גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יעצור את הנסיקה במניות הבנקים? המדד הענפי משלים זינוק של 90% בשלוש שנים

לאחר טיפוס של כ-20% תוך שבעה חודשים, מדד הבנקים נמצא ברמת שיא ● מניות מזרחי-טפחות ודיסקונט מובילות את העליות והגיעו לשיאן בימים האחרונים, אחרי שכל אחת מהן הוסיפה יותר מ-30% ● מדד הביטוח "מסתפק" בעלייה של כ-10% מתחילת השנה, ושלוש שנים לאחור העלייה בו מצטברת לתשואה נאה של כ-60%

סניף בנק דיסקונט / צילום: תמר מצפי
סניף בנק דיסקונט / צילום: תמר מצפי

הסערה שאחזה בשוקי המניות בארץ ובעולם, בעקבות החרפת מלחמת הסחר בין ארה"ב לבין סין, הובילה בתחילת השבוע לירידות שערים חדות בת"א, בהשפעת המגמה העולמית. על רקע זה הפגין מדד מניות הבנקים המקומי דפנסיביות יחסית, כשהסתפק בירידה של כ-1.5% "בלבד", ממנה התאושש במהרה.

התאוששות זו החזירה את מדד הבנקים לרמות השיא אליהן הגיע בשבועות האחרונים, וזאת כחלק מהבולטות של המגזר הפיננסים המקומי, אחד הסקטורים המובילים את גל העליות מתחילת השנה בבורסה בת"א. השיא במדד הבנקים משתקף גם בחמש המניות הנכללות בו, שהגיעו בתקופה האחרונה לרמות שיא חדשות.

כך, בין תחילת יולי לבין השבוע הנוכחי רשמו ארבע מניות הבנקים הגדולים - לאומי, הפועלים, מזרחי-טפחות ודיסקונט, שיא בשווי השוק שלהן. החמישית במדד, זו של הבינלאומי, ניצבת מרחק נגיעה מרמת השיא שקבעה באפריל. כל זאת לאחר עליות דו ספרתיות מתחילת השנה, ועליות נאות עוד יותר כמה שנים אחורה. כפועל יוצא, נמנה המדד הענפי על המדדים המובילים בתשואות בבורסה מתחילת השנה ולאחר טיפוס של כ-20% תוך שבעה חודשים (וכ-90% בשלוש השנים האחרונות) הוא נמצא ברמת שיא.

השיאים במניות הבנקים מלמדים על עוצמה, במיוחד שהם מתרחשים על רקע חילופי המנכ"לים בשלושה בנקים גדולים המתנהלים ללא גרעין שליטה (מה שמאפשר מסחר ער יותר במניותיהם). בחודש אפריל האחרון הודיע במפתיע מנכ"ל הפועלים אריק פינטו על פרישתו מהתפקיד בסוף השנה. בתחילת חודש יוני הצטרפה אליו גם מנכ"לית דיסקונט, לילך אשר טופילסקי, ובסוף אותו חודש הייתה זו מנכ"לית לאומי, רקפת רוסק עמינח, שהודיעה על פרישתה.

הפריחה בסקטור הפיננסים המקומי לא פסחה על מניות הביטוח הגדולות, ומרביתן נסחרות אף הן סביב רמות שיא. אולם שם יש כמה יוצאות דופן, שהתרחקו מרחק רב משיאן בהשפעת שינויים אדירים שהתחוללו בשנים האחרונות ביחסי הכוחות בענף, עם ירידתן של מגדל וכלל ביטוח, ועלייתן של הראל והפניקס.

מדד הביטוח (ובשמו העדכני ביטוח פלוס) "מסתפק" מתחילת השנה בעלייה של כ-10% - מה שמוביל אותו מרחק של כ-9% מרמת השיא שקבע בתחילת שנת 2018, ושלוש שנים אחורה העלייה בו מצטברת לתשואה נאה של כ-60%.

לידר שוקי הון: "הבנקים יציגו תוצאות חזקות"

אלון גלזר, סמנכ"ל בלידר שוקי הון, אמר כי "הבנקים נסחרים ברמות שיא בדומה לרמות השיא של השווקים. יש חברות שנסחרות במכפילים יותר גבוהים מהבנקים, כך שבסך הכול התמחור היחסי שלהם בהשוואה לחברות אחרות הוא עדיין לא יקר, ואם השווקים ימשיכו להיות חיוביים מניות הבנקים יכולות לעלות עוד".

עוד הוסיף גלזר, כי "החשש העיקרי במבט קדימה הוא לא ממה יקרה לבנקים, או האם תהיה בעיה בתוצאות הכספיות שלהם, אלא ממה שיקרה בשווקים בעולם, במלחמת הסחר וכל מה שמסביב לכך". גם לגבי התוצאות הכספיות של הבנקים, הצפויים לפרסם את דוחות הרבעון השני שלהם בשבוע הבא, גלזר שומר על אופטימיות, ומעריך כי הם יציגו "תוצאות חזקות".

לדבריו, "גם הרווחים המימוניים שלהם יהיו גבוהים, חלק מזה בזכות הצמיחה בפעילות והרבה בגלל אינפלציה גבוהה שהייתה ברבעון השני, והם גם ייהנו מרווחי הון בזכות מכירת מניות ישראכרט, סופר פארם ושב"א. בסך הכול צפויות תוצאות חיוביות לרבעון השני, וגם מעבר לרבעון אפשר לראות צמיחה בפעילות, התייעלות וללא הפרשות גבוהות להפסדי אשראי - שלושה גורמים שמסייעים לכיוון החיובי".

בנוסף, נראה כי משקיעים גלובליים מגלים עניין הולך וגובר במערכות הפיננסיות בישראל, בדגש על מניות הבנקים. הדוגמה האחרונה לכך הגיע ממש בימים האחרונים מבנק דיסקונט, שעדכן כי בית ההשקעות לאזארד (Lazard Asset Management), הפך השבוע לבעל החזקה של כ-3% מהון המניות של הבנק בשווי שוק נוכחי של כ-530 מיליון שקל.

"הבנקים בישראל הם סוג של אי של יציבות בעיניים זרות", אמר גורם מעורה, שמתייחס לצמיחה המהירה של הגופים הפיננסיים המקומיים יחסית לארה"ב ולאירופה, ולכך שהמערכת הבנקאית בישראל "עומדת בסטנדרטים בינלאומיים טובים ואמינים". לדבריו, "באופן כללי יש משהו בשוק הישראלי ובגופים שתלויים ישירות בכלכלה, בגלל יציבות הכלכלה הישראלית".

מניית מנורה מובילה את העליות בביטוח

מי שמושכות קדימה את מדד הבנקים בשנה הנוכחית הן בעיקר מניות מזרחי-טפחות ודיסקונט, שהגיעו לשיאן בימים האחרונים, אחרי שכל אחת מהן הוסיפה לערכה יותר מ-30%, בעוד שיתר מניות הבנקים שבמדד (הבינלאומי, לאומי והפועלים) מציגות עליות בטווח של 14%-17%.

בין מניות הביטוח שמושכות קדימה את המדד הענפי מתחילתה של 2019 ניצבת בראש מנורה, שמנייתה זינקה תוך שבעה חודשים בכ-40%. אחריה מגדל שקפצה מתחילת ינואר בכ-25% ומניות הפניקס והראל שכל אחת מהן עלתה בכ-20% בשבעה חודשים. לעומתן, מניית חברת הביטוח הישיר איי.די.איי בולטת לרעה, עם צלילה של 37% ב-2019 עד כה.

איי.די.איי ביטוח, שמנייתה הייתה "הכוכבת" של ענף הביטוח בבורסה בשנים האחרונות, חוותה אשתקד חילופי מנכ"ל, לאחר עשור מוצלח מאוד של המנכ"ל הפורש, רביב צולר. החברה אומנם ממשיכה להציג רווחים נאים מאוד ביחס לפעילותה, אך נראה כי היא צפויה למצוא את עצמה מול אתגרים תחרותיים גדולים מהעבר, בגלל שינוי באופי הפעילות של כמה מקבוצות הביטוח המסורתיות שפונות לשיווק ישיר ללקוח הקצה, בעיקר דרך העולם המקוון.

הרמות הגבוהות בהן נסחרות כיום מניות הפיננסים מוצאות את הבנקים וחברות הביטוח עם הון העצמי הנמצא גם הוא ברמות שיא, לאחר שנים של הקפדה יתרה מצד הרגולציה על עיבוי הונם של הגופים הללו.

ומה לגבי מניותיהן של בתי ההשקעות המקומיים? גם שם נרשמות תשואות נאות מתחילת השנה. מניית מיטב דש, למרות קפיצה של כ-35% מתחילת השנה, עדיין רחוקה כ-20% מרמת השיא ומניית בית ההשקעות אי.בי.אי מציגה נתונים דומים. לעומתן מניית אטראו, שמחזיקה 50% בבית ההשקעות ילין לפידות, מציגה זינוק של כ-60% ב-2019 עד כה, והיא קרובה לרמת השיא.

כאמור, סקטור הפיננסים לא לבד, ולא מעט מניות וסקטורים נוספים נהנים מסנטימנט חיובי השנה. גם מדד הנדל"ן, הבולט לחיוב השנה עד כה בבורסה, עם קפיצה של כ-40%, ניצב ברמת שיא, וזאת בעיקר בתמיכת מניות חברות הנדל"ן המניב הגדולות, הנהנות מסביבת הריבית הנמוכה ומציגות גם הן עליות דו ספרתיות נאות בתקופה זו. גם מדד הטכנולוגיה כובש שיאים חדשים, אחרי שטיפס בכ-30% מתחילת השנה. 

עוד כתבות

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר / צילום: תמר לוין

עם נוף לחרמון: בכמה נמכר בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר?

במושב שדה אליעזר בעמק החולה, נמכר בית פרטי בן 5 חדרים תמורת 3.83 מיליון שקל ● הבית בשטח בנוי של 180 מ"ר, על קרקע בשטח של דונם וממוקם בהרחבה החדשה של המושב ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

חנן מור שילם פי 5: מי קנה השבוע קרקע ברמת גן ב-330 אלף שקל לדירה?

באוצר רוצים לפתור בעיית כוח אדם עם AI ● שר הכלכלה לא מתמצא בפטורים ממס ● ומה נדרש כדי לשכנע יזמים להקים פה דירות שמניבות תשואה נמוכה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

עידו דויטש / צילום: קין עלית צילומי תדמית

בגיל 8 הוא פתח עסק בבית הספר. היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם

הוא גדל בקריית שמונה, הפך את בית הספר לזירת עסקים, שיחק בהפועל גליל עליון וחלם להגיע ל־NBA ● אחרי שניסה לכבוש את ארה"ב עם מיזם לשטיפת סכו"ם, חזר לארץ ● היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם ● שיחה קצרה עם עידו דויטש, מייסד–שותף ומנכ"ל ארגו

עופרה גנור / צילום: אבי גנור

עופרה גנור נפרדת מהבייבי: "בארה"ב את קבוצות המסעדות הגדולות מנהלים רואי חשבון, לא מסעדנים רומנטיקנים"

אחרי 27 שנה סגרה עופרה גנור את מאנטה ריי, שהייתה לחלק מקו החוף התל אביבי ● בראיון לגלובס היא מודה שהופתעה מהתגובות ("אני מסעדנית בישראל, תמיד מצפה לרע"), מספרת למה ויתרה על השיפוץ היקר ("ידעתי שצריך גם הידוק קונספט"), וממליצה לצעירה שרוצה לעסוק בתחום: "רק אם יש לה סכין בין השיניים כמו שלי היה"

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז אריסון ל-ESG בבית הספר אריסון למנהל עסקים של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה שלילית בוול סטריט; הזהב הוסיף לשבור שיאים

למרות שננעלו בירידות היום, המדדים בוול סטריט סיכמו שבוע חיובי ● הבורסות בהונג קונג ובאוסטרליה היו סגורות היום לרגל חופשת ה"בוקסינג דיי" ● אמש לא התקיים מסחר בוול סטריט ובאירופה לרגל חג המולד ● הזהב שובר שיא פעם נוספת ●  אורקל בדרך לרבעון הגרוע ביותר מאז 2001

מתוך הסדרה The Eternaut. לראשונה יצירה עם פריים סופי שיצרה AI / צילום: ©2024 Netflix, Inc

דיסני שילמה מיליארד דולר ל-openAI כי היא הבינה שהיא הפסידה בקרב

העסקה בין דיסני ל־OpenAI מסמנת רגע היסטורי בו הוליווד הפסיקה לנסות לעצור את הבינה המלאכותית, והחלה לנהל אותה מבפנים ● זהו מהלך שנועד לשמור על כוח ושליטה בתעשייה משתנה, גם אם המחיר הוא המרת הנשמה היצירתית באלגוריתמים

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה