילום: ביג מרכזי קניות

צמיחה של 16%, לא רק בישראל: הרבעון החזק של קבוצת ביג

קבוצת ביג פרסמה דוחות לרבעון השלישי והציגה גידול בהכנסות וברוב הפרמטרים ● בתשעת החודשים הראשונים של השנה ההכנסות צמחו בסך הכל בכ-18% וגם הרווח מאמיר ● "זהו רבעון שיא בתוצאות, אבל אנחנו מאוד רחוקים מהשיא", אומר המנכ"ל חי גאליס

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות

ולדימיר פוטין - נשיא רוסיה, דונלד טראמפ - נשיא ארה''ב, וולודימיר זלנסקי - נשיא אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Alex Brandon, Jacquelyn Martin

מניות ביטחוניות ירדו, אירופה במצוקה: ארה"ב דוחפת להסכם שלום כפוי באוקראינה

הבית הלבן הפתיע את אירופה כשדרש מקייב בסוף השבוע לקבל תוכנית שלום ובה הגבלות צבאיות וכן ויתור על שטחים ● האירופאים קוראים לתוכנית "בסיס לדיון" ושוב נאלצים לבקש מקום ליד שולחן הדיונים ● לצד ירידות במניות ביטחוניות, באיחוד מנסים לקנות זמן להקמת כוח צבאי

אפליקציית X / צילום: Shutterstock

תומכי טראמפ ו"עיתונאים מעזה": הפיצ'ר החדש ב-X שחושף חשבונות מזויפים

הפיצ'ר החדש יתמודד עם חשבונות מזויפים כשהמטרה המרכזית היא להציג את המידע על החשבון ובעיקר היכן הפרופיל מבוסס, כמה פעמים החשבון שינה את שם המשתמש שלו, מתי המשתמש הוריד את האפליקציה וכדומה ● בהמשך יעלה פיצ'ר שיציג אזהרה אם בחשבון ישתמשו ב-VPN כדי להסוות את המיקום, במטרה לבלום את מי שינסה לטשטש את המיקום של החשבון