גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הימים הנוראים" של נתניהו: איך ייראה המו"מ הקואליציוני תחת אימת השימוע?

השימוע של רה"מ יתקיים בין ראש השנה ליום כיפור, ואם ינצח בבחירות - במקביל למשא-ומתן הקואליציוני ● המפלגות יגיעו למעמד לאחר פגישות מקדימות עם ליברמן, שהודיע כי לא ימליץ לנשיא על נציג מפלגה שלא תתחייב לממשלת אחדות ● וגם: האם אנחנו מתקרבים לקיצם של הפריימריז? ● פרשנות

היועמ"ש אביחי מנדלבליט ורה"מ בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
היועמ"ש אביחי מנדלבליט ורה"מ בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

העיניים לכאורה נשואות ל-17 בספטמבר, אך מומלץ להזיז את הפוקוס מעט קדימה. שבוע אחרי סגירת הקלפיות מחויבת ועדת הבחירות המרכזית להודיע על התוצאות הסופיות. בזמן הזה מתארגנים הפוליטיקאים וצועדים לבית הנשיא להמליץ בפניו על המועמד שלהם לראשות הממשלה.

הפעם ההליך הזה יהיה מורכב. בבחירות מועד א' הנשיא ראובן ריבלין פתח את ההתייעצות לציבור באמצעות צילום חי לכל האומה בעמוד הפייסבוק שלו ובכך מנע את הפער בין "שיחות סגורות" להודעות לעיתונות.

הפעם את ההליכה לנשיא עשויה להקדים מיני התייעצות אצל יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן. "המפלגה הראשונה, ליכוד או כחול לבן, שתתחייב על הקמת ממשלה לאומית רחבה - עליה נמליץ לנשיא. אם הן לא יתחייבו לכך עד המפגש אצל הנשיא, לא נמליץ על אף אחת מהן" - כתב ליברמן בעמוד הפייסבוק שלו.

נתניהו מיהר להגיב במאמר לעיתון "ישראל היום". לטקסט הקצר שפירסם השבוע שם לא ניתן לקרוא טור או דעה; הייתה זו קריאה להמרצה, יציאה להצביע, לעשות מעשה. אך בפתיח של הטקסט נתניהו הודיע "אקים רק קואליציית ימין, לא תהיה ממשלת אחדות". הוא התחייב, אך לא התחייב לעמוד בהתחייבותו.

עוד לפני פרסום המנשר הקצרצר, ברור שנתניהו לא יסכים לרקוד לפי החליל של ליברמן. הוא ירים טלפון לאיווט המוקצה ויתחייב בפניו על משהו? כל ההתנהלות הזו מובילה למסקנה, בהנחה שהאנשים הללו יתמידו בדבריהם לעוד חודש וחצי, שליברמן יצטרך להמליץ על גנץ.
גם אחרי שלבי ההתייעצות עם ליברמן, ההליך בפני הנשיא עשוי להתקדם באופן שונה ממה שהיה בעבר.

הנשיא עשוי לשאול את כל מי שיבוא בפניו "האם תשיבו לי את המנדט אם לא תצליחו להרכיב ממשלה? או שמא, בתום 28 ימי הרכבת הממשלה ו-14 הנוספים הניתנים להארכה תלכו שוב לפיזור הכנסת?" שאם כן, הדבר עשוי לצנן את ההתלהבות של הנשיא להטיל על ח"כ זה (נתניהו) או אחר (גנץ) את מלאכת הרכבת הממשלה. בידי הנשיא הסמכות להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להרכיב ממשלה, ולא על מי שיבצע טריקים תקדימיים ויוביל את ישראל למשבר חוקתי נרחב ולתוצאה העגומה - העדר ממשלה בישראל למשך חודשים רבים.

יותר מכך, בבחירות מועד א' משלחת הממליצים אל הנשיא לא כללה את נתניהו באופן אישי. באו אליו השרים יריב לוין ומירי רגב, וחברי הכנסת (אז) דוד אמסלם ודוד ביטן. הפעם ייתכן שהנשיא ירצה לשמוע מן המועמד להרכבת הממשלה באופן אישי האם יחזיר את המנדט אם ייכשל במלאכת הרכבת הממשלה.

אפשרות נוספת המועלית בימים אלה היא לקצוב את מלאכת הרכבת הממשלה ל-28 יום בלבד ולא להאריך את הזכות ל-14 יום נוספים. זו אופציה שלגמרי מסורה לשיקול דעתו של הנשיא.

השותפים ינסו למשוך זמן, נתניהו ימהר

לוח הזמנים בספטמבר 2019 יהיה מוזר: 28 הימים הראשונים של מלאכת הרכבת הממשלה יחולו בחלקם במהלך חגי תשרי ובתווך - בעשרת הימים הנוראים שבין ראש השנה ליום כיפור, 3-2 באוקטובר - ייערך גם השימוע של ראש הממשלה נתניהו בפני היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט.

איך ישפיעו שני ימי השימוע על המו"מ הפוליטי המקביל? בעוד מערכות הבחירות מתנהלות במסלולים מקבילים, ולציבור, כך נראה, לא אכפת כלל מן החשדות כלפי ראש הממשלה, הרי שבמו"מ פוליטי בחדרים סגורים, הדברים שונים. מסכת הלחצים על נתניהו ועל הליכוד תהיה גדולה מאי פעם.

כלומר אם נתניהו יהיה זה שירכיב את הממשלה, בתוך המו"מ הקואליציוני יהיו שזורים ימי השימוע הפלילי שלו בשלושה תיקי חשדות כבדים. הנושאים והנותנים עם הליכוד יהיו מודעים לכך וייתכן שישאפו להמתין או למשוך את הסגירות הפוליטיות עד אחרי סיום השימוע. ואילו הזמן ידחק בנתניהו; הפעם לא ירצה להגיע ליום האחרון של הרכבת הממשלה.

לקחים מן ההיסטוריה: בסמכות הנשיא ריבלין נמצאת גם אפשרות התערבות אגרסיבית יותר, למען הדמוקרטיה והיציבות השלטונית. הנשיא חיים הרצוג עשה זאת בשנת 1984: בספטמבר אותה שנה, הבחירות הניבו תוצאות כמעט שוויוניות בין הליכוד למערך, והנשיא הרצוג הצליח לשכנע את שני המנהיגים, שמעון פרס ויצחק שמיר, לכונן ממשלת אחדות ורוטציה בראשות הממשלה. הנשיא הרצוג נתן תחילה לשמעון פרס את מלאכת הרכבת הממשלה, אך פרס לא הצליח. משחזר המנדט לנשיא והגיע תורו של שמיר, שכנע אותו הנשיא הרצוג כי יצליח לכונן ממשלה רק באמצעות רוטציה, וכך היה.

פריימריז במפלגה לא מבטיחים דמוקרטיה

שבוע אחרי הגשת הרשימות ניתן לסכם כי להיות חבר במפלגה בישראל - ימין, שמאל או מרכז - הוא דבר חסר השפעה. כל המפלגות ב-2019 הוכיחו לציבור שברגעי האמת הן מתנהלות כוועדה מסדרת של אדם אחד, המתייעץ עם סוקרים ויחצנים ופועל בעיקר לפי רגשות הנקם או החברוּת שלו. אין שום משמעות לפעילות של מתפקדים ופוקדים בוועדות חוקה או לטקסטים הכתובים בתקנונים של המפלגות. את כל טיעוני ראשי המפלגות כדוגמת "אנחנו המפלגה הכי דמוקרטית" בישראל אפשר לזרוק לפח.

במפלגת הליכוד, למשל, דילגו בקלילות מעבר למשוכת חובת עריכת פריימריז לראשות המפלגה מיד אחרי פיזור הכנסת, ואף מיזגו פנימה את רשימת "כולנו" של השר משה כחלון, מבלי לאשר זאת במרכז המפלגה, כקבוע בחוקה. החוקה של המפלגה הטילה שריון עבה וכבד (רוב מיוחס) על שינוי סעיף המחייב כינוס מרכז, אך יו"ר המפלגה בנימין נתניהו התעלם מחבות זו.

גם היו"ר הנבחר של מפלגת העבודה, עמיר פרץ, לא מתייחס לתוצאות הפריימריז בכובד ראש. בנוסף לאיחוד עם גשר של אורלי לוי־אבקסיס, פרץ שיבץ אנשים כראות עיניו ברשימת המפלגה מבלי להתחשב בפריימריז ובהון הגדול שהוציאו מועמדים בקמפיין לבחירתם רק בינואר האחרון. חצי שנה חלפה מאז קמפיין בחירות פנימי, וכל מי שעיניו בראשו לא יעשה זאת יותר לעולם. מדוע להזיע, להתרוצץ, לקחת הלוואות אם בסוף מגיע יו"ר נבחר ומעיף את מי ש"לא בא לו טוב"? תשאלו את חברת הכנסת לשעבר מיכל בירן והמועמדת אמילי מואטי, שעתרו לבית המשפט נגד דחיקתן במורד הרשימה.

במפלגת הבית היהודי משחקים של שיבוצים בעידודו של נתניהו הביאו ל"קומבינות" שבהן נעשה שימוש במפלגת המדף "אח"י", שאליה "התפקד" ח"כ אלי בן דהן. המפלגה שולבה בתוך הליכוד רק כדי שבצלאל סמוטריץ׳ ורפי פרץ יוכלו להכיל את איתמר בן גביר מעוצמה יהודית בבחירות מועד א'. הקומבינה הזו קרסה אל תוך עצמה בבחירות מועד ב'. כאשר בן דהן ביקש לחזור הביתה ומיד, אפילו שהוא לכאורה לא חבר מפלגת הבית היהודי, הוא שולב לתוך הרשימה - מקום 4 בבית היהודי, מקום 13 בגוף המאוחד; הוא משתתף בישיבות מרכז המפלגה, אבל מצהיר בפני בית הדין של המפלגה שאינו חבר בה.

מה זה מפלגות בישראל ב־2019? משחקים בשיבוצים וגחמות של מנהיגים. יידע כל אזרח בישראל השוקל להתפקד למפלגה ולשלם לה דמי חבר או להיות מעורב בפעילותה, שאין שום משמעות לכך. המפלגות "הדמוקרטיות" זהות למפלגות "האיש האחד" - ישראל ביתנו, ש"ס, כחול לבן ויהדות התורה.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

הניקיי צלל בכ-2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט