גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריח רע: עובדי פרוטרום ברוסיה ובאוקראינה ביצעו "תשלומים לא ראויים" בידיעת ההנהלה הבכירה והמנכ"ל יהודאי

הבכירים לשעבר כוללים ככל הידוע את אורי יהודאי, המנכ"ל המיתולוגי של פרוטרום ● בכירי פרוטרום לשעבר שכרו עורך דין כדי להתמודד עם הטענות ● IFF, שרכשה את יצרנית חומרי הטעם והריח אשתקד, מדגישה כי התשלומים אינם מתבצעים עוד, וכי היקף המכירות המוערכות שהושפעו מכך נמוך מ-1% מהמחזור המאוחד ● IFF חתכה את תחזית הרווח השנתית, ובתגובה צנחה המניה 11% בת"א ● בא-כוחם של נושאי משרה בכירים בפרוטרום: "הנהלת החברה הקפידה תמיד לעשות עסקיה עפ"י קוד אתי ועסקי"

אורי יהודאי / צילום: איל יצהר
אורי יהודאי / צילום: איל יצהר

החברה האמריקאית איי.אפ.אפ , שרכשה את חברת חומרי הטעם והריח הישראלית פרוטרום, דיווחה אמש (במסגרת פרסום דוחות הרבעון השני) כי במסגרת תהליך המיזוג נודע לה, כי פעילויות של פרוטרום, ברוסיה ובאוקראינה, ביצעו "תשלומים לא ראויים" לנציגים של כמה מלקוחות החברה.

ב-IFF מציינים כי החברה ביצעה מיידית חקירות בעניין טענות אלה, בסיוע חברות ייעוץ משפטי וראיית חשבון חיצוניות לחברה: "החקירות שמבצעת IFF טרם הושלמו, אבל ממצאים ראשוניים מצביעים שתשלומים לא ראויים שולמו ושאנשי מפתח בהנהלה הבכירה של פרוטרום באותה עת היו מודעים לתשלומים אלה. IFF לא מצאה כל ראיה המצביעה על כך שלתשלומים אלה היה קשר כלשהו לארה"ב".

ככל הידוע, אותם בכירים לשעבר בפרוטרום כוללים את מנכ"ל החברה עד למיזוג, אורי יהודאי, ואת סמנכ"ל הכספים שלה בתקופה המדוברת, אלון גרנות. ייתכן שבכירים נוספים מעורבים בפרשה. הבכירים לשעבר בהנהלת פרוטרום שכרו את שירותיו של עו"ד אהרון מיכאלי ממשרד גולדפרב זליגמן, כדי להתמודד מול הטענות של IFF בנוגע לתשלומים הבלתי ראויים ברוסיה ובאוקראינה טרם המיזוג עם IFF, שהושלם בחודש אוקטובר אשתקד.

ב-IFF ציינו, כי החברה ביצעה באופן מיידי חקירה בעניין הטענות לגבי אותם תשלומים  בסיוע חברות ייעוץ משפטי וראיית חשבון חיצוניות לחברה. על בסיס תוצאות החקירות, נכון להיום ב-IFF מאמינים, על בסיס תוצאות החקירות, כי "תשלומים לא ראויים אלה אינם מתבצעים עוד, וכי היקף המכירות המוערכות שהושפעו מכך הוא נמוך מ-1% מהמכירות המאוחדות של IFF ופרוטרום ב-2018. החברה לא מאמינה כי ההשפעה של נושא זה היא או עשויה להיות מהותית לתוצאות פעילותה של החברה או למצבה הפיננסי". עוד הוסיפו, כי "בהתבסס על הממצאים נכון להיום ופעולות אכיפה נוספות הקשורות במיזוג, IFF אינה מודעת, נכון לעכשיו, למקרים דומים נוספים של התנהגות בלתי הולמת".

IFF מניית

צניחה של 8% במסחר המאוחר בניו יורק

IFF הפועלת בתחום של פיתוח, ייצור ושיווק של תמציות טעמים וריחות לתעשיית המזון העולמית, דיווחה אמש לאחר סיום המסחר על תוצאותיה לרבעון החולף, ובמקביל הפחיתה את התחזית השנתית שלה, מה שגרר צניחה של יותר מ-8% במניה במסחר המאוחר בוול סטריט. מניית IFF רשומה מאז השלמת המיזוג עם פרוטרום באוקטובר שעבר למסחר גם בת"א, והיום נפלה המניה ב-11% - והיא משקפת לחברה שווי של כ-47 מיליארד שקל, הגבוה ביותר בבורסה המקומית.

IFF רכשה בחודש מאי 2018 את פרוטרום הישראלית, שלה פעילות דומה, תמורת כ-6.5 מיליארד דולר. מנכ"ל פרוטרום בעת הרכישה, ומי שהצעיד אותה למכירה המוצלחת, אורי יהודאי, קיבל במסגרת העסקה בונוס בהיקף של כ-20 מיליון דולר, ומכר מניות בהיקף של כרבע מיליארד שקל. את הבונוס העצום קיבל יהודאי - שהוביל בפרוטרום אסטרטגיה מוצלחת של רכישת עשרות חברות הפועלות בתחומה ברחבי העולם - אף על-פי שאסיפת בעלי המניות של פרוטרום, שהתכנסה באוגוסט לדון בנושא, לא אישרה את ההצעה.

מדוחות IFF עולה כי בשורה העליונה גדלו המכירות ברבעון השני של 2019 ב-40% והסתכמו ב-1.3 מיליארד דולר, בהשוואה למכירות בהיקף של 920 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד, על רקע איחוד תוצאותיה של  פרוטרום.

בשורה התחתונה הציגה החברה רווח נקי של כ-136 מיליון דולר, 1.2 דולר למניה, לעומת רווח של 99 מיליון דולר, 1.25 דולר למניה, ברבעון המקביל אשתקד. הרווח על בסיס Non-Gaap הסתכם ב-1.61 דולר למניה, בדומה לצפי האנליסטים. כעת צופה הנהלת החברה הכנסות של 5.15-5.25 מיליארד דולר בשנה כולה ורווח של 6.15-6.35 דולר למניה, לעומת צפי קודם להכנסות של 5.2-5.3 מיליארד דולר ורווח של 6.3-6.5 דולר למניה.

כאמור, בעקבות הפחתת התחזית והדיווח על החקירה בנוגע לפעילויות ברוסיה ובאוקראינה צנחה מניית החברה בכ-8% במסחר המאוחר בוול סטריט.

במקביל לפרסום הדוחות הודיעה החברה, כי היא מגדילה את היקף הדיבידנד הרבעוני שהיא מחלקת לבעלי מניותיה ב-3%, לרמה של 75 סנט למניה. הדיבידנד יחולק בתחילת אוקטובר.

יו"ר ומנכ"ל החברה, אנדריאס פיביג, התייחס להפחתת התחזית השנתית, ואמר כי "עדכנו את הרווח למניה בנטרול הפחתות לרמה של 6.15-6.35 דולר למניה, זאת נוכח השינוי בשיעור המס האפקטיבי הממוצע על הפחתת נכסים בלתי מוחשיים ושינוי בערך אופציות הניתנות לפדיון שניתנו במסגרת שותפויות". 

פרוטרום לא לבד: ההסתבכות של טבע בתשלומי שוחד ברוסיה ואוקראינה

פרוטרום לא לבד: רק לפני כשבועיים נחתמה פשרה במסגרת הליך משפטי שהוגש נגד חברת התרופות טבע, בשל פעילות לא ראויה של תשלומי שוחד שבוצעה בשנים עברו ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו.

הפשרה הוגשה לאישור בית המשפט המחוזי, והיא תסיים (בכפוף לאישור) הליך שבמסגרתו בעל מניות ביקש לעיין במסמכים לפני הגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת נגד החברה ונושאי משרה בה. במסגרת ההסדר, חברות הביטוח של נושאי המשרה שאותם ביקש בעל המניות לתבוע, ישלמו סכום כולל של 50 מיליון דולר.

פרשת התשלומים המושחתים של טבע מתייחסת לאירועים שהתרחשו בתחילת העשור הנוכחי. תחילתה של הפרשה עוד בשנת 2014, כשבמסגרת הדוח השנתי לשנה זו, טבע מסרה עדכון שלפיו היא מבצעת חקירה פנימית האם בוצעו הפרות של החוק האמריקאי לאיסור שחיתות במדינות זרות (FCPA). באותו דוח ציינה טבע כי סביר להניח ששיטות עבודה ועסקאות מסוימות שהתגלו במדינות מסוימות במזרח אירופה ובאמריקה הלטינית, מהוות הפרה של חוק FCPA ו/או של החוק המקומי. למעשה, חקירת החברה גילתה תשלומים מושחתים שהועברו לעובדי ציבור במדינות הללו, ובכך טבע יצרה לעצמה רווח של לפחות 220 מיליון דולר. חלק מהתשלומים לא תוארו כהווייתם בדוחות החברה והחברות הבנות שלה.

כשטבע דיווחה על ממצאי החקירה, היא עוד לא ידעה להעריך את היקף ההשפעה השלילית עליה, אך זו התבררה כעבור פחות משנתיים. בסוף שנת 2016 טבע נאלצה להיפרד מ-519 מיליון דולר, שאותם שילמה כקנס במסגרת הסכם עם הרשויות בארה"ב - משרד המשפטים והרשות לניירות ערך; טבע הודתה בהפרת חוק FCPA, ובדיווח מאותו יום השימוש היה בביטוי זהה לזה שפורסם היום בדוחות IFF: "improper payments", תשלומים לא ראויים. באותו דיווח מסר מנכ"ל טבע באותה עת, ארז ויגודמן, כי מדובר במעשים שבוצעו מספר שנים קודם לכן שעליהם טבע מצטערת, וכי החברה שמחה לשים את הסיפור מאחוריה.

עם זאת, הסיפור לא הסתיים בנקודה זו. בתחילת 2018 טבע הגיעה להסדר בישראל, עם פרקליטות מיסוי וכלכלה, והודתה בהעברת תשלומים מושחתים לעובדי ציבור ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו. טבע שילמה אז קנס של 75 מיליון שקל למדינה, בתמורה לסגירת החקירה הפלילית נגדה. הסכום הצנוע יחסית (בטח בהשוואה לקנס בארה"ב) הוסבר במצב הקשה אליו נקלעה טבע. ההסדר לא חל על בכירי טבע, שלגביהם החקירה המשיכה.

העדכון האחרון בפרשה זו הגיע כאמור לפני כשבועיים, בחתימת הסכם הפשרה עם בעל המניות שתבע. טבע הקימה ועדת תביעות בלתי תלויה שבחנה את הטענות שעלו בתביעה, והוועדה קבעה שתשלום הסכום הוא ראוי, בהתחשב בסיכונים ובסיכויים הכרוכים בהגשת התביעה נגד הדירקטורים ונושאי המשרה, שלפי הערכת הוועדה סיכוייה של טבע לנצח בה "רחוקים מלהיות מובהקים". 

עו"ד אהרן מיכאלי ממשרד גולדפרב זליגמן, בא-כוחם של נושאי משרה בכירים בפרוטרום, מסר: "למרשינו לא ידוע על הפרה של דין כלשהו בעסקיה של פרוטרום. לאורך שנות פעילותה, הנהלת החברה הקפידה תמיד לעשות עסקיה על-פי קוד אתי ועסקי, בהתאם להוראות הדין והפרקטיקה העסקית המקובלת". 

עוד כתבות

קרן כהן-חזון / צילום: באדיבות תורפז

התעשיינית ששווה 2 מיליארד שקל מעמידה תרומת ענק לשלושה בתי חולים

קרן כהן-חזון, בעלת השליטה בתורפז, תורמת 1% ממניות החברה מתוך החזקותיה האישיות לבתי החולים בילינסון, שיבא וסורוקה ● שווי התרומה מוערך בכ-47 מיליון שקל

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

הנזק מפגיעת הטיל בבזן: 150-200 מיליון דולר

בזן מספרים שהם קיבלו מקדמה של 160 מיליון שקל מקרן הפיצויים של מס רכוש, בעקבות פגיעת הטילים האיראניים בבית הזיקוק ● על פי ההודעה, סך הנזק מוערך בכ-150-200 מיליון דולר, כלומר 500-670 מיליון שקל ● מנכ"ל משרד האנרגיה: "בהיעדר שיקום מיידי של המתקנים, לא ניתן יהיה להבטיח אספקה סדירה של דלקים למשק"

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

תשובה עוד לא קיבל את המפתחות בישראכרט וכבר מורווח בחצי מיליארד שקל

מניית חברת כרטיסי האשראי זינקה במעל 15% בשבוע האחרון, לשווי של 4.3 מיליארד שקל - על רקע הציפיות להצפת ערך תחת קבוצת דלק ● המפסידה: המשנה למנכ"ל ישראכרט, יפית גריאני, שפורשת בעקבות פגישות חשאיות שניהלה עם ראשי קבוצת דלק

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

ניסיונות ההרגעה לא עזרו: כללית יוצאת בשביתת אזהרה של 24 שעות

ועד הכללית יוצא מחר לשביתה כללית, מתוך חשש שהתערבות משרד הבריאות בקופה יוביל לקיצוצים, פגיעה בשכר ועצירת קליטת עובדים ● השביתה מגיעה יום אחרי שמשרד הבריאות הודיע על מינוי ועדת בדיקה לשירותי בריאות כללית

