גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העימות בין סין ובין ארה"ב הגיע לנמל החדש של חיפה, והוא צפוי להיות סוער

מלחמת הסחר העולמית מגיעה גם לחיפה - עיירה קטנה במונחים של סין ● למה ישראל כ"ץ תומך בהידוק הקשר עם הסינים, איזה מסר העביר בכיר אמריקאי למערכת הביטחון בישראל, והאם דווקא ראשת עיריית חיפה תהיה זו שתוציא את הערמונים מהאש?

נמל חיפה / צילום: רויטרס, Ronen Zvulun
נמל חיפה / צילום: רויטרס, Ronen Zvulun

חודשיים עברו מאז שישראל כ"ץ סיים כהונה של עשור בתפקיד שר התחבורה, אולם מורשתו תורגש עוד שנים רבות. אחד המטענים הנפיצים שהותיר כ"ץ ליורשיו הוא נמל המפרץ החדש בחיפה, שאמור לעבור ב-2021 לניהול חברת SIPG הסינית-ממשלתית למשך 25 שנים.

בשנתיים האחרונות עלה נמל המפרץ החדש לכותרות בזכות התרעות של גורמי ממשל וביטחון אמריקאים נגד העברתו לשליטה סינית ולאחרונה גם בזכות מאבק משפטי עיקש, שמנהלת עיריית חיפה נגד המשך העבודות בנמל המפרץ על מנת להציל את שדה התעופה של חיפה.

עינת קליש רותם / צילום: פאול אולרייב

לא מעט גורמים שמכירים את הנושא סבורים שמדובר בקרב טקטי אבוד מראש. מאבק של דון קישוט בטחנות רוח, שיסתיים בפשרה משפטית/מנהלית או באיזו עסקת תן וקח שלא תשנה את התוצאה הסופית.

יחסי הכוחות נראים לכאורה ברורים ולא סימטריים: עירייה קטנה, אפילו לא עיירה במונחים של סין, מנסה לכופף את היד של ענקים כמו משרד התחבורה הישראלי, שבשנים האחרונות אימץ מדיניות פרו-סינית מוצהרת; להתמודד עם אופוזיציה של שרים בכירים, בהובלת שר החוץ ישראל כ"ץ, שעוסקת בשנים האחרונות בקידום האג'נדה הסינית בכל תחומי הכלכלה בישראל ורואה בנמל שלב ראשון בתוכנית ליצירת פרוזדור יבשתי למדינות המפרץ; וכמובן ממשלת סין עצמה, שעבורה נמל המפרץ העתידי הוא חולייה חשובה ויוקרתית בפרויקט המסחר הגלובלי "דרך המשי", שנועד להעצים את השפעתה באזור.

ומה עם האמריקאים? "הם רק משחררים קיטור פוליטי, בעיקר למטרות פנימיות", העריך בפנינו לאחרונה גורם מקורב שהעדיף לא להיחשף.

האמריקאים מעלים הילוך

כאשר מרחיבים את הפוקוס ובוחנים את התמונה הרחבה והעדכנית מגלים שנמל המפרץ החדש של העיר הצפונית הוא אחד האזורים החמים במלחמה הפוליטית בין ארה"ב לבין סין, שהולכת ומסלימה במהירות. ניקח אפילו סיכון ונעריך שקטנים הסיכויים, שממשלת סין אכן תקבל לידיה את תפעול הנמל בעוד שנתיים, או בכלל, על כל המשמעויות שנלוות לכך.

נזכיר שלממשל האמריקאי הייתה הצתה מאוחרת בהערכת מידת הסיכון האסטרטגי, שמגלם פרויקט דרך המשי בו תשקיע הממשלה הסינית כ-1.2 טריליון דולר עד 2027. כבר באמצע העשור התריעו מחקרים אקדמיים בוושינגטון על ההתקדמות המואצת של חברות סיניות ברכישה והקמה של נמלים ובניית בסיסי כוח כלכליים ופוליטיים במזרח אסיה ובאגן המזרח התיכון. אבל הממשל האמריקאי העדיף לעמוד מהצד ולתת לסינים לשרוף משאבים יקרים, על מה שנראה כהרפתקה כלכלית חסרת תועלת ותוחלת.

שככל שהפרויקט המשיך להתקדם וכבש עוד ועוד בסיסי כוח רגישים, חלקם באירופה, גם הגישה האמריקאית הפכה להיות הרבה יותר אקטיביסטית, לפני ומאחורי הקלעים. כיום מנהלים האמריקאים קרב בלימה בכל משבצת חדשה שאליה הפרויקט מנסה מתקדם ומפעילים כלים דיפלומטיים וכלכליים גם על מדינות, שבהן השפעתה של ארה"ב אינה ישירה. אפשר לדמיין מה מידת הלחץ שמופעל כיום על ישראל, שנחשבת לבעלת ברית אסטרטגית עם תלות גבוהה במשאבים אמריקאים.

האמת היא, שלא צריך לדמיין. בסוף יוני הגיעה לישראל משלחת של "קבוצת הייעוץ למדיניות הגנה" (DAPG) בראשות תת-שר ההגנה האמריקאי לענייני ביטחון בין לאומי ובקרת נשק, ג'ון סי. רוד. ה-DAPG הוא אחד הגופים החשובים ביותר בתיאום מדיניות הביטחון והמודיעין של ישראל וארה"ב והוא מפגיש בין מקבלי ההחלטות הבכירים ביותר במשרדי הביטחון וההגנה של שני הצדדים. ג'ון רוד, שנכנס לתפקיד בשנה שעברה, הוא מינוי אישי של הנשיא טראמפ.

על פי הדיווח האמריקאי המשלחת נפגשה בארץ עם זוהר פלטי, מבכירי משרד הביטחון, ומטבע הדברים לא נמסר מה היו נושאי השיחה. אבל בשלהי יולי השתתף תת השר האמריקאי בפורום ביטחון באספן קולורדו, ושם שטח את הסוגיות הבוערות במדיניות הביטחון הבין לאומית, שבהם עוסק כיום הממשל.

במקום מרכזי ניצב כמובן האיום האיראני אולם מיד לאחר מכן עבר הפוקוס לסין. "האיום מסין הוא בטווח הארוך", אמור רוד, "הסינים בונים יכולות חלל וסייבר מתקדמות, אבל לא פחות מטרידה העובדה שהם מנסים לייצא את מודל המשטרי האוטוריטרי שלהם למדינות אחרות באמצעות יוזמת דרך המשי, שבאמצעות הלוואות טורפניות מותירות מדינות שקועות בחובות להם. הסינים גם משיגים בשקט דריסת רגל במקומות אסטרטגיים בעולם כמו ג'יבוטי (קרן אפריקה), ובגרינלנד ואיסלנד, שיהיו נקודות מפתחת לנתיבים ימיים עתידיים אם הים הארקטי שנמס ייפתח לשייט. בסופו של יום, לארה"ב יש את היתרון של בניית יחסים ארוכי-טווח עם בעלי ברית ושותפים שמעריכים את החופש והדמוקרטיה. הסינים לא יכולים להטות את הערכים הללו והמודל שלהם אינו בר קיימא בטווח הארוך".

נזכיר שוב שמדובר בגורם מהבכירים והמשפיעים בממסד הביטחוני האמריקאי ומי שאמון על העברת המדיניות הבין לאומית של הנשיא טראמפ לשותפותיה הביטחוניות של ארה"ב בעולם. אם מישהו שקורא את הנ"ל עדיין סבור, שנושא הנמל הסיני לא עלה בעת ביקורו של רוד בישראל, או שהאמריקאים יסכימו בצורה כלשהי שישראל תתיר להקים בשטחה את מה שנראה מבחינתם כמו "סוס טרויאני סיני". נמליץ לו לשפר את הבנת הנקרא. בשורה התחתונה לא נופתע אם אחד המסרים שהועברו לישראל מהנשיא האמריקאי היה "בטלו את החוזה להפעלת הנמל או שתישאו בתוצאות".

אופוזיציה חזקה מבית

כפי שאמרנו בפתיחה, מדובר כרגע רק בתאוריה, ומהלך כלשהו לביטול תוצאות מכרז הנמל יהיה מורכב מאוד. אבן-הנגף הראשונה היא סוגיית הפיצויים שישולמו לסינים אם תבוטל זכייתם במכרז. פרטי חוזה ההחכרה לא פורסמו, אבל אפשר להניח שמדובר במיליארדי שקלים, ואם לשפוט על פי פרשת הפלקון, מטוס הביון הסיני שפותח בישראל לפני שני עשורים ונגנז בהוראה אמריקאית, הסינים נוטים שלא להתפשר על אף דולר.

שיפוי אמריקאי יכול לפתור את הבעיה הזו אבל מעבר לכך סין כבר מעורבת עמוק בכלכלה הישראלית ולא רק בפרויקטים תחבורתיים כמו הקו האדום ונמל אשדוד. היקף הסחר בין ישראל לסין עמד ב- 2018 על כ-14 מיליארד דולר ואילו היקף ההשקעות הישירות של חברות וגופים סיניים בישראל הסתכם עד כה ב-7.5 מיליארד דולר.

מעל 100 אלף תיירים סינים מגיעים לישראל בשנה וכמעט כל שבוע נוחתת כאן משלחת סינית בכירה אחרת עם קשרים הדוקים לממשל הסיני המרכזי או האזורי. לפיכך, ההשפעה של נסיגה מפרויקט נמל המפרץ עשויה להיות הקטנת ההשקעות הסיניות או תסריט הפוך - כלומר הגברת ההשקעות כדי ליצור ראש גשר אלטרנטיבי של אחיזה כלכלית בישראל, שעליו אין לאמריקאים השפעה.

בנוסף בממשלת ישראל יש עדיין לא מעט תומכים נלהבים ברומן הסיני-ישראלי, ובפרט בהשתלבות של ישראל בפרויקט דרך המשי. במרץ השנה, למשל, התראיין השר לשיתוף-פעולה כלכלי צחי הנגבי לסוכנות הידיעות הסינית שינחואה ואמר כי "פרויקט דרך המשי קידם בצורה אפקטיבית את הפיתוח הכלכלי של מדינות לאורך הנתיב, כולל ישראל, והביא להגברת שיתוף-הפעולה בין ישראל לבין סין. יותר חברות סיניות יכולות להיכנס כיום לכלכלה הישראלית".

הגישה הזו, בשילוב עם גישה אפילו יותר אקטיבית של ישראל כ"ץ, שר החוץ, השר לענייני מודיעין, והוגה נמל המפרץ, עשויה להציב אופוזיציה פנימית רצינית ללחצים האמריקאים. נזכיר, שבעת שכיהן כשר התחבורה שלל כ"ץ מכל וכל את האפשרות המעשית או התאורטית להחזיר את הגלגל לאחור בכל הנוגע למכרז נמל המפרץ לנוכח הלחצים האמריקאים.

ולבסוף, אנחנו לא שוכחים כי הפרויקט הסיני ממשיך להתרחב במהירות במדינות השכנות לנו, הן במעגל הקרוב והן ברחוק. הזכרנו כאן בעבר את התלות הגוברת של הכלכלה הירדנית בפרויקטים במימון סיני, בדגש על פרויקטים תחבורתיים, ואת ההתעניינות הגוברת של גורמים סיניים בנמל טריפולי בלבנון. החודש הצטרפה גם מרוקו לקצה הרחוק של הפרויקט הסיני וחלק ממדינות המפרץ כבר משולבות בו די עמוק. לא מין הנמנע שההתרחבות הזו תפעיל לחץ על ישראל ליישר קו עם האינטרסים של סין כדי להשתלב במארג הפוליטי-כלכלי שהולכת ונבנית מסביבנו.

כך או כך, די ברור שהשפעה המלאה וארוכת-הטווח של נסיגה ישראלית ממכרז התפעול של נמל המפרץ, אם נסיגה כזו אכן תתרחש, תהיה תלויה באריזה של המהלך. אם היא תוצג בתור תקלה משפטית טכנית בלתי צפויה ובלתי נמנעת - וכאן נכנס לתמונה המאבק של עיריית חיפה שבראש עומדת עינת קליש-רותם - ההשפעה תהיה נקודתית. אם מנגד הוא יוצג כניצחון אמריקאי, קשה לחזות לאן יגיע כדור השלג. 

עוד כתבות

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים