גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחים פלד, מייסדי חברת הבלוקצ'יין Orbs, נתבעים על-ידי שותף לשעבר

לאחר כישלונו של הליך גישור ממושך, הוגשה תביעה נגד אוריאל ודניאל פלד וחברת אורבס, שגייסה בשנה שעברה יותר מ-133 מיליון דולר ● התובע אלעד ארד דורש בין השאר לקבל פירוט של הכנסות האחים מהנפקות של 12 מטבעות דיגיטליים, שבהן גויסו מאות מיליוני דולרים ● אורבס: "הטענות מופרכות מיסודן"

נטע קורין, דניאל פלד, אוריאל פלד וטל קול, מייסדים שותפים בחברת אורבס / צילום: אורבס
נטע קורין, דניאל פלד, אוריאל פלד וטל קול, מייסדים שותפים בחברת אורבס / צילום: אורבס

אלעד ארד, שותפם לשעבר של האחים אוריאל ודניאל פלד בחברת CoinTree Capital, תובע את שניהם ואת חברת הבלוקצ'יין הישראלית Orbs, שעמדה מאחורי אחד מגיוסי ההון הגדולים בשנה שעברה בהנפקה של מטבעות דיגיטליים (ICO) - כך עולה מכתב התביעה שהגיע לידי "גלובס". ארד טוען, בין השאר, כי השניים נישלו אותו מחלקו בחברה המשותפת.

התביעה הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב לאחר הליך גישור ממושך, שנמשך כשנה וחצי והסתיים ללא הסכמות בין הצדדים. בכתב התביעה, שהוגש ביום חמישי האחרון, טוען התובע כי האחים פלד נקטו כלפיו "קנוניה, תרמית ומעשה הונאה חמור, כמו גם עשיית עושר שלא במשפט".

לצד האחים וחברת אורבס, שהשניים נמנים עם מייסדיה, תובע ארד גם ארבע חברות נוספות שבהן שותפים האחים: קוין טרי ניהול, מיקרוורס (Microverse), הקסה לאבס (Hexa Labs) והקסה סולושנס.

על-פי כתב התביעה, סכום התביעה "לא ניתן להערכה כספית עד למתן חשבונות". ואולם ההערכות בשוק הן כי התביעה צפויה להסתכם בעשרות מיליוני דולרים. עילות התביעה כוללות הפרת חובת אמונים, קיפוח בעלי מניות מיעוט, הפרת הסכם והפרת התחייבויות, גזל סודות מסחריים, רשלנות ("שיש בה כדי לגרום נזק לתובע") ועשיית עושר ולא במשפט.

בין השאר, לטענת התובע, "הנתבעים (האחים פלד) ניצלו את ההזדמנויות העסקיות של חברת קוין טרי קפיטל, וזאת לצורך הקמת חברות חדשות המבוססות על הזדמנויות חדשות בתחום הפעילות של העולם החדש של מטבעות וירטואליים, כמו גם על רעיונות ועל תוכניות של קוין טרי קפיטל. למעשה, נטען, הנתבעים נישלו את התובע מחלקו בחברות החדשות, הותירו אותו מאחור, רוקנו את קוין טרי קפיטל מתוכן כאשר לקחו את ההזדמנויות העסקיות שלה והתחרו בה במסגרת החברות החדשות ואף רוקנו אותה מנכסיה המוחשיים, כספיה וכוח-אדם, ועשו שימוש במוניטין שצברה".

עוד טוען ארד כי "במקום שקבוצת החברות קוין טרי קפיטל, קוין טרי ניהול, קוין טרי ניהול הון וקוין טרי שירותי השקעה יהיו תחת מטרייה אחת (והדבר היה מחייב שיתופו של ארד כמובן כפי חלקו במיזם המשותף), בחרו האחים פלד להקים קבוצת חברות מקבילה - קבוצת הקסה, שבמסגרתה פועלות, בין היתר, החברות החדשות (הנתבעות) אורבס, הקסה לאבס והקסה סולושנס, ולהותיר את ארד כשמאומה בידו".

עסקאות עם משה חוגג וחברת קיק

העסקאות המוזכרות בתביעה קשורות בכמה מגיוסי ההון הגדולים שנעשו בשנים האחרונות בשוק הקריפטו. כך למשל, חברת קיק הקנדית, שיש לה מרכז פיתוח בתל-אביב, גייסה 100 מיליון דולר ב-ICO בספטמבר 2017, שבו הונפק המטבע הדיגיטלי Kin. לפני חודשיים תבעה רשות ניירות ערך של ארה"ב (SEC) את חברת קיק בבית משפט בניו יורק, בטענה כי הנפקת המטבע שלה הייתה למעשה מכירת ניירות ערך ללא רישיון.

עוד חברה המוזכרת בין העסקאות הקשורות לאחים פלד היא סירין לאבס, שהוקמה ומנוהלת על-ידי משה חוגג, בעלי מועדון הכדורגל בית"ר ירושלים. סירין לאבס גייסה 158 מיליון דולר בהנפקת המטבע הדיגיטלי שלה (Sirin) בדצמבר 2017 - הגיוס הגדול ביותר עד היום של חברת בלוקצ'יין ישראלית.

אורבס, שהוקמה ב-2017, גייסה עד היום יותר מ-133 מיליון דולר, בשני סבבי גיוס עיקריים: במאי 2018 גויסו 118 מיליון דולר ב-ICO, שבו הונפק לראשונה המטבע הדיגיטלי Orbs; ובדצמבר 2018 גייסה החברה יותר מ-15 מיליון דולר מקרן ההון סיכון הדרום קוריאנית Kakao Investment. תשתית הבלוקצ'יין הציבורית שפיתחה אורבס נשענת על רשת ותיקה יותר, את'ריום, הנחשבת לשנייה בגודלה בין רשתות הבלוקצ'יין, אחרי רשת הביטקוין המובילה.

לאורבס יש ארבעה מייסדים שותפים, ובהם צמד האחים פלד, המנכ"ל טל קול ונטע קורין. מיכל סימלר מכהנת כמנהלת החברה (General Manager). החברה מעסיקה כיום יותר מ-60 עובדים במשרדיה, שנמצאים בתל-אביב, בסן פרנסיסקו, בסינגפור ובסיאול. כחלק מקבוצת אורבס פועלת, בין השאר, קרן הקסה (Hexa Foundation) - גוף ללא מטרות רווח שהוקם כדי להשתמש בבלוקצ'יין למטרות חברתיות.

ארד, המיוצג בתביעה על-ידי עורכי הדין יוסי מרקוביץ', גלי פרידהוף וניצן זיגדון ממשרד פרל כהן צדק לצר ברץ, מבקש מבית המשפט לתת "סעד הצהרתי, שלפיו התובע זכאי להיות הבעלים של שליש ממניותיהן של כל אחת מהחברות הנתבעות"; וכן "צו עשה, המורה על העברת שליש ממניות כל אחת מהנתבעות לידי התובע". עוד מבקש ארד "סעד הצהרתי, שלפיו התובע זכאי לקבל שליש מכל תמורה בכסף או במטבעות וירטואליים שקיבלו האחים לידיהם, בשל פעילותם בקשר לחברות הנתבעות".

נוסף על כך, ארד מבקש כי בית המשפט יורה לנתבעים "למסור לתובע דוח מפורט בתצהיר, המגובה במסמכים ומאומת על-ידי רואה חשבון, הכולל פירוט ומידע מלא על כל העסקאות שנעשו מיום הקמת החברה המשותפת" (קוין טרי קפיטל, ר' ק'); בכלל זאת, הוא מבקש "פירוט מלא של כל הכנסות הנתבעים (הן בתור חברות והן במסגרת פועלם האישי של האחים) בקשר עם עסקאות שנעשו בקשר עם הנפקות או ייעוץ כלשהו למטבעות הווירטואליים הבאים: Kin, Stox, Sirin, Leadcoin, Pumapay, Endor, DX Exchange, Coti, Zinc, Atomic, Ground X ו-Orbs".

גיוסי ההון הגדולים של חברות בלוקצ'יין ישראליות

"החברה לא תיכנע לאיומי התובע"

לכתב התביעה שהגיש ארד לבית המשפט המחוזי תל-אביב מצורף כנספח מכתב ששלחו הנתבעים לעורך דינו של התובע כבר בפברואר 2018, לפני תחילתו של הליך הגישור בין הצדדים, ובו הם דוחים את כל טענותיו של ארד. באותו מכתב, שעליו חתום עו"ד מיכאל גינסבורג ממשרד גרוס, קלינהדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות', נטען בין השאר כי החברה המשותפת הוקמה על-ידי אוריאל פלד וארד בשנת 2017 "ותוכננה לשמש קרן לניהול השקעות במטבעות קריפטוגרפיים". הוא מציין כי "פעילות החברה הייתה קצרה ביותר והסתכמה באיתור משקיעים פוטנציאליים עבור אותה קרן מתוכננת, שבסופו של יום לא יצאה לפועל, בפרק הזמן הסמוך להקמת החברה המשותפת".

בניגוד לטענת ארד, עורך דינם של האחים פלד השיב באותו מכתב כי "לחברה המשותפת אין, ולא היו, נכסים או קניין רוחני כלשהם". עוד הוא מציין כי האחים הקימו יחד עם טל קול חברה נוספת בשם קוין טרי בע"מ, שלימים שינתה את שמה לחברת אורבס. לדבריו, "חברה זו מתעסקת בפיתוח פלטפורמת תוכנת בלוקצ'יין חדשנית, שמותאמת במיוחד ליישומים עתירי משתמשים".

לטענת הנתבעים, "הניסיון לייצר יש מאין ולראות בחברות החדשות כחברות מתחרות לחברה המשותפת הוא אומנם יצירתי, אולם נעדר כל חיבור למציאות". לפיכך, הם משיבים במכתב כי מכיוון שארד "מעולם לא היה חלק מהפעילות של החברות החדשות, ברי כי אין הוא זכאי לכל זכות השתתפות בחברות החדשות, על כך המשתמע מכך".

מחברת אורבס נמסר אתמול בתגובה: "טרם הספקנו לעיין במסמכי התביעה, שהועברו אלינו בד-בבד עם הפצתם לאמצעי התקשורת. לצערנו, כתב התביעה לא הפתיע אותנו ומגיע לאחר ניסיונות ואיומים קודמים מצד התובע. טענות התובע מופרכות מיסודן וחסרות בסיס עובדתי ומשפטי כאחד, וכל מטרתן להביא להתעשרותו של התובע, שלא כדין, על חשבון אחרים. ניסיון זה לא יצלח. לתובע אין ולא הייתה כל עילת תביעה נגד החברה ושאר הנתבעים. החברה לא תיכנע לאיומיו של התובע, ומשבחר לפנות לערוצים משפטיים, לחברה כמובן כל הטענות והראיות הצריכות להפרכת גרסתו, ואלה יובאו בבוא העת בפני בית המשפט". 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר