גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איטליה בדרך לבחירות? שר הפנים החליט לטלטל את המדינה באמצע חופשת הקיץ

כשהוא רוכב על תמיכה גוברת במפלגתו, מתאו סלביני פירק את הקואליציה והחל בקמפיין לראשות הממשלה ● לפי הערכות, סלביני מעוניין ללכת לבחירות בתחילת אוקטובר, לפני שהכרעות כלכליות כואבות יגבו ממנו מחיר פוליטי

מתאו סלביני / צילום: רויטרס, Guglielmo Mangiapane
מתאו סלביני / צילום: רויטרס, Guglielmo Mangiapane

מבחינת מתאו סלביני, הבחירות הבאות באיטליה כבר הוכרזו. מנהיג מפלגת הימין "לגה" (לשעבר "הליגה הצפונית") מסתובב בימים אלה בדרום איטליה, מצטלם במסיבות חוף במהלך היום וקורא להצביע עבורו לראשות הממשלה בערב.

בשלושת הימים שעברו מאז שהפוליטיקאי האיטלקי, המכהן כשר הפנים, הכריז כי הוא מפרק את הקואליציה עם תנועת "חמשת הכוכבים", קצב הפעילות הוגבר. אתמול אף פתח סלביני בעימות אינטרנטי מול השחקן האמריקאי ריצ'רד גיר, שביקר את מדיניות הפליטים שלו. עם שיזוף של ברלוסקוני וכישורי טוויטר של טראמפ - מתאו סלביני החל בסוף השבוע את המרוץ שלו לראשות ממשלת איטליה.

ההחלטה של סלביני לפרק את הקואליציה הפופוליסטית השולטת במדינה תפסה את המערכת הפוליטית באיטליה בהפתעה. אמנם, החיבור שנוצר אחרי הבחירות בשנה שעברה בין ה"לגה" לבין תנועת "חמשת הכוכבים" היה מלאכותי וסבל מחוסר יציבות מיומו הראשון ומחיכוכים בלתי פוסקים עד לרגע האחרון, אבל התזמון - באמצע חופשת הקיץ - היה לא צפוי.

ביום חמישי ניצל סלביני ניסיון פוליטי של "חמשת הכוכבים" לטרפד את פרויקט הרכבת בין איטליה לצרפת, כדי להכריז שהשותפות הסתיימה. "אין יותר רוב לקואליציה הנוכחית", הודיע, "כפי שאפשר לראות מההצבעה (נגד פרויקט הרכבת) ומהעלבונות החוזרים ונשנים נגדי... הגיע הזמן לבחירות חדשות".

רוב הפרשנים מעריכים כי מדובר בצעד מתוכנן היטב. מבחינה פוליטית, הפיתוי שעומד בפני סלביני הוא עצום. העיתונאי לשעבר (46), ששינה את פניה של מפלגת הליגה הצפונית הבדלנית והפך אותה למפלגת ימין מתנגדת להגירה הזוכה לתמיכה אפילו בדרום איטליה, לא הסתיר מעולם את שאיפתו לכהן כראש ממשלה.

בשנה האחרונה ראה סלביני כיצד החלום הופך לאפשרי. התמיכה ב"לגה" זינקה מ-17% בבחירות במרץ 2018 ל-38% לפי הסקרים האחרונים. בבחירות לפרלמנט האירופי זכתה ה"לגה" ב-34% - יותר מכל מפלגה אחרת באיטליה. סלביני, שעל אף שנכנס לקואליציה כשותף זוטר התנהג כאילו הוא ראש הממשלה, ראה כיצד המציאות אט-אט מתאימה לשאיפותיו, ואיך הוא הופך ל"איש החזק" של הפוליטיקה האיטלקית.

המכשול - נשיא איטליה

היחיד שעומד בדרכו, נכון לעכשיו, הוא נשיא איטליה סרג'יו מטרלה. לנשיא האיטלקי יש סמכויות רבות - הוא יכול למנות ממשלת מעבר טכנוקרטית, הוא יכול להעניק זמן לבניית קואליציה חדשה או אפילו לדחות בכמה חודשים את מועד הבחירות החדשות. גם "חמשת הכוכבים", שלמרות התרסקותה בסקרים (מ-32% בבחירות ל-17% בסקרים האחרונים) הודיעה תחילה כי אינה חוששת מסיבוב בחירות חדש, שינתה את הטון בסוף השבוע. מייסד התנועה, הקומיקאי בפה גרילו, קרא "להציל את המדינה מפני הברברים החדשים" ולמנוע בחירות. תסריט שבו מפלגות האופוזיציה מהשמאל מתגייסות להציל את הממשלה בראשות ג'וזפה קונטה נראה פחות ופחות בלתי אפשרי ביממה האחרונה.

עדיין, התמיכה האדירה שה"לגה" זוכה לה בסקרים תהפוך כל צעד מלבד הכרזה על בחירות חדשות לשנוי במחלוקת מבחינה דמוקרטית, וסלביני יודע זאת. "אני רוצה להעניק לאיטלקים ממשלה יציבה לחמש השנים הבאות", צייץ אתמול, "בלי משחקים מצד ארמון הנשיאות".

מתנגח עם בריסל

יש עוד סיבה למהלך הקיץ של סלביני - הרצון להתחמק כמה שאפשר מלקיחת אחריות על התקציב האיטלקי שאמור להיות מוגש באוקטובר הקרוב. למרות הבטחותיו לבוחרים, המצב הכלכלי הרעוע של איטליה וההתחייבויות לשמירת מסגרת גירעון סבירה מול בריסל, מכריחים את הממשלה האיטלקית הנוכחית לקבל הכרעות כואבות ובלתי פופולריות מבחינת מסים ורפורמות בפנסיה.

