גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותיואב קרני

זבנג וגמרנו: הודו מחלקת את קשמיר במהירות מסחררת

במהירות מסחררת, בתמיכה ציבורית ופרלמנטרית רחבה, ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מבטל את המדינה היחידה בהודו (מתוך 29) עם רוב מוסלמי ● מנהיגי קשמיר בכלא, האינטרנט והסלולריים שלה מנותקים, האופוזיציה בדלהי חלושה ומבולבלת - ומשבר היסטורי מאיים על דרום אסיה

אנשים אוחזים בדמותו של ראש הממשלה מודי בחגיגות לרגל החלטתו על פיצול קשמיר / צילום: רויטרס AMIT DAVE
אנשים אוחזים בדמותו של ראש הממשלה מודי בחגיגות לרגל החלטתו על פיצול קשמיר / צילום: רויטרס AMIT DAVE

השבוע התחיל פרק חדש בהיסטוריה של הודו. היא התנערה מהתחייבויות שעמדו ביסוד כינונה, לפני 72 שנה. בסדרה מסחררת של צעדים, צבאיים ומדיניים, היא ביטלה את המדינה היחידה בפדרציה ההודית עם רוב מוסלמי, חילקה אותה, והכפיפה אותה לשלטונה הישיר של הממשלה המרכזית.

במלוא העוצמה האישית של ראש ממשלתה היא קיבלה את תמיכתם של שני בתי הפרלמנט בתוך 24 שעות, בלי הכנה ציבורית מוקדמת. שורה של אישים ושל מפלגות המזוהים עם האופוזיציה החלשה - חצו את הקווים והתייצבו לצד הממשלה.

הנסיבות והאמצעים, והרטוריקה שליוותה אותם, מעמידים עכשיו בספק את התיימרותה של הודו להיחשב ל"דמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם" (תואר הניתן לה בזכות גודל אוכלוסייתה, 1.3 מיליארד). נטיותיו הדמוקרטיות של האיש העומד בראשה, נרנדרה מודי, היו תמיד חשודות. אין זה מן הנמנע שהשבוע הוא הצטרף אל הליגה הסמכותנית של דמוקרטיות נומינליות, המודרכות בידי איש חזק, לרעת הפלורליזם.

ההחלטה לפזר את קשמיר היא בלי ספק הדרמטית ביותר שקיבלה ממשלה הודית בעניין כלשהו בחצי המאה האחרונה. דרמטית ממנה, אבל דומה לה, הייתה החלטת אינדירה גנדי ב-1975 להשעות את הדמוקרטיה ההודית ולהטיל מצב חירום. כל המפלגות הפוליטיות הושעו, כל התקשורת צונזרה - לא היה אינטרנט, לא הייתה אפילו טלוויזיה בכבלים, רבבות הושלכו לכלא. בין המושלכים היו מנהיגיו של נרנדרה מודי ועמיתיו. הוא היה אז פעיל צעיר בתנועה הינדואית לאומנית והצליח להימלט ממחפשיו.

סוף האוטונומיה

השבוע זה מה שעשה מודי לקשמיר. הוא עצר את כל מנהיגיה המוכרים, בכללם השלושה שעמדו בראש ממשלותיה הנבחרות בשנים האחרונות. הוא ניתק את הטלפונים הסלולריים בכל "עמק קשמיר", והשבית את האינטרנט. הוא שיגר 35 אלף חיילים לכבוש את קשמיר.
זה קרה בשבת-ראשון. ביום שני, ממשלתו מיהרה אל הבית העליון של הפרלמנט ההודי עם הצעת חוק לבטל את האוטונומיה של קשמיר ולחלק אותה לשתי "טריטוריות פדרליות" (Union Territories). בהודו היו עד השבוע 29 מדינות ושבע טריטוריות פדרליות.

ההבדל בין מדינה לטריטוריה הוא בדרגת האוטונומיה שלה. לכל אחת מן המדינות יש ממשלה נבחרת, המנהלת את כל ענייניה, כולל ביטחון פנים ושיטור. יש להן מרות מלאה במינוי הביורוקרטיה ובניהולה. חלק מן המדינות הן ענקיות. למשל, אוכלוסיית אוטאר פראדש הצפונית כמעט משתווה לזו של ברזיל; אוכלוסיית מהרשטרה המערבית, שבירתה היא מומבאיי גדולה מזו של אתיופיה; מערב בנגל המזרחית, שבירתה היא כלכותה, גדולה מגרמניה.

"טריטוריה" נהנית מדרגה מסוימת של ממשל עצמי. היא רשאית לבחור ממשלה, אבל היא כפופה למרותה של הממשלה המרכזית ולגחמותיה באמצעות ביורוקרט המכונה "משנה למושל". אין לה כל סמכויות בביטחון פנים ובשיטור ואין לה פיקוח מלא על שירות המדינה.

העברת מדינה אל טור הטריטוריות היא מהלך קיצוני של הורדה בדרגה. לא הייתה דוגמתה בתולדות הודו. זו התנהגות המזוהה עם אימפריות קולוניאליות. הבריטים נהגו כך בחלקים של הודו וברבות ממושבותיהם באפריקה. ולדימיר פוטין עשה כן במרכיבים ה"אוטונומיים" של הפדרציה הרוסית. סין עשתה כן בטיבט.

המהראג'ה החליט

אבל כאן העונש נשזר באריג מורכב במיוחד. עצם נוכחותה של קשמיר בפדרציה ההודית מנוגדת לעיקרון הטריטוריאלי שעמד ביסוד חלוקתה של תת-יבשת הודו ב-1947. הבריטים החליטו ששלומם של נתיניהם לשעבר יובטח באמצעות הקמת מדינה נפרדת למוסלמים, אשר תכלול שטחים שבהם יש רוב מוסלמי. כך נולדה פקיסטן. ההיגיון חייב את הכללת קשמיר בפקיסטן. אבל שריד פיאודלי סיכל את המהלך הזה.

קשמיר הייתה ממלכה שבראשה עמד מהראג'ה, או מלך, הינדואי. המהראג'ה החליט שממלכתו תצטרף אל הודו. הוא הציב תנאי: קשמיר תיהנה ממעמד מיוחד בפדרציה העתידה לבוא. זכויות תושביה יעוגנו בחוק. למשל, ייאסר על לא-קשמירים לרכוש קרקע בקשמיר.

כך נולדה המדינה ההודית של ג'אמו וקשמיר. רוב תושבי ג'אמו הם הינדואים, אבל למוסלמים היה רוב גדול. מיומה הראשון הייתה קשמיר סלע מחלוקת בין הודו לפקיסטן. הן לחמו עליה, או סביבה, שלוש פעמים ב-50 השנה הראשונות של עצמאותן. במלחמה הראשונה, הפקיסטנים השתלטו על שליש ויותר של שטח קשמיר. שתי המדינות רואות זו את שטחי שלטונה של זו כתוצאה של כיבוש לא-חוקי, ותובעות בעלות.

המלחמה השלישית, ב-1999, הייתה גם האחרונה בעידן הנשק הקונבציונלי. בפרוס האלף השלישי, הודו ופקיסטן הפכו למעצמות גרעיניות. מלחמה מלאה על קשמיר עלולה להניב אסון גלובלי. מוטב לזכור שגם סין נמצאת בסביבה המיידית, והיא טוענת לבעלות על שטח ניכר של קשמיר ההודית. אגב מלחמת 1999, הידועה כ"מלחמת קרגיל", העניקה דחיפה דרמטית ליחסי הביטחון בין הודו לישראל. משלוח בהול של ציוד צבאי מישראל חסך להודים הרבה דם. הם זוכרים, בהוקרה.

חלום נעוריו של מודי

ניצחונו המוחץ של מודי בבחירות האחרונות היה קשור במידה רבה בהחמרת המצב הצבאי בקשמיר. טרוריסטים אסלאמיסטים חצו את הגבול מפקיסטן, באמצע פברואר, ותקפו שיירה צבאית הודית. 44 חיילים הודיים נהרגו. זה היה חודשיים ופחות לפני תחילת הבחירות - ההצבעה בהודו אורכת חודש וחצי. מודי ומפלגתו השכילו לנצל את ההתקפה, ואת עשרות ההלוויות הצבאיות בעקבותיה, לקרוא להמוני הודו אל הדגל. מפלגת השלטון, הידועה בראשי התיבות BJP, התחילה לכנות את מבקריה, אם גם באופן לא פורמלי, "תומכי פקיסטן".

הימין ההינדואי הלאומני, שממנו צמח מודי, התנגד מאז ומעולם למעמדה המיוחד של קשמיר. ביטול סעיף 370 בחוקה ההודית, שאיפשר את המעמד הזה, היה יעד מוצהר של הימין הזה במשך שנים. השבוע הופצו צילומים ישנים של מודי בצעירותו, הרבה לפני ששערו וזקנו האפירו, במהלך "דהארנה" (dharna), שביתת-שבת במחאה נגד מעמדה המיוחד של קשמיר. השבוע הוא מימש אפוא את חלום נעוריו.

מודי מבטיח עתיד מזהיר לקשמיר, לאחר שסר ממנה צילן של השושלות הפוליטיות (עבדוללה ומופתי), אשר ניהלו את ממשלותיה במשך שנים. ראשי השושלות יושבים עכשיו בכלא, בלי משפט. הוא מבטיח השקעות בקשמיר לטובת תעסוקתם של צעיריה. מזכיר קצת את תוכנית ג'ראד קושנר לטובת הפלסטינים. אבל המאבק בקשמיר אינו רק על טובות הנאה חומריות. הוא גם מאבק של זהות ושל כבוד לאומי.

מפלגת הקונגרס של שושלת נהרו-גנדי, שקדמה למודי בשלטון, ניסתה להעניק אופי חילוני להודו, עם זכויות שוות להינדו ולמוסלמים. הערכה מקובלת מעמידה את חלקם של המוסלמים על 15% מן האוכלוסייה, כ-200 מיליון בני אדם; אבל הערכות אחרות מדברות על 20% ויותר.

השוויון הזה היה תמיד רחוק ממימוש, אבל עצם הכללתו ברשימת היעדים נתנה תוקף לחזון של מדינת-כל-אזרחיה. עכשיו אין עוד רשימה כזאת, והחזון התקף הוא זה של דומיננטיות מלאה של הרוב ההינדואי. הודו מתחילה סוף סוף לדמות לפקיסטן, שמהליכותיה היא ניסתה להתנער. היא הופכת למדינת לאום או מדינת דת.

זה מהלך שנחזה במשך שנים, עם עליית הימין הדתי. הוא צובר עכשיו תנופה, והוא נהנה מתמיכה ציבורית רחבה. אבל תמיכת הרוב אינה מבטיחה יציבות, מבית או מחוץ. ואמנם אפשר שדרום אסיה נעה עכשיו לעבר משבר היסטורי.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

חריש / צילום: Shutterstock

האם כדאי לקנות דירה בהגרלה? המקרה של זוכה מספר 3,393

משתתף בהגרלה בפרויקט "דירה בהנחה" בחריש, שהגיע למקום 3,393, קיבל הודעה שזכה באחת מ-115 הדירות המוזלות ● האם ברקע הקיפאון בשוק הדיור, הצעות אטרקטיביות יותר מחכות בשוק החופשי?

קמפיין סקיי מקס / צילום: צילוo מסך מיוטיוב

איך קרה שמאחורי הפרסומות של פליי קארד וסקיי MAX עומד משרד פרסום אחד

באופן חריג, משרד הפרסום מקאן ת"א טיפל בחודש האחרון גם בפרסומת של MAX לכרטיס חדש בתחום התעופה - וגם בפרסומת לפליי קארד של אל על וישראכרט ● וגם: במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בת"א השקיעו 40 מיליון שקל בשדרוג חדרי הפרימיום, ושבוע האופנה בחסות ישראל קנדה יתקיים בנובמבר בסימן נשים פורצות דרך ● אירועים ומינויים

הזירה בראשון לציון / צילום: דוברות מד''א

"אני יריתי בו": החשוד ברצח עורך הדין הסגיר את עצמו למשטרה

צוותי מד"א מצאו את עורך הדין במשרדו בראשון לציון ללא דופק וללא נשימה, וקבעו את מותו בזירה • החשוד הוא תושב רמלה בשנות ה-30 לחייו שמוכר למשטרה • החשד: לקוח של עורך הדין נכנס למשרדו, ירה בו ונמלט

רכבת ישראל / צילום: Shutterstock, YKD

מסילה של כ-50 ק"מ, 3 תחנות חדשות: חריש בדרך להתחבר לרשת הרכבות הארצית

המועצה הארצית לתכנון ובנייה הפקידה את תוכנית "מסילות מנשה", הכוללת מסילת רכבת כפולה באורך של כ-50 ק"מ ושלוש תחנות חדשות ● המסילה תחבר לראשונה את חריש, מרחב באקה-ג'ת, יישובי מנשה ואלון עמק חפר לרשת הרכבות הארצית, תקצר את זמני הנסיעה למרכז ותלווה בשדרוג כבישים באזור

עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט / צילום: טל שחר

זינוק ברווחים והסכם ענק עם גוגל: אנלייט זינקה ומעלה תחזיות ל-2026

ענקית האנרגיה המתחדשת מציגה זינוק של פי 5 ברווח הנקי ל-31 מיליון דולר ועלייה של 55% בהכנסות, ברקע המרוץ לניצול הטבות המס בארה"ב ● החברה מעלה את הרף התחתון של תחזית ההכנסות ל-790 מיליון דולר, מדווחת על הסכם ענק מול גוגל וממשיכה להגדיל את המינוף לצורכי פיתוח

הצנזורה מעכבת פרסום אייטם של כתב גלובס ללא הסבר

גלובס מביא לידיעת הציבור החלטה חריגה של הצנזורה לעכב עד להודעה חדשה פרסום כתבה, ללא נימוק ביטחוני שניתן להתמודד עמו ● זהו מקרה נוסף שבו מתעוררות שאלות בנוגע לאחידות מדיניותה

דדי ברנע / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

הג׳וב החדש של ראש המוסד: מאחורי המינוי ששווה כמעט חצי מיליארד דולר

מינוי ראש המוסד היוצא לנשיא ויו"ר "רוכשת הביטחוניות" יביא לשדרוג משמעותי בשכרו ● בזירה העסקית הוא יוביל את התחרות של אונדס בחברות ישראליות ובאנדוריל

צחי אבו וחיים כצמן / צילום: יונתן בלום, יוסי כהן

"כצמן לא התכוון לעמוד בהסכם": קרב הגרסאות בעסקת ג'י סיטי והאם יימצא קונה חדש?

לאחר שהיחסים בין הצדדים עלו על שרטון, החליטו צחי אבו וכצמן לסגת מעסקת מכירת השליטה בג'י סיטי ומלחמת גרסאות נפתחה ● כצמן טוען שהכנסת בעלי ישפרו לעסקה ע"י אבו היוותה "סיכון דרמטי של ממש", ומנגד אבו אומר כי החתם של כצמן ליווה גם את הסכם השותפות: "הבנתי שכצמן הולך למלחמה ואמרתי לו 'זה המתווה, Take it or leave it'"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חברת ההלבשה שמציגה צמיחה דו־ספרתית בהכנסות וברווחים

דלתא מותגים הציגה צמיחה של 27% ברווח הנקי על רקע התרחבות פעילותה בישראל ובאירופה ובזכות המשך הצמיחה במותגי הזכיינות ועלייה במכירות מותגי החברה ●  ויליפוד הציגה גידול דו־ספרתי ברווחיות הגולמית והתפעולית, אותו ייחסה למחירי קנייה נוחים יותר בעקבות התחזקות השקל מול הדולר והאירו

כבאיות בדרכן למוקדי שריפה (אילוסטרציה) / צילום: ap, Mahmoud Illean

השריפה ליד בן שמן נבלמה: כביש 1 וכביש 6 נפתחו, עומסים באזור

השריפה סמוך לבן שמן נבלמה ● כביש 6 וכביש 1, שנחסמו בשל השריפה, נפתחו אך באזור ישנם עומסים

אבטחת סייבר | אילוסטרציה: Shutterstock

גם מיקרוסופט מזהירה: אירוע סייבר ענק ומאות אלפי משתמשים בסכנה

תוקפים השתלטו על חשבון של מפתח מוכר בפלטפורמה GitHub, והחדירו קוד זדוני לעשרות ספריות קוד פתוח נפוצות, המשמשות גם מפתחים ב-Hugging Face • הקוד נועד לגנוב סיסמאות, מפתחות גישה והרשאות, ועלול להשפיע על אלפי ארגונים ומאות אלפי משתמשים ברחבי העולם • ומה ממליצים מומחי האבטחה לעשות?

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר / צילום: ענבל מרמרי

טאואר מציגה שיא במכירות ועוקפת את התחזיות

יצרנית השבבים הישראלית עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות בגובה 460 מיליון דולר ורווח נקי של 88 סנט למניה ● מניית טאואר עלתה בוול סטריט

הממשק של פרופלי

"לא צריך עוד מידע, צריך תשובה": כלי ה־AI שיעזרו לכם לרכוש דירה

כלי AI חדשים עוזרים לרוכשי ולמוכרי דירות לקבל החלטות בצורה מבוססת יותר ● כך הופכת מהפכת הבינה המלאכותית את סדר הפעולות - גם ברכישת דירה

דודי אפל / צילום: תמר מצפי

הותר לפרסום: דודי אפל הוא החשוד המרכזי בפרשת הסתרת הנכסים

יחד עם אפל חשודים בפרשה נשיא בית הדין של הליכוד עו"ד מיכאל קליינר ושני אנשי העסקים יפה ויצחק דיין ● לפי החשד, אפל פעל להסתרת זכויותיו בנכסי נדל"ן שונים בשווי עשרות מיליוני שקלים והבריח נכסים שהיו בשליטתו, בעודו מצוי בהליך פשיטת רגל

דיון של ועדת הכספים (ארכיון) / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות מיליוני שקלים לאיו"ש ולחרדים: הדיונים בוועדת הכספים

ועדת הכספים אישרה היום שורת העברות תקציביות, לרבות כ-360 מיליון שקל בכספים קואליציוניים, על אף שהדיון לא אושר בוועדת ההסכמות ● ח"כ נעמה לזימי ועמותת חדו"ש עתרו לבג"ץ בדרישה למנוע את העברת הכספים

אילוסטרציה: Shutterstock / אילוסטרציה: Shutterstock

האומץ לשבור את השתיקה: מדוע "שלום בית" מזויף הוא סכנה לעסק המשפחתי

בעסק משפחתי, שתיקה היא סימן לפחד ● כשהלב והראש משדרים אותות מנוגדים מול בן משפחה שלא מתאים לתפקיד, הנטייה "לעגל פינות" יוצרת סדקים בארגון ● מיקה מזור מציגה מודל מנהיגות שמאפשר לנהל את המתח שבין חמלה להצבת גבולות ובין אהבה לאחריות ● טור חודשי חדש

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט זינקה: הדוחות, השבבים והנפט דחפו את המדדים לשיאים

דאו ג'ונס ו-S&P 500 בשיאים, נאסד"ק זינק ב-2% ● שר האוצר האמריקאי: תיתכן עסקה לפתיחת המצר היום או מחר ● ג'ף בזוס ממשיך לממש מניות: מתכנן למכור מניות אמזון בשווי כ-4.1 מיליארד דולר ● שר האוצר האמריקאי: "ין יציב חשוב לא רק לארה"ב, אלא לכל אסיה" ● הלילה לאחר הנעילה: הדוחות המסקרנים של  AMD ו-SpaceX

מסלולים בעלי שם דומה - הרכב השקעות שונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקעה בדולרים הפכה לשקלים. החוסכים לא ידעו

רפורמת המסלולים של רשות שוק ההון באה להגביר אחידות במסלולי הגמל, הפנסיה וההשתלמות ● בפועל, מסלולים בעלי שם דומה כללו הרכב השקעות שונה - שהתבטא גם בתוצאות שהשיגו ● כעת מגדל ומיטב משנות מדיניות השקעה במסלולים שזכו לתשואה נמוכה ואיבדו כספים

מנהיגי בריטניה וספרד / צילומים: AP -Osmancan Gürdoğan, Kirsty Wigglesworth

דוגמה אישית: אירופה בוערת, אך מנהיגי היבשת מקפידים לצאת לחופשת קיץ

ראש ממשלת ספרד ספג ביקורת חריפה על יציאתו לחופשה בזמן משבר ההגירה בסאוטה ● ראש ממשלת בריטניה יצא לחופשה שבועיים בלבד לאחר כניסתו לתפקיד ● ואיפה נופשים מנהיגי גרמניה, צרפת ואיטליה

פגיעת כטב''מ ליד נמל התעופה של דובאי (ארכיון) / צילום: ap

"חשבו שהם עברו לגור בשווייץ, ופתאום מצאו את עצמם בתל אביב"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איראן מהמרת שמלחמת התשה תוביל אותה לניצחון, המציאות החדשה של הבנקאים בדובאי והרב הראשי של היהודים שגרים באיראן ● כותרות העיתונים בעולם