גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד גלובס-פרומתאוס עלה ביולי ב-2.6%, גבוה ממדדי הייחוס

באותה תקופה, מדד ת"א 125 עלה ב-1.9%, והנאסד"ק הוסיף 2.1% ● תת-מדד מדעי החיים ירד ביולי ב-6.9%, בעוד ת"א ביומד צנח בשיעור של 9.5%, והנאסד"ק ביוטכנולוגיה השיל מערכו 3.1%

חודש אוגוסט נפתח בירידות בשווקים, שניכרו בימים האחרונים בבורסות של וול סטריט. עוד קודם לכן, בחודש יולי, החברות הישראליות בוול סטריט נסחרו במגמה מעורבת שהובילה את מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחר אותן חברות, לעלייה בשיעור של 2.6%. באותה תקופה, מדד ת"א 125 עלה ב-1.9%, ומדד נאסד"ק הוסיף לערכו 2.1%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ירד ביולי בשיעור של 6.9%. באותה תקופה, מדד ת"א ביומד צנח בשיעור של 9.5% ואילו מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה השיל מערכו 3.1%. מניית אינטק פארמה  קרסה ב-89%, לאחר שהחברה נכשלה בניסוי הקליני בגלולת האקורדיון לפרקינסון. תוצאות הניסוי לא הוכיחו יתרון סטטיסטי לטיפול של אינטק פארמה על פני הטיפול הקיים בשוק בהפחתת זמן הקיפאון, שהוא הזמן שבו חולי פרקינסון אינם מסוגלים לזוז.

בניגוד למניות מדעי החיים, מניות הטכנולוגיה הישראליות נסחרו בניו יורק במגמה חיובית בחודש יולי שהובילה את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לעלייה של 4.3%. באותה תקופה, מדד ת"א טכנולוגיה עלה בשיעור של 5.8%, ומדד נאסד"ק טכנולוגיה הוסיף לערכו 3.2%. מניית טאואר  זינקה בחודש יולי ב-25%, לאחר שדיווחה על תוצאות כספיות חיוביות ברבעון השני של 2019. הכנסות החברה ברבעון השני היו 306 מיליון דולר ועקפו את תחזיות האנליסטים בכשלושה מיליון דולר. בנוסף, החברה הציגה רווח (על בסיס Non-GAAP) של 24 סנט למניה שהיה גבוה ב-9% מתחזיות האנליסטים.

גלובס-פרומתאוס יולי 2019

נציגה חדשה ומבטיחה במדד

נציגה ישראלית חדשה במדד גלובס-פרומתאוס היא זירת מסחר השירותים המקוונת - פייבר (Fiverr, שנסחרת בניו יורק תחת הסימול FVRR). היא הונפקה ביוני האחרון כשגייסה 110 מיליון דולר.

מבדיקת מחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מניית פייבר פתחה את המסחר ב-21 דולר למניה, שגילם לחברה שווי של 650 מיליון דולר. ביומה הראשון למסחר נסק מחיר המניה בכ-90% והגיע לכ-39.9 דולר, אך כיום עומד על כ-23.3 דולר למניה, נתון שעדיין גבוה ממחיר ההנפקה ומשקף שווי של כ-721 מיליון דולר. לאור העובדה שהחברה עדיין הפסדית (הפסד של 36 מיליון דולר ב-2018), שוויה נגזר בעיקר מהציפיות לפוטנציאל עתידי, ומושפע משיעורי הצמיחה של החברה.

לפי ניתוח דוחות החברה שבוצע על ידי פרומתאוס, פייבר רושמת צמיחה של 45% בהכנסותיה ב-2018, כאשר הכנסותיה הסתכמו ב-2018 בכ-75.5 מיליון דולר בהשוואה ל-52 מיליון דולר ב-2017.

הכנסותיה של פייבר מהוות מעין עמלה ("Take rate") על ההכנסות שמייצרים משתמשי הפלטפורמה מהשירותים שניתנו על ידם. מאחר והעמלה היא כ-25% מערך העסקה, היקף העסקאות בפלטפורמה עמד על כ-300 מיליון דולר ב-2018. מדובר בטיפה בים ביחס להיקף השירותים הדומים אשר כיום מתבצעים בעיקר offline, ולכן בפרומתאוס סבורים שייתכן שפוטנציאל הצמיחה אינסופי.

בנוסף, הפלח ההולך וגדל של הפרילנסרים מתוך שוק העבודה, תורם אף הוא לפוטנציאל הצמיחה. בפרומתאוס מוסיפים כי פייבר היא רק אחת ממספר חברות ציבוריות הפועלות בתחומה, עליהן ניתן למנות את Upwork ואת Freelancer. יחד עם זאת, לא מדובר במתחרות במובן הקלאסי של המילה, מכיוון שנכון להיום, קרוב ל-100% מהשירותים הדומים ניתנים offline. לפי פרומתאוס, נתון זה בשילוב עם התחזקות ה-e-commerce בשוק העולמי, הם הסיבות לפוטנציאל הצמיחה האדיר של החברה. עולם המסחר האלקטרוני נמצא במגמת עלייה משמעותית בעולם. לכן, גם אותם פרילנסרים הפועלים אופליין ילכו ויאמצו את זירת האונליין ולכן מימוש הפוטנציאל של שוק האונליין רק בחיתוליו.

למרות שנרשמה צמיחה בהכנסותיה, בעקבות השקעות בשיווק ומחקר ופיתוח, פייבר סיימה את 2018 בהפסד של 36 מיליון דולר, לעומת הפסד של 19 מיליון דולר ב-2017. נכון להיום, עובדה זו לא מטרידה את המשקיעים המעדיפים ככל הנראה שהחברה תשקיע בצמיחה.

50 מיליון עסקאות ביותר מ-160 מדינות

לדברי אייל שבח, שותף מייסד וראש תחום הטכנולוגיה בפרומתאוס, "מדד חשוב לניתוח החברה הוא שיעור הלקוחות החוזרים. שיעור זה מטפס בהתמדה ועומד נכון להיום על 57%. ככל ששיעור הלקוחות החוזרים גבוה יותר, כך ניתן להסיק שהוצאות השיווק של החברה הן יותר 'השקעות' ופחות 'הוצאות שוטפות' ולכן הן משמשות לבניית ערך אמיתי".

לפייבר היו בסוף הרבעון הראשון 255 אלף פרילנסרים פעילים ו-2.1 מיליון קונים (המשתמשים בשירותי הפרילנסרים). בתשקיף שהגישה לקראת ההנפקה, פייבר ציינה נתון מרשים לפיו מאז הקמתה בוצעו באמצעותה 50 מיליון עסקאות ביותר מ-160 מדינות בעולם בין 5.5 מיליון קונים ל־830 אלף מוכרים.

פייבר היא כאמור חברת e-commerce המתווכת אונליין בין פרילנסרים לצורכי שירותים. פלטפורמת המסחר המקוונת מאפשרת נקודת מפגש בין פרילנסרים כדוגמת גרפיקאים, מנהלי קמפיינים, עורכי וידאו, מפתחי תוכנה ואפליקציות, מתרגמים, קריינים ועוד, לבין לקוחות הזקוקים לשירותים האלה. פייבר מספקת חווית קניית שירותים פשוטה ומהירה, כאשר המחיר שגובים מהלקוחות הוא לא מחיר לשעת עבודה, אלא למוצר מוגמר. השירותים נעים בין חמישה דולר ועד מאות ואלפי דולרים בתמחור חופשי. פייבר מהווה עבור הפרילנסרים מנוע לאיסוף לידים, שכן היא זו שמבצעת את רוב פעולות השיווק במטרה לספק לקוחות פוטנציאליים לאותם פרילנסרים. פייבר אף פועלת במטרה שהפרילנסרים יראו בה רשת קהילתית ויגבירו נאמנותם אליה.

מנוע צמיחה נוסף של פייבר הוא מיזוגים ורכישות. בפרומתאוס מוסיפים כי לפי התשקיף, החברה ביצעה עד כה מספר רכישות, ונראה כי מדובר בחברות שפיתחו פלטפורמות המתמחות בשירותים ספציפיים (להבדיל מפייבר המכסה מגוון רחב של שירותים). בין הרכישות שלה על-פני השנים האחרונות ניתן למצוא את חברת ClearVoice, פלטפורמה המתווכת בין פרילנסרים בתחום שיווק התוכן למותגים וסוכנויות, שנרכשה על מנת לחזק את ורטיקל התוכן השיווקי. עוד רכישה היא של הסטארט-אפ הישראלי Veed.Me. שבדומה לפייבר, גם הוא מהווה זירת מסחר, רק כזו מתמקדת בשירותי וידאו ואנימציה באיכות גבוהה. נראה כי פייבר פועלת בשיטה של רכישת ורטיקלים שיחזקו את ערוצי השירותים השונים ופוטנציאל הרכישות אינסופי.

בפרומתאוס מציינים עוד כי סיבה נוספת המאפשרת צמיחה, היא העובדה שכיום נותני השירותים הם פרילנסרים, אך בעתיד אין מניעה שגם חברות תצטרפנה לזירת המסחר כנותנות שירותים, דבר המהווה פוטנציאל של ממש. על-פי תשקיף החברה, המודל על בסיסו פועלת פייבר כיום מאפשר לה להניע את צד הספקים, כיום פרילנסרים בלבד, באופן אורגני וללא עלויות שיווק מהותיות.

לסיכום, בפרומתאוס מציינים כי פוטנציאל הצמיחה של החברה עצום ונכון להיום אין עליה לחץ משמעותי להציג רווחים. כל עוד החברה תספק לשוק צמיחה חדה בשורת ההכנסות ואחוז הולך וגדל של לקוחות חוזרים, ניתן להעריך שמחיר המניה ימשיך לעלות. 

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"