גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשדות לשחיתות בפרוטרום: "בדרך-כלל העבירות האלה לא נחשפות עד שמישהו שמרגיש פגוע חושף את זה"

עורכי הדין ליאור אבירם וחיים גלפנד ממשרד שבלת ממליצים להתייחס בזהירות לדיווח אודות "תשלומים לא ראויים" ששילמה פרוטרום ברוסיה ובאוקראינה, בידיעת מנהליה הבכירים: "יכול להיות שהמידע שפורסם ע"י IFF יתברר בהמשך החקירה כלא נכון או לא מדויק"

ליאור אבירם, שותף בכיר במשרד שבלת ושות / צילום: אורן דאי
ליאור אבירם, שותף בכיר במשרד שבלת ושות / צילום: אורן דאי

מניית IFF   המשיכה לאבד היום (ד') גובה היום בבורסה בתל-אביב, לאחר נפילה של 15% בוול סטריט אמש, ושווי השוק של החברה הצטמק לכ-44.5 מיליארד שקל. זאת, לאחר ש-IFF, הפועלת בתחום חומרי גלם ותמציות טעמים וריחות לתעשיית המזון והמשקאות, פרסמה אתמול (ג') דוחות כספיים ובהם הורידה את תחזית ההכנסות והרווח השנתית שלה. 

IFF, שרכשה בשנה שעברה את חברת פרוטרום הישראלית תמורת כ-6.5 מיליארד דולר, חשפה עם פרסום הדוחות כי נודע לה על ביצוע "תשלומים בלתי ראויים" ששולמו על-ידי עובדי פרוטרום במדינות רוסיה ואוקראינה טרם המיזוג בין שתי החברות. ב-IFF ציינו כי "החקירות שמבצעת IFF טרם הושלמו, אבל ממצאים ראשוניים מצביעים כי תשלומים לא ראויים שולמו, וכי אנשי מפתח בהנהלה הבכירה של פרוטרום באותה עת היו מודעים לתשלומים אלה. IFF לא מצאה כל ראיה המצביעה על כך שלתשלומים אלה היה קשר כלשהו לארה"ב".

ככל הידוע, בין הבכירים שאליהם מכוונת IFF נכללים אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום עד למיזוג, ואלון גרנות, סמנכ"ל הכספים של החברה בתקופה המדוברת.

"בהחלט יכול להיות שבהנהלה הבכירה של פרוטרום לא ידעו מהמקרה והתשלומים האלה, למרות ש-IFF דיווחה במפורש בדוחות שאנשי מפתח בהנהלה היו מודעים לזה. המידע שהם פרסמו עכשיו, למרות שזה היה במסגרת הדוחות, יכול להיות שיתברר בהמשך החקירה כלא נכון או לא מדויק", אומר עו"ד ליאור אבירם, שותף בכיר במשרד שבלת ושות', מומחה למיזוגים ורכישות, בשיחה עם "גלובס" שבה השתתף גם עורך הדין חיים גלפנד, ראש תחום אכיפה תאגידית למניעת שחיתות ושותף במשרד שבלת ושות'. לשניים אין קשר למעורבים בפרשה.

חיים גלפנד, שותף במשרד שבלת ושות / צילום: אורן דאי

יש לך דוגמאות למקרים כאלה?

אבירם: "כן. למשל, יכול להיות מקרה בו סמנכ"ל כספים בחברה גדולה מקבל העתק של מייל, אחד מתוך מאות מיילים שהוא מקבל ביום, שעל פניו נראה בסדר גמור. במייל יש דיווח על מישהו שקיבל עמלה כלשהי על פעולה שהוא עשה, ויכול להיות שהוא לא שם לב לזה או חשב שזה בסדר, ורק בדיעבד מתברר שזה לא כל-כך כשר. ואז בחקירה מתברר בסוף שלא נפל דופי בהתנהגות שלו".

בשנים האחרונות נחשפו פרשות של מתן שוחד בחו"ל על-ידי חברות גדולות כמו טבע ושיכון ובינוי. מה גורם לחשיפתן?

אבירם: "בדרך-כלל העבירות האלה לא נחשפות עד שמישהו שמרגיש פגוע בצורה מסוימת חושף את זה - עובד או סוכן שפוטר או צד אחר שמרגיש שהוא נפגע, ושיש לו סיבה לנקום במעורבים. אגב, בגלל שהרבה פעמים המניעים הם נקמניים או רגשיים אחרים, לא תמיד מה שמדווח הוא האמת או כל האמת, ולכן צריך להיות זהירים".

גלפנד: "לפעמים זה מגיע מהצד של עובד ציבור שקיבל את הכסף, פוטר או עבר לתפקיד אחר, ומישהו שהחליף אותו גילה את זה. לפעמים מתחילים לחקור את עובד הציבור שמקבל את השוחד, והפרשיה מתגלגלת אחורה ולתוך החברה".

אבירם: "בחלק מהמדינות, שהן לאו דווקא מדינות דמוקרטיות, כשיש חילופי שלטון, אנשים שזכו ליחס מועדף ופתאום זזים הצידה חושפים את זה, כי פגעו בהם. לכן, הרבה פעמים הפרשיות לא אמיתיות ומפוברקות. ראינו את זה בכמה מדינות, ולכן גם מהבחינה הזאת נכון לנקוט משנה זהירות ולא להגיע למסקנות נמהרות".

בהנחה שמה שפורסם נכון, איך IFF לא גילתה את התשלומים האלה בבדיקת הנאותות?

אבירם: "זה לא פשוט, כי זה נכנס בדרך-כלל תחת עמלות שונות. חברה כמו פרוטרום נראית פחות מועדת לעניינים כמו מתן שוחד, כי היא פחות עובדת עם ממשלות. בתור מי שעושה עסקאות כאלה ובאופן כללי, הדרך לגלות את זה היא להבין איך התנהלה החברה הנרכשת באופן כללי. האם היו אירועים דומים בעבר, ואיך הם טופלו. בחלק גדול מהמקרים הבעיה היא בעבודה עם סוכנים. אז צריך לבדוק אם יש עמלות שניתנו והיו בלתי סבירות. יש חברות שיותר מועדות לפורענות, כאלה שהממשק שלהן נושק יותר לממשלות ולחברות ממשלתיות במדינות שידועות כבעייתיות. בתחום המיזוגים והרכישות הנושא של בדיקת נאותות לצורך גילוי שחיתות הוא מאוד-מאוד חשוב, כי אם מתגלה בדיעבד אירוע כזה, הוא מזהם את החברה הרוכשת.

"זאת ועוד, כשנושא כזה נפתח אחרי עסקה, קשה מאוד לדעת מה קרה, כי מעורבים פה אינטרסים שונים של כל מיני אנשים. למשל, ההנהלה הבכירה של פרוטרום לשעבר לעומת אנשי מפתח ב-IFF. לפעמים יש תשלום נדחה שעדיין לא שולם ועכשיו עוצרים אותו, או בונוסים שלא שולמו עדיין וכעת רוצים לעצור אותם מסיבה כזאת או אחרת. יש כמובן הרבה פרטים שאנחנו לא רואים אותם כרגע ומן הסתם יצופו ככל שהחקירה תתקדם".

מה צפוי עכשיו לאותם בכירים בפרוטרום לשעבר, ובעיקר המנכ"ל אורי יהודאי?

גלפנד: "בצד הפלילי השאלה תהיה רמת המעורבות האישית שלהם בפרשייה הזאת. בצד המסחרי יש החלטות שהחברה הרוכשת תצטרך לקבל. בנושאים האלה, בעיקר בחברות אמריקאיות, אין סובלנות לגבי האנשים שמעורבים בזה. החקירות האלה, אגב, יכולות להימשך זמן ממושך. זה יכול להימשך כמה שנים טובות".

אבירם: "אני חייב להוסיף שלא הייתי לוקח יותר מדי ברצינות את מה שפורסם עד כה. בהמשך יידעו הרבה יותר, לכאן או לכאן. קשה מאוד לדעת מה יקרה לאנשים ולגורמים המעורבים".

מה הפגיעה האפשרית בפעילות החברה?

אבירם: "בהרבה מאוד אירועים, בעיקר בחברות עם פעילות בינלאומית ענפה, ההנהלה הבכירה לא יודעת בדיוק מה קרה. בהרבה מקרים מדובר ביוזמות מקומיות שבהנהלה המרכזית לא מודעים לה. גם כאן קשה מאוד לדעת לאן זה יתפתח".

האם אתם חושבים שיש שינוי לטובה במדינות שבהן היה בעבר מקובל לשחד פקידי ממשל?

גלפנד: "יש היום הרבה מאוד חברות בעולם שמבינות שאי-אפשר לפעול ככה יותר. שהיום אי-אפשר לעשות דברים שהיו עושים לפני 20-30 שנה. אבל שינוי כזה לוקח המון זמן, כי אנשים שמקבלים המון כסף לא נוטים לוותר עליו בקלות".

אבירם: "שחיתות תאגידית היא חלק משחיתות כללית. אם רמת השחיתות הכללית בעולם תרד, אז גם רמת השחיתות התאגידית תרד. כשמצב השחיתות בעולם ישתפר באופן כללי, אז גם השחיתות התאגידית תפחת. אני לא בטוח בכלל שמספר המדינות שרמת השחיתות בהן יורדת מצטמצם בשנים האחרונות, אולי להפך".    

עוד כתבות

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם תחת ניצב דני לוי נרצחו במחוז חוף 9 בני אדם מהחברה הערבית?

מפקד מחוז חוף סיפר על נתוני הרצח בשטח פיקודו, אך הוא נתן תמונה חלקית ● המשרוקית של גלובס

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

אילוסטרציה: shutterstock

מאה יועצי השקעות מעריכים: זה מה שיקרה בשווקים

מהסקר שערכה הבורסה לניירות ערך בתל אביב עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● רובם צופים עלייה של מעל 10% הן במדד תל אביב 125 והן במדד S&P 500, אבל מעריכים שהאינפלציה תעלה ● וגם: ממה מושפעות התחזיות הוורודות של היועצים המקומיים

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

תתכוננו, העלאות מסים נוספות בדרך: באוצר מזהירים מגירעון של 7% ובוחנים צעדים כואבים

מהלומה נוספת צפויה להכנסה הפנויה שלנו לאחר ה"תגלית" שצצה במסגרת ההכנות באוצר לקראת תקציב השנה הבאה ● בין צעדי ההתכנסות שנשקלים כעת, כדי למנוע משיעור הגירעון לקפוץ ל־7%: הקפאת מדרגות מס הכנסה והעלאת המע"מ בשיעור גבוה מהמתוכנן - כבר ב־2024

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Maxx-Studio

משפחת בן הזוג המנוח נתנה אולטימטום בלתי אפשרי לאישה. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט לענייני משפחה פסק לטובת אישה שביקשה להביא ילד מזרע בן זוגה המנוח ● משפחתו, שהתנגדה לכך, התנתה את הבאת הילד בכך שהאישה תוותר על חלקה בירושה שהותיר בן זוגה ● ביהמ"ש פסק לטובת האישה 50 אלף שקל כהוצאות משפט

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של ישראל קנדה, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן