גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רומן ספיבק, אולטרה-מרתוניסט: "הגעתי לקצה גבול היכולת שלי, אבל גיליתי שאחרי הקצה יש עוד עולם"

רומן ספיבק, הישראלי היחיד במרוץ "סובב אנדורה" על פסגות הפירנאים ● 170 ק"מ בתוואי אלפיני עם טיפוס מצטבר של 13,500 מטר, בתוך 62 שעות. זה נגמר בפינוי במסוק

רומן ספיבק / צילום: שלומי יוסף, גלובס
רומן ספיבק / צילום: שלומי יוסף, גלובס

"התערבתי עם עורך מגזין אופניים שאוכל לרכוב ממטולה עד אילת בפחות מ-20 שעות", מספר רומן ספיבק. "לקח לי שנתיים לאזור אומץ, וכשעשיתי זאת הגעתי לקצה גבול היכולת שלי, אבל אז גיליתי שאחרי הקצה יש עוד עולם, וזה פתח אותי לעולם של ספורט הסיבולת".

מאז הוא ניסה מרתונים ואולטרה מרתונים ובעיקר חקר את תחום המרחקים הארוכים. "אחרי העשירי, רציתי שאנשים אחרים יחוו את החוויה שלי והתנדבתי במשך שנים כפייסר (מכתיב קצב, שמסייע לאצנים אחרים בתחרות), וזה ריגש אותי מאוד, אפילו יותר מאשר לרוץ מרתון בעצמי".

את האולטרה מרתון הראשון שלו עשה לפני שש שנים, וסיים את מאה הקילומטרים ברכס הגבוה בבוואריה על הברכיים, גמור. מאז הוא משתתף באירועי אולטרה בעולם. לפני שלושה חודשים בוויילס גמא 175 ק"מ עם 10,000 מטר טיפוס מצטבר בשטח שבו מתאמנות יחידות העילית של הצבא הבריטי. ספיבק סיים את הריצה ב-42 שעות ללא שינה, והגיע עשירי. אלא שבענף הזה מי שדוחף את עצמו אל הקצה, יש בהחלט סיכוי שלא יסיים את המרוץ.

לאחרונה חזר מאירוע שנחשב לקשה ביותר באירופה, רונדה דל פינס, הסובב את אנדורה על פסגות הפירנאים המקיפים אותה. 170 ק"מ עם טיפוס מצטבר של 13,500 מטר, וזאת בתוך 62 שעות. מאז נוסד המרוץ לפני 11 שנה סיימו אותו כאלף איש בלבד (פחות מ-25%). "כדי להתקבל צריך להגיש קורות חיים, להיות בקיא בתנועה ובריצות בתוואי אלפיני ומתורגל בשטח הררי". אתה מוכן? שאלתי אותו לפני שנסע. "מבחינת הניסיון והאימונים יש לי את מה שצריך, אבל ההר תמיד אומר את המילה האחרונה", ענה.

אבל ההר לא נעתר הפעם. "לאחר 105 ק"מ ו-9,000 מטר טיפוס מצטבר פרשתי מהתחרות", סיפר ספיבק בשובו. "לאחר 29 שעות לא יכולתי לדרוך על כפות הרגליים ומסוק הוריד אותי מההר לעיירה הסמוכה לקו הסיום. לאחר התייעצות עם רופאים מומחים ומומחי כף רגל, ביצעתי תחקיר והפקתי לקחים מהכישלון. אני אומנם מתוסכל מהצורה שבה הסתיימה התחרות, אבל לא מאוכזב מאיך שהתנהלתי. ההרים המדהימים האלה יחכו לי גם בשנה הבאה".

מוטו: אני איש אולטרה מהרגע שאני מתעורר עד לרגע שאני ישן. בכל פעולה החשיבה שלי היא חשיבת אולטרה, כי אי אפשר להפריד בין המנטלי לפיזי. אני לוקח את זה איתי לכל מקום: לזוגיות, לניהול הקבוצה, לתחזוקת הבית לתקשורת עם אנשים. זה מה שאני מלמד כמאמן ובהרצאות: האולטרה הוא מגרש אימונים לחלק המנטלי שלנו.

התחלה: אומרים שדברים גדולים מתחילים בלב שבור או באלכוהול, אצלי זה הלב. לפני עשר שנים יצאתי לילה אחד לריצה בחצות, והחלטתי לרוץ עד הבוקר כדי שיפסיק לכאוב. הקפתי את תל אביב ובאמצע חשבתי כמה זה כיף לי, ואיך אני הופך את זה למקצוע. מאותו רגע התחלתי לבדל את עצמי כמאמן המתמחה בריצות ארוכות.

השראה: היו לי כמה דמויות מעצבות לאורך הקריירה, קראתי ספרים של דין קרנזיס שהפך ממנהל בורגני לרץ מוכשר, ויש את הגיבור של עולם האולטרה, קיליאן ג'ורנט, שתמיד נשאר צנוע ונאמן לעצמו, עם גישה פשוטה של ללמוד וליהנות בהרים. הוא גם אדם נגיש מחובר לקרקע שההישגים והתחרויות לא שינו אותו.

מקור הכוח: כוח של רץ שטח מתחיל בפיתוח הכוח בחדר כושר או בקרוספיט בתחילת העונה. יש לי בסיס כמתאמן בחדר כושר מגיל 15 וטכניקות כוח שרכשתי עם השנים, ומדי עונה, אני יכול להרשות לעצמי להגדיל את נפח הריצה תוך צמצום אימוני הכוח.

כוח מנטלי: משלב מסוים הנפח הוא לא פיזי אלא מנטלי, וזה משחק תפקיד באימונים ארוכים. אולטרה הוא מאמץ מנטלי יותר מפיזי שתלוי ברצון ובהתמודדות. אבל אם חופרים עמוק במנטלי, מגלים שיש עוד רזרבות שלא ידעת עליהם קודם.

אימונים: שבוע אימונים שלי בשיא העונה כולל 3-4 אימוני בוקר לקבוצה ואז אני רץ או מתאמן בחדר כושר. בסופי שבוע אני מצטרף לריצה עם הקבוצה ובשבת יוצא לריצה הרצינית ומשלים את נפח הריצה. בשיא המאמץ מגיע ל-22 שעות אימונים בשבוע.

מקלות: אני לא יכול לדמיין את עצמי רץ בתוואי אלפיני בלי מקלות. התפקוד שלהם שונה לגמרי בעליה ובירידה, וזה כמו זוג רגליים. צריך ללמוד איך לתפקד אתם. המארגנים ממליצים על כך והרוב המוחלט של האצנים משתמש במקלות.

בת הזוג: אני לא אגש לשום תחרות בלי להתייעץ עם אשתי ולארגן את הזמן איתה ביחד. היא יודעת על כל התכניות האלה וכל הכנה בכל עונה עוברת קודם דרך שיחה ואישור ממנה לצאת לדרך. אני חושב שכל מי שעוסק בענף הזה חייב תמיכה ורוח גבית מהמשפחה, כי אם המשפחה לא מבינה מה אתה עושה ולמה, קשה להתגייס פיזית ומנטלית.

תזונה: אולטרה זה בהרבה מקרים תחרות אוכל. במשך שתי יממות אני אוכל ומעכל והופך אותו לאנרגיה, תוך כדי שהגוף במצב קיצון. גם הגוף צריך להיות מאומן לעכל מזון במצבים כאלה. אני לא אכניס לפה אוכל שלא ניסיתי קודם. האוכל בתחרויות כאלה שונה מג'לים וטבליות של מרתונים וטריאתלונים, כי המאמץ גבוה, למרות שהדופק לעתים נמוך. באולטרה הגוף צריך לעכל את המזון ולהפוך אותו לאנרגיה במצב קיצוני. אז יש בתפריט מרק, בשר מיובש וגבינות שמנות כי צריך שומן שיהפוך לאנרגיה.

ריצות הרים בארץ: התחום התקדם מאוד בשלוש השנים האחרונות, גם בענף התיירות הנכנסת. קשה עדיין להרים מרוצים ואירועי שטח, כי לרשויות המקומיות אין מודעות, ובעיקר כי בלי תמיכה/חסות זה לא ילך. לי יש חסות של המותג סלומון המיוצג בארץ על-ידי חברת קל גב, אבל זה נדיר. יש המון ריצות מאורגנות והרבה רצים זולגים מהכביש לשטח כי מבינים שזה יותר בריא. אני והקבוצה נרתמים לעזור ולפתח את מרוץ השטח הגדול בישראל, ההיירוס, שיתקיים בדצמבר.

מאמן: אין לי מאמן רשמי נכון לעכשיו, אבל אני מניח שכמו שהיה לי בעבר, יהיה לי בעתיד. אבל אם צריך אני פונה לשותף שלי אילן או מדבר עם מומחי ריצה מאנגליה ואיטליה, קולגות שהם בעיני בני סמכא, אז לפני החלטה אני מתייעץ אתם.

הצלחה וכשלון: אין באמת קו סיום אף פעם, אחרי אירוע יגיע אחר, ואני אמשיך להתחרות גם בשנות ה-60 של חיי. אבל כדי להיות מוכן למשהו קיצוני באמת, צריך לעשות אירועים בדרך. בחלק הצלחתי, באחרים נכשלתי, אבל זה טוב, כי כישלון מלמד הרבה יותר מהצלחה.

מה בעתיד: זה השלב האחרון לפני מרוץ חיי. ב-2020 אשתתף בטור דה ג'אנס, שנחשב למרוץ השטח מהקשים בעולם, וזה הגבול שקבעתי לעצמי והפסגה. 340 ק"מ בדולומיטים באיטליה עם 2,9000 מטר טיפוס ו-150 שעות דד ליין. אני חולם עליו מ-2013, אבל יודע שאני צריך עוד כמה שלבים כדי לגשת אליו נכון. זו תהיה מתנה לגיל 40.

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

לפחות 3 מטרות חשודות יורטו בשמי הצפון

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים