גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותיואב קרני

זבנג וגמרנו: הודו מחלקת את קשמיר במהירות מסחררת

במהירות מסחררת, בתמיכה ציבורית ופרלמנטרית רחבה, ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מבטל את המדינה היחידה בהודו (מתוך 29) עם רוב מוסלמי ● מנהיגי קשמיר בכלא, האינטרנט והסלולריים שלה מנותקים, האופוזיציה בדלהי חלושה ומבולבלת - ומשבר היסטורי מאיים על דרום אסיה

אנשים אוחזים בדמותו של ראש הממשלה מודי בחגיגות לרגל החלטתו על פיצול קשמיר / צילום: רויטרס AMIT DAVE
אנשים אוחזים בדמותו של ראש הממשלה מודי בחגיגות לרגל החלטתו על פיצול קשמיר / צילום: רויטרס AMIT DAVE

השבוע התחיל פרק חדש בהיסטוריה של הודו. היא התנערה מהתחייבויות שעמדו ביסוד כינונה, לפני 72 שנה. בסדרה מסחררת של צעדים, צבאיים ומדיניים, היא ביטלה את המדינה היחידה בפדרציה ההודית עם רוב מוסלמי, חילקה אותה, והכפיפה אותה לשלטונה הישיר של הממשלה המרכזית.

במלוא העוצמה האישית של ראש ממשלתה היא קיבלה את תמיכתם של שני בתי הפרלמנט בתוך 24 שעות, בלי הכנה ציבורית מוקדמת. שורה של אישים ושל מפלגות המזוהים עם האופוזיציה החלשה - חצו את הקווים והתייצבו לצד הממשלה.

הנסיבות והאמצעים, והרטוריקה שליוותה אותם, מעמידים עכשיו בספק את התיימרותה של הודו להיחשב ל"דמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם" (תואר הניתן לה בזכות גודל אוכלוסייתה, 1.3 מיליארד). נטיותיו הדמוקרטיות של האיש העומד בראשה, נרנדרה מודי, היו תמיד חשודות. אין זה מן הנמנע שהשבוע הוא הצטרף אל הליגה הסמכותנית של דמוקרטיות נומינליות, המודרכות בידי איש חזק, לרעת הפלורליזם.

ההחלטה לפזר את קשמיר היא בלי ספק הדרמטית ביותר שקיבלה ממשלה הודית בעניין כלשהו בחצי המאה האחרונה. דרמטית ממנה, אבל דומה לה, הייתה החלטת אינדירה גנדי ב-1975 להשעות את הדמוקרטיה ההודית ולהטיל מצב חירום. כל המפלגות הפוליטיות הושעו, כל התקשורת צונזרה - לא היה אינטרנט, לא הייתה אפילו טלוויזיה בכבלים, רבבות הושלכו לכלא. בין המושלכים היו מנהיגיו של נרנדרה מודי ועמיתיו. הוא היה אז פעיל צעיר בתנועה הינדואית לאומנית והצליח להימלט ממחפשיו.

סוף האוטונומיה

השבוע זה מה שעשה מודי לקשמיר. הוא עצר את כל מנהיגיה המוכרים, בכללם השלושה שעמדו בראש ממשלותיה הנבחרות בשנים האחרונות. הוא ניתק את הטלפונים הסלולריים בכל "עמק קשמיר", והשבית את האינטרנט. הוא שיגר 35 אלף חיילים לכבוש את קשמיר.
זה קרה בשבת-ראשון. ביום שני, ממשלתו מיהרה אל הבית העליון של הפרלמנט ההודי עם הצעת חוק לבטל את האוטונומיה של קשמיר ולחלק אותה לשתי "טריטוריות פדרליות" (Union Territories). בהודו היו עד השבוע 29 מדינות ושבע טריטוריות פדרליות.

