גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

קרב על חצי מיליארד דולר: אחרי ההתאבדות מגיעה המלחמה על עיזבונו של ג'פרי אפשטיין

עבריין המין שהתאבד בכלא בארה"ב קנה לעצמו שם של מיליארדר ● עפ"י מסמכים שהוגשו לבית המשפט, הוא הותיר אחריו 560 מיליון דולר ושורה של אחוזות ברחבי ארה"ב ● כעת קורבנותיו יוכלו לתבוע את העיזבון ● אלא שגם ממשלת ארה"ב צפויה לנסות ולתפוס נכסים

חזית ביתו של ג'פרי אפשטיין המנוח בניו יורק. הותיר עיזבון של חצי מיליארד דולר / צילום: קרלו אלגרי, רויטרס
חזית ביתו של ג'פרי אפשטיין המנוח בניו יורק. הותיר עיזבון של חצי מיליארד דולר / צילום: קרלו אלגרי, רויטרס

התאבדותו של ג'פרי אפשטיין בסוף השבוע האחרון בתאו בכלא בארה"ב סוגרת את הגולל על ההליכים הפליליים נגדו, אולם על-פי הערכות שפורסמו בעיתונות הזרה, קורבנותיו יוכלו לתבוע את עיזבונו בבתי דין אזרחיים. למעשה, בשבועות הקרובים עשוי להיפתח קרב משפטי בין הקורבנות לבין מוסדות התביעה האמריקאים, שצפויים לנסות ולהחרים את כל הנכסים ברי-המימוש שלו.

השלב הזה בסאגת סיפורו של עבריין המין, שתואר בהרחבה בהתבסס על השם שבנה לעצמו כמיליארדר, מעלה את השאלה כמה שווה בכלל עיזבונו של אפשטיין, והאם ואילו נכסים הוא הצליח להבריח. על-פי מסמכים שהוגשו לבית המשפט, שווי נכסיו של אפשטיין מוערך בכ-560 מיליון דולר, שהם אומנם סכום משמעותי אך נמוך מהשווי של מיליארד דולר שבו נהג להתרברב.

אפשטיין נעצר ב-6 ביולי השנה בנמל תעופה בניו ג'רזי, שאליו הגיע במטוס פרטי מפריז. גיליון האישום מייחס לו שורה של עבירות מין וסחר בקטינות. חיפוש בביתו במנהטן חשף ראיות למאות ואולי אלפי תצלומים בעירום של "מה שנראה כמו נערות בגיל צעיר מדי", כולל כמה צילומים שאוחסנו על גבי תקליטורים שהוחזקו בכספת נעולה.

אפשטיין התאבד בתאו בכלא, ככל הנראה לאחר שנותר ללא שמירה מתאימה למרות שגילה נטיות אובדניות. פרטי המקרה עדיין נבדקים.

בישראל נקשר אפשטיין עסקית בשמו של אהוד ברק, אולם קשריו היו רחבים בהרבה וכללו מנהיגים בכירים, כמו דונלד טראמפ, ביל קלינטון והנסיך אנדרו; וכן שורה של אנשי עסקים בכירים, כמו לזלי וקסנר, מנכ"ל אל ברנדס והבעלים של ויקטוריה'ס סיקרט; יורשת חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, אליזבת ג'ונסון; ומיליארדר קרן הגידור גלן דובין.

אלא שבשעה שקשריו הרבים היו מוחצנים מאוד, הדרך המדויקת בה צבר את הונו נותרה עד היום עמומה. כאמור, גם היקף הונו הגבוה, היה גבוה פחות ככל הנראה ממה שנהג לייחס לעצמו, כאשר לא מן הנמנע שהסכומים עליהם דיווח לבית המשפט אינם כוללים מזומן ורכוש שהוברחו מארה"ב.

בכל מקרה, העיזבון של אפשטיין - ובו למעלה מ-500 מיליון דולר וכן שורה של נכסים  לרבות בתים (וליתר דיוק אחוזות) בניו יורק, בפלורידה ובאיי הבתולה - צפויים לעמוד במוקד קרב משפטי בחודשים הקרובים מצד קורבנותיו.

אז איך בכלל צבר אפשטיין הון משמעותי? לפי שורה של פרסומים, אפשטיין בן ה-66 במותו כיהן בעיקר כמנהל ההון הפרטי של אותה קבוצה קטנה של בעלי הון, תכנן עבורם אסטרטגיות חיסכון במס, טיפל בהסכמי ממון לפני נישואים, תכנון ירושות ועוד נושאים אישיים. ובעיקר, האיש שהואשם בשורה של עבירות מין חמורות הצליח לטפח לעצמו תדמית עסקית ממולחת למרות שכלל לא סיים לימודים במכללה. כישרונו הגדול היה בעיקר - להתחבר לאנשים הנכונים ברגעים הנכונים ולגרום להם לפתוח את הארנק.

סממני הנוכלות היו שם לאורך כל הדרך. אנשים חיפשו את אפשטיין מפני שהם היו משוכנעים ש"הוא האדם היחיד שיכול להגדיל את הונם בטור הנדסי", אמר לאחרונה ל"וול סטריט ג'ורנל" אדם שעבד איתו בשנות ה-80 וה-90. "הוא היה מקסים, פיקח, טיפוס שקל מאוד לאהוב".

את דריסת הרגל הראשונה שלו בעולם עסקי עשה אפשטיין במחצית השנייה של שנות ה-70 כאשר שימש כמורה למתמטיקה בבית הספר היוקרתי דלטון סקול במנהטן. הוא הרשים את אביו של אחד התלמידים, עד כדי כך שהאב פנה לחבר שלו - מנכ"ל בנק ההשקעות בר סטרנס, אלן גרינברג - והציע לו לשכור את אפשטיין. שם גם הגיעה ההסתבכות הראשונה שלו, כאשר התגלה כי "בישל" את הרזומה שלו וטען כי הוא בוגר אוניברסיטת סטנפורד. זו הייתה רק יריית הפתיחה לקריירה רוויה באירועים בעייתיים.

בתוך ארבע שנים מהרגע שנכנס לבנק ההשקעות, אפשטיין התמנה לשותף מוגבל. כעבור שנה הוא פוטר. הטענה נגדו הייתה שהוא הקצה מניות בהנפקה ראשונית לאנשים שלא היו זכאים להן. כמו כן, לפי חלק מהדיווחים, נחשפו גם אי-דיוקים וזיופים ברישיון הברוקרז' שלו.

ב-1991 הקים אפשטיין חברת ייעוץ פרטית שאחד מלקוחותיה העיקריים היה לזלי וקסנר, מנכ"ל אל ברנדס והבעלים של ויקטוריה'ס סיקרט. וקסנר ידוע בהוויה הישראלית בעיקר כמי שהחזיק בקרן מעין "פילנתרופית" שהעסיקה את אהוד ברק. גם וקסנר התלונן לימים שאפשטיין, למרות החברות הקרובה, הונה אותו והוציא ממנו כספים.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

המנגנון הסודי של אנבידיה: רשת העסקאות שמאחורי הרבעון המוצלח

לצד דוחות שיא ושווי שחוצה את ה־5 טריליון דולר, מתחת לפני השטח אנבידיה הופכת למממנת הפעילה ביותר בשוק הבינה המלאכותית ● מהשקעות עתק בסטארט־אפים ועד הלוואות וערבויות ללקוחותיה הגדולים: כך עובד המנגנון הפיננסי שמתדלק את מכירות החברה

אליאס טנוס, מנכ''ל ומבעלי קבוצת בסט / צילום: קבוצת בסט

הבעלים לקחו 2 מיליון שקל מכספי החברה, וכעת רשות ניירות ערך צפויה להתערב

פחות מ־3 חודשים לאחר שהונפקה, חברת הנדל"ן בסט נאלצת לתקן את דוחותיה ● הסיבה: מימון עבודות פרטיות של הבעלים בניגוד לנהלים ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע צפויה להתערב בפרשה ואולי אף לקנוס את החברה ● ואיפה היו החתמים, רואי החשבון והרשות עצמה?

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס; נבות בר, מנכ''ל קיסטון; ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: סטודיו דינו, דודי מוסקוביץ', יח''צ

העסקה הושלמה: התקבל האישור הסופי למכירת הוט מובייל

משרד התקשורת נתן אור ירוק למכירת חברת הסלולר הוט מובייל לדלק ישראל, קיסטון ולאומי פרטנרס, לאחר שרשות התחרות אישרה את העסקה בתחילת החודש ● העסקה משקפת להוט מובייל שווי פעילות של כ-1.8 מיליארד שקל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

וורן באפט חוגג היום 96 ועדיין מגיע כל יום למשרד. כך הוא מושך בחוטים

מגיע למשרד כל יום, עדיין בוחר חברות השקעה, אבל מאמין גדול במחליפו - גרג אייבל ● וורן באפט חוגג יום הולדת 96, ובחנו כיצד נראתה השנה של ברקשייר האת'ווי לאחר עזיבתו את תפקיד המנכ"ל ● איזה מניות רכשו, אילו מכרו, ומי ההשקעות הגדולות?

יו''ר הפד קווין וורש ונגיד בנק ישראל אמיר ירון / צילום: AP-Rod Lamkey, Jr., טלי בוגדנובסקי

לנגיד יש מחר החלטה קשה במיוחד. אלה הסיבות

בנק ישראל עומד בפני החלטת ריבית לא פשוטה: אינפלציה נמוכה ושקל חזק תומכים בהורדה נוספת, אך המסר הניצי מוושינגטון וההקשחה באירופה משנים את המשוואה ● כשהבנקים המרכזיים בעולם מאותתים על הידוק, הורדת ריבית מקומית עלולה להפוך לסיכון

וורן באפט / צילום: ap

בגיל 96, באפט ממשיך להגיע 5 ימים בשבוע למשרד. מה בכל זאת השתנה?

וורן באפט, שחוגג היום את יום הולדתו ה־96, עדיין מעורב בהשקעות, למרות שעזב השנה את תפקיד מנכ"ל ברקשייר האת'וויי, והוא מגיע בכל יום לעבודה ● מה בכל זאת השתנה, ואיך מגיבים לכך בשוק?

צילום: Shutterstock

המחיר של המכוניות הללו מושך, אבל הרוכשים מיד שנייה יחטפו את המכה

כלי רכב ענקיים, מאובזרים וזולים עם הנעות חשמליות והיברידיות כובשים את השוק הישראלי ● אבל מאחורי המחיר האטרקטיבי, שלעתים קרובות מסובסד מטעמים תחרותיים, מסתתרות עלויות פוטנציאליות משמעותיות באגף החלפים והתחזוקה - מצמיגי ענק ועד חיישנים יקרים

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

טראמפ: "הולכים להכות באיראן חזק"; איראן: "נגיב בעוצמה גדולה פי כמה"

נשיא ארה"ב הבהיר כי וושינגטון תגיב לשיגור הטילים לעבר הכוחות בירדן: "תהיה תגובה" • בכיר איראני: על כל תקיפה אמריקאית באיראן, טהרן תגיב "בעוצמה גדולה פי כמה" • טראמפ טען שהאיראנים "כל-כך רוצים להיפגש" – אך הטיל ספק באפשרות להגיע איתם להסכם ● אזהרה חמורה במערכת הביטחון: חשש מפיגועים על רקע אובדן השליטה ביו"ש ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

פתיחה אדומה בוול סטריט: בהובלת הדאו ג'ונס; הברנט מזנק

הסלמה מחודשת במתיחות מול איראן והצהרות טראמפ כי "תהיה תגובה קשה" מזניקות את מחירי הנפט  מעל רף ה-90 דולר לחבית ● ה-S&P 500 והנאסד"ק נסוגים במידה מתנסה, אך נותרים בדרך לסיכום אוגוסט במגמה חיובית ● מדד הפחד VIX מזנק במעל 5% ומודד אופטימיות זהירה לקראת ספטמבר ● בוול סטריט מעלים את ההימור על העלאת ריבית בארה"ב

יואב תורג'מן. מנכ''ל רפאל / צילום: רמי זרנגר

הדולר שחק את רווחיות רפאל. המנכ"ל: "המדינה חייבת להתערב בשוק המט"ח"

רפאל מסכמת רבעון חזק עם זינוק של 39% בהזמנות החדשות ל־6.9 מיליארד שקל וצמיחה של 20% במכירות ל־5.6 מיליארד שקל ● יותר מ־60% מההזמנות במחצית הראשונה הגיעו מיצוא, וברקע התחזקות השקל, המנכ"ל יואב תורג'מן מזהיר מפגיעה ברווחיות ובכושר התחרות: "ההתערבות של המדינה נדרשת"

כמה דמי הבראה תקבלו?

למעלה מ-2 מיליון שכירים יקבלו החודש הפתעה בתלוש השכר

צו הרחבה שנחתם בשבוע שעבר מעלה את דמי ההבראה לעובדי המגזר הפרטי ב-8% ● מי שכבר קיבלו דמי הבראה לשנת 2026, עשויים להיות זכאים להשלמה רטרואקטיבית

תדלוק בתחנת דלק / צילום: ap, Marta Lavandier

בעקבות התייקרות הדלק: המהלך שמקדם סמוטריץ’

בעקבות הזינוק במחיר הדלק, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הורה לקדם הפחתה של מס הבלו ● באוצר מגבשים כעת את גובה ההוזלה ואת המנגנון שיאפשר לה להיכנס לתוקף בתוך ימים ● ברקע: עלייה במחירי הבנזין בעולם וזינוק של כ־50% במרווח הזיקוק

נזקי השיטפונות בנפאל

שישה ימים אחרי אסון השיטפונות בנפאל: ישראלית נוספת מוגדרת נעדרת

ישראלי נוסף עדיין נעדר באזור הגבול עם טיבט, לאחר שהקשר עם קבוצת המטיילים שבה שהה נותק בעקבות השיטפון

עומס בתחנת דלק טרם עליית המחירים / צילום: כדיה לוי

שיא של 14 שנה: מה עומד מאחורי הקפיצה המפתיעה במחיר הדלק

לראשונה מאז 2012 - מחיר הבנזין מטפס ל־8.25 שקלים לליטר, בעקבות עליית מחירי האנרגיה בעולם ועדכון רכיב הבלו

קרן כליפה, מנכ''לית חטיבת הנדל''ן בחברת ג'י סיטי / צילום: ויקטור לוי

המוסדיים שמו ברקס למצנח הזהב של מנכ"לית ג'י סיטי

חברת הנדל"ן המניב החליטה להסיר מסדר היום של אספת בעלי המניות את אישור התגמול המיוחד לקרן כליפה, המנכ"לית הנכנסת, בעקבות התנגדות מוסדיים ● בשוק טענו מוקדם יותר החודש, כי המהלך היווה אחד הגורמים לפיצוץ עסקת הענק למכירת ג'י סיטי לידי צחי אבו

שלמה רודב ורוני גת / צילום: יח''צ, תמר מצפי

האקזיט בתפוגן ומכירת משקאות ברצועה הקפיצו את רווחי קרור של רודב וגת

חברת המשקאות יפאורה סבלה ברבעון השני מירידה בהכנסות בעקבות העיתוי של פסח והשבתה של קווי ייצור, שקוזזה באופן חלקי ממכירה של מוצריה לרצועת עזה ● מכירת תפוגן הקפיצה את הרווח הנקי ב-65%

הרמטכ''ל לצד אשתו בטקס הענקת הדרגות שלו / צילום: לע''מ

אשת הרמטכ"ל מכהנת כדירקטורית בחברת המזון שהסתבכה באי־סדרים

אורנה זמיר, אשתו של רא"ל אייל זמיר, מכהנת כדירקטורית בלתי־תלויה בחברת תומר מזון, כאשר צה"ל משמש כאחד הלקוחות הגדולים של החברה ● המסחר במניה הופסק מוקדם יותר החודש בגלל אי־סדרים ● דובר צה"ל בתגובה: "הרמטכ"ל לא עוסק ולא עסק באף היבט שקשור לחברה הנזכרת"

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

עסקת סוגת כמשל: "דאטה זו בוננזה שיכולה לדחוף מתחרים החוצה"

בשנים האחרונות נכנסה סוגיה נוספת לתמונה כשבאים לבחון עסקת מיזוג: מי מחזיק במידע על הלקוחות ● דוגמה בולטת היא המיזוג בין סוגת לספקית המידע סטורנקסט, שנפלה בגלל החשש שהגישה למידע תפגע בתחרות ● טובי האריס, ראש מחלקת השווקים ברשות התחרות, מסבירה בראיון לגלובס מדוע דאטה הפך למרכיב קריטי כשבאים לאשר עסקת מיזוג: "זה הנפט והזהב של הכלכלה החדשה"

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

עם כאלה ביצועים חלשים, אין פלא שהחברה של קיבוץ יזרעאל מחפשת חבל הצלה

מיטרוניקס סיימה את הרבעון השני עם ירידה בהכנסות לצד מעבר להפסד של כ-8 מיליון שקל ● בזמן שהיא מקיימת מגיעים להשקעה מצד קרן פימי, בחברה הכריזו על תוכנית התייעלות נוספת שתסייע לה לעמוד בהתחייבויותיה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

כ-70% מרוכשי הדירות שביטלו עסקה בת"א לא רכשו דירה אחרת

בעוד היתרי הבנייה ממשיכים לעלות, בדיקת משרד האוצר מגלה כי רוב רוכשי הדירות שביטלו עסקאות בתל אביב בטענה לאי-קיום תנאי מתלה, לא חזרו לרכוש דירה אחרת