גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יעצור את הנסיקה במניות הבנקים? המדד הענפי משלים זינוק של 90% בשלוש שנים

לאחר טיפוס של כ-20% תוך שבעה חודשים, מדד הבנקים נמצא ברמת שיא ● מניות מזרחי-טפחות ודיסקונט מובילות את העליות והגיעו לשיאן בימים האחרונים, אחרי שכל אחת מהן הוסיפה יותר מ-30% ● מדד הביטוח "מסתפק" בעלייה של כ-10% מתחילת השנה, ושלוש שנים לאחור העלייה בו מצטברת לתשואה נאה של כ-60%

סניף בנק דיסקונט / צילום: תמר מצפי
סניף בנק דיסקונט / צילום: תמר מצפי

הסערה שאחזה בשוקי המניות בארץ ובעולם, בעקבות החרפת מלחמת הסחר בין ארה"ב לבין סין, הובילה בתחילת השבוע לירידות שערים חדות בת"א, בהשפעת המגמה העולמית. על רקע זה הפגין מדד מניות הבנקים המקומי דפנסיביות יחסית, כשהסתפק בירידה של כ-1.5% "בלבד", ממנה התאושש במהרה.

התאוששות זו החזירה את מדד הבנקים לרמות השיא אליהן הגיע בשבועות האחרונים, וזאת כחלק מהבולטות של המגזר הפיננסים המקומי, אחד הסקטורים המובילים את גל העליות מתחילת השנה בבורסה בת"א. השיא במדד הבנקים משתקף גם בחמש המניות הנכללות בו, שהגיעו בתקופה האחרונה לרמות שיא חדשות.

כך, בין תחילת יולי לבין השבוע הנוכחי רשמו ארבע מניות הבנקים הגדולים - לאומי, הפועלים, מזרחי-טפחות ודיסקונט, שיא בשווי השוק שלהן. החמישית במדד, זו של הבינלאומי, ניצבת מרחק נגיעה מרמת השיא שקבעה באפריל. כל זאת לאחר עליות דו ספרתיות מתחילת השנה, ועליות נאות עוד יותר כמה שנים אחורה. כפועל יוצא, נמנה המדד הענפי על המדדים המובילים בתשואות בבורסה מתחילת השנה ולאחר טיפוס של כ-20% תוך שבעה חודשים (וכ-90% בשלוש השנים האחרונות) הוא נמצא ברמת שיא.

השיאים במניות הבנקים מלמדים על עוצמה, במיוחד שהם מתרחשים על רקע חילופי המנכ"לים בשלושה בנקים גדולים המתנהלים ללא גרעין שליטה (מה שמאפשר מסחר ער יותר במניותיהם). בחודש אפריל האחרון הודיע במפתיע מנכ"ל הפועלים אריק פינטו על פרישתו מהתפקיד בסוף השנה. בתחילת חודש יוני הצטרפה אליו גם מנכ"לית דיסקונט, לילך אשר טופילסקי, ובסוף אותו חודש הייתה זו מנכ"לית לאומי, רקפת רוסק עמינח, שהודיעה על פרישתה.

הפריחה בסקטור הפיננסים המקומי לא פסחה על מניות הביטוח הגדולות, ומרביתן נסחרות אף הן סביב רמות שיא. אולם שם יש כמה יוצאות דופן, שהתרחקו מרחק רב משיאן בהשפעת שינויים אדירים שהתחוללו בשנים האחרונות ביחסי הכוחות בענף, עם ירידתן של מגדל וכלל ביטוח, ועלייתן של הראל והפניקס.

מדד הביטוח (ובשמו העדכני ביטוח פלוס) "מסתפק" מתחילת השנה בעלייה של כ-10% - מה שמוביל אותו מרחק של כ-9% מרמת השיא שקבע בתחילת שנת 2018, ושלוש שנים אחורה העלייה בו מצטברת לתשואה נאה של כ-60%.

לידר שוקי הון: "הבנקים יציגו תוצאות חזקות"

אלון גלזר, סמנכ"ל בלידר שוקי הון, אמר כי "הבנקים נסחרים ברמות שיא בדומה לרמות השיא של השווקים. יש חברות שנסחרות במכפילים יותר גבוהים מהבנקים, כך שבסך הכול התמחור היחסי שלהם בהשוואה לחברות אחרות הוא עדיין לא יקר, ואם השווקים ימשיכו להיות חיוביים מניות הבנקים יכולות לעלות עוד".

עוד הוסיף גלזר, כי "החשש העיקרי במבט קדימה הוא לא ממה יקרה לבנקים, או האם תהיה בעיה בתוצאות הכספיות שלהם, אלא ממה שיקרה בשווקים בעולם, במלחמת הסחר וכל מה שמסביב לכך". גם לגבי התוצאות הכספיות של הבנקים, הצפויים לפרסם את דוחות הרבעון השני שלהם בשבוע הבא, גלזר שומר על אופטימיות, ומעריך כי הם יציגו "תוצאות חזקות".

לדבריו, "גם הרווחים המימוניים שלהם יהיו גבוהים, חלק מזה בזכות הצמיחה בפעילות והרבה בגלל אינפלציה גבוהה שהייתה ברבעון השני, והם גם ייהנו מרווחי הון בזכות מכירת מניות ישראכרט, סופר פארם ושב"א. בסך הכול צפויות תוצאות חיוביות לרבעון השני, וגם מעבר לרבעון אפשר לראות צמיחה בפעילות, התייעלות וללא הפרשות גבוהות להפסדי אשראי - שלושה גורמים שמסייעים לכיוון החיובי".

בנוסף, נראה כי משקיעים גלובליים מגלים עניין הולך וגובר במערכות הפיננסיות בישראל, בדגש על מניות הבנקים. הדוגמה האחרונה לכך הגיע ממש בימים האחרונים מבנק דיסקונט, שעדכן כי בית ההשקעות לאזארד (Lazard Asset Management), הפך השבוע לבעל החזקה של כ-3% מהון המניות של הבנק בשווי שוק נוכחי של כ-530 מיליון שקל.

"הבנקים בישראל הם סוג של אי של יציבות בעיניים זרות", אמר גורם מעורה, שמתייחס לצמיחה המהירה של הגופים הפיננסיים המקומיים יחסית לארה"ב ולאירופה, ולכך שהמערכת הבנקאית בישראל "עומדת בסטנדרטים בינלאומיים טובים ואמינים". לדבריו, "באופן כללי יש משהו בשוק הישראלי ובגופים שתלויים ישירות בכלכלה, בגלל יציבות הכלכלה הישראלית".

מניית מנורה מובילה את העליות בביטוח

מי שמושכות קדימה את מדד הבנקים בשנה הנוכחית הן בעיקר מניות מזרחי-טפחות ודיסקונט, שהגיעו לשיאן בימים האחרונים, אחרי שכל אחת מהן הוסיפה לערכה יותר מ-30%, בעוד שיתר מניות הבנקים שבמדד (הבינלאומי, לאומי והפועלים) מציגות עליות בטווח של 14%-17%.

בין מניות הביטוח שמושכות קדימה את המדד הענפי מתחילתה של 2019 ניצבת בראש מנורה, שמנייתה זינקה תוך שבעה חודשים בכ-40%. אחריה מגדל שקפצה מתחילת ינואר בכ-25% ומניות הפניקס והראל שכל אחת מהן עלתה בכ-20% בשבעה חודשים. לעומתן, מניית חברת הביטוח הישיר איי.די.איי בולטת לרעה, עם צלילה של 37% ב-2019 עד כה.

איי.די.איי ביטוח, שמנייתה הייתה "הכוכבת" של ענף הביטוח בבורסה בשנים האחרונות, חוותה אשתקד חילופי מנכ"ל, לאחר עשור מוצלח מאוד של המנכ"ל הפורש, רביב צולר. החברה אומנם ממשיכה להציג רווחים נאים מאוד ביחס לפעילותה, אך נראה כי היא צפויה למצוא את עצמה מול אתגרים תחרותיים גדולים מהעבר, בגלל שינוי באופי הפעילות של כמה מקבוצות הביטוח המסורתיות שפונות לשיווק ישיר ללקוח הקצה, בעיקר דרך העולם המקוון.

הרמות הגבוהות בהן נסחרות כיום מניות הפיננסים מוצאות את הבנקים וחברות הביטוח עם הון העצמי הנמצא גם הוא ברמות שיא, לאחר שנים של הקפדה יתרה מצד הרגולציה על עיבוי הונם של הגופים הללו.

ומה לגבי מניותיהן של בתי ההשקעות המקומיים? גם שם נרשמות תשואות נאות מתחילת השנה. מניית מיטב דש, למרות קפיצה של כ-35% מתחילת השנה, עדיין רחוקה כ-20% מרמת השיא ומניית בית ההשקעות אי.בי.אי מציגה נתונים דומים. לעומתן מניית אטראו, שמחזיקה 50% בבית ההשקעות ילין לפידות, מציגה זינוק של כ-60% ב-2019 עד כה, והיא קרובה לרמת השיא.

כאמור, סקטור הפיננסים לא לבד, ולא מעט מניות וסקטורים נוספים נהנים מסנטימנט חיובי השנה. גם מדד הנדל"ן, הבולט לחיוב השנה עד כה בבורסה, עם קפיצה של כ-40%, ניצב ברמת שיא, וזאת בעיקר בתמיכת מניות חברות הנדל"ן המניב הגדולות, הנהנות מסביבת הריבית הנמוכה ומציגות גם הן עליות דו ספרתיות נאות בתקופה זו. גם מדד הטכנולוגיה כובש שיאים חדשים, אחרי שטיפס בכ-30% מתחילת השנה. 

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

תיקון והתנצלות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית