גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותיואב קרני

זבנג וגמרנו: הודו מחלקת את קשמיר במהירות מסחררת

במהירות מסחררת, בתמיכה ציבורית ופרלמנטרית רחבה, ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מבטל את המדינה היחידה בהודו (מתוך 29) עם רוב מוסלמי ● מנהיגי קשמיר בכלא, האינטרנט והסלולריים שלה מנותקים, האופוזיציה בדלהי חלושה ומבולבלת - ומשבר היסטורי מאיים על דרום אסיה

אנשים אוחזים בדמותו של ראש הממשלה מודי בחגיגות לרגל החלטתו על פיצול קשמיר / צילום: רויטרס AMIT DAVE
אנשים אוחזים בדמותו של ראש הממשלה מודי בחגיגות לרגל החלטתו על פיצול קשמיר / צילום: רויטרס AMIT DAVE

השבוע התחיל פרק חדש בהיסטוריה של הודו. היא התנערה מהתחייבויות שעמדו ביסוד כינונה, לפני 72 שנה. בסדרה מסחררת של צעדים, צבאיים ומדיניים, היא ביטלה את המדינה היחידה בפדרציה ההודית עם רוב מוסלמי, חילקה אותה, והכפיפה אותה לשלטונה הישיר של הממשלה המרכזית.

במלוא העוצמה האישית של ראש ממשלתה היא קיבלה את תמיכתם של שני בתי הפרלמנט בתוך 24 שעות, בלי הכנה ציבורית מוקדמת. שורה של אישים ושל מפלגות המזוהים עם האופוזיציה החלשה - חצו את הקווים והתייצבו לצד הממשלה.

הנסיבות והאמצעים, והרטוריקה שליוותה אותם, מעמידים עכשיו בספק את התיימרותה של הודו להיחשב ל"דמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם" (תואר הניתן לה בזכות גודל אוכלוסייתה, 1.3 מיליארד). נטיותיו הדמוקרטיות של האיש העומד בראשה, נרנדרה מודי, היו תמיד חשודות. אין זה מן הנמנע שהשבוע הוא הצטרף אל הליגה הסמכותנית של דמוקרטיות נומינליות, המודרכות בידי איש חזק, לרעת הפלורליזם.

ההחלטה לפזר את קשמיר היא בלי ספק הדרמטית ביותר שקיבלה ממשלה הודית בעניין כלשהו בחצי המאה האחרונה. דרמטית ממנה, אבל דומה לה, הייתה החלטת אינדירה גנדי ב-1975 להשעות את הדמוקרטיה ההודית ולהטיל מצב חירום. כל המפלגות הפוליטיות הושעו, כל התקשורת צונזרה - לא היה אינטרנט, לא הייתה אפילו טלוויזיה בכבלים, רבבות הושלכו לכלא. בין המושלכים היו מנהיגיו של נרנדרה מודי ועמיתיו. הוא היה אז פעיל צעיר בתנועה הינדואית לאומנית והצליח להימלט ממחפשיו.

סוף האוטונומיה

השבוע זה מה שעשה מודי לקשמיר. הוא עצר את כל מנהיגיה המוכרים, בכללם השלושה שעמדו בראש ממשלותיה הנבחרות בשנים האחרונות. הוא ניתק את הטלפונים הסלולריים בכל "עמק קשמיר", והשבית את האינטרנט. הוא שיגר 35 אלף חיילים לכבוש את קשמיר.
זה קרה בשבת-ראשון. ביום שני, ממשלתו מיהרה אל הבית העליון של הפרלמנט ההודי עם הצעת חוק לבטל את האוטונומיה של קשמיר ולחלק אותה לשתי "טריטוריות פדרליות" (Union Territories). בהודו היו עד השבוע 29 מדינות ושבע טריטוריות פדרליות.

ההבדל בין מדינה לטריטוריה הוא בדרגת האוטונומיה שלה. לכל אחת מן המדינות יש ממשלה נבחרת, המנהלת את כל ענייניה, כולל ביטחון פנים ושיטור. יש להן מרות מלאה במינוי הביורוקרטיה ובניהולה. חלק מן המדינות הן ענקיות. למשל, אוכלוסיית אוטאר פראדש הצפונית כמעט משתווה לזו של ברזיל; אוכלוסיית מהרשטרה המערבית, שבירתה היא מומבאיי גדולה מזו של אתיופיה; מערב בנגל המזרחית, שבירתה היא כלכותה, גדולה מגרמניה.

"טריטוריה" נהנית מדרגה מסוימת של ממשל עצמי. היא רשאית לבחור ממשלה, אבל היא כפופה למרותה של הממשלה המרכזית ולגחמותיה באמצעות ביורוקרט המכונה "משנה למושל". אין לה כל סמכויות בביטחון פנים ובשיטור ואין לה פיקוח מלא על שירות המדינה.

העברת מדינה אל טור הטריטוריות היא מהלך קיצוני של הורדה בדרגה. לא הייתה דוגמתה בתולדות הודו. זו התנהגות המזוהה עם אימפריות קולוניאליות. הבריטים נהגו כך בחלקים של הודו וברבות ממושבותיהם באפריקה. ולדימיר פוטין עשה כן במרכיבים ה"אוטונומיים" של הפדרציה הרוסית. סין עשתה כן בטיבט.

המהראג'ה החליט

אבל כאן העונש נשזר באריג מורכב במיוחד. עצם נוכחותה של קשמיר בפדרציה ההודית מנוגדת לעיקרון הטריטוריאלי שעמד ביסוד חלוקתה של תת-יבשת הודו ב-1947. הבריטים החליטו ששלומם של נתיניהם לשעבר יובטח באמצעות הקמת מדינה נפרדת למוסלמים, אשר תכלול שטחים שבהם יש רוב מוסלמי. כך נולדה פקיסטן. ההיגיון חייב את הכללת קשמיר בפקיסטן. אבל שריד פיאודלי סיכל את המהלך הזה.

קשמיר הייתה ממלכה שבראשה עמד מהראג'ה, או מלך, הינדואי. המהראג'ה החליט שממלכתו תצטרף אל הודו. הוא הציב תנאי: קשמיר תיהנה ממעמד מיוחד בפדרציה העתידה לבוא. זכויות תושביה יעוגנו בחוק. למשל, ייאסר על לא-קשמירים לרכוש קרקע בקשמיר.

כך נולדה המדינה ההודית של ג'אמו וקשמיר. רוב תושבי ג'אמו הם הינדואים, אבל למוסלמים היה רוב גדול. מיומה הראשון הייתה קשמיר סלע מחלוקת בין הודו לפקיסטן. הן לחמו עליה, או סביבה, שלוש פעמים ב-50 השנה הראשונות של עצמאותן. במלחמה הראשונה, הפקיסטנים השתלטו על שליש ויותר של שטח קשמיר. שתי המדינות רואות זו את שטחי שלטונה של זו כתוצאה של כיבוש לא-חוקי, ותובעות בעלות.

המלחמה השלישית, ב-1999, הייתה גם האחרונה בעידן הנשק הקונבציונלי. בפרוס האלף השלישי, הודו ופקיסטן הפכו למעצמות גרעיניות. מלחמה מלאה על קשמיר עלולה להניב אסון גלובלי. מוטב לזכור שגם סין נמצאת בסביבה המיידית, והיא טוענת לבעלות על שטח ניכר של קשמיר ההודית. אגב מלחמת 1999, הידועה כ"מלחמת קרגיל", העניקה דחיפה דרמטית ליחסי הביטחון בין הודו לישראל. משלוח בהול של ציוד צבאי מישראל חסך להודים הרבה דם. הם זוכרים, בהוקרה.

חלום נעוריו של מודי

ניצחונו המוחץ של מודי בבחירות האחרונות היה קשור במידה רבה בהחמרת המצב הצבאי בקשמיר. טרוריסטים אסלאמיסטים חצו את הגבול מפקיסטן, באמצע פברואר, ותקפו שיירה צבאית הודית. 44 חיילים הודיים נהרגו. זה היה חודשיים ופחות לפני תחילת הבחירות - ההצבעה בהודו אורכת חודש וחצי. מודי ומפלגתו השכילו לנצל את ההתקפה, ואת עשרות ההלוויות הצבאיות בעקבותיה, לקרוא להמוני הודו אל הדגל. מפלגת השלטון, הידועה בראשי התיבות BJP, התחילה לכנות את מבקריה, אם גם באופן לא פורמלי, "תומכי פקיסטן".

הימין ההינדואי הלאומני, שממנו צמח מודי, התנגד מאז ומעולם למעמדה המיוחד של קשמיר. ביטול סעיף 370 בחוקה ההודית, שאיפשר את המעמד הזה, היה יעד מוצהר של הימין הזה במשך שנים. השבוע הופצו צילומים ישנים של מודי בצעירותו, הרבה לפני ששערו וזקנו האפירו, במהלך "דהארנה" (dharna), שביתת-שבת במחאה נגד מעמדה המיוחד של קשמיר. השבוע הוא מימש אפוא את חלום נעוריו.

מודי מבטיח עתיד מזהיר לקשמיר, לאחר שסר ממנה צילן של השושלות הפוליטיות (עבדוללה ומופתי), אשר ניהלו את ממשלותיה במשך שנים. ראשי השושלות יושבים עכשיו בכלא, בלי משפט. הוא מבטיח השקעות בקשמיר לטובת תעסוקתם של צעיריה. מזכיר קצת את תוכנית ג'ראד קושנר לטובת הפלסטינים. אבל המאבק בקשמיר אינו רק על טובות הנאה חומריות. הוא גם מאבק של זהות ושל כבוד לאומי.

מפלגת הקונגרס של שושלת נהרו-גנדי, שקדמה למודי בשלטון, ניסתה להעניק אופי חילוני להודו, עם זכויות שוות להינדו ולמוסלמים. הערכה מקובלת מעמידה את חלקם של המוסלמים על 15% מן האוכלוסייה, כ-200 מיליון בני אדם; אבל הערכות אחרות מדברות על 20% ויותר.

השוויון הזה היה תמיד רחוק ממימוש, אבל עצם הכללתו ברשימת היעדים נתנה תוקף לחזון של מדינת-כל-אזרחיה. עכשיו אין עוד רשימה כזאת, והחזון התקף הוא זה של דומיננטיות מלאה של הרוב ההינדואי. הודו מתחילה סוף סוף לדמות לפקיסטן, שמהליכותיה היא ניסתה להתנער. היא הופכת למדינת לאום או מדינת דת.

זה מהלך שנחזה במשך שנים, עם עליית הימין הדתי. הוא צובר עכשיו תנופה, והוא נהנה מתמיכה ציבורית רחבה. אבל תמיכת הרוב אינה מבטיחה יציבות, מבית או מחוץ. ואמנם אפשר שדרום אסיה נעה עכשיו לעבר משבר היסטורי.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע מזהיר: "החלפת ריכוזיות בנקאית בריכוזיות מוסדית אינה תחרות"

ספי זינגר,יוצא נגד הקמת קונגלומרטים פיננסיים ומזהיר מפני ניגודי עניינים, פגיעה בתחרות ובצרכנים ● לדבריו, קרוב ל־60% מנכסי הגופים המוסדיים, בהיקף של יותר מ־3 טריליון שקל, מנוהלים בידי חמישה גופים בלבד

ליעד אגמון בקמפיין הפניקס / צילום: צילום מסך מיוטיוב

מה עושה ליעד אגמון בקמפיין של הפניקס אינווסט?

ליעד אגמון, שמכר את הסטארט-אפ שלו למקדונלד'ס בכ-300 מיליון דולר, מככב בפרסומת של הפניקס ● האוניברסיטה הפתוחה העניקה תואר דוקטור לשם כבוד לאיליה סוצקבר, ממייסדי OpenAI, שהחל ללמוד בה בגיל 13 ● וגם: הקמפיין החדש של עידן אלתרמן וההתרחבות של רשת בייגל קפה ● אירועים ומינויים

וורן באפט / צילום: ap

"שיעור הבועה" של וורן באפט חוזר לרדוף את וול סטריט

התנודתיות סביב מניות הבינה המלאכותית מחזירה את וול סטריט לאזהרה המפורסמת של וורן באפט משיא בועת הדוט-קום: הסכנה שבהשקעה עיוורת בתעשיות מהפכניות ● ב-HSBC משגרים אזהרה חריגה למשקיעים הפרטיים: תשכחו מ"קנה והחזק" - במניות ה-AI חובה לנהל סיכונים בטווח הקצר עם פקודות עצירת הפסד הדוקות

מפעל זוגלובק בשלומי / צילום: Studio T

למרות המלחמה: זוגלובק הקימה מפעל בשלומי ב-120 מיליון שקל

הקמת המפעל מאות מטרים בלבד מגבול לבנון התעכבה בכשנה וחצי בשל המלחמה, וכעת הוא צפוי להגדיל את כושר הייצור של זוגלובק ● החברה מחזיקה בנתח של 42% משוק הנקניקיות המצוננות ברשתות השיווק, כשברקע התעניינות מחודשת של הצרכנים ומעבר למוצרים יקרים יותר

פאבל פריגוז'ין / צילום: צילום מסך רשתות חברתיות

הפלייבוי שירש את צבא שכירי החרב הידוע לשמצה בעולם

בנו של מייסד קבוצת וגנר המנוח ממשיך להחזיק במעוז באפריקה וגורף הון מסחר בנשק, בסמים ובזהב

אייל רוזן / צילום: אתר החברה

הוסגר מפורטוגל לישראל: אייל רוזן, החשוד בגניבת מיליונים

עפ"י החשד, רוזן שלח את ידו בכספי חברת גיבוי אחזקות אותה ניהל, תוך שימוש במעשי מרמה מתוחכמים, ובהמשך פעל להלבנת הכספים שמקורם בגניבה ● עוד נטען כי רוזן הסתיר את מעשיו וגרם להכללת פרטים מטעים בדיווחיה של החברה הציבורית למשקיעים ● בשנת 2022 עזב רוזן את ישראל, והמחלקה הבינ"ל בפרקליטות פעלה לאתרו

עוז כהן / צילום: אסף כהן

הוא רק בן 14.5 וכבר הכפיל את ההשקעה "ברוב המניות בתיק"

עוז כהן, תלמיד חטיבת ביניים, נחשף לשוק ההון והחל להשקיע בגיל 11 ומאז הוא מתחזק תיק מנייתי פעיל ● מה מושך אותו לזה, איך הוא עוקב ולומד את התחום, איזה הפסד ספג במניה הספורטיבית, לאן הוא שואף ומה ההמלצה שלו לבני נוער כמוהו ● המשקיעים החדשים

בנייה חדשה במודיעין / צילום: Shutterstock

למרות ההתנגדות: אושרה שכונה חדשה עם 3,575 דירות במודיעין

הוועדה המקומית בתל אביב אישרה את תוכנית העיצוב לפרויקט של שיכון ובינוי בשדה דב, שיכלול גם שטחי מסחר ותעסוקה ● במודיעין אושרה הקמת שכונה חדשה עם 3,575 דירות, למרות התנגדות רשות הטבע והגנים ● רמ"י אישרה לקדם את הסדרת היישוב עזוז הסמוך לגבול מצרים, שבו מתגוררות כיום 18 משפחות ● חדשות השבוע בנדל"ן 

כלי רכב שרופים ברחובות פריז / צילום: ap, Emma Da Silva

צרפת וגרמניה לא ראו נתון כזה כבר 15 שנה

תשואה על האג"ח הצרפתיות ל־10 שנים זינקה היום לרמתה הגבוהה מאז 2002, על רקע החששות מהגירעון ומהמשבר הפוליטי במדינה ● במקביל, המשקיעים נוהרים לאג"ח גרמניה וארה"ב, ותשואותיהן יורדות על רקע הירידות במניות והחשש מהיקף ההשקעות ב־AI הממומנות בחוב

פרויקט של מגוריט בתל אביב / צילום: ניב מדידות

במחיר ממוצע של 2.7 מיליון שקל לדירה: העסקאות שמזיזות את השוק הקפוא

מבדיקת גלובס עולה כי על רקע הקיפאון בשוק, רכשו קרנות השכרה לטווח ארוך כ־700 דירות, במחיר ממוצע לדירה של 2.7 מיליון שקל ● מנכ”ל רנט איט: “זה win־win. אנחנו מקבלים דירות בהנחה יפה והיזמים מייצרים לעצמם רווח” ● עדיין מדובר בחלק קטן ממלאי הקבלנים

ניב סולטן בקמפיין פליי קארד / צילום: צילום מסך מיוטיוב

פליי קארד ופלייאול משקיעים כמעט אותו סכום, אבל רק אחד מתברג במדד הפרסומות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לחברת פרטנר, והאהובה ביותר לבנק הפועלים - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של כרטיס האשראי פליי קארד מתברגת במקום השני בזכירות ● ואיזה מותג נכנס לראשונה למדד?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות, על רקע הסערה בשווקים ברחבי העולם

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.1% ● מדד ת"א־נפט וגז טיפס על רקע העלייה במחירי הנפט בעולם, מניות הביטוח איבדו גובה ● כל השווקים המרכזיים בעולם נסחרו באדום, בשל המתיחות הגאופוליטית הגוברת והחששות מפני חידוש המלחמה נגד איראן ● לאלו הצטרפו גם החששות מפני הוצאות העתק של ענקיות הטכנולוגיה על AI והמשבר בצרפת

תא''ל במיל' אבי בניהו / צילום: תמר מצפי

פעיל ימין ישלם 103 אלף שקל לאבי בניהו בשל פרסום לשון הרע

פעיל הימין רן כרמי בוזגלו פרסם בינואר 2025 שלושה פרסומים נגד דובר צה"ל לשעבר אבי בניהו, כינה אותו "טינופת" ותהה האם הוא "הלשין גם על הלוחם שנעצר בברזיל" ● הפרסומים היו בתגובה לפרסום של בניהו בו התלונן על התרופפות המשמעות בצה"ל ● בוזגלו טען כי מדובר בתביעת השתקה, אך ביהמ"ש דחתה את טענתו

מייסדי פיירבלוקס, מימין: פבל ברנגולץ, מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: יוליה נר

דיווח: ויזה במגעים לרכישת פיירבלוקס הישראלית ב-2.5 מיליארד דולר

ענקית התשלומים ויזה בוחנת רכישת ענק נוספת בישראל, חודשים לאחר שהודיעה על רכישת חברת הפינטק ביוקאץ' ב־2.4 מיליארד דולר ● כעת מדובר במגעים לרכישת פיירבלוקס, המפתחת תשתיות לניהול נכסים דיגיטליים ● החברה מכחישה את הדיווחים

סוחר בוול סטריט / אילוסטרציה: ap, Richard Drew

שלוש סיבות לירידות החדות בשווקים. לאן עוברים המשקיעים?

חששות סביב הוצאות ההון העצומות של ענקיות הטכנולוגיה, מחירי הנפט המטפסים והלחץ בשוק החוב מהנעשה בצרפת מכבידים על הבורסות ברחבי העולם ● במקביל, המשקיעים חוזרים לחוף המבטחים המסורתי: אג"ח ממשלת ארה"ב

רני צים / צילום: איל יצהר

רני צים בדרך להחזיר לעצמו את השליטה בחברת מרכזי הקניות

קבוצת חג'ג' תמכור לרני צים 7.5% ממניות החברה תמורת 75 מיליון שקל, בעסקה המשקפת לחברה שווי של מיליארד שקל ● לאחר השלמת העסקה ירדו החזקות חג'ג' לכ־22.16%, ואילו חלקו של צים יעלה לכ־36% ● בנוסף, צים קיבל אופציה לרכישת 7.5% נוספים

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

מנורה מבטחים תיקנס ב-256 אלף שקל בשל עיכוב בדיווח על אירוע אבטחה

הרשות להגנת הפרטיות קבעה כי מנורה מבטחים הפרה את חובת הדיווח המיידי על אירועי אבטחה חמורים, לאחר שדיווחה באיחור של למעלה משבועיים על אירוע שבו נחשף מידע אישי של מבוטחים לסוכן ביטוח שלא היה מורשה לעיין בו

נשק של IWI / צילום: IWI

לקוחה ראשונה במזרח הרחוק למערכת יירוט הרחפנים הישראלית

לגלובס נודע כי תאילנד רכשה את מערכת ארבל נגד רחפנים של ‎IWI‎ (מפעלי נשק לישראל) ● במקביל, החברה הישראלית מקיימת מגעים עם גורמים צבאיים נוספים בתאילנד בנוגע להזמנה נוספת של מערכות ארבל נגד רחפנים, וכן בכמה מדינות נוספות במרחב

צילומים: חיים גולדברג/פול פלאש90, שאטרסטוק

הפוליטיקאים חוקקו את חוק הספאם, ודאגו להחריג את עצמם

חוק הספאם מדלג על הפוליטיקאים ● העסקה שלא צלחה של קוקה קולה ● והעמותות שמופקרות תקציבית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

עובדי ההייטק והפנסיה במוקד: תוכניות המס שמחכות להכרעת הממשלה הבאה

בחודשים האחרונים עובדים באוצר וברשות המסים על תוכניות שנועדו להגדיל את הכנסות המדינה בצל העלויות המתנפחות בביטחון ● בין היתר גם נשקל לבטל נקודות זיכוי ולהגדיל את המס על אופציות לעובדי הייטק ● מה מהמהלכים ריאלי? גלובס עושה סדר