גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ורק לטכניון לא נשאר: איך נותרו יזמי קורינדוס אחרי מכירה ב-1.1 מיליארד דולר מחוץ לחגיגה

חברת הרובוטיקה הרפואית שהוקמה בחממת הטכניון ועברה לארה"ב נמכרה בסוף השבוע באקזיט ענקי, שממנו ראו היזמים הישראלים רק חלק קטן ● המייסד רפי ביאר: "כששאלתי רופא האם אי-פעם חולה אמר 'אני לא רוצה ניתוח ברובוט, אני רוצה רופא אמיתי', הוא השיב שאף פעם לא"

פרופסור רפי ביאר/ צילום: איל יצהר
פרופסור רפי ביאר/ צילום: איל יצהר

"זה היה רעיון משותף שלי ושל אשתי", נזכר פרופ' רפי ביאר, מייסד חברת הרובוטיקה הרפואית קורינדוס, שנמכרה בסוף השבוע שעבר לחברת Simens Healthineers ב-1.1 מיליארד דולר.

קורינדוס (Corindus Vascular Robotics) הוקמה בישראל, הועברה כחברה צעירה לבוסטון, הונפקה בבורסה של ניו יורק ב-2015, וכעת נמכרת בפרמיה של פי שניים על שוויה בבורסה ערב ההכרזה על העסקה. 

החברה כבר מכרה 70 מערכות, המאפשרות צנתור רובוטי, כשהרופא יושב מחוץ לחדר הצנתורים ומכוון את המכשור הרובוטי באמצעי שליטה מרחוק. הגישה הזאת מאפשר לחסוך את כמויות הקרינה הגבוהות מאוד שלהן נחשף הרופא המצנתר (ביאר עצמו הוא קרדיולוג במקצועו), מכיוון שכל הצנתור נערך בהנחיית CT, והרופא שוהה במרכז הקרינה.

רופאים מצנתרים סובלים מתחלואה מוגברת בסרטן, קטרקט וגם כאבי גב חמורים, בגלל חלוקי העופרת שהם לובשים במטרה לנטרל חלק מהנזק.

אשתך גם מצנתרת?
"לא, אשתי עובדת סוציאלית במקצועה, והיא הייתה מוטרדת מאוד מההשפעה הבריאותית של הניתוחים האלה עלי", אומר ביאר. "צנתור כולל בעצם שלוש פעולות: קדימה, אחורה וסיבוב. כבר ב-1998 חשבנו יחד שאפשר לעשות זאת באופן רובוטי, ורשמנו על כך פטנט. אבל לא עשינו עם זה כלום, כולם היו עסוקים".

ב-2002, בעת שהיה מנהל היחידה לקרדיולוגיה פולשנית בבית החולים רמב"ם בחיפה (בהמשך נהפך למנכ"ל בית החולים), הכיר ביאר צעיר בשם טל וונדרוב, שלמד בטכניון בקורס להנדסה רפואית ורצה להיות יזם. וונדרוב ביקש להקים חברה סביב הטכנולוגיה הזאת בחממת הטכניון (שפעלה אז בשותפות עם רמב"ם), וזה היה תפקידו המקצועי הראשון.

באותו זמן בערך הוקמה בחממת הטכניון חברת רובוטיקה רפואית מוצלחת נוספת, מזור רובוטיקה, שנמכרה באחרונה לתאגיד מדטרוניק תמורת 1.64 מיליארד דולר. שתי החברות האלה היו חלוצות בעולם של רובוטיקה רפואית, שהיה אז ממש בתחילת דרכו.

מניית קורינדוס

"עצוב לי על מנהלים שעוברים לחו"ל"

"לא היה טריוויאלי להמר על וונדרוב למשרה הזה", אומר זוהר גנדלר, מי שהיה אז מנכ"ל חממת הטכניון, וכיום מנכ"ל חממת NGT3 בנצרת. "אבל היה לו ממוצע ציוני תואר בשמים, ורפי העיד שהוא בחור מוכשר מאוד". וונדרוב אכן ניהל את החברה בהצלחה והביא אותה בתוך שנים ספורות למצב של אבטיפוס, שיכול היה לבצע צנתור רובוטי בבעלי חיים ואף ניסיונות ראשונים בחולים. כיום וונדרוב מנהל את חברת Beyond Verbal, הפועלת בתחום האבחון על פי גוון הקול של המטופל.

ואולם אחרי שהמוצר פותח, עדיין לא היה טריוויאלי להשיג השקעת המשך. "כך זה לעתים קרובות אחרי תקופת החממה. אנחנו רואים את זה עד היום", אומר גנדלר. "עד שקיבלנו את ההשקעה בקבוצה של משקיעים מבוסטון, שהוביל הלל בכרך (אמריקאי-ישראלי, שהיה גם מנכ"ל חברת ההדמיה אורקס ואחד ממיידסי ESC, שהפכה ללומניס, ואחד המשקיעים הראשונים באלמה לייזרס - כולן חברות מכשור רפואי ישראליות שהגיעו לאקזיט; ג"ו). אלא שהדרישה של קבוצת המשקיעים הייתה שנעביר את החברה לבוסטון", אז מונה לחברה גם מנכ"ל חדש.

"אני לעתים קרובות עוסק בהפקת לקחים, עבור החברות שאני בונה עכשיו ב- NGT3: מצד אחד, איך בונים עוד קורינדוס; ומצד שני, האם אפשר היה להשאיר אותה בישראל? באותו זמן לא נראה היה שיש לנו ברירה אחרת", אומר גנדלר. "עצוב לי על מנהלים שעוברים לחו"ל עם חברה כזו, ואחר כך הם קצת לכודים, כי הם לא יכולים למצוא עבודה באותם תנאים ובאותה רמת בכירות בארץ".

הפקת הלקחים הזאת עוברת כנראה גם בשאלה מדוע חממת הטכניון לא הרוויחה יותר מהחברה שיזמה. ככל הידוע, מכרה החממה לאורך השנים נתחים ממניותיה בקורינדוס, שהניבה לה לאורך כל התקופה, כולל ההחזקה שנותרה לה, לא יותר מכמה מיליוני דולרים.

גנדלר: "עשינו כך גם בחברות אחרות שלנו, שבינתיים נעלמו, ואנחנו היחידים שעשינו מהן כסף, אז קשה לומר שזה היה השיקול הלא נכון. אבל זה אחד הלקחים שצריך להפיק: איך נשארים עם נתח גדול יותר". 

גם ביאר מספר כי החזקתו כיזם דוללה משמעותית לאורך כמעט 20 שנות קיומה של החברה. מי שעדיין מחזיק נתח בחברה הוא הלל בכרך, והחזקתו כנראה שווה גם היא כמה מיליוני דולרים.

"ה-FDA ממש התעללה בקורידוס"

השלב הבא היה פיתוח מערכת ברמה מסחרית, שתוכל לקבל את אישורה של ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית. "זה הבדל אחד מהסיפור של מזור", אומר גנדלר. "ה-FDA ממש התעללה בקורידוס. היה להם מאוד קשה לקבל את האישור".

ביאר: "האישור התקבל ב-2012, אחרי ניסוי שבו הוכח כי המוצר מאוד בטיחותי והדיוק שלו לא נופל מזה של צנתור ידני, והוא חוסך לרופא בערך 95% מהקרינה". אבל בתקופה הזו המערכת עדיין הייתה בתחילת הדרך. "היו חסרות בה חלק מהפונקציות של הצנתור, והיו חסרות הוכחות לכך שניתן להשתמש בה גם בצנתורים מורכבים".

החברה התחילה לשווק את המוצר, אבל כמו לגבי רוב המכשור הרפואי הקפיטלי, גם המוצר הזה נתקל בשמרנות תחילה, ובתי החולים התקשו להחליט להוציא 500-700 אלף דולר על כל מערכת. זאת, אף שלעומת מערכות רפואיות חדשות אחרות, כאן לרופאים היה אינטרס ברור באימוץ המערכת. ובכל זאת, היה להם קשה לסטות מהפרוטוקול המוכר.

ב-2015 הונפקה קורינדוס לפי שווי של כ-450 מיליון דולר, אבל כשההשקה לא הובילה מיידית להכנסות גבוהות, המניה נפלה ב-87% ממחיר ההנפקה. באמצע 2017 התחילה להתאושש, כשהמכירות התחילו לצמוח, אבל למעשה, רגע לפני האקזיט, החברה נסחרה לא רחוק משוויה בהנפקה.

ערב המכירה ברבעון השני של 2019, רשמה החברה הכנסות של 4.6 מיליון דולר - גידול של 175% על ההכנסה בתקופה המקבילה אשתקד. בעיני ביאר, המערכת היא רק בתחילת הדרך. "יש עשרות אלפי חדרי צנתור בעולם. הרופאים המבוגרים יותר מרגישים הכי נוח ליד מיטת החולה, אבל הצעירים, יש להם 40 שנה של קרינה לפניהם, והם רוצים לשמור על עצמם. המערכת צפויה להתפתח כעת לתחומים של צנתור עורקים בגפיים, שמאופיינים בעוד יותר קרינה, וכן צנתורי מוח - תחום חדש וגדול", הוא אומר.

החלום הבא: צנתור אוטונומי

צנתורי המוח הם מאוד רלוונטיים לחלום החדש של החברה - צנתור מרחוק. בעיקרון, כשהמערכת היא רובוטית והרופא מפעיל אותה בשלט רחוק, אפשר לעשות זאת מחוץ לחדר הצנתור, או ממרחק של עשרות ומאות קילומטרים.

בתחילת השנה ביצעה החברה ניתוח מרחוק בהודו, כשהתקשורת בין הרופא לרובוט עברה על גבי אינטרנט הודי רגיל. "אז מה", אומר ביאר. "לא קרה לי שברמב"ם הייתה הפסקת חשמל ונאלצנו לעמוד חמש דקות עם המכשירים בתוך החולה ולחכות?"

והחלום הבא, שלדעת ביאר, בהחלט נמצא בהישג ידה של המערכת, הוא הצנתור האוטונומי. הרעיון הוא שרופא יסמן את המקומות שבהם יש לבצע את הצנתור, ומשם הרובוט ימשיך לבד. בחזון אפשר לדמיין עשרות חדרי ניתוח פועלים במקביל, ורופא אחד אחראי לעולם.

"החולים מצביעים ברגליים לטובת הרובוט", אומר ביאר. "דיברתי עם רופא שעשה מאות ניתוחים עם המוצר שלו, ושאלתי אם אי-פעם חולה אמר 'אני לא רוצה ניתוח ברובוט, אני רוצה רופא אמיתי'. הוא השיב שאף פעם לא".

גנדלר מציין כי המוצר משתלב בחזון חדר הניתוח העתידי, שמנסה סימנס לבנות, ולכן המוצר היה כה אטרקטיבי עבורה. יש לציין כי דווקא חברת פיליפס הייתה שותפה שיווקית וגם בעלת מניות בקורינדוס. ייתכן כי הפרמיה הגבוהה ששילמה סימנס, מעידה על תחרות בין הגופים האלה על רכישת החברה.

לדברי ביאר, "המערכת לניתוחים מרוחקים מעניינת את סימנס מאוד, דווקא עבור האזורים הנידחים בארה"ב".

רכשת מערכת כזו לרמב"ם?
ביאר: "לא, חששתי שיהיה בזה ניגוד אינטרסים. רציתי לוודא שהמערכת מצליחה במקומות אחרים תחילה".

כיום ביאר נמצא בשבתון באוניברסיטת ג'ון הופקינס, אחרי שפרש לפני כמה חודשים מתפקידו ברמב"ם. "אני מקווה שהחברה הזו, גם אם לא פעלה בארץ, בכל זאת תתרום עוד לתדמית המתחזקת של תחום הרובוטיקה הרפואית בישראל", הוא אומר. 

עוד כתבות

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

כרזת ''הצרעה הירוקה'' של ברוס לי. דיאלוגים שנונים מסרטי קונג פו / צילום: Reuters, ARCHIVIO GBB / CONTRASTO

על הספר החדש של טרנטינו וההערצה שלו לאלימות פרועה

הבמאי האמריקאי האייקוני קוונטין טרנטינו, הוציא לאחרונה ממואר בו הוא מדביק את הקורא בתשוקתו לקולנוע ולתרבות הפופ של שנות ה-70 שמלווה אותו מגיל צעיר

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אלישע מדן. החברים / צילום: פרטי

"בזכות החברים": למרות שאיבד את שתי רגליו בעזה, אלישע מדן יצא לטייל בערבה

אלישע מדן נפצע אנוש בעזה ● בשבוע שעבר החברים שלו סחבו אותו כדי שיוכלו לטייל יחד בערבה: "אני יודע שאוכל לחזור להיות יותר ממה שהייתי" ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי