גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

קרב על חצי מיליארד דולר: אחרי ההתאבדות מגיעה המלחמה על עיזבונו של ג'פרי אפשטיין

עבריין המין שהתאבד בכלא בארה"ב קנה לעצמו שם של מיליארדר ● עפ"י מסמכים שהוגשו לבית המשפט, הוא הותיר אחריו 560 מיליון דולר ושורה של אחוזות ברחבי ארה"ב ● כעת קורבנותיו יוכלו לתבוע את העיזבון ● אלא שגם ממשלת ארה"ב צפויה לנסות ולתפוס נכסים

חזית ביתו של ג'פרי אפשטיין המנוח בניו יורק. הותיר עיזבון של חצי מיליארד דולר / צילום: קרלו אלגרי, רויטרס
חזית ביתו של ג'פרי אפשטיין המנוח בניו יורק. הותיר עיזבון של חצי מיליארד דולר / צילום: קרלו אלגרי, רויטרס

התאבדותו של ג'פרי אפשטיין בסוף השבוע האחרון בתאו בכלא בארה"ב סוגרת את הגולל על ההליכים הפליליים נגדו, אולם על-פי הערכות שפורסמו בעיתונות הזרה, קורבנותיו יוכלו לתבוע את עיזבונו בבתי דין אזרחיים. למעשה, בשבועות הקרובים עשוי להיפתח קרב משפטי בין הקורבנות לבין מוסדות התביעה האמריקאים, שצפויים לנסות ולהחרים את כל הנכסים ברי-המימוש שלו.

השלב הזה בסאגת סיפורו של עבריין המין, שתואר בהרחבה בהתבסס על השם שבנה לעצמו כמיליארדר, מעלה את השאלה כמה שווה בכלל עיזבונו של אפשטיין, והאם ואילו נכסים הוא הצליח להבריח. על-פי מסמכים שהוגשו לבית המשפט, שווי נכסיו של אפשטיין מוערך בכ-560 מיליון דולר, שהם אומנם סכום משמעותי אך נמוך מהשווי של מיליארד דולר שבו נהג להתרברב.

אפשטיין נעצר ב-6 ביולי השנה בנמל תעופה בניו ג'רזי, שאליו הגיע במטוס פרטי מפריז. גיליון האישום מייחס לו שורה של עבירות מין וסחר בקטינות. חיפוש בביתו במנהטן חשף ראיות למאות ואולי אלפי תצלומים בעירום של "מה שנראה כמו נערות בגיל צעיר מדי", כולל כמה צילומים שאוחסנו על גבי תקליטורים שהוחזקו בכספת נעולה.

אפשטיין התאבד בתאו בכלא, ככל הנראה לאחר שנותר ללא שמירה מתאימה למרות שגילה נטיות אובדניות. פרטי המקרה עדיין נבדקים.

בישראל נקשר אפשטיין עסקית בשמו של אהוד ברק, אולם קשריו היו רחבים בהרבה וכללו מנהיגים בכירים, כמו דונלד טראמפ, ביל קלינטון והנסיך אנדרו; וכן שורה של אנשי עסקים בכירים, כמו לזלי וקסנר, מנכ"ל אל ברנדס והבעלים של ויקטוריה'ס סיקרט; יורשת חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, אליזבת ג'ונסון; ומיליארדר קרן הגידור גלן דובין.

אלא שבשעה שקשריו הרבים היו מוחצנים מאוד, הדרך המדויקת בה צבר את הונו נותרה עד היום עמומה. כאמור, גם היקף הונו הגבוה, היה גבוה פחות ככל הנראה ממה שנהג לייחס לעצמו, כאשר לא מן הנמנע שהסכומים עליהם דיווח לבית המשפט אינם כוללים מזומן ורכוש שהוברחו מארה"ב.

בכל מקרה, העיזבון של אפשטיין - ובו למעלה מ-500 מיליון דולר וכן שורה של נכסים  לרבות בתים (וליתר דיוק אחוזות) בניו יורק, בפלורידה ובאיי הבתולה - צפויים לעמוד במוקד קרב משפטי בחודשים הקרובים מצד קורבנותיו.

אז איך בכלל צבר אפשטיין הון משמעותי? לפי שורה של פרסומים, אפשטיין בן ה-66 במותו כיהן בעיקר כמנהל ההון הפרטי של אותה קבוצה קטנה של בעלי הון, תכנן עבורם אסטרטגיות חיסכון במס, טיפל בהסכמי ממון לפני נישואים, תכנון ירושות ועוד נושאים אישיים. ובעיקר, האיש שהואשם בשורה של עבירות מין חמורות הצליח לטפח לעצמו תדמית עסקית ממולחת למרות שכלל לא סיים לימודים במכללה. כישרונו הגדול היה בעיקר - להתחבר לאנשים הנכונים ברגעים הנכונים ולגרום להם לפתוח את הארנק.

סממני הנוכלות היו שם לאורך כל הדרך. אנשים חיפשו את אפשטיין מפני שהם היו משוכנעים ש"הוא האדם היחיד שיכול להגדיל את הונם בטור הנדסי", אמר לאחרונה ל"וול סטריט ג'ורנל" אדם שעבד איתו בשנות ה-80 וה-90. "הוא היה מקסים, פיקח, טיפוס שקל מאוד לאהוב".

את דריסת הרגל הראשונה שלו בעולם עסקי עשה אפשטיין במחצית השנייה של שנות ה-70 כאשר שימש כמורה למתמטיקה בבית הספר היוקרתי דלטון סקול במנהטן. הוא הרשים את אביו של אחד התלמידים, עד כדי כך שהאב פנה לחבר שלו - מנכ"ל בנק ההשקעות בר סטרנס, אלן גרינברג - והציע לו לשכור את אפשטיין. שם גם הגיעה ההסתבכות הראשונה שלו, כאשר התגלה כי "בישל" את הרזומה שלו וטען כי הוא בוגר אוניברסיטת סטנפורד. זו הייתה רק יריית הפתיחה לקריירה רוויה באירועים בעייתיים.

בתוך ארבע שנים מהרגע שנכנס לבנק ההשקעות, אפשטיין התמנה לשותף מוגבל. כעבור שנה הוא פוטר. הטענה נגדו הייתה שהוא הקצה מניות בהנפקה ראשונית לאנשים שלא היו זכאים להן. כמו כן, לפי חלק מהדיווחים, נחשפו גם אי-דיוקים וזיופים ברישיון הברוקרז' שלו.

ב-1991 הקים אפשטיין חברת ייעוץ פרטית שאחד מלקוחותיה העיקריים היה לזלי וקסנר, מנכ"ל אל ברנדס והבעלים של ויקטוריה'ס סיקרט. וקסנר ידוע בהוויה הישראלית בעיקר כמי שהחזיק בקרן מעין "פילנתרופית" שהעסיקה את אהוד ברק. גם וקסנר התלונן לימים שאפשטיין, למרות החברות הקרובה, הונה אותו והוציא ממנו כספים.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חיסכון עד הפנסיה וביטוח רק מגיל 70: החורים בתוכנית הסיעוד החדשה

התוכנית החדשה של רשות שוק ההון, שכפופה לחקיקה בכנסת, מציעה מעבר לחיסכון אישי, במקום המודל הקיים היום ● איך יעבוד החיסכון, מי עשוי ליפול בין הכיסאות, ואת מי המדינה עדיין תממן?

חיים שטפלר, מנכ''ל ארית / צילום: מירי פייבר

בעלי החברה הביטחונית מכר מניות בשיא, והמוסדיים הפסידו כרבע מיליארד שקל

בתחילת השנה מכר צבי לוי, בעל השליטה בארית, נתח של 7% ממניותיו ביצרנית המרעומים משדרות תמורת 400 מיליון שקל ● אלא שמאז צנחה המניה במעל 70%, על רקע ירידה בתוצאות ולמרות הכרזה על דיבידנד גדול, והסבה לרוכשים, בהם מנורה, הפניקס ומור, הפסד משמעותי

תיקים בבית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: תמר מצפי

הגישו תביעת סרק ייצוגית וחטפו הוצאות חריגות של 100 אלף שקל

באפריל האחרון פסק העליון כי יש להחמיר את הפיקוח על תובענות ייצוגיות ● לראשונה יושם הקו החדש בשטח, כשהמחוזי ת"א פסק הוצאות נגד תובע ייצוגי במסגרת סכסוך עסקי מתואם בין מתחרים ● "הבקשה הוגשה ממניע זר ולא על־מנת לשרת את טובת הקבוצה", קבע השופט

גבי מגנזי / צילום: אביגיל עוזי - ''ידיעות אחרונות''

העליון דחה את ערעור מגנזי על שלילת הווטו שלו במינוי דח"צית

ניצחון לשפיר הנדסה: בית המשפט העליון דחה את בקשת רשות הערעור שהגיש גבריאל מגנזי, ובכך אישר את החלטת המחוזי לפסול את קולותיו בבחירת דירקטורית חיצונית באסיפה הכללית של חברת אברות ● בנוגע למומחיות בתחום הליבה של חברת אברות, טענה זו לא הועלתה נגד מינויה של הדח"צית הזמנית איילת נחמיאס-ורבין, שכן היא מתאימה בבחינת כישוריה

פרויקט Beyond, גבעתיים / הדמיה: סטודיו 84

משרד עורכי הדין הגדול בישראל עובר דירה ותורם את כל הציוד

משרד עורכי הדין מיתר מפנה 13 קומות ששכר במגדל ברמת גן ועובד למגדל BEYOND בגבעתיים - שם שכר 17 קומות ● המשרד החליט שלא להעביר את הציוד למשרדים החדשים ומעמיד אותו לתרומה לחיילים ולעמותות

אלי שגיב, מנכ''ל לוריאל ישראל / צילום: פלג אלקלעי

תקציב של 100 מיליון שקל: אחד המכרזים הגדולים בפרסום הוכרע

מקאן ת"א ימשיך לטפל בתקציב הפרסום של קבוצת לוריאל, הנחשב לאחד מהגדולים ביותר בישראל, ויוניברסל מקאן תוביל את רכש המדיה ● גיתם BBDO ירחיב את חלקו במותג "לוריאל פריז"

עגלה חכמה של A2Z Cust2Mate / צילום: A2Z Cust2Mate

עגלות חכמות ושטחי פרסום: מיזוג משמעותי בענף הריטייל מדיה

חברת A2Z Cust2Mate רוכשת את חברת הדיה תמורת 15 מיליון דולר ● הרכישה נועדה לשלב את טכנולוגיית העגלות החכמות של Cust2Mate, שטחי הפרסום הדיגיטליים שלה בחנויות ויכולות המדידה שלה, עם מערך המכירות, קשרי המפרסמים ויכולות ביצוע הקמפיינים של הדיה

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

חברות התעופה עודכנו: טיסות החילוץ למחר מבוטלות. מה יעשו מאות נוסעים?

מאות נוסעים שנרשמו לטיסות החילוץ מדובאי נותרו ללא מענה לאחר ביטול האישור לטיסות מחר ● בישראל פועלים מול האמירויות בניסיון לחדש את הפעילות ולהשלים את מבצע ההשבה עד יום חמישי

מטבעות קריפטו / אילוסטרציה: Shutterstock, Dan Eady

חשד: הסתיר רווחים של עשרות מיליוני דולרים מקריפטו

רשות המסים ולהב 433 עצרו חשוד בהסתרת פעילות מסחר במטבעות דיגיטליים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים ● החשד: סחר במטבעות דיגיטליים בבורסות שונות, מבלי שדיווח לרשות המסים על פעילותו

מיכלית נפט בהורמוז / צילום: Reuters, Mohammed Aty

הפרדוקס של שוק הנפט: היצוא מהורמוז חזר לשגרה, אך המחירים ממשיכים לטפס

נתונים חדשים של חברת המחקר הבינ"ל קפלר מלמדים כי יצוא הנפט מהמזרח התיכון רשם התאוששות דרמטית וחזר לרמות שלפני פרוץ המלחמה ● למרות זאת, מחירי חבית ברנט נותרו סביב 100 דולר ● מה עומד מאחורי האנומליה שבין ההיצע למחיר

יאיר סרוסי יו''ר צים / צילום: יוסי צבקר

דירקטוריון צים מבהיר לרשות החברות: לא צריכים לדון בעסקה מחדש

רשות החברות הממשלתיות הודיעה כי אם יוגש מתווה חדש לרכישת צים ע"י הפג-לויד וקרן פימי - יהיה על החברה להגיש אותו לאישורה מחדש ● לגלובס נודע כי דירקטוריון צים שלח מכתב תשובה לרשות, ובו נטען כי החברה לא נדרשת לדון מחדש בעסקה ● רשות החברות במכתב תגובה: "אין מקום להידרש לדיונים תיאורטיים ביחס למתווה שטרם הוגש"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק זינק לשיא חדש; מחירי הנפט ירדו, תשואות האג"ח עלו

הנאסד"ק זינק בכ-1%, בהובלת מניות ענקיות הטכנולוגיה, ביניהן מטא, אנבידיה, מיקרוסופט ו-SpaceX ● מחיר נפט מסוג ברנט ירד לזמן קצר מתחת ל-100 דולר לחבית ● תשואות האג"ח הארוכות טיפסו ● משבר האג"ח בצרפת מעיב על אירופה; הבורסה בפריז ירדה בעקבות צניחת מניית שניידר אלקטריק, שהשלימה עסקת ענק בארה"ב ● בורסת טוקיו קפצה במעל 2%

אוגוסט הנניג, ראש שירות המודיעין הגרמני לשעבר / צילום: Reuters

קשר ישראלי: ראש שירות המודיעין הגרמני לשעבר נעצר בחשד לבגידה

אוגוסט הנניג, שעמד בראש המודיעין הגרמני עד 2005, חשוד כי קיבל במשך שנים אלפי מסמכים סודיים והשתמש במידע לצרכים עסקיים ● החקירה נגדו התפתחה בעקבות פרשה אחרת, שבה נחשד במעורבות בניסיון של מיליארדרית גרמנייה לחטוף את ילדיה בסיוע חברה ישראלית

גיל מנדלזיס / צילום: באדיבות קפיטוליס

הישראלי שהקים את ה"בנק של הבנקים" מגייס לפי שווי של כמעט 2 מיליארד דולר

חברת הטכנולוגיה הישראלית קפיטוליס, של היזם הישראלי גיל מנדלזיס, מגייסת 220 מיליון דולר לפי שווי של 1.9 מיליארד דולר ● קפיטוליוס הפכה לשחקנית הגדולה ביותר בנישה טכנולוגית המאפשרת לבנקים ולבתי השקעות לחלוק יחד בהון - על מנת להקטין את הריביות

חן גולן, מנכ''ל נקסט ויז'ן / צילום: רמי זרנגר

מימוש ענק של פידליטי זעזע את מניית נקסט ויז'ן, אך היו"ר טוען: "איתות חיובי"

חן גולן, יו"ר יצרנית המצלמות המיוצבות לרחפנים, מתייחס למכירת המניות של קרן ההשקעות האמריקאית פידליטי בהיקף של כ-450 מיליון דולר: "קיבלנו את זה בהפתעה, כמו כל השוק"

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

אנליסטים מעריכים: למה פידליטי מימשה מניות בנקסט ויז'ן?

בבנק ההשקעות אופנהיימר מעריכים כי עסקת הענק במסגרתה מכרה פידליטי מניות נקסט ויז'ן בסך כולל של 1.3 מיליארד שקל משקפת מימוש רווחים, ולא משהו שהשתנה בעסקי החברה ● עמרי עפרוני, אנליסט התחום הביטחוני של הבנק: "רואים שכל המכפילים של החברות הביטחוניות ירדו בכ-30% בממוצע, אבל בישראל זה קצת יותר חזק" ● יו"ר נקסט ויז'ן: "קיבלנו את זה בהפתעה. מכרו בצורה טכנית"

מייק קוהאן ונתנאל לורנצי / איורים: גיל ג'יבלי

השורטיסט שעם פחות מ־10 מיליון דולר השתלט על חברת נדל"ן שהסתבכה

המיליארדר מייק קוהאן איבד את השליטה בחברת הנדל"ן הנושאת את שמו שנקלעה לאחרונה לסחרור, לאחר שלא עמד בהחזר חוב שכנגדו שיעבד את מניותיו בחברה ● הבעלים החדש של קוהאן, נתנאל לורנצי, ינסה להשכיח את הסיבוב הקודם שלו בשוק ההון, שלא הסב נחת למשקיעים

ג'נסן הואנג מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

עובדי חברת השבבים שנמכרה לאנבידיה במיליארדים טוענים: העסקה לא חוקית - ויש גם זווית ישראלית

שני עובדי גרוק לשעבר, שמחזיקים במניות החברה, טוענים כי החברה נמכרה בהליך לא חוקי ● לטענת התובעים, גרוק נמכרה ללא הצבעת בעלי מניות כנדרש, וללא תהליך תחרותי שהיה יכול להעלות את מחיר החברה ● כך עובדת השיטה החדשה בעמק הסיליקון

שוק ההון והשקעות / עיבוד: Shutterstock

המוניטין המפוקפק של אוקטובר בשווקים. ומה יקרה השנה

ב־19 באוקטובר 1987 נפל השוק ב־22% ביום אחד. וזו לא המפולת ההיסטורית היחידה שנקשרה דווקא לאוקטובר • האם העליות בשוק יימשכו, או שהחולשה שכבר מסתתרת מתחת לפני השטח תתפרץ? ואילו סיבות לאופטימיות יש למרות הכול?

מערכת ביטול רעש של סילנטיום / צילום: סילנטיום

לפי שווי של כ-44 מיליון דולר: חברת הטכנולוגיה הישראלית בדרך להנפקה בניו יורק

סילנטיום מנס ציונה, שמפתחת טכנולוגיה להפחתת רעשים לא רצויים בתא הנוסעים ברכב, הגישה תשקיף לגיוס של כ-15 מיליון דולר בבורסת ניו יורק ● במחצית הראשונה של השנה הכנסותיה ירדו ב-44% ל-1.5 מיליון דולר, והיא צירפה לתשקיף הערת "עסק חי"