ההבדל בין מדינה לטריטוריה הוא בדרגת האוטונומיה שלה. לכל אחת מן המדינות יש ממשלה נבחרת, המנהלת את כל ענייניה, כולל ביטחון פנים ושיטור. יש להן מרות מלאה במינוי הביורוקרטיה ובניהולה. חלק מן המדינות הן ענקיות. למשל, אוכלוסיית אוטאר פראדש הצפונית כמעט משתווה לזו של ברזיל; אוכלוסיית מהרשטרה המערבית, שבירתה היא מומבאיי גדולה מזו של אתיופיה; מערב בנגל המזרחית, שבירתה היא כלכותה, גדולה מגרמניה.

"טריטוריה" נהנית מדרגה מסוימת של ממשל עצמי. היא רשאית לבחור ממשלה, אבל היא כפופה למרותה של הממשלה המרכזית ולגחמותיה באמצעות ביורוקרט המכונה "משנה למושל". אין לה כל סמכויות בביטחון פנים ובשיטור ואין לה פיקוח מלא על שירות המדינה.

העברת מדינה אל טור הטריטוריות היא מהלך קיצוני של הורדה בדרגה. לא הייתה דוגמתה בתולדות הודו. זו התנהגות המזוהה עם אימפריות קולוניאליות. הבריטים נהגו כך בחלקים של הודו וברבות ממושבותיהם באפריקה. ולדימיר פוטין עשה כן במרכיבים ה"אוטונומיים" של הפדרציה הרוסית. סין עשתה כן בטיבט.

המהראג'ה החליט

אבל כאן העונש נשזר באריג מורכב במיוחד. עצם נוכחותה של קשמיר בפדרציה ההודית מנוגדת לעיקרון הטריטוריאלי שעמד ביסוד חלוקתה של תת-יבשת הודו ב-1947. הבריטים החליטו ששלומם של נתיניהם לשעבר יובטח באמצעות הקמת מדינה נפרדת למוסלמים, אשר תכלול שטחים שבהם יש רוב מוסלמי. כך נולדה פקיסטן. ההיגיון חייב את הכללת קשמיר בפקיסטן. אבל שריד פיאודלי סיכל את המהלך הזה.

קשמיר הייתה ממלכה שבראשה עמד מהראג'ה, או מלך, הינדואי. המהראג'ה החליט שממלכתו תצטרף אל הודו. הוא הציב תנאי: קשמיר תיהנה ממעמד מיוחד בפדרציה העתידה לבוא. זכויות תושביה יעוגנו בחוק. למשל, ייאסר על לא-קשמירים לרכוש קרקע בקשמיר.

כך נולדה המדינה ההודית של ג'אמו וקשמיר. רוב תושבי ג'אמו הם הינדואים, אבל למוסלמים היה רוב גדול. מיומה הראשון הייתה קשמיר סלע מחלוקת בין הודו לפקיסטן. הן לחמו עליה, או סביבה, שלוש פעמים ב-50 השנה הראשונות של עצמאותן. במלחמה הראשונה, הפקיסטנים השתלטו על שליש ויותר של שטח קשמיר. שתי המדינות רואות זו את שטחי שלטונה של זו כתוצאה של כיבוש לא-חוקי, ותובעות בעלות.

המלחמה השלישית, ב-1999, הייתה גם האחרונה בעידן הנשק הקונבציונלי. בפרוס האלף השלישי, הודו ופקיסטן הפכו למעצמות גרעיניות. מלחמה מלאה על קשמיר עלולה להניב אסון גלובלי. מוטב לזכור שגם סין נמצאת בסביבה המיידית, והיא טוענת לבעלות על שטח ניכר של קשמיר ההודית. אגב מלחמת 1999, הידועה כ"מלחמת קרגיל", העניקה דחיפה דרמטית ליחסי הביטחון בין הודו לישראל. משלוח בהול של ציוד צבאי מישראל חסך להודים הרבה דם. הם זוכרים, בהוקרה.

חלום נעוריו של מודי

ניצחונו המוחץ של מודי בבחירות האחרונות היה קשור במידה רבה בהחמרת המצב הצבאי בקשמיר. טרוריסטים אסלאמיסטים חצו את הגבול מפקיסטן, באמצע פברואר, ותקפו שיירה צבאית הודית. 44 חיילים הודיים נהרגו. זה היה חודשיים ופחות לפני תחילת הבחירות - ההצבעה בהודו אורכת חודש וחצי. מודי ומפלגתו השכילו לנצל את ההתקפה, ואת עשרות ההלוויות הצבאיות בעקבותיה, לקרוא להמוני הודו אל הדגל. מפלגת השלטון, הידועה בראשי התיבות BJP, התחילה לכנות את מבקריה, אם גם באופן לא פורמלי, "תומכי פקיסטן".

הימין ההינדואי הלאומני, שממנו צמח מודי, התנגד מאז ומעולם למעמדה המיוחד של קשמיר. ביטול סעיף 370 בחוקה ההודית, שאיפשר את המעמד הזה, היה יעד מוצהר של הימין הזה במשך שנים. השבוע הופצו צילומים ישנים של מודי בצעירותו, הרבה לפני ששערו וזקנו האפירו, במהלך "דהארנה" (dharna), שביתת-שבת במחאה נגד מעמדה המיוחד של קשמיר. השבוע הוא מימש אפוא את חלום נעוריו.

מודי מבטיח עתיד מזהיר לקשמיר, לאחר שסר ממנה צילן של השושלות הפוליטיות (עבדוללה ומופתי), אשר ניהלו את ממשלותיה במשך שנים. ראשי השושלות יושבים עכשיו בכלא, בלי משפט. הוא מבטיח השקעות בקשמיר לטובת תעסוקתם של צעיריה. מזכיר קצת את תוכנית ג'ראד קושנר לטובת הפלסטינים. אבל המאבק בקשמיר אינו רק על טובות הנאה חומריות. הוא גם מאבק של זהות ושל כבוד לאומי.

מפלגת הקונגרס של שושלת נהרו-גנדי, שקדמה למודי בשלטון, ניסתה להעניק אופי חילוני להודו, עם זכויות שוות להינדו ולמוסלמים. הערכה מקובלת מעמידה את חלקם של המוסלמים על 15% מן האוכלוסייה, כ-200 מיליון בני אדם; אבל הערכות אחרות מדברות על 20% ויותר.

השוויון הזה היה תמיד רחוק ממימוש, אבל עצם הכללתו ברשימת היעדים נתנה תוקף לחזון של מדינת-כל-אזרחיה. עכשיו אין עוד רשימה כזאת, והחזון התקף הוא זה של דומיננטיות מלאה של הרוב ההינדואי. הודו מתחילה סוף סוף לדמות לפקיסטן, שמהליכותיה היא ניסתה להתנער. היא הופכת למדינת לאום או מדינת דת.

זה מהלך שנחזה במשך שנים, עם עליית הימין הדתי. הוא צובר עכשיו תנופה, והוא נהנה מתמיכה ציבורית רחבה. אבל תמיכת הרוב אינה מבטיחה יציבות, מבית או מחוץ. ואמנם אפשר שדרום אסיה נעה עכשיו לעבר משבר היסטורי.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

החודש שהכה את התחזיות: אלטשולר שחם כובש את צמרת התשואות באקורד סיום פנטסטי

התשואות באוגוסט היו טובות מהצפי בשוק • העליות בוול סטריט החזירו את אלטשולר שחם לפסגת התשואות של חודש אוגוסט, בכל המסלולים העיקריים • כלל ממשיכה להוביל מתחילת השנה במסלול הכללי והמנייתי בהשתלמות, מור בולט בפנסיה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט; תשואות האג"ח נסוגות מעט

ירידות קלות גם באירופה ● מחירי הנפט מטפסים בעקבות תקיפות של החות'ים נגד סעודיה ושל איראן נגד ספינות במפרץ ● הסערה סביב הבטיחות ב-AI צפויה להימשך ● תשואת האג"ח לעשר שנים טיפסה לרמתה הגבוהה מאז 2007, לקראת החלטת הריבית של הפד מחר ● שוק הקריפטו רושם ירידות ● וגם: כך שוק המניות האמריקאי מגיב בדרך-כלל להעלאות ריבית

הסכנה לאנושות מהבינה המלאכותית / צילום: Shutterstock

חוקר נוסף עוזב, הפעם מגוגל דייפמיינד ומזהיר גם הוא: "ל-AI יש פוטנציאל להרוג את כולנו"

בילאל צ'וגטאי, שעבד כחוקר בגוגל דיפמיינד ועסק בין היתר במציאת דרכים להבטיח שמערכות AI יפעלו בהתאם לכוונות בני האדם, פרסם ברשת X כי התפטר והוא מזהיר כי יכולות הבינה המלאכותית מתקדמות מהר יותר מהיכולת לשלוט בהן ● בכך הוא מצטרף לחוקרים נוספים המתריעים מפני סכנה לאנושות וקורא להאט את הפיתוח ולהגביר את השקיפות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בתל אביב: הבנקים משכו למעלה, הקלינטק והטכנולוגיה הכבידו

המסחר הסתכם במגמה מעורבת, כשמדד ת"א 35 ננעל בעלייה קלה, ואילו ת"א 90 רשם ירידה מזערית • השקל נחלש בחדות, והדולר מטפס מעל ל-3.05 שקלים • בעוד שסקטורי הפיננסים והביטוח דחפו את השוק עם עלייה של כ-1.2%, מניות הקלינטק והאנרגיה בלטו באדום ● ארית תעשיות זינקה על רקע עסקאות ענק; מניות השבבים נחלשו כחלק מהמגמה העולמית ● עסקת הענק בשוק ההון: אלטשולר שחם ו-ווישור מזנקות עקב ההודעה על רכישת פעילות הגמל והפנסיה לפי שווי של 1.8 מיליארד שקל

אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

אבי שמחון מציע לבטל את חובת ההפרשה לפנסיה עד גיל 40

במועצה הלאומית לכלכלה מציעים לבטל את חובת ההפרשה לפנסיה עד גיל 40 - מהלך שיגדיל את שכר הנטו בכ-500 שקל בחודש בממוצע, אך עשוי להפחית כ-2,000 שקל מקצבת הפנסיה החודשית לאחר הפרישה

חיסכון פנסיוני / צילום: Shutterstock

פתרון הממשלה ליוקר המחיה: פגיעה בפנסיונרים העתידיים

מחקר של המועצה הלאומית לכלכלה מציע לבטל את חובת ההפרשה לפנסיה עד גיל 40, במהלך שעשוי להותיר לעובדים עוד כ־500 שקל בחודש ● אלא שההקלה בטווח הקצר עלולה לעלות ביוקר: קצבת הפנסיה העתידית עשויה להיחתך בכ־2,000 שקל בחודש ● ובזמן שביטוח לאומי מתמודד עם משבר, דווקא החיסכון שנועד להבטיח את ההכנסה בגיל הפרישה עלול להישחק

כרטיסים לפארק דיסני / צילום: Reuters

פוסט ויראלי שואל: איך מחיר כרטיס יכול לעלות ב-5,300% ב-50 שנה?

תמונה שהופצה ברשת מציבה זה לצד זה כרטיס כניסה לדיסני מ־1971, שעלה 3.5 דולר, וכרטיס מ־2026 במחיר של 189 דולר ● הפער במחירים עורר זעם בקרב גולשים, במיוחד לאחר שהתברר כי האינפלציה ויוקר המחיה מסבירים רק חלק קטן ממנו ● אז מה מאפשר לדיסני להמשיך להעלות מחירים, ועדיין להצליח לגרום למבקרים להמשיך להגיע בהמוניהם?

