גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע בשווקים: דוחות הבנקים והנתון שמחכים לו בבנק ישראל

מתיחות הסחר בין סין לארה"ב תמשיך לרכז עניין על רקע החשש מביטול השיחות בחודש ספטמבר ● שלל נתוני מאקרו יפורסמו מעבר לים, בהם נתון הצמיחה בגוש האירו ● בשוק המקומי, הבנקים יפרסמו את תוצאות הרבעון השני של 2019 ● לאחר ההפתעה ביוני, ביום חמישי יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש יולי ● התחזית השבועית של "גלובס"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ

המסחר בבורסות העולם צפוי להיפתח מחר (ב') בהמשך למתיחות הסחר בין המעצמות לאחר שהנשיא טראמפ גילה אדישות לגבי המשך שיחות הסחר מול הסינים בחודש ספטמבר. מדד הנאסד"ק איבד 1% ביום שישי האחרון, מדד S&P 500 איבד 0.66% ומדד דאו ג'ונס ירד ב-0.34%. באירופה, הדאקס איבד 1.3%, הקאק ירד ב-1.1%, הבורסה האיטלקית איבדה 2.5% על רקע חוסר יציבות פוליטית, ומדד הפוטסי איבד 0.44%.

עונת הדוחות לרבעון השני תרכז עניין בעיקר בשוק המקומי, עם פרסום תוצאות הבנקים. בשוקי העולם את עיקר תשומת הלב יירכזו נתוני מאקרו, בהם נתון הצמיחה של גוש האירו, וכמובן עדכונים לגבי התפתחות המתיחות המסחרית בין המעצמות.

אלו האירועים שיעמדו במוקד:

1. קיום שיחות הסחר בספטמבר בספק

בהמשך להטלת המכסים הצפויה מצד ארה"ב בגובה 10% על סחורות מסין בהיקף של 300 מיליארד דולר, ובהמשך לתגובה הסינית החריפה בדמות פיחות היואן, הנשיא טראמפ מיהר להאשים, ובהחלט לא בפעם הראשונה, את סין כמי שעושה מניפולציה מטבעית, ובמקביל הגביר את מאמציו להביא את הפד להוריד את הריבית מהר יותר. בנוסף לכך, ביום שישי האחרון הנשיא טראמפ הביע אפטיות לגבי המשך המשא ומתן, כשאמר: "אנחנו נראה אם נקיים או לא את הפגישה שלנו בספטמבר; אם כן נפגש, זה בסדר. ואם לא, זה בסדר". הדברים של טראמפ הכבידו על השווקים ביום שישי שסיימו שבוע תנודתי בירידות.

ההסלמה במלחמת הסחר, על היבטיה השונים, ובכל זה היחלשות היואן אל מעבר ל-7 יואן לדולר והגדרת סין כמניפולטור של מטבע, תרמה לעליית מפלס החששות ובעקבות כך לירידת תשואות חדה יחסית, אם כי חולפת בחלקה, בשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב. השווקים מגלמים ציפייה לעוד 4 הורדות ריבית עד לסוף 2020. עד לסוף 2019, השוק מגלם יותר מאשר שתי הפחתות ריבית נוספות. בלאומי שוקי הוון כותבים כי בחודשים הקרובים יאלץ הפד להכריע בין הסיכונים העולמיים לנתוני המקרו בתוואי הריבית אותו יאמץ לבסוף. "למעשה מדובר במבחן לגבי מידת הנכונות של הפד להיכנע ללחצי השוק חלף ניתוח קר של תמונת המאקרו המבוססת נתונים", הוסיפו.

"החשש הגדול של השווקים הינו כי הצעדים החדשים יתחילו לפגוע במוצרי צריכה וצפויות השפעות ישירות ועקיפות של המכסים", כתבו בלאומי שוקי הון. "בכלל זה, מחירים גבוהים יותר לצרכן, ירידת ביקושים, עליית הסיכון לסגירות רשתות וחנויות קמעונאיות. הפגיעה הנוספת בצמיחה בגין צעד המיסוי הנוכחי, הן זו של ארה"ב והן הגלובלית, צפויה להתחיל ברביע הרביעי של 2019 ולבלוט במהלך 2020.

"ככל שהדברים יבואו לידי ביטוי בהיחלשות הפעילות הריאלית של ארה"ב זה עשוי להוות סיבה בכדי להמשיך ולהפחית עוד את הריבית, משום שיש בכך התממשות של הסיכונים כלכליים שצוינו על ידי הפד והגברה של מידת אי הוודאות. האגרסיביות והקלות שבהטלת המכסים על סין יכולה להיות גם סימן מוביל לפתיחת חזית מלחמת סחר נוספות, מול אירופה, ובכלל זה על יבוא כלי רכב לארה"ב ומוצרים נוספים. לכן, בנסיבות אלו, האפשרות של הפחתת ריבית מצטברת בהיקף כולל של 75 נקודות בסיס, ובכלל זה ההפחתה שכבר בוצעה, מתחילה להראות כסבירה ומרכזית. בכל מקרה נראה כי המסחר בשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב צפוי להמשיך ולהיות תנודתי במיוחד בתקופה הקרובה", כתבו בלאומי שוקי הון.

2. בריטניה נכנסת למיתון

ביום שישי האחרון פורסמו נתוני הצמיחה של הכלכלה הבריטית ברבעון השני של 2019, והצביעו על התכווצות הפעילות הכלכלית בשיעור של 0.2%, וזאת בניגוד לציפיות הכלכלנים לעלייה של 0.5%. בהמשך בשבוע יפורסמו נתונים נוספים מצד הכלכלה הבריטית, בהם מדד המחירים לצרכן לחודש יולי שצפוי להצביע לפי התחזיות על ירידה של 0.1%, לעומת עלייה של 0.3% ביוני. בחישוב שנתי הצפי הוא לקריאה של 1.9%. ביום חמישי יפורסמו בבריטניה נתוני המכירות הקמעונאיות, כאשר הצפי הוא לירידה של 0.3% בחודש יולי, לעומת עלייה של 1% ביוני האחרון. 

עוד קודם לכן הוריד הבנק המרכזי של הממלכה את תחזית הצמיחה, בין היתר, על רקע התמקדותו של ראש הממשלה הנכנס בוריס ג'ונסון מאז מינויו באפשרות שבריטניה תפרוש מהאיחוד האירופי ב-31 באוקטובר הקרוב באופן חד-צדדי, ללא תיאום עם בריסל, בתסריט המכונה "נו דיל ברקזיט".

3. מאקרו

ביום רביעי הקרוב סין תפרסם את נתוני הייצור התעשייתיים לחודש יולי. התחזיות הן לעלייה של 5.8% בקצב הייצור, לעומת עלייה של 6.3% בקצב הייצור בחודש יוני. 

באותו היום בגרמניה יפורסמו נתוני התמ"ג לרבעון השני כאשר גרמניה צפויה להציג צמיחה שלילית ברבעון האחרון בגובה 0.1%, כך לפי התחזיות. זאת, לעומת נתון חיובי של 0.4% ברבעון הראשון. ההאטה בכלכלה הגרמנית צריכה להדאיג את מקבלי ההחלטות בבנק המרכזי של אירופה. הצמיחה בחישוב שנתי צפויה להראות לפי התחזיות התכווצות של 0.3%.

הנתון המשמעותי השבוע הינו נתון הצמיחה של גוש האירו שצפוי להצביע על עלייה של 0.2% ברבעון השני של השנה, ועל עלייה של 1.1% בחישוב שנתי. 

ביום חמישי בארה"ב יפורסם מדד הליבה למכירות הקמעונאיות לחודש יולי, שלפי התחזיות צפוי להצביע על עלייה של 0.4%, לעומת ירידה בשיעור דומה ביוני. עוד יפורסמו נתוני המכירות הקמעונאיות ליולי שלפי התחזיות צפוי לעלות ב-0.3%.

עוד יפורסם בחמישי בארה"ב מדד הייצור של הפד של פילדלפיה לחודש אוגוסט, ולפי התחזיות צפוי להצביע על קריאה של 10 נקודות לעומת קריאה של 21.8 נקודות ביולי.

4. עונת הדוחות - הבנקים יפרסמו דוחות בת"א

השבוע לא צפוי עומס מבחינת החברות המדווחות בוול סטריט על תוצאות הרבעון השני של 2019, כאשר בין המפרסמות הבולטות ניתן למצוא את החברות: סיסקו, וולמארט ואנבידיה.

בשוק המקומי, מחר בנק מזרחי צפוי לפרסם את דוחותיו לרבעון השני, חילן תפרסם גם היא מחר את תוצאות הרבעון, הבנק הבינלאומי יפרסם דוחות ביום שלישי, וביום רביעי הבנקים דיסקונט ולאומי צפויים לפרסם את תוצאותיהם לרבעון השני. שופרסל, אל על, תדיראן הולדינגס ידווחו גם הם ביום רביעי השבוע. אלביט מערכות וסלקום יפרסמו דוחות ביום חמישי.

5. מדד המחירים לחודש יולי

לאחר הנתון הגרוע של מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, שהצביע על ירידה של 0.6%, ביום חמישי הקרוב יפורסם מדד המחירים לחודש יולי. בנק ישראל שתלה ציפיות במדד יוני שהפתיע לרעה צפוי לעקוב מקרוב אחר מדד יולי. כזכור, הנתון המפתיע ביוני, לצד הסערה בשוק המט"ח, הביא את הנגיד לצאת בהודעה חריגה. לראשונה מאז תחילת כהונתו הצהיר אמיר ירון באופן חריג כי לא יעלה את הריבית "למשך זמן ממושך".

עוד כתבות

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023