גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התיאוריה לא עובדת: רוצים שקל חלש? תעלו ריבית

הכלכלה העולמית היום מתנהלת על מסכי מחשב המשקפים את השינוי בשערי הבורסות ברחבי העולם ● כשתנועת הכספים בין מדינות מופנית בהיקפים הולכים וגדולים להשקעות פיננסיות, ייתכן שהגיע הזמן לחשיבה מעט שונה על האופן שבו ניתן להשפיע על שער החליפין

סחר חליפין / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
סחר חליפין / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

איינשטיין טען שביצוע אותה פעולה פעם אחר פעם בציפייה לתוצאה שונה הוא סוג של אי שפיות. ניתן להקביל זאת לאדם המנסה לפתוח את דלת ביתו באמצעות דפיקת הראש בדלת, ולחשוב שאם הדלת לא נפתחה בפעם הראשונה שדפקנו את הראש בדלת, אזי לבטח היא תיפתח אם רק נדפוק את הראש פעם נוספת.

לטעמי, הציפייה לתוצאות שונות מביצוע אותה פעולה אינה מקרה שמצריך טיפול במסגרת בריאות הנפש, אלא בעיקר מדובר בכוחו של הרגל. כך לדוגמה, כאשר משפצים בית ומשנים את המיקום של מתג תאורה, נמצא את עצמנו לא פעם נוגעים בקיר חשוף בחיפוש אחר המתג; כאשר טסים לחו"ל ונוהגים בצד שמאל (יש כאלו שנוסעים בצד שמאל גם בלי לטוס לחו"ל, אך ייתכן שהמקרה הזה כן דורש טיפול במסגרת בריאות הנפש) אפשר להתרגל במהירות יחסית לנהיגה בצד ההפוך, אבל גם אחרי מספר ימי נהיגה נמצא את עצמנו מושיטים את היד לחגורת הבטיחות לצד שמאל במקום לצד ימין.

כוחו של הרגל הוא כוח חזק מאוד, והכוח הזה לא פוסח על אנשי שוק ההון, בנקאים ואפילו כלכלנים בכלל ובבנקים מרכזיים בפרט.

שינויים בתנועות ההון בעולם

מקצוע הכלכלה הוא במהותו זה העוסק בסחר חליפין ובשאלת המוטיבציות הכלכליות העומדות מאחורי ביצוע פעולות. כך למשל, כלכלן ישאל מה יביא אדם מסוים לקנות יותר חולצות, ויכול להיות שהתשובה תהיה למכור קצת יותר זול, אבל למכור הרבה יותר, וכך החברה שמייצרת את החולצות תרוויח בשקלול הרבה יותר.

בקורסי המבוא בכלכלה מדברים על עסקת חליפין שבה פו הדוב מוכר לעוגיפלצת עוגיות, ובתמורה עוגיפלצת מוכר לפו הדוב דבש, וכך כל אחד מקבל את מה שהוא רוצה. השיקולים של סחר בינלאומי זהים בבסיסם לסחר שבין פו הדוב לבין עוגיפלצת, תוך הכנסת מורכבויות של אינטרסים נוספים כמובן, אך הבסיס הוא שצריך להיות היגיון כלכלי כדי לסחור.

תוצר נלווה לפעולות של יבוא-יצוא (סחר חליפין) הוא תנועות של מטבעות בין המדינות השונות. אם ישראל קונה מוצרים ביטחוניים מארה"ב, אזי היא צריכה להמיר שקלים לדולרים, ואם חברות אמריקאיות רוכשות חברות סטארט-אפ ישראליות, או שוורן באפט מחליט לרכוש את ישקר הישראלית, אזי צריך להמיר דולרים לשקלים. תנועות ההמרה הללו משפיעות על שערי החליפין של המטבעות.

ישנם גורמים נוספים המשפיעים על עוצמתם של המטבעות, ובהם היחסים הפיננסיים של המדינה, יתרות המט"ח שלה, עוצמתה הצבאית וכיו"ב - אך שינויים בשערי החליפין במהות נגרמים מפעולת החלפת מטבע אחד באחר. כאשר מדינה רוצה לשפר את יכולת היבוא שלה, היא מעוניינת לחזק את המטבע, וכאשר מדינה מעוניינת לסייע ליצואנים, היא תשאף להחליש את המטבע. זאת משום שכאשר, לדוגמה, השקל חלש מול הדולר, אז אמריקאים שקונים תוצרת או חברות ישראליות, משלמים פחות דולרים כדי לבצע את הרכישה.

הכלכלה הקלאסית מתייחסת לשני סוגים של תנועות הון - תנועות הון ארוכות, שכוללות למשל את חברת אינטל, שמחליטה להקים מפעל חדש בישראל, ותנועות הון קצרות, כאשר קרן גידור זרה, למשל, מחליטה להשקיע בשוק המניות בישראל, והיא תממש את השקעתה לאחר שהשוק יעלה ב-10%, למשל.

בשנים האחרונות, תנועות הון קצרות-טווח הופכות להיות משמעותיות הרבה יותר. מדובר במהלך שהוא בין היתר תוצאה של גידול בהיקף חסכונות הציבור בעולם המערבי, יחד עם סביבת ריבית נמוכה וחשש ממיתון כלכלי, שמובילים לכך שחברות ויחידים מבצעים יותר השקעות פיננסיות ופחות השקעות ריאליות.

הריבית שעלתה בארה"ב ושער הדולר

לשנות את השגרה בסביבה משתנה

תנועות מטבע בין מדינות שהן במהותן פיננסיות (ישראלים שמשקיעים במדד נאסד"ק, גרמנים שמשקיעים במדד ת"א 35 וכיו"ב) מובילות לתנודתיות גבוהה יותר בשערי החליפין, בהתאם לתנודתיות בשערי המניות ואיגרות החוב. אבל תנועות המטבע שנסמכות על שוקי הון מייצרות גם סביבה עולמית כלכלית שונה ממה שהורגלנו להכיר - סביבה שבה מדיניות הריבית פועלת הפוך על שערי החליפין.

בתאוריה, הורדת ריבית מקטינה את הכדאיות להשקיע במטבע, משום שהריבית שנקבל תהיה נמוכה יותר. אם למשל אקח פיקדון דולרי שמשלם כ-2% בשנה, ואמיר את הכסף לשקלים לטובת פיקדון שקלי, הריבית שאקבל היא סביב ה-0 במקום כ-2% - מכאן שהריבית הנמוכה של השקל אמורה לדחוף משקיעים להעדיף את הדולר, עד לרמת אדישות מסוימת בין שערי החליפין.

התאוריה לא עובדת, בגלל שהנחות הבסיס השתנו. התאוריה עובדת על פיקדונות בבנק, אך מה לגבי שקלים שמושקעים בשוקי המניות ואיגרות החוב? כאשר משקיע זר ממיר דולרים לשקלים, ומשקיע אותם בשוק המניות או באיגרות חוב, הוא דווקא נהנה מהורדת ריבית, משום שהדולרים שהמיר לשקלים ישיאו עכשיו גם רווחי הון, שהרי הורדת ריבית מובילה לרוב לעלייה בשוקי המניות ושוקי האג"ח. מכאן, שאם מרבית התנועות של מטבעות הן תנועות פיננסיות, אזי מדינה שמצהירה שהיא מתכוונת להוריד את הריבית מהווה מוקד משיכה למשקיעים זרים, שישקיעו באיגרות החוב שלה ובשוקי המניות באותה מדינה.

הורדת ריבית בטורקיה מובילה להתחזקות המטבע

איך להחליש את השקל

טורקיה אמנם שונה מישראל - שם יש מנהיג טוטליטרי וכלכלה ריכוזית מאוד - אבל אפשר לבחון את המקרה שבו הבנק המרכזי של טורקיה הוריד את הריבית בלא פחות מ-4.25%, ובתגובה שער הלירה הטורקית התחזק בכ-5% מול הדולר. אפשר לתת גם את הדוגמאות של ניו זילנד ואוסטרליה, המדורגות AA פלוס ו-AAA.

גם בארה"ב, העלאת הריבית בדצמבר האחרון לא הובילה להתחזקות הדולר בעולם. ניתן לטעון שהיום מורידים ריבית, אבל במועד העלאת הריבית בדצמבר 2018, הצפי היה לשלוש העלאות במהלך שנת 2019. בהתאמה, אך עם כיוון כללי דומה: הריבית משפיעה הפוך מהתאוריה המוכרת.

בהנחה שרוצים להחליש את השקל, המהלך המתבקש הוא דווקא העלאת ריבית ולא הורדת ריבית. נניח שבנק ישראל יעלה את הריבית ב-0.25%, ויסמן לשווקים שיש כוונה להעלות את הריבית ב--0.25% מדי רבעון בתקופה הנראית לעין, אזי יממשו המשקיעים השקעות פיננסיות בישראל, כדי להימנע מהפסדי הון, ואת התקבולים (מוכרים מניות ומקבלים שקלים) ימירו חזרה לדולר, לאירו וכו'.

התוצאה של האמור לעיל היא ירידות של השווקים הפיננסיים בישראל בטווח הקצר, ובמקביל היחלשות של השקל. מכאן, דווקא מתווה של העלאת ריבית צפוי להוביל להיחלשות של השקל, ולא הורדת ריבית שתסייע לשוקי המניות ואיגרות החוב, אבל תסייע פחות להחלשת השקל, בהנחה שבכלל יש רצון להחליש את השקל מול סל המטבעות.

בבנק ישראל, כמו בבנקים מרכזיים ברחבי העולם, עובדים כלכלנים מהשורה הראשונה - כלכלנים שהם אנשי מקצוע, מוכשרים ומחויבים ליציבות הפיננסית ולביטחון הכלכלי של המדינה. קל וחומר שבבנק ישראל נגיד הבנק וכל עובדי הבנק פועלים ללא ליאות לטובת כלכלת ישראל, ולא בכדי דירוג מדינת ישראל הוא AA מינוס, וכל דוח דירוג מציין לחיוב את עצמאות הבנק המרכזי ואת התנהלותו האחראית.

אבל השגרה, השגרה היא אויב אכזר. אני לא יודע אם באמת יש רצון להחליש את השקל ביחס לסל המטבעות, והאם שקל חזק הוא מצב רצוי או כורח המציאות - אבל אם יש רצון להחליש את השקל, כדאי לבחון גם תרחיש שבו העלאת ריבית דווקא תחליש את השקל, ולא תחזק אותו.

בימים האחרונים החל מימוש בשוקי המניות ברחבי העולם. קשה לדעת אם מדובר בירידות שלאחריהן יגיעו עליות, או בשינוי מגמה. אני הייתי עוקב אחר המתרחש בקבוצות הבנקאיות - בדגש על קבוצת HSBC, שבה המנכ"ל עזב במפתיע - כדי להבין אם מדובר באירועים מהותיים או בירידות שלאחריהן יגיעו עליות.

אבל מה שחשוב לזכור ביחס לירידות בשווקים הפיננסיים זה שירידות של 2%-3% מובילות לרוב לכותרות פסימיות בעיתונות הכלכלית, וכאשר הכותרות הפסימיות מתחלפות, לרוב גם הלך הרוח של המשקיעים משתנה. בהצלחה בהשקעות. 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?