הנשיא טראמפ ומזכ''ל נאט''ו מארק רוטה, הבית הלבן, וושינגטון / צילום: Reuters, Nathan Howard

איום במכסים ועסקת נשק עם אוקראינה: טראמפ מגביר את הלחץ על רוסיה

נשיא ארה"ב מאיים בהטלת מכסים על רוסיה ובסנקציות על מדינות שלהן קשרים עסקיים עימה ● במקביל, נרקם שיתוף־פעולה אמריקאי־אירופי במטרה לסייע לאוקראינה ● טראמפ: בתוך ימים ספורים תקבל קייב נשק והגנה אווירית חדישים

הדמיית פרויקט המסילה המזרחית / הדמיה: רכבת ישראל

המאבק שתוקע פרויקטים תחבורתיים קריטיים בשווי מיליארדי שקלים

עימות מתמשך בין רכבת ישראל לנתיבי ישראל מוביל לעיכובים בפרויקטים תחבורתיים קריטיים, בהם המסילה המזרחית שנועדה להפחית את העומס ולהגביר את תדירות הרכבות ● גורמים בענף טוענים: העיכובים נובעים משיקולים פוליטיים ומניסיונות לחבל בהצלחת המתחרה

האם פומביות של עבירה מחייבת לחקור אותה?

מה פירוש המונח "חוסר עניין לציבור"? זה לא קשור לרייטינג של העבירה ● המשרוקית של גלובס

וורן באפט / צילום: Reuters, Rick Wilking

הפיצול שמטלטל את ענקית המזון: האם וורן באפט יאבד את הסבלנות?

השמועות על פיצול בקראפט היינץ מעוררות גל ספקולציות שברקשייר האת'אוויי שוקלת למכור את חלקה בחברה ● בינתיים, שני נציגים של ברקשייר פרשו מהדירקטוריון, מה שפותח את הדלת למכירת מניות ● וגם, לאחר שמניית קראפט היינץ ירדה ב-60% ב-10 שנים, איך זה שבאפט מורווח על ההשקעה

לייטריקס הישראלית מציגה את מודל ה–AI / צילום: צילום מסך מסרטון של לייטריקס

פי שמונה מהסטנדרט בשוק: כך ייראו בקרוב סרטוני ה-AI

חברת לייטריקס הישראלית הציגה את מודל ה-AI הראשון בעולם שתומך בהפקת קליפים באורך של יותר מ-60 שניות, פי שמונה מהסטנדרט הקיים בשוק ● אפליקציית המזומן הדיגיטלי קאשקאש חתמה עם חברת הפינטק נאייקס על הסכם לשיתוף פעולה ● וגם: ארגון בני ברית הקים מוקדי סיוע חירום למפונים בערים ברחבי הארץ ● אירועים ומינויים

הראלי בתל אביב הוביל לשיאים חדשים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתי ההשקעות שאיכזבו עם תשואות בינוניות מתחילת השנה, והסיבה

התקופה הטובה ביותר לחוסכים בגמל ובפנסיה בישראל מאז 2021: למרות המלחמה והמכסים של טראמפ, מי שהשקיע במניות בתל אביב רשם ביצועים חזקים במיוחד של כ־11% בחצי שנה ● בתי ההשקעות שאיכזבו היו אלה בעלי חשיפה גבוהה לחו"ל ● הגופים המובילים במסלול המנייתי: כלל, הפניקס, מגדל ומנורה, לצד בית ההשקעות מור

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: באדיבות לשכת עורכי הדין

לנשיא עמית סמכות לקבוע את הרכבי העליון

אין‎ פגם בקביעה שכאשר בפני בית המשפט סוגייה חוקתית מורכבת, יישב בדין הרכב השופטים הבכירים והמנוסים, ואין הדבר פוגע בעיקרון השוויון בין השופטים • פרופ׳ אמנון רייכמן מגיב לטורו של פרופ׳ עדו פורת שפורסם בגלובס, בו נטען כי מדובר בניסיון של נשיא העליון לבסס הרכב אקטיביסטי ללא עיגון בדין

ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו''ר הכנסת אמיר אוחנה ושגריר ארה''ב בישראל מייק האקבי בבית המשפט המחוזי בתל אביב

שגריר ארה"ב מייק האקבי הגיע לעדותו של נתניהו "כדי לראות מה קורה"

השגריר מייק האקבי אמר לפני כן כי "הנשיא טראמפ לא מנסה לקחת צד במה שקורה בישראל, אבל הוא מזהה דרך החוויה שעבר בעצמו, שזה מאוד קשה לעשות כך את התפקיד שהעם בחר בך לעשות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; נאסד"ק עלה ב-0.25% לשיאו התשיעי השנה

טראמפ הכחיש כי בכוונתו לפטר את פאוול: "לא סביר בכלל" ● האיחוד האירופי יגדיל את תקציב הביטחון ל-2 טריליון יורו ● בארה"ב האינפלציה זינקה, אך מדד הליבה דווקא הצליח להפתיע מעט כלפי מטה ● ג'נסן הואנג מכר עוד 225,000 מניות של אנבידיה, בסכום כולל של כ-37 מיליון דולר ●  סולאראדג' נפלה ב-9%, ריגטי זינקה ב-30%

גיל גירון מנכ''ל אשטרום ורמי נוסבאום יו''ר הקבוצה / צילום: ישראל הדרי

בהשקעה של מיליארד דולר: אשטרום תקים תחנת כוח חדשה

אשטרום מעוניינת להקים תחנת כוח חדשה, מונעת בגז, באיזור ירושלים, יחד עם מגה אור החזקות ומפעלי הר טוב, בהחזקה של שליש לכל אחת ● המתקן המתוכנן, אם יקבל את אישור הותמ"ל, צפוי לכלול  מתקן אגירה ● אך יש כמה מהמורות לעבור לפני שיוקם ויופעל

יפית גריאני, המשנה למנכ''ל ישראכרט / צילום: כדיה לוי

בכירה בישראכרט נאלצת לפרוש בעקבות פגישות סודיות עם בכירי קבוצת דלק

יפית גריאני, המשנה למנכ"ל ישראכרט שנפגשה עם בכירים בקבוצת דלק כולל תשובה, פורשת ● הפגישות של גריאני נערכו ללא אישור החברה וללא דיווח לה ● החברה הודיעה על חלוקת דיבדינד בהיקף של 1.25 מיליארד שקל

שכירות. המלחמה הביאה לגידול בביקוש ובמחירים / צילום: Shutterstock, Kanjana Kawfang

הנתונים של תל אביב מסמנים: תחילתה של מגמה חדשה במחירי הנדל"ן

מנתוני הלמ"ס עולה כי מחוז תל אביב רושם ירידות חדות במחירי הדירות ובהיקף העסקאות, ונראה שמדובר בתחילת מגמה ● במקביל, מחירי השכירות ביוני מזנקים לאחר המלחמה עם איראן

כך ''גזרו'' האתרים הישראלים קופון מהמערכה האיראנית בחודש יוני / צילום: Shutterstock, Natee Photo

כך "גזרו" האתרים הישראלים קופון מהמערכה האיראנית בחודש יוני

מבצע "עם כלביא" הביא לעלייה של 16% ברכישות מהאתרים הישראלים, כאשר הנהנים העיקריים היו המרקטפלייס KSP ואתר המתנות BUYME ● המדד החודשי של הרכישות באתרי האונליין

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

מהלך לא צפוי בשוק התקשורת: פלאפון הגישה הצעה לרכישת הוט מובייל ב-2 מיליארד שקל

בדיווח לבורסה מסרה פלאפון כי הגישה לקבוצת אלטיס הצעה לרכישת חברת הוט מובייל ● עוד נכתב בדיווח כי מסמך הכוונות כולל מתווה עסקי ראשוני בלתי מחייב

מחירי הדירות חזרו לעלות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

העלאות שכר הדירה בחוזים החדשים בשיא מאז תחילת המלחמה

העליות בשוק השכירות מתגברות על רקע המלחמה, בעוד שמאות דירות להשכרה נגרעות מההיצע מדי חודש, כך לפי נתוני האוצר ● המגמה צפויה להמשיך לתדלק את האינפלציה

סיימון האריס, ראש ממשלת אירלנד / צילום: ap, Virginia Mayo

עד חמש שנות מאסר: אירלנד בדרך לאסור סחר עם התנחלויות

הממשלה האירית מתגאה בחקיקה שתעמוד בקרוב להצבעת בפרלמנט, הקובעת עונשים קשים למי שייבא סחורה מהתנחלויות מעבר לקו הירוק ● היקף הסחר זעום (1.5 מיליון אירו בשנה), אך מדינות נוספות עשויות להצטרף