גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשפחה העשירה בעולם מתעשרת ב-4 מיליון דולר נוספים מדי שעה. והיא לא לבד

לפי בלומברג, 25 המשפחות העשירות בעולם מחזיקות כיום בכ-1.4 טריליון דולר ● בראש עומדת משפחת וולטון, שמחזיקה בענקית הקמעונאות וולמארט ותתעשר בעוד מאות אלפי דולרים עד שתסיימו לקרוא את הכתבה הזו ● ומי עוד ברשימה? מהיורשים של מארס ועד משפחת המלוכה הסעודית

מימין: בני משפחת וולטון, רוברט, אליס וג'ים / צילום: Rick Wilking, רויטרס
מימין: בני משפחת וולטון, רוברט, אליס וג'ים / צילום: Rick Wilking, רויטרס

המשפחה העשירה בעולם הופכת לעשירה יותר ויותר בכל רגע שעובר. כך, ההון של משפחת וולטון, היורשים של מייסד וולמארט, גדל ב-70 אלף דולר מדי דקה, 4 מיליון דולר מדי שעה ו-100 מיליון דולר מדי יום. ההון שלהם גדל בכ-20 אלף דולר מאז שהתחלתם לקרוא את הכתבה הזו. בינתיים, בזמן הזה, עובד חדש בוולמארט היה מרוויח 6 סנט, בדרך למשכורת מינימום של 11 דולר בשעה. 

לפי "בלומברג", ההון של משפחת וולטון צמח ב-39 מיליארד דולר מאז יוני 2018, אז פורסם הדירוג הקודם של המשפחות העשירות בעולם. למשפחת וולטון יש לא פחות מ-191 מיליארד דולר. משפחות היורשים האמריקאיות האחרות לא נמצאות הרחק מאחור. ההון של משפחת מארס, יורשי חברת השוקולד, גדל מאז ב-37 מיליארד דולר ל-127 מיליארד דולר. ההון של משפחת קוק, שמחזקים במפעלי תעשייה, זינק ב-26 מיליארד דולר ל-125 מיליארד דולר. האמריקאים כמובן לא לבד. ההון של משפחת אמבאני ההודית, למשל, גדל ב-7 מיליארד דולר ל-50 מיליארד דולר. לפי "בלומברג", 25 המשפחות העשירות בעולם מחזיקות כיום בכ-1.4 טריליון דולר - זינוק של 24% לעומת שנה שעברה. הרשימה המלאה של המשפחות העשירות לפניכם.

1. משפחת וולטון 

הון: 190.5 מיליארד דולר 
העסק בבעולתם: וולמארט

וולמארט היא הקמעונאית הגדולה ביותר בעולם במונחי הכנסות, עם מכירות שנתיות של 514 מיליארד דולר מ-11 אלף חנויות ברחבי העולם. חברת האחזקות המשפחתית Walton Enterprises מחזיקה במחצית מוולמארט, ובשנה שעברה קיבלו בני המשפחה דיבידנדים בהיקף של 3 מיליארד דולר. רוברט וולטון, בנו הבכור של מייסד הרשת סאם, כיהן כיו"ר החברה לאחר מות אביו מ-1992 ועד 2015. כיום בתפקיד היו"ר משמש גרג פנר, שנשוי לבתו של רוברט. 

2. משפחת מארס

הון: 126.5 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: חברת מארס

ענקית השוקולד, שמייצרת גם מוצרים לחיות מחמד, מוצרי שתייה ומאכל, נמצאת בבעלות פרטית של היורשים של פרנק מארס, מייסד החברה. בני המשפחה היו חלק פעיל בניהול החברה מאז שהוקמה ב-1911. כך, למשל, בנו של פרנק, פורסט מארס, המשיך את דרכו לאחר מותו ונינתו, ויקטוריה מארס, כיהנה כיו"רית החברה בין 2014 ל-2017. הכנסותיה השנתיות של מארס עומדת על כ-35 מיליארד דולר. ופרט טריוויה קטן לסיום: לחטיף הסינקרס קוראים על שם הסוס האהוב של משפחת מארס. 

3. משפחת קוק

הון: 124.5 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: תעשיות קוק

האחים פדריק, צ'ארלס, דיוויד ו-וויליאם ירשו את חברת הנפט של אביהם, פרדי קוק, עם מותו ב-1967. מחלוקת בין האחים הובילה לכך שוויליאם ופדרדיק עזבו את העסק המשפחתי, ואילו צ'ארלס ודיוויד נשארו לנהל אותו. מאז הפכה החברה לתעשיות קוק, קונגלומרט עם הכנסות שנתיות בהיקף 110 מיליארד דולר. 

4. בית סעוד

הון: 100 מיליארד דולר

משפחת המלוכה הסעודית שולטת בערב הסעודית כבר 87 שנה ברציפות ונהנית מהחברה הרוויחית ביותר בעולם - חברת הנפט ארמקו שסיימה את 2018 עם רווח נקי של 111 מיליארד דולר. הערכת ההון של "בלומברג" מבוססת על התשלומים שקיבלה המשפחה מלשכת המלך, The Royal Diwan, ב-50 השנים האחרונות. ההון שמחזיקים כל בני המשפחה המורחבת, שמספרם מגיע ל-15 אלף איש, כנראה גדול בהרבה מ-100 מיליארד דולר. על פי הערכות, יורש העצר, הנסיך מוחמד בן סלמאן, מחזיק לבדו בנכסים בהיקף של מעל למיליארד דולר. 

בני משפחת סעוד בטקס השבעה של יורש העצר מוחמד בן סלמאן ב-2017 / צילום: רויטרס

5. משפחת ורטהיימר 

הון: 57.6 מיליארד דולר
העסק שבבעלותם: חברת האופנה שאנל

האחים אלן וג'רארד ורטהיימר קוצרים כיום את פירות השקעתו של סבם פייר ורטהיימר, שהיה שותפה של המעצבת קוקו שאנל בפריז של שנות ה-20 של המאה שעברה. המעצבת ניסתה להשיג שליטה על חברת האופנה העלית שאנל, אך לבסוף השליטה נשארה בידי משפחת ורטהיימר. ב-2018 פרסמה שאנל לראשונה את דוחותיה, שהראו כי הכנסותיה עמדו על 11 מיליארד דולר באותה השנה. המשפחה מחזיקה בנוסף גם בסוסי מרוצים וביקבים. 

6. משפחת הרמס

הון: 53.1 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: חברת האופנה הרמס

ג'ין-לואיס דומאס, שנפטר ב-2010, היה זה שהפך את חברת הרמס למעצמת אופנת עלית עולמית. דומאס היה בנו של רוברט דומאס - חתנו של מייסד החברה טיירי הרמס. בני משפחה נוספים משמשים גם היום בתפקידים בכירים בחברה. כמו פייר-אלקסיס דומאס שמכהן כמנהל האמנותי של החברה או אקסל דומאס שמכהן כמנכ"ל. 

7. משפחות ואן דאם, דה ספולברך ודה מוביוס

הון: 52.9 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: חברת המשקאות אנהאוזר-בוש אינבוו 

לחברת המשקאות בשליטת שלוש משפחות יצרני הבירה הבלגיות יש שורשים כבר מהמאה ה-14. משפחת ואן דאם הצטרפה לשתי האחרות ב-1987, אחרי שמיזוג בין חברת Piedboeuf ו-Artois הביאה לייצרת חברת Interbrew. ב-2004 התמזגה החברה עם AmBev הברזיאלית. 

8. משפחות בהרינגר ופון באומבך

הון: 51.9 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: חברת התרופות בהרינגר אינגלהיים

חברת התרופות הגרמנית בהרינגר אינגלהיים נוסדה ב-1885 על ידי אלברט בהרינגר. היום, יותר מ-130 שנה מאז, בני המשפחה עדיין מחזיקים במושכות החברה. הנין של המייסד, הוברטוס פון באומבך, מכהן כיום כיו"ר ומנכ"ל החברה.  

9. משפחת אמבאני

הון: 50.4 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: חברת האחזקות בתחום הנפט והגז Reliance Industries 

דהירובאי אמבאני, אביהם של מוקש ואוניל, התחיל לבנות את החברה שבהמשך תהפוך ל-Reliance Industries ב-1957. כשדהירובאי הלך לעולמו ב-2002 בלי להשאיר צוואה, אלמנתו קוקילאבן הייתה צריכה לתווך בקרב הירושה בין שני האחים. כיום, מוקש הוא זה שמחזיק במושכות של חברת הענק, שבבעלותה מתחם זיקוק הנפט הגדול בעולם. מוקש מתגורר במומבאי באחד מהבתים היקרים ביותר בעולם: ארמון מודרני בן 27 קומות בעלות של מיליארד דולר. במרץ 2019, נלחץ מוקש לעזרת אחיו הצעיר אוניל ושילם חוב בהיקף של כ-80 מיליון דולר. בכך הוא הציל את אוניל ממאסר של שלושה חודשים.

ביתו של מוקש אמבאני במומבאי / צילום: Danish Siddiqui, רויטרס

10. משפחות קרגיל ומקמילן

הון: 42.9 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: תאגיד הענק האמריקאי קרגיל

בני משפחת קרגיל ומקמילן מחזיקים את רוב מניות השליטה בקרגיל, החברה הפרטית הגדולה ביותר בארה"ב במונחי הכנסות. החברה הוקמה ב-1865 על ידי וויליאם קרגיל, שהתחיל עם מחסן אחד לאחסון תבואה. 

11. משפחת תומסון 

הון: 39.1 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: חברת המדיה תומסון-רויטרס

12. משפחת קווק 

הון: 38 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: חברת ההחזקות סאן הונג קאי פרופרטיס

13. משפחת צ'רנוונט

הון: 37.9 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: הקונגלומרט Charoen Pokphand Group

14. משפחת ג'ונסון

הון: 37.4 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: קרן ההשקעות פידליטי

15. משפחת קוקס

הון: 36.9 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: ענקית המדיה קוקס

16. משפחת קוונדט 

הון: 35 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: ב.מ.וו

17. משפחת פריצקר

הון: 33.7 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: רשת בתי המלון היאט

18. משפחת מוייה 

הון: 33 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: רשת הסופרמרקטים אושה

19. משפחת ג'ונסון

הון: 33 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: תאגיד לייצור מוצרי ניקוי וטיפוח הבית SC Johnson

(אין קשר לג'ונסון שבמקום ה-14)

20. משפחת אלברכט

הון: 32.6 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: רשת הקמעונאות אלדי

21. משפחת ראוזינג 

הון: 32.5 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: ענקית האריזה טטרה לאבאל

22. משפחת הרטונו 

הון: 32.5 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: Bank Central Asia

23. משפחת לאודר

הון: 32.3 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: ענקית הקוסמטיקה אסתי לאודר

24. משפחות הופמן

הון: 31.3 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: חברת התרופות הופמן לה רוש

25. משפחת פררו

הון: 29.8 מיליארד דולר
העסק בבעלותם: ענקית השוקולד פררו

עוד כתבות

מפגינים למען עסקה לשחרור החטופים בעזה / צילום: ציפי מנשה

המשלחת הישראלית הגיעה לקטאר והחלו שיחות מו"מ לעסקה

גורם ישראלי בכיר: "נציגי חמאס בקטאר לא יקבלו את ההחלטות. מי שיקבל את ההחלטות יהיה סינוואר" • משרד החוץ האמריקני ביקש מישראל מידע בעקבות דיווחים על מעצר כתב אל-ג'זירה בפשיטה על בית החולים • צה"ל תקף מחבלים ועמדות של חיזבאללה בלבנון, בנוסף למקורות הירי שביצעו שיגורים לעבר ישראל • עדכונים בולטים 

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● מטבעות הקריפטו איבדו גובה אחרי שרשמו שיאים ● הורדת דירוג לאג"ח של אלקטרה פאוור ● לאומי: תפוקת הנפט היומית תצמח ל-13.6 מיליון חביות ● בנק אוף אמריקה: ייתכן והשוק מתחיל לפקפק בכך שהפד יבצע הפחתות ריבית של 75 נקודות בסיס בשנת 2024 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מרכב עד בנקאות: פיטורים של מאות עובדים בעסקים של אמנון שעשוע

בתוך חודשיים הבנק הדיגיטלי וואן זירו, חברת מכשירי העזר אורקם וכעת גם מובילאיי הודיעו על מהלכי התייעלות שבמסגרתם יפוטרו בסה"כ מעל 200 עובדים ● שעשוע בתגובה לפיטורים במובילאיי: "זו הייתה החלטה קשה" ● מקורבים לחברה טוענים כי אין קשר בין שלושת המקרים

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל

חברת הטכנולוגיה לרכב מובילאיי סוגרת את יחידת ה-After Market ומפטרת כ-3.5% ממצבת העובדים בחברה ● אמנון שעשוע, מנכ"ל החברה: "המשך פעילות היחידה כבר אינו כדאי"

טוקיו, יפן. השינוי קרוב? / צילום: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה 17 שנה: יפן העלתה את הריבית

הבנק המרכזי ביפן הודיע הלילה על שינוי היסטורי לאחר 17 והעלה את הריבית במדינה ל-0.1% ● זאת לאחר שאפילו משבר האינפלציה העולמי ב־2022 לא הביא את יפן לחרוג ממדיניות הריבית השלילית ● בין הסיבות לשינוי: עליות שכר חדות

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המהפכה המשפטית עדיין פה: המהלך החדש של רוטמן והתגובה של נציב השופטים

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, קיים היום דיון כדי לקדם מינוי נציב תלונות הציבור על שופטים שאינו שופט בית משפט עליון בדימוס, כפי היה ב-20 השנים האחרונות ● הנציב המכהן, שופט העליון בדימוס אורי שהם: "אין פה ניגוד עניינים"

נתן חץ, מנכ''ל אלוני חץ / צילום: איל יצהר

חברת הנדל"ן שמציגה: שכר של 45 מיליון שקל למנהלים למרות הפסדי עתק

עליית הריבית גררה הפחתות שווי של 2.6 מיליארד שקל בנכסיה של אלוני חץ, אבל רק בחו"ל, ונתן חץ משוכנע שהענף כבר נוגע בתחתית ● למרות הפסדי העתק, הבכירים באלוני חץ נהנו משכר של מיליוני שקלים ● וכמה עלה לחץ ההימור נגד השקל? ● שלוש תובנות מדוחות אלוני חץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: מיכל רז חיימוביץ', shutterstock

אלו חברות התעופה שהודיעו רשמית על חזרה לישראל. מה הן מציעות?

דלתא ואיזיג'ט הכריזו בשבוע שעבר על חידוש הטיסות לנתב"ג, והן מצטרפות לשורת חברות תעופה נוספות שיחדשו בקרוב את הטיסות ● למרות העלייה בהיצע הטיסות, המחירים נותרו גבוהים, ורוב החברות לא מציעות מבצעים משמעותיים ● מתי כל אחת צפויה לחזור לארץ, ומה כלול במחיר?

רכב חשמלי בטעינה. עיוותי מס הופכים אותו לפחות משתלם / צילום: Shutterstock

מקבלים רכב מהעבודה? זו הסיבה שפחות משתלם לבחור בדגם חשמלי

מס שווי השימוש העתיק, שמכניס למדינה 5 מיליארד שקל בשנה, לא מותאם לעידן הרכב החשמלי: מציע "הטבה" שנשחקת במהירות ומספק מוטיבציה שלילית לעבור לרכב חסכוני וירוק ● בציי הרכב ממשיכים להעדיף רכבי בנזין מזהמים, אבל נראה שהאוצר מעדיף זאת כך

הצבת מיגוניות בתחנות הסעה ביישובי קו העימות על ידי הקרן לידידות / צילום: רענן כהן, הקרן לידידות

בעקבות ההסלמה בצפון, הקרן לידידות תציב 123 מיגוניות באזור

המיגוניות יוצבו בתחנות הסעה שטרם מוגנו ב־42 יישובים, בהם נהריה, מעלה יוסף ומעלות תרשיחא ● עלות הפרויקט עומדת על 6.7 מיליון שקל, והוא נעשה לבקשת ראשי הרשויות באזור ● ישראל מתגייסת

תחנת הכוח של OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה

למרות התנגדות שרי הממשלה: הוות"ל אישרה שתי תחנות כוח במרכז

הוועדה אישרה את הקמתה של תחנת הכוח ריינדיר במועצה האזורית דרום השרון וכן את הרחבתה של תחנת הכוח OPC חדרה ● הממשלה לא אישרה את שתי התוכניות הללו במאי האחרון, ואם חבריה יתנגדו שוב, הצעד יסתום עליהן את הגולל

צ'אק שומר, מנהיג הסיעה הדמוקרטית בסנאט / צילום: ap, J. Scott Applewhite

החידה הגדולה של נאום צ'אק שומר: האם תם עידן התמיכה הדו־מפלגתית בישראל

הפעם האחרונה שבה ישראל נקלעה למרכזה של מחלוקת מפלגתית בארה"ב הייתה ב־1981, ומאז היא נהנית מהסכמה נדירה ● רוב היהודים נוהים זה שנים אחרי המפלגה הדמוקרטית ● השאלה הגדולה: האם הם יפנו לה עורף, או יסכימו עם ביקורתה על ישראל? והאם הם יתרמו כסף?

סמנכ''ל משאבי אנוש ומינהל במקורות, חגי פיליפסון / צילום: כדיה לוי

ההחלטה הראשונה שקיבל במלחמה סמנכ"ל משאבי אנוש במקורות

חגי פיליפסון, סמנכ"ל משאבי אנוש ומינהל בחברת מקורות, מספר מה הייתה ההחלטה הראשונה שקיבלה החברה ב־7 באוקטובר ואיך היא השפיעה על העובדים ● לדבריו, המלחמה יצרה לעובדים ולמנהלים אתגרים חדשים, בהם הצורך להמשיך במשימות שוטפות תחת ירי טילים

יו''ר טקטונה, יריב גילת / צילום: יח''צ

ותודה לביטקוין: המניה בבורסת תל אביב שזינקה ב-271% בתוך שבוע

שווי השוק הנוכחי של טקטונה עומד על כ-170 מיליון שקל, עלייה של יותר מ-100 מיליון שקל בתוך שבוע ● בשבוע שעבר פרסמה את התוצאות הכספיות לסיכום שנת 2023, שמהן עלה כי עברה לרווח של 700 אלף דולר בסיכום אותה שנה

תל אביב. החלטת ביהמ''ש הפחיתה משמעותית ואף ביטלה תשלום היטלי השבחה ברבעים 3 ו-4 / צילום: שלומי יוסף

עיריית תל אביב או בעלי הדירות: מי ינצח במאבק ששווה מיליארדים

לאחר שביהמ"ש ביטל היטלי השבחה לרובעים 3 ו-4 בת"א בהיקף של מיליארד שקל לפחות, עיריית ת"א מנסה להילחם על גביית הכספים והגישה בקשת ערעור לעליון ● לטענת העירייה, כיום ישנם 1,900 הליכי ערר על גביית היטלי ההשבחה ברובעים אלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו וקנצלר גרמניה, אולף שולץ, בפגישתם היום / צילום: קובי גדעון-לע''מ

קנצלר גרמניה שינה את הטון. האם ישראל תאבד את הידידה החשובה באירופה?

קנצלר גרמניה אולף שולץ התייצב בביקור רשמי לצד ישראל, אך שינה את הטונים מבעבר ● הוא הטיל ספק בתועלת הפעולה הצבאית ברפיח בשל ריבוי הרוגים פלסטינים והזהיר מפני אסון הומניטרי ברצועה ● במקביל, מדינות באיחוד מקדמות החלטות אנטי-ישראליות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה שמשגעת את העולם עומדת לקנות אותם בעסקת ענק: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית 'התפוצצה'"

יוסי כהן / צילום: שלומי יוסף

חדשות טובות ליוסי כהן: כמה ירוויח ראש המוסד לשעבר מהגיוס בדוראל

חברת האנרגיה המתחדשת דיווחה כי גוף השקעות אמריקאי צפוי להשקיע 400 מיליון דולר בפעילות האמריקאית של דוראל ● ראש המוסד לשעבר משמש כדירקטור בחברה הבת של דוראל, ומחזיק באופציות ל-3% ממניותיה – הטבה בשווי של עשרות מיליוני שקלים

מטוסי F-35 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

חרם הנשק על ישראל: המסלול העוקף של הולנד, הסכנה שאורבת באירופה

בניסיון לעקוף את החלטת בית המשפט שאין לספק חלקי F-35 לישראל, משרד הביטחון ההולנדי בודק אפשרות להעביר את החלקים לאיטליה או לארה"ב ● במקביל, ניצחון העתירה בבית בבית המשפט בהאג הובילה לשורת דרישות דומות בצרפת, בדנמרק, בבריטניה ובספרד

גל רכישות בסייבר הישראלי / אילוסטרציה: Shutterstock

הפרדוקס בענף הסייבר: איך קורה שחברה נמכרת בשווי של פי 100 מההכנסות שלה?

בחצי השנה האחרונה נרכשו שמונה סטארט־אפים ישראלים בתחום הסייבר - כולם בשווי שגבוה פי עשרות ביחס להכנסות שלהם ● הסיבה מאחורי האקזיטים הנדיבים: הענקיות הזרות בונות על המוצרים של החברות הצעירות, כהבטחה להגדלת המכירות ● האם זו רק ההתחלה?