סניף של רשת ביתילי / צילום: יח''צ-יוני רייף

רשות התחרות אישרה: רונן גנון ירכוש את השליטה בביתילי ואייס

גנון ישלם כ-173 מיליון שקל עבור 72.3% ממולטי ריטייל, המחזיקה בין היתר ברשתות אייס, ביתילי ואוטו דיפו ● העסקה משקפת לחברה שווי של כ-240 מיליון שקל ● בהמשך עשוי גנון לבחון חיבור בין פעילות החברה לזול סטוק

משרדי Joonko. בעיגול: עילית רז / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

ה-FBI חשף פרטים חדשים על הונאת המיליונים של היזמת הישראלית

אחרי יותר משלוש שנות חקירה, מייסדת ג'ונקו עילית רז הודתה בארה"ב בהונאת ניירות ערך ● עפ"י מסמכי משרד המשפטים האמריקאי, היזמת הישראלית זייפה תדפיסי בנק ומסמכי לקוחות כדי לגייס 27 מיליון דולר מקרנות מובילות ● רז מחכה לגזר הדין, בעבירות שהעונש המרבי בגינן בחוק האמריקאי עומד על 20 שנות מאסר

אמיל ויינשל / צילום: רמי זרנגר

"התשואות ישתפרו": הבעלים החדש של אלטשולר שחם גמל מדבר לראשונה

לאחר עסקת המיליארד במסגרתה רוכשת ווישור את פעילות הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם, מסמן יו"ר ובעלי החברה אמיל וינשל את היעד הבא: התברגות לצד חמש ענקיות הביטוח של ישראל ● כעת הוא מתכנן לשחזר את ה"טרנ-אראונד" המוצלח שעשה בחברת איילון, מספר על החיפושים אחר בית השקעות, ומסמן את הדרך לסינרגיה עתידית בקבוצה

מה צפוי במדד המחירים לצרכן? / צילום: Shutterstock

מה צפוי במדד המחירים לצרכן שיתפרסם היום?

מדד המחירים לצרכן באוגוסט צפוי לעלות בחדות ב־0.7%־0.9% ולהעלות את האינפלציה השנתית • המדד צפוי לחדד את הדילמה סביב תוואי הורדת הריבית בהמשך

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

המגמה השלילית בתל אביב נמשכת, האנרגיה והקלינטק צוללים

הסנטימנט השלילי בעולם והסערה בסקטור השבבים נותנים את אותותיהם בתל אביב ● מניות האנרגיה מובילות את המגמה האדומה, כאשר גם מדדי הקלינטק והביטוח בולטים בירידות ● מנגד, אלקטרה נדל"ן ומדד הביומד שוחים נגד הזרם ורושמים עליות ● מניית נקסט ויז'ן מרכזת עניין בעקבות המלצות קנייה ● מה צפוי במדד המחירים בישראל היום? ● וגם: ענק ההשקעות שמפחית חשיפה לוול סטריט ברקע החששות להאטה ב-AI

אילוסטרציה: Shutterstock

העליון בפסיקה תקדימית שתעלה לקבלנים מיליונים

הרכב של 3 שופטי העליון הפך את הכרעת המחוזי וקבע כי הדירות המוגרלות בפרויקט מחיר למשתכן בבית שמש לא עומדות בתנאים לקבלת פטור מאגרת בנייה ● הפסיקה התקדימית משליכה על שורת תביעות להשבת אגרות בסכום מוערך של מאות מיליוני שקלים

יאיר לוינשטיין / צילום: יונתן בלום

הבעלים עזבו, המנכ"ל נשאר: האיש שתפר את עסקת אלטשולר שחם וגם יקבע את עתידה

אחרי עזיבת המייסדים, מי שצפוי להוביל את פעילות הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם הוא שותפם הוותיק יאיר לוינשטיין, שיגדיל את החזקותיו בחברה אותה הוא מנהל לכ-25% ● האיש שתחתיו הפך אלטשולר שחם לבית ההשקעות עם הפעילות הגדולה בתחום, אך מאז איבד בשנים האחרונות מעל 140 מיליארד שקל, ישנה את כיוון הספינה אליה נכנס לפני שני עשורים?

יואב צפיר / צילום: אביב חופי

טדי הפקות נשארת בבית: טמירה ירדני מוכרת את השליטה ליואב צפיר

לאחר תקופה של מגעים למכירת טדי הפקות לגורמים חיצוניים, טמירה ירדני החליטה להעביר את השליטה בחברה ליואב צפיר, מיטל כהן ושרית שלו ● "המהלך נועד להבטיח את המשך דרכה, צמיחתה ושימור מורשתה של טדי הפקות לדורות הבאים", נמסר מהחברה

מורדים חותים מלווים שיירת משאיות של אסירים ששיחררו במסגרת ההשתלטות החותית על האזור, בדרכם לצנעה, השבוע / צילום: ap, STR

החות'ים מעמידים במבחן את הבריתות של סעודיה ומציבים את טראמפ בפני דילמה

המצור החות'י על באב אל־מנדב מצטרף לחסימה האיראנית בהורמוז, לפגיעה במתקני עראמקו ולקריסת התמיכה הפקיסטנית ● כך מוחמד בן סלמאן נותר מבודד מול האיום התימני ● ובישראל מזהים הזדמנות: "יש לנו אינטרס משותף, הסעודים יזכרו את העזרה הזו לטובה"

אולם תצוגה של שלמה NEW / צילום: יח''צ

בהשקעה של 15 מיליון שקל: קבוצת שלמה משיקה רשת מכירת רכב חדשה

קבוצת שלמה משיקה רשת חדשה של מרכזי סחר תחת השם "שלמה NEW" ● הערכות בענף: עשויים לשמש בעתיד כתשתית לפעילות יבוא רכב

עו''ד בני ארביב, יו''ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה / צילום: יוסי זמיר

"חוק התכנון והבנייה בנוי טלאי על טלאי, הגיע הזמן לשנות אותו"

עו"ד בני ארביב מונה לאחרונה ליו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, ומכיוון שצמח במערכת, הוא מכיר מקרוב את הבעיות ואת היעדרם של פתרונות מהירים ● בראיון ראשון ובלעדי הוא מצהיר כי הרפורמה בהיטלי השבחה לא הסתיימה, ומבטיח להעביר סמכויות לוועדות המקומיות, ולהשאיר בידי המחוזיות רק נושאי ליבה

מייסד OpenAI סם אלטמן / צילום: ap

סטארט-אפ הצילום של הישראלי זיו אתר נמכר ל-OpenAI ביותר מ-300 מיליון דולר

לפי "וול סטריט ג'ורנל", מפתחת ChatGPT רכשה את Glass Imaging, שהקימו שני יוצאי אפל ומפתחת טכנולוגיית AI לשיפור איכות הצילום בסמארטפונים ● עוד לפי הדיווח, התוכניות לטכנולוגיה הנרכשת עדיין אינן ברורות, אך הרכישה מצטרפת למאמצי OpenAI לפתח מכשירים לצרכנים עם מעצב האייפון ג'וני אייב

התחרות של מוכרי המשומשות: כלי רכב סיניים חדשים, זולים ומשוכללים יותר / צילום: Shutterstock

מנסים למכור רכב אחרי 3 שנים? כנראה תפסידו יותר כסף ממה שחשבתם

במשך עשרות שנים נהגו רוכשי הרכב בישראל להחליף את הרכב שלהם כל שלוש שנים בממוצע ● אולם השילוב של אחריות יצרן מורחבת, ירידת ערך מוקדמת ותחרות סינית משנה את כללי המשחק ● האם להקדים את המכירה, להישאר עם הרכב או אפילו למשוך עד סוף חייו?