גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השוק החם של תחליפי בשר: החברה הישראלית שמתכוונת לייצר חלבון משמרים מושבחים

נקסטפרם בניהולו של בועז נוי, בעבר מנהל חטיבת המזון של אנזימוטק, מפתחת שמרים משופרים ע"י שינוי תנאי סביבת הגידול שלהם ● כעת מגייסת החברה 10 מיליון דולר כדי לקדם שלושה מוצרים שפיתחה לתעשיית המזון ולתעשיית הדלק הביולוגי, ולפתח את היעד הבא שלה: ייצור חלבון תחליפי לבשר

מנכ"ל נקסטפרם בועז נוי ושותפה מייסדת וסמנכ"לית מחקר ופיתוח צפרא כהן / צילום: כדיה לוי
מנכ"ל נקסטפרם בועז נוי ושותפה מייסדת וסמנכ"לית מחקר ופיתוח צפרא כהן / צילום: כדיה לוי

אם תטיילו בטבע ותראו קבוצה של אנשים רציניים מביטה בעניין באורגניזם קטן, חסר ייחוד בצורתו או ביופיו, בוחנת אותו בעדינות ומלקטת אותו בזהירות, ייתכן שאלה חברי הנהלת נקסטפרם שמלקטים את הקניין הרוחני הבא שלהם.

"שמרים נמצאים בכל מקום", אומר מנכ"ל החברה בועז נוי. "גם בבית הקפה שאנחנו יושבים בו כרגע יש שמרים. השאלה היא אם יש כאן תנאים לצמיחה של שמר בעל תכונות מיוחדות. אנחנו יודעים היכן למצוא שמרים מיוחדים. אבל זה סוד".

נקסטפרם הוקמה על ידי כמה מחברי ההנהלה הבכירה של אנזימוטק, חברת רכיבי המזון שנמכרה ב-2017 לחברת תמציות הטעם פרוטרום תמורת 290 מיליון דולר. נוי, שהיה מנהל חטיבת רכיבי המזון של אנזימוטק, מוביל את נקסטפרם יחד עם ד"ר צפרא כהן, מומחית להנדסת מזון וביוטכנולוגיה, ששימשה בכמה תפקידים בכירים במערך המו"פ של אנזימוטק; והיו"ר יוסי פלד, שבעבר היה המנכ"ל המיתולוגי של חברת חומרי הגלם למזון גלעם ויו"ר אנזימוטק.

נקסטפרם הוקמה ב-2013 וגייסה מנהלים ועובדים נוספים מאנזימוטק. "זה לא ששתיתי עובדים מהחברה", מדגיש נוי. "רצה המזל והם פשוט עזבו בדיוק כשהייתי צריך אותם". גם חלק מהמשקיעים היו כאלה שהכירו את נוי מאנזימוטק, למשל חברת ארנסיה המקסיקנית וחברת Yitong הסינית.

כמו אנזימוטק, נקסטפרם מפתחת רכיבים ייחודיים לתעשיית המזון. אנזימוטק התבססה על טכנולוגיה ייחודית של עיבוד חומצות שומן, שפותחה במעבדתו של ד"ר סובחי באשיר, וכך פיתחה רכיבים לתרכובות מזון לתינוקות וחומצות שומן חיוניות להורדת כולסטרול, שיפור הזיכרון וטיפול בהפרעות קשב. גם נקסטפרם מבוססת על טכנולוגיה יחודית שפותחה בחברה: אבולוציה מכוונת של שמרים.

נוגד חמצון שמקורו בשמרים

"בשנת 2014, אחרי שעזבתי את אנזימוטק, ביקשתי מאריאל כץ (מנכ"ל אנזימוטק, שדווקא לא הצטרף לנקסטפרם) שיחבר אותי לטכנולוגיה המעניינת הבאה", מספר נוי. "הוא חיבר אותי עם ד"ר מורן גנדלמן, ממציאת הטכנולוגיה". גנדלמן, בעלת דוקטורט מהטכניון, היא היום חוקרת בכירה בחברה.

הטכנולוגיה מבוססת על השבחה גנטית של שמרים בשיטה טבעית. באמצעות עריכת שינויים מסוימים  בסביבה שבה גדלים השמרים, מכוונים חוקרי החברה תהליך של ברירה טבעית כך שייוותרו השמרים שמייצרים כמות גדולה של חלבון מסוים. כך, לדוגמה, מובילים עולמיים בתחום תחליפי הבשר פיתחו באמצעות הנדסה גנטית שמר שמבטא כמויות גבוהות של החלבון Heme, החלבון בדם שאחראי על הטעם ה"מדמם" של הבשר, ושילבו אותו במוצרים מהצומח כדי לשוות להם טעם של בשר.

"אנחנו רוצים לגרום לשמר להיות שונה ממה שהוא במקור אבל ללא הנדסה גנטית, כלומר ללא עריכה גנטית אלא על ידי השפעה על הסביבה", אומרת כהן.

ברירה סביבתית של שמרים אינה המצאה של נקסטפרם, אולם לדברי אנשי החברה נוספו לטכנולוגיה שלהם כמה מרכיבים סודיים שמשפרים את ביצועיה. כך, לדוגמה, פיתחה החברה נוגד חמצון שמקורו בשמרים המשופרים, המוצר הראשון שלה. "התחלנו את הפיתוח בשמרים שבודדו מהטבע ומייצרים את החומר בכמויות קטנות. על ידי האבולוציה המכוונת הצלחנו להגדיל את כמות החומר פי 60", מספרת כהן. "אם אני משווה שיטות של השבחה גנטית במנגנון של השפעה סביבתית לעומת עריכה גנטית, המנגנון שלנו לא רק עשוי להיות יותר בטוח משום שמירת הקשר שלו לשמר הטבעי, אלא גם יכול להיות יותר יעיל. הסביבה גורמת לשינוי של עשרות גנים בכיוון הרצוי במקביל, לעומת רק 2-3 שאפשר לגעת בהם בעריכה גנטית".

בין דלק ביולוגי למזון קפוא

מוצר נוסף של החברה הוא שמר עמיד לתנאי הקפאה. "זה מצוין לבצקים קפואים. במבחנים שערכנו לו הוא מתחרה ומנצח בתחום העמידות בהקפאה מול חברות בנות 100 שנה".

השילוב בין הטכנולוגיה של גנדלמן לידע של בכירי אנזימוטק בתכנון ובבנייה של תהליכים תעשיתיים לתחום המזון, הם שאפשרו כנראה להשיג תוך זמן קצר יחסית תוצאות טובות והתקדמות שחברה שרק בגרה מהאקדמיה ללא רקע תעשייתי הייתה מתקשה להשיג ללא שנות עבודה רבות ורצופות כישלונות.

גם הידע שצברו בנוגע לפיתוח שווקים ועבודה צמודה עם לקוחות בתחום המזון, כדי להבין מה הם באמת צריכים ומה ייחשב בעיניהם מוצר סופי בעל היתכנות תעשייתית, עשה את שלו. לחברה כבר יש שיתוף פעולה חתום עם חברה בינלאומית (קנדית במקור) בשם Lallemand, החברה השנייה בגודלה בעולם בתחום השמרים.

"ללמונד הציעו לשתף איתנו פעולה דווקא בייצור דלק ביולוגי", אומר נוי. "כשמייצרים דלק ביולוגי, התירס הופך לאלכוהול באמצעות שמרים. האלכוהול הזה הוא הדלק. המוצר שלנו, שיושק בעוד חודשיים, הוא שמר שמפרק את התירס בצורה יעילה יותר". לדבריו, בארה"ב נקבע לאחרונה חוק שלפיו 10% מהדלק במדינה יהיה חייב להיות מבוסס על תירס, "כי בנוסף לעניין הקיימות, יש להם תעשיית תירס חזקה והתקנה הזאת מחזקת אותה".

חברת שמרים כזו מפתחת שמרים לכל התעשיות? גם מזון וגם דלק?

נוי: "כן, שמרים זו ההתמחות והיישום של הטכנולוגיה הוא רב-תחומי. ללמונד הם מהמובילים בעולם בתחום שמרי האפייה וגם השחקן הגדול בדלק ביולוגי. אנחנו משתפים איתם פעולה גם סביב מוצר הביודיזל וגם סביב השמרים בהקפאה.

"המוצר השלישי שלנו הוא נוגד החמצון שהזכרנו קודם, שאפשר יהיה להוסיף לטבליות, לסוכריות גומי או למוצרי מזון אחרים, כי אין לו טעם ואין לו ריח. זה ייחודו, נוסף על האפקטיביות שלו. את המוצר הזה אנחנו משיקים עצמאית, והשוק הראשון שאנחנו נכנסים אליו הוא ארה"ב. הקמנו מערך ייצור בקבלנות משנה. הציוד הדרוש לייצור הוא בעלות מינימלית בזכות הטכנולוגיה הייחודית שלנו. אנחנו יכולים כבר לייצר בכמויות גדולות".

נקסטפרם לא תבנה בארה"ב מותג תוספי מזון משלה (כפי שעשתה אנזימוטק עם חלק ממוצריה), אלא תשווק את הרכיבים שלה לחברות מזון אחרות. מי שמנהל את הפעילות הזאת הוא אלצפן חותם, הזכור אולי לחלק מהקוראים מתפקידי השיווק שלו באנזימוטק.

חלום החלבון ללא בשר

מלבד שלושת המוצרים האלה, שבחברה סבורים שיביאו אותה למכירות משמעותיות ואולי גם לאיזון, יש לעומדים בראשה חלום נוסף: חלבון שאינו מן החי. התחום הזה הוא אחד המסקרנים היום, בעיקר לאחר ההנפקה המדהימה של חברת ביונד מיט, המייצרת תחליפי בשר צמחיים ושווה כמעט 10 מיליארד דולר. 

בימים אלה יוצאת נקסטפרם לגייס 10 מיליון דולר נוספים כדי לתמוך בהשקת שלושת המוצרים הראשונים וכדי לתמוך בפיתוח החלבון לבנית שריר.

נוי וכהן סבורים ששמרים, שאינם בדיוק צמח אך גם לא חיה, יוכלו לספק חלבונים תחליפיים הדומים כמה שיותר בטעמם ובערכים התזונתיים שלהם לחלבון ממקור חיה. "אנחנו כבר מראים היתכנות לבנות באמצעות הטכנולוגיה שלנו חלבון שהוא ממש כמו בשר. הצורך בכך הוא אדיר", אומר נוי.

כהן: "היום מדע התזונה מתחיל להבין שלא כל החלבונים יכולים להיות תחליפיים. יש חומצות אמינו שיש להן השפעה ישירה ועקיפה על בניית מאסת שריר, על מטבוליזם של סוכר ואינסולין בגוף ועוד. אנחנו מתכוונים להתחיל מתחום הלייפסטייל, מספורטאים שבונים שריר, ונעבור גם לטיפול באוכלוסייה מבוגרת שסובלת מדלדול שריר. היום אי-אפשר לדבר על שריר בנפרד מיתר הגוף. זה משפיע על כל המטבוליזם. אנחנו רוצים לקחת את המוצר הזה ולהוכיח אותו קלינית".

נוי: "אנחנו לא ביונד מיט, לצרכן המוסרי אך הרעב. הבידול שלנו הוא היעילות של החלבון. זה לא נולד מהראש הקודח שלנו, אלא מההיכרות של אלצפן עם הלקוחות בחו"ל, שמשוועים לפתרונות צמחוניים שנותנים פונקציונליות".

בהמשך, נקסטפרם תחזור אולי לשורשים של אנזימוטק ותעשיר בחלבון גם את תרכובות המזון הצמחיות לתינוקות. "יש כבר חברות תזונה שמבקשות מאיתנו דוגמיות", אומר נוי.

אנשים יהיו מוכנים לשלם על חלבון עם פונקציולניות מיוחדת?

נוי: בתעשיית המזון צריך לגשר בין התועלת של הרכיב למחיר, אולם במגמה היום, הציבור יותר מעודכן, שואל יותר שאלות על מה שנכנס לפה". 

עוד כתבות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א ביטוח יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 יורד ב-0.7% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה