גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע בשווקים: דוחות הבנקים והנתון שמחכים לו בבנק ישראל

מתיחות הסחר בין סין לארה"ב תמשיך לרכז עניין על רקע החשש מביטול השיחות בחודש ספטמבר ● שלל נתוני מאקרו יפורסמו מעבר לים, בהם נתון הצמיחה בגוש האירו ● בשוק המקומי, הבנקים יפרסמו את תוצאות הרבעון השני של 2019 ● לאחר ההפתעה ביוני, ביום חמישי יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש יולי ● התחזית השבועית של "גלובס"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ

המסחר בבורסות העולם צפוי להיפתח מחר (ב') בהמשך למתיחות הסחר בין המעצמות לאחר שהנשיא טראמפ גילה אדישות לגבי המשך שיחות הסחר מול הסינים בחודש ספטמבר. מדד הנאסד"ק איבד 1% ביום שישי האחרון, מדד S&P 500 איבד 0.66% ומדד דאו ג'ונס ירד ב-0.34%. באירופה, הדאקס איבד 1.3%, הקאק ירד ב-1.1%, הבורסה האיטלקית איבדה 2.5% על רקע חוסר יציבות פוליטית, ומדד הפוטסי איבד 0.44%.

עונת הדוחות לרבעון השני תרכז עניין בעיקר בשוק המקומי, עם פרסום תוצאות הבנקים. בשוקי העולם את עיקר תשומת הלב יירכזו נתוני מאקרו, בהם נתון הצמיחה של גוש האירו, וכמובן עדכונים לגבי התפתחות המתיחות המסחרית בין המעצמות.

אלו האירועים שיעמדו במוקד:

1. קיום שיחות הסחר בספטמבר בספק

בהמשך להטלת המכסים הצפויה מצד ארה"ב בגובה 10% על סחורות מסין בהיקף של 300 מיליארד דולר, ובהמשך לתגובה הסינית החריפה בדמות פיחות היואן, הנשיא טראמפ מיהר להאשים, ובהחלט לא בפעם הראשונה, את סין כמי שעושה מניפולציה מטבעית, ובמקביל הגביר את מאמציו להביא את הפד להוריד את הריבית מהר יותר. בנוסף לכך, ביום שישי האחרון הנשיא טראמפ הביע אפטיות לגבי המשך המשא ומתן, כשאמר: "אנחנו נראה אם נקיים או לא את הפגישה שלנו בספטמבר; אם כן נפגש, זה בסדר. ואם לא, זה בסדר". הדברים של טראמפ הכבידו על השווקים ביום שישי שסיימו שבוע תנודתי בירידות.

ההסלמה במלחמת הסחר, על היבטיה השונים, ובכל זה היחלשות היואן אל מעבר ל-7 יואן לדולר והגדרת סין כמניפולטור של מטבע, תרמה לעליית מפלס החששות ובעקבות כך לירידת תשואות חדה יחסית, אם כי חולפת בחלקה, בשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב. השווקים מגלמים ציפייה לעוד 4 הורדות ריבית עד לסוף 2020. עד לסוף 2019, השוק מגלם יותר מאשר שתי הפחתות ריבית נוספות. בלאומי שוקי הוון כותבים כי בחודשים הקרובים יאלץ הפד להכריע בין הסיכונים העולמיים לנתוני המקרו בתוואי הריבית אותו יאמץ לבסוף. "למעשה מדובר במבחן לגבי מידת הנכונות של הפד להיכנע ללחצי השוק חלף ניתוח קר של תמונת המאקרו המבוססת נתונים", הוסיפו.

"החשש הגדול של השווקים הינו כי הצעדים החדשים יתחילו לפגוע במוצרי צריכה וצפויות השפעות ישירות ועקיפות של המכסים", כתבו בלאומי שוקי הון. "בכלל זה, מחירים גבוהים יותר לצרכן, ירידת ביקושים, עליית הסיכון לסגירות רשתות וחנויות קמעונאיות. הפגיעה הנוספת בצמיחה בגין צעד המיסוי הנוכחי, הן זו של ארה"ב והן הגלובלית, צפויה להתחיל ברביע הרביעי של 2019 ולבלוט במהלך 2020.

"ככל שהדברים יבואו לידי ביטוי בהיחלשות הפעילות הריאלית של ארה"ב זה עשוי להוות סיבה בכדי להמשיך ולהפחית עוד את הריבית, משום שיש בכך התממשות של הסיכונים כלכליים שצוינו על ידי הפד והגברה של מידת אי הוודאות. האגרסיביות והקלות שבהטלת המכסים על סין יכולה להיות גם סימן מוביל לפתיחת חזית מלחמת סחר נוספות, מול אירופה, ובכלל זה על יבוא כלי רכב לארה"ב ומוצרים נוספים. לכן, בנסיבות אלו, האפשרות של הפחתת ריבית מצטברת בהיקף כולל של 75 נקודות בסיס, ובכלל זה ההפחתה שכבר בוצעה, מתחילה להראות כסבירה ומרכזית. בכל מקרה נראה כי המסחר בשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב צפוי להמשיך ולהיות תנודתי במיוחד בתקופה הקרובה", כתבו בלאומי שוקי הון.

2. בריטניה נכנסת למיתון

ביום שישי האחרון פורסמו נתוני הצמיחה של הכלכלה הבריטית ברבעון השני של 2019, והצביעו על התכווצות הפעילות הכלכלית בשיעור של 0.2%, וזאת בניגוד לציפיות הכלכלנים לעלייה של 0.5%. בהמשך בשבוע יפורסמו נתונים נוספים מצד הכלכלה הבריטית, בהם מדד המחירים לצרכן לחודש יולי שצפוי להצביע לפי התחזיות על ירידה של 0.1%, לעומת עלייה של 0.3% ביוני. בחישוב שנתי הצפי הוא לקריאה של 1.9%. ביום חמישי יפורסמו בבריטניה נתוני המכירות הקמעונאיות, כאשר הצפי הוא לירידה של 0.3% בחודש יולי, לעומת עלייה של 1% ביוני האחרון. 

עוד קודם לכן הוריד הבנק המרכזי של הממלכה את תחזית הצמיחה, בין היתר, על רקע התמקדותו של ראש הממשלה הנכנס בוריס ג'ונסון מאז מינויו באפשרות שבריטניה תפרוש מהאיחוד האירופי ב-31 באוקטובר הקרוב באופן חד-צדדי, ללא תיאום עם בריסל, בתסריט המכונה "נו דיל ברקזיט".

3. מאקרו

ביום רביעי הקרוב סין תפרסם את נתוני הייצור התעשייתיים לחודש יולי. התחזיות הן לעלייה של 5.8% בקצב הייצור, לעומת עלייה של 6.3% בקצב הייצור בחודש יוני. 

באותו היום בגרמניה יפורסמו נתוני התמ"ג לרבעון השני כאשר גרמניה צפויה להציג צמיחה שלילית ברבעון האחרון בגובה 0.1%, כך לפי התחזיות. זאת, לעומת נתון חיובי של 0.4% ברבעון הראשון. ההאטה בכלכלה הגרמנית צריכה להדאיג את מקבלי ההחלטות בבנק המרכזי של אירופה. הצמיחה בחישוב שנתי צפויה להראות לפי התחזיות התכווצות של 0.3%.

הנתון המשמעותי השבוע הינו נתון הצמיחה של גוש האירו שצפוי להצביע על עלייה של 0.2% ברבעון השני של השנה, ועל עלייה של 1.1% בחישוב שנתי. 

ביום חמישי בארה"ב יפורסם מדד הליבה למכירות הקמעונאיות לחודש יולי, שלפי התחזיות צפוי להצביע על עלייה של 0.4%, לעומת ירידה בשיעור דומה ביוני. עוד יפורסמו נתוני המכירות הקמעונאיות ליולי שלפי התחזיות צפוי לעלות ב-0.3%.

עוד יפורסם בחמישי בארה"ב מדד הייצור של הפד של פילדלפיה לחודש אוגוסט, ולפי התחזיות צפוי להצביע על קריאה של 10 נקודות לעומת קריאה של 21.8 נקודות ביולי.

4. עונת הדוחות - הבנקים יפרסמו דוחות בת"א

השבוע לא צפוי עומס מבחינת החברות המדווחות בוול סטריט על תוצאות הרבעון השני של 2019, כאשר בין המפרסמות הבולטות ניתן למצוא את החברות: סיסקו, וולמארט ואנבידיה.

בשוק המקומי, מחר בנק מזרחי צפוי לפרסם את דוחותיו לרבעון השני, חילן תפרסם גם היא מחר את תוצאות הרבעון, הבנק הבינלאומי יפרסם דוחות ביום שלישי, וביום רביעי הבנקים דיסקונט ולאומי צפויים לפרסם את תוצאותיהם לרבעון השני. שופרסל, אל על, תדיראן הולדינגס ידווחו גם הם ביום רביעי השבוע. אלביט מערכות וסלקום יפרסמו דוחות ביום חמישי.

5. מדד המחירים לחודש יולי

לאחר הנתון הגרוע של מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, שהצביע על ירידה של 0.6%, ביום חמישי הקרוב יפורסם מדד המחירים לחודש יולי. בנק ישראל שתלה ציפיות במדד יוני שהפתיע לרעה צפוי לעקוב מקרוב אחר מדד יולי. כזכור, הנתון המפתיע ביוני, לצד הסערה בשוק המט"ח, הביא את הנגיד לצאת בהודעה חריגה. לראשונה מאז תחילת כהונתו הצהיר אמיר ירון באופן חריג כי לא יעלה את הריבית "למשך זמן ממושך".

עוד כתבות

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

השימוש המפתיע למל"ט של אלביט

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משתתפי פגישת נתניהו-רוביו, אייזנברג שני מימין / צילום: אבי אוחיון לע״מ

המשקיע מייקל אייזנברג חוזר לייצג את הממשלה במשא ומתן מול האמריקאים

מייקל אייזנברג, שותף מייסד בקרן ההון סיכון אלף (Aleph) ומבכירי ההון סיכון בישראל, חוזר לעשייה הדיפלומטית ● לפי ההערכות, רה"מ נתניהו חיפש בכיר בעל שורשים אמריקאים עם אוריינטציה עסקית וכישורים פוליטיים ● וגם: הפריקט החדש בשדה דב שמשלם מאות אלפי שקלים למאיירת שעבדה עם פורשה, קרטייה ורוברטו קוואלי ● אירועים ומינויים

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

פיטורים בפאלו אלטו לאחר השלמת רכישת סייברארק, מתוכם עשרות בישראל

המספר הרשמי של מפוטרי כלל החברה לא נמסר, אך הערכות מדברות על מאות עובדים ● החברה מסרה: "שינויים ארגוניים אסטרטגיים הם חלק טבעי מתהליך של חיבור בין שני מובילים בתעשייה"

חומוס ב–MID BAR / צילום: אורנה בן חיים

כנפיים דביקות והמבורגר מתערובת סודית: זו המסעדה לעצור בה אחרי טיול בדרום

אמנות משרידי טילים, מבחן טעימה עיוורת בגן ירק, המבורגר מתערובת סודית ומשתלה של צמחי בונסאי ● ביקור במושב יתד שבנגב המערבי

עומרי קוהל, מנכ''ל פירמיד אנליטיקס / צילום: כפיר זיו

אחרי ארמיס: ServiceNow רוכשת חברת BI ישראלית

העסקה מגיעה זמן קצר לאחר רכישת ארמיס הישראלית ב־7 מיליארד דולר, ומוסיפה לפורטפוליו של סרוויס-נאו את הפלטפורמה של פירמיד אנליטיקס המאחדת איסוף נתונים, ניתוח וחיזוי במקום אחד ● לפי ההערכות בתעשייה, החברה נמכרה בכמה מאות מיליוני דולרים

צילומים: Shutterstock / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השוק מתחמם: המתחרות של אובר בוחנות כניסה לישראל

בזמן שהצעת החוק להסדרת שירותי הנסיעות השיתופיות כבר עברה קריאה ראשונה, חברות בינלאומיות ובהן בולט וליפט מקיימות גישושים ראשוניים עם משרד התחבורה ומתכננות ביקור בארץ ● לגלובס נודע שפנגו כבר בוחנת אפשרות לשיתופי פעולה ● במקביל היבואנים ממשיכים להוריד מחירים על רקע השקל המתחזק והדשדוש בביקושים ● השבוע בענף הרכב 

דונגפנג M-HERO / צילום: יח''צ

עם תג מחיר יוקרתי ויכולות שטח קיצוניות: האם הרכב הזה שווה 700 אלף שקל?

רכב השטח החשמלי הענק דונגפנג M-HERO עולה כמו דגמים של מותגי פרימיום מערביים, אבל יש לו מערכת הנעה ויכולות שטח שמקדימות את המתחרים בכמה שנים ● חבל רק שהטווח החשמלי מגביל אותו

תחבורה ציבורית / צילום: תמר מצפי

הצפת ערך ענקית בתחבורה: השליטה בדן צפויה להימכר לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

הרוכשים הם שותפות בראשה עומד מנכ"ל דן, אופיר קרני, כלל ביטוח וזרועות ההשקעה הריאליות של לאומי פרטנרס ומזרחי טפחות אינווסט ● בנוסף לפעילות התחבורה, הנכסים של דן גם כוללים גם זרוע נדל"נית שמקימה משרדים ומבני מגורים

חדר להימלט אליו מהמסך / צילום: GEMINI-AI

חדר להימלט אליו: הטרנד שהסעיר את טיקטוק - ואז את מעצבי הבתים

קיר טיפוס, במת קריוקי, אוספים נדירים, פסנתר וינטג' ותא טלפון כמו של פעם ● מעצבי החדרים האנלוגיים יעשו הכול כדי שתרגישו שהחיים ללא מסכים טובים יותר, ואפילו הילדים שלכם ירצו לברוח לשם ● הביקוש להם גדל יותר ויותר ● איך תוכלו לעצב את ביתכם בהתאם?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מי ענקית הטק שנפלה?

המסחר בת"א ננהל בירידות במגמה שלילית - ת"א 35 ירד בכ-0.5%, ת"א 90 מאבד מערכו כ-0.7% ● חברות התעופה הובילו את הירידות ● חברת מגה אור עלתה בכ-1% והמשיכה לשעוט לעבר כניסה למדד ת"א 35 ● ירידות קלות על חוזים עתידיים בוול סטריט לקראת פרסום מדד המחירים לצרכן ● השקל מאבד גובה מול הדולר ● המסחר באירופה מתנהל במגמה מעורבת: הקאק בכ-0.4%, הפוטסי עולה בכ-0.2% ● הזהב רושם התאוששות קלה של  1%, הכסף עולה בכ-1.7% ● עדכונים שוטפים

ז'נבה, שוויץ / צילום: Shutterstock

המדינה העשירה שלא רוצה יותר מ-10 מיליון תושבים בשטחה

משאל העם, שיתקיים בעוד מספר חודשים, ייקבע אם שווייץ תציב "חסם עליון" של 10 מיליון תושבים בעתיד ● הנימוקים לכך הם הרצון לדאוג לשירותים הציבוריים והחברתיים וכן חשש כי הגירה מוגברת תיצור עומס שלא יאפשר לאזרחים לקבל שירותים מספקים מהרשויות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"אנשים מחכים לירידת מחיר נוספת": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בצפת?

דירת 5 חדרים בצפת, בשטח של 120 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־20 מ"ר נמכרה תמורת 1.96 מיליון שקל ● המוכרים הם משפחה חרדית שגרה בדירה והקונים הם משפחה חרדית מהאזור ● "אנשים חושבים שהמחירים עוד לא הגיעו לתחתית. הם ראו שהמחירים ירדו והם מחכים לירידה נוספת" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק צנח בחדות בהובלת מניות הטכנולוגיה; הכסף נפל ביותר מ-10%

נאסד"ק ירד ב-2% ● פאלו אלטו החלה בפיטורים של מאות מעובדי CyberArk ● נובוקיור זינקה לאחר שמינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מוצר Optune Pax ● קרוקס זינקה לאחר שחברת ההנעלה דיווחה על עונת חגים מוצלחת מהצפוי ● מחשש למיתון, ביקושים גבוהים במכירת אג"ח ל-30 שנה בהיקף של 25 מיליארד דולר

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

שופטי העליון: המחסור בשופטים מוביל לשחרור נאשמים ברצח

ביהמ"ש העליון דן היום בעתירה המבקשת לחייב את שר המשפטים לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, לאחר למעלה משנה ● לפי הנתונים שהוצגו, 45 תקנים אינם מאוישים ו-55 נוספים צפויים להתפנות או להתווסף ● השופט אלכס שטיין סיפר: "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" ● בינתיים השר טוען כי החוק נותן לו שיקול דעת לפעול בהתאם לאידיאולוגיה שלו

פול סינגר. תורם ל-SNC / צילום: ap, Kevin Hagen

סטארט-אפ ניישן סנטרל מפטרת את רוב העובדים

לגלובס נודע כי העמותה, שהוקמה לפני כ-13 שנה ונתמכת ע"י פילנתרופים רבים, זימנה לשימוע לפני פיטורים כ-65 מתוך 80 עובדיה ● הסיבה: בחינה מחדש של פעילותה לקידום ענף ההייטק הישראלי ● לפי ההערכה, התורמים, שמחזיקים בעמדות פרו-ישראליות ומזרימים מיליוני שקלים מדי שנה לעמותות בארץ, ימשיכו להשקיע כסף בישראל בדרכים אחרות

מגרשים באוניברסיטת תל אביב. הראשונים שנפתחו בישראל / צילום: רומן גרוניך

עומר אדם ועומרי כספי כבר התמכרו: המספרים מאחורי שיגעון הפאדל החדש

150 מגרשים, השקעה של כ־2 מיליון שקל בהקמת מתחם, הכנסות של עשרות אלפי שקלים בחודש למועדון ומפורסמים שמזוהים עם הספורט ● הישראלים התמכרו למשחק הפאדל - והיזמים נוהרים ● האם מדובר בטרנד חולף? בשוודיה הבועה כבר התפוצצה להם בפנים

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

וויזאייר קרובה מתמיד: חניית הלילה בנתב"ג נפתחת לחברות התעופה הזרות

ועדה בין־משרדית קבעה כי חברות זרות יוכלו לחנות בלילה בנתב"ג - מהלך שמסיר חסם משמעותי להקמת בסיס הפעילות המקומי של וויזאייר ואחרות ● החברות הישראליות מתריעות מפני תחרות על חלונות ההמראה, ותשתיות מוגבלות ● במקביל נותרו מחלוקות על פעילותה של וויזאייר בשעת חירום וכן על מיקום הבסיס העתידי

בודקים את המיתוס. משולש ברמודה / צילום: Shutterstock

לא עב"מים: זה ההסבר לתופעת משולש ברמודה

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: איך יכול להיות שבברמודה נרשמו כל־כך הרבה תאונות? למדע יש תשובות טובות

אוטובוס של דן / צילום: Shutterstock

לידיעת חברי דן: זה הרווח הפנטסטי של בעלי השליטה

קבוצת ווליו-LBH של ווליו בייס, יאיר אפרתי, עופר לינצ'בסקי ושמעון בן חמו תפיק רווח מוערך של פי 5 (כ-2 מיליארד שקל) על השקעתה בחברת התחבורה הציבורית

כריכת הספר ''אף פעם''. בעיגול: נורית זרחי / צילום: תמר מצפי

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו

ממלכת הילדים של נורית זרחי אף פעם לא פחדה לארח היבדלות ואפילו אכזריות אנושית ● הפעם, בעשור התשיעי לחייה, סופרת הילדים מפציעה עם קומיקס על המוות, הכתוב בהומור שירכך את לבם של קוראים צעירים ומבוגרים כאחד