סלביני, לפי פרשנים, מעדיף ללכת לבחירות בתחילת אוקטובר, לפני שההכרעות הללו גובות ממנו מחיר פוליטי, מאשר אחרי. לכן, דרש הפוליטיקאי האיטלקי לכנס את הפרלמנט לדיון חירום והודיע כי מפלגתו תגיש הצעת אי-אמון בראש הממשלה קונטה כבר מחר (שני).

סלביני לא היסס להתנגח עם בריסל בנושא מדיניות הפליטים וגם בנושאים כלכליים. ממשלה בראשותו, לפי ההערכות, תוביל קו נוקשה יותר מול בריסל מאשר הקואליציה הקיימת. הוא עצמו הכחיש בסוף השבוע דיווח שהופיע ב"לה רפובליקה" (עיתון המזוהה עם השמאל באיטליה ), שלפיו הוא מתכנן "איטליאקזיט" - פרישה איטלקית מהאיחוד האירופי. "הרעיון לעזוב את אירופה מעולם לא היה בתוכניות", אמר.

באירופה, האי ודאות האיטלקית מצטרפת לאי ודאות הבריטית סביב הברקזיט ומערערת עוד יותר את המצב הפוליטי - ואיתו את התחזיות הכלכליות ליבשת ולכלכלות מוטות היצוא שלה, המתמודדות במקביל עם השפעות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין.

מניות הבנקים האיטלקיים צללו ב-5% ביום המסחר האחרון, והמרווח בין אג"ח של ממשלת איטלקיה לאג"ח של גרמניה התרחב ל-240 נקודות.

בינתיים, עצם הנוכחות והפופולריות של סלביני בפסקרה ובמקומות אחרים בדרום איטליה ממחישים את השינוי שיצר בפוליטיקה האיטלקית. עיקר המסר שלו מאז שמונה לשר הפנים היה נגד הגירה. צעדיו נגד ארגונים לא-ממשלתיים ונגד כניסת פליטים, מבקשי מקלט ומהגרים לאיטליה הם חלק מרכזי מהפופולריות הגואה של המפלגה.

בדומה לנשיא ארה"ב טראמפ - שאותו הוא מעריץ ושיועצו לשעבר סטיב באנון משתף איתו פעולה באופן הדוק - משתמש סלביני בטוויטר כדי לפתוח חזיתות מול מטרות שונות. בערוץ ישיר זה גם פורסמה הבוקר (א') הסנונית הראשונה של קמפיין הבחירות הצפוי. "ניקח מחדש את איטליה שלנו", נכתב על רקע תצלום של סלביני מחייך, "אתם בפנים?".

נקודת האור של הכלכלה האיטלקית: הר ההלוואות הרעות מתכווץ / וול סטריט ג'ורנל

בנקים איטלקיים ביצעו מקצה שיפורים גדול מאוד בטיפול בבעיה שפגעה בהם במשך שנים ואיימה על יציבות כל גוש האירו: ההלוואות הרעות.

בסוף 2016, סך ההלוואות הלא מתפקדות במאזני הבנקים באיטליה היה כ-350 מיליארד אירו, או 17% מסך תיק ההלוואות, לפי הבנק המרכזי של איטליה. הנתון הזה ירד בתחילת 2019 ל-190 מיליארד אירו, 9% מסך תיק ההלוואות, לפי הנתונים העדכניים ביותר.

הבנקים האיטלקיים נאבקו במשך שנים עם הררי הלוואות לא נפרעות אחרי המיתון הכלכלי שנגרם ממשבר החובות הריבוניים של השנים 2011-2012, שגרם לפשיטת רגל של המוני עסקים קטנים. העסקים הללו, כולל חברות קטנות, לא סיפקו לעתים תכופות די ביטחונות לבנקים.

התוצאה הייתה שהבנקים, שהרווחיות שלהם ממילא הייתה מהחלשות באירופה, נשארו עם מירווחי הון דקיקים כדי לכסות את הפסדי ההלוואות.

הבנקים באיטליה נשארו חשופים לאי יציבות פוליטית. בסוף השבוע ירדו מניותיהם בתלילות על רקע הסיכוי להקדמת הבחירות במדינה. מירווח התשואה בין האג"ח הממשלתיות האיטלקיות לגרמניות התרחב, ופוגע בבנקים שהם בדרך כלל מחזיקים גדולים של אג"ח מדינה.

בעקבות משבר החובות, הבנקים באיטליה ניסו לנקות את מאזניהם מהלוואות רעות, ותכופות הם הנפיקו מניות חדשות כדי לספוג הפסדי הלוואות ולשמור על רמות ההון שלהם מעל דרישת הרגולציה.

מלבד גיוס עוד כוח אדם מיומן לטפל בבעיה, הבנקים מכרו הלוואות רעות במיליארדי אירו למשקיעים גדולים כמו קרנות פימקו, סרברוס ופורטרס אינווסטמנט בארה"ב.

ממשלת איטליה עודדה את המכירות הללו באמצעות השקת תוכנית שנועדה לסייע לבנקים לאגח (להפוך לאג"ח) הלוואות רעות, על ידי מכירת ביטחונות לבנקים שהפכו חלק מהאג"ח הללו לפחות מסוכנות.

עם זאת, הבנקים באיטליה מחזיקים עדיין ביותר מפי שניים משיעור ההלוואות הרעות שמחזיקה מערכת הבנקאות בכל גוש האירו.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט