גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהאמון בנגידים ובקברניטי המדינות מתערער, השווקים מתקרבים לקראת עוד משבר

האמון באלה ש"מנהלים לנו את החיים" הוא קריטי לתפקוד של השווקים הפיננסיים ● האמון הזה התערער לאחרונה הן בישראל ובעיקר בארה"ב, הבירה העולמית של השווקים ● הצירוף של סבך בעיות גאו-פוליטיות וכלכליות, יחד עם התערערות האמון בקברניטים הכלכליים, אם יתדרדר, עלול להתברר כסוגיה הקריטית ביותר להתנהגות השווקים ● ניתוח

שליטים ונגידים / צילום: איל יצהר, רפי קוץ, רויטרס / Hannah Schroeder, רויטרס/Sarah Silbiger; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שליטים ונגידים / צילום: איל יצהר, רפי קוץ, רויטרס / Hannah Schroeder, רויטרס/Sarah Silbiger; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המערכת של יחסים בין אישיים מבוססת על אמון. אמון ביחסים זוגיים, אמון ביחסים בין הורים לילדיהם, אמון בין אחים, אמון בין חברים. כאשר יוצאים מן המעגלים האלה אל המערכת העסקית, סוגיות האמון הרלוונטיות, בין היתר, הן יחסי האמון בין שותפים, בין הנהלה לבין העובדים, בין החברה לבין לקוחותיה, ספקיה, נושיה, והסביבה כולה. וכאשר יוצאים מכאן אל המערכת הפוליטית, הסוגיה היא של אמון הציבור במנהיגיו, האמון בתקשורת, האמון במערכת המשפטית, וכדומה.

האמון הוא הבסיס לקיומו של סדר אנושי, עסקי, פוליטי ואחר, וכאשר האמון נשבר, כאשר צד אחד מאבד אמון בצד השני, נוצר משבר שקשה מאוד עד בלתי אפשרי, לתקנו. זה נכון לגבי יחסים אישיים בין בני זוג, זה נכון לגבי שני צדדים למשא-ומתן עסקי, וזה נכון גם למשא-ומתן מדיני בין שני מנהיגי מדינות, מעצמות, וזה נכון גם לגבי אמון של הציבור במנהיגיו, בקברניטים הפוליטיים שלו ובמקבלי ההחלטות הכלכליות שלו.

בשוק ההון, ברמה האישית, מערכת היחסים בין לקוח לבין מנהל ההשקעות שלו, כלומר, מנהל הכספים שלו, מבוססת על האמון של הלקוח ביכולותיו של מנהל ההשקעות להשיג לו את התוצאות המקוות, ובאמון שלו ביושרה של מנהל ההשקעות, וכאשר מתברר שאחד מהשניים לא מתקיים, הלקוח פשוט עוזב.

כאשר אנו יוצאים מהמסגרות הבסיסיות האלה אל שוק ההון כולו, ציבור המשקיעים נושא את עיניו לאלה שמקבלים את ההחלטות הגדולות שישפיעו עליו ועל כיסו. אלה הם בעיקר שני אישים בכל מדינה: שר האוצר ונגיד הבנק המרכזי. המשקיעים בדרך כלל נוטים להאמין, שהאנשים שם למעלה יודעים הרבה יותר מהם, מה שנכון, והם גם יודעים לקבל את ההחלטות הנכונות, מה שלא תמיד נכון. כל זמן שרמת האמון במקבלי ההחלטות היא גבוהה, זה מקל מאוד על מקבלי ההחלטות וזה גם מתבטא בשווקים הפיננסיים. ברגע שהאמון הזה נסדק, מתחילות הצרות, וברגע שהוא נשבר, מה שנותר הוא להתפלל.

ההיסטוריה הכלכלית של ישראל יכולה בהחלט להדגים את החשיבות, ולפעמים, הקריטיות של אמון הציבור במנהיגיו הכלכליים. נפתח בישראל, ואז נעבור לעולם הגדול ולשאלות היותר אקטואליות ויותר חמורות מאשר ישראל.

צמצום גירעון? הפעם הקודמת שנשבר האמון

הדוגמה הבולטת להתמוטטות האמון של הציבור במנהיגיו הכלכליים התרחשה ב-2000-2002. זה אירע על רקע קשה של אינתיפאדה מבית ושל מיתון עולמי שהיה שזור בהתפוצצות בועת הדוט.קום במרץ 2000 ובפיגוע התאומים בספטמבר 2001. הגירעון התקציבי בישראל אז זינק לרמה גבוהה מאוד, והתבקש קיצוץ ניכר בהוצאות הממשלה. ההאטה הניכרת במשק איימה גם על הכנסות המדינה. זה היה הרקע להסכם בין נגיד בנק ישראל, ד"ר דוד קליין, לבין ראש הממשלה אריק שרון, וסילבן שלום שר האוצר, על הפחתה דרמטית בריבית תוך התחייבות הממשלה לצמצם את הגירעון בתקציב.

הפחתת הריבית נעשתה, אבל צמצום הגירעון, ממש לא. להפך. הוא זינק ל-6%, ועדיין משרד האוצר שידר מסר שהכול תחת שליטה ושהצמיחה, כן הצמיחה, צפויה לעמוד על 4%. ממש כך. השנה הסתיימה בצמיחה שלילית. המשק נכנס לסחרור, השווקים הפיננסיים היטיבו לבטא זאת. שוק המניות צנח כדי מחצית, איגרות החוב של ממשלת ישראל נפלו והגיעו לתשואות שנתיות עתידיות צמודות למדד של כ-6%. הציבור איבד אמון, וכאשר הציבור מאבד אמון במנהיגיו הכלכליים, הרבה יותר קשה גם לתקן את מה שהתקלקל. עד כדי כך הגיע חוסר האמון, שהדולר נשק ל-5 שקלים, שהרבה מאוד כסף הוצא (חוקית) לחו"ל, והבדיחה הרווחת הייתה, שמי יישאר כאן אחרון כדי לכבות את האור בשדה התעופה בן גוריון.

ומתי חזר האמון? כאשר הציבור השתכנע שמנהיגיו לא רק מצהירים אלא גם עושים ואפילו מכאיבים לו. וזה קרה כאשר בנימין נתניהו התמנה לשר האוצר בפברואר 2003, ובגיבויו של ראש הממשלה שרון, שלא היה ידוע כידידו הפוליטי בלשון המעטה, נקט שורה של צעדים פוגעניים כמעט בטווח הקצר, אך מעודדי צמיחה לטווח היותר ארוך.

גם השנה האחרונה הייתה בעייתית משהו כאשר בוחנים את התנהלות בנק ישראל. בינתיים, זה חלף ללא תוצאות קשות.

המהלך הראשון היה ההחלטה על העלאת ריבית בנק ישראל בנובמבר 2018 מרמה של 0.1% ל-0.25%. זה היה מהלך שנוי במחלוקת והוא נעשה על ידי ד"ר נדין טרכטנברג בתקופת המעבר, בטרם נכנס הנגיד המיועד, פרופ' אמיר ירון, לתפקידו באופן מסודר. זה היה אמנם מהלך ללא משמעות מעשית גדולה, אבל בניגוד למקובל, הוא לא היה צעד ראשון בשרשרת מהלכים של העלאות ריבית, והוא נותר "יתום" מזה 9 חודשים. המהלך של העלאת הריבית יצר רושם של התחלת תהליך, ותפישה זו של השוק התחזקה בעקבות מסרים שהעביר בנק ישראל לשוק בעקבות פרסום תכני הדיון של הוועדה המוניטרית בנושא, ובעקבות ראיונות שקיים נגיד הבנק, והכול בעת האחרונה ממש.

ובינתיים, הדולר נפל מתחת לרמה של 3.5 שקל לדולר תוך תיסוף של כ-3% בתוך פחות מחודש מאז פרסום הדיון, ובנק ישראל נכנס ללחץ. הנגיד הזדרז לשגר הודעה לשוק עם המסר שהריבית לא צפויה לעלות עוד זמן רב, ושלרשות בנק ישראל יש כלים לטפל במצב שנוצר. מבלי להיכנס לשאלה מה נכון לעשות בהקשר של הריבית והדולר, ומתי, הרי שרצף הזיגזוגים האלה לא מוסיף כבוד לאמינות הבנק המרכזי שלנו. וכאשר זה מגיע בפרק זמן שבו גם המדיניות התקציבית של הממשלה עומדת תחת מתקפה וסימני שאלה, ויש סוג של ואקום פוליטי לפני הבחירות, ואולי גם אחריהן, הצירוף הזה הוא צירוף מסוכן, כרגע, עדיין ברמת עצימות נמוכה, אבל יש כאן פוטנציאל לבעיות בעתיד.

געגועים לאמון נוסח פולסון-ברננקי

מרכז הזירה הבינלאומית מן הבחינה הכלכלית העולמית ומהבחינה של השווקים הפיננסיים נמצא כמובן ועדיין בארה"ב. ישנם שם שלושה אנשי מפתח: הנשיא דונלד טראמפ, שר האוצר סטיבן מנוצ'ין, ויו"ר הבנק המרכזי, הפד ג'רום פאואל. פאואל הוא שאחראי על ניהול המדיניות המוניטרית. המדיניות הפיסקאלית-התקציבית אמורה להיות מתואמת עם המדיניות המוניטארית.

העובדה שהעולם הכלכלי "יצא" מן המשבר הגלובלי אדיר הממדים של 2008 נזקפת לזכות העובדה שהנרי פולסון, שר האוצר דאז, ובן ברננקי, יו"ר הפד, תיאמו את המהלכים ביניהם כאשר היתיה להם מטרה משותפת ברורה ודרך משותפת ברורה להשיג אותה. פולסון, כלומר הממשל, הזרים כספים להצלת המערכת הבנקאית האמריקאית, וכתוצאה מכך, גם הבינלאומית, וברננקי הפחית באופן אגרסיבי את הריבית בארה"ב. הם זכו לאמון הציבור, השווקים הפיננסיים הריעו, וזה הקל עליהם מאוד להצליח במשימה.

היום אנחנו נמצאים במקום אחר לגמרי. מצד אחד, הרבה יותר טוב, ומן הצד השני, הרבה יותר רע. הרבה יותר טוב, כי הכלכלה העולמית התאוששה, שיעורי האבטלה ירדו בחדות, האינפלציה בהחלט תחת שליטה, והיה לנו עשור של פריחה בכל השווקים הפיננסיים. הן ההתרחבות הכלכלית, והן המחזור החיובי בשוקי המניות, שברו שיאים מבחינת אורכם.

מן הצד השני, לטוב הזה היה מחיר. המחיר הוא בדמות הר חובות של משקי בית, אבל בעיקר של הסקטור העסקי, ועוד יותר של המדינות. וכאשר, המנהיגים הכלכליים מבקשים להוריד את רמת המינוף, כן גם של הפד עצמו, מתברר שזה לא כל כך פשוט "לרדת מגב הנמר הדוהר". ובינתיים, העננים מעל המשק העולמי ומעל השווקים הפיננסיים הולכים ומתקדרים.

ישנה הסכמה בין כלכלנים שהמחזור הכלכלי החיובי של התרחבות ברמת הפעילות בעשור האחרון עומד לקראת סופו, ועיקר הוויכוח הוא כרגע סביב השאלה, אם אחריו תבוא תקופה של האטה כלכלית או של מיתון, חלילה. זוהי תקופה רגישה מאוד ומסובכת בסבך של סוגיות כלכליות וגאו-פוליטיות, שלחלקן יש השלכות כלכליות שליליות כבדות משקל ברמה כזו או אחרת. נמנה רק אחדות מהן: צפון קוריאה, איראן, יפן-דרום קוריאה, ארה"ב - רוסיה בסוגיית הטילים, סין-טאיוואן, ים סין הדרומי, הברקזיט, הכלכלה האיטלקית, מערכת הבנקאות הסינית, מערכת הבנקאות האירופאית, וכמובן, מלחמת הסחר ארה"ב-סין (ואולי גם ארה"ב-אירופה), שאיננה רק מלחמת סחר של מכסים כפשוטה, אלא מייצגת משהו הרבה יותר גדול ומאיים.

אז הנה, בתקופה כל כך רגישה, מוצא לעצמו טראמפ מקום וזמן להשמיע ביקורת בוטה כלפי יו"ר הפד שהוא עצמו מינה. ומדוע? כי הוא, טראמפ, חובב מינופים מובהק, ומגלומן לא קטן, ש"בחייו הקודמים" מינף עצמו לדעת, מבקש, כנראה, להעתיק תפישת עולם זו לעולמות של הכלכלה האמריקאית. רפורמת המס שלו נתנה אמנם, וכצפוי, דחיפה לרמת הפעילות של המשק האמריקאי, אבל השפעתה זו עומדת לפוג לפי כל הסימנים, והשפעתה השלילית כבר ניכרת בעלייה בגירעון התקציבי של ארה"ב, שלא היה נמוך גם קודם. גם מאמציו לצמצם את גירעון הסחר של ארה"ב עם העולם, ובמיוחד עם סין, לא בדיוק עולים יפה. בדיוק להפך.

פאואל לא מתחבר למודל הארדואני

טראמפ אוהב, כאמור, ריבית נמוכה, מעצם הווייתו, וזה נכון במיוחד בשנה שלפני הבחירות לנשיאות. וכאשר נכנסים שיקולים פוליטיים לזירה שצריכה להיות נקייה מהם, ה"עסק" מתחיל להסתבך, ראה דוגמת ארדואן בטורקיה בדיוק באותה סוגיה.

כבר בדצמבר 2018 טראמפ דרש מיו"ר הפד להוריד את הריבית בסגנון ארדואני. ומה החליט פאואל? הוא החליט דווקא להעלות את הריבית ב-0.25%, משהו בסגנון של הפגנת עצמאות והכנסת אצבע לעיניו של הנשיא. סטנלי פישר, לשעבר סגן יו"ר הפד בתקופת ג'נט ילן, העריך שזהו צעד שנועד להדגיש את עצמאות הפד. יתרה מכך, באותה עת הפד שידר לשווקים הפיננסיים שהוא בדרך להעלות את הריבית עוד כ-3 פעמים במהלך 2019, השנה הנוכחית.

והנה חלפה לה רק מעט יותר מחצי שנה, והכול התהפך על פניו. פאואל מוריד את הריבית ב-0.25%, אבל עדיין משדר מסר שהורדות ריבית נוספות ממש לא בטוחות. זאת אחרי שדובר על כיוון הפוך של העלאת ריבית. מה קרה בחצי השנה הזו בכלכלה האמריקאית שמצדיק הורדת ריבית? כמעט כלום. שוק איגרות החוב מתאכזב ומגיב באותו יום בירידות שערים. לא חולף אלא יום אחד בלבד, וטראמפ מצייץ שהוא החליט להשלים את מלאכת הטלת המכסים על "יתרת" התוצרת הסינית שמיובאת לארה"ב בסכום ה"פעוט" של 300 מיליארד דולר ובשיעור של 10%. וזה חודש אחרי שהוחלט לחדש את המשא-ומתן ובעיצומו של השבוע שבו אכן חודש המשא-ומתן. איננו יודעים מה התנהל מאחורי הקלעים בין טראמפ לבין פאואל ומה האחרון ידע או לא ידע על כוונתו של טראמפ, ומה הייתה כוונתו של טראמפ במהלך הזה. האם המהלך היה מכוון לאוזניו של פאואל כדי שזה יגביר את קצב הורדת הריבית, או לאוזנם של הסינים, או לשניהם יחד, כפי שהגיוני מאוד להניח, בסגנון של "מה שלא הולך בכוח, ילך יותר בכוח".

הסינים לא נשארו, כמובן, חייבים ודאגו לפיחות ניכר בשערו של היואן, מה שמקטין את הנזק הפוטנציאלי של מכסי טראמפ, וזה האחרון, ששונא שלא להיות זה שאומר את המילה האחרונה, מיהר להאשים את סין בהאשמה שעליה הוא חוזר ומנגן כבר 3 שנים, שסין מבצעת מניפולציות אסורות במטבע שלה. המהלך של סין שהתמתן יום אחר כך, גרם לעצבנות גדולה בשווקים הפיננסיים, כולל ירידות חדות בבורסה האמריקאית. להערכתי, זו הייתה דוגמית סינית לטראמפ מה היא מסוגלת לעולל לו, הוא, שעומד לפני בחירות חוזרות לנשיאות, והוא שרואה בעליות בשוקי המניות עדות להצלחתו.

טראמפ מבלבל את השווקים

וטראמפ, כמו טראמפ, שלהוט לראות עליות בשוקי המניות מגיב מיד בציוץ משלו וכותב "עוד שלושה בנקים מרכזיים הורידו את הריבית. הבעיה שלנו איננה סין, אנחנו חזקים יותר מתמיד, הכסף זורם לארה"ב בשעה שסין מאבדת אלפי חברות לארצות אחרות, והמטבע שלה תחת מצור. הבעיה שלנו היא שהבנק המרכזי שלנו גאה מדי מכדי להודות בטעות שלו כאשר הידק את המדיניות המוניטרית שלו, ולהודות שאני צדקתי. הוא צריך להוריד את הריבית במנות גדולות יותר, ויותר מהר ..."

ומה עושים השווקים? הם מתחילים לשאול כמה שאלות מטרידות. עד כמה הבנק המרכזי יצליח לשמור על עצמאותו, אחרי ככלות הכול, פאואל לא הצליח לבנות לעצמו מוניטין דוגמת זה שממנו נהנו אלן גרינספן, ברננקי, או ג'נט ילן. אדרבא, בתקופה הקצרה שבה הוא מכהן, כשנה וחצי, הוא הצליח לבלבל את השוק יותר מפעם אחת. גם היום, אחרי הרושם הראשון שהותירו דבריו במסיבת העיתונאים ביום הפחתת הריבית, שוק איגרות החוב הממשלתיות בארה"ב מתמחר הורדות ריבית אגרסיביות, הפעם כחלק מ"ריצה לחוף מבטחים" על רקע החרפת מלחמת הסחר.

איפה השקיפות איפה? המשקיעים שואלים

אז עם מה נשארנו?

עם נשיא שמצייץ ללא הרף, ואיש, אולי כולל אף הוא, לא יודע מה הוא רוצה. האם מדובר בטקטיקה של משא-ומתן, טקטיקה שתוכיח עצמה בסופו של יום, או שתקרוס מול נחישות של שחקן הפוקר הסיני שאולי משחק את המשחק טוב יותר ממקבילו האמריקאי, או שטראמפ רוצה לייצר כאוס מכוון, כפי שכתבתי כבר בעבר.

מה שברור הוא ששקיפות אין כאן, ואנחנו מקבלים מנה גדולה של חוסר שקיפות.

זה לא נוח לנו כמשקיעים, אבל אנחנו כבר רגילים לכך כאשר זה מגיע מצידם של פוליטיקאים.

ועכשיו הבעיה היא, שאנחנו נותרנו עם יו"ר הפד שחף מאומנות של שידור מסרים לשווקים, ומה שמותר לפוליטיקאים דוגמת טראמפ, לא מותר לנגידי בנקים. במקרה שלהם, זה עלול להתברר כהרסני.

בעולם כל כך מסובך ורגיש בנקודת הזמן הזו, השווקים משוועים לרמה מסוימת, ולו קטנה, של שקיפות ושל ודאות. כאשר נגידי בנקים מרכזיים, נכשלים בהעברת המסרים שלהם לשווקים, ומשדרים מסרים מבלבלים שלא בכוונת מכוון, אנחנו צריכים להיות מודאגים, כי רמת האמון של השווקים בנגידים היא קריטית לתיפקודם. 

הכותב הוא בעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"