גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זבנג וגמרנו: הודו מחלקת את קשמיר במהירות מסחררת

במהירות מסחררת, בתמיכה ציבורית ופרלמנטרית רחבה, ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מבטל את המדינה היחידה בהודו (מתוך 29) עם רוב מוסלמי ● מנהיגי קשמיר בכלא, האינטרנט והסלולריים שלה מנותקים, האופוזיציה בדלהי חלושה ומבולבלת - ומשבר היסטורי מאיים על דרום אסיה

אנשים אוחזים בדמותו של ראש הממשלה מודי בחגיגות לרגל החלטתו על פיצול קשמיר / צילום: רויטרס AMIT DAVE
אנשים אוחזים בדמותו של ראש הממשלה מודי בחגיגות לרגל החלטתו על פיצול קשמיר / צילום: רויטרס AMIT DAVE

השבוע התחיל פרק חדש בהיסטוריה של הודו. היא התנערה מהתחייבויות שעמדו ביסוד כינונה, לפני 72 שנה. בסדרה מסחררת של צעדים, צבאיים ומדיניים, היא ביטלה את המדינה היחידה בפדרציה ההודית עם רוב מוסלמי, חילקה אותה, והכפיפה אותה לשלטונה הישיר של הממשלה המרכזית.

במלוא העוצמה האישית של ראש ממשלתה היא קיבלה את תמיכתם של שני בתי הפרלמנט בתוך 24 שעות, בלי הכנה ציבורית מוקדמת. שורה של אישים ושל מפלגות המזוהים עם האופוזיציה החלשה - חצו את הקווים והתייצבו לצד הממשלה.

הנסיבות והאמצעים, והרטוריקה שליוותה אותם, מעמידים עכשיו בספק את התיימרותה של הודו להיחשב ל"דמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם" (תואר הניתן לה בזכות גודל אוכלוסייתה, 1.3 מיליארד). נטיותיו הדמוקרטיות של האיש העומד בראשה, נרנדרה מודי, היו תמיד חשודות. אין זה מן הנמנע שהשבוע הוא הצטרף אל הליגה הסמכותנית של דמוקרטיות נומינליות, המודרכות בידי איש חזק, לרעת הפלורליזם.

ההחלטה לפזר את קשמיר היא בלי ספק הדרמטית ביותר שקיבלה ממשלה הודית בעניין כלשהו בחצי המאה האחרונה. דרמטית ממנה, אבל דומה לה, הייתה החלטת אינדירה גנדי ב-1975 להשעות את הדמוקרטיה ההודית ולהטיל מצב חירום. כל המפלגות הפוליטיות הושעו, כל התקשורת צונזרה - לא היה אינטרנט, לא הייתה אפילו טלוויזיה בכבלים, רבבות הושלכו לכלא. בין המושלכים היו מנהיגיו של נרנדרה מודי ועמיתיו. הוא היה אז פעיל צעיר בתנועה הינדואית לאומנית והצליח להימלט ממחפשיו.

סוף האוטונומיה

השבוע זה מה שעשה מודי לקשמיר. הוא עצר את כל מנהיגיה המוכרים, בכללם השלושה שעמדו בראש ממשלותיה הנבחרות בשנים האחרונות. הוא ניתק את הטלפונים הסלולריים בכל "עמק קשמיר", והשבית את האינטרנט. הוא שיגר 35 אלף חיילים לכבוש את קשמיר.
זה קרה בשבת-ראשון. ביום שני, ממשלתו מיהרה אל הבית העליון של הפרלמנט ההודי עם הצעת חוק לבטל את האוטונומיה של קשמיר ולחלק אותה לשתי "טריטוריות פדרליות" (Union Territories). בהודו היו עד השבוע 29 מדינות ושבע טריטוריות פדרליות.

ההבדל בין מדינה לטריטוריה הוא בדרגת האוטונומיה שלה. לכל אחת מן המדינות יש ממשלה נבחרת, המנהלת את כל ענייניה, כולל ביטחון פנים ושיטור. יש להן מרות מלאה במינוי הביורוקרטיה ובניהולה. חלק מן המדינות הן ענקיות. למשל, אוכלוסיית אוטאר פראדש הצפונית כמעט משתווה לזו של ברזיל; אוכלוסיית מהרשטרה המערבית, שבירתה היא מומבאיי גדולה מזו של אתיופיה; מערב בנגל המזרחית, שבירתה היא כלכותה, גדולה מגרמניה.

"טריטוריה" נהנית מדרגה מסוימת של ממשל עצמי. היא רשאית לבחור ממשלה, אבל היא כפופה למרותה של הממשלה המרכזית ולגחמותיה באמצעות ביורוקרט המכונה "משנה למושל". אין לה כל סמכויות בביטחון פנים ובשיטור ואין לה פיקוח מלא על שירות המדינה.

העברת מדינה אל טור הטריטוריות היא מהלך קיצוני של הורדה בדרגה. לא הייתה דוגמתה בתולדות הודו. זו התנהגות המזוהה עם אימפריות קולוניאליות. הבריטים נהגו כך בחלקים של הודו וברבות ממושבותיהם באפריקה. ולדימיר פוטין עשה כן במרכיבים ה"אוטונומיים" של הפדרציה הרוסית. סין עשתה כן בטיבט.

המהראג'ה החליט

אבל כאן העונש נשזר באריג מורכב במיוחד. עצם נוכחותה של קשמיר בפדרציה ההודית מנוגדת לעיקרון הטריטוריאלי שעמד ביסוד חלוקתה של תת-יבשת הודו ב-1947. הבריטים החליטו ששלומם של נתיניהם לשעבר יובטח באמצעות הקמת מדינה נפרדת למוסלמים, אשר תכלול שטחים שבהם יש רוב מוסלמי. כך נולדה פקיסטן. ההיגיון חייב את הכללת קשמיר בפקיסטן. אבל שריד פיאודלי סיכל את המהלך הזה.

קשמיר הייתה ממלכה שבראשה עמד מהראג'ה, או מלך, הינדואי. המהראג'ה החליט שממלכתו תצטרף אל הודו. הוא הציב תנאי: קשמיר תיהנה ממעמד מיוחד בפדרציה העתידה לבוא. זכויות תושביה יעוגנו בחוק. למשל, ייאסר על לא-קשמירים לרכוש קרקע בקשמיר.

כך נולדה המדינה ההודית של ג'אמו וקשמיר. רוב תושבי ג'אמו הם הינדואים, אבל למוסלמים היה רוב גדול. מיומה הראשון הייתה קשמיר סלע מחלוקת בין הודו לפקיסטן. הן לחמו עליה, או סביבה, שלוש פעמים ב-50 השנה הראשונות של עצמאותן. במלחמה הראשונה, הפקיסטנים השתלטו על שליש ויותר של שטח קשמיר. שתי המדינות רואות זו את שטחי שלטונה של זו כתוצאה של כיבוש לא-חוקי, ותובעות בעלות.

המלחמה השלישית, ב-1999, הייתה גם האחרונה בעידן הנשק הקונבציונלי. בפרוס האלף השלישי, הודו ופקיסטן הפכו למעצמות גרעיניות. מלחמה מלאה על קשמיר עלולה להניב אסון גלובלי. מוטב לזכור שגם סין נמצאת בסביבה המיידית, והיא טוענת לבעלות על שטח ניכר של קשמיר ההודית. אגב מלחמת 1999, הידועה כ"מלחמת קרגיל", העניקה דחיפה דרמטית ליחסי הביטחון בין הודו לישראל. משלוח בהול של ציוד צבאי מישראל חסך להודים הרבה דם. הם זוכרים, בהוקרה.

חלום נעוריו של מודי

ניצחונו המוחץ של מודי בבחירות האחרונות היה קשור במידה רבה בהחמרת המצב הצבאי בקשמיר. טרוריסטים אסלאמיסטים חצו את הגבול מפקיסטן, באמצע פברואר, ותקפו שיירה צבאית הודית. 44 חיילים הודיים נהרגו. זה היה חודשיים ופחות לפני תחילת הבחירות - ההצבעה בהודו אורכת חודש וחצי. מודי ומפלגתו השכילו לנצל את ההתקפה, ואת עשרות ההלוויות הצבאיות בעקבותיה, לקרוא להמוני הודו אל הדגל. מפלגת השלטון, הידועה בראשי התיבות BJP, התחילה לכנות את מבקריה, אם גם באופן לא פורמלי, "תומכי פקיסטן".

הימין ההינדואי הלאומני, שממנו צמח מודי, התנגד מאז ומעולם למעמדה המיוחד של קשמיר. ביטול סעיף 370 בחוקה ההודית, שאיפשר את המעמד הזה, היה יעד מוצהר של הימין הזה במשך שנים. השבוע הופצו צילומים ישנים של מודי בצעירותו, הרבה לפני ששערו וזקנו האפירו, במהלך "דהארנה" (dharna), שביתת-שבת במחאה נגד מעמדה המיוחד של קשמיר. השבוע הוא מימש אפוא את חלום נעוריו.

מודי מבטיח עתיד מזהיר לקשמיר, לאחר שסר ממנה צילן של השושלות הפוליטיות (עבדוללה ומופתי), אשר ניהלו את ממשלותיה במשך שנים. ראשי השושלות יושבים עכשיו בכלא, בלי משפט. הוא מבטיח השקעות בקשמיר לטובת תעסוקתם של צעיריה. מזכיר קצת את תוכנית ג'ראד קושנר לטובת הפלסטינים. אבל המאבק בקשמיר אינו רק על טובות הנאה חומריות. הוא גם מאבק של זהות ושל כבוד לאומי.

מפלגת הקונגרס של שושלת נהרו-גנדי, שקדמה למודי בשלטון, ניסתה להעניק אופי חילוני להודו, עם זכויות שוות להינדו ולמוסלמים. הערכה מקובלת מעמידה את חלקם של המוסלמים על 15% מן האוכלוסייה, כ-200 מיליון בני אדם; אבל הערכות אחרות מדברות על 20% ויותר.

השוויון הזה היה תמיד רחוק ממימוש, אבל עצם הכללתו ברשימת היעדים נתנה תוקף לחזון של מדינת-כל-אזרחיה. עכשיו אין עוד רשימה כזאת, והחזון התקף הוא זה של דומיננטיות מלאה של הרוב ההינדואי. הודו מתחילה סוף סוף לדמות לפקיסטן, שמהליכותיה היא ניסתה להתנער. היא הופכת למדינת לאום או מדינת דת.

זה מהלך שנחזה במשך שנים, עם עליית הימין הדתי. הוא צובר עכשיו תנופה, והוא נהנה מתמיכה ציבורית רחבה. אבל תמיכת הרוב אינה מבטיחה יציבות, מבית או מחוץ. ואמנם אפשר שדרום אסיה נעה עכשיו לעבר משבר היסטורי.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רכב למכירה באושר עד / צילום: אושר עד

האינטרס של קיה, המרוץ מול רמי לוי: מה עומד מאחורי המהלך החדש של אושר עד

רשת הקמעונאות אושר עד החלה למכור את דגם הבנזין של קיה ספורטאז' ב־13 מסניפיה, בשיתוף אוטו סנטר ● בענף חלוקים בשאלה אם מדובר במהפכה קמעונאית או בגימיק שיווקי ● וגם: איך המהלך החריג קשור ללחץ של היבואנים

אילוסטרציה: Shutterstock

כך מפספסים רוב המשקיעים רווחים של מיליוני דולרים

שלל מחקרים איתרו נקודות כשל של המוח האנושי והפסיכולוגיה החברתית בבואם של אנשים לבצע השקעות ● כשמחברים את הממצאים, התמונה ברורה: המשקיעים היום סוחרים כי הם מחפשים ריגוש, מושפעים מאחרים, או חשים צורך לעשות משהו נוכח הכאוס סביב ● כתבה שלישית בסדרה

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

דוראל מגייסת הון בבורסה, תשקיע מעל מיליארד שקל כדי להשתלט על החברה האמריקאית

חברת האנרגיה המתחדשת מתכוונת לגייס הון ממשקיעים באמצעות מכירת מניות, כדי להגיע ליותר מ-50% בחברה האמריקאית שלה Doral LLC ● בינתיים, מניית דוראל זינקה בשבוע שעבר ב-21%, אך הרווחיות עדיין נותרת מאחור

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בני זוג שילמו "דמי רצינות" ואז התחרטו. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט חייב לפצות את הלקוח ב-600 שקל, לאחר שטכנאי הוט לא הגיע להתקנה ● בשל מלחמת "חרבות ברזל", עיריית שדרות זכתה בתביעה על עיכוב בפיתוח קרקע ● ומה קבע השופט כאשר בני זוג שילמו "דמי רצינות" והתחרטו? ● 3 פסקי דין בשבוע

צילום: טלי בוגדנובסקי

חכו עם התדלוק: מחיר הבנזין יורד הלילה בחדות

משרד האנרגיה מעדכן: מחירי הדלק לחודש יוני 2026 יעמוד על 7.80 שקלים לליטר - ירידה של 27 אגורות מהחודש הקודם ● הרקע להוזלה: התחזקות השקל מול הדולר לצד ירידה במחיר הבינלאומי של הבנזין

הסיוע הפדרלי לדיור הגיע לסיומו / צילום: Shutterstock

הסיוע הפדרלי לדיור בארה"ב הגיע לסיומו. עיקולי בתים יבואו בעקבותיו

הממשל הנוכחי צמצם תוכנית מעידן ביידן שמנעה מלווים במצוקה לאבד את בתיהם ● מספר הבתים בארה"ב עם בקשות לעיקול עלה ב־28% במרץ בהשוואה לנתונים מלפני שנה, עדיין מתחת לרמות של 2019, אך כנראה לא לזמן רב

שאהד-136 (גראן-2) / צילום: Reuters, REUTERS

לרוסיה יש שיטה קטלנית חדשה לשיגור רחפנים

טורקיה מאיצה את פיתוח יכולות הלחימה הימיות שלה ומתכננת להצטייד בכ־100 כשב"מים ממולכדים ● במקביל, הצי האמריקאי מודה כי מערכות הלייזר הימיות עדיין רחוקות ממבצעיות, ובאוקראינה מתמודדים עם אסטרטגיית לחימת כטב"מים רוסית חדשה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ מורה ללוין: מנה שופטים לבתי המשפט המחוזיים

ביהמ"ש העליון קבע כי על שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לצורך בחירה בשופטים לבתי המשפט המחוזיים, תוך מתן קדימות למחוזיים בבאר שבע ובחיפה ● פסק הדין ניתן לאחר שבמשך שנה וחצי לוין סירב לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, בהיעדר הסכמה רחבה לגבי זהות המועמדים ● לוין בתגובה: "שלושה שופטים יצרו במו-ידיהם משבר חוקתי חסר תקדים"

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם

"קצב קבלת החלטות מדוד מצד הרוכשים": ירידה במכירת הדירות של עמרם אברהם

ברבעון הראשון מכרה עמרם אברהם 108 דירות בלבד, לעומת 335 דירות בתקופה המקבילה אשתקד, בעיקר בשל קיפאון כמעט מוחלט במסלול "מחיר למשתכן" ● הרווח הנקי צנח ביותר מ-50% בצל זינוק בהוצאות המימון ● החברה: "הרוכשים זהירים על רקע אי-הוודאות הביטחונית והריבית"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

מספר עובדי אנבידיה במדינה הזו יוכפל פי 4 – וזו לא ישראל

ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, הכריז בביקור בטייוואן כי החברה תבנה מתחם משרדים חדש בצפון המדינה שיכיל עד 4,000 עובדים ● בהחלטה זו, בדומה לישראל, אנבידיה נותנת אמון במדינה שנמצאת תחת איום גיאופוליטי מתמשך ● וגם: מה מתכננת אינטל בכנס המחשוב הגדול?

גניבת רכב / אילוסטרציה: Shutterstock

אושר: יחידת אתג"ר לטיפול בגניבות רכב תמומן ע"י איגוד חברות הביטוח

איגוד חברות הביטוח צפוי להוסיף 11 מיליון שקל בשנה למשאבים הקיימים של המשטרה לטיפול בנושאי גניבת רכב, סכום שמהווה בין 30%-25% מהתקציב הקיים

רחוב בר כוכבא בתל אביב / צילום: רפי דלויה

שלושה בתים ישנים, עשרה יורשים: בכמה נמכר מגרש בתל אביב

שלושה צמודי קרקע ישנים על שטח קרקע כולל של 407 מ"ר, ברחוב בר כוכבא בתל אביב, נמכרו תמורת 24.5 מיליון שקל ● צמודי הקרקע ברחוב נרכשו ע"י יזם שמתכוון לבנות במקומם פרויקט חדש

הילה ויסברג ונבו שפיר בשיחה עם איתן יוחננוף / צילום: גבע טלמור

איתן יוחננוף בטוח: זו הסיבה ליוקר המחיה בישראל

שיחה עם איתן יוחננוף, מנכ"ל ומבעלי רשת יוחננוף ● על הסיבה שהוא כקמעונאי חושש מהמחירים הגבוהים, ההשקעות בנדל"ן והקושי בגיוס עובדים: "דור ה־Z לא יעבוד בסופר"

אמבולנסים של מד''א (אילוסטרציה) / צילום: דוברות מד''א

שתי נערות נפצעו בפיגוע דריסה בגוש עציון – אחת במצב קשה

הפיגוע בגוש עציון: במד"א מדווחים על 4 פצועים במקום - ובהם 2 במצב קשה ובהכרה. המחבל חוסל ● כיבוש המבצר נתפס בארץ הארזים כאירוע משמעותי ו"נקודת מפתח בכל הסלמה צבאית" ● הותר לפרסום: סמ"ר מיכאל טיוקין נפל אמש בקרב בדרום מלבנון ● טראמפ ביקש להכניס תיקונים לטיוטת ההסכם עם איראן. דרישתו נוגעת במיוחד לאורניום המועשר; בכיר אמריקאי: "יהיה הסכם" ● הנחיות פיקוד העורף בצפון הוחמרו: אלה ההגבלות המעודכנות ● טראמפ על המו"מ עם איראן: "לאט אבל בטוח אנחנו משיגים את מה שאנחנו רוצים" ● עדכונים שוטפים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הרשות להגנת הצרכן ממזגת לתוכה את המועצה לצרכנות

במסגרת המהלך תפורק המועצה לצרכנות, ותחומי פעילותה וסמכויותיה יועברו לרשות להגנת הצרכן, שתהפוך לגוף הממשלתי המרכזי בתחום ההגנה על הצרכן בישראל ● הרשות תקבל תוספת תקציבית של 7.2 מיליון שקל בשנה

לשכת ההוצאה לפועל ברמלה / צילום: דוברות משרד המשפטים

בהוצאה לפועל עובדים שעות נוספות. באיזו עיר יש הכי הרבה חייבים?

לפי דוח של רשות האכיפה והגבייה, בשנת 2025 נפתחו כ-360,690 אלף תיקים חדשים בהוצאה לפועל - ירידה של 4.6% לעומת השנה שעברה • בת ים, ירושלים ואשקלון מובילות עם מספר החייבים הגבוה ביותר מקרב הערים בישראל • וכמה תיקים נפתחו בשל חוב לבנקים?

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל חברת Wix / צילום: אלן צצקין

מנכ"ל וויקס האשים את הדולר בפיטורים בחברה, המציאות קצת אחרת

מנכ"ל Wix תלה את פיטורי 20% מהעובדים בזינוק השקל ובהתפתחות ה–AI, שבגללה היא נדרשת להיות רזה ומהירה יותר ● אלא שצלילה לעומק הדוחות מגלה תמונה מורכבת: מוצרים שמזדקנים בשני רבעונים, השקעות עתק בשיווק ושפל במניה שהוביל למהלך שנוי במחלוקת

קופות גמל (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

המסלולים שזינקו, וזה ששוב נשאר מאחור: מה קרה לחיסכון שלכם במאי?

המסלולים הכלליים בקופות הגמל המשיכו להציג תשואות חזקות של 2% בחודש מאי, ואלה המנייתיים עלו ב-3.3% ● המסלולים מחקי מדד ה-S&P 500 שוב נותרו מאחור בגלל היחלשות הדולר ● מתחילת השנה, מסלול אחר כבר זינק ב-12%

טקסס ארה''ב / צילום: Reuters, Carol M. Highsmith

לא זקוקה לחביות: יצרנית הנפט הגדולה בארה"ב מצאה את הדרך להוזלת החשמל

תעשיית הנפט של טקסס פורחת, אך 40% מהחשמל במדינה כבר מבוסס אנרגיה ירוקה, והמגמה רק מתרחבת ● בעזרת הרבה שמש, סוללות אגירה ושוק חופשי, המדינה גם מצליחה להוריד את המחירים לצרכנים

כותרות העיתונים בעולם

פנטזיית הגלות הבטוחה: האם יהודים יכולים לשרוד בלי ציונות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חיזבאללה, החות'ים והמיליציות בעיראק עשויות להפוך לעצמאיות יותר, אי השיווין בארה"ב מתרחב בגלל המלחמה, והאם יהודים בעולם יכולים לחיות בביטחון בלי הציונות? • כותרות העיתונים בעולם