גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא צריך להתערב בשוק המט"ח: השקל החזק הוא ברכה לצרכנים ועדות לכלכלה חזקה

פתאום התחזקות השקל מוצגת כדבר רע וכעיוות של שוק שצריך לתקנו - ואוטומטית מופנית האשמה לכיוון נגיד בנק ישראל, נגד מדיניותו וכמובן נגד המדיניות הממשלתית ● הפעם הואשם פרופ' אמיר ירון ב"זיגזג", על שהגיב באיחור ל"דרמה" ול"סערה" ● אבל למה הוא בכלל צריך להגיב? ● פרשנות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ

1. 

בפרספקטיבה של כמה ימים אחרי "הסערה" כביכול בשוק המט"ח, סביב ההתחזקות של השקל וההודעה ה"דרמטית" של נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, אפשר ללמוד כמה דברים לקראת ה"סערה" הבאה בשוק המט"ח, כי הריטואל קבוע וחוזר על עצמו אינספור פעמים בשנים האחרונות.

הדולר יורד מאיזשהו רף מסוים, נניח 3.5 שקלים (וכיום הוא עדיין מתחת לרף הזה), ואז נוצרת איזשהי תכונה של כל המעורבים בעסקי המט"ח. התכונה הזו מתורגמת לציפייה שנגיד בנק ישראל יעשה כבר משהו, שתהיה התערבות כלשהי - עכשיו ומיד - ותמיד זה על בסיס אותו טיעון: השקל החזק פוגע אנושות בתעשייה המקומית וביצואנים, שוק המט"ח מנוהל על ידי ספקולנטים, כרישי מט"ח - והנה שוב עומדים אנשי התעשייה מול אנשי הפיננסים, הטובים מול הרעים - ומכאן קלה הדרך לחגיגה של פופוליזם.

פתאום התחזקות השקל מוצגת כמשהו רע, עיוות של שוק שצריך לתקנו - ואוטומטית מופנית האשמה לכיוון נגיד בנק ישראל, נגד המדיניות שלו, וכמובן נגד המדיניות הממשלתית. בפעם הנוכחית הואשם פרופ' ירון ב"זיגזג", על שהגיב באיחור ל"דרמה" ול"סערה". רגע, אבל למה הוא צריך בכלל להגיב?

יש כמה בעיות מרכזיות בכל ה"דרמה" וה"סערה" הזאת בשוק המט"ח, בכל פעם מחדש: ראשית, אין שום דרמה ואין שום סערה. זוהי התנהגות נורמלית של השווקים, והניסיון לקבוע שזאת התנהלות "לא נורמלית" מגוחך (ובכלל, מה זה לא נורמלי?).

שנית, מטבע חזק משקף כלכלה חזקה, ולהפך - מטבע חלש משקף כלכלה חלשה, וכשיש מטבע חזק לאורך זמן - זה אומר שיש לישראל כלכלה חזקה. אני מבין שיש כאלה שלא מוכנים להודות בכך, אבל לאורך זמן, מטבע חזק לא יכול להמשיך להיות חזק, רק בגלל פעילות ספקולנטית של "כרישים".

המטבע החזק הוא בזכות הכלכלה הישראלית שמפגינה ביצועים חזקים כבר במשך שנים ארוכות, ויש לה עודף במאזן התשלומים ומוניטין טובים. זאת הסיבה, בינתיים, שהשווקים לא מתרגשים מהגירעון, אף שהוא מדליק נורות אזהרה ואף שיש מסע הפחדות מוגזם סביבו.

אתמול פורסמו נתוני הגירעון לחודש יולי, ואפשר להגיד בהחלט, לפחות לעת עתה ולעדכון של יולי, שמגמת ההחמרה בגירעון נבלמה. הגירעון אף ירד טיפה ברמה שנתית ל-3.8%, ולפחות מבחינת ההכנסות ממסים יש סיבה לאופטימיות: הם עלו ביותר מ-4.4% ריאלית ביולי האחרון לעומת החודש המקביל אשתקד - אבל זה כאמור פרספקטיבה של חודש אחד בלבד.

זה לא מפחית כהוא זה מהצורך לטיפול מנע לכל צרה שלא תבוא, כמו החששות מהאטה-מיתון עולמיים, שעלולים להחריף את המגמה. בכל מקרה, הן השווקים והן סוכנויות דירוג האשראי, ממשיכות לשדר אמון במדיניות הכלכלית של הממשלה. השווקים, במיוחד שוקי האג"ח ושוקי המט"ח, הם סוג של מראה למדיניות הכלכלית. הם נוטים "לדבר" לקובעי המדינות באמצעות עליית וירידת תשואות האג"ח, או חולשת/חוזקת המטבע המקומי. עבור ישראל, אפשר בהחלט לומר כי השיח הזה, לעת עתה ולאורך השנים האחרונות, מעודד.

2. 

התעשיינים מוצגים באופן אוטומטי כמי שניזוקים מחוזקת המטבע, אבל גם הצגת הדברים הזאת אינה מדויקת. כשתעשיינים מקומיים קונים ציוד וחומרי גלם בחו"ל, הם גם נהנים מחוזקת השקל - כך שהתמונה שנוטים להציג אנשי התעשייה, לא שלמה. מעבר לכך, הצרכן הוא זה שבמרכז, וחוזקת הכלכלה, חוזקת השקל, מיטיבה עמו מאוד - בקניות בחו"ל, בחופשות ועוד.

מה שקרה בתחום הטיסות לחו"ל והקניות מחו"ל זאת מהפכה ענקית, באמת דרמה - החל בהסכם השמים הפתוחים (משנת 2013), דרך מהפכת הקניות באינטרנט ועד לשקל החזק. זה פקטור משמעותי מאוד בהורדת יוקר המחיה, המאפשר לצרכנים ליהנות משירותים מגוונים וזולים יותר, הן באמצעות קליק על העכבר והן באמצעות טיסות זולות והבאת מוצרים זולים מחו"ל - ויחד עם השקל החזק זה גורם שמוריד את יוקר המחייה.

מי שהטיב לתאר את המגמות בשוק המט"ח הוא מיכאל תבור, יו"ר ומנכ"ל תבור פיננסים ולשעבר יועץ כלכלי במשרד האוצר. הנה כמה מהנקודות שהוא העלה בצורה מאירת עיניים - ואני מסכים אתו לחלוטין.

 "שקל חזק הוא קודם כל תוצאה של הצלחה כלכלית, ולא כישלון. אם הממשלה היתה נכשלת במדיניותה הכלכלית, השקל היה נחלש - וזו ממש לא היתה סיבה למסיבה".

 "שקל חזק מהווה פרס לתושבי הארץ על הצלחתם הכלכלית, שכן כעת הם יכולים לקנות את אותם מוצרים ושירותים בפחות שקלים. בשנה החולפת נרשמו יותר מ-8 מיליון יציאות לחו"ל. נטלו בהן חלק מיליונים מאזרחי ישראל (חלקם נסעו יותר מפעם אחת). השקל החזק איפשר להם להגדיל את מספר ימי החופשה, לנסוע למקומות אקזוטיים יותר ולרכוש יותר מוצרים. זה לא רחוק מבונוס שמקבל עובד על הצלחת העסק שבו הוא עובד, ואזרחי ישראל שמחים על כך".

 שקל חזק מייקר גם את העבודה הישראלית, ולכן מקטין את היתרון שלנו ואף עלול לגרום לפיטורי עובדים בתעשיות פחות יעילות. זה אמנם נראה כמו דבר שלילי, אבל השקל החזק מכריח אותנו להתמקד בענפים שיש לנו בהם יתרון - ענפים שבהם על אף המחיר הגבוה, עדיין ייקנו מאתנו".

 "בכל מקרה, על אף חוזקו של השקל, שיעור האבטלה בישראל הוא הנמוך ביותר מאז היווסדה, כך שגם אם עוצמת הכלכלה מתקזזת מעט בשל התחזקות השקל, עדיין השורה התחתונה טובה מאוד".

 "יש כאלה הסבורים שהתערבות מתמדת ואגרסיבית של פקידים בכלכלה זה דבר טוב, אז יש לי חדשות עבורכם. זה רע מאוד, ונגיד בנק ישראל לא מבזבז את זמנו ואת המקורות של המדינה לטובת מהלכי סרק של משחקים עם מט"ח. היקף המסחר היומי העולמי במט"ח הוא פי 10 מהתוצר של מדינת ישראל בשנה שלמה - זה אולי יכול לתת הסבר עד כמה אין לנגיד הבנק המרכזי שלנו יכולת ממשית להשפיע על המסחר".

 "יש מה לבקר במרכיבי פעילות של משה כחלון כשר אוצר ובאי-רצונו/יכולתו הפוליטית של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להתערב יותר מדי. אבל מעבר לצרימות הלא-גדולות, הכלכלה בעשור האחרון היא סיפור הצלחה, והציון המשוקלל שאפשר לתת לממשלה על הנהגה כלכלית הוא גבוה.

"המדינה השכילה לקיים צמיחה בולטת בהשוואה למדינות המפותחות, להוריד את שיעור האבטלה לשפל היסטורי, לצמצם מעט רגולציה חונקת, להקטין מעט פערים, לסגור פיגור של עשרות שנים בתשתיות ולהגדיל את כל התקציבים החברתיים (רווחה, בריאות) וכן החינוך, מעבר לגידול התמ"ג. על כל אלה, אילו היו מוצגים לציבור באופן הוגן ומקצועי, היה הציבור יודע לברך".

3. 

השוק לא תמיד צודק, זה נכון, אבל התערבויות של רגולטורים בשוק כזה או אחר צריכות להיעשות במשורה, רק במקרים של כשל שוק קיצוני ביותר, ולא בכל פעם שקופצת איזשהי קריאה ל"התערבות" כלשהי בגלל לחץ תקשורתי ואינטרסנטי.

ובכלל, אמונה עיוורת באנשים, בתופעות או במנגנוני שוק, למשל, מעולם לא היתה בריאה. אבל, בסופו של דבר, מנגנוני השוק הם היעילים ביותר לאורך זמן, וזה נכון שבעתיים לגבי השווקים הפיננסיים, שבהם יכולת ההשפעה של הרגולטורים היא לא מעשית לאור עוצמתם של השווקים.

הנטייה לראות בשווקים כ"קפריזיים" מגוחכת. נכון שהם מערבים פסיכולוגיה של פחד, תקווה ואופוריה, ובעקבותיהם גם לעתים תנודותיות חדה לשני הצדדים, אבל לאורך זמן הם צודקים. תאמינו למה שאומרים לכם השווקים על כלכלת ישראל לאורך זמן, אל תאמינו לאינטרסנטים: הכלכלה פה חזקה, חזקה מאוד - ולכן המטבע שלה חזק - ואין כל צורך להתערב בשוק.

כשהכלכלה תיחלש, היו בטוחים: השווקים יגידו לכם את זה. 

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר