גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק שכר הבכירים: עוד לא מאוחר להתחרט

למרבה הצער נבואות התגשמו מוקדם מהצפוי, ולאחרונה אנו עדים לגל של פרישות מתפקידים בכירים

שכר הבכירים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
שכר הבכירים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

לפני מספר שנים, קצת אחרי שעבר חוק שכר הבכירים בקריאות שנייה ושלישית, התכנסו מספר פקידים בכירים משלל גורמים האמונים על הרגולציה הכלכלית בישראל לדון בתגובת המדינה לעתירה שהגיש איגוד הבנקים כנגד חוקיותו של החוק. בחדר, ברחוב צאלח-א-דין בירושלים, היו נציגי משרד המשפטים, נציגי משרד האוצר, נציגי בנק ישראל והח"מ ונציג נוסף מטעמה של רשות ניירות ערך.

תשובת המדינה לעתירה נשענה בעיקרה על הטענה לפיה המדינה העניקה לגופים הפיננסיים את הרשות לנהל את כספם של אחרים (other people’s money) ועל כן למדינה רשות לפקח על השכר המשולם בהם. אולם התחושה הייתה שלא די בטענה זו לבדה, לכן, הציע אחד הנציגים לציין את העובדה כי השכר המשולם במערכות הללו השתולל בשנים האחרונות ואיבד כל רסן, וגרוע מכך, השכר מנותק מביצועים. לפיכך, המדינה מתערבת בבחינת הגדשת הסאה.

הטענה הזו שובה לב, ונעשה בה גם שימוש במסגרת תיקון 20 לחוק החברות (שהחיל רגולציית שכר בכירים על כלל החברות הציבוריות). הבעיה היא שהטענה הזו הייתה מנותקת לחלוטין מהמציאות העובדתית: בשנים שקדמו לחוק שכר הבכירים, המערכת הפיננסית הייתה המגזר העסקי היחיד שבו התרחשה ירידת שכר; זהו המגזר שבו המתאם הגבוה ביותר בין ביצועים לבין תגמול; ומעל אלה, המגזר הפיננסי איננו המגזר שמשולם בו השכר הגבוה ביותר, היו גבוהים הימנו.

התנגדותה של רשות ניירות ערך לא נשענה רק על הנתונים העובדתיים שסתרו את הנחות היסוד של מחוקקי החוק אלא הייתה עקרונית: ראשית, אין לכך תקדים בעולם - ישראל היא (עדיין) המקום היחיד בעולם המערבי שבו קיימת הגבלה קוגנטית על גובה השכר. שנית, החוק חסר משמעות כלכלית וחברתית, אף אחד לא באמת סבר שהתיקון לחוק יביא לחסכון כספי שבתורו יתגלגל איכשהו לציבור. שלישית ועיקר, התיקון עלול לייצר מבנה תגמולים מעוות, בו שכבה גדולה יחסית של מנהלים, מדרגים שונים, ירוויחו שכר דומה, מרביתו בתגמול קבוע, מבלי שיש להם תמריץ אמיתי לשפר את ביצועיהם או ביצועי החברה בה הם מכהנים, שכן ממילא שכרם אינו צפוי להשתנות. בסופו של דבר, סברה הרשות, שהחוק יביא למגמת פרישה של מנהלים לחברות הריאליות.

למרבה הצער נבואת הזעם של הרשות התגשמה מוקדם מהצפוי, גל של פרישות מתפקידים בכירים, שלא נעצר רק בשכבת המנכ"לים אלא גם יורד מטה מכך במורד המבנה הארגוני של הגופים הללו. אם בעידן שקדם לחוק שכר הבכירים זכינו לראות קדנציות ממושכות של מנכ"לים ויו"רים הרי שהיום אנו קמים חדשות לבקרים לפרישה נוספת של עוד בכיר, ומנגד - רבים שממאנים ליטול על עצמם תפקידים אלה, מתרחקים מהם כמו מאש.

ניתן לשמוח לאידם של המנהלים בגופים הפיננסיים, אבל צריך גם לראות את החלק המדאיג בסיפור הזה. אלה האנשים שמנהלים את הכספים של כולנו, אלה הגופים האחראים להזרמת חמצן האשראי למשק המניע את גלגלי הכלכלה. הפקרת המערכת למנהלים שאינם מנוסים דיים ואינם מתומרצים דיים, שמרימים ראשם קדימה ורואים עוד בכיר מעליהם שנוטש את הספינות המקוללות האלה, שמעדיפים בכל עת לעבור אל החברות הריאליות, שם יזכו לעוינות מופחתת ולשכר מוגדל.

למרות חוסר הפופולריות הקיימת בטענה, אמת צריכה להיאמר - הורתו של חוק שכר הבכירים הייתה בחטא, חטא רעיוני, לא משפטי שכן לא באמת היה בסיס משפטי לתקיפתו בבג"ץ, והיא שירתה קפריזה של פוליטיקאי אחד אשר הצליח לרתום מערכת שלמה לחוקקו, על-אף התנגדות שקטה של כלל הפקידות הכלכלית הבכירה בישראל. לידתו ודרכי הילוכו של החוק ממשיכים חטא זה ותובעים את נזקיהם בכל חלקה במערכת הפיננסית. את הגלגל הזה צריך להחזיר לאחור.

אשר סופן הוא לשעבר ראש תחום מממשל תאגידי ושכר בכירים ברשות ניירות ערך וכיום עורך דין במחלקת שוק ההון במשרד שיבולת

עוד כתבות

רה''מ לשעבר נפתלי בנט / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

על רקע פרשת קטארגייט, בנט תקף את נתניהו

בנט פנה לשב"כ ולמשטרה: "חובתכם למצות את החקירה עד תום" ●  סגנו של ראש השב"כ פורש מתפקידו - בגלל חילוקי דעות קשים עם זיני ● במערכת הביטחון העלו חשש: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

לקראת שביתה של עובדי צים? הוועד הכריז על סכסוך עבודה ודורש לעצור את מכירת החברה לידיים זרות

על רקע המהלכים למכירת החברה, הודיע ועד עובדי צים על סכסוך עבודה ● בין טענותיהם, מעלה הוועד את נושא הרציפות של אספקה ימית לישראל בשעת חירום ● יו"ר ועד עובדי צים: "זהו תחילתו של מאבק ונחריף את הצעדים ככל שיידרש"

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

"הנפקה היא לא מטרה בפני עצמה": מאחורי הקלעים של האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם

חברת התוכנה ServiceNow הודיעה אתמול על רכישת חברת הסייבר ארמיס בכ־8 מיליארד דולר - האקזיט הרביעי בגודלו שנרשם בישראל אי פעם ● יבגני דיברוב, מנכ"ל ומייסד־שותף של ארמיס, ופבלו שטרן, סגן נשיא בכיר ומנהל חטיבת תהליכים טכנולוגיים ב־ServiceNow, חושפים בראיון לגלובס איך נסגרה העסקה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה עברה לירידות קלות; מדדי הביטוח והבנקים נופלים, שוב אנרגיה מזנקת

הדולר נסחר הבוקר בכ-3.18 שקלים, שיא של כ-4 שנים ● חוקרי רשות ניירות ערך פשטו על משרדי אירודרום ● שיכון ובינוי: טרם התקבלה החלטה למכירת מניות שוב אנרגיה ● איי.סי.אל חתמה על חוזים ארוכי טווח עם לקוחות בסין ● בבנק מזרחי מסמנים את הסקטורים המומלצים בשוק ההון המקומי ב-2026

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

הסכם הממון קבע חלוקת רכוש שוויונית, אז מדוע האישה קיבלה רק שליש מהבית?

ביהמ"ש קבע כי מסמך שערכו בני זוג בכתב־יד, המעניק לאישה שליש בלבד משווי בית המגורים, גובר על הסכם ממון קודם שאושר בביהמ"ש ומחלק את הרכוש בחלקים שווים ● נקבע כי לא כל הסכם בין בני זוג הוא "הסכם ממון" המחייב את אישור ביהמ"ש

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

ישלמו 50% מס? נוסח החוק שמדאיג את מנהלי הקרנות האלטרנטיביות

הקרנות האלטרנטיביות לא נכללו ברפורמה להורדת המס על המשקיעות בהייטק, ומחכות להחלטות נפרדות ● גורמים חוששים שמיסוי לא מוסדר עלול להגיע עד 50% על רווחי השותפים הפאסיביים

צ'רלי ג'ביס

סוכריות גומי במאות דולרים: איך זינק שכר הטרחה המשפטי של היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל-7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל יידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית שהתקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

מלון נורדוי בנחלת בנימין / צילום: גלית חתן

פתאל חנך מלון בן 22 חדרים בת"א: "זה אותו מאמץ עם 5% מהכסף"

מלון נורדוי בתל אביב נפתח לאחר שנה של שיפוצים ושימור מחמיר, בהשקעה של כ–66.5 מיליון שקל שביצעה קבוצת פתאל ● שורד השבי שגיא דקל חן ייקח חלק במהלך של בנק מזרחי טפחות, לצד הפרזנטורים דביר בנדק וחן אמסלם - כך נודע לגלובס ● וגם: אליעזר (צ'ייני) מרום מונה ליו"ר סמארטי א.א.ר טכנולוגיות ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: shutterstock

פעם ביום, על בטן ריקה: גלולת ההרזיה שאושרה ב-FDA ותשנה את השוק

התרופה וויגובי של נובו נורדיסק תשווק בארה"ב החל מ-2026 ● יעילות גלולות ההרזיה של שתי היצרניות נמצאה נמוכה מעט מיעילות הזריקות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

הלם באירופה: האמריקאים מטילים סנקציות על בכירים באיחוד

הממשל האמריקאי הטיל סנקציות על בכירים באיחוד האירופי שפעלו כדי לחייב רשתות חברתיות לנטר שיח מסית ואלים ● בין הסנקציות שהוטלו: איסור כניסה לארה"ב ● באיחוד האירופי הגיבו בתדהמה, האמריקאים טוענים כי מדובר ב"צנזורה"

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

גמל להשקעה או פוליסות חיסכון? / צילום: Shutterstock

פוליסות חיסכון מול גמל להשקעה: מה ההבדלים, איפה מרוויחים יותר, ומי המנהלים המובילים בתשואות

לקופות הגמל להשקעה יש יתרונות ברורים על פני פוליסות חיסכון, ובכל זאת הן מנהלות חצי מכמות הכסף ● אחת הסיבות: חברות הביטוח מתרכזות בפוליסות החיסכון, הרווחיות יותר מבחינתן ● מובילי התשואות בפוליסות החיסכון - איילון השנה ומיטב ב-3 שנים. בגמל להשקעה: הראל, מנורה וכלל ● וכיצד קורה שהראל ראשונה בתשואות במוצר אחד אך בתחתית באחר?

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר ב-3.18 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר שלושה רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

גבול ישראל-לבנון / צילום: Shutterstock

37 שניות של אות – ואז נעלם: תעלומת היעלמות הקצין הלבנוני

ההצעה להקמת ועדת חקירה פוליטית תאושר - משפחות שכולות מפגינות ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● גדי איזנקוט, יו"ר מפלגת ישר: "ראש הממשלה חייב להיחקר על פעילות יועציו ואישור ההדלפה לבילד" ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות