גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדבר הבא שיכול אוחנה לעשות נגד אפליית הורים להט"בים

שר המשפטים ביקש השבוע להוכיח שמינויו לא היה רק "פינק-ווש", והכריז על קידום חוק שיקל על להט"בים לאמץ ילדים • גם אם היוזמה רצינית, היא תשובה חלקית בלבד: אין בה פתרון לאלפים שזקוקים להכרה בילדים מפונדקאות ומהפריה מלאכותית, וגורלם מוטל היום על הכף • מה באמת יכול השר לעשות עבורם ● המשרוקית של "גלובס"

סתיו שפיר ואמיר אוחנה / צילומים: כדיה לוי, לשכת עורכי הדין
סתיו שפיר ואמיר אוחנה / צילומים: כדיה לוי, לשכת עורכי הדין

בהצהרה חגיגית שפרסם ביום רביעי בערב ביקש שר המשפטים אמיר אוחנה להשיב למבקריו בקהילה הלהט"בית: הוא הודיע על פרסום תזכיר חוק שיאפשר לזוגות חד-מיניים לאמץ. "אני גאה שזכיתי שזה יהיה תזכיר החוק הראשון שאני מפרסם כשר משפטים", הוא כתב בפייסבוק. "אפעל כדי שלא יהיה האחרון בעניינים אלה". בו-בערב הוא קיבל גיבוי טלוויזיוני גם מראש הממשלה בנימין נתניהו.

ההצהרה התקבלה באי-אמון. מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב אוהד חזקי הזכיר שממשלת מעבר לא תוכל לקדם חקיקה, ושסיכויי היוזמה בממשלה הבאה תלויים בהרכב הקואליציה. אבל גם אם הממשלה הבאה תצליח לבטל את האפליה בתחום האימוץ, ההישג לא ישפיע על זוגות להט"בים אחרים שהורותם מוטלת היום על הכף.

הקבוצה הזו מורכבת מזוגות נשים שהרו בהפריה מלאכותית, ומזוגות גברים שנעזרו באם פונדקאית: אף שהם מטפלים בילדם מיומו הראשון, החוק היבש לא מאפשר להם להירשם כהורים. אלה נאלצים להישען היום על מעקפים משפטיים, וגם מדיניות חדשה שנכנסה לאחרונה לתוקף לא מספקת את הארגונים. "הדרישה מאנשי ונשות קהילת הלהט"ב 'להוכיח' לרשויות שהם כשירים להירשם כהורים לילדיהם מהווה פרקטיקה מפלה", הסביר אור קשת, מנהל קשרי ממשל של 14 ארגוני הקהילה הגאה, במכתב ששלח לאוחנה, לשר הרווחה חיים כץ וליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.

מעקפים על מעקפים במקום פתרון שלם

לפני חודש האשימה ח"כ סתיו שפיר את שר המשפטים בהזנחת הקבוצה הזאת. "לאוחנה יש היום הזדמנות מדהימה להפעיל את כוחו כדי להעביר נהלים חדשים שיאפשרו להורים להט"בים להירשם כהורים לילד שלהם", היא כתבה בפייסבוק, "הוא לא צריך את הקואליציה. לא צריך חוק. פשוט להחליט". לטענת שפיר, "משרד המשפטים בראשות השר הגאה הראשון" עומד לפרסם עם משרד הרווחה נהלים שיקלו על הליכי ההכרה בהורות שזוגות להט"ביים נאלצים לעבור, אבל "במקום להשתמש בכוח שלו, הנהלים החדשים ממשיכים את האפליה".

שפיר הספיקה מאז לבקר גם את הצהרת אוחנה בעניין האימוץ, "זריית חול בעיני האנשים שזה נוגע להם", בלשונה. אבל מהו הנוהל החדש שהיא מדברת עליו? באיזה מובן הוא משמר את האפליה? והאם אוחנה באמת יכול לשנותו "בלי רוב קואליציוני"? נעשה קצת סדר.

גבר ואישה שהביאו צאצא לעולם נרשמים כהוריו כבר בבית החולים. הומוסקסואל שהוריש מטען גנטי לבת שנולדה מאם פונדקאית אף הוא מוכר כאביה, וגם לסבית שהרתה מתרומת זרע. אבל במקרה של בן או בת הזוג שאינם הורה ביולוגי, משרד הפנים לא ירשום אותו כהורה, ולכך יש השלכות הן על זכויותיהם הסוציאליות, והן על חובתם החוקית לילד במקרה של פרידה. בעבר נהגו לעקוף זאת באמצעות הליכים ממושכים ויקרים שבהם בן הזוג האחר "אימץ" את בנו או בתו, מה שגרם, מלבד השפלה, לכך שההורות הוכרה רק מרגע האימוץ.

בעשור האחרון נמצא תחליף: צו הורות פסיקתי, שבו מורה בית המשפט לרשם האוכלוסין לרשום אדם כהורה לילד. כדי לקבל צו כזה צריך הזוג להגיש עתירה, והמדינה יכולה להתנגד. היועץ המשפטי לממשלה הודיע ב-2013 שהמדינה תסכים למתן צווים כאלה להומוסוקסואלים, וב-2015 השלים את הקביעה לגבי לסביות.

אבל המדינה גם דורשת מההורים "הוכחות": שהזוגיות נמשכה לפחות שנה וחצי, שיש "הסכם הורות", שמלאו להם 21, שלא הורשעו בעבירות מין ואלימות. אם עברו יותר משלושה חודשים מאז הלידה - המדינה התנגדה עד כה לרשום אותם בדיעבד כהורים מיום הלידה. זוגות גם נדרשו לעבור תסקיר של משרד הרווחה כדי לוודא שמובטחת טובת הילד. "חשבנו שמדובר בהליך קצר ופורמלי", סיפרה לפני שנה בכנסת נדיה אייזנר, שכבר הייתה שקועה תשעה חודשים בהליך משפטי לקבלת צו הורות על בת שילדה לה זוגתה. "יש לי חמישה ילדים מנישואים קודמים", היא אמרה בסרקאזם, "אני צריכה שעובדת סוציאלית תסביר לי מהי אחריות הורית?!"

יש מה לעשות בדרך לכנסת הבאה

הפסיקה גם לא הייתה עקבית: היו שופטים שהקלו יותר מהמדינה, היו שדווקא החמירו. באפריל 2018 הקימו משרד הרווחה והיועץ המשפטי לממשלה צוות שגיבש המלצות לעדכון דרישות המדינה. השר כץ אימץ אותן בפברואר השנה, והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע לפני ארבעה חודשים שהוא מקבל אותן כלשונן.

והנה הגענו לימינו. בניגוד למה שכתבה שפיר, משרד המשפטים לא צפוי לפרסם בקרוב שום נוהל: ההמלצות שפורסמו כבר נכנסו לתוקף באופן מעשי. בין השאר, המדינה מסכימה לראשונה שההורים יגישו בקשה חודשיים לפני הלידה; שהם יהיו בני 18 בלבד; שהוותק שלהם יחד יהיה רק תשעה חודשים לפני ההפריה. היא גם ויתרה על תצהיר "מסוכנות" והקלה בעניין הסכם ההורות. כמו כן, היא המליצה לאפשר למאות הורים לילדים שנולדו לפני 2015 לבקש צו הורות בשנה הקרובה.

אבל התיקונים לא מספקים את נציגי הקהילה. קשת קרא להם "קוסמטיים", וכתב שההכרעות שהתקבלו הן "שמרניות". ומעבר לכך: הנהלים רק מקלים על קבלת צווי הורות שהוועדה עצמה, כמו היועמ"ש, רואה בהם טלאי עד להשלמת חקיקה.

אבל חקיקה היא משהו שאוחנה לא יוכל לקדם "בלי קואליציה". גם נוהל חדש אין בסמכותו להכתיב, כי מי שקובע את עמדת המדינה בבית המשפט היא הפרקליטות שכפופה ליועמ"ש. מה הוא בכל זאת יכול? לדבר בציבור, להטיל את כובד משקלו הפוליטי, אולי להקים ועדה חדשה שתגבש פתרון ממצה לאפליית הורים לא-ביולוגיים. חברי כנסת, אגב, עשו מעט מאוד בנושא: מרב מיכאלי מהעבודה הגישה ב-2013 וב-2017 הצעות שיאפשרו רישום הורים לא-ביולוגיים כבר בבית החולים, אבל הן מעולם לא עלו להצבעה. שפיר דרשה ב-2014 משר הפנים לאפשר להורים לא-ביולוגיים להירשם כהורי הילד מיד עם רישומו במרשם האוכלוסין.

מלשכת אוחנה נמסר: "מדובר בנוהל של היועץ המשפטי לממשלה ונמצא בסמכותו. אף על פי כן, מתקיימים דיונים בין הגורמים הרלוונטיים ללשכת השר על מנת לקדם את הנושא". 

האתגר הבא: הכרה בהורות להט"בית מרגע הלידה

1. הלקונה החוקית

■ לסבית שזוגתה הרתה בהפריה מלאכותית, והומוסקסואלים שהולידו ילד מפונדקאית, לא יכולים להירשם כהורים

2. האופציות של הזוגות

אימוץ הילד - לפי חוק האימוץ
הבעיה: תהליך סבוך וממושך, שאינו מתאים להורים שגידלו את הילד מיום לידתו

צו הורות מבית המשפט - לפי חוק הפונדקאות

הבעיה: המדינה היא צד בהליך, ומעלה דרישות שמעכבות את קבלת הצו

3. איפה זה עומד?

נוהל חדש לצווי הורות - שוועדה ממשלתית הגישה ליועמ"ש
הבעיה: לפי ארגוני להט"ב, הנוהל ממשיך להערים דרישות מיותרות

האופציות של אוחנה

■ לא יכול

שינוי נוהל ההכרה בהורות - עמדת המדינה לגבי צווי הורות תלויה בפרקליטות וביועמ"ש

■ יכול

לחץ ציבורי - לתבוע שהנוהל שהוועדה שהמליצה עליו יתוקן לפי דרישת ארגוני הלהט"ב
קידום החלטת ממשלה - לפעול שהממשלה תתחייב לשינוי החוק להכרה בהורות של להט"בים
תזכיר חוק - לנסח הצעת חוק של משרד המשפטים שתאפשר הכרה בהורות של להט"בים

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00