גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יעצור את הנסיקה במניות הבנקים? המדד הענפי משלים זינוק של 90% בשלוש שנים

לאחר טיפוס של כ-20% תוך שבעה חודשים, מדד הבנקים נמצא ברמת שיא ● מניות מזרחי-טפחות ודיסקונט מובילות את העליות והגיעו לשיאן בימים האחרונים, אחרי שכל אחת מהן הוסיפה יותר מ-30% ● מדד הביטוח "מסתפק" בעלייה של כ-10% מתחילת השנה, ושלוש שנים לאחור העלייה בו מצטברת לתשואה נאה של כ-60%

סניף בנק דיסקונט / צילום: תמר מצפי
סניף בנק דיסקונט / צילום: תמר מצפי

הסערה שאחזה בשוקי המניות בארץ ובעולם, בעקבות החרפת מלחמת הסחר בין ארה"ב לבין סין, הובילה בתחילת השבוע לירידות שערים חדות בת"א, בהשפעת המגמה העולמית. על רקע זה הפגין מדד מניות הבנקים המקומי דפנסיביות יחסית, כשהסתפק בירידה של כ-1.5% "בלבד", ממנה התאושש במהרה.

התאוששות זו החזירה את מדד הבנקים לרמות השיא אליהן הגיע בשבועות האחרונים, וזאת כחלק מהבולטות של המגזר הפיננסים המקומי, אחד הסקטורים המובילים את גל העליות מתחילת השנה בבורסה בת"א. השיא במדד הבנקים משתקף גם בחמש המניות הנכללות בו, שהגיעו בתקופה האחרונה לרמות שיא חדשות.

כך, בין תחילת יולי לבין השבוע הנוכחי רשמו ארבע מניות הבנקים הגדולים - לאומי, הפועלים, מזרחי-טפחות ודיסקונט, שיא בשווי השוק שלהן. החמישית במדד, זו של הבינלאומי, ניצבת מרחק נגיעה מרמת השיא שקבעה באפריל. כל זאת לאחר עליות דו ספרתיות מתחילת השנה, ועליות נאות עוד יותר כמה שנים אחורה. כפועל יוצא, נמנה המדד הענפי על המדדים המובילים בתשואות בבורסה מתחילת השנה ולאחר טיפוס של כ-20% תוך שבעה חודשים (וכ-90% בשלוש השנים האחרונות) הוא נמצא ברמת שיא.

השיאים במניות הבנקים מלמדים על עוצמה, במיוחד שהם מתרחשים על רקע חילופי המנכ"לים בשלושה בנקים גדולים המתנהלים ללא גרעין שליטה (מה שמאפשר מסחר ער יותר במניותיהם). בחודש אפריל האחרון הודיע במפתיע מנכ"ל הפועלים אריק פינטו על פרישתו מהתפקיד בסוף השנה. בתחילת חודש יוני הצטרפה אליו גם מנכ"לית דיסקונט, לילך אשר טופילסקי, ובסוף אותו חודש הייתה זו מנכ"לית לאומי, רקפת רוסק עמינח, שהודיעה על פרישתה.

הפריחה בסקטור הפיננסים המקומי לא פסחה על מניות הביטוח הגדולות, ומרביתן נסחרות אף הן סביב רמות שיא. אולם שם יש כמה יוצאות דופן, שהתרחקו מרחק רב משיאן בהשפעת שינויים אדירים שהתחוללו בשנים האחרונות ביחסי הכוחות בענף, עם ירידתן של מגדל וכלל ביטוח, ועלייתן של הראל והפניקס.

מדד הביטוח (ובשמו העדכני ביטוח פלוס) "מסתפק" מתחילת השנה בעלייה של כ-10% - מה שמוביל אותו מרחק של כ-9% מרמת השיא שקבע בתחילת שנת 2018, ושלוש שנים אחורה העלייה בו מצטברת לתשואה נאה של כ-60%.

לידר שוקי הון: "הבנקים יציגו תוצאות חזקות"

אלון גלזר, סמנכ"ל בלידר שוקי הון, אמר כי "הבנקים נסחרים ברמות שיא בדומה לרמות השיא של השווקים. יש חברות שנסחרות במכפילים יותר גבוהים מהבנקים, כך שבסך הכול התמחור היחסי שלהם בהשוואה לחברות אחרות הוא עדיין לא יקר, ואם השווקים ימשיכו להיות חיוביים מניות הבנקים יכולות לעלות עוד".

עוד הוסיף גלזר, כי "החשש העיקרי במבט קדימה הוא לא ממה יקרה לבנקים, או האם תהיה בעיה בתוצאות הכספיות שלהם, אלא ממה שיקרה בשווקים בעולם, במלחמת הסחר וכל מה שמסביב לכך". גם לגבי התוצאות הכספיות של הבנקים, הצפויים לפרסם את דוחות הרבעון השני שלהם בשבוע הבא, גלזר שומר על אופטימיות, ומעריך כי הם יציגו "תוצאות חזקות".

לדבריו, "גם הרווחים המימוניים שלהם יהיו גבוהים, חלק מזה בזכות הצמיחה בפעילות והרבה בגלל אינפלציה גבוהה שהייתה ברבעון השני, והם גם ייהנו מרווחי הון בזכות מכירת מניות ישראכרט, סופר פארם ושב"א. בסך הכול צפויות תוצאות חיוביות לרבעון השני, וגם מעבר לרבעון אפשר לראות צמיחה בפעילות, התייעלות וללא הפרשות גבוהות להפסדי אשראי - שלושה גורמים שמסייעים לכיוון החיובי".

בנוסף, נראה כי משקיעים גלובליים מגלים עניין הולך וגובר במערכות הפיננסיות בישראל, בדגש על מניות הבנקים. הדוגמה האחרונה לכך הגיע ממש בימים האחרונים מבנק דיסקונט, שעדכן כי בית ההשקעות לאזארד (Lazard Asset Management), הפך השבוע לבעל החזקה של כ-3% מהון המניות של הבנק בשווי שוק נוכחי של כ-530 מיליון שקל.

"הבנקים בישראל הם סוג של אי של יציבות בעיניים זרות", אמר גורם מעורה, שמתייחס לצמיחה המהירה של הגופים הפיננסיים המקומיים יחסית לארה"ב ולאירופה, ולכך שהמערכת הבנקאית בישראל "עומדת בסטנדרטים בינלאומיים טובים ואמינים". לדבריו, "באופן כללי יש משהו בשוק הישראלי ובגופים שתלויים ישירות בכלכלה, בגלל יציבות הכלכלה הישראלית".

מניית מנורה מובילה את העליות בביטוח

מי שמושכות קדימה את מדד הבנקים בשנה הנוכחית הן בעיקר מניות מזרחי-טפחות ודיסקונט, שהגיעו לשיאן בימים האחרונים, אחרי שכל אחת מהן הוסיפה לערכה יותר מ-30%, בעוד שיתר מניות הבנקים שבמדד (הבינלאומי, לאומי והפועלים) מציגות עליות בטווח של 14%-17%.

בין מניות הביטוח שמושכות קדימה את המדד הענפי מתחילתה של 2019 ניצבת בראש מנורה, שמנייתה זינקה תוך שבעה חודשים בכ-40%. אחריה מגדל שקפצה מתחילת ינואר בכ-25% ומניות הפניקס והראל שכל אחת מהן עלתה בכ-20% בשבעה חודשים. לעומתן, מניית חברת הביטוח הישיר איי.די.איי בולטת לרעה, עם צלילה של 37% ב-2019 עד כה.

איי.די.איי ביטוח, שמנייתה הייתה "הכוכבת" של ענף הביטוח בבורסה בשנים האחרונות, חוותה אשתקד חילופי מנכ"ל, לאחר עשור מוצלח מאוד של המנכ"ל הפורש, רביב צולר. החברה אומנם ממשיכה להציג רווחים נאים מאוד ביחס לפעילותה, אך נראה כי היא צפויה למצוא את עצמה מול אתגרים תחרותיים גדולים מהעבר, בגלל שינוי באופי הפעילות של כמה מקבוצות הביטוח המסורתיות שפונות לשיווק ישיר ללקוח הקצה, בעיקר דרך העולם המקוון.

הרמות הגבוהות בהן נסחרות כיום מניות הפיננסים מוצאות את הבנקים וחברות הביטוח עם הון העצמי הנמצא גם הוא ברמות שיא, לאחר שנים של הקפדה יתרה מצד הרגולציה על עיבוי הונם של הגופים הללו.

ומה לגבי מניותיהן של בתי ההשקעות המקומיים? גם שם נרשמות תשואות נאות מתחילת השנה. מניית מיטב דש, למרות קפיצה של כ-35% מתחילת השנה, עדיין רחוקה כ-20% מרמת השיא ומניית בית ההשקעות אי.בי.אי מציגה נתונים דומים. לעומתן מניית אטראו, שמחזיקה 50% בבית ההשקעות ילין לפידות, מציגה זינוק של כ-60% ב-2019 עד כה, והיא קרובה לרמת השיא.

כאמור, סקטור הפיננסים לא לבד, ולא מעט מניות וסקטורים נוספים נהנים מסנטימנט חיובי השנה. גם מדד הנדל"ן, הבולט לחיוב השנה עד כה בבורסה, עם קפיצה של כ-40%, ניצב ברמת שיא, וזאת בעיקר בתמיכת מניות חברות הנדל"ן המניב הגדולות, הנהנות מסביבת הריבית הנמוכה ומציגות גם הן עליות דו ספרתיות נאות בתקופה זו. גם מדד הטכנולוגיה כובש שיאים חדשים, אחרי שטיפס בכ-30% מתחילת השנה. 

עוד כתבות

מחאת תמיכה באיראנים, לונדון השבוע / צילום: Reuters, Seiya Tanase

המשטר האיראני ניתק 90 מיליון איש מהרשת. אז איך התוצאה שקיבל הייתה הפוכה לגמרי?

בניסיון לחנוק את המחאה, המשטר האיראני ניתק כ־90 מיליון איש מהרשת, אך התוצאה הפוכה מהצפוי ● בעזרת עשרות אלפי טרמינלים של סטארלינק שהוברחו למדינה, שימוש ב־VPN ושירותים מוצפנים, המפגינים מצליחים לעקוף את ההחשכה ולהציף את העולם בתיעודים מהשטח

דובר צה''ל, תא''ל אפי דפרין / צילום: צילום מסך

על רקע הדיווחים שישראל ביקשה לדחות תקיפה אמריקנית, בצבא מבהירים: "ערוכים בהגנה ובהתקפה"

בנו של השאה: "טבחו בעם האיראני - כמו סדאם חוסיין ובשאר אסד, ח'מינאי ביצע פשעים נגד עמו. המשטר יפול - זאת לא שאלה של אם אלא של מתי" ● הבית הלבן ממשיך להתלבט לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר - האפשרות של תקיפה נותרת על השולחן ● דובר צה"ל פרסם הבהרה באשר לרמת כשירותו של צה"ל: "בשבועות האחרונים חיזקנו יכולות והגברנו את המוכנות בכל הגבולות" ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל פוקס / צילום: ההסתדרות

הסמנכ"ל החדש בחברת הבת של פוקס: הבן של ויזל

איתי ויזל ימונה לסמנכ"ל מכירות בחברת הבת איתי ברנדס ● בתחילת 2025 עוד עמד שכרו על כ-13 אלף שקל ובשנת 2028 הוא צפוי לעמוד על כ-28 אלף שקל

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

צילומים: AP/Jacquelyn Martin, Denes Erdos, רויטרס

סקר ענק קובע: זו המדינה שמחליפה את ארה"ב כמעצמה העולמית

סקר בקרב 21 מדינות מלמד כי סין בדרך להפוך למעצמה החזקה בעולם בגלל המדיניות של טראמפ ● נשיא דרום קוריאה לשעבר עשוי לעמוד בפני גזר דין מוות ● והמנהיג הוותיק ביותר באיחוד האירופי שעשוי לחטוף מכה בבחירות הקרובות ● זום גלובלי, מדור חדש 

ההזמנות מ-iHerb גדלו / צילום: Shutterstock

הפטור של סמוטריץ' עובד: הישראלים הגדילו את הרכישות מהאתרים הבינ"ל

מספר ההזמנות באתרים כמו iHerb, אמזון ונקסט עלה בדצמבר בעקבות הגדלת הפטור ממע"מ, אך סך ההזמנות ירד ב-18% לעומת החודש הקודם ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

זינוק של 700% בטראפיק: המהלך שעשו נשים שלא מצאו עבודה בלינקדאין

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרמיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרמיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים / אילוסטרציה: Shutterstock

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים: 4 טריליון שקל

בכך הוכפלו כספי החוסכים בפנסיה ובגמל בתוך פחות מ-7 שנים ● החזרה הביתה: היקף החשיפה של המוסדיים לחו"ל ירד ל-22.6%, לאחר שכבר עמד על כמעט 27%

קרן מור (''כוכבה שביט'') בקמפיין של קופ''ח לאומית / צילום: פיגמנט

כוכבה עוברת לסגול: קופ"ח לאומית משנה את המיתוג, וזו הסיבה

לאחר שנת שיא עם תוספת של יותר מ-10,000 לקוחות, ובהמשך למיקוד בבריאות האישה, קופת החולים לאומית מחליפה מיתוג ● המהלך כולל התאמה לחברה החרדית והערבית וילווה בקמפיין חדש

מומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק / צילום: Shutterstock

השינוי בתקן 21: המומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק

השמאי הממשלתי פרסם הנחיות חדשות לבדיקת כדאיות כלכלית בהתחדשות עירונית. מומחים מסבירים מה משמעות השינויים

האמנם מחירי הדירות שבו לעלות? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס שוב עוזרת לקבלנים לשנות את הסנטימנט בשוק הדיור

מספיק נתון אחד של הלמ"ס שמסמן עלייה חודשית במחירי הדירות, לצד מבצעי מימון יצירתיים ורוכשים שתמיד חוששים לפספס – כדי להחזיר לשוק תחושה של תפנית גם כשבמציאות הביקוש עוד חלש וההיצע בשיא ● הבעיה: מדובר בנבואה שדי בקלות גם מגשימה את עצמה

ימים לפני תחילת המחאות: "ההסכם הסודי" בין איראן וישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווח של וושינגטון פוסט, ישראל העבירה מסרים דרך הרוסים לאיראן לאי-תקיפה הדדית, למה גרמניה עדיין סוחרת עם איראן, וסערת הקצין הבריטי שמנע מאוהדי מכבי ת"א להגיע למשחק לא נרגעת • כותרות העיתונים בעולם

חוק מס רכוש המחודש / צילום: Shutterstock

התיקון סותר את תכליתו המוצהרת: כשלים מהותיים בחוק מס רכוש המחודש

אף שהכוונה העומדת בבסיס החקיקה ראויה, ניתוח מעמיק של נוסח החוק המוצע חושף כשלים מהותיים העלולים לייצר עיוותים, ולהכביד שלא לצורך על ציבור רחב של בעלי קרקעות

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

סופית: השקעת הענק של שותפויות הגז בהרחבת פיתוח לוויתן ב-2.4 מיליארד דולר

שותפויות מאגר לוויתן, שברון, ניו-מד ורציו, החליטו סופית להשקיע בהגדלת ההפקה במאגר לקדוח שלוש בארות נוספות, במטרה להגיע ליכולת הפקה של עד 21 BCM בשנה במחצית השנייה של 2029 ● ההחלטה התקבלה לאחר הסכם יצוא הגז הענק למצרים בהיקף של כ-12% מעתודות הגז של ישראל ובהיקף כספי של 35 מיליארד דולר

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי טיסות הלילה לישראל עד סוף החודש

המהלך נובע מהערכת המצב הביטחוני במזרח התיכון, ונועד לאפשר לצוותי האוויר לשוב לבסיסיהם ללא לינה בישראל ● לדברי החברה, מרבית הטיסות הליליות הוזזו לשעות היום, ורק מספר מצומצם של טיסות בוטל

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית